![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki
Cytat:
--- Ależ to musi być ciężkie mieć oświecony umysł wśród "ciemniaków" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Wiara w gusła czy religijna czyni "cuda" dla tych, którzy w to wierzą. Jedni jej po prostu trzebują żeby żyć. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Nie sypię solą, nie pluję, ale gdy mój wujek umarł, telepało moim łóżkiem i mamy łóżkiem , tysiące kilometrów z dala od niego, więc...hmmm... ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#95 |
Wtajemniczenie
|
Uśmiałam się
![]() ![]() ![]() ![]() A co do uroków, to moja mama podobno też nie wierzyła, ale jak byłam niemowlęciem, to zobaczyła mnie koleżanka mojej babki (ze strony ojca), to od razu tego samego dnia zaczęłam płakać, nie chciałam przestać, miałam gorączkę, leki mi nie pomagały, w końcu moja mama i babcia (mama mamy) zrobiły taki numer z koszulką i podobno przeszło ![]() ![]() Na własne oczy widziałam, jak moja siostrzenica dostała dosłownego kociokwiku po tym, jak ktoś tam z dalszej rodziny ją potrzymał i darła się całymi dniami, gorączkowała, nie chciała spać. Moja opinia była taka, że ktoś sprzedał małej wirusa, bo antybiotyki nie pomagały, a wyglądała na chorą, w końcu system immunologiczny zwalczył go i wyzdrowiała po kilku dniach. Chociaż zbiegło się to w czasie z podobnym "obrzędem" ![]() EDIT: przypomniała mi się jeszcze ciekawa historia z tą kobietą, co ponoć mnie urzekła ![]() ![]() O Boziu, aż głowa boli :d Edytowane przez _Juliette_ Czas edycji: 2011-07-24 o 16:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Ja uważam że mała się po prostu przestraszyła, coś jej nie pasowało.
A na dłuższą metę też widocznie. Moja babcia wierzy w takie rzeczy... pamiętam jak mówiła że jakaś kobieta rzuciła urok na sąsiada (po prostu się zakochał!) Ale... Są takie "babki" które niby leczą, pozbywają się uroków itp ostatecznie do niej możesz się udać ![]() Z własnego doświadczenia, mi pomogły. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Ta.
Szeptuchy, rewelacja, na Podlasiu rozsławione cudotwórczynie, moja babcia dostała od jednej jakieś zawiniątko z cholera wie czym, przy czym nie może tego otworzyć do końca życia,bo inaczej "całe zaplanowane dla niej szczęście przepadnie". Babcia strzeże tego gałgana jak oka w głowie. A jako ciekawostka - http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/...ON05/431297924 tak się kończy wiara w cały dostępny wachlarz bzdur tego świata.
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
ja o szeptuchach w kontekście rozdawania preparatów ziołowych nie słyszałam.
tylko jakieś wymachiwanie czymś nad głową i inne banialuki.
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
No widzisz, a wystarczyło się trochę zainteresować. Oprócz modlitw używają ziół (jak wielu z resztą).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
Zgadzam sie z powyzszym. Kazdy krytykuje jakakolwiek inna wiare, jesli tylko nie dotyczy ona jej wlasnej. Ja nie wierze w nic. Ale religia katolicka to dla mnie tak samo przykra bajka jak i te "uroki".
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 |
Rozeznanie
|
Ja niby w takie rzeczy nie wierzę, ale moja siostra była jak była malutka [miała może 3 lata] podczas burzy wyjrzała przez okno i zobaczyła piorun. Strasznie się przestraszyła. Od tamtej pory gdy tylko zaczynało błyskać od razu płakała i chowała się w najciemniejszy kąt. Rodzice nie wiedzieli co zrobić... Zawieźli ją do jakiejś "ciotki", która odprawiła jakiś "urok" z jajkiem po którym siostra przestała się bać! Od tak po prostu!
![]() Poza tym jak ktoś np. umiera to człowiek szuka różnych rozwiązań... wylewanie wosku nie zaszkodzi przecież. Mam znajomą, która bardzo wierzy w takie rzeczy;P babcia jej często wosk wylewa i ona mi o tym opowiada. Aż mi się śmiać z tego powodu chce;D. Niby inteligentna dziewczyna, a w takie rzeczy wierzy w takim stopniu....
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
o co chodzi z tym wylewaniem wosku?
![]() |
#104 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#105 |
Rozeznanie
|
Sama nie wierzę w uroki, ale moja przyjaciółka owszem. Potrafi czuć się źle przez kilka dni, bo ktoś ją 'zauroczył'
![]() ![]() Btw. mi kiedyś pomógł ludowy sposób mojej babci. Miałam strasznie upierdliwe kurzajki, żadne lekarskie cuda nie pomagały, aż babcia odprawiła swoje czary ze sznurkiem i supełkami i od tej pory nie mam kurzajek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
odnośnie tych wszystkich zabobonów ludowych - moja babcia podchodzi do tego z takim pseudo-dystansem, jak to starsi ludzie - niby nie wierzy, "ale jednak".
no i powiem wam, że jedna sytuacja mnie dziwi, tj. do jakiego stopnia może zadziałać siła sugestii. babcia miała pieprzyk,taki duży, wystający,w okolicach linii włosów. jakaś ciotka powiedziała jej, że można się tego pozbyć.. dotykając pieprzyka palcem zmarłego :| babcia się skusiła na pogrzebie jakiegoś wujka i najśmieszniejsze jest to, że ten pieprzyk naprawdę zniknął ![]() to jakieś wierzenie, że zmarły zabiera "do grobu" takie znamiona, podobno piegi zeszły komuś z rodziny. jakkolwiek w to nie wierzę, tak do dziś nie wiem, dlaczego ten pieprzyk w zasadzie zginął.
![]() |
![]() |
#108 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zadomowienie
|
[QUOTE=ToMowiFacet;2829228 2]
Cytat:
Co do tematu - sama w takie rzeczy nie wierzę, chociaż czasami różne zbiegi okoliczności przyprawiają nie o dreszcze ;]. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#110 |
Wtajemniczenie
|
Widzę, że przeważa pogląd "w zasadzie w to nie wierzę, ale w razie czego nie zaszkodzi spróbować, a nuż się uda..."
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
bo to chyba działa na zasadzie "tonący brzytwy się chwyta" nie ważne co, aby pomogło
![]() |
#113 |
Wtajemniczenie
|
Niby tak, ale albo się w coś wierzy albo nie.
Skoro ktoś nie wierzy, to dla niego całkowicie zbędne będzie nacieranie starą koszulką, dotykanie nieboszczyków itd. Z drugiej strony, jeżeli ktoś uważa, że to jest skuteczne to dlaczego nie powie wprost, tylko takie krygowanie się: ja tam nie wierzę, ale spróbować nie zaszkodzi, X kiedyś takie czary pomogły.... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
jeśli o mnie chodzi to metodę na kurzajki zastosowałam, bo babcia nalegała "spróbuj, spróbuj, co Ci szkodzi" no to dla spokoju spróbowałam -pomogło, lekko się zdziwiłam i szukałam odpowiedzi na pytanie"dlaczego pomogło"
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Jaki sposób na kurzajki?
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
Jak byłam w LO nasza katechetka miała znajomego egzorcystę z pobliskiego sanktuarium, kiedyś klasowo z nim rozmawialiśmy. Mówił, że podczas egzorcyzmów ludzie często np. wymiotują żywymi karaluchami, sianem, gwoździami itp. Ksiądz nawet sądził, że to może rzeczywiście jedli, ale kiedyś przed egzorcyzmem pił z chorym vel opętanym herbatę i jedli ciastka. Robale były, a ciastek w wymiotach ani śladu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
A zdjęcia jakieś pokazał?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Kto będzie w takim momencie zdjęcia robić...
Modlitwą był zajęty. Swoją drogą, chciałabym zobaczyć takie egzorcyzmy na żywo.
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
ziele ostrożenia
http://forum.gazeta.pl/forum/w,468,7..._ktos.html?v=2 ach i dodam jeszcze: znajomi mieli fermę białych lisów, a w cholerę było tych zwierząt, mieli doświadczenie x-lat w hodowli pewnego dnia przychodzi znajoma, której nie widzieli już jakiś czas: pochwaliła liski, że ładne na drugi dzień wszystkie się zagryzły Edytowane przez atunia Czas edycji: 2011-07-27 o 09:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:56.