|
|
#481 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Visanne = walka z endometriozą
Cytat:
![]() Czasami czuję się jak wariatka.A jeszcze facet w tych moich "atakach" patrzy na mnie jak na kobitę niespełna rozumu !No ręce opadają!haha
|
|
|
#482 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem, że powinnam wyluzować, ale ile można czekać, każdy miesiąc to czas wyczekiwania, gdy dostaje miesiączkę staram się tylko zachować spokój i nic więcej, kolejny czas to zwijanie się z bólu, zwalnianie z pracy i uciekanie z wykładów. Nikt nawet nie rozumie, że @ potrafi tak dać w kość. Mam wrażenie, że tylko tutaj dziewczyny wiecie co każda z nas czuje tak naprawdę w środku. Żadna nasza koleżanka nie potrafi lepiej pomóc niż Wy tutaj. Kiedy się wszystkie przeniesiemy na fora dla kobiet z dużymi brzuszkami??? |
|
|
|
|
|
#483 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szywia, bardzo się cieszę, że udało się donosić ciążę, pewnie bardzo się bałaś mając operację w czasie ciąży. Cytat:
na pewno niebawem wszystkie trafimy na tamto forum wierzę w to |
||
|
|
|
|
#484 |
|
Raczkowanie
|
Witam, w czerwcu skonczylam leczenie vissane i po miesiacu dostalam miesiaczke, dzis mialam kontrole i mam totalnego dola bo wykryl na lewym jajniku a w sumie jego pewnej czesci torbiel 46,6mm i odrazu skierował mnie do lekarza ktory mnie operował, bo stwierdził ze trzeba bedzie usunac caly jajnik do konca.
Wizyte mam na piatek ale czarno to widze ((
|
|
|
|
|
#485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a przed leczeniem visanne jak dużą torbiel miałaś?podziel się z nami info, jak po piątkowej wizycie. Trzymam kciuki. P.s. Taka ciekawostka - słyszałam, że m.in. Baby Spice Girl ma endometriozę (ta blondyna) i urodziła 2 dzieci, chora na to dziadostwo jest również Susan Sarandon, która bardzo walczy o odpowiednie leczenie endopacjentek Edytowane przez kilianna Czas edycji: 2011-08-01 o 14:06 |
|
|
|
|
|
#486 |
|
Raczkowanie
|
W zeszłym roku stwierdzono 2 torbiele jeden ok., 3cm drugi ok.,5cm.
W grudniu mialam laparoskopie ale w trakcie zabiegu okazało sie ze musi być laparotomia i usuneli dodatkowo kawalek lewego jajnika. I teraz znowu to paskuctwo wróciło, a miałam nadzieje ze odpuści ![]() Napisze w piątek po wizycie. pozdrawiam |
|
|
|
|
#487 |
|
Przyczajenie
|
witam dziewczyny.Długo podczytywałam ten wątek,postanowiłam dołączyć..1 września miałam laparoskopie ,usunięto ogniska endo - uwolniono jelita które były pozarastane. od 1 wrzesnia do czerwca bylam trzymana na Logest bez przerw żadnych na miesiączkę..nie pomogło jestem w połowie drugiego opakowania Visanne.na początku 1 była miesiączka teraz się nie pojawia już..
martwię się troszkę że jej nie ma.. dokuczają mi skutki uboczne..w nocy kilkakrotnie muszę się przebierać pocę się i mam drgawki z zimna na przemian... |
|
|
|
|
#488 |
|
Przyczajenie
|
witam
---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- witam. od dawna podczytuje wasz wątek postanowiłam dołączyć.1 wrześnie miałam laparoskopie usunięto ogniska endo - uwolniono jelita z zrostów.od czasu zabiegu byłam do czerwca trzymana na logest bez przerwy na okres.nie pomogło.jestem w polowie drugiego opakowania visanne.przy 1 pojawiła sie miesiączka i była jedynie wtedy..troszkę mnie marwti brak miesiączki.. walcze z tą choroba sporo lat.. mam 4 letniego synka.. |
|
|
|
|
#489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo Ci współczuję, a ile masz lat jeśli można wiedzieć? |
|
|
|
|
|
#490 |
|
Przyczajenie
|
starania o synka trwały rok czasu - nie wiedziałam nawet wówczas na co jestem chora..mimo kilku pobytów w szpitalu przed ciążą z silnymi bólami podbrzusza i wielu innych objawów..
zaszłam w ciąże dopiero po porodzie było wielkie buuuumm gdy dostałam po jakimś czasie miesiączkę...lekarze zdziwieni że przeszłam ciąże i doszło do zapłodnienia ..przy takim stanie...synek urodził się jako wcześniak - ale ma już 4 lata!więc nie martwcie się są duże szanse
|
|
|
|
|
#491 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#492 |
|
Przyczajenie
|
mi zalecono 3 miesiące kuracji visanne ,czytam że co niektórym dużo więcej! zastanawiam się od czego jest to zależne..
czy macie też suchość pochwy? i bolesne stosunki? |
|
|
|
|
#493 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#494 |
|
Przyczajenie
|
a czy mialaś operację? jeśli tak - co lekarze u Ciebie zobaczyli? Mialas jakies zrosty, ogniska endo, czy tylko torbiele?
kurcze w Szwecji takie olewanie? Zdziwiłam się... A wiec ja mialam operacje w grudniu.Plany byly na laparoskopie a pozniej stwierdzili,ze pociachaja mnie poziomo-a wiec laparotomia. Usuniete liczne ogniska endo,2 torbiele,jajowod i jajnik obrosniety zrostami.Ogolnie niezbyt sympatycznie!A caly czas licze an to,ze bedzie dobrze i,ze juz niedlugo dowiem sie,ze mozemy dzialac.. Co do Szwecji- to moze nie olewanie tylko oni podchodza z wielkim luzem do wszystkiego.Nie faszeruja sie lekami ani antybiotykami.Ja jednak wychowalam sie w Poslce i moze dlatego chce wszystko zalatwic od razu.W Szwecji musze czekac a w Polsce-moge robic wszystko troche szybciej.
|
|
#495 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#496 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Pozdrowienia dla Was wszystkich!
|
|
|
#497 |
|
Przyczajenie
|
ja miałam pozarastane jelita do tego stopnia że nie były drożne..
a do tego po kolanoskopii okazało się że jelito grube jest całe pozajmowane..tak więc endo zatakowało mi jelita..lewa nerka ma powiększone kielichy już jest nieprawidłowa też została zatakowana i przewlekłe stany zapalne pechęrza (mocz z krwią) ..czy któraś z was ma też te organy pozajmowane?bo w sumie najwięcej tutaj u was piszecie o jajnikach.ja jajniki o dziwo mam czyste. |
|
|
|
|
#498 |
|
Przyczajenie
|
Hej,
ja też jestem w takiej sytuacji. Miałam małe torbiele przed laparoskopią, a teraz mam jakieś przestrzenie płynowe dwa razy większe. Powiedziano mi, że nie jest to zmiana wywołana endometriozą. Mam odczekać do okresu i iść na ponowne USG. Mam nadzieję, że się to wchłonie. Dam wam oczywiście znać. Trzymajcie się i grunt to pozytywne myślenie |
|
|
|
|
#499 |
|
Raczkowanie
|
To stwierdził mój ginekolog ale nie określił rodzaju torbieli dlatego od razu skierował mnie do ginekologa który mnie operował i on ma zadecydować co będziemy robić dalej.
Tak więc czekam z niecierpliwością na piątek. Dzięki dziewczyny za słowa otuchy i pozdrawiam. |
|
|
|
|
#500 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chcąc nie chcą z dnia na dzień torbiele rosną, a ja staje się coraz bardziej bezpłodna... Czy może być coś gorszego? |
|
|
|
|
|
#501 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#502 |
|
Raczkowanie
|
A ja zaczynam się bać bo coraz częściej piszecie o jakichś płynach pod koniec leczenia ja też niedługo kończę 6 miesięczną kurację Visanne i jedną wizyte mam 8 sierpnia a drugą 11 u dwóch lekarzy, aż boję się pomyśleć co będzie bo od jakiegoś czasu bobolewa mnie jajnik, ale staram się nie dopuszczać do siebie niczego złego...Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#503 |
|
Raczkowanie
|
Kilianna Jak wcześniej wspomniałam po punkcji poszłam do mojego lekarza po receptę na Visanne, wtedy okazało się, że torbiele już są z powrotem, odrosły niestety natychmiastowo. Lekarz wysyłał mnie nawet na urlop, bym zmieniła klimat, odetchnęła ale to nie pomogło na torbiele również. W tej chwili mam przesuniętą laparotomię(oraz przy okazji sprawdzenie drożności jajowodów) o tydzień z powodu miesiączki, po tej operacji mam zacząć brać Visanne, mam tylko nadzieję, że nie będzie jak ostatnio, że połykając pierwszą tabletką torbieli wtedy nie będzie...
|
|
|
|
|
#504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przerażające, jak to dziadostwo potrafi się rozplęgnąć!!! a uwalniane jelita mialaś podczas operacji przez ginekologa? Czy to musiał no nie wiem... chirurg robić, czy inny lekarz?
|
|
|
|
|
|
#505 |
|
Raczkowanie
|
jestem w polowie 4 op. Visanne i do tej pory nie miałam żadnych problemów, ale teraz pojawiły się problemy z owłosieniem
włoski szybko rosną, są ciemniejsze i grube niż były dawniej i do tej pory tak nie miałam czy ktoraś z Was też tak miała ?
|
|
#506 |
|
Przyczajenie
|
było kilku lekarzy przy operacji i zostałam przecięta w 3 miejscach- jelita się pozrastały..uwolnili je ale od 4 miesiecy na nowo..dlatego wprowadzili mi visanne i ma byc poprawa- ale jakoś nie raz opadam z sił w wiarę że będzie lepiej.
|
|
|
|
|
#507 |
|
Przyczajenie
|
Hej, pisałam już jakiś czas temu o mojej torbieli 3x4cm na lewym jajniku która po 28dniach stosowania visanne zmalała do 1,6x2,2cm, teraz jestem po prawie 3 opakowaniach leku i jeszcze troche a zwariuje skutki uboczne tego leku które u mnie wystepują to zmienność nastroju głównie z wkurzenia na płacz gdy tylko pomysle o torbielu zamiast cieszyc sie ze torbiel sie zmniejszyła i jest cieńsza to ja wmawiam sobie ze jak jutro pójde do ginekologa aby zobaczyć co tam po kolejnych 2 opakowaniach to bedzie wieksza albo cos innego jeszcze bedzie, masakra i drugi skutek uboczny to suchosc pochwy juz nie wiem co na to poradzic odechciewa sie
|
|
|
|
|
#508 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#509 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Nie wiem czy mnie pamiętacie, udzielałam się na poczatku tego wątku. Chciałam przekazać Wam wiadomość "ku pokrzepieniu serc", żebyście się nie poddawały w walce z chorobą. W grudniu 2010r. miałam laparoskopowo usuwaną torbiel endometrialną na lewym jajniku, okazało się że ogniska są też rozsiane w jamie brzusznej. Po operacji miałam 3 miesięczną kuracje Visanne. Nie staraliśmy się z mężem o dziecko, bo dopiero w zimie planujemy przeprowadzkę do nowego domu. Zaczęliśmy starania w lipcu, i udało się!!! Wczoraj zobaczyłam II kreski Udało się w I cyklu starań wiadomo, to początek ciąży więc wszystko może się zdarzyć ale fakt jest faktem: chorując na endometriozę można zajść w ciążę ![]() Pozdrawiam Was serdecznie i proszę o kciuki za spokojne 9 miesięcy
|
|
#510 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:27.

!No ręce opadają!haha

((