![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Mam dylemat - pomóżcie :D
Hej
![]() W tym roku nie zdałam matury z matematyki ![]() Mam dylemat, co robić po maturze. Chciałam iść na filologię rosyjską, ale w tym roku nie mam już szans na dostanie się na ten kierunek na uczelnię, którą chciałam. Więc mam do wyboru dwie opcje: Wiem, że u nas jest drugi nabór (i prawdopodobnie tak jak w zeszłym roku, będzie trzeci) na filologię słowiańską (do wyboru kierunek: fil. macedońska, chorwacka, czeska i serbska). Zatem mogłabym rok "przezimować" tam a za rok przenieść się na filologię rosyjską, chciałabym też poprawić wynik z rozszerzonego angielskiego. Druga opcja: zapisać się do rocznej szkoły policealnej o profilu "specjalista języka angielskiego", przygotowywać się intensywnie do poprawy rozszerzenia z angielskiego i poszukać pracy albo iść na jakiś staż z Urzędu Pracy, a za rok brać udział w rekrutacji na moje wymarzone studia. Szczerze przyznam, że bardziej przemawia do mnie druga opcja, bo trochę bez sensu zaczynać studia, których i tak nie chcę skończyć a i nie wiem, czy dałabym radę pogodzić je z nauką do poprawy matury. Jedyne co mnie martwi to perspektywa tego, że jak nie znajdę pracy albo nie uda mi się zdobyć stażu z UP to będę cały rok siedzieć w domu. ![]() Rodzice natomiast twierdzą, że jeżeli będzie szansa to mam iść na studia już w tym roku, bo mama mówi, że za rok "nie wiadomo jak to będzie i czy w ogóle się załapię na jakikolwiek kierunek" i że matury z rozszerzonego angielskiego na pewno już za rok nie poprawię bo odzwyczaję się od nauki. Jeszcze tak sobie myślę, że gdybym w tym roku rzeczywiście poszła na "byle jakie" studia, to przynajmniej zobaczyłabym jak to jest i za rok może byłoby mi łatwiej. Co o tym sądzicie? Co mogłybyście mi doradzić? Co wybrałybyście na moim miejscu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Mam dylemat - pomóżcie :D
Z filologii słowiańskiej przenieść sie na rosyjską? To tak się da? Nie wiem czy wiesz, ale to są dwa różne kierunki. Poza tym filologia słowiańska nie jest kierunkiem całkiem bez perspektyw, może okaże się że ją polubisz.
Druga opcja też jest dobra, więc musisz przemyśleć to i owo. Faktem jest, że rok przerwy rozleniwia człowieka. Chyba, że należysz do ludzi upartych i dążących do celu. Ale gdyby tak było i tak bardzo Ci zależało na tej rosyjskiej to nie zawaliłabyś matury. Nie masz pewności, że za rok się dostaniesz ![]() Edytowane przez baleron Czas edycji: 2011-07-30 o 22:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
nie przepiszesz się potem na filologię rosyjską bo nie ma żadnych wspólnych zajęć, to nawet zwykle nie jest ten sam wydział. Druga opcja jest lepsza, będziesz też mieć od razu jakiś kurs do CV i fach w ręku. To nie mama będzie żyć jako Ty więc niech nie ona wybiera Ci studia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Wiem, że się nie przepiszę, chodzi mi po prostu o to, że przez rok postudiowałabym tą filologię słowiańską a za rok od nowa zaczynałabym studia, czyli filologię rosyjską.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
no i po co ? Rok w plecy, nic do CV z tego nie wpiszesz bo by traktowali jakbyś wyleciała ze studiów. Lepiej zrobić coś co się przyda
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Moze uda Ci sie przepisać wf, jakiegos humana, wstep do literaturoznawstwa (to jest chyba wspolne dla roznych filologii?) czy coś. Na pierwszym roku bedziesz miec intensywny kurs malo popularnego jezyka, co da Ci jego calkiem niezla znajomosc - a to to Ci się moze kiedys przydać (żałuję, że ja nie mam takiej opcji). Moim zdaniem fil. slowiańska na rok to nie jest taka zla opcja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Szkoda fatygi. To juz lepiej przez ten rok na studium jakies pojsc i miec po nim papier.
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Po Twoim ostatnim poście wnioskuję, że rosyjska nie jest dla Ciebie sprawą życia lub śmierci tak jak dla niektórych studentów np. medycyny, którzy nawet przez kilka lat walczą o przyjęcie na medycynkę. Wczoraj przeglądałam drugie nabory na różnych uniwersytetach- jest pełno wolnych miejsc na naprawdę fajnych kierunkach. A papier takiego specjalisty od anglika to chyba nie jest wiele wart, bo bardziej interesują pracodawców certyfikaty ukończenia danego poziomu językowego. Uparłaś się na jeden uniwersytet czy nie wykluczasz możliwości wyjazdu?
Na wrocławskim jest m.in. biologia, geografia, ochrona środowiska, matematyka; na warszawskim ochrona środowiska, filologia białoruska; na jagiellonce też parę ścisłych np. informatyka, biologia, geologia, matematyka, humanistyczne bibliotekoznawstwo. Na UAM-ie jest całe mnóstwo wolnych kierunków, bez sensu by wymieniać. Na innych uniwerkach i politechnikach jest pełnooo miejsc, ja bym przerwy nie robiła. Bo czym wg Ciebie jest lepsza filologia rosyjska od innej? Uwierz mi, że im mniej osób zna dany język tym łatwiej o pracę. Rosyjski zna dużo osób a już taki macedoński niekoniecznie. Wiem, że filologia rosyjska od podstaw jest na uniwersytecie opolskim, na zielonogórskim i w bydgoszczy oraz chyba na rzeszowskim, ale tam bym nie szła ![]() Droga dla Ciebie nie jest jeszcze zamknięta. Tez trzy ostatnie uniwerki nie są wysoko w rankingach, ale jak się będziesz uczyć to wszędzie się języka nauczysz. Wydział filologiczny na opolskim ma najwyższą kategorię A, więc tam byś miała dużo nauki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Mam znajomą która skończyła bałkanistyce, czym się zajmuje? Wyjechała do Chorwacji, nawet nie wiem czym się tam zajmuje, ale tutaj pracy dla niej nie było. Nie mówię, że mam wielkie parcie na tą filologię rosyjską ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
.
|
Cytat:
![]() ![]() ja bym wybrala opcje pierwsza. moze akurat spodobaja ci sie studia i bedziesz chciala je kontynuowac? na staz z UP sie nie nastawiaj, bo z tym sa czesto problemy. no i taka roczne studium to raczej niewiele daje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Również uważam, że studia mogą Ci się spodobać.
Co do mieszkań- nieraz można znaleźć tańsze mieszkanie niż akademik. Tam gdzie ja studiuje akademiki są w cenie 300- 340 zł, a mieszkanie już można znaleźć od 300 zł za osobę. Wiadomo, że wówczas nie będziesz miała pokoju dla siebie tylko będziesz musiała być z kimś w jednym tak jak w akademiku. Wszystko zależy od miasta, w Warszawie raczej te ceny by nie przeszły. Ale na południu kraju znajdziesz- wierz mi. Widzisz pełno ogłoszeń ze znajomością angielskiego, w porządku. Ale na taka rozmowę kwalifikacyjna może przyjść nawet 500 osób. I kogo wybiorą? Raczej kogoś z doświadczeniem. Ogłoszeń z macedońskim jest mało, ale jak już są to też mało osób pójdzie na taką rekrutacje, więc i szanse są większe. A na słowiańskiej nie będziesz się uczyła tylko jednego języka zapewne. No, ale Ty już na wejściu tego kierunku nienawidzisz, więc lepiej nie idź na niego. Ponadto na drugim roku możesz wziąć drugi kierunek i będziesz miała jeszcze większe szanse na pracę. Nikt nie mówi, że nie może to być filologia rosyjska. Ja nie widzę problemu w tym, że nie dostałaś się na rosyjską tylko w tym jak małe masz pojęcie o rynku pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Drugi kierunek jest płatny, więc odpada wzięcie dodatkowego na drugim roku. Chyba jednak pomyślę o tym certyfikacie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Zrobię certyfikatu też nie jest takie proste. A drugi kierunek jest płatny poniżej pewnej średniej. Ale zrobisz jak uważasz. Wpadnij tu za rok, zobaczymy co będziesz robic i co zdobyłaś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
nie do końca, radzę przeczytać ustawę albo odpowiednie wątki na forum
![]() |
![]() |
#16 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Jeszcze w tym roku studiowanie dwóch jest bezpłatne, ale gdybym w tym roku wzięła jeden a za rok drugi to już się płaci. ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
to poczytaj ten wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=356672&page=8
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
BAN stały
|
[QUOTE=AlinaMalina;2846446 2]Czy wy nie rozumiecie, że nie każdemu rodzice opłacą drugi kierunek?
Jeszcze w tym roku studiowanie dwóch jest bezpłatne, ale gdybym w tym roku wzięła jeden a za rok drugi to już się płaci. A czy Ty nie rozumiesz, że drugi kierunek nie musi być płatny? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko patrząc z tej perspektywy celowałabym w mało znany język państwa unijnego, ewentualnie chorwacki, bo Chorwacja niebawem zostanie 28 państwem członkowskim. Wydaje mi się bowiem, że mamy jednak w ramach rynku wewnętrznego więcej kontaktów gospodarczych z taką Danią czy Łotwą niż z Macedonią.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2011-07-31 o 15:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
stara jestem, ale moge ci powiedziec z perspektywy mojej ze lepiej isc na studia, nawet jesli teraz nie sa one "dla ciebie"
ja tak nie dostalam sie na romanistyke i fuksem poszlam na socjologie. a teraz? koncze studia w anglii mental health nursing na ktore mnie przyjeli wlasnie dzieki mgr z socjologi... skladajac papiery na romanistyke w zyciu nie myslalam ze bede pracowac z "wariatami", malo tego, ze bede lubic to co robie i bede autorytetem sama dla siebie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() W ostatniej klasie technikum musiałam zrezygnować z internatu w Krakowie i przenieść się na stancję. O dziwo znalazłam mieszkanie w okolicach 350 zł. Jest ich niezmiernie mało i czasem są obskurne, ale jak się nie ma co się lubi... A teraz mój brat wynajął z kumplami w tej cenie całe mieszkanie- z tym, że śpią na materacach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, można spać u znajomych mieszkających w Krakowie w kuchni na podłodze za darmo, ale to nie znaczy, że mieszkania w Krakowie są tanie
![]()
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2011-07-31 o 22:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
4 osoby na 70 mkw? Zazdroszczę. Ja mieszkałam z rodzicami i z bratem na trzydziestu metrach. A brat wynajmuje w szóstkę, mieszkanie 50 mkw, dwa dupne pokoje, w każdym po trzy osoby. Dobra, koniec tematu, bo ja nie wiem o czym jest w ogóle ta rozmowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
u mnie np. pierwszym kryterium w przyznawaniu akademików jest odległość, im większa tym większe szanse na akademik i dlatego mieszkają w nich osoby z całkiem sporym dochodem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
Również miałam za wysokie dochody. Napisałam odległość i ile czasu zajmuje dojazd oraz jakimi środkami komunikacji. Byłam pewna, że nie dostanę akademika i rozglądałam się już za mieszkaniami. Spojrzałam na listę przyjętych i okazało się, że na niej jestem
![]() Edytowane przez baleron Czas edycji: 2011-08-02 o 19:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Od października zaczynam filo rosyjską na Uniwersytecie Opolskim. Pierwotnie lista "zakawalifikowanych" liczyła 40 osób + lista rezerw. Oficjalnie mam tylko 28 osób w grupie i ogłoszony został drugi nabór. Także .. nic straconego
![]() Ja też niestety niekwalifikuję się na akademik, bo wbrew pozorom jestem "za bogata" ![]() ![]()
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Plusem drugich naborów w Opolu jest brak dodatkowej rekrutacji. Przychodzisz z papierami i jesteś przyjęta. Edytowane przez baleron Czas edycji: 2011-08-02 o 19:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:50.