Uroki - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-23, 14:18   #91
Madia
Zakorzenienie

Dot.: Uroki

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Rany, jak czytam ten watek, mam wrażenie , że cofnęłam się o jakieś 150 lat wstecz, do czasów niewykształconej, zaściankowej wsi, którą opisywał Prus w nowelce "Antek".
To strasznie przykre. Dobrze, że nie wszyscy się tak czują.

---
Ależ to musi być ciężkie mieć oświecony umysł wśród "ciemniaków"

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-23, 15:04   #92
Corvette
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Weronikapr Pokaż wiadomość
Jakoś nie mogę się przemóc z tym pocieraniem, ale póki co nikt mnie nie przyatakował, więc może będzie dobrze
No to ja mam problem..."moja pękła na dwie połówki"....

Cytat:
Napisane przez ToMowiFacet Pokaż wiadomość
To akurat ma niewiele wspólnego z ogólnie pojmowaną "wiarą". Większość astronomów jest przekonana, że gdzieś we wszechświecie istnieje obca inteligencja, a już na pewno komórkowe formy życia.
Richard Dawkins przeprowadził kiedyś prosty wywód: jeżeli w danej galaktyce musi zajść jednocześnie nawet miliard sprzyjających czynników losowych, by powstało życie, to szansa na to jest bardzo mała: 1/1000000000. Ale skoro wiemy, że galaktyk w widzialnym wszechświecie jest kilkaset miliardów, to oczekiwana liczba galaktyk, w których zachodzi życie, wynosi kilkaset.
Pewnie że to bardzo uproszczone rozumowanie, ale może dać pojęcie o wielkości zbadanego wszechświata i prawdopodobieństwie tego, że nigdzie poza Ziemią nie ma życia.

Ostatnia teza to istnienie czwartego wymiaru, więc....wszystko możliwe

Cóż, często tak jest, że ateiści są racjonalistami, a wierzącym, skoro już przekroczyli Rubikon i wierzą w anioły, Ducha Świętego itp., łatwiej uwierzyć też w gusła. Wszystkie te wierzenia przecież wywodzą się z tych samych mitologii sprzed tysięcy lat.
Nie, nie zapomniałem.
Ateiści czy nie wierzący też "trzymają za coś kciuki", więc na swój sposób, każdy z nas jest errr...."ciemny"

Wiara w gusła czy religijna czyni "cuda" dla tych, którzy w to wierzą. Jedni jej po prostu trzebują żeby żyć.

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Rany, jak czytam ten watek, mam wrażenie , że cofnęłam się o jakieś 150 lat wstecz, do czasów niewykształconej, zaściankowej wsi, którą opisywał Prus w nowelce "Antek".

Mam nadzieję, że ten watek to żart i podpucha.
Eeeee, bez przesady. "Nie ubliżaj" wieśniakom, bo miastowi też nie są tacy "oświeceni".

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
To strasznie przykre. Dobrze, że nie wszyscy się tak czują.

---
Ależ to musi być ciężkie mieć oświecony umysł wśród "ciemniaków"
Cześć "Ciemniaku", "ja też Ciemniak "

Nie sypię solą, nie pluję, ale gdy mój wujek umarł, telepało moim łóżkiem i mamy łóżkiem , tysiące kilometrów z dala od niego, więc...hmmm...
Corvette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-23, 15:29   #93
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ToMowiFacet Pokaż wiadomość
To akurat ma niewiele wspólnego z ogólnie pojmowaną "wiarą". Większość astronomów jest przekonana, że gdzieś we wszechświecie istnieje obca inteligencja, a już na pewno komórkowe formy życia.
Richard Dawkins przeprowadził kiedyś prosty wywód: jeżeli w danej galaktyce musi zajść jednocześnie nawet miliard sprzyjających czynników losowych, by powstało życie, to szansa na to jest bardzo mała: 1/1000000000. Ale skoro wiemy, że galaktyk w widzialnym wszechświecie jest kilkaset miliardów, to oczekiwana liczba galaktyk, w których zachodzi życie, wynosi kilkaset.
Pewnie że to bardzo uproszczone rozumowanie, ale może dać pojęcie o wielkości zbadanego wszechświata i prawdopodobieństwie tego, że nigdzie poza Ziemią nie ma życia.
No nie gadaj...naprawdę ?! Ależ Ty jesteś mądry
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-23, 17:48   #94
elkiza81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
Uważasz, że Twój szwagier aż tak was/małej nie lubi? Może miała zły tydzień, może wujek brzydko pachniał i małej się to nie spodobało (to ostatnie to ).

Niby urok można rzucić, ale to też nie jest takie hop-siup: "złamiesz nogę!" i już piszczel w kawałkach.

Anethka: Wątpię w to Szczególnie, że kilkaset lat temu nie palono tylko czarownic.
Podzielam Twoje zdanie.

Cytat:
Napisane przez Marina123 Pokaż wiadomość
Hej
Nie wiem czy ten temat jest w dobrym miejscu. Nie mam pojęcia do jakiej kategorii zaliczyć ten temat.
Chodzi mi o uroki. Rzucanie uroków.
Ostatnio urodziłam córkę. Przyjechała rodzina TŻ i szwagier trzymał ją na rękach. Po tym jakby piorun w wiadro. Ze spokojnej dziewczynki zrobiła się złośnica. Nie chciała jeść, mało spała, ciągle płakała. Po prostu dramat. Byłam z nią u lekarza, stwierdzono, że jest zdrowa jak koń. Problemy zaczęły narastać. Zaczęła się budzić z płaczem, ciągle się wzdrygała i przestraszała, pojękiwała przez sen. Koszmar. My umieraliśmy z niepokoju.
W końcu przypomniało mi się, jak koleżanka opowiadała mi że kiedyś ktoś na dziecko jej kuzynki rzucił urok i podobnie się zachowywało.
Zrobiłam więc tak jak mi opowiadała. Wzięłam znoszona koszulkę, i lewą stroną obtarłam córkę.
I wiecie co .... znowu jest taka jak wcześniej. Wesoła, spokojna, je i śpi. Masakra.
I zastanawiam się, czy to po prostu prawda, że rzucono na nią urok, czy to są moje fanaberie a ona miała po prostu kiepski tydzień.
Spotkałyście się z czymś takim?
Jestem osobą wierzącą dlatego jestem w szoku.
No i szwagier dziecka do ręki już nie dostanie chociażby nie wiem co.
Ciężko coś Ci doradzić.
Stary 2011-07-24, 16:41   #95
_Juliette_
Wtajemniczenie

Uśmiałam się Ja też w to nie wierzę, ale znam naprawdę dużo osób, które w to wierzą i, co ciekawsze, widziałam, że takie rzeczy czasami działają. Myślę, że to kwestia podświadomości, czytałam kiedyś "potęgę podświadomości" () i kilkakrotnie, jak dobrze sobie wmówiłam, że np. zdam egzamin, mimo że byłam zmęczona/chora i miałam niewiele czasu na przygotowania, to zawsze zdawałam I to akurat nie tylko moje doświadczenia
A co do uroków, to moja mama podobno też nie wierzyła, ale jak byłam niemowlęciem, to zobaczyła mnie koleżanka mojej babki (ze strony ojca), to od razu tego samego dnia zaczęłam płakać, nie chciałam przestać, miałam gorączkę, leki mi nie pomagały, w końcu moja mama i babcia (mama mamy) zrobiły taki numer z koszulką i podobno przeszło Chociaż sądzę, że płakałam bo po prostu nie podeszła ta kobieta, dzieci łatwo się w końcu boją, albo już wtedy nie za bardzo lubiłam się z babcią ze strony ojca- ona raczej ma bardzo cienki kontakt z wnuczkami.
Na własne oczy widziałam, jak moja siostrzenica dostała dosłownego kociokwiku po tym, jak ktoś tam z dalszej rodziny ją potrzymał i darła się całymi dniami, gorączkowała, nie chciała spać. Moja opinia była taka, że ktoś sprzedał małej wirusa, bo antybiotyki nie pomagały, a wyglądała na chorą, w końcu system immunologiczny zwalczył go i wyzdrowiała po kilku dniach. Chociaż zbiegło się to w czasie z podobnym "obrzędem"

EDIT: przypomniała mi się jeszcze ciekawa historia z tą kobietą, co ponoć mnie urzekła Jak ona z mężem i moi dziadkowie byli kiedyś razem na jakiejś wycieczce, bądź wczasach, na grzybobraniu w lesie moja babka i ta pani pokłóciły się o coś, po czym okazało się, że tego dnia moją babcię ugryzł kleszcz i zachorowała na ciężki przypadek boreliozy. Smutny zbieg okoliczności. O tamtej kobiecie podobno w kręgu "starszych pań" krąży fama, że jest czarownicą, bo takie przypadki ponoć nie były odosobnione

O Boziu, aż głowa boli :d

Edytowane przez _Juliette_
Czas edycji: 2011-07-24 o 16:48
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-24, 18:38   #96
Stookrotka
Raczkowanie

Ja uważam że mała się po prostu przestraszyła, coś jej nie pasowało.
A na dłuższą metę też widocznie.
Moja babcia wierzy w takie rzeczy... pamiętam jak mówiła że jakaś kobieta rzuciła urok na sąsiada (po prostu się zakochał!)
Ale...
Są takie "babki" które niby leczą, pozbywają się uroków itp
ostatecznie do niej możesz się udać W cale nie mówię że są złe, pewnie mnie tu zaraz ten facet zniży żem głupia.
Z własnego doświadczenia, mi pomogły.
Stookrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-24, 21:25   #97
Kiki van Goth
Raczkowanie

Ta.
Szeptuchy, rewelacja, na Podlasiu rozsławione cudotwórczynie, moja babcia dostała od jednej jakieś zawiniątko z cholera wie czym, przy czym nie może tego otworzyć do końca życia,bo inaczej "całe zaplanowane dla niej szczęście przepadnie".
Babcia strzeże tego gałgana jak oka w głowie.

A jako ciekawostka -
http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/...ON05/431297924

tak się kończy wiara w cały dostępny wachlarz bzdur tego świata.
Gdybym się uparł.
Kiki van Goth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-24, 22:37   #98
_Juliette_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kiki van Goth Pokaż wiadomość
tak się kończy wiara w cały dostępny wachlarz bzdur tego świata.
Nie mówię, że TERAZ potrzebne są takie kobiety, ale kiedyś... wiadomo, jak w XIX i z początkiem XX wieku było z medycyną na wsiach... nawet teraz nie jest kolorowo. Ale wiem, że szeptuchy, wszelkie "czarownice" i zielarki naprawdę miały wiedzę mogącą komuś pomóc w chorobie, w końcu niektóre zioła mają naprawdę mocne właściwości terapeutycznie i właściwie użyte są w stanie wyleczyć naprawdę wiele. Doliczając do tego pomoc kobietom przy porodzie itp... tradycja ładna Chociaż te gusła i zabobony łączące się z taką tradycją psują pozytywny wydźwięk
Stary 2011-07-25, 09:53   #99
Kiki van Goth
Raczkowanie

ja o szeptuchach w kontekście rozdawania preparatów ziołowych nie słyszałam.
tylko jakieś wymachiwanie czymś nad głową i inne banialuki.
Gdybym się uparł.
Stary 2011-07-25, 12:08   #100
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
ja o szeptuchach w kontekście rozdawania preparatów ziołowych nie słyszałam.
tylko jakieś wymachiwanie czymś nad głową i inne banialuki.
No widzisz, a wystarczyło się trochę zainteresować. Oprócz modlitw używają ziół (jak wielu z resztą).

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-25, 12:22   #101
szlaczek1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ale zobacz, to uważasz za głupotę, a generalnie ma to takie same racjonalne podstawy jak wiara w to, że jeśli będziemy chodzić w niedzielę do kościoła i słuchać ksiedza, to czeka nas nagroda w postaci życia z aniołkami w niebie
Zgadzam sie z powyzszym. Kazdy krytykuje jakakolwiek inna wiare, jesli tylko nie dotyczy ona jej wlasnej. Ja nie wierze w nic. Ale religia katolicka to dla mnie tak samo przykra bajka jak i te "uroki".
szlaczek1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-25, 17:12   #102
Alexandra92x
Rozeznanie

Ja niby w takie rzeczy nie wierzę, ale moja siostra była jak była malutka [miała może 3 lata] podczas burzy wyjrzała przez okno i zobaczyła piorun. Strasznie się przestraszyła. Od tamtej pory gdy tylko zaczynało błyskać od razu płakała i chowała się w najciemniejszy kąt. Rodzice nie wiedzieli co zrobić... Zawieźli ją do jakiejś "ciotki", która odprawiła jakiś "urok" z jajkiem po którym siostra przestała się bać! Od tak po prostu! Nie wiem czy to zadziałało czy to był zwykły zbieg okoliczności.

Poza tym jak ktoś np. umiera to człowiek szuka różnych rozwiązań... wylewanie wosku nie zaszkodzi przecież.

Mam znajomą, która bardzo wierzy w takie rzeczy;P babcia jej często wosk wylewa i ona mi o tym opowiada. Aż mi się śmiać z tego powodu chce;D. Niby inteligentna dziewczyna, a w takie rzeczy wierzy w takim stopniu....

luty 2014 - początkująca włosomaniaczka
Alexandra92x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-25, 17:21   #103
NibyNic
Zakorzenienie

o co chodzi z tym wylewaniem wosku?

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-25, 19:39   #104
Ana_P
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Alexandra92x Pokaż wiadomość
Ja niby w takie rzeczy nie wierzę, ale moja siostra była jak była malutka [miała może 3 lata] podczas burzy wyjrzała przez okno i zobaczyła piorun. Strasznie się przestraszyła. Od tamtej pory gdy tylko zaczynało błyskać od razu płakała i chowała się w najciemniejszy kąt. Rodzice nie wiedzieli co zrobić... Zawieźli ją do jakiejś "ciotki", która odprawiła jakiś "urok" z jajkiem po którym siostra przestała się bać! Od tak po prostu! Nie wiem czy to zadziałało czy to był zwykły zbieg okoliczności.
Może "urok" był bardziej przerażający niż błyskawica i siostra zapomniała o błyskawicy, za to zaczęła bać się jajka. Albo ciotki
Stary 2011-07-25, 21:24   #105
kreolkaa
Rozeznanie

Sama nie wierzę w uroki, ale moja przyjaciółka owszem. Potrafi czuć się źle przez kilka dni, bo ktoś ją 'zauroczył' ..nieistotne. Istotne jest to, że podobno urok rzuca się zachwycając się czymś - tak więc droga autorko, gdyby twój szwagier chciał rzucić na małą urok to raczej rozpływałby się w zachwytach niż trzymał ją tak jak opisujesz

Btw. mi kiedyś pomógł ludowy sposób mojej babci. Miałam strasznie upierdliwe kurzajki, żadne lekarskie cuda nie pomagały, aż babcia odprawiła swoje czary ze sznurkiem i supełkami i od tej pory nie mam kurzajek ale nadal sądzę, że to siła perswazji niż jakaś magia
kreolkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-26, 11:54   #106
NibyNic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kreolkaa Pokaż wiadomość
(...)
Btw. mi kiedyś pomógł ludowy sposób mojej babci. Miałam strasznie upierdliwe kurzajki, żadne lekarskie cuda nie pomagały, aż babcia odprawiła swoje czary ze sznurkiem i supełkami i od tej pory nie mam kurzajek ale nadal sądzę, że to siła perswazji niż jakaś magia
Mi też to kiedyś pomogło, nawet sama polecam ten sposób, ale właśnie to siła perswazji, gdzieś wyczytałam, że mogą się pojawić jako następstwo stresu - więc pewnie po zastosowaniu wspomnianej metody stres ustępuje i kurzajka znika

Stary 2011-07-26, 17:51   #107
Kiki van Goth
Raczkowanie

odnośnie tych wszystkich zabobonów ludowych - moja babcia podchodzi do tego z takim pseudo-dystansem, jak to starsi ludzie - niby nie wierzy, "ale jednak".

no i powiem wam, że jedna sytuacja mnie dziwi, tj. do jakiego stopnia może zadziałać siła sugestii.
babcia miała pieprzyk,taki duży, wystający,w okolicach linii włosów.
jakaś ciotka powiedziała jej, że można się tego pozbyć.. dotykając pieprzyka palcem zmarłego :|

babcia się skusiła na pogrzebie jakiegoś wujka i najśmieszniejsze jest to, że ten pieprzyk naprawdę zniknął

to jakieś wierzenie, że zmarły zabiera "do grobu" takie znamiona, podobno piegi zeszły komuś z rodziny.
jakkolwiek w to nie wierzę, tak do dziś nie wiem, dlaczego ten pieprzyk w zasadzie zginął.
Gdybym się uparł.
Stary 2011-07-26, 18:00   #108
kreolkaa
Rozeznanie

Cytat:
odnośnie tych wszystkich zabobonów ludowych - moja babcia podchodzi do tego z takim pseudo-dystansem, jak to starsi ludzie - niby nie wierzy, "ale jednak".

no i powiem wam, że jedna sytuacja mnie dziwi, tj. do jakiego stopnia może zadziałać siła sugestii.
babcia miała pieprzyk,taki duży, wystający,w okolicach linii włosów.
jakaś ciotka powiedziała jej, że można się tego pozbyć.. dotykając pieprzyka palcem zmarłego :|

babcia się skusiła na pogrzebie jakiegoś wujka i najśmieszniejsze jest to, że ten pieprzyk naprawdę zniknął

to jakieś wierzenie, że zmarły zabiera "do grobu" takie znamiona, podobno piegi zeszły komuś z rodziny.
jakkolwiek w to nie wierzę, tak do dziś nie wiem, dlaczego ten pieprzyk w zasadzie zginął.
Chyba muszę się odważyć na jakimś pogrzebie, bo mam kilka takich niechcianych pieprzyków
kreolkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-26, 19:41   #109
mushroomhunter
Zadomowienie

[QUOTE=ToMowiFacet;2829228 2]
Cytat:
Napisane przez wisienka_na_torcie Pokaż wiadomość

Oj... przeczytanie pierwszego zdania z wikipedii ("potoczna nazwa systemu śledczo-sądowniczego Kościoła katolickiego") widzę.

Słyszałaś może o Świętym Oficjum?
Ja znam jednego inkwizytora - Mordimera Maderdina ;].

Co do tematu - sama w takie rzeczy nie wierzę, chociaż czasami różne zbiegi okoliczności przyprawiają nie o dreszcze ;].
mushroomhunter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-26, 19:59   #110
Aramintha
Wtajemniczenie

Widzę, że przeważa pogląd "w zasadzie w to nie wierzę, ale w razie czego nie zaszkodzi spróbować, a nuż się uda..."
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-26, 20:00   #111
mushroomhunter
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aramintha Pokaż wiadomość
Widzę, że przeważa pogląd "w zasadzie w to nie wierzę, ale w razie czego nie zaszkodzi spróbować, a nuż się uda..."
To chyba siedzi w ludzkiej naturze ;].
mushroomhunter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-26, 20:23   #112
NibyNic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aramintha Pokaż wiadomość
bo to chyba działa na zasadzie "tonący brzytwy się chwyta" nie ważne co, aby pomogło

Stary 2011-07-26, 20:28   #113
Aramintha
Wtajemniczenie

Niby tak, ale albo się w coś wierzy albo nie.
Skoro ktoś nie wierzy, to dla niego całkowicie zbędne będzie nacieranie starą koszulką, dotykanie nieboszczyków itd. Z drugiej strony, jeżeli ktoś uważa, że to jest skuteczne to dlaczego nie powie wprost, tylko takie krygowanie się: ja tam nie wierzę, ale spróbować nie zaszkodzi, X kiedyś takie czary pomogły....
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-26, 20:33   #114
NibyNic
Zakorzenienie

jeśli o mnie chodzi to metodę na kurzajki zastosowałam, bo babcia nalegała "spróbuj, spróbuj, co Ci szkodzi" no to dla spokoju spróbowałam -pomogło, lekko się zdziwiłam i szukałam odpowiedzi na pytanie"dlaczego pomogło"

Stary 2011-07-26, 22:20   #115
elkiza81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
jeśli o mnie chodzi to metodę na kurzajki zastosowałam, bo babcia nalegała "spróbuj, spróbuj, co Ci szkodzi" no to dla spokoju spróbowałam -pomogło, lekko się zdziwiłam i szukałam odpowiedzi na pytanie"dlaczego pomogło"
Jaki sposób na kurzajki?
Stary 2011-07-26, 22:48   #116
_Juliette_
Wtajemniczenie

Jak byłam w LO nasza katechetka miała znajomego egzorcystę z pobliskiego sanktuarium, kiedyś klasowo z nim rozmawialiśmy. Mówił, że podczas egzorcyzmów ludzie często np. wymiotują żywymi karaluchami, sianem, gwoździami itp. Ksiądz nawet sądził, że to może rzeczywiście jedli, ale kiedyś przed egzorcyzmem pił z chorym vel opętanym herbatę i jedli ciastka. Robale były, a ciastek w wymiotach ani śladu I naprawdę ciężko było mu nie wierzyć.
Stary 2011-07-27, 08:33   #117
_vixen_
Zakorzenienie

A zdjęcia jakieś pokazał?
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-27, 09:18   #118
Keket
Zakorzenienie

Kto będzie w takim momencie zdjęcia robić...
Modlitwą był zajęty. Swoją drogą, chciałabym zobaczyć takie egzorcyzmy na żywo.

Keket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-27, 09:23   #119
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Keket Pokaż wiadomość
Kto będzie w takim momencie zdjęcia robić...
Ludzie dookoła. Albo można to nagrywać.
Co za problem w dzisiejszych czasach.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-27, 09:28   #120
atunia
Raczkowanie

ziele ostrożenia

http://forum.gazeta.pl/forum/w,468,7..._ktos.html?v=2

ach i dodam jeszcze: znajomi mieli fermę białych lisów, a w cholerę było tych zwierząt, mieli doświadczenie x-lat w hodowli
pewnego dnia przychodzi znajoma, której nie widzieli już jakiś czas: pochwaliła liski, że ładne

na drugi dzień wszystkie się zagryzły

Edytowane przez atunia
Czas edycji: 2011-07-27 o 09:32
atunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości