|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł na następną część Naszego wątku
|
|||
| Czy szkrab maly czy tez duzy zmiana diety mu posłuży-mamy III-IV.2011 |
|
9 | 17,31% |
| Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011 |
|
25 | 48,08% |
| Cycki idą w odstawkę, bo czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
|
2 | 3,85% |
| Mleka już nie wystarczają, zupki maluchy zajadają- mamy III-IV.2011 |
|
1 | 1,92% |
| Słoiczki, brokuły, zupa- nie straszna nam zielona kupa- mamy III-IV.2011 |
|
2 | 3,85% |
| Mleczko idzie w odstawkę, czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
|
13 | 25,00% |
| Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy! III-IV.2011
Tra, o mamo, faktycznie leć do chirurga...
Miamore, karmisz już 4 miesiące więc jakby nie patrzeć malutka dużo dobrego od Ciebie dostała |
|
|
|
#2402 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko co zrobić z Nadia, samej jej nie zostawię przecież, a trochę sie boje brać do przychodni, gdzie są chorzy ludzie
Była któraś z was z dzieckiem w przychodni dla dorosłych?
|
#2403 |
|
Zakorzenienie
|
Montii ja Kaśkę dostałam dopiero następnego dnia, bo ja miałam krwotok i potem dwie kroplówki i nie dali mi jej.
Natomiast Baśkę tak ja Ty po paru minutach w becie,ale to i tak były najpiękniejsze chwile
|
|
|
|
#2404 |
|
Wtajemniczenie
|
witam się z Wiktorkiem..
![]() dziewczyny ja nie potrafię za Wami nadążyć z pisaniem.. nie mogę wygospodarować na to czasu.. ciągnie mnie do Was jak cholerka ale co przeczytam parę postów to już mnie mały woła.. wrazliwa jestem na jego płacz czy wołanie i przerywam... włączona jestem prawie cały czas w tematy które poruszacie ale co za cytuje i chce się w cisnąć to.... maaamoooo ... i jak tylko zasnie to roboty w koło tyle ze po prostu ... wysiadam przy Was kobiety... jak Wy kobitki to robicie .. już sama nie wiem .. szacun wielki ... teraz jestem całymi dniami do późna wieczorem całkiem sama z małym .. starszy na wakacjach ..tz w pracy a chata wielka i bałagan wszedzie... ale jestem .. czytam tylko nie zawsze mogę pisac wiec proszę pamiętajcie o mnie i nie potraktujcie mnie jak biedna krusiak bodajze pare stron wcześniej![]() montii dokładnie wiem o czym mówisz ... tez mam takie płacze z powodu nawracających mysli z porodu.. wieczorami przeważnie odtwarza mi się cała ta sytuacja .. i to ze zaraz po rzuceniu, bo tak to odebrałam, zabrali mi mojego chłopczyka i odali dopiero po 6 godzinach ... zdazyłam go tylko złapac za nóżki i wytrzeć reką krew z jego główki.. potem znikną mi z oczu ... tak samo zreszta postąpili z moim pierwszym synem dawno temu.. myślałam ze teraz będzie inaczej ..bardziej nowoczesnie niestety... no cóż musimy zapomniec.. mimo ze to trudnejak pamiętacie byłam z małym u lekarza z tymi sluzowatymi kupkami.. diagnoza wieloróżna jesli można to tak ujać .. moze to być całkiem normalne w tym wieku dziecka.. przejściowe.. ale i może to być alergia na jakiś składnik mojego menu.. mam zrobic małemu badania krwi i moczu w tym posiew... oraz kupke też zbadamy i wykluczyc ewentualne stany zapalne... wyeliminowałam z diety narazie wszystko co związane jest z mlekiem... nie wiem czy trafiłam czy zbieg okoliczności ale ja już widze poprawę ..mój szkrab jest coraz bardziej rozgadanym i wesołym dzieckiem... z dnia na dzień coraz więcej nowego wprowadza w życie.. umiejętność chwytania rączkami opanował już perfekcyjnie i wszystko co złapie wkłada do buźki ... najbardziej lubi mielić tetrusia albo niebieski kocyk skok chyba minął... ze spaniem coraz lepiej .. zasypia koło 22 a do pierwszego karmienia budzi się koło 5 rano.. i spi potem jeszcze trzy godziny.... i JA TEŻ ... zauważyłam że jak zaczełam mu podawac po kąpieli herbatkę z kopru to lepiej śpi ... teraz wiem ze w takie upały trzeba dziecku podać po prostu pić miamore walcz o karmienie... nie poddawaj się ... probój jeszcze... |
|
|
|
#2405 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() traicionera, u nas przychodnia dla dzieci i dla dorosłych to ten sam budynek i właściwie to nawet jak się idzie do dzieci zdrowych trzeba minąć chorych dorosłych... także tak, byłam, nic się małemu nie stało, zresztą chyba nie będziesz stała koło charczących ludzi przez godzinę, tylko wejdziesz i wyjdziesz, nie? zawsze możesz poczekać gdzieś dalej, chirurg może nie ma gabinetu przy lekarzach rodzinnych? |
|
|
|
|
#2406 |
|
Zadomowienie
|
http://apps. facebook.com/promocjacolgate/?type=discovery
bez spacji przez facebook
http://suwaczki.maluchy.pl/li-51268.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-68194.png Edytowane przez Ewelqa1985 Czas edycji: 2011-07-12 o 11:03 |
|
|
|
#2407 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie as oddzielne przychodnie nawet dla dzieci chorych i zdrowych, dlatego tak się obawiam trochę, ale skoro mówisz, ze było w porządku, to może zaryzykuje. Musze tylko jechać do pracy, żeby mi książeczkę podstemplowali.
|
#2408 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
nadrobiłam wszystko wreszcie no i mały właśnie wstał więc pewnie nie poodpisuje, ale teraz już postaram się na bieżąco być. Z tego co pamiętam: nuna_77 ja mam tę chustę http://pl. lennylamb.com/products/show/259_chusta-do-noszenia-dzieci-tkana-splotem-skośno-krzyżowym-bawełna-z-bambusem---tikanga---rozmiar-m tylko to co na zdjęciu jest szare, w rzeczywistości okazało się żółte ![]() czarna wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia, spełnienia marzeń z okazji urodzin, a chrzciny to już napewno były udane ![]() Ja po porodzie dostałam małego na ok. 10 minut, potem jak mnie szyli to mały był ważony, mierzony itp. ale cały czas go widziałam, potem przewieźli nas razem na sale i przystawili mi do piersi zawiniętego tylko w kocyk i tak leżeliśmy ze 2 godziny, aż przyszli go umyć i ubrać, ale też na sali. Tak, że ja miałam go prawie cały czas i rozumiem jaki można czuć żal, że się tego nie doświadczyło. |
|
|
|
#2409 |
|
Zakorzenienie
|
przede wszystkim mała musi być śpiąca i zmęczona
![]() zasuwam roletę, włączam kołysanki, małą kładę na boczku, tetruś do przytulania i smok. na początku protestowała, to stałam nad nią i trochę kołysałam za plecki i dupkę a wczoraj mi ładnie zasnęła i dziś też już właśnie zasypia. miała 2 h aktywności
|
|
|
|
#2410 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny od czwartku w tesco sporo 2w1, np Vanisch 500 g za 26 zł- niedługo będzie potrzebny
![]() i zupki czy cóś tam hippa drugi za 1/2 ceny |
|
|
|
#2411 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2412 |
|
Wtajemniczenie
|
Olusia,Monti,Wanilia dziekujemy za glosy
Prosimy o więcej ![]() http:// pl.lennylamb.com/user/show_photo/3612 spacja przed pl Aja dzięki za linka-wyslalam To niewazne,że Lilke nie smaruje żadnymi smarowidlami,nie odparza się także,więc sudokrem,alantan,bephante n leża w szafce.Pewnie to zasługa pieluszek wielorazowych Wciąż myjemy ja szarym mydlem,a wszelkie specyfiki do kapieli używa mama Próbki sie przydadzą na znowu,albo ja użyje![]() Eirene czy mogłabys wyslac mi tego linka z rehabilitacja niemowlat na priva? A my byłyśmy na szczepieniu,ale zrezygnowałyśmy bo za duzo dzieci,w czwartek na spokojnie pójdziemy!
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
Edytowane przez coralady Czas edycji: 2011-07-12 o 12:10 |
|
|
|
#2413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a z wozka przeciez wkrotce wyrosną i co wtedy? wiec ją uczę godzinkę śpi, przebudziła się, dałam smoka, śpi dalej jeszcze pomaga jak jej zrobię "budkę" z tetry, zarzucam pieluchę na róg łózeczka zeby byl taki jakby daszek nad nią, to ma ciemniej |
|
|
|
|
#2414 |
|
Zadomowienie
|
hejka,
u nas nocka znowu cała przespana, życ nie umierać ![]() Eirene dlatego napisalam ze do 6 miesiecy podziala bo do tylu jest zalecane to wyparzanie. wlansie powoli musze co ktorej nie wyparzac zeby sie flora baktreryjna zmienila. MOntii ja była m w takim szoku że nie zwróciłam uwagi na to na jak długo mi dziecie oddali. moze dlatego ze mial jakies ich zdaniem oznaki wczesniactwa i podswiadomie wolalam zeby go lekarze dokladnie obejrzeli egoego dzieki za linka, wypelnialam na fb i kupon na paste dostalam ![]() u nas się zrobiło bardzo postępowo, położyłamTymka rano na brzuszku a on buch i przekrecil sie na plecki! oniemiałam doslownie. potem macam dziąsełka a tu czus juz drugi ząbek na wierzchu ![]() uciekamy zaraz na spacer i do rosmana kupic soczek marchewkowy bo mojemu dizekcu odbiło na jego punkcie
|
#2415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja dziś też wyjątkowo długo trzymała główkę na brzuszku zanim sie rozwyła- chyba z minutę |
|
|
|
|
#2416 |
|
Wtajemniczenie
|
Diatoma ale Twój synek prędki
już drugi ząbek idzie, gratulacje i za przekręcanie też!Ja i mojego muszę pochwalić, bo dziś pierwszy raz przekręcił się z plecków na brzuszek z brzucha na plecy to już z miesiąc temu potrafił, ale odwrotnie jakoś nie i dziś się wreszcie udało
|
|
|
|
#2417 |
|
Zakorzenienie
|
kasiuni_a
o wow ![]() mojej jeszcze daleko do przekręcania się
|
|
|
|
#2419 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jaki marchewkowy kupujesz? muszę dokupić śliniaków ![]() Cytat:
![]() Moja dość wcześnie zaczęła się przewracać z pleców na brzuszek, ale odwrotnie nie potrafi, pewnie dlatego, ze nie lubi na brzuchu leżeć i za bardzo się wtedy wkurza, żeby kombinować z obrotami. Dzis pierwsza rehabilitacja, już się boje, jak to będzie
|
|
#2420 |
|
Wtajemniczenie
|
Diatoma,Kasiunia ale te wasze chłopaki zdolne
![]() ![]() A ja się martwię,bo Lileczka tak dziwnie wykręca rączki,zwłaszcza prawa ja chce coś chwycic np.pieluszkę.Odwraca dłoń nienaturalnie w drugą stronę ![]() W czwartek pediatra i konsultacja.Ale za to zaczęła wygibasy i juz prawie przewróciła się z plecków na brzuszek
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
#2421 | |||
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
właśnie dostałam paczkę z Bobovity ![]() i dzwoniła Pani że wysyła nosidło ![]() Cytat:
Cytat:
Montii ja cię doskonale rozumie, tylko, że ja ma to jak czytam albo słysze w tv o porodach rodzinnych ![]() nie wiem czemu to ciągle do mnie wraca, do tej pory 2 razy wybuchałam tak, że zanosiłam się od płaczu ![]() po pierwszym razie sobie powiedziałam, że już nigdy nie będę o tym myśleć, że zawsze wtedy będę myśleć sobie o tym, ze Idalia jest zdrowa i nic innego się nie liczy, ale się nie udało, drugi raz wybuchłam jakiś tydzień temu ale jednak poród to w życiu kobiety wyjątkowe doświadczenie, i nie jest tak, że nie ważne to jest tak przebiega byle by się dobrze skończyło, jego przebieg jest bardzo ważny, chyba tak nas skonstruowano Cytat:
chrzestni są z tej samej parafii co my
|
|
#2422 |
|
Raczkowanie
|
aaale fajnie, mój mały to jakis leniwy chyba jest sama go przewracam jak ryje noskiem o poduche i widzę, ze chyba by chciał ale jeszcze nie moze![]() co do porodu, to ja miałam to szczęście, ze dostałam małego zaraz po na jakies 10, 15 min, później było ważenie i mierzenie, przy którym był obecny mąż, od razu sesja zdjęciowa z mężem i później przez 2 godz. mały był ze mną. ale moze dlatego ze ja rodziłam w kwietniu, jakis czas po tym jak weszły te nowe przepisy, ze dziecko musi byc zaraz po porodzie z matką. a co do spania to u nas ostatnio jakis koszmar znowu, najgorzej jest na spacerze, jak byl mniejszy zasypiał zanim z bloku zdążyłam wyjsc, a teraz nie
|
|
|
|
#2423 |
|
Zakorzenienie
|
iza
to ja chyba jakas inna jestem, bo nie rodziłam z TŻ z własnej woli i ewentualny drugi raz też nie zamierzam |
|
|
|
#2424 |
|
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka też męża wygoniła.
Kurczę dziewczyny jakie postępy ![]() GRATULACJE |
|
|
|
#2425 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2426 |
|
Wtajemniczenie
|
eeej a mnie nie ma na pierwszej stronie
|
|
|
|
#2427 |
|
Zadomowienie
|
Olusia nie martw sie , Tymo jest starszy od Twojej córy o równy miesiąc, także wszytsko przed wami, a u nas nic nic, a teraz sie skumulował!
nsjgorsze jest wlasnie czytanie co u kogo n owego ,a u nas zawsze nie bylo sie czym pochwalic. juz niedlugo i wy bedziecie tutaj litanie pochwał wypisywac ![]() Olusia ja całą ciążę się zarzekalam ze nie chce rodzic z tż i on sam też nie chciał wiec bylismy zgodni. jednak wszytsko potoczylo sie tak szybko, ze tż się przydał jednak. na początku jak przyjechał to ja miałam już z godzine skurcze, wiec polozna wyslala nas pod prysznic i tż z godzine mi trzymal ten prysznic na plecch kiedy ja siedzilam non stop na krzeselku a przy skurczu łapałam się za kurkii szarpałąm z całej siły i mnie wtedy wkurzal bo mowil do mnie: ale juz tak nie krzycz tylko oddychaj, no to dostal wiązankę słowną oczywiscie ze ma sie zamknąć k...a! potem poszlismy na fotel, ja polazilam jeszcze a jak akcja sie zaczela to tż usiadl za moja głową i sie jzu do konca nie podniosl, ja rodzilam i jednoczesnie sie balam ze padnie a jak polozna mu podsuwala pępowinę to ja sie przerazilam co on zrobi( z obawy o mozliwosc omdlenia). odmowil przeciecia, mial takie prawo , za to ja sie przyjzalam pępowinie;p wniosek wyciagnelam taki z tego że on widzial jak ja sie nacierpialam i nameczylam, ze z 2 tyg chodzil po domu i to powtarzal. ze to niejst tak bach bach i jest dziecko- wyjątek Ciebie Olusia ![]() traicionera, no wlasnie prawie 4 tyg przd terminem a tu prosze no a co do szoczkow to marchewkowy z hipp bo z bobovity nie widzialam . skocze dzis odebrac kupon w rosmanie, to zobacze moze sa same marchewki bo przyznam szczerze ze widzialam tylko z jabłkiem. ale smiesznie jadł dzis znow z tej łyżeczki. a pruł się w nieboglosy jak mu zabrałam. aja1 wspomnialas o vanishu, wyprobowalas juz wczesniej na dzieciach? nie wiedzialam ze mozna stosowac, bo przyznam sie ze sliniaczek wczorajszy i dzisiejszy jest caly pomaranczowy. dobrze ze kiedys kupowalam sliniaki to teraz z 10 mamy no to zakupie vanish. i jeszcze przed chwila Tymkowi sie ulalo na nowa białą podusię i oczywiscie troszke marchwi w tym musialo byc no bo jak inaczej, a zaloze sie ze lovela ttego nie ruszy.
15.03.2011 Tymek 12. 09. 2015 Tosia Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-07-12 o 13:17 |
|
|
|
#2428 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego msuze śliniaków dokupić, najlepsze sa takie z ceratka, sama kupiłam tylko materiałowe i to był błąd, dobrze, ze teściowa lepiej pomyślała ode mnie.
|
|
#2429 |
|
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny, nasza nocka jedym słowem - TRAGEDIA!!!!
mała od 2 budziła się co rusz, nie wiem o co jej chodziło, jeszcze takiej nocy chyba nie było ![]() spimy przy otwartym oknie i co rusz psy szczekają jak nie nasz to sąsiada i wybija ją to ze snu chyba i też mnie to denerwuje ale jak zamkniemy to udusić się mozna i też się budzi bo gorąco....tak źle tak niedobrze zasneła o 7 spała do 10 i teraz śpi godzinkę, będzie odsypiać pewnie cały dzień ![]() aja ja inteligentna osoba zaznaczyłamw tym johnsonie jedną próbkę zamiast trzech ![]() ale dzięki za linka. a w tych pastach Colgate tak odpowiedziałam na pytania że wyszło że niepotrzebna mi ta pasta moja mała ciągle ma ślad po tym guzie takie sine kółko.nie mogę na to patrzeć. wygląda jakby mi ktoś dziecko zmaltretował ![]() była u nas dziś pielęgniarka środowiskowa nie wiem po co bo była raz już a dziś przyszła zupełnie inna babka. ale deklaracje wypełniłam tamtej więc dziś podziękowałam ale zobaczyła małą, obejrzała i stwierdziła że jest rozwinięta jak 6 miesięczne niemowlę ![]() no a jutro nasza 3 szczepionka dzwoniłam już do przychodni i mają szczepionki bo tu była mowa że brakuje, na szczęście mają zapas u mnie w przychodni![]() co do porodu to mi mała leżała na brzuszku nagusieńka dość długo , prawie całe szycie które też trwało długo. przykryta kocykiem ale nie karmiłam jej , sama nie wiem do dziś czemu jej nie przystawiłam do piersi![]() chyba byłam w szoku . zabrali mi ją na chwilkę zbadali ubrali i jak zawieźli mnie na salę to za kilka minut i ona do mnie przyjechała i byłyśmy już non stop razem![]() wtedy dopiero odrazu przystawiłam ją do piersi... ![]() ego,corolady głosik poszedł
Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-07-12 o 13:18 |
|
|
|
#2430 |
|
Zakorzenienie
|
Diatoma to jest jedyny środek który spiera plamy wytworzone przez moje dzieci
![]() Ja od razu namaczam, potem tylko z tej wody do pralki, z reguły do prania już nie dodaję. Piorę w persilu, a on też dobrze spiera różne rzeczy. Poza tym stanowczo lepszy jest w proszku niż w płynie. U mnie to jest produkt obowiązkowy który musi być w domu. Castia współczuję w tym colgate na wszystko trzeba odpowiadać TAK, może spróbuj jeszcze raz. A z mojej zaraz się skicham. Leży na podłodze z gołym tyłkiem, bo tak najfajniej, łapie się rękami za uszy i przekręca mocno na bok, ze prawie na brzuchu leży, ale wygląda jakby sama się za uszy ciągnęła żeby się przekręcić Edytowane przez aja1 Czas edycji: 2011-07-12 o 13:19 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:02.

Była któraś z was z dzieckiem w przychodni dla dorosłych?
... teraz jestem całymi dniami do późna wieczorem całkiem sama z małym .. starszy na wakacjach ..tz w pracy a chata wielka i bałagan wszedzie... ale jestem .. czytam tylko nie zawsze mogę pisac wiec proszę pamiętajcie o mnie i nie potraktujcie mnie jak biedna krusiak bodajze pare stron wcześniej
... tez mam takie płacze z powodu nawracających mysli z porodu.. wieczorami przeważnie odtwarza mi się cała ta sytuacja .. i to ze zaraz po rzuceniu, bo tak to odebrałam, zabrali mi mojego chłopczyka i odali dopiero po 6 godzinach
... zauważyłam że jak zaczełam mu podawac po kąpieli herbatkę z kopru to lepiej śpi

no i mały właśnie wstał więc pewnie nie poodpisuje, ale teraz już postaram się na bieżąco być. ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)