Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-18, 17:39   #211
Nais
Wtajemniczenie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III

Cytat:
Napisane przez Marcelina92 Pokaż wiadomość
Wiem, że cena i tak jest duza, ale gdybyś chciała zaopatrzyc się w trueye to polecam ci kupowac wiekszymi ilościami: http://www.szkla.com/323_acuvue-1-da...zczednosc.html (a taks swoją drogą: brałyście udział w konkursie na szkla.com? bo ja mam fajny pomysl na hasło, ale zamawiac soczewki będę dopiero za kilka dni...)
Na All po tyle samo stoją Nawet na sztuki.
Cytat:
Napisane przez girl.of.glass Pokaż wiadomość
co poleciłybyście zamiast purevision? ostatnio chyba przestały mi służyć, oczy często zachodzą mi mgłą, po niedługim stosowaniu.. (zaznaczam, że nie śpię w soczewkach, a po domu noszę okulary)
Nic byśmy nie poleciły poza wizytą u specjalisty Po pierwsze, nie napisałaś nawet o jakiej BC nosisz te PV, ale to i tak nie ma większego znaczenia bo doborem każdych kolejnych soczewek powinien zająć się specjalista. Jeśli masz problem z wysychającymi oczami, czego objawem może być mgła, to może spróbuj łykać witaminę A i kapsułki z jakimś olejem? Często suplementacja od wewnątrz wiele pomaga, o czym przekonała się Malla
Nais jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 18:29   #212
Zielone_korale
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nais Pokaż wiadomość
Wróciłam właśnie z wakacji. Z racji tego, że byłam cały czas na wodzie, okulary nie wchodziły w grę, miesięczne też (nie chciałam ich ściągać do kąpieli w jeziorze, warunki higieniczne mieliśmy średnie), kupiłam Trueye i jestem w nich śmiertelnie zakochana! Mój pierwszy kontakt z nimi kiedyś tam był średnio zachęcający, ale tym razem spisały się rewelacyjnie, nie czułam ich wcale, ostrość widzenia - kryształ, zero wysychania (nawet podczas ostrego wiatru). Powrót do PV był smutny, nie wiem czy nie nadchodzi czas na zmiany.... Gdyby Johnsony nie były tak drogie, nie zastanawiałabym się ani sekundy. Znalazłam swój ideał
A ja nie jestem nimi zachwycona, czuje je na oku,a w szufladzie jeszcze 2 opakowania :/
W sumie dawno nie nosiłam, może czas spróbować i będzie tak jak u Nais
Zielone_korale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 19:29   #213
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zielone_korale Pokaż wiadomość
A ja nie jestem nimi zachwycona, czuje je na oku,a w szufladzie jeszcze 2 opakowania :/
W sumie dawno nie nosiłam, może czas spróbować i będzie tak jak u Nais
Może po prostu nie pasują? W moim przypadku BC jest inne nić w PV, które noszę normalnie, ale komfort niesamowity.
Aż się zastanawiam, czy nie nabyć znów na próbę Acuvue, to moje pierwsze soczewki jakie miałam dobrane i pod względem wysychania sprawdzały się genialnie, jednak wtedy coś mi w nich nie grało i musiałabym zobaczyć, jak byłoby teraz. Nosiłam ich tylko jedną parę i byłam zielona w temacie, być może oczy były na etapie przyzwyczajania - bo jednak wrażliwe mam.
Stary 2011-07-19, 07:41   #214
devillyn
Przyczajenie

GG do devillyn

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Ale to przecież te same soczewki...
Faktycznie... przepraszam ;p wczoraj dopiero dowiedziałam się o tych soczewkach i zamieściłam tego posta zanim poczytałam o nich więcej
Jeśli chodzi o mnie, cały czas noszę soczewki air optix, do ściągania na noc, które również mi bardzo służą i jestem z nich zadowolona, ale z racji na wakacyjny wyjazd pod namioty zaczęłam zastanawiać się nad takimi, które wymagają mniejszej pielęgnacji, bo wiadomo jakie warunki panują pod namiotami
Dlatego chyba skuszę się na te biofinity oczywiście po powrocie podzielę się również swoimi obserwacjami
devillyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-19, 11:04   #215
Marcelina92
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Nais Pokaż wiadomość
Na All po tyle samo stoją Nawet na sztuki.
Szczerze mówiąc nawet nie wiedzialam, bo kupuje na Szkla.com już od dłuższego czasu. Fajnie działają i sie do nich przywiązałam;-)

P.S. Polecam PV 2HD Są droższe, ale naprawdę świetne)
Marcelina92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-19, 11:41   #216
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez devillyn Pokaż wiadomość
Faktycznie... przepraszam ;p wczoraj dopiero dowiedziałam się o tych soczewkach i zamieściłam tego posta zanim poczytałam o nich więcej
Jeśli chodzi o mnie, cały czas noszę soczewki air optix, do ściągania na noc, które również mi bardzo służą i jestem z nich zadowolona, ale z racji na wakacyjny wyjazd pod namioty zaczęłam zastanawiać się nad takimi, które wymagają mniejszej pielęgnacji, bo wiadomo jakie warunki panują pod namiotami
Dlatego chyba skuszę się na te biofinity oczywiście po powrocie podzielę się również swoimi obserwacjami
Na wyjazdy zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są jednodniówki. To są najbardziej higieniczne soczewki, które wymagają najmniej pielęgnacji.
Stary 2011-07-19, 11:50   #217
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Marcelina92 Pokaż wiadomość
P.S. Polecam PV 2HD Są droższe, ale naprawdę świetne)
ooo, powiedz o nich coś więcej, bo to nowość

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-19, 12:10   #218
Marcelina92
BAN stały

Przede wszystkim oczy się mniej męczą i nie trzeba ich ciągle nawilżac. Sa bardzo wygodne Ogólnie polecam
Marcelina92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-19, 13:07   #219
Anja1221
Rozeznanie

Nosiła któraś z was soczewki oxygen one ultra hd aqua? W necie o nich cicho, nie mogę znaleźć żadnych opinii. Do tej pory nie miałam do czynienia z firmą mono vision, a zastanawiam się nad kupnem tych soczewek. Macie jakieś doświadczenia?
Stary 2011-07-20, 10:08   #220
201605011933
Konto usunięte

Soczewki noszę od prawie 2 lat więc raczej umiem je zakładać ale prawie bezpośrednio po założeniu tak jakby mnie kłują, czuję dyskomfort w oku, oczy łzawią. Wszystko mija po 1-2 minutach.
Nie wiem, czy to kwestia złej techniki zakładania? Bo soczewki mam dobrane dobrze, przez okulistę (nosze Horien Disposable).

Poza tym zauważyłam, że ostatnio mam coraz więcej czerwonych żyłek na oczach... czy to może być coś groźnego? Niestety wizytę u okulisty mam dopiero za 2 tygodnie
201605011933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-20, 11:56   #221
Haylee
Zakorzenienie

bo Horien to kiepskiej jakości soczewki
a jeżeli nie chcesz zmieniać ich na lepsze to zainwestuj w krople nawilżające i jakieś suplementy polepszające wzrok itp

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-20, 14:01   #222
201605011933
Konto usunięte

Kropli używam, Starazolin HydroBalance
Nie wiedziałam że to kiepskie soczewki czy to może mieć jakieś efekty za parę lat (zapalenie spojówek, niedotlenienie rogówki itp.)? Powinnam poprosić okulistę o dobranie innych?
201605011933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-20, 14:20   #223
Haylee
Zakorzenienie

no ja bym się wybrała - ale wiesz, żadną specjalistką nie jestem porównaj sobie parametry soczewek Horien z innymi dostępnymi na rynku cena w tym momencie idzie w parze z jakością >> za Horien płacisz ok. 5 zł za sztukę, a za Air Optix - 10 zł, Acuvue - 10 zł, Biofinity - 13 zł...

a niedotlenienie rogówki, przy słabej przepuszczalności tlenu może się pojawić, z tego co wiem ale nie mogę doszukać się informacji, jaką mają przepuszczalność tlenu te soczewki Horien, wiem, że dość mało, bo na początku chciałam je zamówić ze względu na cenę

az kropli to dziewczyny polecały tutaj np. Hylocomod, czy coś w tym stylu mam zamiar je kupić, ale dopiero na wrzesień
Stary 2011-07-20, 15:36   #224
Malla
Nie depcze krokusów

Horien nie zawierają silikonu, mają niższą przepuszczalność tlenu i absolutnie nie można w nich się przespać. Tanie soczewki to starsze soczewki.
Stary 2011-07-20, 17:01   #225
Soral
Raczkowanie

Dostałam od optyka z większą mocą soczewki na próbę i głupia ze mnie geś bo zapomniałam zapytać co to za produkt Niby idealnie dopasowane do oka a jednak nie pasują mi w tych nawet po 3-4 godzinach czuję, że mam coś w oku. Czuję krawędzie albo mam wrażenie, że przesuwa sie soczewka z powodu zbyt suchego oka (ale w innych tak nie mam).
Ehhh

Ahh znalazłam je od optyka dostałam SofLens Comfort (SofLens 59) Bausch & Lomb.
Stanowczo soczewki nie dla mnie.

Amsterdam - 2 osoby
Rotterdam - 1 osoba

Edytowane przez Soral
Czas edycji: 2011-07-20 o 17:16
Soral jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-20, 17:02   #226
Malla
Nie depcze krokusów

Czyli wcale nie są idealnie dopasowane... Mają jakiś nadruk, np. cyferki 123?
Stary 2011-07-20, 17:19   #227
Soral
Raczkowanie

Mają tylko cyfrę na sobie. Przeglądałam zdjecia opakowań i znalazłam to, które otwierałam Cóż do optyka będę mogła iść dopiero za 6 tygodnie bo wyjeżdżam ale znam wszystkie parapmetry aby sama sobie kupić soczewki, wybiorę sprawdzone i zobaczę, czy jest różnica.

Amsterdam - 2 osoby
Rotterdam - 1 osoba

Stary 2011-07-20, 19:32   #228
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Soral Pokaż wiadomość
Dostałam od optyka z większą mocą soczewki na próbę i głupia ze mnie geś bo zapomniałam zapytać co to za produkt Niby idealnie dopasowane do oka a jednak nie pasują mi w tych nawet po 3-4 godzinach czuję, że mam coś w oku. Czuję krawędzie albo mam wrażenie, że przesuwa sie soczewka z powodu zbyt suchego oka (ale w innych tak nie mam).
Ehhh

Ahh znalazłam je od optyka dostałam SofLens Comfort (SofLens 59) Bausch & Lomb.
Stanowczo soczewki nie dla mnie.
To są w ogóle soczewki starej generacji, o niskiej przepuszczalności tlenu. To dziwne że nie zaproponował Ci czegoś lepszej jakości na początek tylko takie przeżytki...
Stary 2011-07-20, 20:10   #229
zabka19
Raczkowanie

Hej dziewczyny,
jestem początkująca w noszeniu soczewek i moje soczewki to Air Optix Aqua. Do tego uzywam płynu solo Care. Ostatnio będąc u optyka, natknęłam się na płyn Zero Seven. Czy nosząc te soczewki muszę uzywac tylko płynu Solo Care, czy mogłabym zmienic go na własnie ten Zero Seven?
zabka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-20, 20:14   #230
Soral
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
To są w ogóle soczewki starej generacji, o niskiej przepuszczalności tlenu. To dziwne że nie zaproponował Ci czegoś lepszej jakości na początek tylko takie przeżytki...
Cóż na soczewkach się nie znam Zmieniłam optyka ze względu na zmianę zamieszkania i u niego w cenie pierwszej wizyty dostajesz parę soczewek miesięcznych jeśli np. moc wygama zmiany. U mnie wada poleciałą o 0.5 pioptrii więc dostałam parę z nową mocą. Optyk bardzo polecany przez wiele osób więc się skusiłam. Co do badania nie mogę mieć zastrzeżeń bo było najdokładniejsze ze wszystkich jakie miałam, tylko te soczewki

Używałam OXYGEN ONE All Vue oraz ostatnio OXYGEN ONE Ultra HD Aqua i każde nosiło mi się świetnie. Teraz kupię znów Ultra HD chyba, że znajdę coś innego wartego uwagi.

Amsterdam - 2 osoby
Rotterdam - 1 osoba

Stary 2011-07-20, 20:40   #231
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zabka19 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,
jestem początkująca w noszeniu soczewek i moje soczewki to Air Optix Aqua. Do tego uzywam płynu solo Care. Ostatnio będąc u optyka, natknęłam się na płyn Zero Seven. Czy nosząc te soczewki muszę uzywac tylko płynu Solo Care, czy mogłabym zmienic go na własnie ten Zero Seven?
Możesz używać takiego płynu, jakiego zechcesz. Ważne tylko, aby zacząć jego stosowanie od nowej pary soczewek - składniki płynów mogą się "pogryźć" ze sobą.
Stary 2011-07-23, 16:17   #232
frenzy
Przyczajenie

Do Anja 1221- używam tych soczewek o które pytasz. Co więcej, od jakiegoś czasu używam tylko tych. Dla mnie są świetne. Cenię ich przezroczystość i komfort noszenia ( jakoś tak nie cierpię tych podbarwianych na niebieskawy kolor, a całkiem przezroczystych czasem nie da się nigdzie kupić!!! ). Zero efektu suchego oka, niczego takiego nigdy nie zauważyłam. Kilka razy zdarzyło mi się w nich zasnąć, ale nawet to nie wpłynęło negatywnie na poczucie komfortu. Nie ma ich w moim mieście, specjalnie jadę po nie do Kielc. A na ten wątek trafiłam, ponieważ właśnie szukam gdzie można by je w necie kupić taniej. Zaznaczam, że soczewek używam od lat, tak więc znam się na rzeczy. Polecam. Naprawdę w ogóle ich nie czuję, może dlatego tyle razy po prostu zasnęłam razem z nimi.

Edytowane przez frenzy
Czas edycji: 2011-07-23 o 16:18
frenzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-23, 21:28   #233
Madziuchna27
Zakorzenienie

Hej! Mam problem. Pewnie i tak pójdę do okulisty, ale wolę najpierw zapytać Was. Wiele lat nosiłam soczewki - różnych firm i, tak mi się wydaje, o różnym promieniu krzywizny (najprawdopodobniej około 8.6). Sama zmieniałam soczewki, eksperymentowałam z firmami. Teraz noszę okulary, ale niedługo biorę ślub i będę w soczewkach. Będąc ostatnio nad morzem postanowiłam wypróbować Acuvue Oasys 8.4. I powiem, że dziwnie się czułam. Zakręciło się w głowie. Pomyślałam, że to normalne, bo dawno nie nosiłam soczewek, ale zauważyłam, że obraz był dziwnie powiększony. Tzn. Patrzyłam np. na swoją stopę lub na butelkę z piwkiem i wydawały się nienaturalnie duże. Proszę, powiedzcie, o co chodzi? Może to wina promienia krzywizny? Ponoć 8.4 to standardowy promień... Czekam na odpowiedź. Pozdro!

Edytowane przez Madziuchna27
Czas edycji: 2011-07-23 o 21:29
Madziuchna27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-24, 08:02   #234
poziomka_321
Raczkowanie

GG do poziomka_321

Idź do okulisty/optomerysty żeby Ci dobrał soczewki, nie można sobie samemu dobierać kontaków, musi to robić specjalista.
Stary 2011-07-24, 08:57   #235
Madziuchna27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poziomka_321 Pokaż wiadomość
Idź do okulisty/optomerysty żeby Ci dobrał soczewki, nie można sobie samemu dobierać kontaków, musi to robić specjalista.
Taka odpowiedź mi nie pomoże. Dzięki!

Stary 2011-07-24, 09:08   #236
Aimee_J
Zakorzenienie

Problem w tym, że nikt Ci innej tutaj nie udzieli.
1. Nie lubimy tutaj samodzielnego dobierania soczewek, bo jest to niebezpieczne dla oczu - a oczy mamy tylko jedne.
2. Jak masz problem z soczewkami to trzeba to sprawdzić u specjalisty. Bo nigdy nie wiadomo czy to objaw choroby, niedopasowania czy diabli wiedzą czego.

Wizyta u optometrysty/okulisty naprawdę nie boli.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-24, 09:47   #237
Madziuchna27
Zakorzenienie

Głupia nie jestem Problem w tym, że takie Oasysy dobrała mi moja okulistka!! Tylko, biedna, nie wiedziała, że nie produkują ich w krzywiźnie 8.7 a 8.4! I w tym cały szkopuł. Dała mi do wyboru albo Oasys albo Advance, mówiąc że to to samo Advance są w krzywiźnie 8.7, a Oasys - nie.

Stary 2011-07-24, 10:37   #238
Aimee_J
Zakorzenienie

Znów w punktach:
1. Nie powiedziałaś, ze Oasys dobierała Ci okulistka, a jedynie, że sama eksperymentowałaś z soczewkami.
2. Zawsze problemy z soczewkami powinien sprawdzać okulista. Na forum nikt Ci nie wystawi diagnozy.
3. Na samym początku miałam takie odczucie podczas noszenia soczewek, ale po kontroli u okulisty okazało się, ze to było tylko moje odczucie podczas zmiany okularów minusów na soczewki - całe życie wcześniej chodziłam w okularach.

Sama krzywizna to nie wszystko. O tym, czy soczewki są dopasowane decyduje szereg innych czynników.

Tak czy owak - kontrola u lekarza jest wskazana.

Edytowane przez Aimee_J
Czas edycji: 2011-07-24 o 10:38
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-24, 11:39   #239
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Madziuchna27 Pokaż wiadomość
Głupia nie jestem Problem w tym, że takie Oasysy dobrała mi moja okulistka!! Tylko, biedna, nie wiedziała, że nie produkują ich w krzywiźnie 8.7 a 8.4! I w tym cały szkopuł. Dała mi do wyboru albo Oasys albo Advance, mówiąc że to to samo Advance są w krzywiźnie 8.7, a Oasys - nie.
To zupełnie normalne, że po długiej przerwie od soczewek możesz się dziwnie czuć. Obraz może się wydawać nieco powiększony (zwłaszcza przy dużej wadzie) i może się troszkę kręcić w głowie, powinno przejść po kilku godzinach. Ja po całym dniu noszenia soczewek kiedy założe okulary, przez moment mam zawroty głowy.
Co do tego twojego doboru, znalazłabym porządnego optometrystę i udała się na dobór jeszcze raz. Ale do twojej wiadomości, już pierwszy sklep internetowy pokazał mi, że Advance produkują w BC 8.7 i 8.3, więc chyba zupełnie się nie dogadałyście przy wizycie.
I jeszcze raz podkreślam, że krzywizna soczewek nie jest jedynym kryterium doboru soczewek, więc bym się tego tak nie czepiała, ja mam dobrane soczewki o BC 8.3 a świetnie (nawet lepiej) się czuję w Trueye o BC 8.5, gdzie Soflensy z BC 8.6 układały się koszmarnie.
Stary 2011-07-24, 14:15   #240
emelie
Wtajemniczenie

Kurczę, dziewczyny, znacie jakieś dobrze wyposażone sklepy internetowe z soczewkami torycznymi? Mam astygmatyzm tylko na jednym oku i cylinder - 1,0, a wszędzie są tylko - 0,75 albo - 1,25 albo jeszcze inne, a takiego, jak ja potrzebuję, to nie ma

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości