![]() |
#1771 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Holandia
Cytat:
![]() Poszukaj normalnej Openbare basisschool i przy niej powinno być przedszkole-Peuterspeelzaal Tu masz dodatkowe informacje: http://www.denhaag.nl/home/bewoners/...speelzalen.htm
![]() |
![]() |
#1772 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1773 |
Przyczajenie
|
Czy u Was też tak pada ??? Ja mam do pracy ok 7-10 min rowerkiem... a po powrocie zmokłam tak że musiałam odwirować spodnie w pralce i wylać wodę z butów...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1774 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1775 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale skoro i tak siedzisz z nią w domu, to może warto ją zapisać choćby na te 3 godziny.Zawsze to troszkę z językiem się oswoi ![]() Cytat:
![]() ![]() Gregia to faktycznie miałaś chyba najlepsze wrażenia ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1776 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() myślałam, żeby ja zapisac do peuterspeelzaal, chocby ze względu na język, ale myslę, że to do wrzesnia bo planuje na cały sierpień pojechac do Polski i juz odliczam do wyjazdu ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1777 |
Zakorzenienie
|
Wiesz u mnie na balkonie też całkiem przyjemnie-chociaż obudowany z każdej strony to jak tylko otwieram drzwi to wita mnie podmuch deszczowego wiatru
![]() Jeśli chodzi o język to powiem Ci,że ma jednak trochę blokadę.W zasadzie cały czas otacza ją język polski: my, telewizja, rodzina i znajomi ![]() ![]() Ja do niej po holendersku mówić nie zamierzam, bo sama mam problem ![]() ![]()
![]() |
#1778 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kasica a wy juz na stałe w Holandii zostajecie? Gdzie w ogóle w Holandii mieszkasz, przy moim szczęsciu pewnie z 200km od Hagi ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1779 |
Zakorzenienie
|
No to jestem pierwsza
![]() ![]() Z tym zostaniem w Holandii to ciężka sprawa ![]() ![]() Poza tym już próbowaliśmy już.Jak byłam w ciąży, to stwierdziliśmy,że ja pierwsza zjeżdzam do Pl a po paru miesiącach tż....Po miesiącu w Polsce płakałam za Holandią i już tak nie ubarwiam życia w Pl jak wcześniej ![]() Więc póki co zostajemy tutaj-urządziliśmy się już tż pracuje już tutaj 11 lat, ja też dorabiam i jakoś leci ![]()
![]() |
#1780 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1781 |
Zakorzenienie
|
Ja tak jak pisałam, niby chciałabym żyć w Pl,ale po każdym pobycie tam utwierdzam się w przekonaniu,że szybko bym za Nl zatęskniła
![]() ![]() ![]() No ale tydzień mi napewno nie zaszkodzi-tym bardziej,że pogoda zapowiada się PIĘKNA ![]() I nawet tu dziś słoneczko pięknie świeci ![]() ![]() ![]() No nic kończę kawusię i lecę pakować sukieneczki ![]()
![]() |
#1782 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Mam prosbe. Szukamy osoby, ktora moglaby przetlumaczyc na jezyk holenderski krotki tekst z plakatu o zaginionej dziewczynie. Chodzi o zaginiona Iwone Wieczorek. Nie umiem wkleic linka do plakatu, podam wiec link do watku i do postu, w ktorym jest umieszczony: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=472468&page=126 post brunnettki, numer 3765 Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1783 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ps. zazdroszcze tego urlopiku ![]() Cytat:
![]() podpowie, żebyś uerzyła na forum niedziela.nl tam na pewno ktoś Tobie pomoże ![]()
POMÓŻ NAKARMIC ZWIERZAKI ![]() www.psiklik.pl www.kociklik.pl www.zbiorkanaburka.pl www.karmiepsiaki.pl www.pustamiska.pl Edytowane przez gregia Czas edycji: 2011-07-16 o 08:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1784 |
Zakorzenienie
|
Bardzo dziekuje i pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1785 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny zbaczając trochę z tematów pogdowo - językowo- dziecięcych...wiem że w Amsterdamie otworzyli jakiś czas temu Inglota ...
Była któraś z was ??? Wiecie może jak kształtują się ceny ..porównywalnie do tych polskich czy droższe a może tańsze ??? Za 2 tyg jadę do Pl i mam zamiar kupić parę rzeczy , nie wiem jednak czy jest sens bo w Amsterdamie jestem praktycznie co 2 tyg na praktykach ..nie jest mi co prawda po drodze ..ale zawsze można przy okazji wpaść jak coś potrzeba albo coś się skończy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1786 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Wracając do pogody to tutaj weekend do ![]()
![]() |
![]() |
#1787 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1788 |
Rozeznanie
|
Może któraś z Was mi pomoże...
Szukałam na necie ale nic konkretnego nie znalazłam mianowicie.. w przyszłym roku chcemy z dziećmi przeprowadzić się do Holandii -Breda , dzieci mają a raczej będą miały już 11 i 8 lat więc do szkoły muszą iśc i moje pytanie jest takie.. Jak się załatwia szkołę dzieciom które nie znają kompletnie języka chciała bym aby to była szkoła Polska ?Czy znacie jakąś szkołe w Bredzie i macie wyrobione zdanie na jej temat?Co dziecko potrzebuje do szkoły? Jakie papiery trzeba będzie dostarczyć szkole aby zapisać dzieci?Ile kosztuje szkoła a może jest darmowa? Proszę o wszelkie wiadomości .Proszę . Kurcze tak boję się że dzieci mogą sie nie zaklimatyzować i chcę już je zacząc powolutku przygotowywać na to że będzie tak a nie inaczej. I jeszcze lekarz , co z tym fantem zrobić ?czy to jest tak jak u nas że zapisuje się rodzina do jednego lekarza "rodzinny"? Jak to wygląda ?A rodzinne ? Co ,gdzie i jak ?Ubezpieczenie , jeśli ja będe siedzieć w domu do czasu póki nie znajde pracy co z ubezpieczeniem ? Jak to jest? Boże mam tyle pytań a nie mam od kogo się dowiedzieć może mi pomożecie ![]()
"Jestem samolubna, niecierpliwa i trochę niepewna siebie. Popełniam błędy, tracę kontrolę i jestem czasami ciężka do zniesienia. Ale jeśli nie potrafisz znieść mnie kiedy jestem najgorsza, to cholernie pewne, ze nie zasługujesz na mnie, kiedy jestem najlepsza. ” - Marilyn Monroe Edytowane przez BlueRoses Czas edycji: 2011-07-16 o 15:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1789 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny,
mam taką nietypową prośbę.. Czy któraś z Was ma może dostęp do sklepu Sacha u siebie? Albo ewentualnie gdyby to nie był problem mogłaby mi pomóc w zakupie bezpośrednio ze sklepu internetowego? (wysyłają wyłącznie na adres w Holandii ![]() Wszelkie koszty natychmiast pokrywam! Bardzo prosiłabym o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1790 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cofnij sie kilka stron wstecz i znajdz wpis Iskierki i do niej napisz priwa, z tego co pamietam to ma dzieci w podobnym wieku do Twoich i na pewno Tobie cos pomoże, podpowie i uspokoi ![]() ![]() Pozdrawiam i pamiętaj, że nie taki diabeł straszny jak go malują ![]()
![]() |
![]() |
#1791 |
Przyczajenie
|
BlueRoses
Przede wszystkim przed przeprowadzką do NL radziłabym troszkę poczytać poszperać w internecie i wyszukać odpowiedzi na pytania które Cię dręczą .. www.niedziela.nl , www.mojaniderlandia.nl www.wiatrak.nl to takie 3 chyba"najważniejsze" strony gdzie możesz się czegokolwiek dowiedzieć.... Jeśli chodzi kochana o sprawy czysto szkolne niestety nie pomogę Ci ponieważ dzieci nie mam... ![]() ![]() Chcesz się przeprowadzić do NL i posłać swoje dzieci do polskiej szkoły ...??? To się zupełnie mija się z celem... ponieważ prędzej czy później i tak będą musiały iść do holenderskiej(jesli planujesz tu zostać) więc lepiej dla nich jeśli od razu pójdą...wydaje mi się że za bardzo się przejmujesz i martwisz na zapas ![]() ![]() To tak jakbyś przeprowadziła się tutaj i szukała pracy gdzie będzie tylko się mówi po polsku ![]() ![]() To są dzieci one zupełnie inaczej podchodzą do takich spraw i 100 razy szybciej sie aklimatyzują niż my starzy ![]() Znajoma posłała córkę do szkoły... fakt faktem że rok zawaliła (czasem się nie da inaczej to jest logiczne zawsze nam będzie pod górę z jezykiem)..ale po roku czasu dziecko mówiło płynnie z akcentem...także sama widzisz ![]() ![]() Najlepiej jest jeśli zapiszecie się do tego samego lekarza...na ogół wybiera się swojego huisarts'a jak najbliżej domku...chyba że masz kogoś poleconego też nie ma problemu... ale jeśli jesteście zapisani wszyscy u jednego to chyba lepiej niż latać raz do tego z jednym dzieckiem raz do drugiego z mężem ![]() Nie ma znaczenia...zapisujesz sie do lekarza więc musisz miec ubezpieczenie... Co za róźnica czy siedzisz w domu czy pracujesz...wychodząc z domu do sklepu możesz się przewrócić złamać nogę i wtedy kto zapłaci jak nie będziesz miała ubezpieczenia ![]() Ubezpieczenia są różne w zależności co Cię interesuje... na rynku jest ogrom firm ubezpieczeniowych do wyboru do koloru... To od Ciebie zależy czy wybierzesz sobie zwykłe podstawowe...czy z opcjami full wypas... różne warianty sama musisz zdecydować co chcesz ![]() wejdz sobie na te str i poczytaj napewno cos znajdziesz pozdrawiam ;0 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1792 |
Raczkowanie
|
BlueRoses, zapraszam na bloga (adres w podpisie) oraz na stronę www.znajdz-prace.nl.
Możesz też napisac do mnie - postaram sie wyjasnic wszystko co i jak ![]() Pozdrawiam serdecznie.
"Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło, Gdy cie walnie życia pięść. Nigdy nie poddawaj się - dzisiaj nie jest łatwo, Jutro będzie lepszy dzień..." Zapraszam na blogi: http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/ http://iskierka71.blogspot.nl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1793 |
Rozeznanie
|
dziekuję ,kochane jesteście na prawdę
w wolnej chwili poprzegladam sobie stronki podane przez Was a na pewno Twoj blog Iskierko. Ależ ja mam "stresa" przed tą przeprowadzka, w sumie to za rok a ja już boje się panicznie ze nia damy sobie z dziećmi rady boję się o nie to normalne ![]() Raz mam takie chwile że juz bym wsiadła w autokar i pojechała a za chwilke płacz i strach że daleko od rodzinnych stron i w ogole . ![]()
"Jestem samolubna, niecierpliwa i trochę niepewna siebie. Popełniam błędy, tracę kontrolę i jestem czasami ciężka do zniesienia. Ale jeśli nie potrafisz znieść mnie kiedy jestem najgorsza, to cholernie pewne, ze nie zasługujesz na mnie, kiedy jestem najlepsza. ” - Marilyn Monroe |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1794 | |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
![]() No prosze, przesiaduje na Wizazu codziennie a ten watek dopiero dzis przez przypadek odkrylam ![]() ![]() Witam sie z wami cieplutko ![]() ![]() ![]() O widze ze Jelonek z moich stron ![]() Pozdrawiam z Alkmaar ![]() Cytat:
Ale twoja sytuacja moze sie okazac zupelnie inna bo masz jeszcze w reku rachunkowosc, a do tego chyba nie potrzeba az tak wysokiego poziomu znajomosci jezykow, wiec moze sie okazac ze wcale niejest tak zle. Jeszcze tylko chcialam nadmienic ze tutaj duza uwage przywiazuja do doswiadczenia, i nasze polskie tak naprawde nie ma dla nich wiekszego znaczenia, pierwsze o co sie pytaja to czy pracowalam tutaj w NL, i moje 7 letnie doswiadczenie w PL mamja tutaj za nic ![]() Przykre to troche, ale nic to, od samego poczatku kiedy podjelam decyzje o wywrceniu swojego zycia do gory nogami, wiedzialam na co sie pisze i mialam swiadomosc ze bede musiala zaczac wszystko od nowa. Takze uzbrajam sie w cierpliwosc i tlumacze sobie ze w zyciu nie mozna miec wszystkiego na raz, w PL mialam super prace i super stanowisko, ale nie bylam do konca szesliwa, teraz mam najwspanialszego TZ na swiecie i to jest dla mnie 100 razy waniejsze niz praca...a i ona kiedys przyjdzie ![]() ![]() Jeszcze mam takie pytanko do was dziewczyny czy orientujecie sie ile kosztuje przesylka do PL tak ok kilogramowa? Bo ja nigdy nic z tad nie wysylalam jeszcze....i czy to zwykla poczta idzie czy jakms kurierem? Edytowane przez marylka80 Czas edycji: 2011-07-20 o 16:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1795 |
Zakorzenienie
|
Prawie jak sąsiadki
![]()
![]() |
#1796 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny,
w najbliższym czasie wybieram się do Holandii na erasmusa. Chciałabym zapytać was jak najlepiej rozwiązać kwestię telefonu. Zabieram ze sobą komórkę z Polski, ale na miejscu chciałabym mieć również numer holenderski. Domyślam się, że najlepiej zabrać ze sobą dodatkowy aparat telefoniczny i kupić kartę. Macie może jakieś sugestie dotyczące operatora? I jak kształtują się ceny połączeń w Holandii? Dziękuję za pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1797 |
Zakorzenienie
|
Fen to zależy na jakich połączeniach najbardziej Ci zależy- czy na miejscowych czy też częściej będziesz dzwonić do Pl
![]() Ja mam kpn na abonament,ale oprócz tego również ortela żeby sie tanio z pl kontaktować ![]()
![]() |
#1798 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i najwazniejsze, jak sie udał urlop? pogoda dopisała? bo tu masakra była ![]() Jeszcze tak Kasica z innej beczki zapytam, mówiłas, że Twoja córcia od sierpnia idzie do szkoły, jak prędko ją zapisywałas do szkoły, byłas na liscie oczekujących? bo wiem ze tutaj są takie... jakie dokumenty potrzebowałas , żeby ją zapisac? Marylka witam też tutaj ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1799 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1800 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy lato wróći??? JUTRO KOCHANA!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Do szkoły w sumie była zapisana automatycznie przez przedszkole-tylko pytali czy tutaj będzie chodziła-pózniej rozmowa z dyrektorką (o pierdach w sumie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:08.