![]() |
#631 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Seks w rodzinie katolickiej
Oj dajże spokój, wielkie oburzenie, że w wątku toczy się DYSKUSJA. Pytanie, dlaczego Cię to tak bardzo dotyka. Czego się obawiasz ? Skoro bóg jest czy ja tego chcę czy nie, to czego się boisz ? Skoro Cię nie przekonam, że to głupoty, to po co się udzielasz ?
---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Czyyyyyyyyyyyli była rozmowa erotyczna, czyli seks ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#632 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#633 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro Ty się nie udzielasz na forum dla myśliwych, znaczy że masz coś lepszego do roboty. Ja akurat nie mam, jak wiadomo, to se tu pogadam. Także tego. Ja se mogę napisać, Ty se możesz napisać itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#634 |
Zadomowienie
|
No nie bardzo mi odpowiedziałaś. Nie pytałam czy tu każdy może pisać. Bo to wiadomo.
Pytałam co kieruje, jakie są powody, dlaczego - w takim watku jak ten dotyczącym sfery intymnej czyli seksu w rodzinie (czyli związku, małżenstwie) katolickiej wypowiadają się osoby ewidentnie deklarujące się jako "NIEKatolicy" (czyli ateiści, innowiercy etc..). Dlaczego pisują - czyli dlaczego cytując Cię: "se tu gadają" skoro świadomie zdecydowali o tym, że Katolikami nie są. Dlaczego wypowiadają się na temat sfery intymnej osób którymi nie są i nie mają zamiaru być. Albo pytanie z innej beczki. Czy wypowiadałabyś się na forum dla lesbijek w watku np. dotyczącym seksu oralnego, sama będąc oczywiscie jak najbardziej heteroseksualną osobą.... Czy widziałabys w tym sens? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#635 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#636 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli tak, to weź się zastanów, czy widzisz sens w zadawaniu takiego pytania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#637 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Terminologię pozostawiam Tobie ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#638 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Cytat:
Powstrzymywanie się przed penetracją, dla zasady, mimo tego, że seks tak naprawdę w waszym życiu istnieje, dla mnie total kosmos. Niestety, trąci betonem, wg mnie ofkorz. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#639 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#640 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Sa na miejscu. Jak najbardziej jestem za tym, żeby każdy miał prawo do pisania gdzie chce i na jaki temat chce. Pytam tylko dlaczego to robi? Jakie powody nim kierują. Nie pytam czy może, czy to na miejscu. Np. ja pisuje na forum bo lubię w ten sposób spędzac wolny czas, lubie pisac w wątkach o paznokciach bo tym się zajmuję i mnie to dotyczy, lubię pisywac na intymnym bo mnie to interesuje i dotyczy. I pytam dlaczego ktoś pisze w wątku który porusza temat który go nigdy nie dotyczył i dotyczyć nie będzie. Tylko to chcę wiedziec: dlaczego w ten sposób spedza czas, tym się zajmuje? To mnie ciekawi. Ale to pytanie jest chyba zbyt niewygodne, skoro nikt mi nie odpowiedział. No cóż. Jakoś to przezyję, bedę się karmic domysłami... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#641 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#642 |
Zakorzenienie
|
Co Cię dotyczy? Że jakąś obcą babkę chłop zdradził ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#643 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#644 |
Raczkowanie
|
Nie o to chodzi. My czekamy na seks, nie na penetrację. Dla nas będzie to pełne zjednoczenie, mistycyzm, jak to ktoś nazwał. Coś niezwykłego. Dlatego jak chcesz, możesz nazywać to penetracją, my nazywamy to seksem małżeńskim.
Nie, seksu w naszym życiu nie ma moja droga ![]() ![]() W ogółe, pisząc w tym wątku, mam wrażenie, że ateiści wypowiadający się na innej płaszczyźnie odbierają zasady KK. Dla nich są to reguły, od których drobne uchybienie zasługuje na wytknięcie (aż strach pomyśleć co by było, gdybście były katoliczkami ![]() A katolik odbiera je bardziej jako oparte na relacji z Bogiem. Całe życie to dążenie do bycia lepszym, do zmiany czegoś w swoim życiu na lepsze. Gdyby Bóg był tak wyrozumiały jak wy, ateistki, niebo świeciłoby pustkami. Każdy ma w swoim życiu czas na to, by coś zmienić, poprawić. A że w danym momencie coś nie wychodzi nie oznacza automatycznie, że jest się hipokrytą. Nie bez powodu pierwszą i podstawową zasadą katolicyzmu jest przykazanie miłości. A wytykanie innym ich niedoskonałości z miłością ma niewiele wspólnego. Nigdy nie wiesz, co ktoś ma w głowie. Prostytutka może na końcu swego życia bardziej kochać Boga niż Ty, mimo, że reguł całe życie nie przestrzegała. Reguły KK to wg mnie sfera sumienia każdego człowieka. Każdy na tym forum słyszał o Jezusie Chrystusie. Albo w niego uwierzył i przynajmniej stara się żyć w zgodzie z Jego nauką, albo nie. Prosta sprawa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#645 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#646 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Siedzisz u mnie w głowie? Znasz moje mysli, przezyłaś moje zycie? Nie. Więc nie mów co ja wiem a czego nie. Ja tez nie wiem co Ty wiesz i nigdy się tego nie dowiem, bo nie jestem Tobą. Może Twoja wiedza o Katolicyzmie (jako religii, wyznaniu) jest ogromna, bardzo mozliwe i wcale tego nie podważam i nie kwestionuję. Pewnie moja wiedza jest mniejsza i cóż z tego wynika? Nic. Ty masz wielką wiedzę, ja mam mniejszą. Jeden jest wysoki, drugi niski. Jeden mądry, inny mniej inteligentny. Tak jest i zawsze będzie. Ludzie się różnią. Ale ja wierzę w Boga i nic i nikt nie jest w stanie tego zmienic. Mam dowód na istnienie Boga, miałam to szczęście i zaznałam czegoś co okresla się cudem. Żałuję jedynie, że nie każdy Katolik mógł takie coś przeżyć. Nic nigdy nikomu nie mam zamiaru udowadniać ani przytaczac jakichkolwiek argumentów na istnienie Boga. Mnie to nie potrzebne, wierzę w Boga, doświadczyłam dowodu (kilku pomniejszych i jednego cudu) na istnienie Boga i tyle. Ja nie mam jakiejś wielkiej wiedzy o Bogu. Ja w niego po prostu wierzę. Tak jak pewnie każda z nas nie ma jakiejś wielkiej wiedzy załózmy o miłości (uczuciu), tylko po prostu kogoś kocha. Wypływa to z naszej duszy, z naszego serca, nie z wiedzy ![]() Poza tym Kiki, wiedza (taka książkowa, naukowa) to nie wszystko. Wiele rzeczy się po prostu czuje, nie da się ich racjonalnie wytłumaczyć czy naukowo udowodnić. I albo się to czuje albo nie. Ja też miałam okres zwątpienia w Boga, mniej więcej jak byłam taką starszą nastolatką (15-18 lat). Nawet całkiem przestałam się modlić. I wydarzyło się coś w moim zyciu co całkowcie zmieniło jego bieg. Też tak czasami bywa. Chciałabym aby każdy człowiek który ma okresy zwątpienia (a pewnie wszyscy je mamy lub mieliśmy) aby mógł zaznać takiego Bożego dotknięcia aby się przekonać. I na koniec, nie uważam osób niewierzących za bezmózgich czy niewrażliwych. Mam kilku znajomych (dobrych znajomych) które są osobami niewierzącymi, kilka z nich nawet wypisało się formalnie z KK składając apostazę. I nie wpływa to w żaden sposób na nasze kontakty. Oni nie starają się obrzydzać mi mojej wiary i mojego Boga (tak jak np. Ty to robisz - pisząc o tym moim Bogu każącym kochać jednego chłopa etc..) a ja ich nie przekonuję, że pójdą do piekła ![]() Mamy inne tematy do rozmów. Jakoś strasznie agresywna ta Twoja wypowiedź mimo wszystko. Moim zdaniem akurat z wiarą w Boga to jest tak jak z zyciem, zawsze lepsza praktyka niż teoria. Czyli zamiast ślęczeć nad Kodeksem Kanonicznym lub jakąs tam Encykliką czy inną Bullą które to papiery bądź co bądż napisali ludzie, wolę popracować albo pobawic się z dzieckiem, pomodlic się albo po prostu poleniuchować. Praca i odpoczynek to też forma modlitwy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#647 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pytam serio. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#648 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() A może mnie własnie zdradził i muszę poczytać jak sobie z tym poradzić, albo jak ktoś się z takim problemem zmierzył??? Kurcze - no o hodowli koni arabskich nie czytam bo konia arabskiego nie mam i miec nie będe. Ale chłopa to ja już miałam i mam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#649 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dobrze zatem. Ustalmy, że on będzie chciał raz na miesiąc, bo nasz pierwszy raz będzie w noc poślubną ![]() ![]() Najlepiej zebysmy jednak zaczeli sie kochac, żebym wiedziałą jak często mu się chce ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#650 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Yyyyyyyyyyyyy, o rany. Co za hardkor. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#651 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I zdaję sobie sprawę, że wg zasad katechetycznych KK to jest grzech w sytuacji gdy ludzie ci jeszcze nie są małżeństwem, ale ja w katechizmy nie wierzę tylko w Boga i jego przykazania, a przykazanie brzmi: nie cudzołóż - czyli nie właź do cudzego łóżka z człowiekiem który jest już zajęty. A czy mam rację z taką interpretacją czy też nie - to się dowiem po smierci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#652 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podejrzewam, że katolicy nie uważają seksu z ukochanym mężczyzną za coś złego, tylko zwyczajnie wolą go uprawiać w małżeństwie i tyle. Wiadomo, może potem się okazać, że są kompletnie niedopasowani pod względem łóżkowych upodobań, no ale to ich osobiste ryzyko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#653 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Może też chodzi o to, że dziś uważasz, że to Twój ukochany, za jakiś czas możecie się rozstać. Tak wiem, nie ma pewności że z mężem też może nie wyjść, ale myślę, że wybór męża, partnera na całe życie to decyzja bardziej przemyślana niż bycie z chłopakiem i ma większe szanse przetrwania. To Bóg stworzył seks, więc nie jest on czymś złym. Przeznaczył go jednak dla małżonków i ja to szanuję, bo w Niego wierzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#654 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#655 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#656 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie wierzę w papiery stworzone przez ludzi, tylko w Boga i jego przykazania. Jesli przykazanie by brzmiało: nie uprawiaj seksu przed slubem to bym się starała go przestrzegać za wszelką cenę. Tak jak staram się i nikogo nie zabiałm i nie zabiję, nie okradłam i nie okradnę, szanuję rodziców bez względu na ich stosunek do mnie etc... Myslę, że najważniejsze jest żyć tak aby nikt przez nas nie cierpiał, i zeby kochac innych ludzi i być dla nich dobrym. To jest najważniejsze przykazanie. ---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- Cytat:
Edytowane przez dobrarada Czas edycji: 2011-07-26 o 21:58 Powód: wyjasnienie |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#657 |
Raczkowanie
|
Nie chciałam Pani urazić ale nie toleruję osób które wygłaszają na jakiś temat opinię nie zapoznając się z poruszanym tematem. Zbyt nerwowo zareagowałam. Ja posiadam obszerną wiedzę o różnych religiach i wiem że nie należy mówić, że coś jest głupotą. Wiara katolicka ma bez liku "durnot" i jakoś Pani chyba tego nie zauważa a osądza inne religie. Najpierw poznaj później pisz...
Edytowane przez trusssssssskaweczka Czas edycji: 2011-07-26 o 21:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#658 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w sumie nie wiem po co ktoś ma komuś innemu zaglądać do łóżka. Sama kiedyś zastanawiałam się czy katolicy nie boją się, że po ślubie okaże się, że mają kompletnie inne upodobania, ale teraz jakoś przestało mnie to interesować. Każdy ma wolną wolę. Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#659 |
Raczkowanie
|
A tak w temacie to każdy człowiek ma rozum i nieprzymuszoną wolę. Sam podąża jakąś drogą i będzie z niej "rozliczany". Mamy coś narzucone przez wyznawaną przez nas wiarę i to od nas zależy jak postąpimy i czy dostosujemy się do reguł.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#660 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nigdy nie wnikałam w inne religie bo mnie to nie interesuje, a o tych dziewicach to w TV przy każdym zamachu Muzułmaninów gadają. O świętej wojnie i smierci w obronie religii i tych dziewicach. No to stąd akurat taki przykład. Moja wyznanie katolickie dysponuje róznym dziwacznymi historiami, z wieloma się nie bardzo zgadzam, wielu nie pojmuję zupełnie i uważam za bezsensowne, niektóre bardzo do mnie przemawiają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.