Cilest/Elin - wątek zbiorczy! - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-03, 09:24   #991
Aerith
Organizatorka

Dot.: Cilest - wątek zbiorczy!

Jestem po trzecim opakowaniu Cilestu i chyba bedzie trzeba nasza znajomosc zakonczyc
Bole glowy dalej mam straszne, nie pomagaja tabletki, wlasciwie to nie moge swobodnie funkcjonowac. Na tydzien przed ostatnia tabletka z blistru mam niesamowite wahania nastrojow, raz chce mi sie plakac, raz jestem zla jak diabli. Na dodatek dosc czesto boli mnie zoladek.
Krwawienie mam dosc obfite. Cera mi sie popsula ogolnie jestem zalamana... Przez ostatni rok doprowadzalam ja do porzadku, a teraz mnóstwo gul i przebrawień.
Jedyny plus to libido wieksze niz przy Qlairze.

Tabletki dla mnie chyba nie istnieja.

zamówienia zagraniczne

Nie wiesz, nie wiesz, nie rozumiesz nic.
Aerith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-03, 10:29   #992
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez Aerith Pokaż wiadomość
Jestem po trzecim opakowaniu Cilestu i chyba bedzie trzeba nasza znajomosc zakonczyc
Bole glowy dalej mam straszne, nie pomagaja tabletki, wlasciwie to nie moge swobodnie funkcjonowac. Na tydzien przed ostatnia tabletka z blistru mam niesamowite wahania nastrojow, raz chce mi sie plakac, raz jestem zla jak diabli. Na dodatek dosc czesto boli mnie zoladek.
Krwawienie mam dosc obfite. Cera mi sie popsula ogolnie jestem zalamana... Przez ostatni rok doprowadzalam ja do porzadku, a teraz mnóstwo gul i przebrawień.
Jedyny plus to libido wieksze niz przy Qlairze.

Tabletki dla mnie chyba nie istnieja.
Mam dokładnie te same dolegliwości plus jeszcze potworny ból piersi ! Cera zrobila mi sie masakryczna...a jak nie biore tabletek to mam idealna...bez ani jednego pryszcza, nigdy nie mialam problemów z cerą..a teraz i caly dekold mam wysyfiony

Pogrubione to też idealnie do mnie !
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-05, 21:01   #993
shewerewolf
Przyczajenie

witam. wraz z lekarzem ustaliliśmy zmianę tabletek Qlaira na tabletki Cilest (z powodów średniego tolerowania Qlairy i dobrego tolerowania Cilestu w przeszłości). lekarz zalecił przerwanie Qlairy (przy 15 tabletce, żółtej), odczekanie do pojawienia się krwawienia z odstawienia i pierwszego dnia krwawienia rozpoczęcie przyjmowania Cilestu. mówi, że działanie anty w takim wypadku zostaje zachowane. czy któraś z Was się nie orientuje, czy to wszystko zgodne z prawdą? któraś może zmieniała tabsy wielofazowe na jednofazowe? nie chcę podważać kompetencji lekarza, jedynie dla własnego spokoju uzyskać alternatywną opinię, a w zasadzie ciężko mi coś znaleźć na ten temat. z góry dziękuję za pomoc.
shewerewolf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-06, 11:26   #994
zedge
Raczkowanie

Wink Dot.: Cilest - wątek zbiorczy!

Hej!
Mam pytanie dziewczyny, może trochę głupie ale wole się zapytać niż potem żałować: za półtora tygodnia wypada mi okres i wtedy zacznę stosować Cilest (pierwszy raz tab. anty)... tylko nie wiem od której tabletki zacząć... bo są tam dni tygodnia, więc jak okres wypadnie mi w np. czwartek to mam zacząć brać od czwartkowej tabletki przez co nie zużyje z opakowania 21 tab. tylko mniej, czy po prostu od pierwszej tab. w tym wypadku poniedziałkowej w obojętnie jaki dzień mi wypadnie okres... lekarz mi tego nie wyjaśnił a ja nie wiedziałam, że będą tam dni tygodnia a nie liczby od 1 do 21 i trochę się zdezorientowałam... dzięki z góry za info
zedge jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-06, 12:15   #995
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez zedge Pokaż wiadomość
Hej!
Mam pytanie dziewczyny, może trochę głupie ale wole się zapytać niż potem żałować: za półtora tygodnia wypada mi okres i wtedy zacznę stosować Cilest (pierwszy raz tab. anty)... tylko nie wiem od której tabletki zacząć... bo są tam dni tygodnia, więc jak okres wypadnie mi w np. czwartek to mam zacząć brać od czwartkowej tabletki przez co nie zużyje z opakowania 21 tab. tylko mniej, czy po prostu od pierwszej tab. w tym wypadku poniedziałkowej w obojętnie jaki dzień mi wypadnie okres... lekarz mi tego nie wyjaśnił a ja nie wiedziałam, że będą tam dni tygodnia a nie liczby od 1 do 21 i trochę się zdezorientowałam... dzięki z góry za info

a zużyjesz całe opakowanie, bo przecież musisz wziąć wszytskie tabletki z listka! zaczynasz w czwartek np i bierzesz normalnie przez 21 dni do końca listka!

to tabletki które mają taki sam skład więc możesz teoretycznie zacząć od obojętnie której, ale lepiej zacznij od tej z odpowiednim dniem tygodnia- wtedy będziesz wiedziała że np danego dnia wzięłaś tabletkę, tak jest łatwiej
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-06, 18:23   #996
zedge
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość

a zużyjesz całe opakowanie, bo przecież musisz wziąć wszytskie tabletki z listka! zaczynasz w czwartek np i bierzesz normalnie przez 21 dni do końca listka!

to tabletki które mają taki sam skład więc możesz teoretycznie zacząć od obojętnie której, ale lepiej zacznij od tej z odpowiednim dniem tygodnia- wtedy będziesz wiedziała że np danego dnia wzięłaś tabletkę, tak jest łatwiej

...tak podejrzewałam, dzięki za info
Stary 2011-08-06, 22:30   #997
shewerewolf
Przyczajenie

czy Cilest to tabletki o większym stężeniu hormonów niż Qlaira? bo coś ze składu to nie wynika, a wszędzie trąbią (z tego co poczytałam), że Cilest jest silnym lekiem. w ogóle jakiś słabiutki się ten Cilest wydaje w porównaniu z innymi -nowszymi- tabsami (np Yasminelle czy właśnie Qlairą). jak to jest w końcu? :/

Cilest:
0,250 mg Norgestimatum
0,035 mg Ethinyloestradiolum

Qlaira:
2 tabletki ciemnożółte: 3mg walerianinu estradiolu
5 tabletek jasnoczerwonych: 2mg walerianinu estradiolu + 2mg dienogestu
17 tabletek jasnożółtych: 2mg walerianinu estradiolu + 3mg dienogestu
2 tabletki ciemnoczerwone: 1mg walerianinu estradiolu
2 tabletki białe: bez aktywnych składników

Edytowane przez shewerewolf
Czas edycji: 2011-08-06 o 22:35
shewerewolf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-08-07, 09:56   #998
zedge
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez shewerewolf Pokaż wiadomość
czy Cilest to tabletki o większym stężeniu hormonów niż Qlaira? bo coś ze składu to nie wynika, a wszędzie trąbią (z tego co poczytałam), że Cilest jest silnym lekiem. w ogóle jakiś słabiutki się ten Cilest wydaje w porównaniu z innymi -nowszymi- tabsami (np Yasminelle czy właśnie Qlairą). jak to jest w końcu? :/

Cilest:
0,250 mg Norgestimatum
0,035 mg Ethinyloestradiolum

Qlaira:
2 tabletki ciemnożółte: 3mg walerianinu estradiolu
5 tabletek jasnoczerwonych: 2mg walerianinu estradiolu + 2mg dienogestu
17 tabletek jasnożółtych: 2mg walerianinu estradiolu + 3mg dienogestu
2 tabletki ciemnoczerwone: 1mg walerianinu estradiolu
2 tabletki białe: bez aktywnych składników
...no mi lekarz powiedział, że młodej kobiecie nie chce przepisywać mocnych tabletek, dlatego przepisał mi Cilest więc chyba nie są mocne
Stary 2011-08-07, 18:21   #999
Celine5
Raczkowanie

GG do Celine5

Czy tabletki Cilest powodują, wzmagają,że rośnie nowe niechciane owłosienie ? Zauważyłyscie może to dziewczyny?

Szukam : Balenciaga B edp, Sublime Balkiss The Different Company, BALENCIAGA PARIS EDP
Celine5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-08, 08:21   #1000
reactiooon
Rozeznanie

Zdecydowanie nie
reactiooon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 15:55   #1001
aluniaaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Celine5 Pokaż wiadomość
Czy tabletki Cilest powodują, wzmagają,że rośnie nowe niechciane owłosienie ? Zauważyłyscie może to dziewczyny?
Niczego takiego u siebie nie zauwazylam wszystko rosnie "normalnie"

Małżeństwo 06.09.2014
aluniaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-18, 18:41   #1002
zedge
Raczkowanie

Hej dziewczyny!!

Mam takie do Was pytanko... zażywam pierwsze opakowanie tabl. Cilest i zastanawiam sie czy przed drugim zrobic krótsza przerwę czy w ogóle jej nie robić, gdyż w tym tygodni planowanej przerwy ma swój ślub i wizja okresu mnie trochę przeraża.... jak myślicie co byłoby lepsze bo są to moje pierwsze tabl. anty i nie bardzo wiem na co się zdecydować...
Stary 2011-08-18, 18:50   #1003
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczyny!!

Mam takie do Was pytanko... zażywam pierwsze opakowanie tabl. Cilest i zastanawiam sie czy przed drugim zrobic krótsza przerwę czy w ogóle jej nie robić, gdyż w tym tygodni planowanej przerwy ma swój ślub i wizja okresu mnie trochę przeraża.... jak myślicie co byłoby lepsze bo są to moje pierwsze tabl. anty i nie bardzo wiem na co się zdecydować...
Nie wiem czy Ci to cokolwiek da, bo ja np. kiedyś też wzięłam dwa opakowania bez przerwy i mimo to dostałam plamienia prawie takiego samego jak okres

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-18, 19:02   #1004
zedge
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tereskaa Pokaż wiadomość
Nie wiem czy Ci to cokolwiek da, bo ja np. kiedyś też wzięłam dwa opakowania bez przerwy i mimo to dostałam plamienia prawie takiego samego jak okres

... no właśnie i tak źle i tak nie dobrze... nie wiem, ma jeszcze trochę czasu na zastanowienie ale ten czas tez mi chyba nie pomoże
Stary 2011-08-18, 19:06   #1005
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
... no właśnie i tak źle i tak nie dobrze... nie wiem, ma jeszcze trochę czasu na zastanowienie ale ten czas tez mi chyba nie pomoże
A może właśnie w tym czasie poradź się lekarza co zrobić?

Stary 2011-08-18, 19:39   #1006
zedge
Raczkowanie

Cytat:
A może właśnie w tym czasie poradź się lekarza co zrobić?

...wiem ale to i tak nie zagwarantuje mi, że okresu nie będzie hmmm.... na to pytanie zna mój organizm tylko odpowiedz, niestety
Stary 2011-08-18, 19:46   #1007
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
...wiem ale to i tak nie zagwarantuje mi, że okresu nie będzie hmmm.... na to pytanie zna mój organizm tylko odpowiedz, niestety
No niestety, musisz się liczyć z okresem podczas ślubu :/ A tak w ogóle wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia

Stary 2011-08-18, 20:42   #1008
zedge
Raczkowanie

Cytat:
No niestety, musisz się liczyć z okresem podczas ślubu :/ A tak w ogóle wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia

jeszcze nie dziękuję, ale miło mi było to przeczytać
Stary 2011-08-18, 21:57   #1009
reactiooon
Rozeznanie

Gratuluję!
A jeśli chodzi o tabletki... Na początku organizm i tak troszkę szaleje, bo musi się przyzwyczaić do tabletek, więc przewidzieć raczej się nie da. Ja przez całe pierwsze opakowanie plamiłam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-19, 14:03   #1010
reactiooon
Rozeznanie

Dziewczyny, to teraz ja mam do Was pytanko. Przeszukałam forum, bo mam mały problem. Czy plamienie w trakcie brania tabletek (zostało mi 9, a tabletki biorę od 10 miesięcy) oznacza, że mój organizm dostaje za małą dawkę hormonów i właśnie mam owulację? Czytałam wypowiedzi, że właśnie taka wersja jest najbardziej prawdopodobna...
Stary 2011-08-19, 14:32   #1011
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez reactiooon Pokaż wiadomość
Dziewczyny, to teraz ja mam do Was pytanko. Przeszukałam forum, bo mam mały problem. Czy plamienie w trakcie brania tabletek (zostało mi 9, a tabletki biorę od 10 miesięcy) oznacza, że mój organizm dostaje za małą dawkę hormonów i właśnie mam owulację? Czytałam wypowiedzi, że właśnie taka wersja jest najbardziej prawdopodobna...
może to być spowodowane rozregulowaniem cyklu, ale nie musi oznaczać wcale owulacji! czesto takie plamienie to znak, że pora skonsultować z el4karzem zmianę tabletek, bo faktycznie poziom hormonów może być za mały. natomiast nie ma co się martwić, bo przyczyn takich plamień jest wiele. lekarz rozwieje wątpliwości.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-19, 14:40   #1012
reactiooon
Rozeznanie

Dzięki za odpowiedź
Stary 2011-08-22, 08:21   #1013
asiag76
Raczkowanie

Cytat:
Hej dziewczyny!!

Najlepszą opcją będzie przedłużenie pierwszego opakowania o tych kilka tabletek z drugiego do dnia ślubu, potem je odstaw i zrób przerwę normalną 7 dniową i weź drugie pełne opakowanie.

Cytat:
Napisane przez reactiooon Pokaż wiadomość
Niestety ja mam to samo, od jakiegoś czasu plamienia mi się zaczynają w środku cyklu, zgłosiłam to lekarzowi i z Yasmin zmienił mi tabletki na Cilest, niestety jest praktycznie to samo i nie wiem co z tym zrobić.
Stary 2011-08-22, 08:31   #1014
reactiooon
Rozeznanie

Może idź do niego jeszcze raz? Albo przejdź się do innego... Ja idę do swojego za miesiąc to zobaczę co mi powie.
Stary 2011-08-29, 09:20   #1015
zedge
Raczkowanie

Unhappy Dot.: Cilest - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez asiag76 Pokaż wiadomość
Najlepszą opcją będzie przedłużenie pierwszego opakowania o tych kilka tabletek z drugiego do dnia ślubu, potem je odstaw i zrób przerwę normalną 7 dniową i weź drugie pełne opakowanie.

Niestety ja mam to samo, od jakiegoś czasu plamienia mi się zaczynają w środku cyklu, zgłosiłam to lekarzowi i z Yasmin zmienił mi tabletki na Cilest, niestety jest praktycznie to samo i nie wiem co z tym zrobić.
... no tak tylko, że ja ostatnio tabl. z 1 op. biorę w niedzielę i potem mam 7 dniową przerwę a w tej przerwie w sobotę mam ślub więc przedłuzenie opakowania nie wchodzi w grę chyba, że o całą przerwę albo skrócić przerwę o 3 - 4 dni i zacząć brać w np. czwartek... tylko to to nie gwarantuje, że okresu nie będzie ... tak sobie myślę, że jak w środę nie będzie okresu to wezmę tabletkę i przerwę skrócę bo jak mi wypadnie pierwszy dzień okresu w ślub to będzie masakra bo mnie zawsze bardzo brzuch boli i jestem opuchnięta (brzuch, piersi) i nie mam ochoty na nic a to jest najgorsza opcja z możliwych na ślub... resztę dni jakoś przetrwa... nie wiem a wszystko zapowiadało się tak pięknie tylko okres w którym zaczęłam brać tabletki się o tydzień przesunął i lipa....
Stary 2011-10-06, 16:05   #1016
ewelinusia001
Zadomowienie

A ja mam pytanie ile płacicie za Cilest?
Ja zawsze płaciłam ok. 11-13zł zależy w jakiej aptece. Ostatnio w sierpniu wykupowałam i właśnie tyle kosztował, a dzisiaj zapłaciłam 21zł za opakowanie właśnie w tej aptece, gdzie zazwyczaj było najtaniej i się zdziwiłam. Dodam, że najczęściej były to tabletki z importu, a te nie są, ale kiedyś pamiętam, że też miałam parę razy tabletki nie importowane i były w normalnej cenie. Nie zapytałam się pani w aptece, bo kupowałam przy okazji inne rzeczy i łączna cena i tak wyszła kosmiczna i dopiero w domu jak zaczęłam analizować rachunek, to zobaczyłam ile kosztowały...

perfuuuumy.
ewelinusia001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-06, 19:48   #1017
Anijka
Wtajemniczenie

W Super Pharmie jest Cilest w najlepszej cenie: potrójne opakowanie za 26 czy 27zł
Anijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-10, 14:47   #1018
ewelinusia001
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anijka Pokaż wiadomość
W Super Pharmie jest Cilest w najlepszej cenie: potrójne opakowanie za 26 czy 27zł
Gdybym nie musiała jechać do Super Pharm 40km, to pewnie byłoby to dla mnie najbardziej opłacalne

perfuuuumy.
ewelinusia001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 21:24   #1019
OnyXx
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Cilest - wątek zbiorczy!

Witam Mile Panie,
mam pytanie odnośnie tabletek: Cilest. mianowicie moja Dziewczyna własnie zaczęła je brać i chciałem się dowiedzieć po jakim czasie zaczynają one działać, kiedy już będziemy mogli bezpiecznie położyć się do wyrka

Z góry dziękuje i pozdrawiam!
OnyXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 21:55   #1020
Vanique
Zadomowienie

Zapytaj swoją dziewczynę, proponuje zapoznać się z ulotką internetową bądź papierkową dołączaną do każdego opakowania. Nie mówię tego złośliwie, chodzi o małą świadomość niektórych dziewczyn które stosują tę forme antykoncepcji a potem się dziwią czemu są w ciąży ;/ w razie jakich niedomówień lub wachań możecie zapytać na forum z pewnością Wam pomogą pytanie które zadałeś jest jednym z podstawowych wyraźnie omawianym w ulotce a ulotka to podstawa aby większość rzeczy wiedzieć (np. co zrobić w razie pominięcia tabletki, wymiotów, biegunki itp.)
Vanique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości