![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
prawo jazdy-problem..pomocy!
witam
![]() problem w tym,że za parę godzin mam egzamin na prawko(3) i ani razu nie wyjechałam z placu ![]() ![]() w szkole nauczyli mnie robić łuk tylko sposobem..1 tyczka nic,druga skręcam pół obrotu kierownicą,trzecia skręcam kolejne pół i ćwiartkę..a potem odkręcam,prostuję koła i jadę..ale ten sposób mnie zawiódł ostatnio..za pozno coś skręciłam,dotknęłam lusterkiem pachołka,nawet się nie zatrzymałam i dupka ![]() wczoraj z rodziną i tż zrobiliśmy prowizoryczny łuk żebym poćwiczyła jazdę na wyczucie..po jakimś czasie zaczeło mi to wychodzić. i teraz pytanie..czy ryzykować na egzaminie i robić na wyczucie,czy robić to sposobem jakim mnie nauczono w szkole?? pomocy ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: prawo jazdy-problem..pomocy!
Ja bym zrobiła sposobem, którym mnie uczono w szkole. Nie bez powodów dają w zasadzie gotowe rozwiązanie. Po prostu myśl co robisz, miej oczy otwarte i nie bój się.
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Tutaj nie ma dobrej rady, wybierz tą metodę, z którą TY się pewniej czujesz, sama najlepiej wiesz którym sposoem lepiej ci idzie... powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
mnie tez uczyli tym sposobem i dalam rade
![]() patrz uwaznie, nauczona doswiadczeniem dasz rade aaa i koniecznie daj znac jak Ci poszlo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja na pierwszym egzaminie (oblanym na łuku) jechałam na sposób- nie wyszło.
Na drugim egzaminie (zdanym) zdałam się na siebie i jechałam na wyczucie. Udało się! Powodzenia! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() uczylam sie tez sama na wyczucie wiekszym autem wiec nie wiem czy pomoge- przede wszystkim powolutku tocz kola , nie wykrecaj za bardzo kierownicy. kiedy tyl samochowu znajduje sie na poczatku luku zaczcznij skrecac ![]() ![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
No to patrz w lusterka, kontroluj sytuację. Lepiej robić ten łuk długo ale poprawnie niż szybko i znów zawalić. Powodzenia. Patrz w lusterka, bo jak będziesz manewrować kiedyś gdzieś w mieście i w kogoś/coś wjedziesz to dopiero będziesz miała konsekwencje i koszty
Edytowane przez Weronikapr Czas edycji: 2011-07-25 o 09:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Ja zawsze łuk robiłam na wyczucie. Nawet podczas nauki jazdy.
Spróbuj może na wyczucie, skoro metoda wyuczona w szkole jazdy już 2 razy Cię zawiodła. Trzymam kciuki ;*
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jedź sposobem + na wyczucie, tak jest najlepiej jeżeli nie czujesz się zbyt pewnie by jechać na samo wyczucie. Sposób sposobem, ale musisz patrzeć w lusterka (i boczne i wsteczne) i KONTROLOWAĆ tor jazdy, jak jedziesz, gdzie jedziesz, gdzie są linie, gdzie pachołki itd. Sposób jest gotowym rozwiązaniem, ale to nie zwalnia z myślenia i kontrolowania gdzie się jedzie
![]() a) kursant nie przekręci kierownicy o pół obrotu, a o niecałe pół b) pachołek będzie przestawiony o parę cm Także - myśleć, patrzeć w lusterka, kontrolować i będzie dobrze ![]() Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2011-07-25 o 09:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
a ja temu jeżdżeniu na sposób "przekręć kierownice o tyle i tyle"nie do końca bym ufała. Sama nauczyłam się jechać "na łuku"patrząc w lusterka i nigdy nie jechałam sposobem "przekręć kierownicę o tyle i tyle" - jechałam ostrożnie obserwując linie i słupki i nigdy mnie to nie zawiodło. Jeżeli podczas prawdziwej jazdy będziesz musiała wykonać jakiś bardziej skomplikowany manewr (np.na zatłoczonym parkingu), to już nikt nie da Ci gotowca jak masz kręcić kierownicą. Dlatego nie popieram tego sposobu. Jednak życzę powodzenia i trzymam kciuki.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Kochana
![]() D U P A ![]() Najlepiej jeździć na wyczucie, ale w stresie i z nikłymi umiejętnościami, bo takie ma 3/4 kursantów nie dasz rady. Przynajmniej ja nie dałam. Później jechałam na linie - kiedy w lusterku widziałam, że linia "ucieka" robiłam pełny obrót kierownicą, a jak widziałam, że linia zaczyna się prostować - prostowałam koła. I wyszedł mi piękny łuk ![]() Nie przejmuj się, kasa się znajdzie - a prawo jazdy do X razy sztuka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
No to jasne, ale zazwyczaj na egzaminie ustawia się je nieco niżej, żeby lepiej łuk było kręcić
![]() Ja sobie ustawiłam mega nisko, aż za nisko i na mieście miała problem trochę, ale przecież w normalnej jeździe też nie ma się lusterek ustawionych co do milimetra. No i zdałam ; ). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ja trafiłam raz na egzaminatora, który powiedział, że lusterkiem bocznym mogę się jedynie wspomagać, a nie patrzyć w nie cały czas i miałam generalnie narzucone patrzenie na tylną szybę...no i wtedy zawaliłam, bo oczywiście w szkole uczyli mnie "sposobem". dla mnie to najgorsza rzecz! bo co? jak nie będzie pachołka albo linii to już na mieście nie pojedziesz po łuku do tyłu?
dla mnie jedyna taka rada - ćwiczyć łuk, tak długo jak trzeba i zrezygnowałabym ze "sposobów" na rzecz umiejętności - ale to moje zdanie ![]()
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
ja łuk pokonuje takim sposobem ze gdy mam lusterko na 2 tyczce to skrecam 1 raz i patrze w lusterko na szybie jak auto sie wyprostuje i widze linie po obu stronach to odkrecam ale tylko 1 raz i czasami tylko sie upewniam w lusterkach po bokach auta czy nie jade zbyt blisko lini
![]()
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Życzę powodzenia i nie stresuj sie bo to tylko pogorszy sprawe, sama coś o tym wiem ![]() Trzymam kciuki i napisz jak było! ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
ja zdawałam prawko 4 razy (jejcia, kiedy to było
![]() Myślę,że może stres tak na Ciebie wpłynął. Ja na Twoim miejscu nic bym nie zmieniała i robiła tak jak uczono. Daj znać jak poszło !v ![]() ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
mnie tez nauczono robic luk na sposob patrzac w prawa szybe pasazera i tylnia prawa, teraz nie pamietam dokladnie jak to bylo, ale cos, ze jak widze jedna tyczke, druga w okresloym miejscu na oknie prawym tylnim to iles skracam kierownica, potem patrzac w tylnia szybe itd... lusterek nie wolo mi bylo ustawic nisko, tylko tak do jazdy na miescie...
no ale ten sposob sie nie przydal bo jak tylko dojachalam do konca luku i poscilam troche hamulec zeby zaczac cofac to auto mi szybko sie stoczylo w tyl po bylo na takim wzniesieniu (na kursie bylo prosto) i co? musialam sobie szybko sama poradzic i zrobic na wyczucie , mimo, ze bylam przerazona bo nie wiedzialam co i czemu sie tak dzieje udalo mi sie wykonac ten manewr bezblednie na wyczucie ![]()
Edytowane przez Caroline1920 Czas edycji: 2011-07-25 o 11:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Źle, źle, źle.
Na pierwszej tyczce robisz pełny obrót, a gdy samochód jest w miare równolegle do linii bocznych - prostujesz. I wszystko, sposób sprawdzony. Ja nim zdałam za pierwszym razem egzamin. ![]()
![]() |
#24 |
BAN stały
|
Jeśli ustawisz lusterka na linie, egzaminator może kazać Ci je ustawić poprawnie, czyli nie do oglądania nawierzchni pod samochodem (dodatkowy stres, strofowanie przez egzaminatora). A jeśli by Ci to przeszło to na mieście bez lusterek sobie nie poradzisz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Matko... Sposoby... "tu pół obrotu a za tyczką 3/4" tragedia ... a jak już jakimś fartem zdasz to prawko to jak sobie w mieście poradzisz? Tam nie ma tyczek...
Taka łopatologia to mogła być na pierwszych 3 lekcjach, jak człowiek zupełnie zielony jest... a później sama mogłaś instruktorowi powiedzieć, że te sposoby niech schowa do kieszeni i uczyć się jeździć jak się powinno, samochód trzeba wyczuć... Dokupuj godziny i ucz się jeździć jak trzeba, albo poproś kogoś z rodziny czy znajomych, żeby na jakimś placyku dali Ci swoim samochodem jeździć... Szczerze to bardzo dobrze, że nie zdałaś egzaminu, jak ktoś nie radzi sobie na łuku to zwyczajnie nie umie jeździć i prawa jazdy dostać nie powinien... Bo później zwyczajnie stwarza poważne zagrożenie na drodze dla siebie i innych... Nie wydawaj kasy na kolejny egzamin, tylko weź się za porządną naukę jazdy, a nie jakieś sposoby...
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ale prawda jest taka, że nie rozumiem o co chodzi z tym łukiem i sposobami na niego, to jest jazda ''tyłem naprzód'', dziewczyny są szczupłe, zwinne, tak trudno jest obrócić głowę do tyłu? Jak Wy potem wyjeżdżacie skądkolwiek tyłem czy parkujecie, naprawdę potraficie polegać tylko na lusterkach? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
![]() Edytowane przez E f f i Czas edycji: 2016-08-25 o 17:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
napisz, jak Ci poszło!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i na miejscu autorki zmieniłabym instruktora bądź ośrodek szkoleniowy, bo naprawdę ucząc się na "sposoby" nic dobrego nie wyjdzie. mnie nawet w jednym ośrodku (chodziłam do 2) uczono parkować na "sposoby", no ale przecież one nie zawsze w codziennej jeździe mają swoje zastosowanie. będzie coś inaczej i będziesz zaskoczona i co? nie dasz sobie rady? nie wycofasz po łuku? ![]() no ale życzę powodzenia! daj znak, jak poszło ![]()
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.