|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł na następną część Naszego wątku
|
|||
| Czy szkrab maly czy tez duzy zmiana diety mu posłuży-mamy III-IV.2011 |
|
9 | 17,31% |
| Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011 |
|
25 | 48,08% |
| Cycki idą w odstawkę, bo czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
|
2 | 3,85% |
| Mleka już nie wystarczają, zupki maluchy zajadają- mamy III-IV.2011 |
|
1 | 1,92% |
| Słoiczki, brokuły, zupa- nie straszna nam zielona kupa- mamy III-IV.2011 |
|
2 | 3,85% |
| Mleczko idzie w odstawkę, czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
|
13 | 25,00% |
| Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4021 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy! III-IV.2011
Cytat:
![]() Ta moja w niedzielę kończy 14 tydz, przeterminowana 2 tyg Tż dziś był z nią godzinę i miał dosyć
|
|
|
|
|
#4022 | |
|
Zakorzenienie
|
oczywiście
bez ani rusz a w życiu a kysz Cytat:
to drugie adhd ci rośnie
|
|
#4023 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie, jak wy pisałyście wnioski o urlop wychowawczy?
Zaczynał sie z dniem zakończenia macierzyńskiego, czy dopiero po urlopie wypoczynkowym? Bo mi macierzyński kończy się 26.08 a mam jeszcze 42 dni urlopu i 2 na opieke to jak to napisać ![]() jestem zielona w te klocki
|
#4024 |
|
Wtajemniczenie
|
aa ja idę jutro do mojego Urzędu Pracy.mam się zgłosić do 25 lipca.... ehhh mam nadzieję że nie wyślą mnie na jakieś roboty przymusowe
|
|
|
|
#4025 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja nie spi tak duzo ![]() Cytat:
jak szukalam sweterku w lipcu to patrzyly sie na mnie jak na dziwolaga a jak juz jest ladnyto 80 zl to na mnie ciuchy sa tansze heheh Cytat:
ja tez mam devikap i pediatra zalecila 1 kropelke dziennie ![]() Cytat:
poprosze przepis ![]() Cytat:
![]() a u nas z ciemieniucha coraz lepiej przy kazdym karmieniu olence wyczesuje, dzisiaj mnostwo jej tego zdjelam na glowce juz prawie nic nie ma a z nowosci to olenka zaczela sie na glos smiac |
|||||
|
|
|
#4026 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja napisze najpierw wniosek o 2 dodatkowe tygodnie macierzyńskiego (wzory są w necie), potem złożę kartę urlopową i kartkę o opiekę (mamy w firmie gotowe szablony) a potem na 60% o wychowawczy, tego jeszcze nie wiem jak to napiszę
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-07-21 o 21:37 |
|
|
|
|
#4027 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4028 |
|
Zadomowienie
|
dzięki Iza
ja mam do 26.08 już z tymi dodatkowymi 2 tyg a teraz sie głowię nad resztą
|
#4029 |
|
Zakorzenienie
|
moja dzisiaj miala 5 drzemek
4 x ok. 45 minut i 1 x 2 h ![]() dluzsza ucielysmy sobie razem, na pozostalych udalo mi sie obiad zrobic, pranie, wlosy umyc, kawe wypic, cos zjesc
Edytowane przez Olusiaa_ Czas edycji: 2011-07-21 o 21:15 |
|
|
|
#4030 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4031 |
|
Zadomowienie
|
czarna kcukasy ...daj znac co wyszlo
![]() acha i czekamy na zdjecia :P
|
#4032 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() moja też przespała dziś większość dnia, miała lekko podwyższoną temperaturkę i może dlstego taka apatyczna była cały dzień.dopiero około 17 się zaczęła bawić na macie |
|
|
|
|
#4033 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#4034 |
|
Zakorzenienie
|
4 lipca miała 3x3 cm.
Z tego, co widze, to jej się nie zmniejszyło od czasu, gdy miała 4 tygodnie
|
#4035 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4036 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aż sobie to wyobraziłamCytat:
z tą wit.D widzę, że jednak w miarę wszystkie robimy jednakowo no to spokój zachowam
|
|
#4037 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba taka uroda, ale jak będę u neurologa, to spytam.
|
#4038 |
|
Zakorzenienie
|
przepis mam od ktorejs z was
nie pamietam ktora mi dawala ![]() prosze bardzo zalezy jaka tortownica ale taka srednia lub kwadratowa blacha 25/35 cm.. to 6 jajek ocywiscie bialko ubijamy na szcztywna piane ze szczypta soli (lepiej sie ubije) jak juz sztywna dodajemy stopniowo niecala szklanke cukru... jak juz sie zrobi aksamitna masa to wlewamy pojedynczo zóltka jaj ciagle miksujac.. po polaczeniu juz recznie mieszajac np lyzka(ja robie to reka,wyczuwam lepiej ewentualne grudki pod palcami) wsypujemy okolo 3 kisiele (np truskawkowe) zalezy od gramatury .. jesli wydaje Ci sie ze jest zbyt lejace to dodaj pól szklanki maki... na koniec mozna dodac odrobine(mniej niz pól szklanki) oleju.. wymieszac i kwita... wysmarowac forme tluszczem opsypac bulka tarta.. wlac mase i wlozyc do piekarnika na 30 minut rozgrzanego do 160/180 stopni miedzy czasie ubij sobie smietane 36%(ja ubilam 30% z cukrem waniliowym-1,5torebki) z cukrem pudrem ( do smaku) np maliny opłucz i przed polozeniem delikatnie osusz... mozesz wymieszac z jagodami (pyszniejsze) ale ja najbardziej lubie z truskawkami pokrojone w krazki... na wierzch biszkoptu... nie powinien byc zbyt gruby( najwyzej rozkrój go w pol i bedziesz miala dwa spody) , nalóz bitej smietany tak nieporadnie( nie gladz)... artystyczny nielad i opsyp owocami tez tak garscia...i polej czekolada np w cieniutkie paski lub kratke ... sa gotowe polewy (sosy) w wyciskanej plastikowej butelce np z nutka miety ( polecam) dr.oetkera..(ja posypalam czekolada w proszku) smacznego |
|
|
|
#4039 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4040 |
|
Zadomowienie
|
już poczytałam, po macierzyńskim wniosek o urlop wypoczynkowy zaległy i za ten rok a potem na wychowawczy, ja zamierzam wpisać.... 2 lata
![]() ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ---------- chyba w razie czego można wrócić prędzej do pracy, ale czy ten urlop wtedy nie przepadnie jak wpisze do roku 1013 a wróce w 2012?
|
#4041 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() wracaj do nas szybko, bez znaczenia czy w dwupaku czy nie ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
jeszcze chyba doszły do tego bolące dziąsła, bo ani cycusia ani butli nie chce, teraz nie mogłam go uspokoić do spania i posmarowałam dziąsełka i normalnie spokój i śpi idę i ja spać bo dziś w nocy przespałam ze 4h a dzisiejsza nocka pewnie bedzie taka sama |
||||||
|
|
|
#4042 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak się pracodawca zgodzi to można wrócić wcześniej, ale nie pamiętam czy musi się zgodzić
|
|
#4043 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4044 | |
|
Zadomowienie
|
hejaaaaaa
bylam dzis w przychodni i mala wazy 6,5 kg...i dlugosci ma 64cm....a skonczyla e wtorek 16tyg. monti kciukasy za jutrzejsza wizyte ![]() ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Cytat:
|
|
#4045 |
|
Zadomowienie
|
dzieki za odpowiedzi
właśnie dowiedziałam się, zę moja znajoma, która ma 8 miesięcznego synka znów jest w ciąży ![]() a jeszcze niedawno miała depresję, bo nie dawała sobie rady z tym jednym... -życie- czarna- witaj i opowiadaj jak było. Jak Majka wytrzymała bez Was? ---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- ego ego - współczuję reakcji po szczepieniu. My mamy za tydzień, a jeszcze guzek z poprzedniego nie zszedł. Zaczyna mnie to niepokoić, miałąm smarować to altacetem i nic nie pomaga. Jutro musze iść do lekarza niech to obejrzy... wczoraj przyszedł motyl emmanuel i słoń eddie - małej mało oczy z orbit nie wyszły. Cały wieczór tarmosiła słonika za uszy. świetne te zabawki
|
#4046 |
|
Zakorzenienie
|
ego- współczuję gorączki
madzikk-wszsytkiego najlepszego trzyrazyi-ladna waga i wzrost ![]() No i mnie pokusiło, dałam Nadii dosłownie 20 g słoiczka (banan), z tego zjadła przy dobrych wiatrach 5-10, bo banan był wszędzie, tylko nie w buzi W pewnym momencie zabrała mi łyżkę i zaczęła sobie smarować policzek, nie muszę mówić, jak wyglądała
|
#4047 | ||||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Doczytałam
Rodzice wczoraj pojechali, tż od wczoraj w malborku na oblężeniu i wraca tylko na noc ![]() Franko daje czadu. Kilka dni temu rozłożyliśmy mu ten stojak gimnastyczny co Monti ma, bo dostałam w pracy i myślałam, że się nie zainteresuje bo on nie lubi leżeć - a była radocha jak nigdy Tak się nawalił nogami, że aż spuchły![]() Nadal mamy gryzący wózek i wydaje mi się, że to nigdy nie przejdzie. Jak matka mówi głupoty to się cieszy i do póki nie zrobi się śpiący ( 20 - 30 minut) jest ok, potem jest już tylko ryk. Ni cholery nie umie zasnąć w wózku. Może jak będzie spacerówka za jakieś 2-3 miesiące to się coś zmieni.Czyjś maluch też nienawidził wózka i mu przeszło? A w ogóle nie pisałam Wam. Moja rewelacyjna antykoncepcja - mirena okazała się mega porażką ![]() Okazało się, że Tż ją wyczuwa i ja palcem też. Myślałam, że wypadła z macicy i jest w szyjce, poszłam do gin na kontrolę. I ona przy wzierniku nic nie czuła, ale jak wkladała palec bez wziernika to prawie padła (myślała chyba, że ściemniamy ) no i biegałam po tym gabinecie, na fotel i na usg na drugą stronę i tak w kółko - bo na usg mirena dobrze leży. No i się okazało że ja nie mam w ogóle szyjki - jest całkiem zgładzona, dlatego naciskając od razu czuć u mnie trzon macicy i cały system. Podobno nigdy nie było takiego przypadku Cudownie być wyjątkowyma miało być tak pięknie nie wspomnę o pieniądzach...![]() Cytat:
![]() Cytat:
a zdjęcia z kabanosem super. Konkretna z niej dziewczyna;p co do trzymania jedzenia w buzi jak chomik, to ja tak miałam przez 3 lata. Mama potrafiła podejść do mnie 2 godziny po obiedzie a ja w policzkach trzymałam mięsko nie lubiłam mięska![]() Cytat:
Dla mnie przerywany to prawie jak starania![]() A po czym czujesz? Ja w sumie, wiedziałam, że jestem w ciąży po 2 tygodniach od stosunku, i nawet jak test wyszedł negatywny to poszłam pierwszy raz w życiu na betę bo wiedziałam, że się pomylił Cytat:
Co do nerwusów to Franek ostatnio ma etap narzekania. Siedzi w leżaczku i narzeka na matkę która się dzieckiem nie zajmuje. A najgorszy jest wrzask jak chce spać jednak. Albo jak go nie zrozumiem. To co mnie najbardziej martwi to, że ostatnio Franek budzi się z płaczem w dzień. Zawsze jak wstaje to od razu zawodzi. Cytat:
Cytat:
czyli praktycznie teraz![]() Cytat:
![]() Cytat:
naoliwiam, myje oliatum, wyczesuję i codziennie rano znowu jest![]() Franek się czasem tak smieje, ze nie wiem czy placze czy sie smieje ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||||||
|
|
|
#4048 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=mordka_1985;2827614 6]
właśnie dowiedziałam się, zę moja znajoma, która ma 8 miesięcznego synka znów jest w ciąży ![]() a jeszcze niedawno miała depresję, bo nie dawała sobie rady z tym jednym... -życie- /QUOTE] hmm no to teraz dopiero będzie chyba miała depresję... chyba jej współczuję. ja się teraz bardzo boję kolejnej ciąży.... |
|
|
|
#4049 |
|
Zakorzenienie
|
a mnie przez ten jej skok nie kusi
![]() chociaż dzisiaj już było dużo lepiej ale nadal rozbieranie i ubieranie się są beee a kąpiel to normalnie tortury ![]() a dokupiłam dzisiaj kolejny słoiczek szpinak z ziemniakami, bo brokuła nie było
|
#4050 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
najgorsze jest to, że on płacze strasznie i nie mam jak go uspokoić, czopka mu nie dalam, bo ma 37,5 stopnia to za mało, cycus nie pomaga, noszenie nie pomaga, więc siedzialam i plakalam razem z nim na szczęście maść na dziąsełka pomogła, i tak pewnie nie będę za dużo spała, bo muszę mu w nocy sprawdzać temp.buziaczki |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:19.

poprosze przepis 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

nie wspomnę o pieniądzach...