Oleje i olejki do włosów - kontynuacja - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-21, 07:28   #4561
Heroldin
Zakorzenienie

Dot.: Oleje i olejki do włosów - kontynuacja

Cytat:
Napisane przez moooniek Pokaż wiadomość
chyba dlatego, że farba się szybciej wypłukuje..
Nie zauważyłam .

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
O, tu coś jest, KLIK! i tu, KLIK!
Ale to, jeśli umiem czytać ze zrozumieniem, dotyczy farbowania henną. Tu się zgadzam : henna nie posiada wspomagaczy tak jak farba chemiczna.
W mojej fazie hennowej używałam przy zmywaniu płukanki octowej {kwaśne ph}, przez trzy mycia odżywki bez protein + dużo olei, a potem już, wówczas przeze mnie ulubioną, kallosową lattę, a więc proteiny, no i jak zwykle - oleje.

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Kolor dobrze łapie i trzyma się normalnie.
Dzięki . Przekonywujące. Spróbuję przy następnym farbowaniu jako bazę dać olej.

Cytat:
Napisane przez marta200 Pokaż wiadomość
jaki skład ma oliwka bambino? nadaje się do olejowania?
Glycine Soja, Paraffinum Liquidum, Parfum, Ethyl Linoleate, Ethyl Oleate, Ethyl Linolenate, Ethylparaben, Propylene Glycol, BHA, Propyl Gallate, Citric Acid.

Czy dać na włosy ? Nie wiem . Ja nie będę raczej próbować.

Cytat:
Napisane przez judge Pokaż wiadomość
Ja raz użyłam arachidowego i nie wiem czy to cudowne działanie oleju ale włosy ale po farbowaniu były w stanie nienaruszonym

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Ja mam teraz z pestek winogron

Ha, mam w lodówce, do smażenia { }. Zastosuję przy następnym farbowaniu.
Ciekawa jestem miny fryzjerki, jak wparuję do niej z tłustymi włosami. A co mi tam - nie takie rzeczy ze mną przeżywała

Cytat:
Napisane przez ladynath
używam łopianowego - po zastosowaniu na długość włosów chyba je wysusza
Też mam takie wrażenie. Są jakieś takie dziwnie puchate .
Użyłam dopiero trzy razy, więc muszę poczekać . Przydałby się Narek z opinią, bo to za Jej namową, zainwestowałam { }.
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 08:20   #4562
sylvi300
Zakorzenienie

ja raz próbowałam tego sposobu z olejowaniem i farbowaniem i włosy bardzo ładnie po takim zabiegu błyszczały niedługo będę znów farbować więc znów spróbuję tego patentu heh tym bardziej, że przyszedł mój olej kokosowy z firmy Parachute, wcześniej miałam z Efavitu i ten wg mnie ładniej pachniał

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 09:06   #4563
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość

Glycine Soja, Paraffinum Liquidum, Parfum, Ethyl Linoleate, Ethyl Oleate, Ethyl Linolenate, Ethylparaben, Propylene Glycol, BHA, Propyl Gallate, Citric Acid.

I dobrze Podejrzewam, że parafina mogłaby jednak trochę zakłócić proces farbowania.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 09:29   #4564
Heroldin
Zakorzenienie

To znowu ja. Jak górnik przodowy temat drążyć będę.
Już przeprowadziłam konferencję telefoniczną z Przyjaciółką i przekazałam Jej wieści na temat : olejowanie przed farbowaniem. To też zaprawiona w bojach farbowiczka i też nigdy o tej metodzie nie słyszała. Zaskoczyła mnie pytaniem : a jak z siwymi ? Po oleju też farba chyci ? Ma któraś z Was organoleptyczne doświadczenie ?
Stary 2011-07-21, 10:15   #4565
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Ale to, jeśli umiem czytać ze zrozumieniem, dotyczy farbowania henną. Tu się zgadzam : henna nie posiada wspomagaczy tak jak farba chemiczna.
No dobrze, ale jeśli dobrze kojarzę to Basia nie hennuje włosów tylko stosuje farbę chemiczną co kilka tygodni, ale może zaczekamy aż się wypowie

Cytat:
Zaskoczyła mnie pytaniem : a jak z siwymi ? Po oleju też farba chyci ? Ma któraś z Was organoleptyczne doświadczenie ?
Tu też przywołam Basię [nie bij ], bo wydaje mi się, że może coś na ten temat wiedzieć

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 10:16   #4566
angelinmyheart
Zakorzenienie

A kokosowy z Vaitki (dokładnie taki klik) nadaje się do użycia przed farbowaniem?

https://www.suwaczki.com/tickers/72fldcimnc0g695n.png

01.02.2009r
04.08.2018r
angelinmyheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 10:33   #4567
mig25
Raczkowanie

GG do mig25

Cytat:
Napisane przez HairMania Pokaż wiadomość
Ja stosowałam rycynowy przez całe wakacje , włosy były wygładzone , błyszczące i nawilżone lecz od początku roku szkolnego zaczęły mi się sypać , używałam go nadal ale podczas mycia wypadało mi ich 3x więcej niż zwykle , tak więc odstawiłam ( sadze , że gdybym tego nie zrobiła , na nocy sylwestrowej bawiłabym się z 3włosami na głowie ;D )
Ale tak ogólnie oceniam go na 4-5
Znam osobiście przypadek kobiety, która wyłysiała całkowicie od stosowania oleju rycynowego na skórę głowy. Nastąpiło zaczopowanie ujścia włosa i jego martwica. OLEJE STOSUJEMY P R Z Y N A J M N I E J od połowy długości włosów (dość długich) lub na końcówki. A najlepiej rozrzedzone np. żółtkiem lub wodą lub sokiem z cytrusa.
mig25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 10:44   #4568
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
W mojej fazie hennowej używałam przy zmywaniu płukanki octowej {kwaśne ph}, przez trzy mycia odżywki bez protein + dużo olei, a potem już, wówczas przeze mnie ulubioną, kallosową lattę, a więc proteiny, no i jak zwykle - oleje.
Odżywek proteinowych nie wolno stosować po farbach chemicznych (po hennie nie wiem bo z moich włosów żadna siła nie wypłucze koloru henny).

Olej nakłada sie przed farbowaniem chemicznym. Wtedy włosy mają więcej ochrony, a farba normalnie wnika. Dlatego farby chemiczne powinno się nakładać na nieumyte włosy, które są ochronione naturalnym sebum.
Do farbowania henną nie wolno olejować, wręcz trzeba dokładnie oczyścić włosy, żeby henna lepiej złapała.

Rybionek wspomina o hennie bo od niedawna przestawiła sie na nią. Wcześniej stosowała farby chemiczne. (tak jak ja)
Cytat:
Już przeprowadziłam konferencję telefoniczną z Przyjaciółką i przekazałam Jej wieści na temat : olejowanie przed farbowaniem. To też zaprawiona w bojach farbowiczka i też nigdy o tej metodzie nie słyszała. Zaskoczyła mnie pytaniem : a jak z siwymi ? Po oleju też farba chyci ? Ma któraś z Was organoleptyczne doświadczenie ?
Chyci bez problemu. Sprawdzone na moich siwulcach. Olej nie osłabia działania farby. Wręcz jej pomaga.

Stosowałam olejowanie do farbowania, stosowałam dodatek odżywki do farby. Efekty doskonałe.

Teraz juz nie używam farb chemicznych. Henna rulez.

---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

Cytat:
Napisane przez mig25 Pokaż wiadomość
Znam osobiście przypadek kobiety, która wyłysiała całkowicie od stosowania oleju rycynowego na skórę głowy. Nastąpiło zaczopowanie ujścia włosa i jego martwica. OLEJE STOSUJEMY P R Z Y N A J M N I E J od połowy długości włosów (dość długich) lub na końcówki. A najlepiej rozrzedzone np. żółtkiem lub wodą lub sokiem z cytrusa.
Bardziej jest prawdopodobne że ta kobieta miała alergię na olej rycynowy i dlatego wyłysiała.

Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy,
rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011
61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80 - 82 15.04.2013

kocurzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 10:56   #4569
justusia16
Wtajemniczenie

Czyli ani nie olejować kokosem, ani nie nakładać po farbowaniu odżywki z proteinami ?

Większość odżywek nie ma protein, np, te z Isany ?? ?
justusia16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 11:15   #4570
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
może zaczekamy aż się wypowie
Tu też przywołam Basię
OK - czekamy na Basię

Cytat:
Napisane przez kocurzyca Pokaż wiadomość
Do farbowania henną nie wolno olejować, wręcz trzeba dokładnie oczyścić włosy, żeby henna lepiej złapała.
Zawsze nakładałam na świeżo wymyte włosy.

Stary 2011-07-21, 11:16   #4571
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justusia16 Pokaż wiadomość
Czyli ani nie olejować kokosem, ani nie nakładać po farbowaniu odżywki z proteinami ?

Najlepiej po farbowani zakwaszać włoski, albo odżywką do farbowanych albo płukanką z octem.

Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy,
rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011
61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80 - 82 15.04.2013

kocurzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 13:54   #4572
marta200
Raczkowanie

ok, to ja też sobie daruję zostawię ją do innych celów
marta200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 14:07   #4573
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
tez mi sie zdaje, jak kocurzyca wspomniala, ze to predzej reakcja alergiczna...
poza tym oleje sa tez rozne. te, ktore nadaja sie do tlustej skory, nie moga niczego zaczopowac. ja olej z krokosza sobie chwale. i ten z lopianu tez juz na liscie mam... zastanawiam sie nad rycynowym, pewnie na probe kupie mniejsze opakowanie i zobacze, czy on faktycznie az taki tluscioch nie do zmycia
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 14:09   #4574
marta200
Raczkowanie

Cytat:
Ja to musze koniecznie wypróbować następnym razem!! A jakiego oleju używasz przed farbowaniem? Czy to musi być jakiś specjalny czy obojętnie jaki?

czy czosnkowy olej się nadaje?Mam pod ręką tylko ten, słonecznikowy i oliwkę bambino
Stary 2011-07-21, 14:31   #4575
Jigoku
Zakorzenienie

Dzięki za polecenie avocado, moje włosy chłoną go błyskawicznie, zobaczymy jeszcze efekt po umyciu

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 14:48   #4576
justusia16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kocurzyca Pokaż wiadomość

Najlepiej po farbowani zakwaszać włoski, albo odżywką do farbowanych albo płukanką z octem.
zrobię płukanke z octu następnym razem jak będe farbować..

ja jestem z moich włosów mało zadowolona.. :/

wczoraj kupilam szampon Alterra z granatem, na noc mialam olej palmowy, dzis zmylam w/w szamponem na to odzywke z timotey gównianą.. bo bez odzywki nie dalo by rady... marze o takich pieknych wloskach jak oglądam zdjecia niektorych metamorfoz mhmm
justusia16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 15:42   #4577
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
tez mi sie zdaje, jak kocurzyca wspomniala, ze to predzej reakcja alergiczna...
poza tym oleje sa tez rozne. te, ktore nadaja sie do tlustej skory, nie moga niczego zaczopowac. ja olej z krokosza sobie chwale. i ten z lopianu tez juz na liscie mam... zastanawiam sie nad rycynowym, pewnie na probe kupie mniejsze opakowanie i zobacze, czy on faktycznie az taki tluscioch nie do zmycia
Rycynowy to tłuścioch. Zmyć się da, ale ja zawsze do tego potrzebuję szamponu i zazwyczaj muszę włosy 2-3 razy umyć, więc go sobie podarowałam.
Cytat:
czy czosnkowy olej się nadaje?Mam pod ręką tylko ten, słonecznikowy i oliwkę bambino
No właśnie nie wiem, sama czekam na odpowiedź.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 16:19   #4578
NinaSimone
Zakorzenienie

Moja kolezanka, ktora zarazilam olejowaniem na pierwszy rzut wziela wlasnie czosnkowy. Jest w trakcie pierwszej butelki i zadowolona. Ja dodaje czosnek do Amli i mam 3 wlosy na grzebieniu
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 16:25   #4579
marta200
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez NinaSimone Pokaż wiadomość
Moja kolezanka, ktora zarazilam olejowaniem na pierwszy rzut wziela wlasnie czosnkowy. Jest w trakcie pierwszej butelki i zadowolona. Ja dodaje czosnek do Amli i mam 3 wlosy na grzebieniu

czy twoja koleżanka używa tego oleju także przed farbowaniem?
ja zrobiłam olej czosnkowy na oliwie z oliwek
Stary 2011-07-21, 16:30   #4580
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Też mam takie wrażenie. Są jakieś takie dziwnie puchate .
Użyłam dopiero trzy razy, więc muszę poczekać . Przydałby się Narek z opinią, bo to za Jej namową, zainwestowałam { }.
Dziewczyny, ja po oleju łopianowym miałam cudowne, śliskie, mięsiste włosy Naprawdę baaaardzo go lubię i nie mam pojęcia, dlaczego u Was tak działa Może będzie się lepiej sprawował w jakichś miksach?

Cytat:
Zacznijmy od tego, że włos jest martwy. Również szczerze wątpię, że to sprawa "zaczopowania", a raczej reakcji alergicznej. Stosowałam olej rycynowy również na skalp i łysa nie jestem
Osobiście jestem ciekawa, jak jesteś w stanie wymieszać olej z wodą

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 16:35   #4581
marta200
Raczkowanie

Narek pomożesz w kwestii olejowania przed farbowaniem? plizzzzzzzzz
Stary 2011-07-21, 16:39   #4582
Narek
Zakorzenienie

Osobiście włosów nie farbuję, więc ciężko jest mi cokolwiek doradzić Ale skoro farbujące dziewczyny polecają tę metodę, to radzę spróbować Tak naprawdę myślę, że każdy olej by się nadał, w szczególności kokos, migdałowy, awokado, jojoba, również oliwa z oliwek Zastanawiałabym się nad rycynowym, bo jest dosyć ciężki i gęsty, ale inne pewnie by się nadawały

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 16:40   #4583
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Rycynowy to tłuścioch. Zmyć się da, ale ja zawsze do tego potrzebuję szamponu i zazwyczaj muszę włosy 2-3 razy umyć, więc go sobie podarowałam.
oj to skupie sie lepiej na tym lopianowym, sprobuje go jakos z pokrzywa wymieszac czy cos...
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 16:44   #4584
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
a jak z siwymi ? Po oleju też farba chyci ? Ma któraś z Was organoleptyczne doświadczenie ?
Bez problemu farba pokryje siwe włosy. Mam mnóstwo siwych, farba zawsze dokładnie je pokryje.
Farbuje naolejowane włosy od kiedy Rybiorek o tym napisała, czyli dość długo (raz w miesiącu odrosty wellatonem jasny brąz - w rzeczywistości jest bardzo ciemny).
Cytat:
Ale to, jeśli umiem czytać ze zrozumieniem, dotyczy farbowania henną.
Niby tak, ale na chemiczną farbę też świetnie działa, jestem tego przykładem.

Przed farbowaniem najczęściej używam oleju kokosowego, oliwy z oliwek lub winogronowego. Miałam wrażenie, że po oliwie farba dobrze nie chwyciła, ale to był mój błąd - niedokładne pokryłam odrosty po bokach.
Mam doświadczenie farbowania z tymi olejami i mogę je polecić z czystym sumieniem.
Ostatni raz w ten sposób farbowałam w poniedziałek. Wszystko pięknie się pokryło, włosy są bardzo miękkie i ładnie skręcone.

Aniu

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 16:44   #4585
NinaSimone
Zakorzenienie

Juz wiem, ze nie moge stosowac samych olei i musze wprowadzic cos proteinami. Mam (znalazlam) odzywke jedwab biosilk, bez splukiwania. Czy taki jedwab wystarczy czy powinna to byc odzywka ze splukiwaniem? Wiem, ma denat, chce go uzyc tylko awaryjnie. Nie lubie powielac produktow, stad moje pytanie.
Stary 2011-07-21, 16:45   #4586
marta200
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
Osobiście włosów nie farbuję, więc ciężko jest mi cokolwiek doradzić Ale skoro farbujące dziewczyny polecają tę metodę, to radzę spróbować Tak naprawdę myślę, że każdy olej by się nadał, w szczególności kokos, migdałowy, awokado, jojoba, również oliwa z oliwek Zastanawiałabym się nad rycynowym, bo jest dosyć ciężki i gęsty, ale inne pewnie by się nadawały

dzięki, lecę nakładac na włoski
Stary 2011-07-21, 16:50   #4587
NinaSimone
Zakorzenienie

Cytat:
czy twoja koleżanka używa tego oleju także przed farbowaniem?
ja zrobiłam olej czosnkowy na oliwie z oliwek

Kolezanka nie farbuje, wiec nie powiem, ale mysle, ze olej po prostu tworzy ochronny film i warto go nalozyc. Do fryzjera tez przychodzi sie z brudnymi na farbe. Kolor sie zlapie.
Stary 2011-07-21, 16:55   #4588
marta200
Raczkowanie

to rozwiąże mój problem, bo lubię olejowa włoski przed każdym myciem a zawsze przed i po farbowaniu musiałam się powstrzyma, ewentualnie po farbowaniu nakładałam maseczkę i do niej kilka kropel lżejszego oleju

dzięki dziewczyny-kocham was :P
Stary 2011-07-21, 19:04   #4589
mylittlepony
Przyczajenie

GG do mylittlepony

witam wszystkie forumowicz - od dawna was obserwuję, ale dopiero teraz postanowiłam napisać. Aktualnie używam oleju kokosowego i oliwy z oliwek. Czytałam, że całkiem niezła może być oliwa czosnkowa. Myślicie że sprawdzi się taka aromatyzowana własnoręcznie? Bo jakiś miesiąc temu zrobiłam kombinację czosnek + rozmaryn.

11.06.2011 - pierwsze keratynowe prostowanie
29.06. 2011 - popijam pokrzywę <3
1.07.2011 - odstawiam silikony, włosy myję zgodnie z metodą OMO, chowam suszarkę i prostownicę
18.07.2011 - olej kokosowy
mylittlepony jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-21, 20:22   #4590
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Co prawda Dziewczyny już Ci odpowiedziały, ale ja dodam tylko od siebie, że sama tę metodę stosowałam na dwóch posiadaczkach siwych włosów- w tym na swojej mamie- no i u nich wszystko pięknie chwyciło.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości