|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: mamusie listopad/grudzień 2011 cz.3
Cytat:
ew jakiś łagodny czopek można ja na szczęście należę do osób z dobrą przemianą i nawet w ciąży, a potem w połogu nie miałam problemów |
|
|
|
|
#3062 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez zawsze na stolnicy wyrabiam ![]() ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Cytat:
Tylko pozazdrościc
|
|
|
#3063 |
|
Zakorzenienie
|
Myszeczka86
Deska czytaj stolnica Od razu widać jaka jestem kucharka ![]() Jak gotuję to tak abym się nie przemęczyła. A bardzo lubimy makarony i kluski więc tego typu jedzonko można u mnie znalezc, choć też bez przesady ;p Edytowane przez Bahamadia_25 Czas edycji: 2011-08-04 o 20:15 |
|
|
|
#3064 | ||||
|
Raczkowanie
|
Przyjechał dziś wózek i wszystkie akcesoria, jest super
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
A fotelik to na 99% Maxi cosi cabrio fix, 1% Bebe confort creatis.fix. Z bazą na pewno, tylko nie wiem czy isofixową, bo w obecnych samochodach nie mamy isofixa. Jak zmienimy szybko na nowy, to baza isofix, a jak nie to zwykła EasyBase2. Cytat:
Wolę zdecydowanie tak i karmić piersią, niż dawać jakiś Nutramigen albo inne paskudztwo.
|
||||
|
|
|
#3065 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() Obym też tak miała ![]() Pochwal się wóziem |
|
|
|
#3066 |
|
Zadomowienie
|
dziękuje dziewuszki .... w sobote zatem kopytka beda... zobaczymy czy zjadliwe
moj brak kucharzenia wynika JEDYNIE z lenistwa.... mieszkam sama z bratem, a ze zyjemy jak pies z kotem, to dla mnie samej nie chce mi sie gotowac.... a w taka pogode mam mniejszy apetyt niz np. w chlodniejsze dni... niemniej na kopytka ochote mam, wiec coz.... bede jeszcze prosic o trzymanie kciuków a na wieczór : na polsacie film "bliżej" ... widziała któraś z Was??? podobno genialny, wiec zamierzam oglądać
kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 22t 4d - 422 gramy miłości 30t 1d - ? Edytowane przez witaminkaccc Czas edycji: 2011-08-04 o 20:24 |
|
|
|
#3067 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kkkasikkk my po 3 tygodniowej wycieczce po Meksyku najlepiej z calego wyjazdu wspominamy pewna przymorska restauracje prowadzona przez Francuza, tak wiec rozumiem ![]() A jakie masz ulubione wroclawskie? My ostatnio lubimy soho, choc sa pewne niedociagniecia, ale cena jest ok. Szkole rodzenia zaczynamy 8.09, ale jednak idziemy do tej platnej przy brochowie, bo w promyku bylyby zajecia w piatek, a my czesto jezdzimy do rodzicow na weekendy. Daj znac jak poszlo. Ja dzis wykanczalam lazanki ![]() Dostalam jeansowowke ciazowa, ktora kupilam na allegro z firmy mama licious. Jakosc fajna, moglaby by byc ciutke krotsza/mniejsza bo to 40, ale pochodze ![]() Wczoraj dzidzia przeniosla mi sie wyzej chyba i az nie moglam sie wyprostowac taki czulam bol nad pepkiem. Jak lezalam bylo ok. A mi sie wydawalo, ze jak kopie po dole to boli ![]() ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
Magolina to teraz jestes tak super przebadana, ze mozesz bez problemu jechac na wypoczynek. Do mojego urlopu jeszcze 3 tygodnie i caly czas mysle gdzie jechac, zeby bylo fajnie, bezpiecznie i w miare niedrogo ![]() Bienioka z ta biela to jesli potem i tak planujecie kupienie jakiejs malej spacerowki to czemu nie? Zeby tylko potem nie bylo, ze sie bedziesz denerwowac, jak dziecko bedzie brudzic. To tez zalezy od poziomu wyluzowania ja bym sie pewnie tym denerwowala, dlatego patrze na grafity, brazy, granaty ![]() ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Blizej ogladalam, ja jestem dosyc sporym kinomanem, ale przez to ze duzo ogladam potem czesto nie pamietam Ogolnie chyba mi sie podobal
|
||
|
|
|
#3068 |
|
Rozeznanie
|
Aniolina ... super zajęcia. Wyluzowana kobieta na maksa, nie jest jakaś poważna, więc często się śmiejemy
Stawia tylko i wyłącznie na praktykę, nawet jednego dnia pojedynczo, tzn. z mężami będziemy do niej chodzić i pokazywać cycuszki Będzie zapewne zabawnie Bahamadia_25 Będę rodzić na Brochowie. Lecę robić kolację, bo już zgłodniałam, mimo, że przed chwilą wciągnęłam z mężem shake waniliowego. A i uwielbiam kopytka właśnie z sosikiem pieczarkowym, ale nigdy ich nie robiłam, bo mnie przerażały, a widzę, że to chyba nic trudnego. W przyszłym tygodniu zrobię na 100% ![]() Miłego wieczoru mamusie
|
#3069 |
|
Zakorzenienie
|
Spadam juz lulu, dobranoc
|
|
#3070 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam dokładnie to samo, rwa w prawym pośladku :/ lekarz powiedział mi to samo co Tobie, że z tygodnia na tydzień będzie coraz gorzej i doznam cudownego uzdrowienia po porodzie.... Polecił basen, nie pozwolił się niczym nacierać i nic brać. Wcześniej przed ciążą nie raz byłam na ketonalu.... Rwę mam przez dyskopatie w lędźwiowym odcinku zdiagnozowaną 8 lat temu.... ale teraz - w ciąży jest masakra.
|
|
|
#3071 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mama,siostra też tak robią-przypomiało mi się jak napisąłaś ![]() może jutro zrobię kopytka-a co tam-najwyżej nie wyjdą ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- ja podobnie jak witaminkaccc nie lubię gotowac tylko dla siebie,ale też w sobotę zrobie kopytka-a co tam może tż zje a jak nie to będzie makaron do sosu![]() nudzi mi się więc zjem sobie grapefruita ![]() ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
|
|
#3072 |
|
Zadomowienie
|
Teraz to mnie naleciało na kopytka
![]() Dzisiaj mały byl bardzo cichy, ale zjadłam parę łyżeczek kakao dla dzieci i mam lambadę w brzuchu ![]() MIewacie twardnienia brzucha? Ja wcześniej nie miałam, ale od jakiegoś tygodnia się zdarzają a jestem w 26tc. |
|
|
|
#3073 |
|
Raczkowanie
|
Dygotka ja tą część z ziemniaków zostawiam, kładę te ziemniaki na bok tzn na resztę ziemniaków
|
|
|
|
#3074 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- Cytat:
![]() fajnie,że Ty tak robisz bodzięki Tobie juz wiem jak je zorbić ![]() ale jestem śpiąca,ale czekam dzielnie na housa i tz aż wróci
|
|
#3075 |
|
Zadomowienie
|
Oolong dziękuję za odpowiedź, jestem uratowana
Dygotko zalałam 3 śliwki, niepełna szklanka wody, cudownie pomogło .Idę do łóżka z książką ![]() Dobranoc |
|
|
|
#3076 |
|
Zadomowienie
|
tak, tak - pisałam że będę mięć cc w narkozie (narkoza przez to ze dyskopatia jest umiejscowiona akurat w lędźwiach)....
|
|
#3077 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak na złość. A później zaczelam sie zastanawiac, ze moze czytalam, ze to dzieciom nie wolno dawac, bo cos o dzieciach tez czytalam... ale nie pamietam Wiem, ze o krowim przy dzieciach czytalam ze musi byc UHT 2% ale i tak dopiero po roku mozna, ale co z tym kozim, to za cholere nie moge sie doszukac... ale to chyba bylo cos przy ciazy :/---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Witaj z powrotem Nam tez pogoda dopisala, tzn 2 dni brzydkie byly, ale co to 2 dni na 7 ![]() ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- ja tez od 11.08 Nawet dzis ze szkoly dostalam smsa z przypomnieniem o zajeciach
|
|
#3078 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, przepraszam ze jestem ostatnio malo aktywna. Jutro przyjezdza do mnie przyjaciolka ze szkocji i dzis zajmowalam sie przygotowaniami na te okolicznosc. Bedzie u mnie do poniedzialku pewnie, wiec czasu na wizaz bedzie malusko.
Widze w ostatnim watku, ze szukalyscie wyjasnien odnosnie kozich produktow. Wlepie to co znalazlam o diecie: Alkohol Nawet małe jego dawki przechodzą do krwi płodu. Picie alkoholu w ciąży może spowodować u dziecka tzw. zespół poalkoholowy (opóźnienie rozwoju, niska masa urodzeniowa, nieprawidłowy rozwój mózgu, serca). Napoje gazowane Cola i pepsi zawierają kofeinę, dwutlenek węgla (w dużych ilościach podrażnia przewód pokarmowy), fosforany (pogarszają wchłanianie wapnia), a także duże ilości cukru. Mirinda, fanta czy tonik są sztucznie barwione i aromatyzowane. Zawierają benzoesan sodu, który podrażnia śluzówkę żołądka. Nie ma w nich nic potrzebnego dziecku. Kawa i napoje z kofeiną Kofeina wypłukuje z organizmu witaminy z grupy B, wit. C, wapń, potas, cynk. Podnosi ciśnienie krwi. Jeśli jesteś zdrowa i nie masz nadciśnienia, możesz czasem wypić filiżankę słabej kawy z mlekiem. Z napojów typu cola lepiej zrezygnuj. Częste picie ich oraz kawy (nawet tylko dwie filiżanki dziennie!), jak wskazują najnowsze badania, zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu i niskiej masy ciała noworodka. Sztuczne słodziki Choć nie wykazano szkodliwego wpływu na płód ich umiarkowanego spożycia, lepiej z nich zrezygnuj. Głównie dlatego, że są odżywczo bezwartościowe. Uważnie czytaj etykietki produktów: często w tych reklamowanych jako niezawierające cukru są sztuczne substancje słodzące. Słodycze Mają niewiele wartości i są kaloryczne. Lepiej jeść suszone owoce lub ciasta domowe. Staraj się unikać ciastek kupowanych w sklepie. Zawierają niezdrowy utwardzony tłuszcz cukierniczy, w którym są izomery trans kwasów tłuszczowych. Mogą one niekorzystnie wpływać na rozwój dziecka – hamują przyrost masy ciała, zaburzają przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych do budowy mózgu. Orzeszki ziemne Jak wynika z amerykańskich badań, ich spożywanie w ciąży zwiększa ryzyko rozwinięcia się u maluszka alergii na nie. Liczba dzieci uczulonych na orzeszki przez ostatnie 10 lat wzrosła trzykrotnie! Surowe mięso Nie wolno ci jeść surowych i półsurowych produktów mięsnych. Mogą się w nich znajdować drobnoustroje odpowiedzialne za takie choroby jak toksoplazmoza i listerioza. Są one groźne dla nienarodzonego dziecka, powodują niekiedy uszkodzenia w układzie nerwowym. Wędliny, wędzone ryby Postaraj się je jeść najwyżej jeden, dwa razy w tygodniu. Wędzone produkty zawierają bowiem rakotwórcze nitrozaminy i mają dużo soli (to jedna z przyczyn nadciśnienia). Unikaj gorszej jakości wędlin (mają najwięcej soli oraz sztucznych dodatków) i parówek. Zastąp je pieczonymi, duszonymi, gotowanymi mięsem oraz rybami. Fast foody To tzw. puste kalorie, często szkodliwe – ze względu na obecność dużych ilości soli, izomerów trans kwasów tłuszczowych oraz sztucznych dodatków). Duży hamburger prawie w jednej trzeciej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kalorie w ciąży i w połowie na tłuszcze! Sery pleśniowe Sery dojrzewające i pleśniowe przetwory z niepasteryzowanego mleka koziego i owczego to potencjalne źródła listerii, bakterii wywołującej listeriozę. Przyszłe mamy są bardziej podatne na tę chorobę, a ciężkie jej przypadki mogą wywołać przedwczesny poród, infekcję u noworodka, uszkodzenia neurologiczne. Niebezpieczne „E” Staraj się nie kupować zbyt dużo żywności zawierającej konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty. Mogą one wywoływać odczyny alergiczne, biegunki, zaburzenia żołądkowe. Uważaj zwłaszcza na: Benzoesan sodu. Dodawany do konserw, dżemów, majonezów. Może powodować alergię. Kwas fosforowy, fosforan sodu. Obecne w proszkach do pieczenia i napojach typu cola. Pogarszają wchłanianie żelaza, często wywołują zaburzenia trawienia. Glutaminian sodu. Dodawany do napojów, zupek i innych dań (np. sosów) w proszku, konserw. Poprawia ich smak, może jednak powodować skórne reakcje alergiczne.
|
#3079 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bahamadia, jutro postaram się pstryknąć wózek przy dziennym świetle. |
|
|
|
|
#3080 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale przynajmniej nadrabiam co u Was Tyle, ze zaraz padne i tyle z oglądania będzie!
|
|
#3081 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tyle,ze tutaj jest o serach z mleka niepasterzowanego,a na opakowaniach w sklepie jest napisane,że sa to sery z mleka pasteryzowanego.ni sa to sery dojrzewające. a ja głupia zjadłam własnie bagietkę z masełkiem i dżemem;//pyszne było,ale ja nie byłam głodna-znowu z nudów zjadałm
|
|
#3083 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja przed chwilką zauważyłam ze nie mogę ich wytrzeć, nie dosięgam ![]() na pedicure juz tylko do kosmetyczki
|
|
|
#3084 |
|
Zadomowienie
|
dygotka - to razem bedziemy robic kopytka... wizazowo
korzystam z przerwy na reklamy i mówie dobranoc.... pisałam Wam ze udalo nam sie w koncu złożyc łóżeczko... okazuje sie ze to najlepsza miejscowa do spania dla 1 kota... im czesciej go wywalam tym czesciej wskakuje... wiec obralam metode, ze mam w nosie... i wylazł tżet sie martwi ze bedzie zawsze chcial wskakiwac, ale uwazam ze teraz to cos nowego, chce zobaczyc co to, potem mu sie znudzi, jak duzo innych miejsc w domu.... no i poza tym kot bedzie w innym pokoju... na poczatku kontakty beda ograniczone... w załączniku testowanie lozeczka przez kicie ..
kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 22t 4d - 422 gramy miłości 30t 1d - ? |
|
|
|
#3085 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 02:01 ---------- Poprzedni post napisano o 01:39 ---------- Cytat:
a czasem nie ma. ale jak ucisnę pierś to lecą kropelki przezroczyste lub żółte
|
|
|
#3086 |
|
Zadomowienie
|
Witam z rana.
Wczoraj pisałyście o gotowaniu więc ja bardzo lubię gotować jak i ciasta piec. Kopytka często robię. Przepis na kopytka jest zawsze taki sam. Ja jeszcze robię takie kluski leniwe tzn. ser biały,jajko,cukier łyżeczka + mąka zagniatamy z tego ciasto. Dużo mąki się nie dodaje by czuć ser. Potem robimy taka jak na kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy posypane cukrem i polane rozstopionym masłem. Niektórzy polewają bułką tartą z masłem
|
#3087 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Joamic podsunelas mi przepis na przyszly tydzien... MOja mama taie robi, ale ja nigdy jeszcze nie robilam.W ciazy zauwazylam u siebie powrot do tradycyjnej kuchni, moze to lato i mlode ziemniaki, fasolka itd tez maja na to wplyw a moze to faktycznie cos ciazowego.Dzis w radiu mowili, zde w tym roku we wrzesniu ma byc 10 stopni, a w pazdzierniku juz zima. Mam nadzieje, ze to kolejne nietrafiona prognoza, bo faktycznie bedzie problem z kurtka. Ja na wiosne sobie kupilam taka krutki czarny, batdzo szeroki plaszyk, ale przy sniegu to w nim zamarzne. |
|
|
|
|
#3088 |
|
Raczkowanie
|
Ja naszczęście z kurtką nie mam problemu bo mam z tamtej ciąży, która prawie cała przypadała na zimę
|
#3089 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wczoraj bylam u kuzynki i dostałam super wyprawkę dla mojego dzidziusia, takie 0-3 ![]() Wczoraj też wpadłam w wir gotowania i zrobiłam pulpety z mięsa drobiowego w sosie +ryż+surówka a na deser naleśniki z jagodami+twarożek ja jestem początkującą kucharką i dlatego cieszę sie jak dziecko gdy mi jakaś potrawa wyjdzie ![]() A kopytek jeszcze nigdy nie robiłam to chętnie zrobię ale to po niedzieli może, bo wyjeżdzam znowu na weekend Edytowane przez nikaa2 Czas edycji: 2011-08-05 o 08:21 |
|
|
|
|
#3090 |
|
Zadomowienie
|
Hej kochane
Wcinamy śniadanko, naleśniki z dżemem, te z wczoraj których nie wykończył synuś. Ja w zeszłym roku kupiłam sobie białe ponczo, dosyć ciepłe, z fredzelkami, świetnie się sprawdzi na pewno, a drugie dostałam od siostry, taki ciemny róż. Więc myślę ze na pażdziernik mi wystarczy spokojnie, a potem to juz nigdzie nie będę wychodzić, jedynie na porodówkę .Syna rodziłam 30 października i nie miałam jakiejś obszernej kurtki i jakoś nie umarzłam . Damz rade. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:24.

. Może oolong mi napisze
.
.

Wiem, ze o krowim przy dzieciach czytalam ze musi byc UHT 2% ale i tak dopiero po roku mozna, ale co z tym kozim, to za cholere nie moge sie doszukac... ale to chyba bylo cos przy ciazy :/
ja jestem początkującą kucharką i dlatego cieszę sie jak dziecko gdy mi jakaś potrawa wyjdzie