|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#601 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dlaczego nie dawać Pedigree, Chappi, Whiskas itp?
ale przeliczając na objętość nie jest tańsza, a przecież o to chodzi; )
a z karm, którymi ostatnio zajada się moja kicia polecam yarrah |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#602 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak kupujesz krem do twarzy to też kupujesz 400ml za 10zł czy kupujesz ten z lepszym składem 50ml za 20zł? Na logikę... ![]()
![]() |
![]() |
#603 |
Raczkowanie
|
spokojnie, rozumiem o co Ci chodzi. ja bardzo dbam o prawidłowe żywienie mojej brzydkiej królewny więc nie do tego piję. po prostu Twój argument jest bez sensu. ta karma nie wychodzi taniej. zawartość mięsa jest korzystniejsza w przeliczeniu na cenę ale nijak to się ma do ogólnej wartości i ubytków z portfela. na logikę; )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#604 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
40% karma wychodzi o wiele taniej. Zawartość mięsa w pedigree nigdy nie będzie korzystniejsza przy tych proporcjach, które podałam. W 15kg pedigree jest 600gram mięsa, w 2kg 40% karmy masz 800gram mięsa. I jeśli ta sama karma byłaby pakowana po 15kg (jak pedigree) to byłoby w niej 6kg (!) mięsa. Czyli Pedigree =600g - karma 40% = 6kg. Czyli dziesięć razy więcej. To już jest korzystniejsze. Ty chyba nie umiesz liczyć, skoro dla Ciebie to nie ma sensu. Na logikę ![]()
Niby miasto, a świnie luzem chodzą ![]() Edytowane przez roksanula Czas edycji: 2011-07-22 o 14:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#605 |
Raczkowanie
|
zawartość mięsa jak najbardziej się opłaca, przecież z tym się zgadzam. ale czy sypiesz kotu karmę złej jakości, czy dobrej, sypiesz jej przykładowo 50g. biorąc pod uwagę ceny które jako pierwsze wyskoczyły w google. sypiąc whiskas wydajesz ok. 40 groszy, sypiąc purinę pro plan ok. 1,50 zł. więc, Twoje spostrzeżenie jest bardzo ciekawe, jako spostrzeżenie, ale jako argument w rozmowie z kimś chcącym wydać jak najmniej, nie przejdzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#606 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Podaję też argument niedowiadkom, którzy nie wierzą, że karma wyjdzie taniej, jeśli chodzi o zawartość mięsa, a na nim opiera się dieta kotów czy psów ![]()
![]() |
![]() |
#607 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#608 | |
Zakorzenienie
|
też nie
![]() królik musi mieć dużo warzywek i owocków ![]() może kurom zboże? ![]() Cytat:
![]() w takim razie: - czy sypniesz sobie na talerz 1 kg suchych ziemniaków za 3 zł - czy 0,5 kg ziemniaków z sosem + 1 schabowy + surówka za 10 zł to też wszystko jedno ![]() to smacznego życzę przy pierwszej (taniej) wersji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#609 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny niestety nie pamiętam czy chodziło o EUKANUBĘ czy o ROYAL CANIN ale pies mojej koleżanki bardzo ciężko chorował i zdechł właśnie przez jedną z tych karm. Nie mam z nią teraz kontaktu żeby zapytać się dokładnie, ale chyba stawiałabym na royal. Ona wtedy zaczęła studiować weterynarię i dzięki poznanym tam ludziom zdiagnozowali przyczynę chorób psa, ale było już za późno. Pamiętam że chodziło o to iż karma ta jest produkowana dla hodowców - a w hodowli kiedy suka urodzi kilka razy szczenięta nie może już zachodzić w ciąże lub rodzi "mniej wartościowe" szczeniaki i hodowcy nie opłaca się utrzymywać psa, więc karma ta ma charakter "stopniowego wykańczacza" a cel taki aby pies nie dożył sędziwego wieku.
To tak przy okazji. Pamiętajcie że tak samo jak lekarze w swoich gabinetach tak samo weterynarze mogą mieć podpisaną umowę z producentem żeby zalecać i przypisywać jego produkty. Nie wiem jakie jest tu idealne rozwiązanie ale najlepiej konsultować żywienie z zaprzyjaźnionym hodowcą/weterynarzem np sąsiadem albo znajomym znajomego itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#610 |
Zadomowienie
|
co za bzdury.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#611 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#612 |
Rozeznanie
|
Nie wiem, tak napisałam
![]()
![]() |
#613 |
Raczkowanie
|
jejku dziewczyny naprawdę czytanie ze zrozumieniem polecam. ja przykładam ogromną uwagę do żywienia mojego kota i nigdy niczego słabej jakości nie je (czytaj przykładowych ziemniaków. które swoją drogą zjadłabym chętniej niż wersję z kotletem ale to już inna sprawa). przyczepiłam się co jednego konkretnego zdania więc nie przeinaczać proszę; )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#614 |
Konto usunięte
|
Ale przyczepiłaś się niesłusznie! Na logikę, którą tak lubisz, TAŃSZE jest żywienie psa/kota/szczura żarciem teoretycznie DROŻSZYM. I nie, nie sypiesz Acany tyle co Chappi, Chappi powinnaś nasypać więcej i przez to właśnie, żywienie psa Chappi jest droższe niż Acaną (na przykład).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#615 |
Raczkowanie
|
no proszę Cię, nawet jak trafi się karma której sypie się mniej to nie cztery razy mniej; )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#616 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie, żeby wierzyć 1 firmie i w ogóle, ale to co napisałaś trąci teorią spiskową, delikatnie mówiąc. Produkowanie karmy to biznes jak każdy inny - stąd się biorą wszelkie niefajne kwestie zw. z tymi karmami, ale celowe wykańczanie suk hodowlanych..? ![]()
![]() |
![]() |
#617 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#618 |
Raczkowanie
|
Rozumiem wasze argumenty, aczkolwiek mój 11letni kundelek je od zawsze zwykłą karmę z biedronki (taka niebieska z pomarańczowym chyba) i jest odpukać najzdrowszym psem jakiego widziałam. Szkodzi mu właśnie domowe jedzenie, ma problemy żołądkowe. Oczywiście dokarmiamy go mięskiem ale jedzeniem podstawowym, które zawsze może sobie skubnąć z miski to sucha karma. Sądzę, że większą krzywdę wyrządzają ci właściciele, którzy dają swoim psiakom wszystko to, co sami jedzą w tym też słodycze. I co ważne- nawet stary pies dzięki jedzeniu suchej karmy ma zdrowe zęby i nie śmierdzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#619 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Skoro jego żołądek nie toleruje domowego jedzenia to nie wiem czy on ten żołądek tam jeszcze ma.
![]() |
![]() |
#620 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, to taka se logika..
![]() |
![]() |
#621 |
Raczkowanie
|
Wątek świetny, będę często zaglądać.
Niestety nie mam czasu na dokładniejsze "przerycie" wszystkich postów, więc nie wiem czy nie zostało to już gdzieś tu powiedziane: zauważyłam, że wiele z was stawia Royal Canin w kontrze do Whiskasa (whiskas zły-RC dobry). Niestety marka RC została wykupiona przez spółkę Mars, czyli producenta Whiskasa. Jakość została drastycznie obniżona, cena pozostała bez zmian. Moja dalmatynka je Hillsa i bardzo go sobie chwalimy, przy zakupie mega paczki przez internet wychodzi taniej niż popularne karmy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#622 |
Rozeznanie
|
A ja pytałam na stronie Pampersa o to, czy ich produkty są testowane na zwierzętach, dostałam odpowiedź :
" zarówno produkty Pampers, jak i innych marek firmy Procter&Gamble, nie są testowane na zwierzętach, chyba, że jest to wymagane prawnie. Nie zlecamy tego również naszym dostawcom. Jesteśmy za to jednym z czołowych propagatorów alternatywnych metod testowania produktów, takich jak modele komputerowe, materiały syntetyczne, publikacje naukowe czy opinie konsumentów na temat naszych produktów." Z tego wychodzi, że karma Hill's nie jest testowana na zwierzętach. Teraz już nic nie wiem. ![]()
![]() |
#623 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#624 |
Zakorzenienie
|
ja jednak po raz kolejny proszę, aby tu rozmawiać zgodnie z tematem wątku, a takie dyskusje przenieść na odpowiedni wątek (bo takowy istnieje)
![]() |
#625 |
Raczkowanie
|
Zapraszam do wątku o produktach (nie)testowanych na zwierzętach, w tym karmach:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=500654 Oraz do stron, które mówią, co naprawdę robi P&G: http://www.pandgkills.com/main.html http://www.boycottpandg.co.uk/testing.asp Dodam, że kiedyś porównywałam ich karmę z innymi i nie jest lepsza składnikowo.
Pomóż kociakom - kupuj na aukcjach charytatywnych na allegro: NADIR_stowarzysz, miauczykotek, Koty_sos, SosDlaZwierzat, TOZ_Szczecin, kocipazur_org, Nakarm zwierzaka jednym klikiem: www.pustamiska.pl www.poomoc.pl Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#626 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, widzę, że wiele z Was zna się tu na wartościowych karmach, a ja potrzebuję pomocy. Mam 6-cio letnią kotkę, jest wysterylizowana. Po tym zabiegu bardzo przytyła, ale sądzę, że to raczej przez to, że moja mama namiętnie karmi ją zylion razy dziennie, kotka jest typowym "żebrakiem" i jak słyszy, że ktoś jest w kuchni, to od razu leci prosić o jedzenie. Przez kilka lat była karmiona whiskasem i innym shitem, już od dawna próbowałam przeforsować jakieś lepsze jedzenie, rzeczywiście, po zmianie suchego whiskasa na suchy royal canin, albo czasem perfect fit, na whiskasa nawet nie spojrzy. Problem w tym, że kotka bardzo lubi mokrą karmę, ale nie wiem, jaka byłaby dobra. Przeglądałam różne sklepy internetowe i allegro, dalej mam wątpliwości- jaka mokra karma jest dobra, jaką dajecie swoim kotom? Chodzi mi o coś takiego, żeby moja kotka nie "zapychała się", tylko najadała, żeby przestała tyć.
Czy applaws to dobra karma? Zastanawiałam się nad Animonda Brocconis Cat, ale widzę, że mają tylko 8% mięsa?! Co sądzicie o Leonardo? Koleżanka mi poleciła. Bozita? Czy Wasze koty jedzą karmę w postaci kawałków mięsa w sosie, czy pasztetu? Kot się takim pasztetem najada? Z góry dzięki za rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#627 |
Raczkowanie
|
Moja kotka lubi Applaws. Jest to czyste mięso/ryba i też tak wygląda
![]() ![]()
Pomóż kociakom - kupuj na aukcjach charytatywnych na allegro: NADIR_stowarzysz, miauczykotek, Koty_sos, SosDlaZwierzat, TOZ_Szczecin, kocipazur_org, Nakarm zwierzaka jednym klikiem: www.pustamiska.pl www.poomoc.pl Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#628 |
Raczkowanie
|
moja kocica oszalała dla cosma thai: )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#629 |
Wtajemniczenie
|
Z przerażeniem stwierdziłam, że kiedy człowiek zacznie naprawdę uważnie czytać opakowania, to nawet karma Butcher's ma dobry skład w porównaniu z Whiskasem (50 procent mięsa, mało syfu typu mączka kostna). A jest stosunkowo niedroga, więc nie zwracałam na nią wcześniej uwagi, bo myślałam, że nie jest dobra. No ale moja kotka lubi ją umiarkowanie, więc poszukam jeszcze czegoś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#630 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich serdecznie. Natrafilam na ten ciekawy watek calkowicie przypadkowo. Moj kot dostaje karme sucha Royl Canin i do calkiem niedawna dostawal puszki lub saszetki felixa. Dzis wiem, ze musze zrezygnowac z Royal'a , bo widze ze nie cieszy sie duzym poparciem. A myslalam ,ze to dobra marka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.