|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Studentki filologii hiszpańskiej! :)
...
Edytowane przez niki_milka Czas edycji: 2012-06-18 o 23:23 |
|
|
|
|
#2 |
|
BAN stały
|
Dot.: Studentki filologii hiszpańskiej! :)
Jeśli miałaś styczność z francuskim to poradzisz sobie
Hiszpański jest bardzo przyjemny, z tym że ja znam go tylko na poziome A1, więc nie mogę się za wiele wypowiadać w tej kwestii.
Edytowane przez baleron Czas edycji: 2011-08-02 o 15:53 |
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
jak nie miałaś styczności, to też możesz sobie poradzić
poszłam na iberystykę (hiszpański z portugalskim) nie znając ani jednego ani drugiego języka, ani słowateraz będę na trzecim roku, a dodam, że studiuję jeszcze na jednym kierunku ![]() jest ciężko (przynajmniej u mnie było), trzeba się dużo uczyć, także po zajęciach, a samych zajęć sporo, ale myślę, że warto, dla mnie te studia są piękne, dają dużo radości a język hiszpański jest cudowny, zwłaszcza jeśli wykładają hiszpańscy wykładowcy (bo przy okazji można wiele zaczerpnąć z ich kultury) więc powtórzę: dla mnie to cudowne studia i nie zamieniłabym ich na żadne inne |
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie studiuję takiej filologii, ale myślałam o tym
Znam francuski na poziomie C1, a hiszpańskiego zaczynam się uczyć od października, bo ubóstwiam ten język od zawsze. Napisałam, że zastanawiałam się nad filologią hiszpańską, ale jak dla mnie uczenie się np historii danego kraju i tym podobnych rzeczy jest bez sensu. Wolę nauczyć się gramatyki+ słownictwa i poprawnie się porozumiewać. Takie studia to jednak coś idealnego dla osób zdeterminowanych, więc szczerze zazdroszczę i życzę powodzenia
|
|
#5 |
|
BAN stały
|
Źle to ujęłam- jesli miałaś styczność z francuskim to będzie Ci łatwiej zacząć naukę.
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
historia faktycznie do najciekawszych nie należy, ale można przebrnąć przez taki przedmiot, to tylko jeden semestr (przynajmniej u mnie) a studia bazują przede wszystkim na języku (gramatyka, słownictwo, tłumaczenia, itp), więc warto, choć wiadomo, że wszystko zależy od indywidualnych preferencji ![]() a tak, z tym się zgodzę, nie znam wprawdzie francuskiego, ale osoby, które uczyły się francuskiego a teraz ze mną studiują, mówiły, że to im ułatwiło nieco sprawę, podobnie jest też z innymi językami z rodziny języków romańskich, jak choćby z włoskim, więc znajomość któregoś z tych języków faktycznie może się przydać |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szczerze powiedziawszy cały czas zastanawiam się nad filologią jako drugim kierunkiem, ale pewnie zdecyduję dopiero jak pouczę się trochę na studiach hiszpańskiego (zobaczę jakie jest tempo nauki ).
|
|
|
#8 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chodziłam przez 6 lat do szkoły dwujęzycznej (gim+liceum), byłam na wymianie przez tydzień we Francji (mieszkając u rodziny fr), a do tego miałam historię, geografię, matme (przez rok), fizyke (trochę) i oczywiście sam język po francusku. Co rok- niekiedy co pól roku- miałam egzaminy więc uczyć się trzeba było sporo;(
|
|
|
#10 |
|
BAN stały
|
To mnie zdziwiłaś. Mam dziewczynę na roku z jakiegoś liceum dwujęzycznego w Krakowie i owszem, przyszła z dobrą gadką, ale gramą już nie błyszczała. Także nie spodziewałam się, że z liceum dwujęzycznego można wyjść już z C1. Szacun
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
Hej ; )
specjalnie założyłam tu konto, żeby odpisać ![]() W tym roku zaczynam filologię hiszpańską+angielski na UŁ. Też nigdy nie uczyłam się hiszpańskiego, francuskiego też nie ;P Studiów się jeszcze nie boję, ale w ogóle o tym nie myślę, żyję wakacjami i to pewnie dlatego. Zastanawiam się za to cały czas, czy dobrze wybrałam kierunek i czy będę mieć pracę po skończeniu studiów, inną niż praca nauczyciela., której bym bardzo nie chciała ;] |
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Hej ; )
Specjalnie założyłam tu konto, żeby odpisać ![]() W tym roku zaczynam filologię hiszpańską+angielski na UŁ. Hiszpańskiego nigdy się nie uczyłam, francuskiego też nie ;P Studiów jeszcze się nie boję, bardziej zastanawiam się, czy na pewno dobrze wybrałam kierunek. Nie chce być nauczycielką. Wszyscy dookoła mi mówią, zeby iśc na konkretny kierunek, a języków uczyć się dodatkowo i pewnie mają rację, tylko szkoda, że wcześniej o tym nie pomyślałam...;] |
|
|
|
|
#13 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
a poza tym moim zdaniem to strzał w kolano iść na studia filologiczne nie znając języka... już lepiej iść na odpowiednik amerykanistyki.
I AM THE STIG szalona wątróbka jeździ Edytowane przez whenee Czas edycji: 2011-08-03 o 09:17 |
||
|
|
|
|
#14 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez sugarcane Czas edycji: 2013-01-06 o 18:41 |
|
|
|
|
#16 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Masz może facebooka? Może się jakoś zgadamy?
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Niestety, minusem hiszpańskiego jest to, że stał się za bardzo popularny - a ludzie, wybierając się na filologię hiszpańską, często mylą ten kierunek z kursem językowym... A wbrew pozorom, studia filologiczne do łatwiejszych nie należą, do tego dochodzi również nauka o historii, geografii czy literaturze Hiszpanii, a dużo osób (również na UŁ) dopiero na II roku orientuje się, że wcale ich to nie interesuje
![]() A tak nawiasem. UŁ super poziomem nie zadziwia, więc będzie ok. Uważacie tylko na wykładowców - nie studiuję na UŁ, ale kilku znam osobiście. I to dość dobrze
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:32.

Hiszpański jest bardzo przyjemny, z tym że ja znam go tylko na poziome A1, więc nie mogę się za wiele wypowiadać w tej kwestii.

-->klik--> 
Szczerze powiedziawszy cały czas zastanawiam się nad filologią jako drugim kierunkiem, ale pewnie zdecyduję dopiero jak pouczę się trochę na studiach hiszpańskiego (zobaczę jakie jest tempo nauki