|
|
#961 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ile pieniędzy do koperty?
Invisible ,vixen i tak Wam nie uwierzę w Waszą bezinteresowność, tak jak i Wy nie musicie wierzyć mi.
I tak jak pisałam wyżej: nie mam zamiaru za pieniądze gości się urządzać,bo robię to przed weselem łącznie z zakupem sprzętów domowych (chcemy mieć już wszystko gotowe) ,a wydając pieniądze na swoje widzimisię nie liczę,że ktoś mi za to odda |
|
|
|
|
#962 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tu powinnam się czuc rozgoryczona - impreza nam sie zwrocila. I co ? Mam mieć pretensje do rodziny, ze mnie jednak posłuchali ? Nie, bo mam najpiekniejsze prezenty od niektorych, bo sa od serca. Swiadkowa biedna studeta z chłopakiem zrobili nam recznie album na zdjecia nasze i dziecka i kupili patelnie. Wg niektorych prawa wejsc by nie mieli- bo patelnia to tylko kilkadziesiat złotych ![]() Dostałam rowniez ciekawe filizanki, nawet ksiazki ![]() Obraczki sa z przetopionych obraczek dziadkow, do slubu jechalam taxowka, zdjecia robiła znajoma, buty miałam dzieciece za 30 zlotych bo mała stopa I bylo fajnie
|
|
|
|
|
|
#963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym się ucieszyła z takiego albumu,bardzo fajna pamiątka
|
|
|
|
|
|
#964 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to co napisałam, to była moja odpowiedź na marudzenie niektórych osób. My dostaliśmy sztućce, ręczniki i kilka zestawów filiżanek - filiżanki do dzisiaj stoją w kartonach, bo przed ślubem byliśmy ze sobą 12 lat, więc wiadomo, ze wszystko mieliśmy. Wyrzuciliśmy jedynie czerwoną lampkę ozdobioną szuszkami-która autentycznie się stłukła-z czego byliśmy zadowoleni Wesele organizowaliśmy z własnej kieszeni, nie z kredytu. Robiliśmy je dla siebie, nie dla gości. Wszystko wyszło tak, jak chcieliśmy lub nawet lepiej I wszystko nam się zwróciło bez głupich wierszyków... A w kopertach były nawet sumy 50 zł, więc ja nie widzę problemu z taką kwotą. Powiem więcej, tylko schylić czoła tym, którzy to dali, bo mogli wogóle nie przyjść-a na pewno by nie przyszli po przeczytaniu jednego z tych mądrych wierszyków o których jest mowa ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#965 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Oczywiście, że to jest nieeleganckie. Czasami jednak pokutuje przekonanie, że tą kopertę ze sobą trzeba mieć i komuś jest zwyczajnie głupio, że go nie stać i daje tą pustą, żeby się nie tłumaczyć i nie znosić spojrzeń innych gości... |
|
|
|
|
|
#966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mieliśmy mini-wesele na 31 osób, tych najbliższych, na których obecności naprawdę nam zależało Nie zastanawialiśmy się nad tym, kto ile da nam do koperty, do tej pory nie wiemy, ile w sumie dostaliśmy, żadne z nas nie policzyło A dodam, że dostaliśmy naprawdę sporo, aż nam głupio, że ludzie takie sumy nam podarowali
|
|
|
#967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie się naprawdę w głowie nie mieści, że organizując wesele można myśleć o tym, jakie ono przyniesie profity ![]() A że dostanę 5 żelazek nie musiałam się obawiać, obcuję z ludźmi, którzy potrafią korzystać z mózgu
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-07-22 o 12:45 |
|
|
|
|
|
#969 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#970 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ot tyle w tym względzie
|
|
|
|
|
|
#972 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tobie może się nie mieścić w głowie, że ktoś nie będzie otwierał tych nieszczęsnych kopert z zapartym tchem licząc pieniądze. Ile można "zarobić" na takim weselu? 20, 30, 40 tysięcy? I co, zbawi mnie ta kasa? Standard życia mi się podniesie, willę z basenem za to kupię? Czy działkę budowlaną na końcu świata? Zapewni mi dobrobyt do końca życia? W czasach, kiedy za tyle to się ta porządnie jedną czy dwie łazienki wykończyć?To już chyba lepiej wziąć na cele interesowne pieniądze przeznaczone na wesele i chociaż zysk gwarantowany. Bo przypuszczam, że i tak więcej na wesele bym wydała, niż "zarobiła" na nim. Wolę liczyć w kwestii finansów na TŻta i siebie, a nie na ciocię, którą widzę raz do roku. Taka jest podstawowa życiowa zasada, że jak chcesz mieć dobre i zamożne życie, to musisz zwykle liczyć na siebie, bo na kasie z wesela nikt daleko nie zajechał ![]() Chyba jestem za bogata i w dupie mi się poprzewracało z tego bogactwa, że tak bezinteresowanie patrzę na weselei nie widzę w tych pieniądzach szansy na lepszy los |
|
|
|
|
|
#974 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#975 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#976 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Vixen skoro żadna kwota Cię nie urządzi, to może faktycznie poproś Gości,żeby nie zarzucali Cię bezsensownymi prezentami czy kasą-przecież nic nie jest Ci potrzebne, a to wszystko ma za małą wartość jak na Twoje wymagania. Z pewnością dasz sobie radę sama z mężem, a za 20 tys. będziesz kupowała waciki ![]() Wiesz,trzeba być konsekwentnym i w życiu postępować tak jak wypisuje się na forum-inaczej mogłabyś zostać posądzona o hipokryzję |
|
|
|
|
|
#978 |
|
Zakorzeniona
|
Kilkadziesiąt tysięcy to jest bardzo dużo pieniędzy. Dlatego nie rozumiem, jak można za tyle wyprawić wesele na jedną noc.
|
|
|
|
|
#979 |
|
Zakorzenienie
|
Popularność tego wątku dowodzi,że temat pieniędzy i majątku od zawsze był i będzie drażliwym/ konfliktowym tematem
Ilu ludzi-tyle poglądów, dlatego nie chcę oceniać innych.Pozdrawiam i życzę udanych ślubów oraz wesel-takich jakie sobie wymarzyłyście
|
|
|
|
|
#980 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#981 |
|
Raczkowanie
|
Miałam się już nie udzielać, ale co tam...
![]() Myślę drogie Panie, że co innego robić małe wesele (przyjęcie, obiad, obiadokolacja- jak zwał, tak zwał), co innego duże. Piszecie na podstawie własnych doświadczeń, rozumiem to, co nie oznacza, że możecie osoby robiące duże wesela wrzucać do jednego wora i nazywać tymi, którym wesele trzeba sponsorować, którzy biorą kredyty, bo ich nie stać. Tak od pewnego momentu tego wątku wyczułam od niektórych Pań tutaj się udzielających ogromną niechęć (żeby nie powiedzieć zawiść) do tych, które robią większe wesela. Jaki jest tego powód? Wolę się nie domyślać. Ja będę miała wesele na ok. 140 osób. Kredytu nie wzięłam (moi rodzice też nie), wiedziałam o tym od 2 lat (wtedy to zarezerwowaliśmy salę) i miałam czas się do tego przygotować pod względem finansowym. Robię większe wesele nie dlatego, że taka moja fanaberia, tylko ze względu na rodzinę. Zwłaszcza rodzice TŻ-a bardzo chcą takie wesele, moi również, a że szanuję ich i liczę się z ich zdaniem, to takie wesele będzie. Na zaproszeniach umieściliśmy tylko "nieelegancki, głupi wierszyk", żeby zamiast kwiatów goście przynieśli wino. Oczywiście za chwilę stanę się pewnie ofiarą publicznego linczu, ale 140 osób, to około 65 par (reszta dzieci), od każdej pary kwiaty i mam w domu cmentarz na ładnych kilka dni, nie dziękuję. Do wina mamy ładną specjalną półeczkę, gdzie będzie sobie spokojnie spoczywać jako pamiątka. Wierszyka o prezentach, czy kopertach nie umieściliśmy, ale jestem w stanie zrozumieć tych, którzy to robią. Jeśli moje wesele byłoby na 30 osób, wtedy jest małe ryzyko, że dostanę 5 serwisów do kawy, ale jeśli to wesele na ponad setkę to już wszystko możliwe. Tak więc każdy ma inny punkt widzenia, co nie znaczy, że ci, co umieszczają wierszyki są bleee, a ci, co ich nie umieszczają są cacy.
|
|
|
#982 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale widzę, że niesamowicie Cię boli to, że są ludzie, których taaaka ogromna kasa z wesela nie kręci specjalnie... Takiego już mam chłopa zaradnego, że jakoś nie muszę kombinować, ile mi jaka ciotka z wujkiem dadzą w kopercie i jaki tutaj wierszyk do zaproszenia wrzucić Cytat:
Ale bawi mnie też, jak młodzi nie pracują, albo zarabiają grosze, a rodzice robią im wesela jak dla księżniczek. Koleś zarabia 1000zł, a jego narzeczona idzie do ślubu w sukni za 5000zł - 5 miechów jego krwawicy, jakby nie patrzeć. Każdego pieniądze i każdego sprawa, ale jak widać pewien rodzaj mentalności w narodzie nie ginie. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-07-22 o 18:25 |
||
|
|
|
|
#983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Az mnie skręca ta zawiść, może jak mnie będzie mocniej skecac w końcu zaczne rodzic ![]() Ale nawet jakbyś robiła tak małe wesele, to wątpie, sądząc po Twoich wypowiedziach,że zdobyłabyś się na gest,że nie chcesz pieniędzy od bogatej cioci Klysi tylko pamiatke ![]() Gdyby nie moja rodzina moj dzien w ogole by wyglądał inaczej bo zawsze marzyła mi sie ucieczka spod ołtarza w podróz poslubna jeszcze raz życze udanego wesela (kopertowo)!
Edytowane przez lemoorka Czas edycji: 2011-07-22 o 18:28 |
|
|
|
|
|
#984 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#985 |
|
Raczkowanie
|
Tak jak myślałam- jest i lincz.
Ehh, no ale jakoś się wybronić trzeba. To jest z jednej strony nawet zabawne, popatrzcie na Wasze wypowiedzi. Gdybym napisała, że: 1. Wesele robią mi rodzice nazwałybyście mnie rozpapraną księżniczką, której rodzice sponsorują i sama na własną przyjemność zapracować nie umie. 2. Biorę kredyt na wesele- nazwałybyście mnie gołodupcem, który hołduje zasadzie "zastaw się, a postaw się". 3. Sama sobie finansuję (tak, oszczędzając- uzbierałam, uważam, że w dzisiejszych czasach zgromadzić ok. 40tys. nie jest łatwo, wyobraźcie sobie, że nie śpię na kasie i nie wstydzę się tego, że musiałam trochę zacisnąć pasa), więc należało mnie wyśmiać. Masakra, widzę, że macie monopol w tym wątku po prostu i jakiekolwiek zdanie różniące się od Waszego zostaje natychmiast stłamszone, tak więc faktycznie, lepiej się nie odzywać, bo to do niczego pożytecznego nie prowadzi.
|
|
|
#986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I rób co chcesz i pozdrów ciocie od nas
|
|
|
|
|
|
#987 |
|
Raczkowanie
|
Od nas? Hmm, faktycznie zawiązało się tu jakieś towarzystwo wzajemnej adoracji wzajemnie przyklaskujące sobie.
Coś Ty się tak tej cioci uczepiła? No, ale to przynajmniej dowód na to, że ktoś uważnie czyta moje posty. W dowód uznania pozdrowię, masz to jak w banku.
|
|
|
#988 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mogliście po prostu powiedzieć przy zapraszaniu gości, że nie chcecie żadnych kwiatów? ![]() Cytat:
|
|
|
#989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Logicznie rzecz ujmując: ja zapłaciłam za talerzyk w restauracji za 60 osób, zamówiłam alkohol, ciasta, owoce, napoje 60 osobom, płaciłam za wynajęcie sali, impreza trwała do określonej godziny w nocy. Prezent dostałam od 60 osób. I przecież powinnam mieć takie samo łapczywe oczekiwanie na zwrot co Ty... Logicznie - zmienia się tylko suma wydana na imprezę i suma prezentów. Procentowo powinno być identycznie, większy nakład - większy zwrot, mniejszy nakład - mniejszy zwrot, ale... ja nie oczekiwałam zwrotu ![]() To nas różni, a nie liczba gości
|
|
|
#990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:26.

. Nie obarczaliśmy nikogo z zewnątrz bzdurnymi zadaniami.