|
|
#391 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Lista weselnych kiczów
Cytat:
![]() choć przyznaje z kilkoma pkt się zgadzam, to niektóre po prostu wpisane są w sytuacje zwaną "weselem"
|
|
|
|
|
|
#392 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
* rzucania welonu * witanie chlebem i solą Obie opcje to po prostu dla mnie element tradycji, nie widzę w tym kiczu. Do listy dorzuciłabym jeszcze - piosenkę "cudownych rodziców mam" - jest przecież tyle ładnych piosenek; I po stokroć podkreślę NIE dla błyszczących garniturów, przecież każdy szanujący się stylista miesza z błotem zakładanie ich na taką okazję. Ale cóż.. żyjemy w świecie kiczu i aby się z niego wyrwać trzeba się postarać, nie każdemu się chce ![]() I oczywiście gusta, guściki.. każdy ma prawo do własnego zdania, ale też każdy ma prawo do krytyki ;p
|
|
|
#393 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, nie przesadzajcie!
Co region to inny zwyczaj, ja na przykład tez nie wyobrażam sobie wesela bez chleba i soli na powitanie. Faktem jest, że kiczowate są np piosenki w stylu cudownych rodziców mam...no może nie kiczowate ale już tak oklepane, że masakra! Co do piosenki windą do nieba to ja bym powiedziała raczej, że nie jest kiczowata, raczej zupełnie nie na taką okazję jak slub....no przecież wiecie jakie są jej słowa...nie są po angielsku i nawet babcia zrozumie o czym śpiewają. To raczej obciach. Kicz w postaci spalonej na solarium Panny Młodej to faktycznie kicz dla mnie kiczem jest majtkowy róż i pejsy na głowie ![]() no i przynoszenie tych wszystkich zwyczajów z Hameryki też przecież każdy region Polski ma swoje tradycje i tego trzeba się trzymać...na cholerę mi gołąb pod Kościołem i strach, że mnie obesra, no proszę Was, musiałabym go trzymać przed soba na max wyciągnięcie rąk i potem szybko uciekać pod jakiś daszek żeby mi z nieba coś na moją DROGĄ suknię nie zleciało bleeeeee, gołebiom mówię NIEPozdrawiam |
|
|
|
|
#394 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I nie mów czego się TRZEBA trzymać, bo krew mnie zalewa
|
|
|
#395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem szczerze, że co widzę gołębie pod kościołem, to zastanawiam się, ile trzeba mieć szczęścia, żeby nie narobił PM na sukienkę Ja tam ryzyka nie lubię
|
|
|
|
|
|
#396 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak sama zauważyłaś wątek jest subiektywny więc i ja subiektywnie wyrażam opinię ![]() Poza tym myślę, że w każdym weselu każdej z nas znajdzie się coś co dla innej będzie kiczem, dlatego nie ma się co przejmować trzeba się bawić bawić i bawić <lalala> hihi |
|
|
|
|
|
#397 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() EOT
|
|
|
#398 |
|
Zakorzenienie
|
najśmieszniejsze jest to, że tutaj wypisuje się kicze (zabawy, baloniki, itp.) a kilka wątków dalej te same rzeczy zostają uznane za pożądane atrakcje weselne
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#399 | |
|
astro-loszka
|
Cytat:
|
|
|
#400 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#401 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie ![]() A ja na mojej liście kiczów mam lincolna - i jadę nim do ślubu Chociaż to akurat pomysł nie mój, bo ja nie chciałam, ale nie będę się broniła rękami i nogami, skoro TŻ go sobie wymarzył , odrobina kiczu mi nie zaszkodzi I szampan w drodze na salę na wyposażeniu Mysiak, tak naprawdę WSZYSTKO związane z weselem okazało by się kiczem jakby cały wątek zsumować
|
|
|
|
|
|
#402 |
|
Raczkowanie
|
Moim zdaniem kiczem jest wszystko to, co według danej osoby jest nienaturalne oraz wszystkie sytuacyjne sprzeczności, czyli np. mieszanie elegancji z prostactwem (-> np. kobiety w balowych sukniach tańczące do "Pszczółka Maja" w wersji disco).
Czytając Wasze długaśne listy kiczów odnoszę wrażenie, że wszystkie jesteście ascetkami i minimalistkami W takim układzie w ogóle nie powinniście organizować polskiego wesela. Zamiast tego może skromny, elegancki bankiet w zachodnim stylu? Czy on też jest pełen kiczu?---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Przepraszam, ale o co Ci chodziło z tymi ciężarnymi??? |
|
|
|
|
#403 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba o to że welon to (podobno) symbol cnoty i niewinności
![]() ale. co komu w duszy gra ![]() ja na swoim weselu miałam "cudownych rodziców mam" (ulubiona piosenka mojej mam) i taniec w kółeczku, "weselny klimat", biesiadę z przyśpiewkami, oczepiny ze zbieraniem na wózek i "krzesełkami z fantami", disco polo, bimber, wiejski stół i fajerwerki na torcie żyję. bawiłam się świetnie i z tego co wiem - 99% gości również![]() oprócz tego był grill, sala udekorowana żywymi kwiatami, świecami i lampionami, do ślubu pojechaliśmy starą warszawą a ja ani razu nie poszłam na solarium przed ślubem ![]() umiar umiar umiar... |
|
|
|
|
#404 |
|
Rozeznanie
|
jak to ktoś kiedyś śpiewał ( nie jaka A. Krawczyk) pozwolę sobie zacytować:
"weselny klimat, tak się zaczyna, jest biały welon a w nim dziewczyna.... strumienie wódki i trochę wina.zarżnięta świnia...i ten tłusty bit" każdy jest inny każdego co innego drażni wiadomo ile ludzi tyle opinii. Ja osobiście też nie rozumiem o co chodzi z tymi gołębiami?? (koleżanka mi powiedziała jak ona brała ślub że tak jest bo jej tato hoduje gołębie ale co ma piernik do wiatraka???) aaaaa i fakt jak już mówimy o tradycji to moim zdaniem biała suknia, welon i PM w ciązy lub z dzieckiem na ręku ....trochę dziwnie aaa i kiczem przeżyłam to prawda! o 12 w nocy (przed oczepinami ) oficjalna zmiana nazwiska na serwisie społecznościowym.... mega wtopa! moim zdaniem Edytowane przez aga512152 Czas edycji: 2011-03-28 o 12:55 Powód: zapomniałam dodać:0 |
|
|
|
|
#405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#406 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie.
DNo, ale mnie nie dotyczy, bo nie zmieniam nazwiska.
|
|
#407 |
|
Rozeznanie
|
jak to mówią co kraj to obyczaj co region to tradycja;p
folia ochronna mmmmmm cudo <ble> |
|
|
|
|
#408 |
|
Przyczajenie
|
Jak czytam ten wątek widze że miesza się to co jest kiczowate, to co jest tracycją i to co komu się podoba....
I nierozumiem osób które piszą że coś tam na oczepinach jest tradycją...bo tradycja oczepin jest taka że "oczepia" się dziewidztwo Panny Młodej, tak samo z welonem...itd. Jak juz ktoś chce byc tak do konca tradycyjny to tak naprawde malo która z nas mialaby biala sukienke, welon i oczepiny..... A osobiscie dla mnie kiczem sa 1. bezowate sukienki 2. jakiekolwiek sztuczne kwiaty 3.balony i gołąbki 4.dlugie limuzyny 5. kokoloki i tapir |
|
|
|
|
#409 |
|
Przyczajenie
|
Wypowiem się jako fotograf ślubny - trochę się tego naoglądałam
![]() 1. Uchlane towarzystwo. Szczególnie wesela wiejskie (choć nikomu nie chcę uwłaczać, ani nikogo szufladkować...) mają to do siebie, że około 22 goście ledwo patrzą na oczy, a w przerwie od muzyki zaczynają "śpiewać" sami. Zwykle jest to "Hej sokoły". Może to nie tyle kicz, to wstyd jak nie wiem co. 2. Panna młoda ubrana jakby lustra nie miała... Chodzi mi o wszelkie "brylanty" w sukni, diademy na głowie, świecidełek tyle, że kończyn brakuje jej żeby je wieszać :P a także przyciasna sukienka, wylewający się biust, często się to zdarza. 3. Cudowni rodzice - po prostu koszmar. 4. Orkiestra śpiewająca/grająca przy błogosławieństwie/spacerze do kościoła. A jak jeszcze zawyją "Serdeczna matko", to ja wychodzę z siebie... Ozdoby mi nie przeszkadzają. Zabawy ślubne raczej też nie, chyba że jest to konkurencja polegająca na owijaniu partnera papierem toaletowym na czas... 5. "Gorzko gorzko"... Wiele rzeczy mi przeszkadza, wiele mi się nie podoba, ale mimo wszystko - śluby to wyjątkowe uroczystości, ten dzień powinien być najwspanialszym w życiu młodych, i właśnie dlatego lubię śluby i wesela tak ogólnie. Dlatego przy nich (wciąż) pracuję
|
|
|
|
|
#410 |
|
Zadomowienie
|
Dla mnie kiczem są:
- podziękowania dla rodizców ("Cudownych rodziców mam"... itp/) żenada - gorzko, gorzko - nie tylko wymuszanie na parze młodej pocałunków przy aplauzie publiczności, ale również zmusznia do tego świadków (często nie mających na to najmniejszej ochoty) - wóda, wóda itp. Gdybym miała organizować własne przyjęcie (a raczej skromny poczęstunek zamiast wesela) to obyłoby się bez alkoholu - żałosne zabawy weselne, np. ściąganie zębami podwiązek, ogólnie poniżające i imitujące stosunek lub się do niego odwołujące, mozna długo wymieniać - ogólnie muzyka na weselach - czy naprawdę zawsze orkeistra musi grać disco polo? na weselach na którcyh byłam gościem zawsze była muzyka na jedno kopyto-nie wiem, czy to wina zespołów, czy pary młodej, która nie dała grającym odpowiednich dyspozycji - GOŁĘBIE - wypuszczanie ich przed kościołem - ogólnie zgadzam się z przedmówczynią odnośnie pijaństwa na weselach, może kogoś to rajcuje, dla mnie to coś strasznego, mam zwykle ochotę uciec - nie ma to jak panna młoda w 8 miesiącu ciązy z ogromnym brzuchem w sukience białej z welonem (nie mam nic do brzuchów, ale zwykle taki obrazek kojarzy mi się z braniem ślubu, bo tak wypada, bo zaliczyło się wpadę) - łapanie welonu - zmuszanie do brania udziału z weselnych zabawach osób niezaintersowanych - poprawiny- goście na kacu, pijący "na klina" |
|
|
|
|
#411 |
|
Rozeznanie
|
Ja nie wyobrażam sobie, wesela bez "gorzko, gorzko" i liczę na moich gości, że bez się nie obędzie
ale fakt, nie chcę żeby zmuszali do tego świadków i innych.
|
|
|
|
|
#412 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Welon i biała suknia - a jaką ma założyć, czerwoną? Dla mnie biel w stroju panny młodej nie jest już symbolem czystości, wiadomo że mało kto z seksem czeka do ślubu, więc dlaczego komuś odbierać prawo do założenia tej białej sukni albo welonu? Niech ludzie wybierają suknię wg kroju jaki im się najbardziej podoba, a nie po kolorze ![]() Muzyka - ja nie lubię gdy lecą na weselach hity typowo biesiadne, takie disco polo, ale bardzo stare. Nigdy nie chce mi się przy tym tańczyć, ale starsi ludzie balują że hej. Ja sama bym nie chciała tylko takiej muzyki, ale całkowita rezygnacja z disco polo to by było chyba zabójstwo dla dobrej zabawy na weselu.
|
|
|
#413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I bawili się wszyscy, bez wyjątku. Zabawa do białego rana
|
|
|
#414 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do muzyki- może jest jakiś złoty środek- przeboje niekoniecznie docso polo, ale np. z lat 80- tych, itp, czyli z młodości rodziców, wujków, przy którym dobrze by się im bawiło. jak słyszę :"niech żyje wolnośc, wolność i swoboda", to chce mi się śmiać.
|
|
|
|
|
|
#415 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() Dla mnie też głupie jest branie ślubu w takim stanie, ale akurat sukienek i kolorów to nie dotyczy. Znam za to sytuację, że dziewczyna ogłosiła ślub na maj, a od miesiąca czy dwóch była w ciąży i o tym nie wiedziała.
|
|
|
#416 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
)Dla mnie kicz to auta w TYM stylu
|
|
|
|
|
|
#417 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() Dobre... fuj
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2011-07-17 o 12:31 |
|
|
|
|
|
#418 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie kiczowate są kiecki typu krótki przód, długi tył plus koronkowe kozaczki. Byłam raz na weselu, gdzie panna młoda miała taką sukienkę i ogólnie nie wyglądało to najlepiej, ale to jeszcze nic, jej babcia na weselu łykała środki uspokajające. Fakt- rzecz gustu, ale mi się to jakoś nie bardzo podoba. Ogólnie rzecz biorąc to wydaje mi się, że panny młode bardzo często na własnym ślubie chcąc wyglądać pięknie robią z siebie poobwieszane choinki (nadmiar ozdób, błyskotek) albo potwora a'la Yeti (burza loków, na tym nastroszony biały welon, bolerko- nie daj Boże z futerkiem i księżniczkowata kiecka)- wtedy nie widać pana młodego, tylko jedną wielką pigułę śnieżną
|
|
|
|
#419 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie kiczem są niektórzy goście weselni
![]() Panowie w czarnych gajerach i białych skarpetach , laski w zaciasnych kieckach , to się można obśmiać . Wielkie limuzyny niektóre przyśpiewki i bujanie się przy stole jak ja akurat jem ![]() Diademy , brokatowe tipsy u panny młodej .
|
|
#420 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
), choć DJ nie puścił ani jednego numeru DP Cytat:
U nas ma być podobnie.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:38.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Ja tam ryzyka nie lubię