Dowód osobisty - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-28, 18:46   #1
BlackGuns
Raczkowanie

Exclamation

Dowód osobisty

Hej.
Mam taki problem, bo chcę wyrobić sobie (pierwszy) dowód osobisty, wniosek byłam składać początkiem lipca tego roku i dano mi taką tzw. "część B", gdzie są tam moje dane itd. i powiedziano mi, że mam czekać od 2 do 2,5 tygodnia na numer NIP, który to listonosz mi przyniesie i wtedy jeszcze raz przyjść do urzędu miasta z tym numerem i tą kartką co mi dali. Tylko, że już mija miesiąc, a mi listonosz jeszcze nic nie przyniósł... I nie wiem czy dalej czekać czy co? W ogóle czemu do dowodu potrzebny jest numer NIP? Czy to już od lipca to jednak weszły te nowe dowody czy nie? Powinno się ogółem na dowód czekać miesiąc, a mi jeszcze ten numer nie przyszedł, a nie ukrywam, że potrzebny mi już ten dowód...

już Co raz bliżej niż dalej

Edytowane przez BlackGuns
Czas edycji: 2011-07-28 o 18:48
BlackGuns jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 18:57   #2
Koan
Wtajemniczenie

Dot.: Dowód osobisty

Jesli dobrze pamietam, to wczesniej, zeby miec nadany NIP trzeba bylo zlozyc wniosek do urzedu skarbowego. Wtedy po ok. tygodniu poleconym (?) przychodzil liscik od US z nadanym nr NIP. Ewentualnie przy podjeciu pierwszej pracy sprawe NIPu zalatwial pracodawca.
I o ile sie nie myle, to nic sie nie zmienilo.

Edytowane przez Koan
Czas edycji: 2011-07-28 o 18:59 Powód: dopisek
Koan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 19:20   #3
viva91
na przekór do celu

U mnie nie było żadnej mowy o nr NIP przy wyrabianiu dowodu.

A tak z ciekawości - jakie nowe dowody, co ma się zmienić?
Stary 2011-07-28, 19:24   #4
BlackGuns
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Koan Pokaż wiadomość
Jesli dobrze pamietam, to wczesniej, zeby miec nadany NIP trzeba bylo zlozyc wniosek do urzedu skarbowego. Wtedy po ok. tygodniu poleconym (?) przychodzil liscik od US z nadanym nr NIP. Ewentualnie przy podjeciu pierwszej pracy sprawe NIPu zalatwial pracodawca.
I o ile sie nie myle, to nic sie nie zmienilo.
Tylko, że przy składaniu wniosku do urzędu miasta o dowód, kobieta przyjmująca wniosek, dając mi tą kartkę co pisałam wyżej powiedziała, żeby teraz czekać 2-2,5 tyg. na numer NIP, który mi listonosz przyniesie. Nic mi nie mówiła, żebym składała jakiś kolejny wniosek.
Nie wiem w ogóle jak to z tym jest, nie wiem czy jednak weszły od lipca tego roku te zmiany czy nie?

viva91
"Nowy dowód osobisty - wzbogacony o elektroniczny nośnik danych, tzw. chip - umożliwi składanie podpisu elektronicznego, pozwalającego na dokonywanie czynności prawnych w urzędach administracji publicznej; ma być również wykorzystywany przy dostępie do rejestrów publicznych, np. rejestru usług medycznych, prowadzonego przez Narodowy Fundusz Zdrowia.

Zmieni się zawartość dowodu osobistego - oprócz części graficznej zostanie w nim zamieszczona warstwa elektroniczna, która ma m.in. zwiększyć poziom ochrony tego dokumentu przed fałszerstwami. Nowy dowód będzie dokumentem potwierdzającym tożsamość i obywatelstwo polskie na terenie Polski oraz m.in. państw strefy Schengen.

Nowy dokument nie będzie zawierał informacji o adresie zameldowania oraz rysopisie"

Stary 2011-07-28, 19:35   #5
viva91
na przekór do celu

Aaa, teraz mi sie przypomniało, o takie dowody chodzi

Swoją drogą - NIPu nie dostanie się "od tak". Trzeba o niego złożyć wniosek.
Stary 2011-07-28, 19:45   #6
BlackGuns
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość

Swoją drogą - NIPu nie dostanie się "od tak". Trzeba o niego złożyć wniosek.
Idąc składać wniosek o dowód nie wiedziałam, że to w ogóle do wyrobienia dowodu jest potrzebny ten numer NIP, no ale jak na koniec powiedziano mi, że teraz mam czekać aż listonosz mi ten numer przynienie i wtedy zgłosić się z tym numerem i z tą kartką co mi dała,nic nie mówiła, że najpierw wniosek muszę złożyć o ten numer, więc wtedy dla mnie było jasne, że skoro mi powiedziała, że teraz mam czekać, że to już oni jakoś załatwiają to wszystko.
A właśnie nie wiem, czy na pewno teraz od lipca weszły te zmiany czy w końcu nie, bo jeśli weszły to może coś z tym NIPem się też zmieniło???
No nie mam pojęcia...

Stary 2011-07-28, 19:47   #7
Pigeons
Zadomowienie

Nie chce wprowadzać w błąd ale jakoś na początku wakacji słyszałam w radiu, że mają uruchamiać jakiś nowy system/program/? i jeżeli ktoś chce pracować w wakacje i potrzebny mu NIP to musi to zgłosić do połowy lipca czy pierwszego tygodnia (tu już nie jestem pewna) bo inaczej dostanie dopiero w sierpniu.
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 20:00   #8
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez BlackGuns Pokaż wiadomość
Idąc składać wniosek o dowód nie wiedziałam, że to w ogóle do wyrobienia dowodu jest potrzebny ten numer NIP
no bo nie jest potrzebny, ja NIPu nie mam. a dowód owszem.

więc prawdopodobnie ta pierwsza kartka to był wniosek o NIP, a jak już go dostaniesz to dopiero złożysz wniosek o dowód...
Stary 2011-07-28, 20:08   #9
BlackGuns
Raczkowanie

Cytat:
no bo nie jest potrzebny, ja NIPu nie mam. a dowód owszem.

więc prawdopodobnie ta pierwsza kartka to był wniosek o NIP, a jak już go dostaniesz to dopiero złożysz wniosek o dowód...
To co składałam to na pewno był wniosek o dowód ;p bo wybierałam go z urzędu miasta i pisało Wniosek o wydanie dowodu osobistego i tam też go składałam. O tym numerze NIP powiedziała mi jak już miałam wychodzić, ale właśnie mówiła tylko, że mam czekać aż mi listonosz przyniesie, a tu miesiąc i nic... Nie wiem czy to jest związane z tymi zmianami co niby miały wejść od lipca tego roku czy co...
A miesiąc miał trwać cały proces wydania dowodu... :/

Stary 2011-07-28, 20:24   #10
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
To co składałam to na pewno był wniosek o dowód ;p bo wybierałam go z urzędu miasta i pisało Wniosek o wydanie dowodu osobistego i tam też go składałam. O tym numerze NIP powiedziała mi jak już miałam wychodzić, ale właśnie mówiła tylko, że mam czekać aż mi listonosz przyniesie, a tu miesiąc i nic... Nie wiem czy to jest związane z tymi zmianami co niby miały wejść od lipca tego roku czy co...
A miesiąc miał trwać cały proces wydania dowodu... :/
Żeby mieć nr NIP nie idzie się do urzędu miasta a do urzędu skarbowego. Tam się wypełnia wniosek i się go oddaje urzędniczce i tyle. Mój przyszedł równo po 2 tygodniach. Z tego co wiem urząd miasta nie zajmuje się numerem NIP.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 20:28   #11
beaucoup
Zadomowienie

a czemu nie sprawdzisz na stronie urzędu, albo nie pójdziesz tam i się zapytasz dokładnie o co chodzi? Jak ja składałam wniosek to czekałam na niego miesiąc. A kiedy składałam wniosek o nip to byłam z wnioskiem w Urzędzie skarbowym i po 2 tygodniach dostałam polecony z nipem.
beaucoup jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 20:40   #12
BlackGuns
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez beaucoup Pokaż wiadomość
a czemu nie sprawdzisz na stronie urzędu, albo nie pójdziesz tam i się zapytasz dokładnie o co chodzi? Jak ja składałam wniosek to czekałam na niego miesiąc. A kiedy składałam wniosek o nip to byłam z wnioskiem w Urzędzie skarbowym i po 2 tygodniach dostałam polecony z nipem.
A Ty robiłaś teraz, czy wcześniej?
Bo teraz od lipca miało się coś pozmieniać (podobno).

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2841631 6]Żeby mieć nr NIP nie idzie się do urzędu miasta a do urzędu skarbowego. Tam się wypełnia wniosek i się go oddaje urzędniczce i tyle. Mój przyszedł równo po 2 tygodniach. Z tego co wiem urząd miasta nie zajmuje się numerem NIP.[/QUOTE]

Wiem, że normalnie NIP otrzymuje się w urzędzie skarbowym, ale mi nie chodzi o sam numer, poprostu chciałam wyrobić sobie dowód osobisty więc wybrałam wniosek z urzędu miasta i tam go zaniosłam. Nie miałam pojęcia, że do tego jest potrzebny ten numer, przy czym tak jak pisałam wyżej przy składaniu wniosku nic mi nie mówiła ta kobieta co przyjmowała, dopiero jak tam pouzupełniała to co miała uzupełnić to dała mi taką kartkę (tą część "B") i powiedziała, że mam czekać na numer, który mi listonosz dostarczy do 2,5 tyg. Słowem nie powiedziała, że mam najpierw iść i tam wniosek złożyć, powiedziała żeby czekać aż przyjdzie i później z tą "częścią B" i z tym numerem przyjść znowu do urzędu miasta.

Stary 2011-07-28, 20:46   #13
Ayati
Rozeznanie

NIP zupełnie nie jest Ci potrzebny do wyrobienia dowodu. Nie wiem co ta pani urzędniczka sobie wyobraża, żeby wprowadzać ludzi w błąd
O zmianach żadnych nie słyszałam, miały być, ale nie doszły do skutku jeszcze.
Wniosek o NIP składasz w urzędzie skarbowym, zabierasz wniosek, wypełniasz i oddajesz w okienku. Ja czekałam na swój chyba półtorej tygodnia. Przyszedł poleconym.
Składając wniosek o dowód osobisty wypełniasz formularz, oddajesz dwa zdjęcia z odsłoniętym prawym uchem, podpisujesz się ( będzie to jako skan na dowodzie), pani daje karteczkę z którą musisz się zgłosić za około miesiąc po odbiór dowodu i tyle. Ja nie wiem po co komuś tam jest potrzebny NIP. Kobieta chyba zwariowała
Ayati jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 20:48   #14
ellish
Zakorzenienie

dziwne. NIP potrzebny do dowodu osobistego? A to ma coś wspólnego z tym?
Z tego co wiem, to jest tak jak pisza dziewczyny, zeby miec NIP trzeba zlozyc podanie do US, inaczej w zyciu nie przyjdze tak samo z siebie.

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Ayati Pokaż wiadomość
NIP zupełnie nie jest Ci potrzebny do wyrobienia dowodu. Nie wiem co ta pani urzędniczka sobie wyobraża, żeby wprowadzać ludzi w błąd
Wniosek o NIP składasz w urzędzie skarbowym, zabierasz wniosek, wypełniasz i oddajesz w okienku. Ja czekałam na swój chyba półtorej tygodnia. Przyszedł poleconym.
Składając wniosek o dowód osobisty wypełniasz formularz, oddajesz dwa zdjęcia z odsłoniętym prawym uchem, podpisujesz się ( będzie to jako skan na dowodzie), pani daje karteczkę z którą musisz się zgłosić za około miesiąc po odbiór dowodu i tyle. Ja nie wiem po co komuś tam jest potrzebny NIP. Kobieta chyba zwariowała
dobrze prawi koleżanka. Nas słuchaj
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 20:48   #15
kat123
Zakorzenienie

idź do urzędu skarbowego i wyjaśnij sytuację.
Może po prostu do nowych dowodów potrzebny jest NIP i tyle. Swoją drogą ten numer jest często przydatny więc warto go sobie wyrabiać razem z ukończeniem 18 roku życia

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 20:48   #16
Konto usunięte

Oczywiście, że tak. Leć do urzędu skarbowego, złóż wniosek i tyle. Będziesz miała na przyszłość a ta urzędniczka z urzędu miasta to jakaś dziwna. Nie wiem co ma NIP do dowodu bo póki co, na zmiany się nie zanosi.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 20:49   #17
Madziulka017
Raczkowanie

dokładnie wczoraj odebrałam swój pierwszy dowód. Wszystko poszło sprawnie, NIPu nie potrzebowalam. Dopiero teraz jak mam już dowód bede musiała jechać do Urzędu skarbowego złożyć wniosek, zeby go dostać, do wyrobienia dowodu jest on nie potrzebny. pierwsszzy raz słysze o takim czymś.
Madziulka017 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 21:05   #18
BlackGuns
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ayati Pokaż wiadomość
Heh, może i zwariowała, ale wniosek o dowód przyjęła i powiedziała, żeby czekać na ten numer i z tym numerem i tą taką kartką co mi dała(ta część "B") mam znów przyjść do urzędu miasta...

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
dziwne. NIP potrzebny do dowodu osobistego? A to ma coś wspólnego z tym?
Z tego co wiem, to jest tak jak pisza dziewczyny, zeby miec NIP trzeba zlozyc podanie do US, inaczej w zyciu nie przyjdze tak samo z siebie.

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

dobrze prawi koleżanka. Nas słuchaj
To mogła mi ta babka powiedzieć, że mam wniosek składać jeszcze czy coś o ten NIP, bo skąd miałam wiedzieć co i jak z tym numerem?
A ona mi mówiła, żeby tylko teraz czekać na ten numer..

Cytat:
Napisane przez kat123 Pokaż wiadomość
idź do urzędu skarbowego i wyjaśnij sytuację.
Może po prostu do nowych dowodów potrzebny jest NIP i tyle. Swoją drogą ten numer jest często przydatny więc warto go sobie wyrabiać razem z ukończeniem 18 roku życia
To pewnie na dniach będzie lepiej udać się do tego urzędu skarbowego...
Swoją drogą myślałam, że to oni jakoś załatwiają skoro powiedziała mi tylko, że mam czekać... o żadnym wniosku słowo nie padło.

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2841697 5]Oczywiście, że tak. Leć do urzędu skarbowego, złóż wniosek i tyle. Będziesz miała na przyszłość a ta urzędniczka z urzędu miasta to jakaś dziwna. Nie wiem co ma NIP do dowodu bo póki co, na zmiany się nie zanosi.[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez Madziulka017 Pokaż wiadomość
dokładnie wczoraj odebrałam swój pierwszy dowód. Wszystko poszło sprawnie, NIPu nie potrzebowalam. Dopiero teraz jak mam już dowód bede musiała jechać do Urzędu skarbowego złożyć wniosek, zeby go dostać, do wyrobienia dowodu jest on nie potrzebny. pierwsszzy raz słysze o takim czymś.
To już mam mętlik... Potrzebny czy nie potrzebny
o luduuu.... Mi nawet na tej kartce co mi dawała z tymi moimi danymi napisała na odwrocie "NIP". A skoro przepisy się jednak nie zmieniły to chyba wszędzie dalej tak samo powinno być?

Stary 2011-07-28, 21:05   #19
Koan
Wtajemniczenie

BlackGuns, nie wierz ślepo urzednikom Oni czasami takie glupoty plota, ze szok...

Dlatego jak 16 osob na wątku mówi Ci, ze NIP nie jest potrzebny do wyrobienia dowodu osobiostego to tak jest .
NIP mozesz (ale nie musisz) wyrobic sobie w urzedzie skarbowym, jesli np. myslisz o pracy czy cos... i tyle...
Koan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 21:11   #20
viva91
na przekór do celu

Piszesz że nie miałaś pojęcia że będzie Ci NIP potrzebny. No i dobrze piszesz bo NIP nie jest potrzebny do wyrobienia dowodu.
No i to jest niemożliwe, żeby listonosz przyniósł Ci nr NIP bo skąd on go weźmie? Nie złożyłaś wniosku o NIP, w US nie wiedzą że mają Ci wydać NIP więc z nieba on nie spadnie.

Jednym słowem urzędniczka kazała Ci czekać na coś, co się nie stanie. Żeby dostać NIP trzeba złożyć wniosek o NIP, innej drogi nie ma.

No chyba że pani zamierza na podstawie tego co jej dałaś wypełnić wniosek o NIP za Ciebie i podrobić twój podpis

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Cytat:
Potrzebny czy nie potrzebny
niepotrzebny

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Cytat:
Mi nawet na tej kartce co mi dawała z tymi moimi danymi napisała na odwrocie "NIP"
co? ona to napisała?
no to coś jej się mocno pokiełbasiło. może ona zrozumiała że tych chcesz i NIP i dowód?
Stary 2011-07-28, 21:15   #21
BlackGuns
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Koan Pokaż wiadomość
BlackGuns, nie wierz ślepo urzednikom Oni czasami takie glupoty plota, ze szok...

Dlatego jak 16 osob na wątku mówi Ci, ze NIP nie jest potrzebny do wyrobienia dowodu osobiostego to tak jest .
NIP mozesz (ale nie musisz) wyrobic sobie w urzedzie skarbowym, jesli np. myslisz o pracy czy cos... i tyle...
No dobra nie jest potrzeby, ale kiedy powiedziała mi, że z tym numerem i z tą taką kartką mam znów przyjść do urzedu miasta.. Więc chyba jednak coś tu nie tak, albo ze mną, albo z tą urzędniczką (chyba jednak to drugie ) Ja jestem w ogóle w tych sprawach urzędowych zieloona
są to moje początki ;P

Cytat:
Piszesz że nie miałaś pojęcia że będzie Ci NIP potrzebny. No i dobrze piszesz bo NIP nie jest potrzebny do wyrobienia dowodu.
No i to jest niemożliwe, żeby listonosz przyniósł Ci nr NIP bo skąd on go weźmie? Nie złożyłaś wniosku o NIP, w US nie wiedzą że mają Ci wydać NIP więc z nieba on nie spadnie.

Jednym słowem urzędniczka kazała Ci czekać na coś, co się nie stanie. Żeby dostać NIP trzeba złożyć wniosek o NIP, innej drogi nie ma.

No chyba że pani zamierza na podstawie tego co jej dałaś wypełnić wniosek o NIP za Ciebie i podrobić twój podpis
Heh, no szkoda, że z nieba nie spadnie
Jednak no, moja wiedza na temat załatwiania spraw w urzedach jest uboga, bo jestem na świeżo z pełnoletnością i nigdy wcześniej takie sprawy nie bardzo mnie interesowały :P więc te wnioski, nie wnioski, co gdzie, po co składać to...uffff...

Stary 2011-07-28, 21:18   #22
Konto usunięte

Dlatego Ci tlumaczymy, odbierzesz dowód to zajdź do US i złóż wniosek na NIP i będziesz miała z głowy. Nawet podejmując pracę wakacyjną na umowę o dzieło musisz posiadać ten numer żeby mogli Ci zapłacić i żebyś mogła się z zarobków rozliczyć. To jest niezbędne to podjęcia pracy.

Ja z wygody wyrobiłam niedługo po otrzymaniu dowodu i spokój
Stary 2011-07-28, 21:24   #23
viva91
na przekór do celu

To ta urzędniczka coś kręci. Bo po co pisać na wniosku o dowód na odwrocie "NIP"? To tak jakbym dostała papiery z gwarancją na rower a ktoś z tyłu napisałby: "Mikrofalówka"

Także dowód powinnaś dostać bez posiadania nr NIP. A jeśli chcesz mieć NIP, to tylko US to załatwi.
Może tej pani pomyliło się gdzie pracuje?
A nie masz starszych znjomych którzy wyrabiali dowody? Jak ja miałam 18 to co tydzień słyszałam o tym jak ktoś się chwalił że dowód ma. Można podpytać. Na listonosza nie ma co czekać - chyba że pani urzędniczka ma wtyki i znajomości
Stary 2011-07-28, 21:32   #24
BlackGuns
Raczkowanie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2841779 7]Dlatego Ci tlumaczymy, odbierzesz dowód to zajdź do US i złóż wniosek na NIP i będziesz miała z głowy. Nawet podejmując pracę wakacyjną na umowę o dzieło musisz posiadać ten numer żeby mogli Ci zapłacić i żebyś mogła się z zarobków rozliczyć. To jest niezbędne to podjęcia pracy.

Ja z wygody wyrobiłam niedługo po otrzymaniu dowodu i spokój [/QUOTE]

No chciałabym odebrać dowód , tylko, że właśnie żeby go dostać najpierw muszę dostarczyć ten NIP, przynajmniej tak wynikło z tego co mówiła.

Cytat:
To ta urzędniczka coś kręci. Bo po co pisać na wniosku o dowód na odwrocie "NIP"? To tak jakbym dostała papiery z gwarancją na rower a ktoś z tyłu napisałby: "Mikrofalówka"

Także dowód powinnaś dostać bez posiadania nr NIP. A jeśli chcesz mieć NIP, to tylko US to załatwi.
Może tej pani pomyliło się gdzie pracuje?
A nie masz starszych znjomych którzy wyrabiali dowody? Jak ja miałam 18 to co tydzień słyszałam o tym jak ktoś się chwalił że dowód ma. Można podpytać. Na listonosza nie ma co czekać - chyba że pani urzędniczka ma wtyki i znajomości
Nie na samym wniosku tylko na odwrocie tej części co mi dała ;P i z którą razem z numerm NIP (który niby miał mi przyjść) miałam się jeszcze raz zgłosić do urzędu miasta. :P

Ale z tego co tu piszecie to uwierzyłam Wam
i najlepiej będzie jak poprostu pójdę jutro do urzędu miasta i zapytam na jakim etapie wyrobienia jest mój dowód

Może trafię na bardziej kompetentną urzędniczkę...

Edytowane przez BlackGuns
Czas edycji: 2011-07-28 o 21:33
Stary 2011-07-28, 21:48   #25
6roove
Zakorzenienie

spokojnie
prawdopodobnie urząd wysłał podanie/wniosek o NIP za Ciebie mój brat tak miał, co prawda nie przy wyrabianiu dowodu, ale do czegoś tam innego.
Możesz się przejść na pocztę i zapytać, czy mają dla Ciebie list, może listonosz nie zostawił awiza? albo gdzies się zapodziało?
możesz tez przedzwonić do urzędu miasta lub skarbowego i zapytać, jak się sprawy mają, czy jest złożony wniosek, czy wysłali już polecony.

edit:
Cytat:
Zgodnie z przepisami ustawowymi po odebraniu nowego dowodu osobistego każdy zobowiązany jest w ciągu 30 dni do zgłoszenia tego faktu w swoim Urzędzie Skarbowym. Zgłoszenia należy dokonać na druku NIP-1 w ciągu 14 dni od daty odbioru dowodu (osoby prowadzące działalność gospodarczą) lub NIP-3 w ciągu 30 dni od daty odbioru dowodu (pozostałe osoby). Wypełniając druk, należy podać datę ostatniego stałego adresu zameldowania.

mozliwe, że Twój dowód się wyrabia, a NIP to przy okazji tych 30 dni, w ciągu których trzeba zdać druk do US

Edytowane przez 6roove
Czas edycji: 2011-07-28 o 21:55
6roove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 22:02   #26
BlackGuns
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 6roove Pokaż wiadomość

mozliwe, że Twój dowód się wyrabia, a NIP to przy okazji tych 30 dni, w ciągu których trzeba zdać druk do US
W takiej sytuacji to po co z tym NIPem znowu do urzędu miasta?

Stary 2011-07-28, 22:05   #27
teleskop86
Rozeznanie

a nie prościej byłoby zadzwonić do urzędu miasta i spytać bardziej kompetentnej urzędniczki pierwsze słyszę, żeby nr NIP był potrzebny do wyrobienia dowodu osobistego ludzie... w jakim my kraju żyjemy może ta pani dopiero zaczęła prace i powiedziała coś nie tak... albo Ty ją źle zrozumiałaś... pewnie młodziutka jesteś... tak czy siak: numer NIP NIE JEST POTRZEBNY DO WYRONIENIA DOWODU, NIP nadaje urząd SKARBOWY, dowód - urząd MIASTA! ot takie malutkie różniczki

teleskop86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 22:09   #28
BlackGuns
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez teleskop86 Pokaż wiadomość
a nie prościej byłoby zadzwonić do urzędu miasta i spytać bardziej kompetentnej urzędniczki pierwsze słyszę, żeby nr NIP był potrzebny do wyrobienia dowodu osobistego ludzie... w jakim my kraju żyjemy może ta pani dopiero zaczęła prace i powiedziała coś nie tak... albo Ty ją źle zrozumiałaś... pewnie młodziutka jesteś... tak czy siak: numer NIP NIE JEST POTRZEBNY DO WYRONIENIA DOWODU, NIP nadaje urząd SKARBOWY, dowód - urząd MIASTA! ot takie malutkie różniczki
Nie wiem kiedy zaczęła, ale do młodych się nie zalicza
Ale naprawdę mówiła mi o tym numerze, nawet napisała na odwrocie tej kartki co mi dała "NIP" A to, że jestem młoda nie znaczy, że nie rozumiem co się do mnie mówi heh
Jutro idę do tego urzędu, żeby to jakoś wyjaśnić/dowiedzieć się

Stary 2011-07-28, 22:10   #29
Konto usunięte

Autorko, wypelnilas cos takiego w urzedzie miasta?

http://www.frazpc.pl/b/210757

Jeśli nie, to spokojnie, po swój NIP sama się musisz się postarać

Ja też pierwsze słyszę, że w UM załatwia się wnioski do US
Stary 2011-07-28, 22:11   #30
6roove
Zakorzenienie

Cytat:
W takiej sytuacji to po co z tym NIPem znowu do urzędu miasta?
bo pewnie skoro złożyli wniosek o NIP za Ciebie i teraz jak zaniesiesz im NIP, to sami poinformują US o wydaniu dowodu
nie będziesz musiała iść do US

6roove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości