Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1277 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-23, 18:55   #38281
nez123
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
czytalam wiele blogow (anglojezycznych pisanych w wiekszosci przez afroamerykanki) ktore po stosowaniu tangle teezera zauwazyly duzo wiecej rozdwojonych i polamanych koncowek (a wiadomo ze tego typu zniszczenia posuwa sie w gore wlosa i trzeba podciac, skleic sie nie da), pomimo intensywnej pielegnacji, pisaly ze owszem wlosy rozczesane super i potem mialy latwiej je stylizowac ale cena za to za wysoka (prawie wszystkie zapuszczaly)

osobiscie bym nie polecala, jesli juz musisz czesac (ja czesze tylko raz, palcami jak mam na wlosach odzywke ds) to grzebien z szeroki rozstawem
Dziękuje za odpowiedź Własnie nie mogłam znaleźć żadnych opinii dotyczących kręconych włosów. Szkoda, że się nie sprawdza;/
Grzebieniem także "próbuje" rozczesywać. Dla mnie to jest dziesięcio-minutowa męka. Włosy plączą mi się tak, że często wyglądają na natapirowane albo plączą się w supły...;/
Stary 2011-07-23, 19:12   #38282
Benek23
Zakorzenienie

Dziewczyny! Oszalałam na punkcie tych kremów które ostatnio kupiłam (Dabur Vatika)!!! Są genialne i nie wiem który lepszy. Świetnie się sprawują same, ale równiez w połączeniu np. z kremem biedronkowym, z żelem do włosów... A włosy? Marzenie... Cały dzień mięsiste, jędrne, nawilżone loki. To sa cuda jakieś Będę miała foty to wstawię.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-23, 19:19   #38283
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość
Dziękuje za odpowiedź Własnie nie mogłam znaleźć żadnych opinii dotyczących kręconych włosów. Szkoda, że się nie sprawdza;/
Grzebieniem także "próbuje" rozczesywać. Dla mnie to jest dziesięcio-minutowa męka. Włosy plączą mi się tak, że często wyglądają na natapirowane albo plączą się w supły...;/
w miare stosowania wlasciwie dobranej pielegnacji nie beda sie platac, zawsze kazda nowa osoba tutaj twierdzi ze nie da sie nie uzywac grzebienia, przez lata czesalam ale jakies 4 lata temu przestalam bo zauwazylam ze lepiej sie ukladaja i loki sa trwalsze, to znaczy czesalam palcami jak mylam, oczywiscie nie mialam pojecia o CG i myslam codziennie slsem i potem odzywka z silikonami na minute (nie mialam pojecia co to silikon), trafilam na ten watek w lutym 2010 i wtedy sie okazalo ze to co sobie wymyslilam rezygnujac z grzebiania ma sens

rada na juz: przy myciu zastosuj cos takiego, sprobuj zanim powiesz ze nie dziala:

- zmocz wlosy, umyj szamponem ale starajac sie nalozyc szampon opuszkami palcow tylko na skalp, zrob 5-minutowy masaz skalpu i splucz szampon (to co bedzie sie splukiwac bedzie omywac dlugosc)
- naloz odzywke, tak solidnie, na cala dlugosc zostaw wlosy na 5 minut
- po 5 minutach zacznij rozczesywac palcami, jak juz skonczysz wtedy wez grzebien z szerokim rozstawem - calosc powinna Ci zajac max 5 minut
- splucz odzywke nie dotykajac wlosow rekami, mozesz delikanie przejechac dlonia po powierzchni mokrych wlosow aby sprawidzic ile odzywki zostalo ale nie gniec ich
- zakrec wode, rekami odcisnij wode ruchami jakbys nakladala zel (ugniatanie)
- teraz to co zwykle robisz - turban, czy moze nakladanie odzywki bs albo od razu zelu

Im wlosy lepiej nawilzone tym robia sie ciezsze i tym sposobem 'leca' do dolu, nie placza sie. Tylko zeby to osiagnac trzeba troszku czasu.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-23, 19:44   #38284
nez123
Rozeznanie

Rybiorek

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.;*

Moje mycie wygląda właściwie tak samo.
Moja pielęgnacja na dzisiaj to :
*najpierw myje włosy odżywką Isana ( ta różowa),
*potem ewentualnie jeśli potrzebuje lepszego oczyszczania to na skalp szampon Babydream,
*potem odżywka bs Garnier Masło Karite - trzymam chwile i wtedy próbuje je rozczesać,
*potem jeszcze jakaś maska - ostatnio Biowax do włosów zniszczonych i suchych.
*Wyciskam lekko przy spuszczone włosy - tak jakbym loki ugniatała. *
*Plopping'uje
*nakładam balsam z apteczki babuni z proteinami mlecznymi i miodem. *Stylizuje domowym żelem lnianym.
Raz w tygodniu nakładam na noc oleje.
Mycie wygląda tak mniej więcej od roku.

Włosy kręcą mi się najlepiej na spodzie, i właśnie na spodzie, przy samej głowie zaczynają się plątać. Przy każdym czesaniu, mam wrażenie, że wyrywam sobie połowę włosów..;/

Od wczoraj czytam wasz wątek, aż mi się w oczach mieni...
Stary 2011-07-23, 20:09   #38285
Miss Puppet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Czyli zapewne falowane 2b/c z szansą na 3a.
Nikt na ciebie krzyczeć nie będzie, chlipiemy tylko. Ja bym pewnie połowę włosów z głowy oddała za fale, jakich ty u siebie nie chcesz
Twój opis sugeruje mi dwie możliwości - albo masz niemożliwie zdrowe i gęste włosy (one długo schną), albo jednak coś nie tak z pielęgnacją, objawowo stawiałabym na nadmiar subst nawilżających, ale te co wymieniasz są raczej emolientowe (tłuściochy). (Btw nie masz obciążenia po Lorysie wężowym?)
Czy włosy Ci się puszą? U mnie puszak czasem uniemożliwia wysuszenie skalpu a mam włosy ścięte na pazia ;] Wtedy pomaga podpięcie, tak żeby skalp wysychał a włosy sobie potem dojdą. Bywało, że duże wałki nakładałam przy głowie - żeby skalp wysychał. Niezbyt to wygodne ale działa.
Czas trzymania turbana nie gwarantuje dobrego odsączenia, raczej rodzaj materiału. Może pomóc drugi suchy "ręcznik" (np arafatka, pielucha) do dodatkowego odsączenia
dziękuję za odpowiedź

ta szansa na 3a mnie przeraziła

dodam tylko, że to kręcenie na dole to takie sama nie wiem skręt nie do końca, bo się końcówki wywijają jakoś dziwnie (ostatnio znów podcinałam i równałam włosy u fryzjerki bo już kilka lat schodzę z cieniowania - przez które bardziej zaczęły mi się skręcać włosy - które zafundował mi fryzjer w czasach gdy jeszcze nie wiedziałam co to może oznaczać dla mnie i moich włosów - zresztą jako dziecko miałam proste włosy, dopiero jako nastolatce, po 2óch niechcianych przeze mnie obcięciach na krótko zaczęły mi się falować na końcach, a skręcanie i puszenie to dopiero od czasów liceum się zaczęło, pewno w jakiś sposób to efekt karbowania i prostowania włosów?)

a gdzie można znaleźć taki opis do tych numerków i literek co to za rodzaj włosa mam (i jakby były zdjęcia przykładowe to już w ogóle cudo) ? (ach i widzę, że masz ciekawe linki w podpisie)

hmmm niemożliwie zdrowych włosów to na pewno nie mam, znam też koleżankę która to naprawdę ma gęste włosy, ja aż tak gęstych jak ona to nie mam

w dodatku dopiero od niedawna nakładam Lorysa 2x na tydzień, i jeszcze co jakiś czas maseczka Biovax do włosów zniszczonych, którą uwielbiam , do olejowania się przymierzam i chyba zacznę jakoś w następnym tygodniu albo jutro (zależy jak się będę czuć), więc raczej nic nie mogło mi aż tak odżywić włosów... biorę belissę sun ze skrzypem polnym dopiero od dwóch tygodni więc nie sądzę by to mogło jakoś zadziałać... no i nie wiem zdrowo się odżywiam i jeszcze zdrowiej piję (alko rzadko, kawa raz na nie wiem - rok? i to latte lub cappucino, duuuuużo mineralki niegazowanej, soki jednodniowe - przeważnie marchewkowe, no i od jakiś 3 miesięcy już nie od czasu do czasu czyli nie już tylko 2-3x na tydzień, a co dzień, a nawet kilka razy na dzień herbaty - zielone, czerwone, białe, roiboos, te różne Irvinga np. czerwona czy zielona z dodatkiem np. pokrzywy czy mięty, teraz jeszcze 'czyste' ziółka sobie dodam bo np. uwielbiam miętę), więc nie wiem może to jakoś pomaga, jak byłam u fryzjerki na to właśnie podcięcie, z 2 tyg. temu około to było, to stwierdziła, że w listopadzie miałam 3x mniej włosów, więc może się jakoś zagęściły czy nie są już cienkie, sama nie wiem

także generalnie ja dużo tych substancji nawilżających to stanowczo nie używam póki co... jak obserwuję blogi niektórych z was i czytam co używacie i jak często to naprawdę odpadam w przedbiegach

a obciążenia po Lorysie wężowym raczej nie mam, włosy są po prostu bardziej gładki i prostsze niż gdybym go nie nałożyła wcale

co do puszenia się - ostatni raz kiedy narzekałam naprawdę na ich puszenie się to było jakoś z 1,5 roku temu kiedy to prostowałam częściej włosy i tak, tak... odżywki jedynie w sprayu, i dopiero po tym zaczęłam po wielu latach używać jakichkolwiek maseczek na włosy (i to wcale nie aż 1x na tydzień, a co dopiero więcej), wtedy mi się strasznie skręcały na deszczu i w ogóle wyglądałam jak potwór, obecnie jest o WIELE lepiej, także puszenie u mnie jeśli występuje to już w niewielkim stopniu (poobserwuję to jeszcze dokładnie po następnym myciu włosów), nie mam też włosów matowych (no chyba że po umyciu głowy okropnym szamponem Timotei jeśli nie nałożę po nim maski na długo... to najbardziej wysuszający szampon jaki w życiu miałam dlatego rzadko kiedy po niego sięgam, bo świetnie oczyszcza a nie zawsze mam czas na maskę), a czytałam że to typowe dla włosów kręconych, generalnie zawsze mi z siebie błyszczały, nie wiem czemu, mam tylko jeszcze dodam takie antenki - nieco dłuższe już baby włoski

I takie pytanie mam - czy jak włosy kręcone się wyprostuje prostownicą to czy zawsze takie będą błyszczeć właśnie po wyprostowaniu?

acha i po tym ostatnim myciu włosów wyjątkowo nie nakładałam jedwabiu na końcówki (teraz muszę skończyć Biosilka, ale CHI już czeka na mnie w szafce)

dodam jeszcze, że ja jestem raczej oszczędna niż rozrzutna w nakładaniu kosmetyków i jedno opakowanie czegokolwiek do włosów starcza mi na długo

chyba spróbuję tego podpinania włosów i jeszcze widzę dziewczyny piszą tu coś o ręcznikach z mikrofibry zdaje się...

pieluch nie posiadam... a arafatkę mam jedną i jej materiał to z pewnością nie jest dobry do jakiegokolwiek wycierania nią włosów niestety

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość
Ja jak umyję to po prostu mam w turbanie, potem rozpuszczam i palcami przeczesuję i schną same i idę spać.

Sprawdziłam swój skręt: 2/3 wavy. Bo z góry są 2, a z dołu się kręcą w sprężynki to 3.
no ja widzę właśnie, że dużo z was w takim razie kładzie się spać z niecałkiem suchymi włosami; ja muszę znaleźć inne rozwiązanie gdyż właśnie od zawsze tego nie lubiłam, jeszcze wilgotne pół biedy, ale mokre...

Cytat:
Zla pielegnacja/ brak nawilzania/ suszenie zbyt goracym powietrzem z suszarki - tutaj wlosy wolaja o nawilzenie, czesto dziewczyny mysla ze olej zalatwi sprawe, niestety nie od razu, oleje trzeba stosowac jakis czas aby osiagnac efekt i tak naprawde na super zniszczonych wlosach moim zdaniem oleje powinny byc wprowadzone pozniej, najpierw super nawilzajace maski (pamietacie co pisalam o oleju kokosowym - przy wlosach o duzej porowatosci/rozjasnianych luski sa mocno odchylone i kokosowy wnika zbyt gleboko powodujac szorstkosc i suchosc)
Ja polecam wtedy pomieszanie odzywki nawilzajacej z oliwa z oliwek i nakladanie 3 razy tygodniowo na jak dlugo sie da (mozna na noc, przy dlugich wlosach mozna zaplesc warkocza po nalozeniu mieszanki, sama tak robilam jak mialam dlugie)

Pytasz kiedy wlosy beda wymagac tylko pielegnacji a nie regeneracji, prawde mowiac pielegnacja wlasciwa wymaga zastosowania od czasu do czasu wspomagania ktore jest niczym innym jak regeneracja. Kiedy osiagnie sie etap ze pielegnacja bedzie stanowic 80%? Mnie zajelo 9 miesiecy po scieciu najwiekszych zniszczen, ale nie obcielam sie na zero i dlatego, potem 7 miesiecy podcinalam, mam teraz odrosniete wlosy i dbam wlasciwie co sprawia ze moja pielegnacja jest minimalna

--------------------------------------

witamy

odpowiem na sprawe suszenia, zadna z nas nie suszy wloskow w 5 minut, moje wlosy schna naturalnie same 2.5 godziny dzieki wypracowaniu 'przygotowania' do suszenia, jesli wezme dyfuzor to takie przygotowanie pozwala mi wysuszyc wloski w 15 minut (nawiew takie ledwie cieplawy ale nie zimny)

jak to robie?
po splukaniu odzywki odciskam wode rekami i zawijam wlosy w turban uzywajac recznik dla kreconowlosych (z cienkiem gladkiej bawelny, recznik faktura przypomina scierke kuchenna), trzymam 5-10 min, jak sciagam recznik wlosy sa wilgotne, jak sa za wilgotne to recznikiem odciskam wiecej wody, nalezy patrzec na koncowki wlosow, jak widzimy cos a la 'pedzelki' znaczy ze wlosy sa juz za suche (kwestia praktyki), na takie wlosy nakladam zel, na zasadzie wgniatania, glowa w gore i tyle, jak mam czas schna same (albo jak jest cieplo to wtedy nawet do pracy wychodze w takich niedosuszonych) albo biore dyfuzor.

Tak ze jak widac nic specjalnego, kwestia wypracowania sobie sposobu

Oczywiscie jesli wlosy sa super grube i super geste to czas suszenia moze byc dluzszy ale mysle i tak mozna cos zrobic, mnie kiedys wlosy schly 3.5 godziny same a z zelem ponad 4
O widzę, że dobrze że przeczytałam odpowiedź skierowaną nie do mnie, to widzę, że się muszę zastanowić czy nie odłożyć na trochę zaczęcie olejowania (chciałam Vatikę kokosową na początek, ale kupiłam też Parachute 100% i Revitalizing Hair Oil z Himalayi, mam też olej ze słodkich migdałów i rycynowy - może któryś z nich się bardziej nadaje na początek?).

Mam też żel aloesowy GorVity oraz wcierkę Jantar i zastanawiam się czy nie używać jej na zmianę z wodą brzozową (bo pokrzywowej jeszcze nie chcę otwierać).

---------------------

a co do odpowiedzi na moje pytanie to obawiam się, że choć dyfuzor posiadam to niestety nie jest dla mnie z racji tego, że ja chcę by moje włosy znów były prostsze, a nie kręcone....

acha i ja do stlizacji mam jeszcze oczywiście spray termoochronny używany przed suszarką i prostownicą i takie tam serum na puszenie się ewentualne, po żelach do włosów tylko mi się włosy szybciej przetłuszczają

ach i to co zmieniłam w pielęgnacji włosów to do rozczesywania, przeważnie już teraz suchych włosów używam drewnianego grzebienia z TBS, a jak prostuję włosy to niestety muszę mieć plastikowy z gęstym włosiem (z racji stylizowania włosów), obecnie też przymierzam się do kupna szczotki z dzika Khaja

moje włosy na pewno nie są zdrowe, mimo podcięcia ok.3cm potrzebne im będzie więcej bo wciąż mam jakieś porozdwajane końcówki, jeszcze jakiś miesiąc/dwa temu bardziej mi wypadały i łamały się, ale teraz już im przeszło

zresztą na dobrą sprawę to moje suszenie włosów nie różni się bardzo od twojego, nie używam wprawdzie dyfuzora, ale przed tym jak je wsadzę w ręcznik zawinięty jak turban to zawsze wycisnę nadmiar wody bo nie lubię jak mi coś spływa po plecach, nie mówiąc już że schły by pewno wtedy 2x dłużej, odżywkę w sprayu i serum o którym mówiłam też wgniatam na koniec we włosy, nie ma tak że nałożę je i zostawię samym sobie, a no i mam 'normalny' ręcznik, a gdzie kupić taki cienki, bawełniany o jakim piszesz?[COLOR="Silver"]
wielbicielka wody mineralnej, herbat, ziółek i kawusi

zakupoholizm pomniejszony

If you always do what you always did, you'll always get what you always got.

Edytowane przez Miss Puppet
Czas edycji: 2011-07-23 o 20:34 Powód: jak zwykle literówki
Miss Puppet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-23, 20:12   #38286
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Rybiorek

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.;*

Moje mycie wygląda właściwie tak samo.
Moja pielęgnacja na dzisiaj to :
*najpierw myje włosy odżywką Isana ( ta różowa),
*potem ewentualnie jeśli potrzebuje lepszego oczyszczania to na skalp szampon Babydream,
*potem odżywka bs Garnier Masło Karite - trzymam chwile i wtedy próbuje je rozczesać,
*potem jeszcze jakaś maska - ostatnio Biowax do włosów zniszczonych i suchych.
*Wyciskam lekko przy spuszczone włosy - tak jakbym loki ugniatała. *
*Plopping'uje
*nakładam balsam z apteczki babuni z proteinami mlecznymi i miodem. *Stylizuje domowym żelem lnianym.
Raz w tygodniu nakładam na noc oleje.
Mycie wygląda tak mniej więcej od roku.

Włosy kręcą mi się najlepiej na spodzie, i właśnie na spodzie, przy samej głowie zaczynają się plątać. Przy każdym czesaniu, mam wrażenie, że wyrywam sobie połowę włosów..;/

Od wczoraj czytam wasz wątek, aż mi się w oczach mieni...
nakladasz odzywke i potem maske? ja nakladam 2 produkty tylko gdy nakladam maske proteinowa, po niej odzywka nawilzajaca. Doszlam do wniosku ze im mnie tym lepiej dla wlosow, mnie sie lepiej ukladaja jak dostana jeden produkt. Tylko po bombie proteinowej nakaldam na chwilke cos nawilzajacego.

A moge zapytac: naprawde sie placza czy masz tylko takie wrazenie? Loki maja to do siebie ze nie sa gladkie, rowne i przylegajace do siebie. I kiedy je czeszesz? Przed myciem? (zupelnie nie potrzebne) Po myciu? (tutaj naprawde wystarcza palce albo grzebien z szerokim rozstawem) Miedzy myciami? (to zwyczajne zabijanie lokow, nikt z lokami po rozczesaniu wyglada fajnie, dodatkowo struktura loka sie lamie i uszkodzenia gwarantowane) I jeszcze: co robisz z wlosami miedzy myciami? Nosisz rzeczy z kolnierzami? Kurtki, plaszcze? Pamietasz aby biorac torbe na ramie delikanie odsunac wlosy? Koltunienie sie od spodu jest bardzo czeste i tez tak mialam, w zimie pewnie znow mnie dopadnie. Jedyne wyjscie to zwiazac wlosy a jak nie to isc do lustra i spojerzec obiektywnie: z wygladu sa skoltunione? Moje nie (choc gdy wsunelam palce w nie to czulam platanine), wiec nauczylam sie nie dotykac w ciagu dnia, przy myciu wszystko rozczesywalam delikatnie. Tej walki nie wygrasz niestety, masz do wyboru: zwiazywanie (luzny warkocz, czesciowe podpiecie zabkami), dodatkowe zabezpieczenie (np na ta czesc nalozyc wiecej odzywki bs, albo odrobinka jakiegos oleju), zmiana pielegnacyjna (wybranie kosmetykow ktore beda otaczac poszczegolne wlosy filmem, taki film powoduje ze wlosy znajdujace sie blisko siebie przyciagaja sie nawzajem, wynik taki ze wlosy zbijaja sie w pukle, nie ma ze kazdy sobie co powoduje kolutna, jednak znalezienie odpowiednie odzywki to juz sprawa indywidualna, u mnie dziala prawie kazda odzywka nawilzajaca pod warunkiem ze naloze ja na mokre wlosy, potem biore tafle wlosow miedzy dlonie i jakbym delikanie wcierala odzywke we wlosy, po 3 minutach splukuje, przy tej procedurze mam grube loko-fale ktore maja niewielka tendencje do platnia)
Jest tutaj wiele osob z tym problemem i znalezienie rozwiazania dla konkretnej osoby czasem trwa
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-07-23, 20:15   #38287
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
w miare stosowania wlasciwie dobranej pielegnacji nie beda sie platac, zawsze kazda nowa osoba tutaj twierdzi ze nie da sie nie uzywac grzebienia, przez lata czesalam ale jakies 4 lata temu przestalam bo zauwazylam ze lepiej sie ukladaja i loki sa trwalsze, to znaczy czesalam palcami jak mylam, oczywiscie nie mialam pojecia o CG i myslam codziennie slsem i potem odzywka z silikonami na minute (nie mialam pojecia co to silikon), trafilam na ten watek w lutym 2010 i wtedy sie okazalo ze to co sobie wymyslilam rezygnujac z grzebiania ma sens

rada na juz: przy myciu zastosuj cos takiego, sprobuj zanim powiesz ze nie dziala:

- zmocz wlosy, umyj szamponem ale starajac sie nalozyc szampon opuszkami palcow tylko na skalp, zrob 5-minutowy masaz skalpu i splucz szampon (to co bedzie sie splukiwac bedzie omywac dlugosc)
- naloz odzywke, tak solidnie, na cala dlugosc zostaw wlosy na 5 minut
- po 5 minutach zacznij rozczesywac palcami, jak juz skonczysz wtedy wez grzebien z szerokim rozstawem - calosc powinna Ci zajac max 5 minut
- splucz odzywke nie dotykajac wlosow rekami, mozesz delikanie przejechac dlonia po powierzchni mokrych wlosow aby sprawidzic ile odzywki zostalo ale nie gniec ich
- zakrec wode, rekami odcisnij wode ruchami jakbys nakladala zel (ugniatanie)
- teraz to co zwykle robisz - turban, czy moze nakladanie odzywki bs albo od razu zelu

Im wlosy lepiej nawilzone tym robia sie ciezsze i tym sposobem 'leca' do dolu, nie placza sie. Tylko zeby to osiagnac trzeba troszku czasu.
Podpisuje sie w pelni pod tym co napisalas Ja wprawdzie nie mam kreconych wlosow,ale zauwazylam,ze jak rozczesuje je, majac odzywke na wlosach to koncowki moich wlosow nie urywaja sie, a tym samym nie zbijaja sie pozniej w suche straki z czym mialam wowczas problem i to nie maly. Natomiast w ciagu dnia od spodu delikatnie przeczesuje palcami chociaz teraz stalo sie to juz zbedne.

Dorgi Rybiorku jako ze jakis czas temu doradzilas mi kilka rzeczy zeby moje wlosy byly ladniejsze czuje sie w obowiazku by zdac CI relacje;D

Po pierwsze jak juz napisalam wyzej rozczesywanie wlosow przed splukaniem odzywki to strzal w dziesiatke. Rozczesujac na sucho urywalam i szarpalam koncowki wlosow, skutkiem tego bylo to,ze stawaly sie ciensze i bardzo podantne na uszkodzenia. Pozniej zas zbijaly sie w straki.

I w takim telegraficznym skrocie doszlam ,ze moje wlpsy sa sztywne bo potrzebuja zmiekczenia. Dlatego wrocilam do oleju kokosowego i jojoba. Strzal w dziesiatke.

Kolejna korzystna rada bardzo mocna w moim przypadku bylo dodawanie do odzywek oleju. Solo jednak powodowal,ze cos z tymi wlosami nie tak bylo. Dodajac raz na jakis czas go do odzywki zupelnie zmienil postac rzeczy.

Kolejna korzystna rad abylo nakladanie odzywki przed myciem szamponem z slsem,bo rzeczywiscie nie wysuszalo mi ich a byly czyste.

Moje wlosy z silikonow toleruja tylko amodimethicone :d Tylko pod jego wplywem nie zbijaja sie wstraki. Natomiast reszta -----> won;d

No i moje wlosy nie lubia wszelkich hydrolizowanych protein itd. Tez powoduja obciazenie wlosow i to,ze zbijaja sie w straki;d Zauwazylam to szczegolnie po odzywce Isana wygladzajacej.

NA sam koniec dalam szanse Jantarowi - bez towarzystwa silikonow cudownie dziala,nie przetluszcza, zmiekcza ,wlosy sa cudowne po nim. I powrocilam do zelu lnianego - strzal w dziesiatke.

Ogolne moje wlosy odwdzieczaja mi sie;d I dzieki Tobie zrozumialam czego potrzebuja;d Tak wiec dziekuje,bo mam teraz takie wlosy jakie chcialam miec.

Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=795843
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-23, 20:27   #38288
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
Podpisuje sie w pelni pod tym co napisalas Ja wprawdzie nie mam kreconych wlosow,ale zauwazylam,ze jak rozczesuje je, majac odzywke na wlosach to koncowki moich wlosow nie urywaja sie, a tym samym nie zbijaja sie pozniej w suche straki z czym mialam wowczas problem i to nie maly. Natomiast w ciagu dnia od spodu delikatnie przeczesuje palcami chociaz teraz stalo sie to juz zbedne.

Dorgi Rybiorku jako ze jakis czas temu doradzilas mi kilka rzeczy zeby moje wlosy byly ladniejsze czuje sie w obowiazku by zdac CI relacje;D

Po pierwsze jak juz napisalam wyzej rozczesywanie wlosow przed splukaniem odzywki to strzal w dziesiatke. Rozczesujac na sucho urywalam i szarpalam koncowki wlosow, skutkiem tego bylo to,ze stawaly sie ciensze i bardzo podantne na uszkodzenia. Pozniej zas zbijaly sie w straki.

I w takim telegraficznym skrocie doszlam ,ze moje wlpsy sa sztywne bo potrzebuja zmiekczenia. Dlatego wrocilam do oleju kokosowego i jojoba. Strzal w dziesiatke.

Kolejna korzystna rada bardzo mocna w moim przypadku bylo dodawanie do odzywek oleju. Solo jednak powodowal,ze cos z tymi wlosami nie tak bylo. Dodajac raz na jakis czas go do odzywki zupelnie zmienil postac rzeczy.

Kolejna korzystna rad abylo nakladanie odzywki przed myciem szamponem z slsem,bo rzeczywiscie nie wysuszalo mi ich a byly czyste.

Moje wlosy z silikonow toleruja tylko amodimethicone :d Tylko pod jego wplywem nie zbijaja sie wstraki. Natomiast reszta -----> won;d

No i moje wlosy nie lubia wszelkich hydrolizowanych protein itd. Tez powoduja obciazenie wlosow i to,ze zbijaja sie w straki;d Zauwazylam to szczegolnie po odzywce Isana wygladzajacej.

NA sam koniec dalam szanse Jantarowi - bez towarzystwa silikonow cudownie dziala,nie przetluszcza, zmiekcza ,wlosy sa cudowne po nim. I powrocilam do zelu lnianego - strzal w dziesiatke.

Ogolne moje wlosy odwdzieczaja mi sie;d I dzieki Tobie zrozumialam czego potrzebuja;d Tak wiec dziekuje,bo mam teraz takie wlosy jakie chcialam miec.

ale super ze zadzialalo! jak widac delikatnosc i wlasciwa pielegnacja dobrana do rodzaju wlosow to podstawa sukcesu.

Jak tak czytam rozne rzeczy to wychodzi ze najbardziej wlosy cierpia poprzez ich fizyczne uszkadzania: czesanie szczotka na sucho, farbowanie z uzyciem wysokoprocentowej wody, rozjasnianie itp.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-07-23, 21:29   #38289
nez123
Rozeznanie

Naprawdę się plączą. To wygląda tak, jakby cały spód moich włosów został natapirowany i poplątany. Po zamoczeniu wodą te włosy cały czas są suche. Nie wiem za bardzo jak to wytłumaczyć...

Masz rację, chyba zostaje mi poszukiwanie odpowiednich produktów. Problem też w tym, że moje włosy są bardzo odporne na wszelkiego rodzaju odżywki/maski, ciężko mi znaleźć taką, która da jakikolwiek efekt. Cały czas są dosyć suche w dotyku i to pewnie wpływa znacząco na kołtunienie. Mogłabym na nie wylać litr oleju a one i tak będą suche w dotyku.

Rozczesuje je tylko po odżywce ds. Szkoda mi tylko, że tak je wtedy niszcze;/ Bo często w gre wchodzi tylko gęsta szczotka i mocne szczesywanie kołtunów w stronę końcówek....
Dziękuje Ci za porady;*
Stary 2011-07-23, 21:37   #38290
Basai77
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Dziewczyny! Oszalałam na punkcie tych kremów które ostatnio kupiłam (Dabur Vatika)!!! Są genialne i nie wiem który lepszy. Świetnie się sprawują same, ale równiez w połączeniu np. z kremem biedronkowym, z żelem do włosów... A włosy? Marzenie... Cały dzień mięsiste, jędrne, nawilżone loki. To sa cuda jakieś Będę miała foty to wstawię.
Hej Ognistowlosa ,a przypomisz jakie to dokladnie byly?
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-23, 21:46   #38291
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
ja bede trzymac za Ciebie
Bosko

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Benku, to wrzuć jak najszybciej zdjęcie swoich ślicznych włosków i najprawdopodobniej się skuszę na spróbowania przy którymś zamówieniu

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Hej Zawijatka
wczoraj mialam mycie,do d/s Wax do wypadajacych,zrobilo mi sie jakies takie sianko i duzo,duzo wlosow na glowie.Dzis zatem,jako ze mam odwiedziny kolezanki,naplotlysmy cos tam,jakis chaos na glowie i chcialam fotki zaprezentowac.Do ujarzmienia wysmarowalysmy lapki olejem kokosowym,wiec jest i fryzurka i dobroci w jednym
Zdjecia sa nieco podobne,prawie takie same ale to nic .....milego weekendu i zrobcie cos dla swoich kreciolkow,obowiazkowo!!!
Piękne włosy, piękna fryzura

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-23, 21:48   #38292
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Hej Ognistowlosa ,a przypomisz jakie to dokladnie byly?
Dabur Vatika Styling Hair creme. Jeden z henną, migdałem i aloesem, a drugi z oliwą i kaktusem.
http://www.amazon.com/Dabur-Vatika-N.../dp/B001TIAKXE

http://www.amazon.com/Dabur-Vatika-N...f=pd_sim_hpc_4

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-23, 21:57   #38293
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Naprawdę się plączą. To wygląda tak, jakby cały spód moich włosów został natapirowany i poplątany. Po zamoczeniu wodą te włosy cały czas są suche. Nie wiem za bardzo jak to wytłumaczyć...

Masz rację, chyba zostaje mi poszukiwanie odpowiednich produktów. Problem też w tym, że moje włosy są bardzo odporne na wszelkiego rodzaju odżywki/maski, ciężko mi znaleźć taką, która da jakikolwiek efekt. Cały czas są dosyć suche w dotyku i to pewnie wpływa znacząco na kołtunienie. Mogłabym na nie wylać litr oleju a one i tak będą suche w dotyku.

Rozczesuje je tylko po odżywce ds. Szkoda mi tylko, że tak je wtedy niszcze;/ Bo często w gre wchodzi tylko gęsta szczotka i mocne szczesywanie kołtunów w stronę końcówek....
Dziękuje Ci za porady;*
Jesli pomimo stosowania olejow sa suche to nie uzywaj olejow solo, tlumaczylam kawalek tekstu angielskiego o wplywie oleju na wlosy w porownaniu z parafina, kilkanascie stron wczesniej, w tym artykule znalazlam wyjasnienie czemu np olej kokosowy nie dziala, przy porowatych wlosach (krecone, rozjasniane) luski sa uniesione, olej kokosowy jako jeden z niewielu ma wlasciwosci wnikania, dodatkowo luski sa otwarte, wnika wiec do wlosa wypychajac co tam znajdzie, w efekcie luski nie moga sie domknac, po wysuszeniu wlosy sa sztywne i szorstkie z tenedencja do puszenia, elektryzowania, platania itp.

Jesli wlosy pomimo pielegnacji sa suche, to zawsze pytam czy sa oleje, i w 99% odpowiedz jest ze tak, dlatego zawsze radze odstawic oleje na jakis czas lub dodawac do masek lub odzywke, lyzka oliwy do odzywki naprawde moze sprawic cud.

Ze znalezieniem odzywki to jest faktycznie problem, ale moze powinnas zajrzec do naszego dzialu z analizami odzywek, tam bedziesz mogla zobaczyc jakie odzywki sa uwazane za najbardziej nawilzajace, przy okazji jakie skladniki sa pozadane i bedziesz mogla lepiej ocenic odzywke przy zakupie. Jak zniszczylam sobie wlosy rozjasnianiem to nawet sciecie nie zalatwilo sprawy bo nadal mialam na glowie 10 cm wlosow, na lyso niestety obciecie nie wchodzilo w gre, te wlosy byl oczywiscie mnie zniszczone niz te obciete ale i tak ciezko mi bylo cos dobrac, metoda prob znalazlam cos co mi pasuje, np dobrze jak jest aloes w odzywce, maslo shea, olej avocado, panthenol, olej jojoba, olej z dyni takze taki skladnik Behentrimonium Methosulfate.

Nauka tego zajela mi sporo czasu, teraz to jak oddychanie, i szybko potrafie w sklepie ocenic czy w ogole probowac z czyms czy nie, i dobrze bo mam teraz co innego na glowie

najnowsze fotki moich chlopakow, dzisiaj rano po gonitwach ktore trwaly od 5 rano do poludnia (7 godzin!!!!!!), a oczywscie Cycek obudzil mnie o 4.3 zeby mu dac jesc, maluch siedzial obok niego i czekal na rozwoj wydarzen, jak lunatyk zeszlam do kuchni, przygotowalam im jedzenie i poczlapalam z powrotem spac (a generalnie to koty spia juz oba z nami, Cyc na koldrze na moich nogach a Skuter na poduszce nad moja glowa, i cala noc sie wtula w moje wlosy)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Cycek i Skuter 3 001.jpg (64,6 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Cycek i Skuter 3 002.jpg (62,7 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Cycek i Skuter 3 003.jpg (71,8 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Cycek i Skuter 3 004.jpg (65,7 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Cycek i Skuter 3 005.jpg (70,8 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Cycek i Skuter 3 006.jpg (86,8 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Cycek i Skuter 3 007.jpg (77,5 KB, 19 załadowań)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-07-23, 22:09   #38294
Maliniarka
Zakorzenienie

Cyc wygląda tak dostojnie i poważnie
a to maleństwo takie słodziutkie

dzisiaj mój pies chciał pogonić czarną kocicę, a dokoła małe czarne diabełki takie piekne

padł temat czesania:
ja staram się nie tarmosić ich za mocno podczas mycia szamponem, potem nakładam odżywkę i czeszę dopiero przed zmywaniem (zależy, po 2,3-10minut) grzebieniem z szerokim rozstawem zębów, czasem jest łatwiej czasem trudniej (najlepiej mi się rozczesuje po alterce morelowej)

a potem już nie, suchych tym bardziej , ale chyba zbyt często ich dotykam potem
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-23, 22:26   #38295
natalkaa7522
Zakorzenienie

Rybiorek, kochane masz te koty
Stary 2011-07-23, 22:31   #38296
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
najnowsze fotki moich chlopakow, dzisiaj rano po gonitwach ktore trwaly od 5 rano do poludnia (7 godzin!!!!!!), a oczywscie Cycek obudzil mnie o 4.3 zeby mu dac jesc, maluch siedzial obok niego i czekal na rozwoj wydarzen, jak lunatyk zeszlam do kuchni, przygotowalam im jedzenie i poczlapalam z powrotem spac (a generalnie to koty spia juz oba z nami, Cyc na koldrze na moich nogach a Skuter na poduszce nad moja glowa, i cala noc sie wtula w moje wlosy)
Jak patrzę na ich zdjęcia to mam ochotę ich jeszcze bardziej wytarmosić

Napisałam w sprawie składu kilku kosmetyków na All i jeden sprzedawca mi odpisał, że nie ma w najbliższym czasie czasu mi ich wysłać, bo jest tego na etykiecie dużo i na dodatek po łacinie.
Leniwiec, dwie minuty mu ciężko poświęcić. Niech spada na drzewo z tym swoim kosmetykiem i składem

Stary 2011-07-23, 22:35   #38297
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Napisałam w sprawie składu kilku kosmetyków na All i jeden sprzedawca mi odpisał, że nie ma w najbliższym czasie czasu mi ich wysłać, bo jest tego na etykiecie dużo i na dodatek po łacinie.
Leniwiec, dwie minuty mu ciężko poświęcić. Niech spada na drzewo z tym swoim kosmetykiem i składem
przecież może zrobić zdjęcie, skan? co za typ... jak nie chce zarobić...
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-23, 22:51   #38298
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
przecież może zrobić zdjęcie, skan? co za typ... jak nie chce zarobić...
Niech się cmoknie Zobaczę - może ktoś jeszcze ma ten produkt, a jak nie to trudno

Stary 2011-07-23, 23:29   #38299
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
ale super ze zadzialalo! jak widac delikatnosc i wlasciwa pielegnacja dobrana do rodzaju wlosow to podstawa sukcesu.

Jak tak czytam rozne rzeczy to wychodzi ze najbardziej wlosy cierpia poprzez ich fizyczne uszkadzania: czesanie szczotka na sucho, farbowanie z uzyciem wysokoprocentowej wody, rozjasnianie itp.
Dokladnie. Naprawde nie bylam swiadoma tego jak nawet sam etap mycia wlosow moze wplywac na ich kondycje, dla mnie pielegnacja zaczynala sie od nalozenia odzywki;d A mycie i szczotkowanie nie mialo dla mnie najmniejszego znaczenia,co bylo bledem jak sie okazuje.

Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=795843
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-24, 08:32   #38300
paulownia
Zakorzenienie

Rybiorek, urocze koty.
To interesujace, co piszecie o kokosowym, nie jestem w tym temacie na biezaco, jak widac. Moze powinnam sprobowac odstawic oleje na jakis czas, wprawdzie moje dziwaki kreca sie niezle, ale suche nadal sa, to trzeba przyznac.
Jutro strzele sobie jeszcze raz henne, a potem zaczne dolewac oliwy do masek.
Uzale sie - dunska woda jest potwornie twarda i zawapniona bez octu jablkowego ani rusz.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-24, 10:33   #38301
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Ano mam I nawet charakter ma podobny.

Piękne masz te włosy, nawet jeśli rulony tylko pod spodem.
Fajny jest byle tylko zdrowy był ale że jażynowa pożarł
ojjj piekne to może jeszcze nie ale oby takie były za jakiś czas

Malinko nooo delikatniusie i niewiele i zawsze miałam mało, słabe itp.

Benek nooo to fajnie ze odpowiadaja

idę zaraz myć, dzisiaj co prawda też chciałabym ładnie wyglądać ale musze w końcu zacząć próbowac innych sposobół na mycie niż zawsze to samo OMO.

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-24, 11:04   #38302
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Puppet Pokaż wiadomość
ta szansa na 3a mnie przeraziła
Są miłe naturalne i nieinwazyjne sposoby prostowania włosów - płukanki ziołowe. Większość ziół niestety wysusza.
Nie wysuszają włosów płukanki z lipy, siemienia lnianego, ślazu.
Płukanka z hibiskusa jest kwaśna i może Ci poprawić skręt :P
Plus emolienty (np oleje) mogą spowodować rozluźnienie skrętu, ale co jakiś czas przydałyby się proteiny bo włosy mogą zrobić się gumowe. Miewasz gumowe włosy?
Cytat:
skręcanie i puszenie to dopiero od czasów liceum się zaczęło, pewno w jakiś sposób to efekt karbowania i prostowania włosów?)
pewnie tak. Moje zaczęły się podkręcać po pierwszym rozjaśnianiu ;]
Cytat:
a gdzie można znaleźć taki opis do tych numerków i literek co to za rodzaj włosa mam
Tu numerki a TU sposób zachowania się włosów (lubię tę 2gą typologię)
Cytat:
także generalnie ja dużo tych substancji nawilżających to stanowczo nie używam póki co... jak obserwuję blogi niektórych z was i czytam co używacie i jak często to naprawdę odpadam w przedbiegach

Co komu lepiej pasuje. U mnie jest minimum
Cytat:
nie mam też włosów matowych ...
Cytat:
a czytałam że to typowe dla włosów kręconych

To zależy najbardziej od genów, koloru, kondycji, najbardziej od ilości silikonu. Moje np są matowe ze względu na nijaki kolor, czego bym nie robiła: silikony, płukanie w occie, oleje - max satyna
Cytat:
I takie pytanie mam - czy jak włosy kręcone się wyprostuje prostownicą to czy zawsze takie będą błyszczeć właśnie po wyprostowaniu?

JW. Można mieć wrażenie że bardziej błyszczą bo płaska tafla odbija światło inaczej niż bałagan. Teoretycznie prostownica może domknąć łuski ale wiemy ile to ma skutków ubocznych...
Cytat:
dodam jeszcze, że ja jestem raczej oszczędna niż rozrzutna w nakładaniu kosmetyków i jedno opakowanie czegokolwiek do włosów starcza mi na długo

chwali się. przesada to bardzo polski błąd :P

Cytat:
chyba spróbuję tego podpinania włosów i jeszcze widzę dziewczyny piszą tu coś o ręcznikach z mikrofibry zdaje się...

Ścierki z biedronki, tylko zszyć trzeba
Cytat:
O widzę, że dobrze że przeczytałam odpowiedź skierowaną nie do mnie, to widzę, że się muszę zastanowić czy nie odłożyć na trochę zaczęcie olejowania (chciałam Vatikę kokosową na początek, ale kupiłam też Parachute 100% i Revitalizing Hair Oil z Himalayi, mam też olej ze słodkich migdałów i rycynowy - może któryś z nich się bardziej nadaje na początek?).

Moim zdaniem kokosowy bo się najlepiej zmywa. Ale zależy jaką masz porowatość (artykuły w FAQ). Ja mam niską - włosy odporne na wszystko od farbowania po schnięcie
Cytat:
Mam też żel aloesowy GorVity oraz wcierkę Jantar i zastanawiam się czy nie używać jej na zmianę z wodą brzozową (bo pokrzywowej jeszcze nie chcę otwierać).

Pochwalam alkoholowe mogą wysuszać skalp na dłuższą metę

Cytat:
a co do odpowiedzi na moje pytanie to obawiam się, że choć dyfuzor posiadam to niestety nie jest dla mnie z racji tego, że ja chcę by moje włosy znów były prostsze, a nie kręcone....

możesz dyfuzorem suszyć sam skalp. Po to kupiłam jak nie wiedziałam żem falowana. Po za tym nie musisz układać włosów w dyfuzorze tylko przeczesać tymi palcami

Cytat:
moje włosy na pewno nie są zdrowe, mimo podcięcia ok.3cm potrzebne im będzie więcej bo wciąż mam jakieś porozdwajane końcówki, jeszcze jakiś miesiąc/dwa temu bardziej mi wypadały i łamały się, ale teraz już im przeszło

A zdjęcie byś jakieś dała
dla pełniejszego wglądu w temat

Przyznaję, że nie wiem dlaczego te Twoje włosy tyle schną. Poczekaj do jutra na Eloe, może będzie miała jakiś inny pomysł? Tymczasem możesz poszukać sobie, jaki masz typ włosów, porowatości itd. To nam ułatwi zagadkę

Zdjęcia na dokładkę
mycie nie wiem już czym ;P ze cztery różne szampony bo mi emulsja ze skalpu nie chciała zejść!! (na jeden z nich obrażam się do końca życia. Physiogel, tfu!)
Żel aloesowy + cytrynka jako b/s
Pielucha, potem druga sucha
Bez czesania (siła wyższa) :P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie556.jpg (42,6 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie559.jpg (58,2 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie560.jpg (70,6 KB, 34 załadowań)

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-07-24 o 13:50
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-24, 13:30   #38303
seduction
Zakorzenienie

Cytat:

Zdjęcia na dokładkę
mycie nie wiem już czym ;P ze cztery różne szampony bo mi emulsja ze skalpu nie chciała zejść!! (na jeden z nich obrażam się do końca życia. Physiogel, tfu!)
Żel aloesowy + cytrynka jako b/s
Pielucha, potem druga sucha
Bez czesania (siła wyższa) :P
Co to za emulsja była, że taka uparta? Niby kolor nijaki, a takie fajne refleksy we włosach, więc ja bym tak nie powiedziała. Odwołuj to

Raz wydaje mi się, że mam porowatość niską, raz że wysoką, ale włosy schną długo (nawet przy użyciu suszarki), więc chyba bardziej to pierwsze. W każdym bądź razie po wyczytaniu dobrych rad na pierwsze olejowanie (jednak dziś) użyłam oleju zmieszanego z odżywką

Stary 2011-07-24, 13:56   #38304
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Co to za emulsja była, że taka uparta?
Squamax: 20% mocznik i 5% kwas salicylowy. Powinna się wodą zmyć, to mi coś ostatnio przestało wychodzić zmywanie ;]
Cytat:
Niby kolor nijaki, a takie fajne refleksy we włosach, więc ja bym tak nie powiedziała. Odwołuj to
Oszukują do lampy :P:P
Dzię-ku-je-my!!
Cytat:
Raz wydaje mi się, że mam porowatość niską, raz że wysoką, ale włosy schną długo (nawet przy użyciu suszarki), więc chyba bardziej to pierwsze. W każdym bądź razie po wyczytaniu dobrych rad na pierwsze olejowanie (jednak dziś) użyłam oleju zmieszanego z odżywką
Wrażenia poproszę

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-24, 14:02   #38305
blackeye79
Raczkowanie

Cześć loczki, wklejam dziś swoje zdjęcia,
na noc ( łyżka alterry morelka+ mix olejowy tzn. troszkę kokosa, śliwka,jojoba,oliwa z oliwek) miałam zmyć wcześniej ale już ze zmęczenia zostało na cała noc.

Zmywanie hippem, odciskanie w koszulkę, + ugniatanie zwykłym tanim żelem też przez koszulkę.

włosy malowane farbą na czarno, myję co 2 dni, najczęściej szamponem sles, czasem alterrą, nizoralem,teraz hippem( badam go), jak narazie to odżywka alterra najlepiej działa na loki, mam dużżżzooo nowych włosów i właśnie te odstające to są te nowe, mam nadzieję że jak podrosną to też się ułożą, narazie sterczą, nie wiem czemu :-( to puszenie??
ogólnie włosów jest bardzo mało na zdjęciu to bok oraz prawie cały tył ;-( niektóre się kręcą, niektóre falują, niektóre całkiem proste, zmieszane są ze sobą. Podcinam, sama, marzę do długości przynajmniej do zapięcia stanika, teraz mam trzy warstwy, może nie widać na zdj.
włosy się nie rozdwajają, wypadają tylko z cebulkami, raczej się nie łamią, dostają czasem keratynę, jedwab, hialuronowy kwas, spiruline, oleje teraz rzadko, tyle mam tych półproduktów że już sama nie wiem co walić.kupiłam też epikrem też czasem używam.
Zrobiłam też emulsje humektantową,najgorzej jest że trzeba uważać na punkt rosy, czasem zapominam i ładuję na włosy 'coś" a póżniej okazuje się że przez chwilę ładnie, a za jakiś czas albo placek albo słaby skręt, albo sterczące.
Mycie odżywką mi nie wychodzi, próbowałam i po pewnym czasie zauważyłam że włosów więcej wypada więc przestałam.

Chętnie przyjmę na swoje barki Wasze cenne opinie

ps. zdj. oczywiście z lampą, bez nie mogłam ostrości złapać.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wizaz.01.jpg (50,9 KB, 72 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wizaz02.jpg (49,9 KB, 59 załadowań)

Edytowane przez blackeye79
Czas edycji: 2011-07-24 o 14:05 Powód: ...
blackeye79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-24, 14:12   #38306
agatron77
Raczkowanie

Cześć Kręciołki!
Nadrobiłam, ale pewnie nie na długo, bom mało czasowa ostatnio, a u Was wena do pisania NIEOGRANICZONA

Rybiorek, cudny kotek . Fajnie, że urobiłaś TŻeta i się zgodził.

Ja od kilku myć nie stosuję b/s i włosy o wiele lepiej wyglądają 2 i 3 dnia. Po odżywce b/s loki 2 i 3 dnia były pogniecione, a włosy z czubka głowy stały na baczność. Teraz jest dużo lepiej, ale zabezpieczam jedynie żelem lnianym, jeśli to w ogóle można nazwać zabezpieczaniem.
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-24, 14:30   #38307
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Wrażenia poproszę
Dam znać po zmyciu wieczorem, chociaż szkoda mi umyć na wieczór, ułożyć i iść spać, ale chodzenie z tym cały dzień i całą noc na głowie to będzie chyba przesada, prawda?

Ajrisz, Ty tutaj też super doinformowana, a ja znów się poplątałam z tym wszystkim: jeśli zdecyduję się na użycie jakiegoś silikonu to jak często muszę to zmyć z szamponem (SLS?) ? A takim zwykłym Hippem, czy innym szamponem łagodnym to myć wtedy, kiedy zauważę potrzebę? A później na to kolejność jak zawsze, tak?

Cytat:
Napisane przez blackeye79 Pokaż wiadomość
Cześć loczki
Hej, hej

troszkę lampa od Twoich czarnulków się odbija, ale widać bez problemu i podobają mi się

Stary 2011-07-24, 15:56   #38308
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
jeśli zdecyduję się na użycie jakiegoś silikonu to jak często muszę to zmyć z szamponem (SLS?) ? A takim zwykłym Hippem, czy innym szamponem łagodnym to myć wtedy, kiedy zauważę potrzebę? A później na to kolejność jak zawsze, tak?
Ja sie osobiscie macham SLS raz na miesiac - szesc tygodni, i to mi wystarcza. A silikon mam tylko jeden gdzies w odzywce, i jedno polyquaternium w jednym stylizatorze

Jutro sobie strzele cos nowego, i chyba podetne koncowki, bo mam za dlugie ''ogony'' a eks-grzywka sprzed dwoch lat jedzcze nie osiagnela dlugosci odpowiedniej do skretu.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-24, 16:07   #38309
nez123
Rozeznanie

Rybiorek,
w takim razie oleje idą w ostawkę, i zobaczymy
Cudne masz te kociaki Chociaż ja bardziej psiara jestem
Stary 2011-07-24, 16:09   #38310
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Ja sie osobiscie macham SLS raz na miesiac - szesc tygodni, i to mi wystarcza. A silikon mam tylko jeden gdzies w odzywce, i jedno polyquaternium w jednym stylizatorze

Jutro sobie strzele cos nowego, i chyba podetne koncowki, bo mam za dlugie ''ogony'' a eks-grzywka sprzed dwoch lat jedzcze nie osiagnela dlugosci odpowiedniej do skretu.
A wklejałaś gdzieś zdjęcia swoich włosków (bo tyle tych zdjęć i nicków, że od niektórych nie kojarzę jeszcze)? Jestem ciekawa jak wygląda ta Twoja eks-grzywka Rozumiem, że włosy kręcą Ci się od pewnej długości, że piszesz, że jeszcze nie ma odpowiedniej długości do skrętu?

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Cytat:
Cudne masz te kociaki Chociaż ja bardziej psiara jestem
Super, że jest tu jakaś psiara Kota bardzo chcę kiedyś mieć, ale z psami spędziłam całe życie (obecnie bez, po stracie mojej suni), ale w planach już kolejny jest, hodowla namierzona i dogadane wszystko

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości)

Zasady wysyłania wiadomości