|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: niezdana matura a studia
|
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
Chodzi mi tylko o to, że na studiach będziesz miała dużo więcej, niż 3 przedmioty do skupienia się na nich, a skoro przy 4 nie dałaś rady, to moim zdaniem potem możesz nie podołać. Nie twierdzę, że jesteś nieinteligentna, czy cokolwiek takiego, po prostu radzę na sprawę spojrzeć racjonalnie i ewentualnie pomyśleć o kierunku zbliżonym, ale trochę lżejszym... tyle.
|
|
|
|
|
#33 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Napiszę tak, skoro mówi o matematycznej logice. brak matury => brak studiów. Nawet gdybys się hipotetycznie "dostała" z wynikami z innych rpzedmiotów, to nie mozesz sie na studia zapisać i wypadasz z listy, więc czekasz na nastepną rekrutację. Poza tym na UJ jeśli są, to jest niewiele kierunków dla ludzi, którzy nie radzą sobie ze zdaniem matury.... Chyba, że ktos lubi zdawać jeden egzamin wiele razy, to pójdzie na studia z doświadczeniem, a jego znajomi dopiero wtedy będa przezywać stres związany z ewentualnymi poprawkami.
Matura rok temu może była fajna, ale była na takim poziomie, że uczaca się w gimnazjum siostra mojego kolei rozwiązała ją na 70%, więc to chyba najlepiej świadczy, jak mało wiedzy wymagała...
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
I tak planuję. Muszę sobie wszystko utrwalić, bo to bardzo ciężki kierunek. Dlatego cieszę się, że w tym roku nic z tego, bo mogłabym wylecieć bardzo szybko. A tak douczę się, poprawię i pójdę. Oczywiście może być tak, że może mnie to przerosnąć, bo tak jak zauważyłaś, jest ogromna przepaść pomiędzy przedmiotami licealnymi a ich studiowaniem.
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Na medycznym są one w jakiś sposób powiązane. Oczywiście jeśli będzie to za dużo to sama zrezygnuję. A może się tak okazać , nie mówię , że nie. Nie studiowałam , więc tak naprawdę nie zdaję sobie sprawy jakie to może być ciężkie... Albo , że mogę szybko przyswajać wiedzę. Nikt tego nie wie
|
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szkoda by było żeby wyrzucili później z tak dobrych studiów z powodu zaniedbań z liceum. A jak teraz sobie nie poradziłaś z większą liczbą egzaminów to na studiach będzie problem. Ale to już inna bajka |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja się nie przyłożyłam, więc nie zdałam. Jeden punkt bo jeden, ale nie zdałam
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Na studiach niestety też tak jest. Oceny czasami biorą się z przypływu emocji lub gdzie wykładowcy upadnie kartka z twoim egzaminem...
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#41 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ---------- Cytat:
Niesprawiedliwość jest w szkole, na studiach, w pracy, ogólnie w życiu i z tym niestety trzeba się niekiedy pogodzić.
|
||
|
|
|
|
#42 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie rezygnuj z tego. Jak nie w tym roku to za rok. Mnie próbowali do wyboru przedmiotów maturalnych zniechęcić nauczyciele. Rozmawiali ze mną, próbując udowodnić mi, że chyba mi się coś w głowie poprzewracało. Ale się uparłam i zdałam lepiej od niejednego pupilka
|
|
|
|
|
|
#44 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ah ta wiara we własne możliwości ![]() Cytat:
|
|
|
|
#45 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#46 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chce isc na medycyne, niech idzie. Jak jest totalnym glabem to sie nie dostanie. Jezeli cos tam potrafii to sie dostanie, a jesli jest systematyczna to studia skonczy. Tak czy siak nie twoja brocha i nie twoj bol. Proponuje pilnowac swojego nosa i nie interesowac sie decyzjami innych ktore z toba nie maja nic a nic wspolnego... To co tu zaprezentowalas to takie typowo polskie, zalosne podejscie do zycia...
|
|
|
#47 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Bo trzeba walczyć o swoje , jak się da ![]() ---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ---------- Cytat:
Dziękuję za ten post.
|
|||
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za pierwszym razem nawet!Proponuję poluzować gumkę, bo chyba Cię uciska ![]() A żałosne to są wyniki tegorocznych matur
|
|
|
|
|
|
#49 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Zresztą czy podejmiesz jakieś studia " dla porównania" czy zostaniesz na rok w domu, kiedy dostaniesz się na lekarski po pierwszym tygodniu doznasz lekkiego szoku. ![]() Skup się na poprawce. Jeśli masz wyniki z biologi i chemii w miarę w porządku to ok, jeśli masz średnie to pomyśl o podwyższeniu wyników z tych przedmiotów. To, że w tym roku " się łapiesz" nie oznacza, że za rok będzie tak samo. Jak sama zauważyłaś poziomy trudności matur są różne, za rok matura może być bardzo łatwa ( zwłaszcza przez wyniki tegorocznej), ludzie napiszą ją świetnie i dobry wynik z tego roku może za rok nie wystarczyć. A wtedy już dwa lata w plecy. Warto o tym pomyśleć.
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
Kap kap nie obraź się na mnie, ale naprawdę trudno mi uwierzyć w to co piszesz
. Piszesz, żebyś się dostała bez problemu na UJ na medycynę - czyli musiałaś mieć wysokie wyniki z przedmiotów przyrodniczych na poziomie rozszerzonym, ale matmę podstawową oblałaś - co jest po prostu absurdalne by osoba z wysokim wynikiem z fizyki, chemii oblała banalny egzamin z matmy i nie zdobyła nawet tych głupich 30%. A co więcej nawet się nie pofatygowałaś sprawdzić jak się sprawy mają z tymi co zdają poprawkę - to jest dowód niesamowitej bezmyślności |
|
|
|
|
#51 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Poduczę się , popoprawiam i mam nadzieję, że pójdzie z górki, jeśli chodzi o dostanie się bo potem jak się to rozwinie to się okaże na studiach. Czy w 100 % podołam, czy też nie.--- Temat tego wątku jest "trochę" inny niż to , jaki kierunek wybrałam i czy mam na nim szansę. Na razie chciałam się dowiedzieć co mam dalej zrobić, czy ktoś był w podobnej sytuacji, bądź jest. W poniedziałek pewnie się wszystkiego dowiem, jednak byłoby super , jakby ktoś miał wiedzę na ten temat i się ze mna podzielił trochę wcześniej ![]() ---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ---------- Cytat:
I jak wspomniałam wątek nie jest o tym. Tak oblałam i się przyznaję. Tak miałam wysoki wynik z tych przedmiotów, bo przysiadłam. Dopytałam , co napisałam wcześniej. Jeśli uważasz mnie za osobę nieodpowiedzialną, Twoje zdanie, to moge Cię pocieszyć tym, że będę się zajmować martwym ciałem
|
||
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pocieszyć? Wcale mnie to nie cieszy, bo jest to również działka niebywale odpowiedzialna, wymaga niesamowitej wiedzy i precyzji. Medycyna sądowa jest zresztą dopiero na 6 roku, więc wybacz, trochę czasu Ci jeszcze do tego zostało. Węszę prowo
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To była ironia i dlatego użyłam , że nie o tym jest temat. Napisałam na co chce iść tylko dlatego aby pokazać, że potrafię. Szanuję Twoje zdanie, ale też musisz wiedzieć, że ze wszystkiego zdaję sobie sprawę. Nie zdałam na własne życzenie, więc nie idę na medyczne w tym roku. Proste. Wiem co zrobiłam źle, nie mam do nikogo pretensji, bo mogę mieć tylko do siebie. I to żadna prowokacja, bo niby czemu miałaby być? Mogłabym po niektórych postach po prostu nie odpisać. Jednak tłumaczę i umiem przyznać się do błędu. I naprawdę pisanie non stop tego samego jest nudne. Zwaliłam to się douczę. Proste, na złe mi to nie wyjdzie
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
A w życiu - to nie sekcja tylko zajęcia w prosektorium
martwe ciała tak, porozcinane tak, ale uczysz się na nich anatomii prawidłowej a nie sekcji zwłok (czyli prawidłowej budowy narządów a nie patologicznych zmian powstałych w wyniku procesów chorobowych czy też fizycznych uszkodzeń). Sekcja zwłok (gre. autopsia – zobaczyć na własne oczy, łac. sectio – rozcięcie) – badanie pośmiertne (łac. post mortem), którego celem jest najczęściej ustalenie przyczyny zgonu. Na anatomii w prosektorium nie uczysz się jak ustalić przyczynę zgonu, jakie badania wykonać, jak przeprowadzić po kolei sekcję tylko masz poszczególne fragmenty ciała i uczysz się ich szczegółowej budowy. Juz prędzej na patomorfologii na 3 i 4 roku poznasz ogólne zasady sekcji zwłok. Cytat:
|
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może śmierdzieć, może tak to z boku wyglądać, nie przeczę. Nie mam innego uzasadnienia na to, że zwaliłam przez własną głupotę. Nie potrafię wytłumaczyć jak i dlaczego. Konsekwencje tego mam, ale to może i dobrze. Włożę więcej pracy w takie przedmioty, mam nadzieję, że pójdzie mi jeszcze lepiej i będę mogła spokojnie iść na medyczne z myślą , że sobie poradzę. Mam nadzieję, że Twoje życzenia są szczere. Dziękuję za nie ![]() I dziękuję za każdą odpowiedź. I negatywną i te pozytywną. ![]() |
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Życzę powodzenia na poprawie i trzymam kciuki. |
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Musi mi się udać, tyle pracy w to włożyłam, choć nikt we mnie nie wierzył... I był ból, jak nie zdałam i to jeszcze z w miarę podobnego przedmiotu. Ale to tylko znak, że powinnam się mocniej starać, bo taki kierunek to nie podstawówka tylko okropnie ciężka praca. I być może to był dla mnie znak, że skoro oblałam taki przedmiot to powinnam poczekać ten rok i przeznaczyć go na naukę oraz studiując coś podobnego, aby łatwiej było mi się dokształcać. W każdym bądź razie jeszcze raz dziękuję
|
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi naprawde wisi i powiewa co ktos robi ze swoim zyciem i jakie podejmuje decyzje. Dopoki mnie to nie dotyczy mam to w nosie i nie zamierzam sie komus w zycie wtracac... Wedlug mnie cala nowa matura jest prosta wiec nie ekscytuj sie tak ze zdalas. Jednak potrafie tez zrozumiec ze ktos jakis przedmiot uwali bo tak sie zdazylo i juz i nie uwazam ze przez to jest debilem... Co ty sugerujesz. I uprzedze twoje pytania i dogryzania i wyjasnie ze ja tez mature zdalam za pierwszym razem (!) w tym matme mimo ze nie byla obowiazkowa. W dalszym ciagu uwazam ze czegos zazdroscisz i ponizeniem drugiej osoby wmawiajac jej ze jest glabem bo nie zaliczyla matmy podnosisz swoja, widocznie nieco zanizona samoocene. Innego powodu twojego bezsensownego ataku na autorke watku nie widze... A to z ta gumka wynika z braku argumentow, tak?
Edytowane przez Akashka Czas edycji: 2011-07-17 o 01:00 |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Na studia biorą wyniki z wymaganych przedmiotów np; polski,historia i angielski. Dziewczyna je wpisała, miała dobry wynik, dostała się ale ma niezdaną maturę i nie może dostarczyć dokumentów. Nikt im miejsca nie będzie trzymał przecież i czekał czym ktoś poprawi czy nie. Dla mnie to logiczne- poprawiasz w sierpniu i rekrutujesz się tam gdzie są jeszcze miejsca.
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
|
#60 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:16.

Ale dziękuję i również pozdrawiam.

Ciul wie, czy nie wpiszą złej dawki leku na recepcie.
Chce isc na medycyne, niech idzie. Jak jest totalnym glabem to sie nie dostanie. Jezeli cos tam potrafii to sie dostanie, a jesli jest systematyczna to studia skonczy. Tak czy siak nie twoja brocha i nie twoj bol. Proponuje pilnowac swojego nosa i nie interesowac sie decyzjami innych ktore z toba nie maja nic a nic wspolnego... To co tu zaprezentowalas to takie typowo polskie, zalosne podejscie do zycia...