Wątek ANTY-kościelny.. - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-13, 10:28   #361
Yenes
Rozeznanie

Dot.: Wątek ANTY-kościelny..

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
zgodnie z nauką kościoła tak właśnie jest...
najgłupsze według mnie jest jak ktoś ślubuje i podpisuje się pod słowami "aż do śmierci" a potem dziwi się, że ksiądz się bulwersuje
Ależ ja się nie dziwie, że ksiądz się bulwersuje!

Denerwuje mnie sposób jakiemu dał ujście swojemu oburzeniu.
Nie jego życie prawda? Mógł ostentacyjnie wyjść, odmówić kolędy.

Ale nie, wolał pokrzyczeć a potem odmówić pacierzyk i zabrać pieniążki.
Yenes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 10:37   #362
Switezianka_23
Rozeznanie

Cytat:
Dlatego właśnie razi mnie przywiązywanie wagi i wiara u niektórych w to, że warto ze względów religijnych NPR stosować i nie uprawiać seksu przed ślubem...no kurde, ludzie w męczarniach na raka umierają, cierpią niewinne dzieci, Afryka ginie na AIDS i wyrzyna się w jakichś plemiennych wojnach, a tutaj panienki z oazy śpiewają piosenki, chwalą NPR i opowiadają jak to seksu przedmałżeńskiego nie uprawiają i jaki to Bóg jest "kochany", daje im siłę i jest z nimi.
Nie rozumiem. Gdyby panienki z oazy nie spiewaly toby nie bylo raka, AIDS i wojen? Rownie dobrze mozesz powiedziec: "no kurde, ludzie w męczarniach na raka umierają, cierpią niewinne dzieci, Afryka ginie na AIDS i wyrzyna się w jakichś plemiennych wojnach, a tu baby bez sensu na forum narzekaja jaki to Kosciol jest zly i glupi".

Cytat:
Z tą wolną wolą i dobrocią to moim zdaniem dobrze ilustruje to:

Cytat:
Bóg jest wspaniały, miłosierny i bardzo kocha wszystkich ludzi. Musisz w to głęboko uwierzyć, bo inaczej tenże Bóg nie wpuści cię do nieba. Będziesz do końca świata smażył się w piekle!
Bóg dał ci wolność - możesz go słuchać, albo nie, lecz jeśli nie będziesz posłuszny, zafunduje ci męki w piekle. Ale wolność wyboru masz.
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/...rym_katolikiem

Poza tym mam też wrażenie, że każdy dorabia sobie wizerunek Boga do własnych potrzeb. Ty masz taki, u agresywnych prolajfowców Bóg nic, ino karze za aborcje. U innych karze za złe mówienie o księdzu. U innych za seks przed ślubem skazuje na piekło. 6 miliardów ludzi na świecie, a u większości inny obraz Boga.
Tutaj problemem jest wizja piekla. Tak naprawde dla Katolika pieklo to stan calkowitego odciecia sie od Boga i to nie Bog skazuje na pieklo, to czlowiek sam je sobie wybiera tym jak postepuje.

Masz dobre wrazenie. Kazdy czlowiek odbiera Boga inaczej i troche inaczej rozumie jego nakazy. Dlatego Kosciol w oficjalnych dokumentach daje wskazowki oraz tlumaczenia, dlaczego wlasnie takie postepowanie uwaza za sluszne.

Cytat:
Zabawne jak znalazły sobie drugiego natchnionego, wzięli ślub, (oczywiście nie mieszkali przed, seksu też niet) zrobili sobie dzieciaka - i teraz dawaj od biskupa do biskupa o "stwierdzenie nieważności"
bo okazało się że dorosłe życie to skomplikowane jest, nie czarno białe, a i Bóg opuścił np. męża który zachowuje się jak dziecko we mgle.
Tylko powiedz, czy uwazasz ze jest to wina Kosciola czy glupota i niedojzalosc czlowieka (zarowno niedojzalosc zyciowa jak i niedojzalosc wiary)?
Switezianka_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 10:41   #363
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Napisane przez Switezianka_23 Pokaż wiadomość

Tylko powiedz, czy uwazasz ze jest to wina Kosciola czy glupota i niedojzalosc czlowieka (zarowno niedojzalosc zyciowa jak i niedojzalosc wiary)?

Uważam że niemoralne jest świadome doradzanie ludziom źle. Tak po prostu.

Jeśli ktoś poprosi Cię o radę a Ty świadomie mu doradzisz tak by miał jeszcze większe kłopoty to będzie w porządku?

Utrzymywanie głupoty i niedojrzałości w ludziach także wydaje mi się nie w porządku, a KK ma na tym polu wielkie zasługi.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 10:49   #364
Switezianka_23
Rozeznanie

Cytat:
Uważam że niemoralne jest świadome doradzanie ludziom źle. Tak po prostu.

Jeśli ktoś poprosi Cię o radę a Ty świadomie mu doradzisz tak by miał jeszcze większe kłopoty to będzie w porządku?

Utrzymywanie głupoty i niedojrzałości w ludziach także wydaje mi się nie w porządku, a KK ma na tym polu wielkie zasługi.
Kosciol czy pojedynczy ksieza? Czytalam bardzo duzo oficjalnych dokumentow, publikacji i wypowiedzi zespolow powolywanych przez papieza do wydania opinii na dany temat i te ktore znalazlam sa sformulowane bardzo rozsadnie i logicznie wytlumaczone. Czytalam tez wiele stron, publikacji i interpretacji ludzi, ktorzy sami uwazaja sie za autorytety ale przedstawiaja opinie subiektywne i niewiele majace wspolnego z nauka Kosciola.
Stary 2011-07-13, 10:52   #365
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
Rowniez wynikaja, chociazby prawo do pochowku w obrzadku Katolickim. Oczywiscie sa to inne prawa ale tez obie instytucje maja inne zadania.
Prawa wynikające z przynależności do KK przedstawiają pewną wartość, ale tylko dla katolików. Jednak nie każda osoba wpisana w poczet członków nim jest. Można być zapisanym do KK i nie korzystać z żadnych sakramentów (za wyjątkiem chrztu) bądź też innych praw. Natomiast każdy Polak w mniejszym lub większym stopniu korzysta z uprawnień jakie daje obywatelstwo. W sumie nie tylko o Polaków chodzi, tyczy się to każdej innej państwowości.

Cytat:
Naprawde po wykresleniu z rejestru wiernych Twoje dane sa dalej przetwarzane? Szczerze nie orientuje sie w tym aspekcie. Moglabys podac zrodlo takiej informacji?
Dane osobowe zostają w księdze chrztu.
Cytat:
11. Jednocześnie należy wyjaśnić zainteresowanemu, że chrzest jest wydarzeniem, którego nie da się wymazać z historii życia człowieka, dlatego wykreślenie aktu z księgi chrztu nie jest możliwe. Gdyby ktoś powoływał się na prawo o ochronie danych osobowych, należy wyjaśnić, że w tej sprawie nie ma ono zastosowania: dane zawarte w księgach metrykalnych, jako udokumentowanie przyjętych sakramentów, są niezbędne do wykonywania własnych zadań Kościoła.
źrd.
Dane apostaty wciąż są przetwarzane przez KK.
I ze strony GIODO:
Cytat:
Czy proboszcz w Kościele Rzymsko - Katolickim jest uprawniony do gromadzenia informacji o członkach tego Kościoła? Czy mogę zażądać od proboszcza usunięcia informacji zawartych w księgach parafialnych, a dotyczących mojej osoby, jeśli chciałbym wystąpić z Kościoła Rzymsko – Katolickiego.

Kościół Katolicki, inne kościoły i związki wyznaniowe są w zakresie swojej działalności niezależne a przy wykonywaniu władzy duchowej posługują się swoim wewnętrznym prawem. Odnosi się to również do przetwarzania, w tym gromadzenia i usuwania, przez Kościół Katolicki danych osobowych osób do nich należących.

Zgodnie z kan. 535 § 1 Kodeksu Prawa Kanonicznego, w każdej parafii należy prowadzić księgi parafialne, a mianowicie ochrzczonych, małżeństw, zmarłych oraz inne, zgodnie z przepisami Konferencji Episkopatu lub biskupa diecezjalnego. Proboszcz ma czuwać nad tym, by księgi były właściwie spisywane i przechowywane. W księdze ochrzczonych należy odnotować bierzmowanie, jak również to, co ma związek ze stanem kanonicznym wiernych z racji małżeństwa, z zachowaniem przepisu kan. 1133, z racji adopcji, jak również przyjęcia święceń wyższych, profesji wieczystej złożonej w instytucie zakonnym oraz zmiany obrządku; adnotacje muszą być zawsze uwidocznione w metryce chrztu (§ 2). Każda parafia powinna mieć własny depozyt dokumentów czyli archiwum, w którym należy przechowywać księgi parafialne, łącznie z listami biskupów oraz innymi dokumentami, których zachowanie jest konieczne lub pożyteczne (§ 4 zdanie pierwsze). Jak stanowi natomiast § 5 cytowanego kanonu, należy pilnie przechowywać także stare księgi parafialne, zgodnie z wymogami prawa partykularnego.

W świetle powyższego uprawnienie Kościoła Rzymsko - Katolickiego do przechowywania informacji dotyczących jego członka, także byłego, a stwierdzających okoliczności opisane w cytowanych przepisach Kodeksu Prawa Kanonicznego nie budzi wątpliwości.
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 10:53   #366
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Szczerze to ja bym to rozwiazala w inny sposob. Po prostu wprowadzilabym oplate religijna, czyli placisz czesc dochodu na utrzymanie instytucji wyznaniowej do ktorej przynalezysz. W tym momencie ludzie bardzo szybko zadbaliby aby wyraznie zadeklarowac sie ktora religie wyznaja i nie byloby wierzacych-niepraktykujacych tudziez niewierzacych-pozujacych. No i wykreslenie z rejestru wiernych prawdopodobnie odbywaloby sie z automatu.
Mnie wszystko jedno jak by to miało działać - byle działało. Ja się za katoliczkę nie uważam, zresztą nigdy się nie uważałam... A w KK oficjalnie jestem
Stary 2011-07-13, 10:54   #367
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Kosciol czy pojedynczy ksieza? Czytalam bardzo duzo oficjalnych dokumentow, publikacji i wypowiedzi zespolow powolywanych przez papieza do wydania opinii na dany temat i te ktore znalazlam sa sformulowane bardzo rozsadnie i logicznie wytlumaczone. Czytalam tez wiele stron, publikacji i interpretacji ludzi, ktorzy sami uwazaja sie za autorytety ale przedstawiaja opinie subiektywne i niewiele majace wspolnego z nauka Kosciola.

Cały Kościół. O pojedynczych autorytetach się nie wypowiadam, ale faktycznie na wiele "osobistości" KK patrzy przez palce. Co z tego że głosi coś niezgodnego z dogmatami jak ludzi przyciąga i kasę zarabia.

Pogrubione. Serio?

Wiesz że jednym z pierwszych kroków do ateizmu/zmiany wiary ewentualnie jest poczytanie oficjalnych dokumentów KK i stwierdzenie ich braku logiki i oderwania od rzeczywistości?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-13, 11:04   #368
Switezianka_23
Rozeznanie

Cytat:
Wiesz że jednym z pierwszych kroków do ateizmu/zmiany wiary ewentualnie jest poczytanie oficjalnych dokumentów KK i stwierdzenie ich braku logiki i oderwania od rzeczywistości?
Ja akurat w ramach przygotowania do malzenstwa stwierdzilam, ze skoro mam przysiegac ze zgadzam sie z etyka Kosciola to moze w koncu sie dowiem dokladnie jak ona wyglada i zaczelam czytac. I nie znalazlam tam nic co nie zgadzaloby sie z dekalogiem tudziez naukami Chrystusa. Mozna uznac, ze one same sa oderwane od rzeczywistosci ale to juz nie jest problem z Kosciolem ale religia katolicka.

Poza tym ostatnio mocno interesowalam sie zagadnieniami ze styku nauki i religii i oficjalne stanowisko Kosciola w tym temacie rowniez mnie pozytywnie zaskoczylo. Nie znalazlam w nim nic fanatycznego ani bezsensownego i pozostawionego bez uzasadnienia.

Aramintha dzieki. Faktycznie nie przygladalam sie w szczegolach procedurze apostazji. Tez uwazam, ze nie powinno tak byc i wystapienie z Kosciola powinno rownac sie wykresleniu z rejestrow.

Cytat:
Mnie wszystko jedno jak by to miało działać - byle działało. Ja się za katoliczkę nie uważam, zresztą nigdy się nie uważałam... A w KK oficjalnie jestem
W przypadku aktu apostazji bedziesz figurowala w rejestrach jako apostatka, czyli w Kosciele oficjalnie nie bedziesz.

Edytowane przez Switezianka_23
Czas edycji: 2011-07-13 o 11:07
Stary 2011-07-13, 11:05   #369
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
To nie narzekaj, tylko idź się wypisz. Nawet według ich procedur...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 11:09   #370
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Ja akurat w ramach przygotowania do malzenstwa stwierdzilam, ze skoro mam przysiegac ze zgadzam sie z etyka Kosciola to moze w koncu sie dowiem dokladnie jak ona wyglada i zaczelam czytac. I nie znalazlam tam nic co nie zgadzaloby sie z dekalogiem tudziez naukami Chrystusa. Mozna uznac, ze one same sa oderwane od rzeczywistosci ale to juz nie jest problem z Kosciolem ale religia katolicka.

Poza tym ostatnio mocno interesowalam sie zagadnieniami ze styku nauki i religii i oficjalne stanowisko Kosciola w tym temacie rowniez mnie pozytywnie zaskoczylo. Nie znalazlam w nim nic fanatycznego ani bezsensownego i pozostawionego bez uzasadnienia.

Aramintha dzieki. Faktycznie nie przygladalam sie w szczegolach procedurze apostazji. Tez uwazam, ze nie powinno tak byc i wystapienie z Kosciola powinno rownac sie wykresleniu z rejestrow.
Ostatnio mój mąż czytał encyklikę "Fides et Ratio" i czytał mi kilka co ciekawszych fragmentów. Sorry, ale dostosować się do tego to fanatyzm w czystej postaci.
Co by ktoś nie odkrył, to musi się zgadzać z nami, bo inaczej to nieprawda. KK zawsze ma rację, a jak nie ma to patrz punkt pierwszy.
Stary 2011-07-13, 11:17   #371
shonya
Raczkowanie

Cytat:
W przypadku aktu apostazji bedziesz figurowala w rejestrach jako apostatka, czyli w Kosciele oficjalnie nie bedziesz.
nie do końca tak - nadal będzie przynależeć do Kościoła ale jako osoba z nałożoną ekskomuniką.

Musiałaby się postarać o wyjście z Kościoła na 'sposób włoski'.

shonya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 11:29   #372
miss_alchemist
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
Właśnie chodzi o to, żeby się nie wypisywać wg kościelnych dziwacznych procedur, które i tak nie rozwiązują problemu, bo wówczas KK nadal przetwarza dane osobowe, nadal figuruje się w ich księgach, tylko jako osoba z nałożoną ekskomuniką. Chcę, by państwo zagwarantowało mi sposób wypisania się z organizacji, do której sama się nie zapisywałam w kulturalny, uczciwy sposób, bez świadków, bez namawiania mnie na pozostanie, z gwarancją ochrony moich danych osobowych. Nie po kościelnemu, tylko po państwowemu.

Kościół sam w sobie w ogóle mnie nie interesuje i wierni niech sobie chodzą jak chcą i wyznają swoje zasady, byleby mi nie przeszkadzali w moim życiu. A na chwilę obecną przeszkadzają mi wieczne procesje, dzwony o szóstej rano za oknem czy oddawanie za bezcen działek kościołowi (polecam poczytać o tym, co ostatnio urządza prezydent Gdańska). Przeszkadza mi, że w szkole miałam okienka, bo nie chodziłam na religię. Przeszkadza mi, że w akademiku nachodzi mnie ksiądz o godzinie 23 (poważnie, o tej godzinie odbywała się kolęda! na pierwszym roku sobie dziewczyny, z którymi mieszkałam, zażyczyły taką wątpliwą przyjemność, na szczęście potem mieszkałam z kimś innym). Nie przeszkadza mi natomiast to, że ludzie żyją wg jakiś tam swoich wymyślonych zasad, byleby mnie nimi nie terroryzowali (a dzwonienie o szóstej rano i blokowanie miasta procesją uznaję za terroryzowanie, tak samo niemożność wypisania się z tej całej organizacji).
miss_alchemist jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 11:52   #373
Switezianka_23
Rozeznanie

Cytat:
Co by ktoś nie odkrył, to musi się zgadzać z nami, bo inaczej to nieprawda. KK zawsze ma rację, a jak nie ma to patrz punkt pierwszy.
Pamietaj, ze ta encyklika dotyczy przede wszystkim rozwazan na temat wiary i filozofii, ktora jest dosyc specyficzna dziedzina nauki. Tez przytocze co ciekawsze fragmenty:

"Sobór Watykański I naucza zatem, że prawda poznana w drodze refleksji filozoficznej oraz prawda Objawienia ani nie są tożsame, ani też jedna nie czyni zbyteczną drugiej: «Istnieje podwójny porządek poznania, różniący się nie tylko źródłem, ale i przedmiotem. Różni się źródłem, bo w pierwszym przypadku poznajemy przy pomocy naturalnego rozumu, a w drugim przy pomocy wiary. Różni się przedmiotem, bo oprócz prawdy, do której może dojść rozum naturalny, przedłożone nam są również do wierzenia tajemnice zakryte w Bogu: nie można ich poznać bez Objawienia Bożego»"

"Objawienie wprowadza zatem w naszą historię prawdę uniwersalną i ostateczną, która pobudza ludzki umysł, by nigdy się nie zatrzymywał; przynagla go wręcz, by poszerzał nieustannie przestrzeń swojej wiedzy, dopóki się nie upewni, że dokonał wszystkiego, co było w jego mocy, niczego nie zaniedbując."

"Jak widzimy, według natchnionego autora pragnienie poznania jest wspólną cechą wszystkich ludzi. Dzięki rozumowi dana jest wszystkim — zarówno wierzącym, jak i niewierzącym — możność «czerpania z głębokiej wody» poznania (por. Prz 20, 5)"

"Cechą wyróżniającą tekst biblijny jest przeświadczenie, że istnieje głęboka i nierozerwalna jedność między poznaniem rozumowym a poznaniem wiary. Świat i to, co w nim zachodzi, a także historia i różne doświadczenia w życiu narodu to rzeczywistości, które należy postrzegać, analizować i oceniać przy pomocy środków właściwych rozumowi, tak jednak, aby wiara nie została wyłączona z tego procesu. "

"Nie ma więc powodu do jakiejkolwiek rywalizacji między rozumem a wiarą: rzeczywistości te wzajemnie się przenikają, każda zaś ma własną przestrzeń, w której się realizuje. "

" Kościół nie głosi żadnej własnej filozofii ani nie opowiada się oficjalnie po stronie jakiegoś wybranego kierunku filozoficznego, odrzucając inne"

"Kościół zobowiązany jest wskazywać, co w danym systemie filozoficznym może być niezgodne z wiarą, którą wyznaje(...) Nie należy jednak pojmować tego rozeznania przede wszystkim w wymiarze negatywnym, jak gdyby zamiarem Magisterium było odrzucenie lub ograniczenie wszelkich możliwych form pośrednictwa. Przeciwnie, interwencje Magisterium mają przede wszystkim pobudzać, popierać i wspomagać myśl filozoficzną. Sami filozofowie zresztą najlepiej rozumieją potrzebę autokrytyki i sprostowania ewentualnych błędów oraz konieczność wyjścia poza zbyt ciasne granice, w jakich powstaje ich refleksja."

Dalej nie widze tu nic zlego w zalozeniu, ze wierzysz w Boga i objawienia zawarte w Pismie Swietym. Nauka i wiara nawzajem sie dopelniaja i prowadza do pelni poznania.

Mysle, ze rozumiem o co Ci chodzi. Nie zgadzasz sie z uznaniem, ze autorytety w sprawach wiary moga krytykowac filozofie i interpretacje nauki a nie odwrotnie. Ale ten fakt wynika z zalozenia istnienia wszechmogacego Boga w kontrascie z ograniczonym poznaniem ludzkim. Wiec Kosciol nie tyle narzuca swoje racje co, przynajmniej powinien przekazywac slowa, nakazy i zamysly Boga. I niestety nie da sie zmienic tej postawy bez odrzucenia idei, ze sfera Boska jest niemozliwa do zbadania i analizy przez czlowieka. A jezeli odrzucasz to podejscie to po prostu nie zgadzasz sie z wizja Boga katolickiego wiec cala sprawa Ciebie nie dotyczy. Wszystko zalezy od tego jakie zalozenia trzeba przyjac na poczatku rozwazan.

Jednak z drugiej strony wyraznie zaznaczona ze poznanie rozumowe i wiara dotycza zupelnie innych sfer i tak powinny byc traktowane. W zwiazku z tym Kosciol powinien sie wypowiadac jedynie w aspektach etycznych dotyczacych nauki a nauka nie powinna brac sie za wyjasnianie istoty Boga.

Swoja droga bardzo podoba mi sie fragment:
"Nie należy też lekceważyć niebezpieczeństwa, na jakie narażeni są ci, którzy próbują odczytywać prawdę Pisma Świętego przy pomocy jednej tylko metodologii, zapominając o potrzebie bardziej wyczerpującej egzegezy, która pozwoliłaby im odkryć wraz z całym Kościołem pełny sens tekstów."
Wielu ksiezy zapomina o tym az zbyt czesto.

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

Cytat:
nadal będzie przynależeć do Kościoła ale jako osoba z nałożoną ekskomuniką.
Ekskomunika - z łac. excommunicatio – poza wspólnotą, wyłączenie ze wspólnoty

Nalozenie ekskomuniki oznacza wykluczenie ze wspolnoty koscielnej. Wiec bedziesz nalezec do Kosciola z zaznaczeniem ze zostalas z niego wykluczona? Potrafie do pewnego stopnia zrozumiec chec powstrzymania przetwarzania danych osobowych ale tego zdania nie rozumiem.
Stary 2011-07-13, 11:53   #374
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Ale KK będzie przetwarzał moje dane osobowe.

Cytat:
Nie, bo wtedy KK dalej będzie przetwarzał moje dane osobowe.
Poza tym, to jednak dodatkowy wysiłek. I musiałabym znaleźć 2 świadków, którzy by chcieli potwierdzić mój akt apostazji.
Stary 2011-07-13, 12:01   #375
Switezianka_23
Rozeznanie

Cytat:
Ale KK będzie przetwarzał moje dane osobowe.
Nie zrozum mnie zle. Moje pytanie jest spowodowane jedynie ciekawoscia. Na czym polega to przetwarzanie danych? Rozumiem wpis do ksiegi chrztów oraz do ksiegi apostatow no i statystyka apostatow. Czy jest cos jeszcze?

Cytat:
Poza tym, to jednak dodatkowy wysiłek. I musiałabym znaleźć 2 świadków, którzy by chcieli potwierdzić mój akt apostazji.
To akurat do pewnego stopnia rozumiem. Jezeli nie chcialas nalezec do KK to tlumaczenie sie z tego, ze chcesz z niego odejsc moze byc irytuajace.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-13, 12:02   #376
miss_alchemist
Raczkowanie

Cytat:

Ekskomunika - z łac. excommunicatio – poza wspólnotą, wyłączenie ze wspólnoty

Nalozenie ekskomuniki oznacza wykluczenie ze wspolnoty koscielnej. Wiec bedziesz nalezec do Kosciola z zaznaczeniem ze zostalas z niego wykluczona? Potrafie do pewnego stopnia zrozumiec chec powstrzymania przetwarzania danych osobowych ale tego zdania nie rozumiem.
http://wystap.pl/faq/

Punkt 22.

Ponadto to teoretycznie wykluczenie ze wspólnoty nie ma, póki co, konsekwencji prawnych, czyli skreślenia z wszelkich ksiąg, a tylko takie wyłączenie z KK mnie interesuje. Technicznie po takiej "apostazji" nadal należę do kościoła, bo nikt mnie z niego nie wypisał. Nie interesuje mnie niemożność przyjęcia komunii, bo i tak jej nie przyjmuję, tylko faktyczne stwierdzenie, że nie należę do tej organizacji i nigdy się do niej nie zapisywałam. Dlatego nie zgadzam się na taką "apostazję" i chcę prawnej, świeckiej drogi do wypisania się z organizacji zwanej KK. Do wspólnoty nie należę bowiem od lat i nie potrzebuję do tego potwierdzenia przez biskupa.
miss_alchemist jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 12:04   #377
shonya
Raczkowanie

Cytat:
masz rację - źle ubrałam w słowa
Wizażanka, która napisała posta pode mną ujęła to bardzo dobrze

shonya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 12:07   #378
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miss_alchemist Pokaż wiadomość
http://wystap.pl/faq/

Dlatego nie zgadzam się na taką "apostazję" i chcę prawnej, świeckiej drogi do wypisania się z organizacji zwanej KK. Do wspólnoty nie należę bowiem od lat i nie potrzebuję do tego potwierdzenia przez biskupa.
A prócz chcenia, dokonałaś w tej sprawie jakiś działań? Na przykład zaskarżyłaś GIODO do sądu?

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 12:09   #379
Baby Jane
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez miss_alchemist Pokaż wiadomość
Kościół sam w sobie w ogóle mnie nie interesuje i wierni niech sobie chodzą jak chcą i wyznają swoje zasady, byleby mi nie przeszkadzali w moim życiu. A na chwilę obecną przeszkadzają mi wieczne procesje, dzwony o szóstej rano za oknem czy oddawanie za bezcen działek kościołowi (polecam poczytać o tym, co ostatnio urządza prezydent Gdańska). Przeszkadza mi, że w szkole miałam okienka, bo nie chodziłam na religię. Przeszkadza mi, że w akademiku nachodzi mnie ksiądz o godzinie 23 (poważnie, o tej godzinie odbywała się kolęda! na pierwszym roku sobie dziewczyny, z którymi mieszkałam, zażyczyły taką wątpliwą przyjemność, na szczęście potem mieszkałam z kimś innym). Nie przeszkadza mi natomiast to, że ludzie żyją wg jakiś tam swoich wymyślonych zasad, byleby mnie nimi nie terroryzowali (a dzwonienie o szóstej rano i blokowanie miasta procesją uznaję za terroryzowanie, tak samo niemożność wypisania się z tej całej organizacji).
To ja mogę równie dobrze powiedzieć że denerwują mnie Świadkowie Jehowy którzy barabanią po domach, obywatelski obowiązek w postaci chodzenia na wybory, terroryzowanie gierkami politycznymi w telewizji i tym że pijaczki pod całodobowym u mnie pod blokiem w nocy śpiewają "przybyli ułani pod okienko"... To jest dopiero terror
Baby Jane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-13, 12:09   #380
magica
Wtajemniczenie

GG do magica

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Ja zawsze miałam odczucie, że większość tych panienek z oazy to ma tak proste życie jak budowa cepa. A przynajmniej pojęcie o życiu.

Zabawne jak znalazły sobie drugiego natchnionego, wzięli ślub, (oczywiście nie mieszkali przed, seksu też niet) zrobili sobie dzieciaka - i teraz dawaj od biskupa do biskupa o "stwierdzenie nieważności"
bo okazało się że dorosłe życie to skomplikowane jest, nie czarno białe, a i Bóg opuścił np. męża który zachowuje się jak dziecko we mgle.

To jest złośliwe co napisałam, ale czytam fora różne, widzę co się koło mnie dzieje...
Przynajmniej mniej religijne koleżanki potrafią powiedzieć - nie wyszło, rozwiodłam się, wpadłam z nieodpowiednim człowiekiem - ale sobie poradzę mimo wszystko.

A nie "szatan opętał mojego męża i muszę się za niego więcej modlić"

I tutaj kamyczek do antykościelnego wątku - księża udzielają porad rodzinnych, korzystając ze swojej przewagi nad owieczkami często doradzają im rzeczy które prowadzą do dalszych dramatów w życiu ludzi. Niestety, to ich zasługa w dużej mierze że tyle małżeństw jest nieudanych. Najpierw namawiają ludzi do ślubu bez wcześniejszego poznania się a potem doradzają tkwienie w nieudanym małżeństwie.
Tak, oczywiście, bo ludzie mający zamiar wziąć ślub nie mają własnego rozumu i zdolności podejmowania decyzji...
A jeśli doradzają tkwienie w nieudanym małżeństwie to tylko dlatego, że wiele małżeństw da się uratować poprzez rozmowę, kształtowanie charakteru, pracę nad sobą...a wielu małżonków woli po prostu uznać, że małżeństwo nie wyszło i brać rozwód.

Co do podkreślonego-kto namawia, no proszę Cię! Czy ksiądz stoi nad taką parą i im wierci dziurę w brzuchu, że mają się hajtać i basta? To decyzja tych młodych, poza tym nawet długi staż związku nie gwarantuje tego, że małżeństwo będzie szczęsliwe, bo ludzie się zmieniają, niestety... tyle słyszałam historii o facetach, którzy przed ślubem byli wprost idealni, a 20 lat po ślubie-zmienili się nie do poznania.

JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik

to słowo(nie "te słowo")
bynajmniej=wcale, w ogóle
magica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 12:15   #381
Switezianka_23
Rozeznanie

http://www.apostazja.info/index.php?...&catid=34:news

Cytat:
1. Odłączenie się od Kościoła katolickiego, aby mogło być uznane za prawdziwy actus formalis defectionis ab Ecclesia, także w przypadku wyjątków przewidzianych we wcześniej przywołanych kanonach, musi urzeczywistnić się poprzez:
a) wewnętrzną decyzję odstąpienia od Kościoła katolickiego;
b) wykonanie i zewnętrzną manifestację tej decyzji;
c) przyjęcie do wiadomości tej decyzji przez kompetentną władzę kościelną.
2. Treścią aktu woli powinno być zerwanie tych więzi wspólnoty – wiary, sakramentów, władzy pasterskiej – które pozwalają wiernym otrzymywać życie łaski w Kościele. Oznacza to, że taki akt formalny odstąpienia nie ma wyłącznie charakteru prawno-administracyjnego (wypisanie się z Kościoła w sensie metrykalnym, z idącymi za tym konsekwencjami cywilnoprawnymi), lecz staje się prawdziwym oddzieleniem od konstytutywnych elementów życia Kościoła: zakłada więc akt apostazji, herezji lub schizmy
Punkt drugi zaprzecza temu co przytoczylyscie apropos koniecznosci uczestnictwa we mszy. To sie tyczy tylko samej ekskomuniki a nie aktu apostazji, ktory byl przyczyna ekskomuniki.
Stary 2011-07-13, 12:54   #382
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie rozumiem. Gdyby panienki z oazy nie spiewaly toby nie bylo raka, AIDS i wojen? Rownie dobrze mozesz powiedziec: "no kurde, ludzie w męczarniach na raka umierają, cierpią niewinne dzieci, Afryka ginie na AIDS i wyrzyna się w jakichś plemiennych wojnach, a tu baby bez sensu na forum narzekaja jaki to Kosciol jest zly i glupi".
Widziałam wiele panienek z oazy i naprawdę są to ludzie totalnie oderwani od rzeczywistości. Było to też widać na przykładzie burzy podczas pielgrzymki do Częstochowy, gdzie Bóg w roli piorunochronu występował.
Dla nich naprawdę zakaz seksu przed ślubem i zakaz antykoncepcji wręcz gwarantuje wstęp do nieba, taka wiara jest infantylna.
Poza tym to dla mnie jakiś skrajny egocentryzm, Bóg ma się interesować czymiś pożyciem seksualnym i tym, czy śpiewa oazowe pieśni...

Cytat:
Tutaj problemem jest wizja piekla. Tak naprawde dla Katolika pieklo to stan calkowitego odciecia sie od Boga i to nie Bog skazuje na pieklo, to czlowiek sam je sobie wybiera tym jak postepuje.
Ale dlaczego do tego piekła ma trafiać za głupoty typu seks przedmałżeński i prezerwatywę

Cytat:
Przychodzą do proboszcza gówniarze, po 18 lat, ona w ciąży. Chyba każdy rozumny człowiek by im doradził, żeby ślubu jeszcze nie brali, pożyli ze sobą z rok czy dwa po narodzinach dziecka, poczekali, jak im się będzie układać. Bo czy pozwoliłabyś swojej córce czy synowi na ślub przez gówniarską wpadkę? Nie, tutaj ksiądz klepnie, bo "dziecko musi mieć rodzinę" i jest ślub. Można przypuszczać, jakież to potem "małżeństwa" będą.
Albo doradzanie tkwienia w złych małżeństwach, bo niby Bóg tak chce. Chlania, notorycznych zdrad, przemocy, braku zainteresowania rodziną się rozmowami nie rozwiąże, nie ma się co oszukiwać.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 13:25   #383
Switezianka_23
Rozeznanie

Cytat:
Poza tym to dla mnie jakiś skrajny egocentryzm, Bóg ma się interesować czymiś pożyciem seksualnym i tym, czy śpiewa oazowe pieśni...
Bog sie interesuje czlowiekiem. Tu nie chodzi o Twoje pozycie seksualne ale o Twoja postawe w zyciu, chec samodoskonalenia sie rozwoju zarowno, intelektualnego, emocjonalnego jak i duchowego. Jezeli rozwijasz sie (chociazby wzmacniasz poczucie wspolnoty, motywujesz sie do pracy nad soba, czy poprawiasz swoje samopoczucie) spiewajac wspolnie to jest to chyba dobre?

Cytat:
Widziałam wiele panienek z oazy i naprawdę są to ludzie totalnie oderwani od rzeczywistości. Było to też widać na przykładzie burzy podczas pielgrzymki do Częstochowy, gdzie Bóg w roli piorunochronu występował.
Dla nich naprawdę zakaz seksu przed ślubem i zakaz antykoncepcji wręcz gwarantuje wstęp do nieba, taka wiara jest infantylna.
No dobrze, ale w takim razie nie jest to wina Kosciola jako calosci tylko jakiejs jego czesci a przede wszystkim tych panienek, ze nie staraja sie poglebic i zrozumiec swojej wiary. Skupiaja sie jedynie na aspekcie metafizycznym zupelnie zaniedbujac rozwoj poznawania rozumowego (co nomen omen jest wbrew ideom zawartym w encyklice, ktora juz tu byla poruszana).

Cytat:
Ale dlaczego do tego piekła ma trafiać za głupoty typu seks przedmałżeński i prezerwatywę
Juz sie nieraz produkowalam na ten temat i w watku o naukach przedmalzenskich i w watku o NPRze, wiec zrobie skrot. Pieklo jako stan wiecznego oddalenia sie od Boga czlowiek wybiera przez odciecie sie od Boga i odrzucenie jego nauk. Jedna z podstawowych wartosci jakie Bog nakazuje szanowac jest zycie ludzkie, ktorego on jest dawca. W zwiazku z tym uzywanie prezerwatywy jest w pewien sposob ingerencja w intencje Boskie co oddala czlowieka od Boga. Seks przedmalzenski jest z kolei wg pewnych interpretacji wystapieniem przeciw przykazaniu "nie cudzoloz" a juz napewno klasyfikowany jako grzech nieczystosci (przez fakt ustanowienia sakramentu malzenstwa oraz fakt ze akt mogacy skutkowac w powolaniu nowego zycia powinien odbywac sie miedzy ludzmi, ktorzy slubowali sobie chec stworzenia rodziny oraz wychowanie dzieci w wierze katolickiej- oczywiscie pisze o stanowisku Kosciola i tlumacze w tym swietle, czemu seks pozamalzenski jest grzechem).

Cytat:
Przychodzą do proboszcza gówniarze, po 18 lat, ona w ciąży. Chyba każdy rozumny człowiek by im doradził, żeby ślubu jeszcze nie brali, pożyli ze sobą z rok czy dwa po narodzinach dziecka, poczekali, jak im się będzie układać. Bo czy pozwoliłabyś swojej córce czy synowi na ślub przez gówniarską wpadkę? Nie, tutaj ksiądz klepnie, bo "dziecko musi mieć rodzinę" i jest ślub.
No to jest to wbrew wytycznym. O ile pamietam papiez wypowiadal sie wyraznie w wytycznych dla ksiezy aby podchodzic z ostroznoscia do par chcacych wziac slub ze wzgledu na ciaze, poniewaz, nie moze to byc jedynym powodem zawarcia malzenstwa.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-13, 13:35   #384
_vixen_
Zakorzenienie

Szanuję życie ludzkie, dlatego nie produkuję na potęgę niechcianych dzieci, nie usuwam potem niechcianych ciąż, a w tym celu używam nowoczesnych wynalazków antykoncepcyjnych typu prezerwatywa. Może Bóg natchnął kogoś, żeby ludzkości życie ułatwić i wynaleźć skuteczną antykoncepcję. Kwestia interpretacji.

No i ciekawa jestem, jak Bóg rozwiąze problem tych wszystkich grzeszników, którzy seks przed ślubem uprawiają. Albo, co więcej, tych kultur, wyznań, gdzie do seksu ślub przed księdzem proboszczem potrzebny nie jest.
Stary 2011-07-13, 13:58   #385
Switezianka_23
Rozeznanie

Jak sama mowisz kwestia interpretacji. Interpretacja KK jest taka a nie inna, i nawet jezeli ktos uzna ze jest ona bardzo restrykcyjna to nie mozna powiedziec, ze jest ona bez sensu, poniewaz ma logiczne wytlumaczenia przy podanych zalozeniach.

Cytat:
No i ciekawa jestem, jak Bóg rozwiąze problem tych wszystkich grzeszników, którzy seks przed ślubem uprawiają. Albo, co więcej, tych kultur, wyznań, gdzie do seksu ślub przed księdzem proboszczem potrzebny nie jest.
Tego sie dowiemy dopiero po smierci. Za to za zycia nikt nie moze z gory zalozyc: zostane zbawiony/potepiony. Jedyne co katolicy moga robic to starac sie pracowac nad soba i zyc najlepiej jak potrafia. A Kosciol powinien byc po to aby przypominac o tym i dawac wskazowki, ktore wg niego maja zapewnic jak najlepszy rozwoj duchowy czlowieka i zblizyc go do Boga.
Stary 2011-07-13, 14:01   #386
_vixen_
Zakorzenienie

Gdyby Bóg potępiał i zsyłał do piekła za seks przed ślubem i antykoncepcję, to mając takiego Boga, już nam diabła nie trzeba.
Stary 2011-07-13, 14:57   #387
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Nie zrozum mnie zle. Moje pytanie jest spowodowane jedynie ciekawoscia. Na czym polega to przetwarzanie danych? Rozumiem wpis do ksiegi chrztów oraz do ksiegi apostatow no i statystyka apostatow. Czy jest cos jeszcze?
Powiem szczerze, że nie wiem. Różne informacje znalazłam w necie. Nie chcę podawać niczego niezgodnego z prawdą.

Cytat:
To akurat do pewnego stopnia rozumiem. Jezeli nie chcialas nalezec do KK to tlumaczenie sie z tego, ze chcesz z niego odejsc moze byc irytuajace.
No właśnie... Ja się w ogóle z tą organizacją nie identyfikuję, na msze nie chodzę, nie spowiadam się, nie ma mnie w domu jak przychodzi ksiądz po kolędzie (do mamy)... Nawet bierzmowania nie mam. Także w KK jestem, ale tylko na papierku.
Stary 2011-07-13, 16:52   #388
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie chodzi o to, żeby się nie wypisywać wg kościelnych dziwacznych procedur, które i tak nie rozwiązują problemu,
Ale jeśli wstępujesz do Kościoła na kościelnych zasadach, to występujesz na kościelnych. A potem się procesuj, żeby Cię z ksiąg wykreślili i nie przetwarzali danych.

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

Cytat:
Powiem szczerze, że nie wiem. Różne informacje znalazłam w necie. Nie chcę podawać niczego niezgodnego z prawdą.

No właśnie... Ja się w ogóle z tą organizacją nie identyfikuję, na msze nie chodzę, nie spowiadam się, nie ma mnie w domu jak przychodzi ksiądz po kolędzie (do mamy)... Nawet bierzmowania nie mam. Także w KK jestem, ale tylko na papierku.
http://swiadkowie.apostazja.pl/
Tutaj poszukaj świadków.
A świadek musi być tylko pełnoletni:
Cytat:
5. Aktu odstępstwa, który wywołuje skutki kanoniczne, może dokonać tylko osoba pełnoletnia (kan. 98 § 1 i 2), zdolna do czynności prawnych, osobiście, w sposób świadomy i wolny (kan. 124-126), w formie pisemnej, w obecności proboszcza swego kanonicznego miejsca zamieszkania (stałego lub tymczasowego) i dwóch pełnoletnich świadków. Zaleca się, by – jeśli to możliwe – przynajmniej jednym ze świadków był ktoś z rodziców lub chrzestnych odstępcy, którzy towarzyszyli mu niegdyś w przyjęciu do Kościoła.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
Stary 2011-07-13, 17:04   #389
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
http://swiadkowie.apostazja.pl/
Tutaj poszukaj świadków.
A świadek musi być tylko pełnoletni:
Dziękuję

"Zaleca się, by – jeśli to możliwe – przynajmniej jednym ze świadków był ktoś z rodziców lub chrzestnych odstępcy, którzy towarzyszyli mu niegdyś w przyjęciu do Kościoła" Urocze... Ja tam nie chciałam żeby mnie KK przyjął, więc świadkowie (i rodzice) mi wyświadczyli niedźwiedzią przysługę

Edytowane przez Chatul
Czas edycji: 2011-07-13 o 17:05
Chatul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 17:35   #390
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję

"Zaleca się, by – jeśli to możliwe – przynajmniej jednym ze świadków był ktoś z rodziców lub chrzestnych odstępcy, którzy towarzyszyli mu niegdyś w przyjęciu do Kościoła" Urocze... Ja tam nie chciałam żeby mnie KK przyjął, więc świadkowie (i rodzice) mi wyświadczyli niedźwiedzią przysługę
No to teraz mogę Ci to wynagrodzić i z Kościoła wyprowadzić
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości