![]() |
#421 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Opinie o pieluszkach wielorazowych
Cytat:
ale czy w pieluszkach wielorazowych których używacie dziecko czuję że ma mokro?
![]() |
![]() |
#422 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Po bokach w tym węższym miejscu, to też muszę poupychać, zwykła tetra, to jeszcze nie problem, ale np. Kikko to cięższe zadanie ![]() Byliśmy na weekend u znajomych, pieluchy sprawdziły się super, wszystkim się podobały, tak więc na 2, nawet trzy dni przy braku pralki można z wielorazówkami gdzieś wyskoczyć ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 | |
Zadomowienie
|
Aha, nie wiem czemu odebrałam to do siebie
![]() ![]() Cytat:
![]() Fajnie, ze Igor tak sobie radzi z nocnikiem. Maluch z niego jeszcze, a już dobrze z nocnikiem obeznany. --- iizabelaa - u nas 99% pieluszek jest z bambusem/bawełna albo konopiami od pupy, a wiec materialami naturalnymi ktore nie daja uczucia suchosci. Synek ma swiadomosc ze jest mokro=zrobil siku, ale szczerze - to jakos specjalnie mu ta mokrosc nie przeszkadza. Podobnie jak Kasia.234 uważam, że nauka czystości bardziej idzie w parze ze współpracą dziecko+rodzic, niż z rodzajem stosowanych pieluch. Starsza córka zostałą szybko odpieluchowana, mimo ze nosiła jednorazówki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki za odpowiedź, chciałabym szybko odpieluchować córkę, to dobrze, że to nie ma wypływu, to już się nie zastanawiam nad wielorazowymi
![]() |
![]() |
#425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybór wielo Zobacz sobie zdjęcia, które wstawiłam i przyjrzyj się formowance Bambinex - to pieluchy z bawełny bambusowej z niewielka iloscia tworzywa,zeby sie nie rozciagła. Jest przemiła w dotyku, nie o co jedno ![]() Dla mnie najważniejszy argument - te pieluchy są zdrowsze ![]() ![]() ![]() Nie przekonały mnie argumenty ekonomiczne, bo pieluchy jedno mozna i kupic po ok. 40 groszy za sztuke, wiec wychodza taniej. Argumenty eko,ze nie szkodze srodowisku - prawda i nie zastanawiam sie ile pierwiastkow z tablicy Mendelejewa bedzie miało moje dziecko przy pupie. Pranie - porozmawiajmy za jakiś czas ![]() odpieluchowanie - tu zależy dużo od nas. Widok dziecko ok. 2,5 do 3 lat w pieluszce dla mnie osobiscie jest zenujący. Edytowane przez lemoorka Czas edycji: 2011-07-13 o 20:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 | |||
Zadomowienie
|
Uprzejmie donoszę, że w nappime bedzie nowa dostawa minkee i pula bawełnianego
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Tez patrzyłam na te pieluszki małe me - wyglądają fajnie, ale mam takie samo zdanie co Ty odnośnie dostępnych materiałów ![]() Biankaa jesteś pieluchomaniaczką ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() dla mnie kupy w nocnik to prawdziwe wybawienie ![]() ![]() Cytat:
![]() A ja od tygodnia jestem posiadaczką wełnianych majteczek od Franiszki. Wełna fajna, milutka, cienka - majteczki uszyte z dwóch warstw wełny, ale niestety mamy je dopiero od tygodnia a juz sie zmechaciły (skulkowały) ![]() Poza tym krój fajny, bez nogawek, z gumką w pasie i dodatkowo ze sznureczkiem dla lepszego dopasowania. Jednak tetry nie trzymają zbyt dobrze - o ile na pupie jest ok, to z przodu juz wygląda to niezbyt fajnie. No ale moze ja mam zbyt duze wymagania co do tetry i otulacza? ![]() Wieczorem postaram sie wkleić jakies fotki ![]() ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ---------- Bianka, zapomnałam zapytac, jak tam pieluszkowe zdobycze z wakacyjnych wypadów? Udało Ci sie cos fajnego upolowac? Czytałam, ze rewelacyjne sa Monkey Snuggles z USA, planujesz ich zakup? Edytowane przez velluto Czas edycji: 2011-07-14 o 07:36 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja aktualnie na pieluchy wydaję miesięcznie 80-120zł, w zależności jakie kupię ![]() jeśli chodzi o bycie eko, to w sumie ze mną nie jest aż tak źle ![]() segreguję skrupulatnie śmieci, co powoduję śmiech u moich sąsiadów, że mi się chce, nie używam foliówek, woreczków itp ale wolałabym wprowadzić jakiś inny element sprzyjający ochronie środowiska u mnie w domu niż rezygnacja z pieluszek jednorazowych ![]() A co do prania, to by mi się nie chciało ![]()
![]() |
![]() |
#431 |
Zakorzenienie
|
witaj iza ty tutaj
![]() ja super eko jakaś nie jestem,ale my na wielorazówkach i dobrze,ze spróbowałam nie żałuję,jestem zadowolona,sa zdrowe i ladne ![]() Fakt jednorazówki na dalsze wyjazdy jednak biorę,więc troche zasmiecam środowisko,ale jak mysle,ze w czym chodzi moje dziecko to mnie trzęsie jak przeczytałam co mają w sobie pampki to szok. a co do prania jakby ci się nie chciało? to ręcznie pierzesz czy co,mi tam pralka pierze tylko rozwieszam ![]() U nas sporo ubranek idzie do prania wiec jak wrzucam pieluszki to bardziej zapycha pralkę. A chciałam się pochwalić babcia uszyła wnusiowi pieluszki,szkoda,że ja szyć nie umiem bym ich wiecej uszyła,a babcię też nie chce meczyć,ale ma jeszcze uszyć na razie mamy dwie
![]() |
#432 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiesz siedzę w domu, jeszcze na macierzyński i nieludzko się nudzę ![]() no wiem, że pralka, ale jakoś bym musiała te brudne pieluchy do czasu prania przechowywać ![]() mi strasznie ciężko uzbierać tyle ubranek małej ile potrzebuję do bębna, bo przecież to takie malutkie, więc piorę raz w tygodniu, i takie ubranka to wogóle brudne nie są więc piorę w 40 stopniach a pewnie pieluchy to trzeba w wyższej temp. prać ![]() rozpędziłam się, już wam nie zaśmiecam wątku ![]()
![]() |
![]() |
#433 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wracajac do atku eko- mieszkasz w bloku czy w domu i segregujesz? Ja mieszkam w domu, mimo,ze segreguje to jeden kubeł 80 l kosztuje mnie prawie 30 zł/ wywów- wywoze dlatego dwa razy w m-cu i co miesiac wynosze wory z makulatura, szklem, plastikami a raz na kwartał leki, meble, ubrania, itd. To tez mi dało do myslenia,ze trzeba by w lato nie kisić pampersów w kuble ![]() ![]() Ja co prawda jeszcze nie jestem mama, ale doszlam do wniosku,ze rzeczy dziecka bede prac z naszymi w proszku dzieciecym lub balsamie lub mydle biały jeleń ![]() Pranie - niby 60 st. ale podobniez wystarczy 40, jakis srodek lub piekne słonce lub zelazko jesli zwykla tetra. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja pieluszki piorę osobno ![]() Pieluszki 60 st.. Zwykle co drugi dzień, dużo zalezy od pogody. (mam specjalny worek do przechowywania brudnych pieluszek ![]() Ubrania dzieci piorę z naszymi, w non bio (różnych firm, zwykle w proszku, teraz kupiłam żel/ płyn do prania i zobaczę jak się sprawdzi). Uczuleń itp. nie zaobserwowałam ![]()
![]() |
![]() |
#435 |
Raczkowanie
|
Urodziłam Tomka 8 lipca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 |
Zadomowienie
|
Ela - gratulacje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Zakorzenienie
|
Iza to zazdroszcze ci nudów to masz aniołka w domu,ja od narodzin mam diabełka i tylko pomarzyc o nudach.
Co do pieluszek można prać 40 stopniach,ale i można 60 ja piorę w 40 z ubrankami, piorę co 2 dni,ale zapomniałam też dodać,że piorę też z naszymi ciuchami i dlatego mam pełną pralkę ![]()
![]() |
#438 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiadomo za śmieci muszę płacić (50zł za wywóz 4 razy w miesiącu kubła), i ładuje do niego to co wg mnie nie da się posegregować np. pieluszki, zimą popiół z pieca z segregacją to moje miasto jest na bakier, śmieciara wszystko wrzuca w jeden wór ale na każdym osiedlu są pojemniki do segregacji, więc zbieram oddzielnie, plastik, szkło, papier i tam wywozimy sami ![]() osiedle wielkie, pojemniki po jednym, więc wygląda to jak małe wysypisko ![]() ale ostatnio dostałam ulotkę jakiegoś prywatnego nie wiem jak to nazwać "śmieciarza" ![]() że w każdy piątek będzie zbierał zostawione przy bramach worki z plastikiem ![]()
![]() |
![]() |
#439 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tomek prześliczny- chudzinka taka kochana, ale nadrobi ![]() Super wygląda w tej pieluszce ![]() Cytat:
![]() ![]() To jest troche niesprawiedliwe, bo ten kto mieszka w bloku ma w nosie - moze wynosić śmieci do woli, a opłaty maja śmieszne bo od czlonka rodziny. A kubłow do segregacji u mnie na osiedlach co kot napłakał ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Raczkowanie
|
Dziękuję i zaraz dokładam nowe fotki - od dziś używamy bumgeniusów
![]()
![]() |
#442 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Z końcem września pojawi się u mnie moje pierwsze maleństwo i chciałabym spróbować pieluszek wielorazowych ale zupełnie nie wiem jakie będą dobre dla takiego malucha. Zacząć od kieszonek odrazu czy może coś innego jest bardziej odpowiednie. Widzę że wy używacie od początku więc podpowiedzcie proszę co się nada żebym nie wydała kasy na coś co nie będzie pasowało do tej maleńkiej pupci ![]()
![]() |
#443 |
Raczkowanie
|
Zależy jakie wymiary będzie miał maluch, my zaczęliśmy od takich pieluszek: http://www.pieluszkarnia.pl/product-...Teeny-Fit.html a koło 3,5 kg przeskoczyłam na kieszonki one size najpierw z cienkimi wkładami, a teraz ze zwykłymi; ogólnie chciałam uniknąć ciągłej wymiany pieluch rozmiarowych i stąd te kieszonki.
![]() |
#444 |
Wtajemniczenie
|
Ile sztuk na poczatek trzeba mieć skoro odrazu zużywa się całość?? Bo potem jak rozumiem kieszonek kilka bo do nich dodaje się wkład chłonący i papierek/bibułę??
![]() |
#445 |
Raczkowanie
|
Około 20 kieszonek żeby prać co drugi dzień. Kilka to wystarczy.. na pół dnia
![]()
![]() |
#446 |
Wtajemniczenie
|
ela, gratulacje! gdzie te fotki?
![]() my po 2tygodniwym urlopie, ale tam gdzie byliśmy pralka była i nasze pieluchy pięknie ozdabiały płot ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na początek cięzko powiedzieć, bo maluszkowi nie założysz grubszej/bardziej chłonnej pieluszki, bo pupa będzie za wielka i za wysoko w stosunku go głowy i reszty ciała. Na początek można dać tetrę czy same wkładki do otulacza, jak ma kilka miesięcy to więcej pieluch ![]() Generalnie dla 2-3 miesięczniaka to chyba około 10 na dobę. Jeśli pierzesz co dwa dni to licz jeszcze jakiś zapas na czas schnięcia pieluch. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#449 |
Rozeznanie
|
Kieszonka to pieluszka, do której wkładasz wkłady różne. Są kieszonki pulowe, które nie wymagają już otulacza i kieszonki formowane (czyli np z bawełną, frotą czy innym materiałem od zewnątrz), na które nakłada się jeszcze otulacz. Kieszonkę zmieniasz zawsze po zabrudzeniu, nie ma takich, w których wymieniasz wkłady tylko. Niby niektóre osoby twierdzą, że tak można, ale ponieważ kieszonka ma od wewnątrz polar, który daje dziecku uczucie suchości przy skórze i odprowadza wilgoć dalej do wkładki, to przecież ten polar ma kontakt z moczem (czyli może i jest suchy, ale jednak nie pachnie najlepiej)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Rozeznanie
|
czesc Kobietki!
Dawno mnie u Was nie bylo, pozdrawiam Wszystkie bardzo serdecznie ![]() Pieluszkowanie troche zeszlo nam na psy ![]() My pierzemy co dwa dni w proszku antybakt. w 60 stopniach, teraz schna w jeden dzien na sloneczku. Ela widzialam w klubie Twoje Malenstwo - cudny Baczek ![]() ![]() ![]() ![]()
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.