|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)
Cześć
![]() Ja wizytę mam jutro i trochę się boję u mnie wg wyliczeń internetowych 5t i 1d
|
#212 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Chciałabym dołączyć do wątku, wczoraj ujrzałam II kreseczki na teście. Udało nam się w drugim cyklu starań Wg wyliczeń internetowych to 4 tydzień i 4 dzień, a więc bardzo wczesna ciąża, ale do lekarza moge dopiero za 2 msc, gdyż jestem w UK. Póki co oswajam się z myślą, że jestem w ciąży ![]() Jeśli mogę prosić o dopisanie do listy to rybka13, lat 26. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie
|
|
|
|
#213 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#214 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wiem, że musi mi przedłużyć umowę do dnia porodu i ze nawet macierzyński z ZUSu mi wypłacą, chodzi tylko o to, że lubię tą pracę i nie chciałabym szukać nowej... Mam nadzieję, że szef się okaże człowiekiem
|
|
|
|
|
#216 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#217 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() troche mnie irytuje te postepowanie w uk w kwestii ciazy, szkoda ze nie mozesz wczesniej juz isc i sprawdzic wszystkiego ... ale juz zaciskamy za wizyte ![]() ![]() ja uciekam do pracy milego dnia dziewczynki
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
|
|
|
#218 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny a jak u was wygląda sytuacja z pracą? Powiedziałyście od razu że jesteście w ciąży? Ja jestem w dość nietypowej sytuacji i boję sie powiedzieć szefowi że jestem w ciąży. Ale zacznę od początku, w tej firmie jest tak że są jakby 3 firmy pod jednym prezesem i tak zatrudniali mnie w każdej firmie na 3 miesiące, teraz mam umowę od 1 czerwca do 30 września, przechodzę z firmy do firmy ale stanowisko mam to samo i robię to samo tylko firma sie zmienia. Prezes jest chamski w stosunku do pracowników, w czerwcu zdałam licencjat i mam wyższe wykształcenie i jak poprosiłam o chociaż 100zł pożyczki to mnie wyśmiał i powiedział że mu będe robić za duże koszty. Jestem pewna że jak mu powiem teraz o ciąży to mi nie przedłuży umowy
|
|
|
|
#219 |
|
Rozeznanie
|
oj ania - to faktycznie nieciekawa ta firma. Nie wiem czy to co on robi to w ogóle jest legalne? Kurcze ja nie jestem prawnikiem wieć trudno mi powiedzieć ale to mocno podejrzana praktyka...
Moze poczekaja do 30 wrzesnia i wtedy jesli ci przedłuży umowę to mu powiedz... oczywiście jeśli praca nie jest ciężka i mozesz nikomu nie mówić bez narażania maluszka. W końcu chyba nie może Cię tak przerzucać w nieskończoność.
|
|
|
|
#220 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#221 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ale zamierzam poinformować zaraz po tym terminie. ![]() A czy w Polsce pracodawca nie jest zobowiązany do przedłużenia umowy kobiecie w ciąży do terminu porodu? |
|
|
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
Jesli jestes w ciazy pracodawca nie ma prawa cie zwolnic. szczegolnie jak idziesz na zwolnienie. umowa jest automatycznie przedluzona do porodu lub powrotu z macierzynskiego.
ja planuje powiedziec jutro. jade do lekarza i chce wziac kilka dni zwolnienia na zregenerowanie sil, bo w nocy nie sypiam, rano mi slabo i niedobrze a 8 godzin przed komputerem z ksero za plecami nie jest korzystne.
|
#223 |
|
Rozeznanie
|
witam ponownie
![]() chwilę mnie nie było a tu takie dyskusje ![]() zaraz prześlę dane na 1 stronę witam wszystkie nowe zafasolkowane i życzę powodzenia ![]() ![]() a jak się dziś czujecie? a i pamiętajcie pozytywne myślenie jest najważniejsze |
|
|
|
#224 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#225 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanie: czy całkowicie odstawiłyście kawę?
Bo ja nie wyobrażam sobie dnia bez filiżanki i zostawiłam sobie jedną słabą z mlekiem rano. Mam słabiutkie wyrzuty sumienia chociaż ja nie ciśnieniowiec i w pierwszej ciąży lekarz mi pozwolił. ![]() Właśnie doczytałam o ciąży i zatrudnieniu na czas określony w Polsce. A kiedy mniej więcej kończysz 3-ci miesiąc? Większość kobiet ma tak (przynajmniej te które znam), że na początku ciąży rano mają płaskie brzuszki a zwiększają się wieczorem. Zresztą skoro w innych krajach informuje się dopiero w II trymestrze to znaczy, że ciąża wcale tak oczywista nie jest. Mam nadzieję tylko, że ominą cię ewentualne mdłości... Edytowane przez kosz_marna Czas edycji: 2011-07-13 o 09:27 |
|
|
|
#226 |
|
Rozeznanie
|
ja odstawiłam
nie jest łatwo zacząć dzień bez filiżanki kawy, ale jakoś daję radę czasami pozwalam sobie na Ricore - jest tam śladowa ilość kawy rozpuszczalnej i sporo cykorii, a w smaku naprawdę niezła |
|
|
|
#227 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja kawe zamieniłam na kawe inke
ale od wczoraj jakoś wogóle mi nie podchodzi teraz może na cappuccino się przerzucę
|
#228 | ||||
|
Raczkowanie
|
ja tez mam miekkie, mimo ze trochę pełniejsze niż zwykle i tkliwe, to jednak miękkie
Cytat:
, ani na ostre migreny np... czyli nie jest źle! oby tak dalej Cytat:
![]() dołączam sie do pytania emigra, czego zabronili Ci jeść? Cytat:
Cytat:
(...) Jeżeli jesteś zatrudniona na podstawie umowy o pracę na czas określony, na czas wykonania określonej pracy albo na czas próbny przekraczający miesiąc, a umowa ta rozwiązałaby się po upływie trzeciego miesiąca ciąży - taka umowa ulega z mocy prawa przedłużeniu do dnia narodzin dziecka (chyba, że kobieta zatrudniona jest na podstawie umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy). Jednak w dniu porodu każda z tych umów wygasa, a kobiecie nie przysługuje prawo do urlopu macierzyńskiego i wychowawczego. Przysługuje jedynie prawo do zasiłku macierzyńskiego. (...) hmm, rozumiem, ze ta kolejna umowę od 01-10 tez miałabyś na czas określony? jeśli tak - to wg mnie nie masz nic do stracenia i wtedy na koniec wrzenia - możesz wprost powiedzieć, ze na takiej umowie, po urodzeniu dziecka pozostaniesz bez środków do życia i normalnie licząc na ludzka przyzwoitość poprosić o um na czas nieokreślony.... L-4 ciążowe jest co prawda płatne 100%, ale pracodawca płaci jedynie za pierwsze 33 dni zwolnienia - potem płaci ZUS. Może wiec się zlituje.... trzymam kciuki za Ciebie ![]() ![]() ![]() Ja dziś w domu, bo mi dziecie zaniemogło, ehh idziemy do lekarza niebawem. Wlasciwie to musimy sie juz zbierac - odezwę się wiec później. Pa!
|
||||
|
|
|
#229 |
|
Wtajemniczenie
|
Hepe - Dziękuję za pomoc
|
|
|
|
#230 |
|
Wtajemniczenie
|
ja dzwoniłam do nas na ośrodek i mi rzuciła termin na 26 lipca
przy okazji się dowiedziałam że ta moja wróci 22 lipca więc chyba za nią poczekam, nie bedzie za późno jak na 1 wizytę pójde w 7 tc ??
|
#231 |
|
Rozeznanie
|
jak nic niepokojącego się nie będzie działo typu plamienia, albo co gorsza krwawienia to 7 tydzień to dobry termin
|
|
|
|
#232 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#233 |
|
Wtajemniczenie
|
no to mnie troszkę uspokoiłyście
|
#234 |
|
Zakorzenienie
|
Jeżeli nic Cie nie boli, nie masz krwawienia to wszystko na pewno jest OK
|
#235 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
straszny mam z tym problem, rano jest spokojnie, a już po obiedzie (obojętnie co zjem) to jak balon się czuje
|
|
#236 | |
|
Rozeznanie
|
Mnie też wypadnie koniec 7go tygodnia. (oczywiście według moich wyliczeń
)Ja kawę też odstawiłam w całości. Przerzuciłam się na bezkofeinową ![]() jakoś to znoszę chociaż jestem kawoszem. W ogóle zauważyłam, że mam więcej energii ostatnio - nie mniej ![]() Wiem że nie można jeść: serów pleśniowych (żadnych miękkich), surowej lub wędzonej ryby, wątróbki, pasztetów. Emi, czego zabronili Ci jeść ten gin? ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#237 |
|
Zadomowienie
|
Ja piję tylko jedną gotowaną kawę z imbirem
na szklankę wrzątku wsypuję 1 łyżeczkę kawy mielonej dosypuję imbiru i gotuję ok 3min, słodzę miodem. Jest po prostu pyszna i jaka przemiana materii po niej jest
|
#238 | |||
|
Przyczajenie
|
Cześć
Wczoraj napisałam posta, ale był strasznie długo moderowany ![]() Mogę być dopisana do listy? Magda, 26 lat, termin 8.03.2012 ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
w takim razie jakąś słabą będę pić. A pijecie rozpuszczalną czy prawdziwą? |
|||
|
|
|
#239 |
|
Rozeznanie
|
natkulec a o której masz wizytę - daj znać co się ciekawego dowiedziałaś!
|
|
|
|
#240 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Poza tym jest jeszcze dużo do jedzenia
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.

u mnie wg wyliczeń internetowych 5t i 1d

za wizyte
Moze poczekaja do 30 wrzesnia i wtedy jesli ci przedłuży umowę to mu powiedz... oczywiście jeśli praca nie jest ciężka i mozesz nikomu nie mówić bez narażania maluszka. W końcu chyba nie może Cię tak przerzucać w nieskończoność.
Ale zamierzam poinformować zaraz po tym terminie.