![]() |
#361 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Wątek ANTY-kościelny..
Cytat:
![]() Denerwuje mnie sposób jakiemu dał ujście swojemu oburzeniu. Nie jego życie prawda? Mógł ostentacyjnie wyjść, odmówić kolędy. Ale nie, wolał pokrzyczeć a potem odmówić pacierzyk i zabrać pieniążki. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#362 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Masz dobre wrazenie. Kazdy czlowiek odbiera Boga inaczej i troche inaczej rozumie jego nakazy. Dlatego Kosciol w oficjalnych dokumentach daje wskazowki oraz tlumaczenia, dlaczego wlasnie takie postepowanie uwaza za sluszne. Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#363 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Uważam że niemoralne jest świadome doradzanie ludziom źle. Tak po prostu. Jeśli ktoś poprosi Cię o radę a Ty świadomie mu doradzisz tak by miał jeszcze większe kłopoty to będzie w porządku? Utrzymywanie głupoty i niedojrzałości w ludziach także wydaje mi się nie w porządku, a KK ma na tym polu wielkie zasługi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#365 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dane apostaty wciąż są przetwarzane przez KK. I ze strony GIODO: Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#366 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#367 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Cały Kościół. O pojedynczych autorytetach się nie wypowiadam, ale faktycznie na wiele "osobistości" KK patrzy przez palce. Co z tego że głosi coś niezgodnego z dogmatami jak ludzi przyciąga i kasę zarabia. Pogrubione. Serio? Wiesz że jednym z pierwszych kroków do ateizmu/zmiany wiary ewentualnie jest poczytanie oficjalnych dokumentów KK i stwierdzenie ich braku logiki i oderwania od rzeczywistości? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#368 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym ostatnio mocno interesowalam sie zagadnieniami ze styku nauki i religii i oficjalne stanowisko Kosciola w tym temacie rowniez mnie pozytywnie zaskoczylo. Nie znalazlam w nim nic fanatycznego ani bezsensownego i pozostawionego bez uzasadnienia. Aramintha dzieki. Faktycznie nie przygladalam sie w szczegolach procedurze apostazji. Tez uwazam, ze nie powinno tak byc i wystapienie z Kosciola powinno rownac sie wykresleniu z rejestrow. Cytat:
Edytowane przez Switezianka_23 Czas edycji: 2011-07-13 o 11:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 |
Zakorzenienie
|
To nie narzekaj, tylko idź się wypisz. Nawet według ich procedur...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Co by ktoś nie odkrył, to musi się zgadzać z nami, bo inaczej to nieprawda. KK zawsze ma rację, a jak nie ma to patrz punkt pierwszy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#371 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Musiałaby się postarać o wyjście z Kościoła na 'sposób włoski'. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#372 |
Raczkowanie
|
Właśnie chodzi o to, żeby się nie wypisywać wg kościelnych dziwacznych procedur, które i tak nie rozwiązują problemu, bo wówczas KK nadal przetwarza dane osobowe, nadal figuruje się w ich księgach, tylko jako osoba z nałożoną ekskomuniką. Chcę, by państwo zagwarantowało mi sposób wypisania się z organizacji, do której sama się nie zapisywałam w kulturalny, uczciwy sposób, bez świadków, bez namawiania mnie na pozostanie, z gwarancją ochrony moich danych osobowych. Nie po kościelnemu, tylko po państwowemu.
Kościół sam w sobie w ogóle mnie nie interesuje i wierni niech sobie chodzą jak chcą i wyznają swoje zasady, byleby mi nie przeszkadzali w moim życiu. A na chwilę obecną przeszkadzają mi wieczne procesje, dzwony o szóstej rano za oknem czy oddawanie za bezcen działek kościołowi (polecam poczytać o tym, co ostatnio urządza prezydent Gdańska). Przeszkadza mi, że w szkole miałam okienka, bo nie chodziłam na religię. Przeszkadza mi, że w akademiku nachodzi mnie ksiądz o godzinie 23 (poważnie, o tej godzinie odbywała się kolęda! na pierwszym roku sobie dziewczyny, z którymi mieszkałam, zażyczyły taką wątpliwą przyjemność, na szczęście potem mieszkałam z kimś innym). Nie przeszkadza mi natomiast to, że ludzie żyją wg jakiś tam swoich wymyślonych zasad, byleby mnie nimi nie terroryzowali (a dzwonienie o szóstej rano i blokowanie miasta procesją uznaję za terroryzowanie, tak samo niemożność wypisania się z tej całej organizacji). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#373 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
"Sobór Watykański I naucza zatem, że prawda poznana w drodze refleksji filozoficznej oraz prawda Objawienia ani nie są tożsame, ani też jedna nie czyni zbyteczną drugiej: «Istnieje podwójny porządek poznania, różniący się nie tylko źródłem, ale i przedmiotem. Różni się źródłem, bo w pierwszym przypadku poznajemy przy pomocy naturalnego rozumu, a w drugim przy pomocy wiary. Różni się przedmiotem, bo oprócz prawdy, do której może dojść rozum naturalny, przedłożone nam są również do wierzenia tajemnice zakryte w Bogu: nie można ich poznać bez Objawienia Bożego»" "Objawienie wprowadza zatem w naszą historię prawdę uniwersalną i ostateczną, która pobudza ludzki umysł, by nigdy się nie zatrzymywał; przynagla go wręcz, by poszerzał nieustannie przestrzeń swojej wiedzy, dopóki się nie upewni, że dokonał wszystkiego, co było w jego mocy, niczego nie zaniedbując." "Jak widzimy, według natchnionego autora pragnienie poznania jest wspólną cechą wszystkich ludzi. Dzięki rozumowi dana jest wszystkim — zarówno wierzącym, jak i niewierzącym — możność «czerpania z głębokiej wody» poznania (por. Prz 20, 5)" "Cechą wyróżniającą tekst biblijny jest przeświadczenie, że istnieje głęboka i nierozerwalna jedność między poznaniem rozumowym a poznaniem wiary. Świat i to, co w nim zachodzi, a także historia i różne doświadczenia w życiu narodu to rzeczywistości, które należy postrzegać, analizować i oceniać przy pomocy środków właściwych rozumowi, tak jednak, aby wiara nie została wyłączona z tego procesu. " "Nie ma więc powodu do jakiejkolwiek rywalizacji między rozumem a wiarą: rzeczywistości te wzajemnie się przenikają, każda zaś ma własną przestrzeń, w której się realizuje. " " Kościół nie głosi żadnej własnej filozofii ani nie opowiada się oficjalnie po stronie jakiegoś wybranego kierunku filozoficznego, odrzucając inne" "Kościół zobowiązany jest wskazywać, co w danym systemie filozoficznym może być niezgodne z wiarą, którą wyznaje(...) Nie należy jednak pojmować tego rozeznania przede wszystkim w wymiarze negatywnym, jak gdyby zamiarem Magisterium było odrzucenie lub ograniczenie wszelkich możliwych form pośrednictwa. Przeciwnie, interwencje Magisterium mają przede wszystkim pobudzać, popierać i wspomagać myśl filozoficzną. Sami filozofowie zresztą najlepiej rozumieją potrzebę autokrytyki i sprostowania ewentualnych błędów oraz konieczność wyjścia poza zbyt ciasne granice, w jakich powstaje ich refleksja." Dalej nie widze tu nic zlego w zalozeniu, ze wierzysz w Boga i objawienia zawarte w Pismie Swietym. Nauka i wiara nawzajem sie dopelniaja i prowadza do pelni poznania. Mysle, ze rozumiem o co Ci chodzi. Nie zgadzasz sie z uznaniem, ze autorytety w sprawach wiary moga krytykowac filozofie i interpretacje nauki a nie odwrotnie. Ale ten fakt wynika z zalozenia istnienia wszechmogacego Boga w kontrascie z ograniczonym poznaniem ludzkim. Wiec Kosciol nie tyle narzuca swoje racje co, przynajmniej powinien przekazywac slowa, nakazy i zamysly Boga. I niestety nie da sie zmienic tej postawy bez odrzucenia idei, ze sfera Boska jest niemozliwa do zbadania i analizy przez czlowieka. A jezeli odrzucasz to podejscie to po prostu nie zgadzasz sie z wizja Boga katolickiego wiec cala sprawa Ciebie nie dotyczy. Wszystko zalezy od tego jakie zalozenia trzeba przyjac na poczatku rozwazan. Jednak z drugiej strony wyraznie zaznaczona ze poznanie rozumowe i wiara dotycza zupelnie innych sfer i tak powinny byc traktowane. W zwiazku z tym Kosciol powinien sie wypowiadac jedynie w aspektach etycznych dotyczacych nauki a nauka nie powinna brac sie za wyjasnianie istoty Boga. Swoja droga bardzo podoba mi sie fragment: "Nie należy też lekceważyć niebezpieczeństwa, na jakie narażeni są ci, którzy próbują odczytywać prawdę Pisma Świętego przy pomocy jednej tylko metodologii, zapominając o potrzebie bardziej wyczerpującej egzegezy, która pozwoliłaby im odkryć wraz z całym Kościołem pełny sens tekstów." Wielu ksiezy zapomina o tym az zbyt czesto. ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
Nalozenie ekskomuniki oznacza wykluczenie ze wspolnoty koscielnej. Wiec bedziesz nalezec do Kosciola z zaznaczeniem ze zostalas z niego wykluczona? Potrafie do pewnego stopnia zrozumiec chec powstrzymania przetwarzania danych osobowych ale tego zdania nie rozumiem. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#374 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Nie, bo wtedy KK dalej będzie przetwarzał moje dane osobowe. Poza tym, to jednak dodatkowy wysiłek. I musiałabym znaleźć 2 świadków, którzy by chcieli potwierdzić mój akt apostazji.
![]() |
![]() |
#375 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#376 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Punkt 22. Ponadto to teoretycznie wykluczenie ze wspólnoty nie ma, póki co, konsekwencji prawnych, czyli skreślenia z wszelkich ksiąg, a tylko takie wyłączenie z KK mnie interesuje. Technicznie po takiej "apostazji" nadal należę do kościoła, bo nikt mnie z niego nie wypisał. Nie interesuje mnie niemożność przyjęcia komunii, bo i tak jej nie przyjmuję, tylko faktyczne stwierdzenie, że nie należę do tej organizacji i nigdy się do niej nie zapisywałam. Dlatego nie zgadzam się na taką "apostazję" i chcę prawnej, świeckiej drogi do wypisania się z organizacji zwanej KK. Do wspólnoty nie należę bowiem od lat i nie potrzebuję do tego potwierdzenia przez biskupa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#377 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wizażanka, która napisała posta pode mną ujęła to bardzo dobrze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#378 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#379 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#380 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jeśli doradzają tkwienie w nieudanym małżeństwie to tylko dlatego, że wiele małżeństw da się uratować poprzez rozmowę, kształtowanie charakteru, pracę nad sobą...a wielu małżonków woli po prostu uznać, że małżeństwo nie wyszło i brać rozwód. Co do podkreślonego-kto namawia, no proszę Cię! Czy ksiądz stoi nad taką parą i im wierci dziurę w brzuchu, że mają się hajtać i basta? To decyzja tych młodych, poza tym nawet długi staż związku nie gwarantuje tego, że małżeństwo będzie szczęsliwe, bo ludzie się zmieniają, niestety... tyle słyszałam historii o facetach, którzy przed ślubem byli wprost idealni, a 20 lat po ślubie-zmienili się nie do poznania.
![]() |
![]() |
#381 | |
Rozeznanie
|
http://www.apostazja.info/index.php?...&catid=34:news
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#382 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla nich naprawdę zakaz seksu przed ślubem i zakaz antykoncepcji wręcz gwarantuje wstęp do nieba, taka wiara jest infantylna. Poza tym to dla mnie jakiś skrajny egocentryzm, Bóg ma się interesować czymiś pożyciem seksualnym i tym, czy śpiewa oazowe pieśni... Cytat:
![]() Cytat:
Albo doradzanie tkwienia w złych małżeństwach, bo niby Bóg tak chce. Chlania, notorycznych zdrad, przemocy, braku zainteresowania rodziną się rozmowami nie rozwiąże, nie ma się co oszukiwać. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#383 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#384 |
Zakorzenienie
|
Szanuję życie ludzkie, dlatego nie produkuję na potęgę niechcianych dzieci, nie usuwam potem niechcianych ciąż, a w tym celu używam nowoczesnych wynalazków antykoncepcyjnych typu prezerwatywa. Może Bóg natchnął kogoś, żeby ludzkości życie ułatwić i wynaleźć skuteczną antykoncepcję. Kwestia interpretacji.
No i ciekawa jestem, jak Bóg rozwiąze problem tych wszystkich grzeszników, którzy seks przed ślubem uprawiają. Albo, co więcej, tych kultur, wyznań, gdzie do seksu ślub przed księdzem proboszczem potrzebny nie jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#385 | |
Rozeznanie
|
Jak sama mowisz kwestia interpretacji. Interpretacja KK jest taka a nie inna, i nawet jezeli ktos uzna ze jest ona bardzo restrykcyjna to nie mozna powiedziec, ze jest ona bez sensu, poniewaz ma logiczne wytlumaczenia przy podanych zalozeniach.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#386 |
Zakorzenienie
|
Gdyby Bóg potępiał i zsyłał do piekła za seks przed ślubem i antykoncepcję, to mając takiego Boga, już nam diabła nie trzeba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#387 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#388 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- Cytat:
Tutaj poszukaj świadków. A świadek musi być tylko pełnoletni: Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#389 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() "Zaleca się, by – jeśli to możliwe – przynajmniej jednym ze świadków był ktoś z rodziców lub chrzestnych odstępcy, którzy towarzyszyli mu niegdyś w przyjęciu do Kościoła" Urocze... Ja tam nie chciałam żeby mnie KK przyjął, więc świadkowie (i rodzice) mi wyświadczyli niedźwiedzią przysługę ![]()
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2011-07-13 o 17:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#390 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:25.