Dziewczyny, BIERZCIE DOTACJE ! - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-05, 16:08   #331
xzora
Zakorzenienie

Dot.: Dziewczyny, BIERZCIE DOTACJE !

gosia3103, projekty o dotację z UE są nie tylko dla bezrobotnych, dla pracujących także, więc i dla pobierających rentę pewnie też. Kryteria naboru każdy projekt ustala indywidualnie.

1 sierpnia przelali mi dotację, długo strasznie to trwało, ale przynajmniej się opłaciło czekać
xzora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-06, 07:58   #332
gosia3103
Zakorzenienie

xzora, ile czasu minęło u Ciebie od startu do otrzymania pieniędzy?
gosia3103 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-06, 09:55   #333
Indios
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
U mnie minęło 7, długich miesięcy
najpotężniejsi z nich myślą o władzy nad galaktyką...

Indios jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-06, 12:16   #334
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
7,5 miesiąca. Liczę od momentu kiedy rekrutowałam do projektu (czyli w połowie stycznia). Tak w ogóle to projekt miał się rozpocząć w listopadzie, ale były opóźnienia, wliczając ten czas wychodzi 9 miesięcy.

Indios, prowadzisz już działalność? ja póki co jedynie na papierze, realnie jeśli nic się nie opóźni będę działać od 1 września.

Edytowane przez xzora
Czas edycji: 2011-08-06 o 12:23
Stary 2011-08-06, 13:59   #335
blondi1041
Rozeznanie

hej, mam pare pytan odnosnie dotacji z UP.
dziewczyny tu pisza ze czekaly na pieniadze z dotacji ok 7 mies. byly to pieniadze z Up czy z UE? moj tz skladal wniosek w Urzedzie ok tydzien temu.. z tego co sie orientuje to maja pieniadze ale musza zebrac specjalna komisje i wtedy beda sie naradzac czy przyznaja te pieniadze czy nie..czy jesli np . odpowiedz bedzie pozytywna to moze byc tak, ze na pieniadze bedzie czekal kilka miesiecy ?? od czego to zalezy ??
z gory dzieki za wszystkie dopowiedzi...
blondi1041 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-06, 14:01   #336
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blondi1041 Pokaż wiadomość
... byly to pieniadze z Up czy z UE?
z UE
To może jeszcze dopiszę, że od momentu złożenia wniosku do przelania dotacji (projekt z UE) minęło 3,5m-ca.

Edytowane przez xzora
Czas edycji: 2011-08-06 o 14:04
Stary 2011-08-06, 14:04   #337
blondi1041
Rozeznanie

czyli jakies inne zasady sa ?dlaczego tak dlugo czekalas ? czy przez ten czas juz mialas zalozona dzialalnosc ? co z zusem ?
Stary 2011-08-06, 14:20   #338
impegata
Rozeznanie

Dziewczyny, czy którejś z Was udało się albo może znacie kogoś komu udało się dostać dotację na założenie działalności z UE będąc osobą studiującą dziennie? Od dłuższego czasu przeglądam programy i istnieją one tylko na papierze, realnie wygląda to tak, ze większość pieniędzy idzie dla osób bezrobotnych... Czy może źle szukam? Przeglądam nie to co trzeba? Pozdrawiam i gratuluję tym, które dostały swoje dotacje
impegata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-06, 16:04   #339
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
czyli jakies inne zasady sa ?dlaczego tak dlugo czekalas ? czy przez ten czas juz mialas zalozona dzialalnosc ? co z zusem ?
Czytać wątek, do jasnej anielki

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-08, 10:37   #340
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
7,5 miesiąca. Liczę od momentu kiedy rekrutowałam do projektu (czyli w połowie stycznia). Tak w ogóle to projekt miał się rozpocząć w listopadzie, ale były opóźnienia, wliczając ten czas wychodzi 9 miesięcy.

czyli tak naprawdę przez 9 miesięcy byłaś zblokowana? :/
gosia3103 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-08, 11:02   #341
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
tak, są inne zasady, właściwie to każdy projekt ma inne zasady

Długo czekałam przez opóźnienia, jak startowałam na projekt i składałam wniosek to przewidywali, że w maju już będą wypłacać dotację, a w czerwcu to już na 100%. Dobrze, że im nie uwierzyłam, bo byłabym w plecy na lokalu jakieś kilka tys, a tak to wolałam dostać mniej punktów za wniosek, ale dopiero po dostaniu gotówki wynająć lokal.

Byłam cały czas zarejestrowana jako bezrobotna, więc ubezpieczenie miałam. Potem, jak kazali nam za wcześnie rozpocząć działalność (nie mając zgody z WUP na podpisywanie umów!), to ZUS trzeba już było płacić.

szugarbejb pisała, że u niej trzeba było się tylko zarejestrować a rozpoczęcie działalności musiało być w ciągu 2mcy, u mnie trzeba było mieć już rozpoczętą działalność żeby podpisać umowę. Zmieniałam datę rozpoczęcia dwa razy, żeby zredukować koszty, ale i tak za lipiec zus musiałam już zapłacić, mimo prowadzenia działalności jedynie na papierku i nie mając wtedy jeszcze pieniędzy z dotacji.

Cytat:
czyli tak naprawdę przez 9 miesięcy byłaś zblokowana? :/
No ja akurat przez 7, bo dopiero od stycznia byłam bezrobotna. Do tego ten projekt był jedynie dla bezrobotnych, więc przez te 7m-cy nie mogłam pracować. Są też projekty dla pracujących, wtedy jest mniejsze ryzyko.
Stary 2011-08-09, 14:23   #342
Eva4
Przyczajenie

Witam Was!
Ja także zakwalifikowałam się do kolejnego etapu Jutro czeka mnie rozmowa z doradca zawodowym. Nie ukrywam swojego ogromnego zdenerwowania. Z tego co wyczytałam to Indios i Xzora jesteście świeżo po takiej rozmowie jak to u Was wyglądało? Mogłybyście napisać coś więcej?
Eva4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-10, 10:34   #343
xzora
Zakorzenienie

Ja miałam rozmowy z psychologiem i doradcą zawodowym. Z psychologiem nawet przyjemnie się rozmawiało, a rozmowa z doradcą była stratą czasu. Wypełniało się jakiś kwestionariusz nie dostosowany dla przyszłego przedsiębiorcy, pytania typu co możesz zrobić, aby znaleźć pracę, jakiej pracy szukasz. Beznadzieja.
Stary 2011-08-11, 08:31   #344
Eva4
Przyczajenie

Byłam na tej rozmowie...
Jestem wściekła na siebie, bo nie jestem zadowolona z tego jak wypadłam. Napiszę dla dziewczyn, które dopiero pójdą na taką rozmowę jak to u mnie wyglądało.
Na dzień dobry dostałam test uzdolnień przedsiębiorczych, nawet dobrze bo przez ten czas troszkę ujarzmiłam swoje zdenerwowanie. Następnie przeszliśmy do rozmowy, był to mężczyzna zapytał mnie o moje przedsięwzięcie dlaczego chce akurat to robić; pytał o doświadczenie; o cel zawodowy jaki chce osiągnąć, jak sobie radzę w sytuacjach stresowych czy potrafię podejmować decyzje w takich warunkach, czy potrafię się odnaleźć w takiej sytuacji; zapytał również czy jakbym dostała propozycje zrobienia jakiegoś interesu na którym można zarówno stracić jak i zyskać ale muszę szybko podjąć decyzje czy idę w to czy nie, co robię; pytał jaki jest mój stosunek na różnego rodzaju zmiany, tj. w życiu, w prawie (pytał w tym miejscu ogólnie o zmiany w szeroko rozumianym aspekcie); dlaczego akurat teraz myślę o otwarciu działalności dlaczego nie spróbowałam wcześniej; kazał mi przedstawić plan od czego zaczynam rozpoczynając otwarcie biura rachunkowego (bo to mam na celu otworzyć) Do tego momentu wydaje mi się, że sobie jakoś radziłam, rozłożyłam się na pytaniach co by było gdyby mi się nie udało czy bym się przebranżowiła czy może szukała pracy w swoim zawodzie, ja się upierałam że mój pomysł jest skazany na sukces i zrobię wszystko, żeby osiągnąć swój cel, że nie poddam się, że jak coś mi pójdzie nie tak to usiadę i zastanowię się co robie źlę, co mogę jeszcze zrobić! Jednak on dalej napierał co będzie jak do gara nie bedę miała co wsadzić itp. Próbował mnie zniechęcić, tzn myśle że taka była jego rola. Tu uważam za słabo się obroniłam, gość muszę przyznać znał się na swojej robocie i był dobry w tym co robił... ehhh
Wyniki podadzą dopiero pod koniec sierpnia lub początek września. W mojej kategorii jest tylko 5 wolnych miejsc, a kandydatów jest 19. Nie widzę tego, no ale nic spróbuję najwyżej jeszcze u innego operatora, we wrześniu rozpoczyna się rekrutacja jeszcze u dwóch innych gdzie się kwalifikuje, z tym że u tego obecnego myślę miałam większe szanse, bo zasięg terytorialny był stosunkowo nie duży, a u tych dwóch alternatywnych operatorów może być już zdecydowanie więcej kandydatów. Jednak mimo wszystko spróbuję.
Pytania z testu uzdolnień przedsiębiorczych nie pokryły się z tymi, które miała szugarbejb, ale do tego akurat chyba nie ma co się przygotowywać
Stary 2011-08-11, 11:03   #345
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eva4 Pokaż wiadomość
...Do tego momentu wydaje mi się, że sobie jakoś radziłam, rozłożyłam się na pytaniach co by było gdyby mi się nie udało czy bym się przebranżowiła czy może szukała pracy w swoim zawodzie, ja się upierałam że mój pomysł jest skazany na sukces i zrobię wszystko, żeby osiągnąć swój cel, że nie poddam się, że jak coś mi pójdzie nie tak to usiadę i zastanowię się co robie źlę, co mogę jeszcze zrobić! Jednak on dalej napierał co będzie jak do gara nie bedę miała co wsadzić itp. Próbował mnie zniechęcić, tzn myśle że taka była jego rola. Tu uważam za słabo się obroniłam, gość muszę przyznać znał się na swojej robocie i był dobry w tym co robił... ehhh
może akurat się uda, trzeba być dobrej myśli

ja też miałam pytania o plan B, zarówno przy rozmowie z psychologiem, jak i z doradcą zawodowym. I w tym miejscu podawałam zupełnie inną działalność, którą założyłabym, jeżeli nie powiodłoby mi się z pierwszym biznesem. Akurat ja miałam łatwo, bo rzeczywiście rozważałam dwie opcje, zdecydowałam się na tą bardziej ambitną, mam nadzieję, że dobrze zrobiłam
z tego co opisujesz, to twoja rozmowa z doradcą to połączenie mojej z psychologiem i doradcą, też miałam jakieś testy na predyspozycje, psycholog też pytała mnie o sytuację prywatną.
Stary 2011-08-11, 13:40   #346
Eva4
Przyczajenie

Mam nadzieję, że się nie mylisz Xzora. Wiąże duże nadzieje z tą firmą. Mam serdecznie dość pracowania na kogoś za marne pieniądze i do tego mase zmarnowanego czasu. ehhh...
No, ale nic pożyjemy zobaczymy. Muszę przestać o tym myśleć, bo zwariuje do końca sierpnia
Stary 2011-08-23, 16:41   #347
Ineczka33
Wtajemniczenie

Witajcie dziewczyny, jak Wasze Wnioski?
Ja właśnie dostałam maila z gratulacjami z powodu zakwalifikowania się do Projektu Przede mną tylko podpisanie umowy o świadczenie usług szkoleniowo-doradczych, złożenie zaświadczenia o nieprowadzeniu działalności przez ostatni rok. Jeszcze czekają nas testy psychometryczne do diagnozy potrzeb szkoleniowych. A. I jeszcze spotkanie z doradcą zawodowym, ale to już we wrześniu, zanim rozpoczną się szkolenia i wychodzi z maila, że chodzi tylko o ustalenie terminów szkoleń - chyba ta rozmowa nie będzie miała wpływu na ocenę.
Stary 2011-08-24, 20:01   #348
blondi1041
Rozeznanie

a moj tz niestety nie otrzymal dotacji... jestem zla na ten caly UP, beznadzieja i tyle, a mialo byc tak pieknie brak odpowiednich kwalifikacji.. a baba przez telefon mowila , ze szanse ma duze zeby dostac, musi tylko sie stawic na komisje i opisac dokladnie co i jak bedzie robic..no to wsiadl w samochod, przejechal 1100 km spacjalnie na rozmowe ktora trwala 10 minut , zeby sie dowiedziec ze niestety nie doatanie dotacji... teraz sie smeijemy, ze te zabraklo jednego papierka, a nazywa sie on " 2 tys zl "
Stary 2011-08-24, 20:04   #349
szugarbejb
Zakorzenienie

Nie od dziś wiadomo, że mężczyźni bardzo rzadko dotacje otrzymują. Największe szanse mają babeczki, bo i mamy gorsze szanse na "normalnym" rynku pracy. Więc nas na szczęście chociaż przy dotacjach faworyzują.

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
Stary 2011-08-24, 20:11   #350
blondi1041
Rozeznanie

o to nie wiedzialam .. moze ja powinnam zalozyc dzialalnosc i montowac okna najlepsze jest to , ze mial papier od firmy , ze bedzie mial zlecenia od nich na 2 lata ale i to nie pomoglo.. no nic, trzeba zrobic kurs na montera okien i ciekawe co wtedy wymysla na odmowe..
Stary 2011-08-26, 08:21   #351
Laila252
Przyczajenie

GG do Laila252

ja tez bede sie starac. w moim miescie jest rekrutacja w grudniu. i jezeli sie ja przejdzie to w lutym zaczna sei szkolenia. po czym bedzie nastepny etap i jak sie do przejdzie to w czerwcu dostanie sie dofinansowanie. Wiec sprobuje.
Laila252 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-28, 20:05   #352
boulinka
BAN stały

.

Edytowane przez boulinka
Czas edycji: 2012-01-25 o 09:34
boulinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-28, 21:00   #353
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez boulinka Pokaż wiadomość
tak czytam, że wiele z Was pisało biznesplan z doradcą już po złożeniu wniosków,
Dotacja z UE.
Cytat:
a ja byłam w UP dostałam papierki do wypełnienia oraz wytyczne co ma zawierać biznesplan. I z tego co się dowiedziałam wszelkie formularze + bp składa się od razu jako wniosek...
Dotacja w UP.
Cytat:
Czy po kontroli, gdy następuje tak zwany odbiór, są jeszcze jakieś?
Na końcu okresu, w którym musisz mieć założoną firmę.
Cytat:
Czy posiadając działalność można również podjąć pracę na umowę?
Tak.
Cytat:
Czy mogę zrobić w ten sposób, iż na początku z 1-2 miesiące będę miała działalność w moim miejscu zameldowania, a następnie przenieść ją (do całkiem innego województwa, można rzec drugi koniec PL)?
Nie.

Cytat:
(...)
Stary 2011-08-29, 10:31   #354
szugarbejb
Zakorzenienie

Wiadomość dla Dolnoślązaczek:

9 września odbędą się targi projektów, we Wrocławiu na Placu Solnym - KILK !

Cytat:
(...)
Stary 2011-08-29, 10:52   #355
xzora
Zakorzenienie

W regulaminie mojego UP jest info, że przez rok od otrzymania dotacji nie można podjąć innego zatrudnienia. Z UE nie ma takiego wymogu, poza działalnością można pracować.

Moim zdaniem nie ma sensu pytać nas o kwestie formalne - każdy projekt, każdy PUP rządzi się innymi prawami.

Edytowane przez xzora
Czas edycji: 2011-08-29 o 10:54
Stary 2011-08-29, 11:12   #356
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
W regulaminie mojego UP jest info, że przez rok od otrzymania dotacji nie można podjąć innego zatrudnienia. Z UE nie ma takiego wymogu, poza działalnością można pracować.
Nie można podjąć pracy na umowę o pracę, można pracować na umowę o dzieło czy też zlecenie.

Cytat:
(...)
Stary 2011-08-29, 12:16   #357
blondi1041
Rozeznanie

jeszcze mi sie cos przypomniało odnośnie biznesplanu, otóż moj tż miał piekny biznesplan.. a przy skladaniu wniosku Pani powiedziala ze jest on niepotrzebny .. bylamprzekonana ze biznesplan musi byc, nawet wczesniej pytalam w UP i tak nas poinformowano, ze biznesplan musi byc.. potem sie okazalo , ze jednak nie..
Stary 2011-08-30, 19:15   #358
nadiuszka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Wiadomość dla Dolnoślązaczek:

9 września odbędą się targi projektów, we Wrocławiu na Placu Solnym - KILK !
kurczę... czego tak wcześnie? nie zdążę przyjechać...

ale przecież prócz tych targów będą na stronie informacje o programach?
Stary 2011-08-30, 19:16   #359
szugarbejb
Zakorzenienie

Tak tak, ale to tak wiesz, jakby ktoś chciał na żywo pogadać

Cytat:
(...)
Stary 2011-09-01, 07:33   #360
Manehajera
Zakorzenienie

zainteresowana tematem dotacji jestem od dłuższego czasu. Moja praca nie przynosi mi zabardzo satysfakcji.... i mam dość codziennych bólów brzucha ze stresu....

Chciałabym otworzyć małą kawiarenkę z prawdziwego zdarzenia - z pyszną kawą,, herbatą i swieżymi ciastkami, może w pózniejszym czasie udałoby mi się otworzyć przy kawiarnii (lub w) mały sklepik z kawą właśnie. W moim mieście (ok 70tys) nie ma takiej kawiarnii.... myślicie, że to dobry pomysł? Mam nadzieje że w województwie opolskim odbędzie się wkrótce jakiś konkurs lub jakaś większa pomoc w tych kwestiach. Dopiero co skonczyłam studia ale wiem, że nie nadaję się do pracy z kimś nade mną....
Manehajera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości