Plotkowy dla Avono-Maniaczek cześć 2 - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-14, 22:54   #751
despa
Zakorzenienie

GG do despa
Dot.: Plotkowy dla Avono-Maniaczek cześć 2

Cytat:
Napisane przez katniewojt Pokaż wiadomość

To co? Strzelisz?
Moja Młoda i B. uwielbiają kawały o Żydach. Ja nie przepadam za rasistowskimi, ale jeden mi się spodobał

- Kogo najbardziej boją się Żydzi?
- Krystyny z gazowni.
Super

Cytat:
Napisane przez Resscue21 Pokaż wiadomość
ale jestem senna i słaba
oj też tak mialam, przynajmniej przez prawie 9,50 miesiąca się na maksa wyspałam

Cytat:
A do mnie jutro przyjdą 2 paczki z house'a
I Młoda przyjeżdża ze swoją dziewczyną Ciekawa jestem czy powie Rodzicom kim jest dla niej

Do bólu gardło doszedł katar
Obstawiam, że nie powie.

Wypij sobie theraflue- mi zawsze pomaga, a na gardło ten gargarin o którym Ci pisałam jest naprawdę super- to taki proszek silnie odkażający i silnie miętowy, płukasz nim gardło i przechodzi; ewentualnie jeszcze sól do płukania mogłabym Ci polecić- bo zawsze tymi dwoma kuruję swoje gardło

Cytat:
Napisane przez Oja 84 Pokaż wiadomość

a wiecie dlaczego komary lubią najbardziej żydowską krew?
bo jest gazowana!

a co do tego słonecznikowca to on jest naprawdę prościutki, tylko tam jest wszystko krok po kroku napisane i do tego moje osobiste refleksje co razem czyni efekt taki, że wydaje się bardzo skomplikowany a to w sumie biszkopt jak biszkopt, przełożony masą słonecznikową i na wierzch bita śmietana i już
Też dobre.

Ja za to ubóstwiam kawały o blondynkach- może dlatego że przez trzydzieści lat nią byłam
despa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-14, 22:56   #752
musso4
Zakorzenienie

Cytat:

bo jest gazowana!

a co do tego słonecznikowca to on jest naprawdę prościutki, tylko tam jest wszystko krok po kroku napisane i do tego moje osobiste refleksje co razem czyni efekt taki, że wydaje się bardzo skomplikowany a to w sumie biszkopt jak biszkopt, przełożony masą słonecznikową i na wierzch bita śmietana i już

a co to jest żyd wiszący u sufitu?
żydrandol

a żyd zakopany po szyję w ziemii?
żydkiewka

a żydki ustawione w rządku i zakopane po kostki w ziemi?
żydopłot

a tak na serio jak przeczytałam ostatnio artykuł o obozach w czasie II wojny to sie popłakałam, było o tym jak przywozili transport ludzi i kobiety, dzieci do 16 lat i starzy do gazu, a chłopcy powyżej 16 lat i mężczyźni do pracy w obozie, o tym jak rozdzielali rodziny, zabijali itp... straszne
musso4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-14, 22:58   #753
katniewojt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
Wypij sobie theraflue- mi zawsze pomaga, a na gardło ten gargarin o którym Ci pisałam jest naprawdę super- to taki proszek silnie odkażający i silnie miętowy, płukasz nim gardło i przechodzi; ewentualnie jeszcze sól do płukania mogłabym Ci polecić- bo zawsze tymi dwoma kuruję swoje gardło
Theraflue na mnie nie działa Gargarin już kupiłam, ale daje mi ukojenie tylko na parę minut, bo mój ból idzie coraz niżej To jakiś wirus
katniewojt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-14, 23:02   #754
musso4
Zakorzenienie

Cytat:

Ja za to ubóstwiam kawały o blondynkach- może dlatego że przez trzydzieści lat nią byłam
o blondynkach zdecydowanie luźniejszy temat

blondynka, brunetka i ruda, spotkały się na wykrywaczu kłamstw, urządzenie miało to do siebie, że porażało prądem w przypadku kłamstwa
brunetka:
myślę, że jestem mądra.... poraziło ją
ruda:
myślę, że jestem ładna... poraziło ją
blondynka:
myślę... poraziło ją
Stary 2011-07-14, 23:16   #755
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość

blondynka, brunetka i ruda, spotkały się na wykrywaczu kłamstw, urządzenie miało to do siebie, że porażało prądem w przypadku kłamstwa
brunetka:
ruda:
blondynka:
myślę... poraziło ją
Mój ulubiony:
Dlaczego blondynkę chowają w trójkątnych trumnach?
Bo nawet po śmierci rozkłada nogi

A tak serio to miałam taka sytuację ( właśnie jak jeszcze miałam blond włosy)- jadę w tramwaju, laska się na mnie patrzy głupio uśmiecha i zaczyna patrząc na mnie opowiadać kawały o blondynkach.
Po pół godzinie wpatrywania się we mnie i głupich kawałów, mówię do niej:

A wiesz kto najczęściej opowiada kawały o blondynkach?
Niezaspokojone brunetki.

A ponieważ nosiłam przy sobie książeczkę z kawałami o blondynkach- dałam jej ją i powiedziałam, że te co opowiada są oblatane, żeby się doszkoliła
Ludzie tak zaczęli się śmiać, że na najbliższym przystanku laska wysiadła.
Stary 2011-07-14, 23:18   #756
zalotnica83
Zakorzenienie

Cytat:

brunetka:
ruda:
blondynka:
myślę... poraziło ją
Haha uwielbiam kawały o blondynkach...mimo że sama długo nią byłam
Wreszcie Was nadrobiłam i uważam, że każdego indywidualna sprawa ale jakby mi facet uciekał do mamusi to też postawiłabym sprawe na ostrzu noża- wóz albo przewóz Jak czytałam o tej Kamasutrze to mi się uśmiech na buzi pojawił- mój mężuś ma ostatnio jakieś dziwne pomysły na pozycje(całkiem fajne zresztą!)i tak mnie atakuje niespodziewanie Stwierdziłam że najlepszym sposobem na nude w łóżku jest dłuuuuga przerwa(u nas była mega-długa)
zalotnica83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-14, 23:19   #757
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Mój ulubiony:
Dlaczego blondynkę chowają w trójkątnych trumnach?
Bo nawet po śmierci rozkłada nogi

A tak serio to miałam taka sytuację ( właśnie jak jeszcze miałam blond włosy)- jadę w tramwaju, laska się na mnie patrzy głupio uśmiecha i zaczyna patrząc na mnie opowiadać kawały o blondynkach.
Po pół godzinie wpatrywania się we mnie i głupich kawałów, mówię do niej:

A wiesz kto najczęściej opowiada kawały o blondynkach?
Niezaspokojone brunetki.

A ponieważ nosiłam przy sobie książeczkę z kawałami o blondynkach- dałam jej ją i powiedziałam, że te co opowiada są oblatane, żeby się doszkoliła
Ludzie tak zaczęli się śmiać, że na najbliższym przystanku laska wysiadła.

a tą laskę też nieźle załatwiłaś
Stary 2011-07-14, 23:19   #758
sheryl
szeryfcio

Cytat:
dziewczyny ale u mnie burza szalała nawet małą do wózka dygłam, żeby poszła szybciej spać, bo bałam się, że prąd wyłączą, a ona by sie chyba rozdarła na pół
szaleje jeszcze?
U nas szaleje od 2 godzin
Stary 2011-07-14, 23:21   #759
zalotnica83
Zakorzenienie

Wiecie co...tak mnie dziś naszło że chciałabym mieć trzecie dziecko....gdybym miała lepsze warunki mieszkaniowe to już bym męża wzięła w obroty...może dlatego tak mnie ta myśl nurtuje bo kumpela w ciąży mnie odwiedziła..no i jeszcze rescue....mam nadzieję, że kiedyś jeszcze będę miała dzidzi...
Stary 2011-07-14, 23:22   #760
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sheryl Pokaż wiadomość
szaleje jeszcze?
teraz już mniej, ale jak pioruny waliły w szkołę, którą mam naprzeciwko sasiada, to strasznie się bałam, że zaraz dom mi rozwali to jest dosyć duży budek i wysoki i ściąga pioruny
Stary 2011-07-14, 23:22   #761
zalotnica83
Zakorzenienie

Cytat:
szaleje jeszcze?
U mnie we Wrocławiu dwa grzmoty były i na razie cisza
Stary 2011-07-14, 23:23   #762
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zalotnica83 Pokaż wiadomość
Wiecie co...tak mnie dziś naszło że chciałabym mieć trzecie dziecko....gdybym miała lepsze warunki mieszkaniowe to już bym męża wzięła w obroty...może dlatego tak mnie ta myśl nurtuje bo kumpela w ciąży mnie odwiedziła..no i jeszcze rescue....mam nadzieję, że kiedyś jeszcze będę miała dzidzi...
możemy połączyć sie w nadzieji, bo ja już swoją powoli tracę dzisiaj mnie @ znowu nawiedziła
Stary 2011-07-14, 23:31   #763
zalotnica83
Zakorzenienie

Cytat:
możemy połączyć sie w nadzieji, bo ja już swoją powoli tracę dzisiaj mnie @ znowu nawiedziła
Przestańcie się starać a zajdziesz...ja z drugim dzieckiem po pół roku się poddałam, zamówiłam wakacje w Grecji myśląc"jak nie to nie" jeszcze sobie"poszaleje" i...pojechałam z brzuszkiem
Stary 2011-07-14, 23:34   #764
mistress88
Zadomowienie

Cytat:
Nam z B. tak się wydaje Ale wolimy siedzieć cicho, żeby nie było tak, że będzie się czuła wyobcowana
B. jej zazdrości wyjść do teatru Młoda zawsze pozna tam jakąś młodą laskę, a później imprezy, picie. Benek zawsze mówi, że następnym razem idzie z nią, bo też chce zaliczyć jakąś siksę A później dziwi się, że muszę go strzelić w łeb i przywołać do porządku W ogóle on często przy znajomych mnie zaczepia a później udaje, że nie ma szyi, bo wie, że dostanie w potylicę Znajomi już wiedzą o co kaman i się z nas nabijają Dodam, że nie biję go mocno. To takie symboliczne klepnięcie
dobre
Cytat:

bo jest gazowana!

---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ----------

Cytat:
nadziei !!! nie róbmy błędów jak nasz prezydent gajowy

mistress88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-14, 23:35   #765
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Nie trać mam dwie koleżanki - jedna miała synka potem się okazało że ma poważne kłopoty z tarczycą (tak jak ja), siedem razy poroniła - od końca czerwca ma jeszcze córeczkę.
Druga- od 10 lat się leczyła na bezpłodność kolejny lekarz nie dawał żadnych szans; już generalnie tylko in vitro doradzali- teraz jest w czwartym miesiącu ciąży.

I tak w ogóle to przez Was wszystkie (Was- w sensie moje koleżanki- bo o Was też tak myślę)- też zaczynam to rozważać
Stary 2011-07-14, 23:40   #766
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Nie trać mam dwie koleżanki - jedna miała synka potem się okazało że ma poważne kłopoty z tarczycą (tak jak ja), siedem razy poroniła - od końca czerwca ma jeszcze córeczkę.
Druga- od 10 lat się leczyła na bezpłodność kolejny lekarz nie dawał żadnych szans; już generalnie tylko in vitro doradzali- teraz jest w czwartym miesiącu ciąży.

I tak w ogóle to przez Was wszystkie (Was- w sensie moje koleżanki- bo o Was też tak myślę)- też zaczynam to rozważać
ja poznałam dziewczynę w szpitalu co się 14 lat starali z mężem o dziecko i zaczeli w końcu składać paiery w ośrodku adopcyjnym i cyk a ona w ciąży ale jakoś to mnie nie pociesza, za 10 lat (czytaj: po 40-stce) to już mi nie w myśli małe dziecko
Stary 2011-07-14, 23:42   #767
zalotnica83
Zakorzenienie

Cytat:

Moja psiapsióła co u mnie dziś była miała właśnie in-vitro roku temu, bo powiedzieli jej że nie ma szans zajść sama(7lat starań)-udało się ma roczną córcie po ciąży się nie zabezpieczała, a teraz znów w ciąży Lekarze stwierdzili, że to jakiś cud!

---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ----------

Cytat:
ja poznałam dziewczynę w szpitalu co się 14 lat starali z mężem o dziecko i zaczeli w końcu składać paiery w ośrodku adopcyjnym i cyk a ona w ciąży ale jakoś to mnie nie pociesza, za 10 lat (czytaj: po 40-stce) to już mi nie w myśli małe dziecko
Zajdziesz jeszcze w tym roku, takie mam przeczucie...no i trzymam kciuki!
Stary 2011-07-14, 23:43   #768
musso4
Zakorzenienie

Cytat:

Zajdziesz jeszcze w tym roku, takie mam przeczucie...no i trzymam kciuki!
trzymam cię za słowo w końcu jesteś ekspertem w tej dziedzinie
Stary 2011-07-14, 23:45   #769
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Musso nie pocieszam Cię bo ani nie lubię tego robić ani nie potrafię- stwierdzam fakt-Tobie tez się uda- będzie po Twojej myśli
Stary 2011-07-14, 23:47   #770
musso4
Zakorzenienie

gdzieś tam grzmi w oddali, mam cykora, że burza wróci już zgryzłam nowo pomalowany lakier z paznokci

---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ----------

Cytat:
Musso nie pocieszam Cię bo ani nie lubię tego robić ani nie potrafię- stwierdzam fakt-Tobie tez się uda- będzie po Twojej myśli
Stary 2011-07-14, 23:48   #771
sheryl
szeryfcio

Cytat:
teraz już mniej, ale jak pioruny waliły w szkołę, którą mam naprzeciwko sasiada, to strasznie się bałam, że zaraz dom mi rozwali to jest dosyć duży budek i wysoki i ściąga pioruny
Eee, to córcia blisko do szkoły ma
Cytat:
Wiecie co...tak mnie dziś naszło że chciałabym mieć trzecie dziecko....gdybym miała lepsze warunki mieszkaniowe to już bym męża wzięła w obroty..
Ja też tak mam, tylko, że ja mam jedno... no ale nie stać nas teraz

Cytat:
Moja psiapsióła co u mnie dziś była miała właśnie in-vitro roku temu, bo powiedzieli jej że nie ma szans zajść sama(7lat starań)-udało się ma roczną córcie po ciąży się nie zabezpieczała, a teraz znów w ciąży Lekarze stwierdzili, że to jakiś cud!tym roku
Tak, ja też znam mnóstwo takich cudów Organizm człowieka jest jednak nieprzewidywalny
Stary 2011-07-14, 23:50   #772
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Eee, to córcia blisko do szkoły ma

gaszę kompa, bo jeszcze mi się spali jak kiedyś w burzę do jutra
Stary 2011-07-15, 00:01   #773
KarolaKG
Zakorzenienie

No w końcu Was nadrobiłam
musso4 na pewno Ci się uda :kciuki :
dzięki za info o tym liderowaniu i tak sobie myślę że raczej będę miała mało chętnych na KK więc nie będę startowała na liderkę.

Resscue21 wypoczywaj podzielam Twoją radość

zalotnica83 na pewno kiedyś będziesz mogła poprawić warunki mieszkaniowe i pozwolić sobie na kolejną dzidzie

Ale się uśmiałam z niektórych kawałów, mocne jesteście kochane

Wiecie ja też bym chciała mieszkać z moim Michałem ale on twierdzi że jeszcze mamy na to czas:P
Od wczoraj odnawiam 70 letnią szafę. Stała u mnie w szopce bo mama już nie chciała jej w domu i tak mi się spodobała wizja odnowienia jej że od razu wzięłam się do pracy I przez to zaniedbuję wizaż ale obiecuję poprawę
Może jutro wrzucę zdjęcia jak mi praca idzie

Buziaki dla Was kochane

Początkująca scraperka
Zapraszam
https://www.instagram.com/w_chwili_luzu/
https://www.facebook.com/W-Chwili-Luzu-122769098281801/
KarolaKG jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 00:15   #774
sheryl
szeryfcio

Cytat:

gaszę kompa, bo jeszcze mi się spali jak kiedyś w burzę do jutra
a ja do tej burzy jeszcze sobie balkon otworzyłam, bo duchota straszna

właśnie wcinam fasolkę szparagową z bułeczką tartą, przesoliłam ją kurcze ale zjem, nie daruję
Stary 2011-07-15, 07:26   #775
porzeczka2602
Zakorzenienie

Cytat:
http://www.sklep.house.pl/odziez-dam...s/pcreateddate -> czarny. Nie miałam go w planach, ale Mamuśce brakowało do darmowej przesyłki, a że ona funduje
.
Strasznie mi się spodobała, wstawisz zdjęcia jak dojdzie? i napisz prosze jak z jakością
Cytat:
szaleje jeszcze?
Kurcze a u mnie była burza do 2 w nocy, tak waliło że aż się cała trzęsłam. Strasznie się boje ... a do tego nie mam się do kogo przytulić wtedy wiec boję się jeszcze bardziej

Poproszę o codzienny głos
porzeczka2602 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 08:21   #776
jamapi
Zakorzenienie

GG do jamapi

bry z kawką

u nas noc spokojna bez burzy czy deszczu na szczęście
ale współczuję takich pprzeżyć, bo coś wiem o byciu w środku burzy

wczoraj kupiłam matiemu ciuchcę z tej bajki tomek&przyjaciele; na początku super - dziecka nie było ... pomyślałam sobie - czemu na początku urlopu na to nie wpadłam
ale dziś widzę, że to jednak nie był dobry pomysł - mati się przy niej strasznie wkurza, jak nie może jej prosto na torach ustawić, czy wagony mu się na wybojach odczepiają; a najgorsze jak baterie wysiadają to już jest drugi komplet wsadzony i już nie daje rady

on nawet spał z tą ciuchcią - niemała lokomotywa + 3 niemałe wagony a jaka była jazda, jak nie pozowoliliśmy jej wziąść wczoraj do kąpieli suma sumarum - młody poszedł spać bez kąpieli nie było w ogóle opcji, żeby puścił ciuchcię

moje dziecko ma bzika na punkcie ciuchci - każdej ...

a dziś mam ostatni dzień urlopu jadę do moich dziadków z bąblem, bo dawno ich nie odwiedzałam;
będziemy jechać i ciuchcią i autobusem i tramwajem, bo moje dziecię to uwielbia tak łatwo mu przyjemność sprawić
no i na lody pewnie
mam nadzieję, ze nas nie spotka deszcz, bo od rana tak pochmurnie sarunieczka chyba zbytnio opalona nie wróci

Edytowane przez jamapi
Czas edycji: 2011-07-15 o 08:26
jamapi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 08:44   #777
Resscue21
Zakorzenienie

GG do Resscue21

Cytat:

oj też tak mialam, przynajmniej przez prawie 9,50 miesiąca się na maksa wyspałam

oj tak , a sie dzisiaj wyspałam .

od rana myślę tylko co z praca

---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ----------

Cytat:
Napisane przez KarolaKG Pokaż wiadomość
Resscue21 wypoczywaj podzielam Twoją radość
dziękuje

---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ----------

Cytat:
A do mnie jutro przyjdą 2 paczki z house'a
I Młoda przyjeżdża ze swoją dziewczyną Ciekawa jestem czy powie Rodzicom kim jest dla niej

Do bólu gardło doszedł katar
hmmm ja jakoś nie jestem w temacie ,nie wiem w ogóle kto to dla ciebie jest ta młoda , ile ona ma lat ?

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ----------

Cytat:
pewnie że będziesz miała !!! co to w ogóle za smęcenie kochana

musso tak samo - skarbie głowka i macica do góry

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ----------

Cytat:
a ja do tej burzy jeszcze sobie balkon otworzyłam, bo duchota straszna
ja podczas burzy nic nie otwieram bo się boje że mi piorun kulisty wpadnie

---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

Cytat:
Napisane przez jamapi Pokaż wiadomość
b
a dziś mam ostatni dzień urlopu jadę do moich dziadków z bąblem, bo dawno ich nie odwiedzałam;
będziemy jechać i ciuchcią i autobusem i tramwajem, bo moje dziecię to uwielbia tak łatwo mu przyjemność sprawić
no i na lody pewnie
mam nadzieję, ze nas nie spotka deszcz, bo od rana tak pochmurnie sarunieczka chyba zbytnio opalona nie wróci
masakra , ostatni dzień urlopu jest najgorszy ja wtedy jestem w stanie się rozpłakać poważnie

Maleństwo moje
Resscue21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 08:57   #778
Anna Antonina
Wtajemniczenie

O matko. Miałam wstać o 7 i szybciutko biec do gina po receptę na pigułki. Bo z kinder niespodzianki ucieszyłabym się znacznie znacznie mniej niż Rescue A tymczasem wstałam 15 min temu. Ale może jeszcze jakoś dokuśtykam do przychodni na mojej kontuzjowanej kostce. Bo TŻ oczywiście nawet w takiej sytuacji mi nie dał samochodu Pewnie za karę, że nie dałam się zagipsować. A jak dokuśtykam, to znając moje szczęście się okaże, że gin na urlopie.
Anna Antonina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 09:08   #779
dokia
Zakorzenienie

GG do dokia

Cytat:
Napisane przez Anna Antonina Pokaż wiadomość
O matko. Miałam wstać o 7 i szybciutko biec do gina po receptę na pigułki. Bo z kinder niespodzianki ucieszyłabym się znacznie znacznie mniej niż Rescue A tymczasem wstałam 15 min temu. Ale może jeszcze jakoś dokuśtykam do przychodni na mojej kontuzjowanej kostce. Bo TŻ oczywiście nawet w takiej sytuacji mi nie dał samochodu Pewnie za karę, że nie dałam się zagipsować. A jak dokuśtykam, to znając moje szczęście się okaże, że gin na urlopie.
może wcześniej zadzwoń do tej przychodni, na pewno telefon mają

---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ----------

lecę po kawę, u mnie pada, jaka pogoda u Was??
dokia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 09:12   #780
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dokia Pokaż wiadomość
lecę po kawę, u mnie pada, jaka pogoda u Was??
chłodno, zbiera się na deszcz, wiadomo-weekend
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości