|
|
#1 |
|
BAN stały
|
Wakacje nad morzem z dwu miesięcznym dzieckiem.
Witam, chciałam zasięgnąc waszej porady. W sierpniu wybieramy sie z męzem nad morze, i chcemy zabrac dzieci. Ogolnie dla ich zdrowia. Mlodszy synek bedzie mial dopiero 2 miesiące... spotykam sie z negatywnymi opiniami na ten temat, ze dziecko bedzie wymęczone, ze szkoda malucha... ze zle znoszą wietrzną pogodę i wilgoc. I zastanawiam sie coaz bardziej czy faktycznie to dobry pomysl... do morza mamy okolo 300 km
![]() Czy byl ktoś z takim maluszkiem nad morzem i moze się się wypowiedziec na ten temat?? Co sądzicie o tym pomysle?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacje nad morzem z dwu miesięcznym dzieckiem.
Cytat:
Dla mnie osobiście dziecko za małe, nie wybrałabym sie. Ale to tylko moje zdanie
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Ja pojechałam z półroczną córcią nad morze (400 km) i obie byłyśmy wymęczone na maksa, więcej takiego błędu bym nie popełniła. Oczywiście już sam pobyt był super, tylko ta droga
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam z 16-to tygodniowym synkiem nad morzem - dzień + noc +dzień. Jechaliśmy autem z klimą. I droga i pobyt masakra... Mamy niecałe 200km. Ostatnie 30-40km zawsze było darcie. Na miejscu pierwszy dzień w miarę ok, poleżał w wózku, pospał ale drugi cały na rękach... Umęczyłam się bardzo.
Za to z roczniakiem pojechaliśmy już w Bieszczady - 700km i daliśmy radę i auto bez klimy było a dość ciepło... Ale na mamusiowym są dziewczyny które zabierają dzieci za granicę i to autem i dają radę. Każde dziecko jest inne, jedne wytrzymają 1000km inne max 30km w tym samym wieku...
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
ja byłam z 3 miesięcznym na 2 dni bo więcej nie wytrzymałabym pewnie \ w górach - ok 100km od domu - w aucie godzinke pospał a później ryk bo niewygodnie w foteliku. Na miejscu niewiele lepiej - bo widział, że nowe otoczenie i ciągle marudził i chciał na rączki.
Nad morze mamy 700km - chciałam jechac- ale po ostatnim wypadzie to dziękuje bardzo.
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Ja niedawno wróciłam z nad morza, mały miał prawie trzy miesiące i nad morze mamy ok. 550 km. Podróż zniósł dobrze, w ogóle nie płakał, zrobiliśmy dwa postoje na karmienie i tyle. Nad morze uwielbiał przebywać i bardzo dobrze działało na niego tamto powietrze, prawie cały czas spał. Ja drugi raz bym się wybrała i naprawdę jestem zadowolona z wyjazdu. Nie miałam z synkiem żadnych problemów. Ale każde dziecko jest inne i inaczej to znosi. Mój jest stworzony do podróżowania
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Przeciw przemawiają: - pogoda (upał w aucie), długa trasa, wiatr i grzejące słońce na plaży - ale sądzę, że można z tym sobie poradzi
ć:Wcześnie wyjechać - nawet ok 4.00 rano. W okolicy południa zaplanować dłuższą przerwę - sjestę i drzemkę dla kierowcy i dziecka - położyć je wtedy do gondolki. Zaplanować rozsądnie trasę, uwzględniać częste postoje. Ja osobiście polecam rozłożyć drogę na dwa dni z noclegiem (w jakimś w miarę atrakcyjnym miejscy, żeby po przyjeździe było gdzie iść na spacerek, albo od biedy pokisić się w motelu). Dobrze wybrać miejsce nad morzem - tak, żeby pokój był z dostępem do balkonu/tarasu, żeby było co robić w razie upałów (przecież nie posiedzisz wtedy z takim maleństwem cały dzień na plaży- przynajmniej wg mnie to nonsens bo dziecko jeszcze nie ma wypracowanej dobrze termoregulacji) i deszczu. |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam z 4 miesięczniakiem nad morzem (200 km od mojego miasta), 6 miesięczniakiem w Berlinie. Jak synek miał 7 m-cy w Tunezji, 1 rok we Włoszech(samochodem), 1,5 roku w Egipcie. To tylko takie "większe" wyprawy.
Wszystkie wyjazdy super udane. Nie wahała bym się żeby zabrać 2 miesięczniaka nad morze. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że dzieci są różne i jedno dziecko zniesie podróż super, a drugie będzie się męczyło. Polecam podróżowanie nocą. Wtedy maluch śpi, a rodzice mogą spokojnie podróżować.
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Osobiscie nie polecam tak dlugiej drogi dla maluszka, w foteliku rzeczywiscie nie jest za wygodnie tak dlugo .Dzieciaczek bedzie umeczony
Chyba,ze tak jak radzi Aper rozlozyc podroz na 2 dni z noclegiem. Ja latam co prawda samolotami, i 2 godziny mala przezywa spokojnie.Ale na dluzsze odleglosci poczekam jak podrosnie.
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
witam ja bylam z 4 miesieczna corcia w polsce ( 9 godzin lotu w jedna storne mam) i z powrotem ( znown 9 godzin lotu)
potem z 14 miesieczna na kubie 3 godziny lotu w jedna i druga strone i z 20 miesieczna znow w polsce ( 9 godzin lotu w jedna i 9 godzin lotu w druga stone) zadnych problemow...takze jak bym sie wybrala |
|
|
|
|
#11 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Co do upalu w aucie to sie tym nie martwie, bo mamy auto z klimatyzacja... tylko niektorzy lekarze odradzają przy maluszkasz jej uzywac... |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
no ja bym klimę też odradzała, na dorosłych źle wpływa (bóle gardła), a co dopiero taki maluch. Ja osobiście w sierpniu też wybieram się nad morze z córcią, będzie wtedy miała niecałe 3 miesiące. Nad morze mamy 300km, ale co dwa tygodnie Hania jeździ do dziadków po 80km i bardzo dobrze znosi tą podróż. My planujemy dwa dłuższe postoje, takie, żeby mała mogła trochę w gondoli pobyc, no i oczywiście wyjazd koło 4, żeby mała jeszcze spała. Na spacerki nad morzem mamy nosidełko przystosowane dla maluszków (chociaż moja już ładnie trzyma główkę mimo, że ma dopiero 6 tyg
), żeby się z wózkiem po plaży nie szarpac. Planujemy takie spacerki po godzinie, żeby jej za bardzo nie męczyc w nosidle, a reszta spacerków po ulicach w gondoli. No i tyle w teorii, zobaczymy jak będzie w praktyce
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uważam, że gorsza duchota i upał niż klima. Z synkiem jeździmy z klimą od jego urodzenia i jeśli się jej mądrze używa to jest prawdziwym zbawieniem.
|
|
|
#14 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupić namiot nad morze ( taką połówkę parawany koniecznie ) i spokojnie można jechać . Mój synek od małego całą Polskę zwiedzał , córa jak miała 3 miechy była nad morzem z nami tydzień mając 5 miesięcy byliśmy we włoszech autem . Dlaczego niby nie można jechać . takie małe dzieci nad morzem śpią jak zabite przynajmniej moje - wiec jak się plażowałam z przerwą na karmienie a córa spała , jedz na wakacje i baw się dobrze i nie słuchaj negatywów . Ludzie latają z dziećmi , jeżdżą bo muszą nie raz setki km i niby dlaczego masz sobie odmówić wakacji---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Cytat:
![]() pewnie że lepiej niż wyciagać mokre zapocone dziecko z fotelika i się dziwić czemu wyje ![]() A nie trzeba przeciez na 16 ustawiać Pominę już fakt że bym się nie wybrała nigdzie nad morze np nie mając tego zbawienia w aucie , no chyba że nocą ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ---------- Cytat:
![]() ![]() w tamtym roku 1300 do włoch w tym roku 1800 do bułgari z dwójką małych dzieci . No wariat jak nic ![]() w tą wiosnę 700 do niechorza w tamtym gąski 600km. Ja tam kocham wyjazdy .
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Ja również bym się wybrała, ale dlatego że już znam moje dziecko i wiem, że daje radę w aucie
) Więc pierwszy dłuższy wyjazd był jak miała chyba 6-8 tygodni - podróż ok. 200km. A potem już jak miała 9 miesięcy nad morze - 300km, kolejne i tegoroczne wakacje - Chorwacja - 1300km. Jeździmy autem z klimą, ale ustawiamy na jakieś 20st, małej nic nigdy nie było, nam również. Postoje w miarę potrzeby (teraz głównie na siku ), mała troche się przy okazji wylata i ok. W aucie nigdy mi nie wyła, co najwyżej marudziła. Ale ona wogóle dużo śpi, więc kilka godzin w podróży przesypia, nawet teraz-ma prawie 3 lata ![]() To wszystko zależy od dziecka, jeśli jest w miarę spokojne i mało płaczliwe to jest szansa, że dojedziecie bez stresu |
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
piszecie, ze klima nie dobra
dobra ale klime trzeba odgrzybiac a jesli sie tego nie robi to dlatego po niej sie choruje ![]() ja tez sie wybieram z córką nad morze ok 10 sierpnia bedzie miała ponad 3,5 miesiąca mamy 400 km ![]() pediatra jak najbardziej poleca |
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli tak patrzeć na sprawę to my też nieodpowiedzialni wariaci. Z siedmio-miesięczniakiem wynajętym samochodem zwiedziliśmy sami całą Tunezję. Klima była, działała non stop (zresztą nie da się inaczej kiedy na dworze około 36 stopni. A....jeszcze do Egiptu w lutym synek leciał z zapaleniem oskrzeli. Z błogosławieństwem lekarza, który stwierdził że się przynajmniej odizoluje od wirusów w Pl. Wyzdrowiał drugiego dnia. Także czekam na obrońców praw dziecka.
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak w egipcie maluchy nie miewają sranek ? Bo też mnie kusi ale czy nie przegnę ![]()
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
z córką wybraliśmy się rok temu nad morze (coś ponad 500km..) Mała miała 6 miesięcy. Trasa super. Ja zrobiłam tak: kąpiel o tej godz co zawsze... sen... około 24-1 w nocy (nie pamiętam dokładnie) wsadziłam małą do fotelika na śpiocha i w trase. Budziła się na karmienie, wtedy staraliśmy się gdzieś stawac wyciągac małą z fotelika chwilę pochodziłam zmiana pieluszki, flacha i dalszy sen. A jak już wracaliśmy to znajomi się pytali czy my na pewno z dzieckiem przyjechaliśmy bo taka tam spokojna była ![]() Klima w aucie=zbawienie w upalne dni. Odgrzybiona i stosowana z rozsądkiem nie jest szkodliwa.
Wiktoria 21.03.2010 4190g, 57cm Edytowane przez Mysia1234 Czas edycji: 2011-07-25 o 23:38 |
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lekarz zalecił nam profilaktycznie Colę mu podawać w małych ilościach. Tej zimy też lecimy bo przez rewolucję (tak tak, byliśmy tam podczas rewolucji) nie udało nam się pozwiedzać.
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
my pojechaliśmy nad morze z 6-miesięcznym dzieckiem. podróż o 5.30, 350 km, spała całą podróż bez problemu. na miejscu namiot quechua /zamawiasz przez allegro 120 zł/, samorozkładający się, do tego parawan i można od 9 do 12 spokojnie się poopalać. potem w największy upał schodzisz z plaży na 2 godziny na obiad. wracasz o 15 na godzinkę lub dwie albo spacer po plaży i gites.
macie małego szkraba, więc głównie śpi. nie powinno być problemu. ludzie jeżdżą nawet z miesiecznym dzieckiem. chociaż rozumiem rozterki i sama bym się zastanawiała. chyba jednak najlepiej znasz swoje dziecko i możesz ocenić , jak zniesie podróż, jak wyjedziecie w nocy to jest szansa, że podróż będzie na śpiocha. |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
ja pisze z wakacji, my wlasnie z mala zwiedzilismy fiordy Norwegii(mieszkamy w Oslo) zrobilismy w sumie ponad 700 km, jutro wracamy mamy 600 km do zrobienia, mala ma 2,5 miesiaca, jak miala 4 byla 120 km od odmu itp itd, kwestia organizacji..
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
My byliśmy w zeszłym roku z niespełna 2 miesięcznym dzieckiem nad morzem( odległość znaczna, bo ponad 500km). I było super. Trasę w zasadzie w większości przespał (robiliśmy co jakiś czas przystanki na karmienie, przewijanie i wyprostowanie kości
). Ani się obejrzeliśmy a już byliśmy we Władysławowie. Sam pobyt super. Tak małe dzieci potrzebują tylko dobrze zjeść, mieć suchą pieluszkę i się wyyyyspać. Zapewnialiśmy mu wszystkie te potrzeby i mieliśmy czas dla siebie Jak miał roczek wybraliśmy się do Berlina. I było już duuuużo trudniej. Dziecko ma już "swoje zdanie", trzeba wymyślać coraz to nowe rozryweczki itp. Także im mniejsze dziecko tym łatwiej
|
|
#24 |
|
BAN stały
|
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, jestescie kochane
![]() Teraz na pewno sie juz nie zawaham, zresztą moj maly jest ogolnie grzeczny, w nocy ladnie spi, pomimo ze ma dopiero miesiac, wiec nie powinno byc problemu. |
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to akurat nie jest wyznacznik hehe mój w tym wieku też tylko spadł i jadł ![]() ja polecam taką wyprawę byłam z 3,5miesięcznym synkiem teraz nad morzem co prawda krótko bo 4dni u rodziny ale podróż zniósł dobrze na plaży też spoko leżał w namiociku na leżaczku i się bawił a popołudniami chodziliśmy na spacerki także nic trudnego tak jak tu któraś napisała kwestia organizacji
|
|
|
#26 |
|
Wtajemniczenie
|
W przypadku mojego dziecka to twierdzenie się nie sprawdza. Pierwszy raz wybraliśmy się z 4 miesięcznym synkiem w Bieszczady -podróż (ok300km) była koszmarna - za nic nie chciał siedzieć w foteliku, płakał, wyginał się, nie mógł zasnąć. Sam pobyt już ok, spał bardzo dużo. Wszelkie podróże do ukończenia przez niego 1 roku kończyły sie tak samo. Gdy miał rok i 2 miesiace wybraliśmy nad morze (ok500km) - bałam sie bardzo, ale z noclegiem dało sie przeżyć. Teraz mały ma ponad 3 lata i podróżowanie przestało być problem. Tak więc każde dziecko inne.
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/egip...wiadomosc.html Tam się może spaprać z dnia na dzień , nie chcę się potem martwić i być zdANA NA rezydentów którzy albo wyciągną stamtąd ludzi albo i nie . Sama bym pojechała ale nie z dziećmi
|
|
|
#29 |
|
Wtajemniczenie
|
Były takie próby, ale było jeszcze gorzej. Nie mógł zasnąć w foteliku, jak go wyjmowałam usypiał mi na rękach a przy każdej próbie odłożenia do fotela krzyk, płacz, prężenie się nie mogłam go nawet zpiąc tak się wił.
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwnów - nasze pierwsze wspólne wakacje z męzem
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:15.