Opinie o pieluszkach wielorazowych - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-13, 19:22   #421
iizabelaa
Zakorzenienie

Dot.: Opinie o pieluszkach wielorazowych

Cytat:
Napisane przez Kasia.234 Pokaż wiadomość
Na podstawie moich dotychczasowych obserwacji mogę napisać, że to akurat jest indywidualną sprawą dziecka i rodzica/opiekuna. Sporo zależy od komunikacji, od nastawienia rodzica, od zdeterminowania nawet
Co do samych pieluch - można zakładać dziecku takie, w których czuje, że ma mokro, ale nie na każde dziecko to działa.
właśnie słyszałam takie opinie, że jak dziecko czuję że ma mokro to łatwiej z odpieluchowaniem,

ale czy w pieluszkach wielorazowych których używacie dziecko czuję że ma mokro?
Stary 2011-07-13, 19:37   #422
Jezzebel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
hm, mówisz, że powinnam podtuczyć?
albo źle tetrę składam, bo póki co w latawiec i po bokach tam gdzie wąsko to wyłazi odrobinę
Jeśli tego wymaga używanie tego otulacza, to warto nawet podtuczyć
Po bokach w tym węższym miejscu, to też muszę poupychać, zwykła tetra, to jeszcze nie problem, ale np. Kikko to cięższe zadanie do formowanek wybieram raczej inny otulacz, a jak gorąco jest to storcheny (chociaż one bardziej grzeją niż jeżyki).

Byliśmy na weekend u znajomych, pieluchy sprawdziły się super, wszystkim się podobały, tak więc na 2, nawet trzy dni przy braku pralki można z wielorazówkami gdzieś wyskoczyć a najśmieszniejsze, że Igor mocno najmłodszy ze wszystkich obecnych tam dzieciaków, a jako jedyny walił kupę w nocnik kilka sików też się złapało u nas ponad 90% kup już w nocniku a jeszcze niedawno nie wierzyłam, że nam się będzie udawało
Jezzebel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 20:07   #423
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mimbi Pokaż wiadomość
No ze sprawa ogolnie zenujaca ze o kliki prosi ktos, kto sam nie klika.
Aha, nie wiem czemu odebrałam to do siebie mam za sobą ciężki tydzień, więc jarzenie u mnie kiepskie
Cytat:
Napisane przez Jezzebel Pokaż wiadomość
Jeśli tego wymaga używanie tego otulacza, to warto nawet podtuczyć
Po bokach w tym węższym miejscu, to też muszę poupychać, zwykła tetra, to jeszcze nie problem, ale np. Kikko to cięższe zadanie do formowanek wybieram raczej inny otulacz, a jak gorąco jest to storcheny (chociaż one bardziej grzeją niż jeżyki).

Byliśmy na weekend u znajomych, pieluchy sprawdziły się super, wszystkim się podobały, tak więc na 2, nawet trzy dni przy braku pralki można z wielorazówkami gdzieś wyskoczyć a najśmieszniejsze, że Igor mocno najmłodszy ze wszystkich obecnych tam dzieciaków, a jako jedyny walił kupę w nocnik kilka sików też się złapało u nas ponad 90% kup już w nocniku a jeszcze niedawno nie wierzyłam, że nam się będzie udawało
I super! Ja w zasadzie na wiekszość wyjazdow zabieram wielo, a jezdzimy sporo. Chyba ze wiem ze nie bedzie jak wyprac/wysuszyc a wyjazd na dluzej niz 3 dni to odpuszczam

Fajnie, ze Igor tak sobie radzi z nocnikiem. Maluch z niego jeszcze, a już dobrze z nocnikiem obeznany.

---
iizabelaa - u nas 99% pieluszek jest z bambusem/bawełna albo konopiami od pupy, a wiec materialami naturalnymi ktore nie daja uczucia suchosci. Synek ma swiadomosc ze jest mokro=zrobil siku, ale szczerze - to jakos specjalnie mu ta mokrosc nie przeszkadza.
Podobnie jak Kasia.234 uważam, że nauka czystości bardziej idzie w parze ze współpracą dziecko+rodzic, niż z rodzajem stosowanych pieluch. Starsza córka zostałą szybko odpieluchowana, mimo ze nosiła jednorazówki.
biankaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 20:33   #424
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biankaaa Pokaż wiadomość
---
iizabelaa - u nas 99% pieluszek jest z bambusem/bawełna albo konopiami od pupy, a wiec materialami naturalnymi ktore nie daja uczucia suchosci. Synek ma swiadomosc ze jest mokro=zrobil siku, ale szczerze - to jakos specjalnie mu ta mokrosc nie przeszkadza.
Podobnie jak Kasia.234 uważam, że nauka czystości bardziej idzie w parze ze współpracą dziecko+rodzic, niż z rodzajem stosowanych pieluch. Starsza córka zostałą szybko odpieluchowana, mimo ze nosiła jednorazówki.

dzięki za odpowiedź,

chciałabym szybko odpieluchować córkę,
to dobrze, że to nie ma wypływu,
to już się nie zastanawiam nad wielorazowymi
Stary 2011-07-13, 20:54   #425
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
właśnie słyszałam takie opinie, że jak dziecko czuję że ma mokro to łatwiej z odpieluchowaniem,

ale czy w pieluszkach wielorazowych których używacie dziecko czuję że ma mokro?
Zacytuje tylko Twoją jedną wypowiedź, a odpowiem na Twoje wszystkie pytania

Wybór wielo
Zobacz sobie zdjęcia, które wstawiłam i przyjrzyj się formowance Bambinex - to pieluchy z bawełny bambusowej z niewielka iloscia tworzywa,zeby sie nie rozciagła. Jest przemiła w dotyku, nie o co jedno

Dla mnie najważniejszy argument - te pieluchy są zdrowsze tetra, bawełna, flanela nie są materiałami uczulającymi Sztuczny polar moze lekko odparzac, a wełne nie każdy toleruje.

Nie przekonały mnie argumenty ekonomiczne, bo pieluchy jedno mozna i kupic po ok. 40 groszy za sztuke, wiec wychodza taniej.

Argumenty eko,ze nie szkodze srodowisku - prawda i nie zastanawiam sie ile pierwiastkow z tablicy Mendelejewa bedzie miało moje dziecko przy pupie.

Pranie - porozmawiajmy za jakiś czas

odpieluchowanie - tu zależy dużo od nas. Widok dziecko ok. 2,5 do 3 lat w pieluszce dla mnie osobiscie jest zenujący.

Edytowane przez lemoorka
Czas edycji: 2011-07-13 o 20:55
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-14, 08:49   #426
velluto
Zadomowienie

Uprzejmie donoszę, że w nappime bedzie nowa dostawa minkee i pula bawełnianego będzie dostępny wzor jeżyki i kasety takie same jak u eko_mamy Można zobaczyć tutaj co nowego będzie (post 1308): http://www.chusty.info/forum/showthr...=43586&page=66
Cytat:
Od środka normalny laminat ale z każdej strony próbowałąm i ładnie przepuszcza powietrze. Skóra łądna. Ale - ja na upały poprostu z założenia daję wełnę, tetrę, albo same formowanki. Na zdjęciach otulacz jest z wkładem flipowym mam sucho.

My właśnie kończymy testować pieluszki małe me. Moim zdaniem fajne, nawet bardzo. O ile ktos nie ma parcia na naturalne materialy przy pupie. W ofercie tylko z mikropolarem albo coolmaxem. Obie tkaniny mają fajne właściwości i są doskonałej jakości. Podobnie zresztą jak szycie, krój, rewelacyjne mikrofibrowe wkładki - wsyztsko godne polecenia. Mam troche fotek, wrzuce do klubu. Tylko dla mnie minusem nie do przeskoczenia jest brak naturalnych materialow wewnatrz pieluszki w regularnej sprzedazy.

Nasz stosik powiekszyl sie tez o nowy otulacz babyetty. Tym razem zakupilam z tego miekszego pula - kroj jak dla mnie super. I na tym musze zakonczyc zakupy otulaczy pulowych bo mam ich zdecydowanie zbyt duzo (3 flipy, 2 econobum, 2 bbh, eko_mama, babyetta - chyba 9).
Fajny ten otulacz, zamówiłam taki sam wzór z nappime Będzie to pul bawełniany, a nie pul poliestrowy obszyty bawełną, więc mam nadzieje, że bedzie spisywał sie dobrze
Tez patrzyłam na te pieluszki małe me - wyglądają fajnie, ale mam takie samo zdanie co Ty odnośnie dostępnych materiałów
Biankaa jesteś pieluchomaniaczką Udałby Ci sie zmieścić wszystkie Twoje pieluszki na jednej fotce?

Cytat:
Napisane przez Jezzebel Pokaż wiadomość
klask i:
dla mnie kupy w nocnik to prawdziwe wybawienie teraz jak moja córa je juz prawie wszystko, to wali takie kupska, że nie wyobrażam sobie ich w pieluszkach czy to wielorazowych czy jednorazowych
Cytat:
u nas 99% pieluszek jest z bambusem/bawełna albo konopiami od pupy, a wiec materialami naturalnymi ktore nie daja uczucia suchosci. Synek ma swiadomosc ze jest mokro=zrobil siku, ale szczerze - to jakos specjalnie mu ta mokrosc nie przeszkadza.
u nas to samo

A ja od tygodnia jestem posiadaczką wełnianych majteczek od Franiszki. Wełna fajna, milutka, cienka - majteczki uszyte z dwóch warstw wełny, ale niestety mamy je dopiero od tygodnia a juz sie zmechaciły (skulkowały) Z jeżykami dzieje sie to samo?
Poza tym krój fajny, bez nogawek, z gumką w pasie i dodatkowo ze sznureczkiem dla lepszego dopasowania.
Jednak tetry nie trzymają zbyt dobrze - o ile na pupie jest ok, to z przodu juz wygląda to niezbyt fajnie. No ale moze ja mam zbyt duze wymagania co do tetry i otulacza? Bo wg mnie to jak narazie tylko Flip radził sie z tetrą bez zarzutu.
Wieczorem postaram sie wkleić jakies fotki

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ----------

Bianka, zapomnałam zapytac, jak tam pieluszkowe zdobycze z wakacyjnych wypadów? Udało Ci sie cos fajnego upolowac? Czytałam, ze rewelacyjne sa Monkey Snuggles z USA, planujesz ich zakup?

Edytowane przez velluto
Czas edycji: 2011-07-14 o 07:36
velluto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-14, 09:16   #427
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
[/COLOR]Bianka, zapomnałam zapytac, jak tam pieluszkowe zdobycze z wakacyjnych wypadów? Udało Ci sie cos fajnego upolowac? Czytałam, ze rewelacyjne sa Monkey Snuggles z USA, planujesz ich zakup?
Ja mam formowankę Monkey Snuggles jedną, jest ładna, fajny materiał, chłonna też, ale szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem, dlaczego taka droga
Kasia.234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-14, 10:00   #428
velluto
Zadomowienie

Cytat:
Ja mam formowankę Monkey Snuggles jedną, jest ładna, fajny materiał, chłonna też, ale szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem, dlaczego taka droga
ceny niektórych pieluszek nie raz mnie mocno zaskoczyły np. taka apple cheeks

Stary 2011-07-14, 10:13   #429
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
ceny niektórych pieluszek nie raz mnie mocno zaskoczyły np. taka apple cheeks
z apple cheeks mam wkłady, warte swojej ceny
Stary 2011-07-16, 13:01   #430
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
Zacytuje tylko Twoją jedną wypowiedź, a odpowiem na Twoje wszystkie pytania

Wybór wielo
Zobacz sobie zdjęcia, które wstawiłam i przyjrzyj się formowance Bambinex - to pieluchy z bawełny bambusowej z niewielka iloscia tworzywa,zeby sie nie rozciagła. Jest przemiła w dotyku, nie o co jedno

Dla mnie najważniejszy argument - te pieluchy są zdrowsze tetra, bawełna, flanela nie są materiałami uczulającymi Sztuczny polar moze lekko odparzac, a wełne nie każdy toleruje.

Nie przekonały mnie argumenty ekonomiczne, bo pieluchy jedno mozna i kupic po ok. 40 groszy za sztuke, wiec wychodza taniej.

Argumenty eko,ze nie szkodze srodowisku - prawda i nie zastanawiam sie ile pierwiastkow z tablicy Mendelejewa bedzie miało moje dziecko przy pupie.

Pranie - porozmawiajmy za jakiś czas

odpieluchowanie - tu zależy dużo od nas. Widok dziecko ok. 2,5 do 3 lat w pieluszce dla mnie osobiscie jest zenujący.
dzięki
ja aktualnie na pieluchy wydaję miesięcznie 80-120zł,
w zależności jakie kupię

jeśli chodzi o bycie eko,
to w sumie ze mną nie jest aż tak źle
segreguję skrupulatnie śmieci, co powoduję śmiech u moich sąsiadów, że mi się chce,
nie używam foliówek, woreczków itp

ale wolałabym wprowadzić jakiś inny element sprzyjający ochronie środowiska u mnie w domu
niż rezygnacja z pieluszek jednorazowych

A co do prania, to by mi się nie chciało
Stary 2011-07-16, 16:24   #431
dra
Zakorzenienie

witaj iza ty tutaj
ja super eko jakaś nie jestem,ale my na wielorazówkach i dobrze,ze spróbowałam nie żałuję,jestem zadowolona,sa zdrowe i ladne
Fakt jednorazówki na dalsze wyjazdy jednak biorę,więc troche zasmiecam środowisko,ale jak mysle,ze w czym chodzi moje dziecko to mnie trzęsie jak przeczytałam co mają w sobie pampki to szok.
a co do prania jakby ci się nie chciało? to ręcznie pierzesz czy co,mi tam pralka pierze tylko rozwieszam
U nas sporo ubranek idzie do prania wiec jak wrzucam pieluszki to bardziej zapycha pralkę.

A chciałam się pochwalić babcia uszyła wnusiowi pieluszki,szkoda,że ja szyć nie umiem bym ich wiecej uszyła,a babcię też nie chce meczyć,ale ma jeszcze uszyć na razie mamy dwie
Stary 2011-07-16, 20:03   #432
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
witaj iza ty tutaj
ja super eko jakaś nie jestem,ale my na wielorazówkach i dobrze,ze spróbowałam nie żałuję,jestem zadowolona,sa zdrowe i ladne
Fakt jednorazówki na dalsze wyjazdy jednak biorę,więc troche zasmiecam środowisko,ale jak mysle,ze w czym chodzi moje dziecko to mnie trzęsie jak przeczytałam co mają w sobie pampki to szok.
a co do prania jakby ci się nie chciało? to ręcznie pierzesz czy co,mi tam pralka pierze tylko rozwieszam
U nas sporo ubranek idzie do prania wiec jak wrzucam pieluszki to bardziej zapycha pralkę.

A chciałam się pochwalić babcia uszyła wnusiowi pieluszki,szkoda,że ja szyć nie umiem bym ich wiecej uszyła,a babcię też nie chce meczyć,ale ma jeszcze uszyć na razie mamy dwie
dra ja jestem wszędzie
wiesz siedzę w domu, jeszcze na macierzyński i nieludzko się nudzę

no wiem, że pralka,
ale jakoś bym musiała te brudne pieluchy do czasu prania przechowywać
mi strasznie ciężko uzbierać tyle ubranek małej ile potrzebuję do bębna, bo przecież to takie malutkie, więc piorę raz w tygodniu,
i takie ubranka to wogóle brudne nie są więc piorę w 40 stopniach a pewnie pieluchy to trzeba w wyższej temp. prać

rozpędziłam się, już wam nie zaśmiecam wątku
Stary 2011-07-18, 09:34   #433
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
dra ja jestem wszędzie

no wiem, że pralka,
mi strasznie ciężko uzbierać tyle ubranek małej ile potrzebuję do bębna, bo przecież to takie malutkie, więc piorę raz w tygodniu,
i takie ubranka to wogóle brudne nie są więc piorę w 40 stopniach a pewnie pieluchy to trzeba w wyższej temp. prać

Wracajac do atku eko- mieszkasz w bloku czy w domu i segregujesz?

Ja mieszkam w domu, mimo,ze segreguje to jeden kubeł 80 l kosztuje mnie prawie 30 zł/ wywów- wywoze dlatego dwa razy w m-cu i co miesiac wynosze wory z makulatura, szklem, plastikami a raz na kwartał leki, meble, ubrania, itd. To tez mi dało do myslenia,ze trzeba by w lato nie kisić pampersów w kuble A jak sobie pomysle, co znowu nasz rzad wymyslil rewolucje ze smieciami, ktore maja zdrozec o 30% to juz sie podłamałam

Ja co prawda jeszcze nie jestem mama, ale doszlam do wniosku,ze rzeczy dziecka bede prac z naszymi w proszku dzieciecym lub balsamie lub mydle biały jeleń

Pranie - niby 60 st. ale podobniez wystarczy 40, jakis srodek lub piekne słonce lub zelazko jesli zwykla tetra.
Stary 2011-07-18, 09:49   #434
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
dra ja jestem wszędzie

no wiem, że pralka,

Ja pieluszki piorę osobno ubrania osobno.
Pieluszki 60 st.. Zwykle co drugi dzień, dużo zalezy od pogody.
(mam specjalny worek do przechowywania brudnych pieluszek

Ubrania dzieci piorę z naszymi, w non bio (różnych firm, zwykle w proszku, teraz kupiłam żel/ płyn do prania i zobaczę jak się sprawdzi).
Uczuleń itp. nie zaobserwowałam
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 10:10   #435
ela_84
Raczkowanie

Cytat:
ela_84 już urodziła? Wiecie może...?
Urodziłam Tomka 8 lipca mam chudzinkę 53 cm i 3 kg, tzn. jak dla mnie jest idealny ale ma mały brzuszek i szczupłą pupę i nogi i zastanawiam się, kiedy mi do pieluch one size dorośnie na razie używamy tots botsa dla maluchów - chyba mu przypadły do gustu chociaż wkład wyjęłam, bo w sumie to aio i z wkładem za grubo. Ze skórą raczej nie będziemy mieli problemów, więc przed nami kilka miesięcy pieluchowego szaleństwa zrobię później jakieś fotki i wstawię do klubu. Pozdrowionka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-18, 10:59   #436
velluto
Zadomowienie

Ela - gratulacje Witamy kolejnego użytkownika pieluszek wielo W końcu możesz wypróbować wszystkie te pieluszki Koniecznie wstaw fotki synka, juz sto lat nie widziałam takiego maluszka A w pieluszkach to już w ogóle

Stary 2011-07-18, 13:28   #437
dra
Zakorzenienie

Iza to zazdroszcze ci nudów to masz aniołka w domu,ja od narodzin mam diabełka i tylko pomarzyc o nudach.

Co do pieluszek można prać 40 stopniach,ale i można 60 ja piorę w 40 z ubrankami, piorę co 2 dni,ale zapomniałam też dodać,że piorę też z naszymi ciuchami i dlatego mam pełną pralkę a do przechowywania pieluch mam wiaderko zamykane i na nieprzyjemny zapach olejek herbaciany
Stary 2011-07-18, 22:15   #438
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
Wracajac do atku eko- mieszkasz w bloku czy w domu i segregujesz?

Ja mieszkam w domu, mimo,ze segreguje to jeden kubeł 80 l kosztuje mnie prawie 30 zł/ wywów- wywoze dlatego dwa razy w m-cu i co miesiac wynosze wory z makulatura, szklem, plastikami a raz na kwartał leki, meble, ubrania, itd. To tez mi dało do myslenia,ze trzeba by w lato nie kisić pampersów w kuble A jak sobie pomysle, co znowu nasz rzad wymyslil rewolucje ze smieciami, ktore maja zdrozec o 30% to juz sie podłamałam

Ja co prawda jeszcze nie jestem mama, ale doszlam do wniosku,ze rzeczy dziecka bede prac z naszymi w proszku dzieciecym lub balsamie lub mydle biały jeleń

Pranie - niby 60 st. ale podobniez wystarczy 40, jakis srodek lub piekne słonce lub zelazko jesli zwykla tetra.
ja mieszkam w domu i jak sobie myślę o opłatach za śmieci to mnie ...
wiadomo za śmieci muszę płacić (50zł za wywóz 4 razy w miesiącu kubła), i ładuje do niego to co wg mnie nie da się posegregować np. pieluszki, zimą popiół z pieca
z segregacją to moje miasto jest na bakier,
śmieciara wszystko wrzuca w jeden wór

ale na każdym osiedlu są pojemniki do segregacji, więc zbieram oddzielnie, plastik, szkło, papier i tam wywozimy sami
osiedle wielkie, pojemniki po jednym,
więc wygląda to jak małe wysypisko

ale ostatnio dostałam ulotkę jakiegoś prywatnego nie wiem jak to nazwać "śmieciarza"
że w każdy piątek będzie zbierał zostawione przy bramach worki z plastikiem
Stary 2011-07-19, 10:58   #439
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ela_84 Pokaż wiadomość
Urodziłam Tomka 8 lipca mam chudzinkę 53 cm i 3 kg, tzn. jak dla mnie jest idealny ale ma mały brzuszek i szczupłą pupę i nogi i zastanawiam się, kiedy mi do pieluch one size dorośnie na razie używamy tots botsa dla maluchów - chyba mu przypadły do gustu chociaż wkład wyjęłam, bo w sumie to aio i z wkładem za grubo. Ze skórą raczej nie będziemy mieli problemów, więc przed nami kilka miesięcy pieluchowego szaleństwa zrobię później jakieś fotki i wstawię do klubu. Pozdrowionka
Ela gratulacje. :CMOK: Dużo zdrówka dla Tomka

Tomek prześliczny- chudzinka taka kochana, ale nadrobi Mi tez prognozuja Maluszka.

Super wygląda w tej pieluszce

Cytat:
ja mieszkam w domu i jak sobie myślę o opłatach za śmieci to mnie ...
wiadomo za śmieci muszę płacić (50zł za wywóz 4 razy w miesiącu kubła), i ładuje do niego to co wg mnie nie da się posegregować np. pieluszki, zimą popiół z pieca
z segregacją to moje miasto jest na bakier,
śmieciara wszystko wrzuca w jeden wór

ale na każdym osiedlu są pojemniki do segregacji, więc zbieram oddzielnie, plastik, szkło, papier i tam wywozimy sami
osiedle wielkie, pojemniki po jednym,
więc wygląda to jak małe wysypisko

ale ostatnio dostałam ulotkę jakiegoś prywatnego nie wiem jak to nazwać "śmieciarza"
że w każdy piątek będzie zbierał zostawione przy bramach worki z plastikiem
To masz wywóz taniej, u mnie była wielka propoganda,ze ceny spadna jak ludzie beda segregować. Efekt nie podnosili cen przez dwa lata jak podniesli mozna iśc z torbami i dlatego wywoze dwa razy w m-cu. I obawiam się latajacych bzyków nad kubłem pełnym pieluch Nawet teraz jak wyzsze tempretaury zapach nieziemski

To jest troche niesprawiedliwe, bo ten kto mieszka w bloku ma w nosie - moze wynosić śmieci do woli, a opłaty maja śmieszne bo od czlonka rodziny. A kubłow do segregacji u mnie na osiedlach co kot napłakał
Stary 2011-07-19, 20:04   #440
Jezzebel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ela_84 Pokaż wiadomość
Ela gratulacje!!! Widziałam zdjęcia na klubie, śliczny maluszek Oby Wam się pieluszek dobrze używało i żeby główny zainteresowany przede wszystkim był zadowolony
Jezzebel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-30, 19:29   #441
ela_84
Raczkowanie

Dziękuję i zaraz dokładam nowe fotki - od dziś używamy bumgeniusów
Stary 2011-07-31, 15:21   #442
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Witam

Z końcem września pojawi się u mnie moje pierwsze maleństwo i chciałabym spróbować pieluszek wielorazowych ale zupełnie nie wiem jakie będą dobre dla takiego malucha. Zacząć od kieszonek odrazu czy może coś innego jest bardziej odpowiednie. Widzę że wy używacie od początku więc podpowiedzcie proszę co się nada żebym nie wydała kasy na coś co nie będzie pasowało do tej maleńkiej pupci

Magdalenka 5.11.2014

i wystarczy nam tego miodu
irmith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-01, 07:36   #443
ela_84
Raczkowanie

Zależy jakie wymiary będzie miał maluch, my zaczęliśmy od takich pieluszek: http://www.pieluszkarnia.pl/product-...Teeny-Fit.html a koło 3,5 kg przeskoczyłam na kieszonki one size najpierw z cienkimi wkładami, a teraz ze zwykłymi; ogólnie chciałam uniknąć ciągłej wymiany pieluch rozmiarowych i stąd te kieszonki.
Stary 2011-08-01, 11:14   #444
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Ile sztuk na poczatek trzeba mieć skoro odrazu zużywa się całość?? Bo potem jak rozumiem kieszonek kilka bo do nich dodaje się wkład chłonący i papierek/bibułę??

Magdalenka 5.11.2014

Stary 2011-08-01, 14:28   #445
ela_84
Raczkowanie

Około 20 kieszonek żeby prać co drugi dzień. Kilka to wystarczy.. na pół dnia No chyba, że ktoś same wkłady zmienia, ale przy bardzo częstych noworodkowych kupach, to ja tego nie widzę.
Stary 2011-08-01, 16:14   #446
prunelle
Wtajemniczenie

ela, gratulacje! gdzie te fotki?
my po 2tygodniwym urlopie, ale tam gdzie byliśmy pralka była i nasze pieluchy pięknie ozdabiały płot

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-01, 18:41   #447
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez irmith Pokaż wiadomość
Ile sztuk na poczatek trzeba mieć skoro odrazu zużywa się całość?? Bo potem jak rozumiem kieszonek kilka bo do nich dodaje się wkład chłonący i papierek/bibułę??
Kieszonkę zmieniasz jak dziecko zabrudzi, otulacz zostaje na kilka razy. Do otulacza można wkładać same wkładki, pod otulacz można zakładać formowanki albo kieszonki bez pula.
Na początek cięzko powiedzieć, bo maluszkowi nie założysz grubszej/bardziej chłonnej pieluszki, bo pupa będzie za wielka i za wysoko w stosunku go głowy i reszty ciała. Na początek można dać tetrę czy same wkładki do otulacza, jak ma kilka miesięcy to więcej pieluch
Generalnie dla 2-3 miesięczniaka to chyba około 10 na dobę. Jeśli pierzesz co dwa dni to licz jeszcze jakiś zapas na czas schnięcia pieluch.
Stary 2011-08-02, 13:56   #448
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Cytat:
Kieszonkę zmieniasz jak dziecko zabrudzi, otulacz zostaje na kilka razy. Do otulacza można wkładać same wkładki, pod otulacz można zakładać formowanki albo kieszonki bez pula.
Na początek cięzko powiedzieć, bo maluszkowi nie założysz grubszej/bardziej chłonnej pieluszki, bo pupa będzie za wielka i za wysoko w stosunku go głowy i reszty ciała. Na początek można dać tetrę czy same wkładki do otulacza, jak ma kilka miesięcy to więcej pieluch
Generalnie dla 2-3 miesięczniaka to chyba około 10 na dobę. Jeśli pierzesz co dwa dni to licz jeszcze jakiś zapas na czas schnięcia pieluch.
Aha czyli muszę kupić kilka otulaczy i do tego 10-15 kieszonek i tyle samo wkładów? Co znaczy kieszonka bez pula? Ja myślałam że kieszonka to już taki otulacz z kieszenią na wkład który albo się wkłada do środka dla mniejszych dzieci albo na jak się oducza od pieluszek

Magdalenka 5.11.2014

Stary 2011-08-02, 14:21   #449
Kasia.234
Rozeznanie

Kieszonka to pieluszka, do której wkładasz wkłady różne. Są kieszonki pulowe, które nie wymagają już otulacza i kieszonki formowane (czyli np z bawełną, frotą czy innym materiałem od zewnątrz), na które nakłada się jeszcze otulacz. Kieszonkę zmieniasz zawsze po zabrudzeniu, nie ma takich, w których wymieniasz wkłady tylko. Niby niektóre osoby twierdzą, że tak można, ale ponieważ kieszonka ma od wewnątrz polar, który daje dziecku uczucie suchości przy skórze i odprowadza wilgoć dalej do wkładki, to przecież ten polar ma kontakt z moczem (czyli może i jest suchy, ale jednak nie pachnie najlepiej)
Stary 2011-08-03, 05:57   #450
justin18061976
Rozeznanie

czesc Kobietki!
Dawno mnie u Was nie bylo, pozdrawiam Wszystkie bardzo serdecznie ja juz w pracy, Malz tez, teraz babcia siedzi ze Stefciem.
Pieluszkowanie troche zeszlo nam na psy babcia nie umie, Maluch nosi albo w nocy albo kiedy ja przyjde z pracy...szkoda, bo mam takie cudenka m.in. od eko_mamy.
My pierzemy co dwa dni w proszku antybakt. w 60 stopniach, teraz schna w jeden dzien na sloneczku.
Ela widzialam w klubie Twoje Malenstwo - cudny Baczek a jak super w pielusiach wyglada nasz kolejny Dzidzius tez bedzie pieluszkowany od poczatku, juz ma pokazny stosik ale to jeszcze hoho, na razie Stefulo nosi i nosic bedzie

http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png
62-61-60-59-58-57-56-55-54-53
justin18061976 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości