|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów - kontynuacja
Nie zauważyłam .
Ale to, jeśli umiem czytać ze zrozumieniem, dotyczy farbowania henną. Tu się zgadzam : henna nie posiada wspomagaczy tak jak farba chemiczna. W mojej fazie hennowej używałam przy zmywaniu płukanki octowej {kwaśne ph}, przez trzy mycia odżywki bez protein + dużo olei, a potem już, wówczas przeze mnie ulubioną, kallosową lattę, a więc proteiny, no i jak zwykle - oleje. Dzięki . Przekonywujące. Spróbuję przy następnym farbowaniu jako bazę dać olej. Glycine Soja, Paraffinum Liquidum, Parfum, Ethyl Linoleate, Ethyl Oleate, Ethyl Linolenate, Ethylparaben, Propylene Glycol, BHA, Propyl Gallate, Citric Acid. Czy dać na włosy ? Nie wiem . Ja nie będę raczej próbować. Cytat:
Ha, mam w lodówce, do smażenia { }. Zastosuję przy następnym farbowaniu. Ciekawa jestem miny fryzjerki, jak wparuję do niej z tłustymi włosami. A co mi tam - nie takie rzeczy ze mną przeżywała Cytat:
Użyłam dopiero trzy razy, więc muszę poczekać . Przydałby się Narek z opinią, bo to za Jej namową, zainwestowałam { }.
|
||
|
|
|
#4562 |
|
Zakorzenienie
|
ja raz próbowałam tego sposobu z olejowaniem i farbowaniem i włosy bardzo ładnie po takim zabiegu błyszczały
niedługo będę znów farbować więc znów spróbuję tego patentu heh tym bardziej, że przyszedł mój olej kokosowy z firmy Parachute, wcześniej miałam z Efavitu i ten wg mnie ładniej pachniał
|
#4563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podejrzewam, że parafina mogłaby jednak trochę zakłócić proces farbowania.
|
|
|
|
|
#4564 |
|
Zakorzenienie
|
To znowu ja. Jak górnik przodowy temat drążyć będę.
Już przeprowadziłam konferencję telefoniczną z Przyjaciółką i przekazałam Jej wieści na temat : olejowanie przed farbowaniem. To też zaprawiona w bojach farbowiczka i też nigdy o tej metodzie nie słyszała. Zaskoczyła mnie pytaniem : a jak z siwymi ? Po oleju też farba chyci ? Ma któraś z Was organoleptyczne doświadczenie ? |
|
|
|
#4565 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
tylko stosuje farbę chemiczną co kilka tygodni, ale może zaczekamy aż się wypowie Cytat:
], bo wydaje mi się, że może coś na ten temat wiedzieć
|
||
|
|
|
#4566 |
|
Zakorzenienie
|
A kokosowy z Vaitki (dokładnie taki klik) nadaje się do użycia przed farbowaniem?
|
|
#4567 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4568 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Olej nakłada sie przed farbowaniem chemicznym. Wtedy włosy mają więcej ochrony, a farba normalnie wnika. Dlatego farby chemiczne powinno się nakładać na nieumyte włosy, które są ochronione naturalnym sebum. Do farbowania henną nie wolno olejować, wręcz trzeba dokładnie oczyścić włosy, żeby henna lepiej złapała. Rybionek wspomina o hennie bo od niedawna przestawiła sie na nią. Wcześniej stosowała farby chemiczne. (tak jak ja) Cytat:
Stosowałam olejowanie do farbowania, stosowałam dodatek odżywki do farby. Efekty doskonałe. Teraz juz nie używam farb chemicznych. Henna rulez. ---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- Cytat:
|
|
#4569 |
|
Wtajemniczenie
|
Czyli ani nie olejować kokosem, ani nie nakładać po farbowaniu odżywki z proteinami ?
Większość odżywek nie ma protein, np, te z Isany ?? ?
|
#4570 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4571 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepiej po farbowani zakwaszać włoski, albo odżywką do farbowanych albo płukanką z octem.
|
|
#4572 |
|
Raczkowanie
|
Glycine Soja, Paraffinum Liquidum, Parfum, Ethyl Linoleate, Ethyl Oleate, Ethyl Linolenate, Ethylparaben, Propylene Glycol, BHA, Propyl Gallate, Citric Acid.
Czy dać na włosy ? Nie wiem . Ja nie będę raczej próbować. ok, to ja też sobie daruję zostawię ją do innych celów
|
|
|
|
#4573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym oleje sa tez rozne. te, ktore nadaja sie do tlustej skory, nie moga niczego zaczopowac. ja olej z krokosza sobie chwale. i ten z lopianu tez juz na liscie mam... zastanawiam sie nad rycynowym, pewnie na probe kupie mniejsze opakowanie i zobacze, czy on faktycznie az taki tluscioch nie do zmycia
|
|
|
|
|
#4574 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4575 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za polecenie avocado, moje włosy chłoną go błyskawicznie, zobaczymy jeszcze efekt po umyciu
|
|
|
|
#4576 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja jestem z moich włosów mało zadowolona.. :/ wczoraj kupilam szampon Alterra z granatem, na noc mialam olej palmowy, dzis zmylam w/w szamponem na to odzywke z timotey gównianą.. bo bez odzywki nie dalo by rady... marze o takich pieknych wloskach jak oglądam zdjecia niektorych metamorfoz mhmm
|
|
#4577 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4578 |
|
Zakorzenienie
|
Moja kolezanka, ktora zarazilam olejowaniem na pierwszy rzut wziela wlasnie czosnkowy. Jest w trakcie pierwszej butelki i zadowolona. Ja dodaje czosnek do Amli i mam 3 wlosy na grzebieniu
|
|
|
|
#4579 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czy twoja koleżanka używa tego oleju także przed farbowaniem? ja zrobiłam olej czosnkowy na oliwie z oliwek |
|
|
|
|
#4580 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę baaaardzo go lubię i nie mam pojęcia, dlaczego u Was tak działa Może będzie się lepiej sprawował w jakichś miksach?Cytat:
![]() Osobiście jestem ciekawa, jak jesteś w stanie wymieszać olej z wodą
|
|
#4581 |
|
Raczkowanie
|
Narek pomożesz w kwestii olejowania przed farbowaniem? plizzzzzzzzz
|
|
|
|
#4582 |
|
Zakorzenienie
|
Osobiście włosów nie farbuję, więc ciężko jest mi cokolwiek doradzić
Ale skoro farbujące dziewczyny polecają tę metodę, to radzę spróbować Tak naprawdę myślę, że każdy olej by się nadał, w szczególności kokos, migdałowy, awokado, jojoba, również oliwa z oliwek Zastanawiałabym się nad rycynowym, bo jest dosyć ciężki i gęsty, ale inne pewnie by się nadawały
|
#4583 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4584 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Farbuje naolejowane włosy od kiedy Rybiorek o tym napisała, czyli dość długo (raz w miesiącu odrosty wellatonem jasny brąz - w rzeczywistości jest bardzo ciemny). Cytat:
Przed farbowaniem najczęściej używam oleju kokosowego, oliwy z oliwek lub winogronowego. Miałam wrażenie, że po oliwie farba dobrze nie chwyciła, ale to był mój błąd - niedokładne pokryłam odrosty po bokach. Mam doświadczenie farbowania z tymi olejami i mogę je polecić z czystym sumieniem. Ostatni raz w ten sposób farbowałam w poniedziałek. Wszystko pięknie się pokryło, włosy są bardzo miękkie i ładnie skręcone. Aniu |
||
|
|
|
#4585 |
|
Zakorzenienie
|
Juz wiem, ze nie moge stosowac samych olei i musze wprowadzic cos proteinami. Mam (znalazlam) odzywke jedwab biosilk, bez splukiwania. Czy taki jedwab wystarczy czy powinna to byc odzywka ze splukiwaniem? Wiem, ma denat, chce go uzyc tylko awaryjnie. Nie lubie powielac produktow, stad moje pytanie.
|
|
|
|
#4586 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzięki, lecę nakładac na włoski
|
|
|
|
|
#4587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolezanka nie farbuje, wiec nie powiem, ale mysle, ze olej po prostu tworzy ochronny film i warto go nalozyc. Do fryzjera tez przychodzi sie z brudnymi na farbe. Kolor sie zlapie. |
|
|
|
|
#4588 |
|
Raczkowanie
|
to rozwiąże mój problem, bo lubię olejowa włoski przed każdym myciem a zawsze przed i po farbowaniu musiałam się powstrzyma, ewentualnie po farbowaniu nakładałam maseczkę i do niej kilka kropel lżejszego oleju
![]() dzięki dziewczyny-kocham was :P |
|
|
|
#4589 |
|
Przyczajenie
|
witam wszystkie forumowicz - od dawna was obserwuję, ale dopiero teraz postanowiłam napisać. Aktualnie używam oleju kokosowego i oliwy z oliwek. Czytałam, że całkiem niezła może być oliwa czosnkowa. Myślicie że sprawdzi się taka aromatyzowana własnoręcznie? Bo jakiś miesiąc temu zrobiłam kombinację czosnek + rozmaryn.
zapuszczamy włoski 26 cm -29 cm -36 cm - 40 cm- ... ale to za jakiś czas. 11.06.2011 - pierwsze keratynowe prostowanie 29.06. 2011 - popijam pokrzywę <3 1.07.2011 - odstawiam silikony, włosy myję zgodnie z metodą OMO, chowam suszarkę i prostownicę 18.07.2011 - olej kokosowy |
|
|
|
#4590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:46.

}. Zastosuję przy następnym farbowaniu.
}.

niedługo będę znów farbować więc znów spróbuję tego patentu heh
tylko stosuje farbę chemiczną co kilka tygodni, ale może zaczekamy aż się wypowie

- 82
15.04.2013

Naprawdę baaaardzo go lubię i nie mam pojęcia, dlaczego u Was tak działa
Ale skoro farbujące dziewczyny polecają tę metodę, to radzę spróbować