|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Nasz nowy wątek powinien się nazywać: | |||
| Kopniak tu kopniak tam, czuję że dziecko w sobie mam. |
|
2 | 3,17% |
| Już niedługo pękamy, z niecierpliwością na to czekamy! |
|
1 | 1,59% |
| Posypiemy się jak kostki Domino i bedziemy miały przy sobie swoje Bambino. |
|
2 | 3,17% |
| Wyprawki "prawie" skompletowane, a nasze dzieciaczki jeszcze spakowane. |
|
0 | 0% |
| Coraz bliżej do jesieni, która wiele w życiu zmieni. |
|
24 | 38,10% |
| Wizaż czas nam umila, bo do porodu już tylko chwila. |
|
2 | 3,17% |
| Brzuszki rosną, a czas leci. Czy już w sierpniu będą dzieci? |
|
19 | 30,16% |
| Chociaż brzuszki uwielbiamy to na dzieci już czekamy. |
|
10 | 15,87% |
| Cały sierpień przed nami a my już wyglądamy za dzieciaczkami. |
|
1 | 1,59% |
| Torby spakowane, ciuszki poprasowane, kiedy będziemy rozpakowane? |
|
3 | 4,76% |
| Wielkie dumanie w główce, która z mam będzie pierwsza na porodówce. |
|
7 | 11,11% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Chodzimy jak kaczuszki przez te nasze piękne brzuszki. Mamy IX/X 2011.
Cytat:
|
|
|
|
|
#512 |
|
Zadomowienie
|
zapomniałam się przywitać =)
hej Wam =) |
|
|
|
#513 |
|
Zadomowienie
|
Hej witam w nowym wątku - taka piękna pogoda, że aż mi się nie chce przed kompem siedzieć. Wpadłam na chwilę, bo dawno nie zaglądałam.
Wyniki badań mi się trochę poprawiły. Glukoza wyszła ok, więc nadal się zajadam słodyczami Przytyłam już przeszło 9kg - najwięcej chyba podczas urlopu, mimo iż miałam dużo ruchu i spacerów. Od 2 tygodni waga znowu stoi Brzusio rośnie bardzo zgrabnie. Małe się wierci Wczoraj mieliśmy w domu prezentację takiego wielofunkcyjnego "robota kuchennego" o ile można to tak nazwać. Nie lubię takich imprez. Nastawiona bardzo sceptycznie - cena 3900 jakoś do mnie nie przemawia - zgodziłam się bo prowadził to znajomy i w zasadzie tylko dla nas. Efekt - nie wiem jak to zrobię ale na gwiazdkę chcę sobie to kupić. Jeszcze żadna prezentacja tego typu nie skusiła mnie do zakupu. I nie wina prowadzących, a chyba raczej oferowanych towarów. Ten robot jest dla mnie super. Przez 2,5h luźnych pogaduch zrobiliśmy: zupę ogórkową (krem na ciepło dla 4 osób), blachę świeżych bułeczek (od podstaw - łącznie ze zmieleniem zboża na mąkę, potrzebny był tylko piekarnik do upieczenia), około kostki naturalnego masła, z pozostałości maślankę do picia, 1,5 litra soku z natką pietruszki i cytryną (pychota, a natki nie było widać w szklance - został tylko kolor), lody sorbet truskawkowy (4 os - zimne i od razu do jedzenia), z pozostałości po produkcji lodów był jogurt truskawkowy, miskę sałatki warzywnej, super kawa (nawet ja co nie pijam kawy wypiłam i nie czułam się źle). Najwięcej czasu zajęła zupa - chyba z umyciem ogórków z 10 minut. Oprócz tego piekarnika nie użyliśmy do przygotowania żadnego innego naczynia. Myliśmy tylko pojemnik i robiliśmy kolejne smakołyki. Podobno robi też super drinki, ale sobie odpuściliśmy bo było za gorąco, a ja i tak nie mogła bym spróbować. Może brzmi to trochę jak reklama, ale wyrobienie ciasta na bułki łącznie ze zmieleniem ziarna na mąkę zajęło łącznie 3,5 minuty. To chyba żaden domowy kucharz w takim czasie tego nie zrobi. Sałatkę posiekało w 3 sekundy - podobno kiedyś kolega ustawił na prezentacji niechcący na 4 i wyszła mu paćka Znikam na spacerek, zajrzę potem, może trochę poczytam co pisałyście. ---------------- link robota nie działa - chyba jakaś blokada wizaza, ale można to obejść - jak otworzycie stronę usuńcie z adresu te dziwne znaczki (u mnie nożyczki) i zadziała
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
Edytowane przez 81gosia Czas edycji: 2011-07-17 o 17:10 |
|
|
|
#514 | ||
|
Rozeznanie
|
Czesc mamuski
ufff, w koncu nadrobilam Widze, ze wczoraj dzien plakusiania/dolowania sie, to chyba globalnie tak, bo ja tez wczoraj chodzilam jakas taka niewyrazna, zbieralo mi sie na plakanie i chodzilam z mina prawie w podkuwke do tego sama nie wiedzialam czego chce i nie moglo to wszystko we mnie peknac w koncu, zeby sie wyplakac i spokoj. No ale dzisiaj obudzilam sie juz w dobrym humorze I do tego meza mam wyrozumialego, bo go tego nauczylam - wytlumaczylam kiedys na spokojnie, ze czasem musze sie wyplakac i nic wiecej oprocz przytulenia mi nie potrzeba - zadnych rad i racjonalnego pocieszania, bo musze sobie pomarudzic. I jeszcze jak mam nastroj warczaco marudny to tez go uprzedzam, ze mnie tego dnia wszystko denerwuje i jestem marudna, wiec wszelkie zlosliwosci i narzekania znosi ze spokojem. Bo wczesniej to bylo tak, ze jak ja "warczalam" to on tez sie nakrecalam i klotnia o nic gotowa. A teraz po prostu mnie rozumie Rzucil mi sie oczy komentarz "zyczliwych" odnosnie podrozowania - ze przez 3 lata zapomniec o tym - co za bzdura! Ja zamierzam jezdzic z kilkumiesiecznym maluchem to raz, dwa moja bratowa tez odkad jej coreczka byla malenka pokonuje km pociagiem po Polsce chociazby, bo albo do rodzicow albo do tesciow jezdzi. No i najwazniejsze - kiedys czytalam reportaz z podrozy samochodem, juz nie pamietam jakie kraje, ale na pewno to byly te mniej rozwiniete - typu Rumunia, Ukraina itp i rodzice mowili, ze wlasnie najlatwiej podrozowac z takim maluszkiem, ktory jeszcze nie chodzi, bo jemu wystarczy do szczescia obecnosc rodzicow i poczucie bezpieczensta, a z takim chodzacym trzeba brac pod uwage jego zainteresowania - ze bedzie chcialo czemus sie przypatrzec, gdzies isc itp. Wiec ja jestem jak najbardziej za podrozowaniem. Z "dobrymi" radami w sumie tez mam spokoj Jedynie slysze zebym odpoczywala i spala teraz ile moge, bo pozniej nie bedzie na to czasu ![]() Ah i wczoraj na basenie widzialam z daleka "moj" wozek - tzn ten ktory chce oblukac na zywo w celu podjecia decyzji. Co prawda jeszcze nie mialam okazji pomacac, ale wizualnie mi sie podobal, i po chodniku- kostce tez jechal calkiem niezle. Melduje wiec, ze z wyprawki brakuje mi wozka, materacyka, kosmetykow i pieluch oraz ciuszkow wyjsciowych, ale tu najpierw musze zerknac co mi mama wysle. Ciekawe czy ktos przebrnal przez ten dlugi tekst bez cytatow Cytat:
Cytat:
Wczoraj na obiad sama ryba, bez salatki czy surowki, a na kolacje frytki z maka i milkshake
|
|
|
#515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#516 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
...wrecz przeciwnie apetyt mam coraz większy najlepiej jak cały czas mam cos pod ręką do przekąszenia paluszki juz zjadłam, wiec teraz wcinam rodzynki hihi
|
|
#517 |
|
Zakorzenienie
|
Oj tam oj tam..
![]() ---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ---------- Heh, od razu burżujsko..
|
|
#518 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny macie takie wrażenie że w czasie stania lub chodzenia opadają Wam brzuchy? Ja miałam wczoraj i dzisiaj. Jak trzymałam delikatnie brzuch od spodu to wrażenie i ból przechodził
---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Ja od paru dni jestem cały czas najedzona, ale w tym domu cały czas ktoś coś je, więc Ja też podjadam (chociaż pękam) |
|
|
|
#519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#520 | |
|
Zakorzenienie
|
ale ja Wam zazdroszczę tych pyszności...
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#521 |
|
Zakorzenienie
|
Wpadnij do mnie na picollo i czekolade
|
|
#522 |
|
Zadomowienie
|
Ja wczoraj byłam z narzeczonym na zakupach i powiedziałam Mu że mam wrażenie że ciągnie Mi brzuch w dół, to się mega wystraszył kazał Mi odrazu kucać (bo nie było gdzie usiąść) i chciał dzwonić na pogotowie =) trudno było Mu wytłumaczyć że to napewno normalne w ciąży =)
|
|
|
|
#523 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
jeszcze jak sie spocę przy porodzie czy później bo tam sauna, to będzie piękny baran ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mucka dobrze, że z maluchem wszystko w porządku ![]() A co do sytuacji z mamą - niestety taka prawda, że to dom tesciowej więc różne rzeczy jej mogą nie pasować i nigdy nie bedziesz tam tak naprawde "u siebie", choćbyście się dokładali do rachunków. Wiem, że kiepsko u was z kasą, ale jak tylko sie poprawi to uciekajcie na swoje. dobra, narabiam dalej
|
||||
|
|
|
#524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#525 |
|
Zakorzenienie
|
dzasta ja chyba nie wiem o jakim ciagnieciu brzucha mowisz, naprawde
---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- A moze chodzilo Ci o skurcz? bo ja cos jakby takie ciagniecie czuje tylko wtedy kiedy Miki mi sie wypycha na dol calym cialkiem.
|
|
#526 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moi znajomi właśnie za tydzień jadą z małą na urlop na 2 tygodnie nad morze - urodziła się 26 maja, a wczoraj byli z nią na weselu na drugim końcu Polski. Co jakiś czas jeżdżą do rodziców do Częstochowy. podobno Amelka rewelacyjnie znosi jazdę samochodem - od razu zasypia. Ja bym chętnie pojechała gdzieś w lutym ale nie wiem czy w zimę się odważę. A w maju/czerwcu to już na 100% jakiś urlop. No i bardzo poważne plany na wrzesień za rok na 2 tygodnie do Chorwacji - samochodem i może objazdówka po całej Chorwacji. Sharifa - z tą Rumunią, to muszę zdementować jako by taki mniej cywilizowany kraj. Tak jak i u nas w Polsce są rejony i bardziej i mniej rozwinięte. 4 lata temu zrobiłam rundkę dookoła na stopa i powiem że byłam pod wrażeniem. Tzw dawny "tranzyt" został taki jak pamiętam z początków lat 80 tych - sporo takich rumunów jak my znamy i mamy wyobrażenie (żebrzących i kradnących) ale duża część kraju zwłaszcza rejony górskie nie różnią się niczym od naszego Podkarpacia - mnóstwo nowych domów rosnących jak grzyby po deszczu - nawet architektura dotarła do nich taka sama. Bardzo dobry standard tanich hotelików. Sklepy dobrze zaopatrzone - co mi się zawsze rzuca w oczy - soki Tymbark powszechnie dostępne czy w Rumunii, czy w Cairze
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
|
|
|
|
|
#527 |
|
Zadomowienie
|
bolał brzuch wtedy. Miałam wrażenie że stał się nagle ciężki, zaczął opadać, było Mi bardzo ciężko oddychać. Dzisiaj miałam to przy mamie i powiedziała że to normalne, bo zaczyna Mi ciążyć brzuszek. Ale Ja mówiąc szczerze to się przeraziłam troszkę
---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ---------- lullaby skurcz to nie był (chyba), bo już pare razy miałam i wtedy zawsze zmieniał Mi się kształt brzucha i mały się ruszał. |
|
|
|
#528 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
współczuję ci, zwłaszcza jak piszesz co z mamą robiłyście we dwie. mam wrażenie, ze nie masz tam swojego prywatnego kątka ech... z twoją mamą nie możecie zamieszkać? Cytat:
Cytat:
widziałyście? http://www.tvn24.pl/-1,1710911,0,1,p...wiadomosc.html
"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C. Edytowane przez indygo79 Czas edycji: 2011-07-17 o 17:35 |
|||
|
|
|
#529 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
chociaż może jakbym tyle miała na zbyciu to inaczej bym myslala ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#530 |
|
Zadomowienie
|
danika miałam leżeć, ale to były krótkie zakupy (z parenaście minut) =)
może i skurcze, może zaczełam je jakoś inaczej odczuwać |
|
|
|
#531 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może dziewczyny mają rację i to były skurcze...? Edytowane przez MAGiALENA Czas edycji: 2011-07-17 o 17:42 |
|
|
|
|
#532 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pamietam, ze ta para jezdzila po takich mniej rozwinietych rejonach - namiot, tanie zakwaterowanie itp.Odnosnie Tymbarka melduje, ze w Maroku nie ma, kroluja soki lokalnej produkcji (drogie i za slodkie jak dla mnie) oraz import z Hiszpanii. A z polskich rzeczy sa np czipsy - nawet smaki tak "orientalne" dla Marokanczykow jak borowki ze smietanka (chyba, na pewno jakis smak grzybowy) Glodna jestem, chyba czas wmoc w siebie troche normalnego obiadu.
|
|
|
#533 |
|
Zakorzenienie
|
teraz przez chwilę zabolał mnie brzuch i zakłuło "tam" w środku...
ja już sama nie wiem, co myśleć... |
|
|
|
#534 |
|
Zadomowienie
|
magialena Ja wczoraj nie miałam jak usiąść, ale dzisiaj usiadłam i za chwile Mi przeszło
Mnie kłuje od dawna, ale pielęgniarka u ginki wytłumaczyła Mi że to z powodu rozciągania się czegoś tam w środku Edytowane przez DzastaW Czas edycji: 2011-07-17 o 17:48 |
|
|
|
#535 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak mam skurcze to czuje bol i mi twardnieje caly brzuszek, ale nie wiem jak to moze wygladac u innych? bo takie ciagniecie do dolu to raczej nie to chyba; ---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Cytat:
Maluszek sie moze bawic pępowina, spokojnie, nie schizuj kochana
|
|
|
#536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#537 |
|
Zadomowienie
|
Wy macie w czasie skurczy twardy brzuch, a Ja jestem inna i mam twardy brzuch cały czas =)
|
|
|
|
#538 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie. Ja na zbyciu nigdy nie mam takiej kasy i od razu mówiłam że nie chcę prezentacji bo i tak nie kupię. Teraz widzę jaka to oszczędność czasu, a ja nie lubię w kuchni za długo siedzieć i pilnować garów - wczoraj mi kompot wykipiał i miałam sprzątanie, bo nie dopilnowałam. U mnie gotuje mąż, co nie znaczy że ja nie umiem. On wraca wcześniej do domu i trudno żeby czekał aż ja przyjadę, bo jadali byśmy koło 21. Mam lenia w tej ciąży i jedynie sałatki kroję i piekę muffinki. Wiem że jak będę na macierzyńskim w domu, to on by chciał przyjść na gotowy obiad po pracy, a ja nie wyobrażam sobie żeby było inaczej. Tylko nie wiem czy dam radę, jak mi ten leń zostanie.
|
|
|
|
#539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To niedobrze jesli masz caly czas twardy brzuch
|
|
|
#540 |
|
Zakorzenienie
|
to w takim razie teraz miałam skurcz.
matko święta, ja nic nie wiem o porodzie itp.! |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:21.

a w zamrazalce chlodzi sie szampan picollo

Przytyłam już przeszło 9kg - najwięcej chyba podczas urlopu, mimo iż miałam dużo ruchu i spacerów. Od 2 tygodni waga znowu stoi
17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię
najlepiej jak cały czas mam cos pod ręką do przekąszenia