![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mam dylemat - pomóżcie :D
Cytat:
Wybacz, nie sprawdzałam osobiście cen akademików, o takich cenach zostałam poinformowana przez koleżankę ![]() I tak, w drugiej turze o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń ![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Drugi kierunek płatny od przyszłego roku (o ile PO zostanie nadal w rządzie), także przeanalizuj, czy będzie Cię stać na taką decyzję. Opcja druga w dzisiejszych czasach wygląda na korzystniejszą ; ))
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
nie strasz, bo tylko drugi bedzie platny jak wybierze dwa kierunki jednolite magisterskie. jak wybierze dwa licencjaty lub jedno takie i drugie takie to nie bedzie musiala placic
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A drugi kierunek jeszcze długo nie będzie płatny. Ci co go zaczną od nowego roku nie będą płacić, bo się zmieszczą w limicie dostępnych punktów - dla nich po prostu to będzie pierwszy wg ustawy. Wszystko jedno kiedy autorka wątku zacznie drugi kierunek - nie zapłaci za niego tak czy inaczej, bo pierwszy zaczęła jak ustawa nie obowiązywała, a prawo nie działa wstecz. ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
widzę że tyle ile osób czyta tą ustawę, tyle jest jej interpretacji. może i dobrze - mniejsza konkurencja na studia będzie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Heh, zgadza się w tym roku nie będzie płatny, jako że ustawa wchodzi w październiku od akademickiego roku 2011/2012. Z tego, co wiem, rekrutacja odbywa się przed październikiem. Poza tym w ustawie zaznaczone jest wyraźnie, że obecni kandydaci mogą podjąć drugi kierunek, jako ten niepłatny.
Oczywiście opłata nie obejmuje wszystkich. Wyklucza się osoby z bardzo dobrymi średnimi ocen i szczególnymi osiągnięciami osiągnięciami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
To kiedy się odbywa rekrutacja nie ma znaczenia, bo ustawa nie mówi, że składanie na drugi kierunek jest płatne, tylko studiowanie na nim. A studiowanie rozumiane jest nie jako chodzenie na wykłady, tylko jako zdobywanie pkt ECTS. Od 2012/13 każdy zaczęty kierunek będzie zliczany wg pkt ECTS, tyle że każdemu będzie przysługiwało 360 pkt bezpłatnych. Więc rozpoczęty wtedy kierunek zmieści się się w limicie. A te rozpoczęte wcześniej w ogóle nie będą brane pod uwagę, bo prawo nie działa wstecz. Stąd też dopiero gdy pierwszy i drugi kierunek rozpocznie się w 2012/13 wtedy będzie on płatny będzie płatny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Nie do wszystkich gałęzi się odnosi. Ale występuje w Kodeksie cywilny, Kodeksie karnym i prawie podatkowym. Może się zdarzyć tak, że prawo będzie działało wstecz, jeżeli jest bardziej korzystne dla jednostek od tego poprzedniego. Przy ustawie o szkolnictwie wyższym jest zupełnie odwrotnie. Już pomijając to, że aby ustawa miała działanie wsteczne musi to być wprost w niej powiedziane - to bowiem zakłada inna zasada - zasada pewności prawa. I w przypadku tej ustawy mamy podane daty, od kiedy jest stosowana i nie są to daty wcześniejsze od jej wejścia w życie, więc nie działa wstecz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:03.