|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1531 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)
Przewijak na czas snu dziecka zawsze ściągam.
NIGDY nie zostawiam na przewijaku (więc odpada argument )Baldachim, jeśli ma się 1 pokój, niestety jest potrzebny jako zasłona dla dziecka. I wcale nie musi oznaczać uczulenia na kurz. Co do kosmetyków raczej pisałam NP., bo każde dziecko inaczej reaguje. Niestety, nie ma kosmetyku, który by żadnego dziecka nie uczulił, jak pisałam u nas po 3 miesiącach uczuliła lovela, a tydzień potem nivea baby do kąpieli. A kosmetyki rossmana na razie nie. Co do huggiesów mam mieszane uczucia. Wcześniej, gdy córa miała ok. 6-7 miesięcy, koszmarnie je przesikiwała, horror. A ostatnio kupiłam i nic. Ale ogólnie najbardziej lubimy biedronkowe DADY, i pieluchy, i chusteczki. A, co jeszcze nam się przydało - przybornik wiszący na łóżeczku, materiałowy taki, do dzisiaj pieluchy na nim wiszą. |
|
|
|
#1532 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
absolutnie nie wolno dziecka zostawiac samego na przewijaku nawet takiego ktore wydaje sie ze sie nic nie rusza. To jest zasada nr 1!!! jak mi czegos zabraklo odkladalam Filipa na chwilke do lozeczka bralam co potrzebowalam i spowrotem go bralam na przewijak
|
|
#1533 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() piję dużo, nawet b.dużo i nic. Błonnik mam w warzywach i owocach, nie lubię brać tabletek na spacerze byłam ok. 3 godziny ![]() Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28558877] Ale ogólnie najbardziej lubimy biedronkowe DADY, i pieluchy, i chusteczki. [/QUOTE] Też o pieluchach z Biedronki słyszałam dobre opinie i koleżanka bardzo zachwalała. Gdzieś z cytowania uciekło mi zawijanie dziecka na ciasno. Prawda! Moja chrześniaczka tak spała i teraz synek kuzyna. Najlepszy uspokajacz
|
|
#1534 |
|
Zakorzenienie
|
prince polo odnosnie farby odpisalam Ci wczoraj, musisz sobie poszukac pare str wczesniej.
|
#1535 |
|
Konto usunięte
|
No w takim ciasnym owijaniu mała spała ze 3 tygodnie, potem śpiworek więc też dość ciasno
|
|
|
|
#1536 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieci zawija sie w becik bo czuja sie jak w brzuszku u mamusi...
lubia miec ciepelko tez ale oczywiscie nie mozna przesadzic z tym ciasnym zawijaniem. Polozna powinna pokazac co i jak
|
#1537 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() 1. ja z kolei huggisów nie polecam, zwłaszcza na początku- kupki są mega rzadkie i w nich wszytsko nam wyciekało nam do dziś służa tylko pampersy, w okresie zimowym babydream(bo są grubsze)2. termometr nam słuzył, zwłaszcza jak tz szykował kąpiel i zamiast zadawanie miliona pytań , czy woda jest dobra, po prostu sprawdzał ją termometrem- to tylko kilka złotych, a potem służył do zabawy 3.rożka nie używałam, chociaż miałam, bo było mega gorąco 4.dziecka NIGDY nie można zostawiać samego, czy odwracać głowy, jeśli leży np. na przewijaku! przecież wszytskie potrzebne rzeczy można przygotować wczesniej 5.prałam od początku do teraz w płynie Lovela, czasem teraz zdarzy mi się w płynie Persil 6.tetrówy- im więcej tym lepiej, idzie cała masa przy karmieniu piersią, zawsze coś się wyleje z piersi, czy z buźki ![]() 7. im mniej chemii z kosmetyków tym lepiej ), do kapieli też nivea, teraz babydream zielone- takie też polecam chusteczki nawilżane8. do noska mamy aspirator marimer+woda disnemar, używamy stale+kropelki olbas na stany katarkowe 9. obcinamy paznokietki obcinaczkami (dla niemowląt)od 2 czy 3 tygodnia zycia 10. mlaka nie kupowałam, bo ciekło mi po plecach z piersi ![]() 11. butle z TT- niezaakceptowane do dziś 12. leżaczka bujaczka używaliśmy już po 2 miesiącu(fisher price) 13. matę do wanienki mieliśmy piankową, potem zamienioną na gumową- używana do dziś 14. laktator miałam TT- ręczny, polecam- przydawał się przy nawale pokarmu I myślę, że co matka, to opinia na temat dzieciowy ![]()
|
|
|
#1538 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z ciepłem to tak, lubią ciepło. Chociaż moj siostrzeniec był nieco inny w tym przypadku Urodził się w październiku... cała noc był ryk, bo dziecku zachciało sie spacerować. Więc balkon szeroko otwarty, wszyscy grubo ubrani bo mroźna zima była... Oj nie wspominam tego miło (wówczas wszyscy tymczasowo mieszkaliśmy u rodziców, ja z mężem czekałam aż zwolni się nowo kupione mieszkania a siostra to taki specyficzny przypadek).---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Nie mogę doczekac się jutrzejszej wizyty
|
|
#1539 |
|
Rozeznanie
|
Wiecie co, ja jednak myślę że Gizmiatko ma troszkę racji z tym że przewijak to jednak aż taki "mus" nie jest... Pomagałam mojej mamie kiedy urodziła się siostrzyczka i np nie wyobrażam sobie żebym przewijała dziecko gdzie indziej niż na łóżku... jakoś tak wygodniej jest. Raz tylko robiłam to na przewijaku i miałam stracha że mała sie ruszy i mi zleci z niego...
I jeszcze jedno- przerazily mnie te wasze odpowiedzi co do tego krwawienia i możliwych hemoroidow.... przyzwyczajona zawsze byłam do skąpego i to bardzo okresu i używałam tylko tamponów. bo powiem Wam że straszny dyskomfort odczuwam jak musze miec podpaske... a tu w takim wypadku nici z tamponów... A że hemoroidy mnie nie miną to pewne bo u nas w rodzinie to sklonnosc jest do nich...
|
#1540 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez jestem troche przerazona tym krawieniem po hehe i taaaaaka dluuuuuga lista :O no ale na wszystko przyjdzie pora i czas, mamy duzo czasu aby sie oswoic z tym wszystkim
|
|
|
|
#1541 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
|
|
|
#1542 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie położna powiedziała że ona się spotyka ze mną w piątek 19,08 i na tej wizycie ona mi powie kiedy mam przyjść na USG ale to na pewno będzie w tygodniu od 22.08. Na moje pytanie czy nie może mi teraz powiedzieć bo muszę wziąć wolne z pracy odpowiedziała że nie ma takiej możliwości i w ogóle obraza wielka była że się domagam Cytat:
Wpadaj do nas kiedy tylko chcesz. Mam nadzieję że następnym razem się uda. Bądź dobrej myśli. Cytat:
to dobrze że już po wszystkim. bardzo Ci współczuje. Wiem jak to jest kiedy ukochany dziadek odchodzi ja nie mogłam być na pogrzebie mojego dziadka ![]() to strasznie brzmi ale ja byłam na świeżo po przyjeździe to UK i nie mieliśmy z TŻ w ogóle pieniędzy jeszcze. Ledwo było na mieszkanie, jedzenie i spłacanie mojego kredytu studenckiego w PL. Nie stać nas było na samolot. A dodatkowo to trzeba by było z lotniska jechać 2 godziny ponad do wioski mojego dziadka i tam się gdzieś zatrzymać/wynająć pokój (bo mój dziadek mieszkał na drugim końcu Polski, w domku z jednym tylko pokojem i cała rodzina by się nie pomieściła). I to wszytko trzeba było zorganizować w ciągu tygodnia i... mimo że bardzo chciałam - nie przyjechałam. Jak mi było przykro ... Wtedy po raz pierwszy dotarło do mnie co to znaczy być emigracji z dala od bliskich ... -------------------------------------- szajajaba, Aguśkaa83, kumkura, Gizmiatko Dzięki za cenne rady fajnie że Was mamy tutaj
|
|||
|
|
|
#1543 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1544 |
|
Raczkowanie
|
Dzień doberek!
Ogromnie współczuje dziewczyną które straciły swoje skarbki! Jesteście tu jak najbardziej potrzebne! Fakt,że mimo tego co się stało jesteście silne i staracie się to przetrwać jest godne podziwu! Ja dziś po raz pierwszy miałam mdłości .Rano jak robiłam śniadanie i otworzyłam lodówkę... jak poczułam zapachy to normalnie cofka,że szok! Na szczęście mężuś dokończył za mnie .Mimo wszystko postanowiłam jechać do pracy rowerem... Chłodne powietrze, ja jadąca powolutku i czułam jak wszystko mi odchodzi... W pracy kanapka z gorzką herbatą i czuje się już świetnie! Chyba rower będzie moją przeciw mdłościowym sposobem
|
|
|
|
#1545 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
A to na pewno Dlatego zawsze podkreślam: ja, u nas, moja córka ![]() Cytat:
I któraś tu pytała, czy po cc też się tak krwawi. Też, tak samo. Ogólnie połóg nie różni się niczym po SN i po CC. Cytat:
Dlatego jest opcja podstawowa i opcja wypas Kawusia, platki, mniam
|
||||
|
|
|
#1546 |
|
Raczkowanie
|
Aguśkaa83 napisz mi proszę czy ten przewijak do łóżeczka kupiłaś razem z nim czy osobno? Drogie takie cuś?
Fajna sprawa bo ja mam mało miejsca a nawet gdbym stwierdziła,że wole przewijać na łóżku dużym to mogę to ściągnąć i schować .Hym... ja się chyba jednak zdecyduje na baldachim... żeby wieczorem można było cokolwiek zrobić... hym... Co do kosmetyków to znam się troszkę na tym i nive jest bardzo kiepskim jakościowo kosmetykiem jeżeli chodzi o skład. Rossmanowskie kosmetyki Babydream są o niebo lepsze bo nie zawierają sztucznych barwników,parabenów i SLS-ów. Proponuje Wam kupić nawet sobie szampon z tej serii i samemu myć nim głowę w samej konsystencji jest rzadki ponieważ nie właśnie tyle zagęszczaczy itp. kosztuje coś ok.3,50 zł więc możecie same wypróbować przed podjęciem decyzji. Z tego co słyszałam z takich tańszych drogeryjnych to jeszcze Hipi,ale składku jeszcze nie sprawdzałam... Zrobie to przy okazji |
|
|
|
#1547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój szampon z Emolium też nie zawiera tych substancji (podobnie jak żel do mycia).
|
|
#1548 |
|
Konto usunięte
|
Przewijak ok, 50zł kosztuje, warto popatrzeć w stacjonarnym sklepie, bo nieraz na all drożej wychodzi
Ja mam taki: http://mamolandia.blogspot.com/2011/...ic-trzeba.htmlI zgadzam się z tym baldachimem. Ja tylko na zasypianie go daję, a tak to odsuwam, no i nie mam jakiegoś ogromnego na całe łóżko tylko nad głową. ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Karolca, ale serie emolientowe drogie są :/ |
|
|
|
#1549 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28565578]Przewijak ok, 50zł kosztuje, warto popatrzeć w stacjonarnym sklepie, bo nieraz na all drożej wychodzi
Ja mam taki: http://mamolandia.blogspot.com/2011/...ic-trzeba.htmlI zgadzam się z tym baldachimem. Ja tylko na zasypianie go daję, a tak to odsuwam, no i nie mam jakiegoś ogromnego na całe łóżko tylko nad głową. ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Karolca, ale serie emolientowe drogie są :/[/QUOTE] wiem, że emoliowe serie są drogie. Za szampon płacę 24 zł (i tak dobrze, bo w pozostałych aptekach jest po 30-35), jedna butelka starcza mi na ok. 2-3 miesiące. Więc nie jest tak źle. Za 400 ml żel zapłaciłam 31 zł i spokojnie starcza na pół roku. Niestety sama mam bardzo wrażliwą skórę i wolę wydać na kosmetyk kilka groszy więcej i mieć spokój. W innym wypadku mam mnóstwo swędząco-bolących krostek i ani tego podrapać ani nic innego. Idę się obrobić, bo na 13.30 jadę do lekarza ![]() Proszę o kciuki aby wszystko było ok
|
#1550 |
|
Konto usunięte
|
Trzymam
No tak, ja jakiś specjalnych problemów nie mam. Robię szydełkową babeczkę, tylko nie wiem, czemu wzięłam zielony i różowy |
|
|
|
#1551 |
|
Raczkowanie
|
szajajaba a jak myślisz jaki materiał jest najlepszy na baldachim? taka jakby organza czy bawełna?
widziałyście gdzieś tanie komplety poślieli wraz a baldachimem? |
|
|
|
#1552 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wzielam sobie wolne w poniedzialek,wiec nie musze sie juz stresowac ile to spotkanie potrwa![]() a zycie na emigracji wcale nie jest latwe,dla mnie najgorszy jest czas swiat bozego narodzenia,bo od 5 lat spedzamy swieta tutaj a nie w Pl. a ty jak dlugo jestes w UK? a z Guildford jest jakies 30 min autem do mnie [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28565785] RobięGuildford , tylko nie wiem, czemu wzięłam zielony i różowy co to jest szydelkowa babeczka? kurcze jakies klucie w prawym jajniku mam dzisiaj,mam nadzieje ze minie,bo dosyc uciazliwe jest ,dzisiaj wolne wiec zaraz zmykam na zkupy zywieniowe i zaopatrzyc sie w jakis wiekszy stanik bo juz mnie zaczynaja stare gniesc
|
|
|
|
|
#1553 |
|
Zadomowienie
|
Czytam co powinno wchodzić w skład wyprawki i moje spostrzeżenie jest takie.
Moja siostra z mamą po kąpieli maluszka wycierały w pieluszkę tetrową położoną na frotowym ręczniku, który służył do okrycia. W zasadzie nie wycierały go ręcznikiem, tylko pieluszką. Ręcznik nie był w ogóle mokry i nie trzeba go było tak często zmieniać. |
|
|
|
#1554 |
|
Raczkowanie
|
czesc!! ja mam termin na 8 kwietnia nie na 10 :Pmozesz to poprawic prosze???
|
|
|
|
#1555 |
|
Wtajemniczenie
|
kurcze trochę mnie ta lista przerazila...
w mnóstwo rzeczy trzeba sie zaopatrzyć, taki mały szok jak to pierwszy raz przeczytałam
|
#1556 |
|
Raczkowanie
|
jak myślicie w którym miesiącu najlepiej jest zacząć kupować te wszystkie rzeczy?
|
|
|
|
#1557 |
|
Konto usunięte
|
Ja kupowałam od 7 czy 8 tygodnia już.
Co do baldachimu, wg mnie normalna bawełna. A szydełkową babeczkę zaraz pokażę. |
|
|
|
#1558 |
|
Rozeznanie
|
witam
w końcu wszystko nadrobiłam ![]() witam nowe mamy i gratuluję ![]() edzi, kasiuleks i Izunii strasznie współczuję, też przez to przechodziłam i wiem jak to jest najbardziej żal mi Izunii i wycięcia tego jajnika, szkoda, że nie spróbowali usunąć pęcherzyka chemicznie - robi się takie zastrzyki, które powodują "zejście" pęcherzyka z jajowodu i dopiero jak to nie skutkuje to robią operację - jak byłam w szpitalu przy moim poronieniu to była dziewczyna, która już drugi raz miała ciążę pozamaciczną i tak właśnie miała usuwaną co do sporów o to kiedy zrobić USG to jest najlepszy przykład, że im wcześniej tym lepiej - jak coś jest nie tak to przynajmniej można zareagować, czy to przy plamieniach, czy też innych nieprawidłowościach pozdrawiam wszystkie mamusie! |
|
|
|
#1559 |
|
Raczkowanie
|
hym... no to szybko
![]() gdzieś któraś pisała,ale nie mogę znaleść jaki rozmiar bodziaczków kupić?
|
|
|
|
#1560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie na szczęście skończyło się tylko aż na łyżeczkowaniu... Dziękuję wszystkim za słowa pocieszenia |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:48.

)

ide spac, bo dzis u abcbi na ławce usnełam na tż kolanach 
a w ogole na głodniaka w kosciele czułam zgage lekką...Byłam taka glodna ze wciągnełam całego dewolaja 

,dzisiaj wolne wiec zaraz zmykam na zkupy zywieniowe i zaopatrzyc sie w jakis wiekszy stanik bo juz mnie zaczynaja stare gniesc