|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Jak to jest z tym egoizmem?
Otóż.. miałam ostatnio dziwną sytuację z dobrą kumpelą. Widujemy się rzadko, średnio raz na miesiąc, ale prawie codziennie do siebie dzwonimy. Przyjechala na weekend - była w czwartek jakoś koło 17.00 aż do niedzieli do 18.00. Widzialysmy sie az 10 minut.
Do rzeczy. Zaprosilam ja do siebie w czwartek, bo mialam wolną chatę ![]() Wrocila w niedziele, ani ja sie nie odezwalam, ani ona i nie spotkalysmy sie. I wyjechała. I czuje niesmak. Ze to bylo takie egoistyczne z jej strony - pisac z manipulacja, ze nie chce jej odwiedzic. Chyba musialam sie wyzalic ![]()
bynajmniej TO NIE przynajmniej ![]() Edytowane przez rzapek Czas edycji: 2011-08-01 o 15:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak to jest z tym egoizmem?
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moja droga panno: skoro ona przyjechała na weekend do rodziny, to jest dla mnie zrozumiałe, że z tą rodziną chciała spędzic czas. Chciała go też spędzic z Tobą, sama do Ciebie wpadła i zaprosiła na działkę. To, że Ty miałaś muchy w nosie, focha na cały świat i zero chęci do czegokolwiek to nie jest jej problem. Ma racje, też uznałabym, że jakoś Ci nie po drodze się chyba w rzeczywistości ze mną spotkac. Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie bede tu tlumaczyc, ale zawsze musi byc tak, jak ona chce. A jak tak nie jest - to jest niezadowolona. To nic, ze innym nie podobaja sie jej pomysly i maja ochote na cos innego (i nie mówie tu tylko o sobie). Moim zdaniem lepszy bylby kompromis. Jesli chciala spedzic czas z rodzina - ok, ja to rozumiem, to normalne, ale nie powinna byc zla na mnie i pisac mi, ze nie chce sie z nia spotkac. Nie chcialam jechac na dzialke, siedziec i zamulac. I robic to, co ona chce, nie liczac sie z moim zdaniem.
bynajmniej TO NIE przynajmniej ![]() Edytowane przez rzapek Czas edycji: 2011-08-01 o 15:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No widzisz, a ja z Twojego postu odniosłam wrażenie, że jest albo tak jak Ty chcesz albo wcale. Czwartek od razu po przyjeździe z rodziną: normalne, przecież nie walnie walizką i nie poleci do Ciebie, skoro bliscy także na nią czekali. Piątek: miała w domu z mamą robotę, powiedziała żebyś wpadła. Ty nie, bo Ci się wyjśc nie chce, bo Ci się ogarnąc nie chce, bo w sumie to posprzątac musisz. To masz czas na spotkanie, które zaproponowałaś czy cholera sprzątac musisz? Jakieś to nielogiczne. Kolejny dzien: dwa razy Cię zbyła, wiec osobiście do Ciebie wpada i proponuje spotkanie, ot wypad na działkę. Ty, że nie, bo spac w domu najchętniej byś chciała, bo nie masz humoru bo Ci się wychodzic nie chce. No to odpuściła i słusznie. Też bym pomyślała, że spotkac to ci się wcale nie chciało. No chyba, że ona przyjdzie do Ciebie, koniecznie sama, i koniecznie z piwem, bo ty nie masz humoru i na nic ochoty.
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Moze faktycznie zawalilam w piatek i moglam isc. Co nie zmienia faktu, ze to nie pierwsza sytuacja, w ktorej ona wpada na "genialny pomysl", nikomu sie to nie podoba, proponujemy cos innego, a ona nie. Robi swoje. Mysle, ze moglysmy pomyslec jeszcze o czyms pomiedzy.
bynajmniej TO NIE przynajmniej ![]() Edytowane przez rzapek Czas edycji: 2011-08-01 o 15:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po co się na siłę bronisz wywlekając jakieś zamierzchłe sprawy? Co to ma do rzeczy? W ten weekend ty dałaś ciała i popisałaś się egoizmem. A jak ona taka beznadziejna i się z nią dogadac nie da i się nikomu jej pomysły nie podobają to po cholerę się z nią kumplujesz? Bo nie rozumiem.
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Nie chcę się wtrącać w wasza rozmowę, ale przyznam, że popieram stanowisko Anki. To Ty stwarzałaś problem, droga Autorko. Ona miała 2 dni, żeby się zorganizować i z Toba zobaczyć. Ty cały czas jesteś ze swoimi, więc powinnaś ustąpić i zrobić tak jak ona miała czas, jeśli zależało Ci na spotkaniu. Teraz pozostaje Ci zadzwonić i przeprosić
![]()
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Grin, tego nie wiesz
![]()
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
ano nie wiem, ale tak czuję, że jednak tego nie robi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
dokładnie tak
![]() skoro miałaś dzień siedzenia w piżamie, a koleżanka również nie naciskała wtedy na spotkanie, to w czym problem? jeżeli Ci bardzo zależało,to trzeba było zajść do niej w ten 'nudny dzień'. i rzeczywiście, warto pisać na forum, zamiast powiedzieć koleżance co się myśli..
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dzieki za rady. Przeczytalam jeszcze raz to, co napisalam w pierszym poscie i widze, ze źle to ujelam - jesli wygladaloby to tak, to mialyscie prawo mnie obsmarowac. Bylo troche inaczej - ona nie miala ochoty robic tego co ja, a ja nie mialam ochoty robic tego co ona. Nie spotkalysmy sie i dla mnie nie bylo problemu. Tylko chodzilo mi o to, ze ona puscila na mnie focha, ze nie chcialam pojechac na dzialke mimo tlumaczen "Przepraszam, ale nie mam ochoty, nie jestem w nastroju, jakbys zostala, to moglybysmy isc na piwo czy cos". Naprawde nie mialam ochoty siedziec z jej mama i mlodszym, denerwujacym bratem i spac tam 1 czy nawet 2 noce. Nie podobal mi sie ten pomysl, dodatkowo jeszcze dlatego, ze mialam problem z TŻ, stad brak humoru. Ja tylko wkurzylam sie, ze nie rozumie, ze nie kazdy ma ochote robic, to co ona chce i o to sie wkurzylam, ze ma za mnie o to focha. Nie o to, ze nie chciala robic tego, co ja chce i ze sobie pojechala. Tylko o to, ze miala focha, bo ja nie zrobilam tego, co ona chce. Nie wierze, ze wszystkie zmusilybyscie sie i pojechaly, bo ona tak chce, a jak nie pojedziecie to bedzie zła. I nie bylam zla o czwartek, bo rozumialam, ze chciala posiedziec z rodzina (u niej to nie normalne, jak stwierdzilyscie, bo czesto jak przyjezdzala od razu spotykala sie ze mna albo z kims innym, niekoniecznie siedziala w domu, a ten raz akurat chciala - ok, ja to rozumiem, dla mnie to ok). W piatek do poludnia fakt - zawalilam, ale nie rozumiem waszych opinii odnosnie reszty. I nie byla u mnie w sobote - tylko w piatek z propozycja dzialki i w piatek pojechala, wiec nie wiem skad pomysl z sobota.
Zreszta - niewazne, zaraz do niej zadzwonie i przeprosze za piatkowe przedpoludnie. Ale dalej twierdze odnosnie tej dzialki, iz zmuszanie sie i robienie czegos wbrew sobie, bo ktos tak chce, a jak nie to bedzie zły, to brak asertywnosci. Pozdrawiam.
bynajmniej TO NIE przynajmniej ![]() Edytowane przez rzapek Czas edycji: 2011-08-01 o 21:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Dziewczyna przyjechała na weekend, zależało jej na spędzeniu czasu z rodziną (co jest normalne), jak miałyście się spotkać, to Ty musiałaś posprzątać i byłaś nieogarnięta. Potem ona sama z siebie znalazła właśnie ten KOMPROMIS, o którym napisałaś - wyjazd na działkę. Spędziłaby czas z rodziną (na czym jej zależało) i z Tobą (na czym chyba też jej zależało, skoro do Ciebie wpadła i Cię zaprosiła)... Ty nagle, że brzydka pogoda, że wkurzający brat, że chcesz spać u siebie... i wielki foch, bo ona ma czelność być na Ciebie zła. Też bym była - bo takim zachowaniem dałaś jej JASNO do zrozumienia, że NIE CHCIAŁAŚ się z nią spotkać... no, chyba że wpadłaby do Ciebie z piwem. Tak to wygląda... Odpowiadając na pytanie z tematu: Jak to jest z tym egoizmem? Ano tak, że jesteś książkową definicją tego pojęcia. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
a i jeszcze jedno - w piatek miala mi dac znac przed tym poludniem jak bedzie miala czas i mialam mimo zlego humoru wpasc, ale jednak przyszla sama przy okazji zakupow. i naprawde poszłabym mimo wszystko.
Przez to ze mialam zly humor i problem to dałam ciała, teraz patrze na to bardziej racjonalnie. Ale ona tez powinna mnie troche zrozumiec.
bynajmniej TO NIE przynajmniej ![]() Edytowane przez rzapek Czas edycji: 2011-08-01 o 21:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
A ten kompromis powinien być między koleżanką a rzapek ![]() Cytat:
Koleżance pewnie było przykro, że przyjechała zaledwie na parę dni i mimo to próbuje się z Tobą spotkać, a Ty, która jesteś na miejscu nie możesz się troszkę dostosować do jej planów. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
uważam, że powinnyście się dogadać, bo nie ma się o co sprzeczać. Akurat ułożyło się tak, a nie inaczej, że obie nie miałyście humoru czy akurat gorsze dni i nie spotkałyście się ;p Zapomnijcie o tym i tyle
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
napisalam, przeprosilam, chociaz i tak uwazam tak, jak jodame ze znalazla kompromis dla siebie, a nie dla nas. powiedzialam, ze zawalilam, ale ze tez chcialabym, aby mnie zrozumiala, ze akurat przez to, ze mialam problem i nie mialam humoru, to nie mialam ochoty na wyjazdy. ale sie do mnie nie odzywa. jak dla mnie to obie jestesmy egoistkami.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Twoja koleżanka mając wybór między- spotkanie z koleżanka, a spotkanie z rodzina, spróbowała wybrać kompromisowe rozwiązanie i zabrac koleżanke na działke, gdzie będzie także rodzina.
Czy uważasz, że powinna wypiąc sie na rodzine wyjeżdżająca na działke i czas ten poświęcić Tobie?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Pisalam juz wiele razy - nie uwazam. Nie spotkalysmy sie, trudno. Ja sie nie obrazilam, nie mialam prawa. Ona ma focha, bo nie mialam ochoty na wyjazdy, bo nie mialam humoru. Czy to tak trudno zrozumiec? Zresztą już nieważne.
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Faktem jest, że nikt nie zauważył, iż w owy dzień w którym jednej nie chciało się ogarniać, druga zrobiła to samo. Poza tym, zanim dziewczyna pojechała na działkę mogła spotkać się z przyjaciółką, godzina na kawę by nikogo raczej nie zbawiła. A może dziewczyna chciała też pogadać sobie od serca, może czułaby się niekomfortowo w obecności rodziny swojej przyjaciółki. Są różne opcje, a nie tylko, że jedna osoba jest egoistką bo tamto i siamto. Myślę, że powinno się szanować swój czas jak i drugiej osoby, a w przyjaźni czasami warto znaleźć kompromis, gdzie obie strony mogłyby czerpać z niego jakąś korzyść.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czasem też warto się "poświęcić" -raz ja ustąpię, kiedy indziej ty. Domyślam się też, że skoro koleżanka jest dojeżdżająca, to za każdym razem jest ten sam problem -mało czasu, rodzina, przyjaciele. I za każdym razem to rzapek ma się dostosowywać, "bo koleżanka przyjechała na tak krótko".. . To może zmęczyć. Rzapek -przeprosiłaś, wyjaśniłaś -czekaj na odzew. W końcu nic takiego się nie stało. Nie warto tracić nerwów na takie problemu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:28.