![]() |
#511 | |
Rozeznanie
|
Dot.: NPR-sposób na życie
Cytat:
![]() Mała poszła spać, więc poczytam troszkę.
![]() |
![]() |
#512 |
Wtajemniczenie
|
Ja wolę tą Rotzera. E. Wójcik jest ładniej wydana. A najbardziej polecam kurs NPR.
![]() |
#513 |
Zakorzenienie
|
Taki kurs może zrobić sobie każdy?? A i jeszcze gdzie można zrobić i czy jest płatny ? I czy idzie się osobno czy parami?
![]() |
#514 |
Zakorzenienie
|
Naczytałam się Waszych pochwał na temat książki Roetzera i wysłałam tż do księgarni po nią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#515 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 |
Rozeznanie
|
Jak dla mnie E. Wójcik jest dopełnieniem Rotzera. Ma dużo obrazków z opisami, jednak fakt - ta Rotzera jest treściwsza
![]() http://rodzina.wroclaw.pl/plodnosc-i...iki-plodnosci/ http://blog.28dni.pl/2011/03/09/szyj...todzie-rotzera http://blog.28dni.pl/tag/%C5%9Bluz http://npr_kosmacinski.republika.pl/...%20macicy.html http://blog.28dni.pl/tag/szyjka Na tych stronach jest opisana obserwacja śluzu, badanie szyjki i inne przydatne rzeczy, które też można znaleźć w książce Wójcik.
![]() |
#517 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego kursu - czy to jest jednodniowy kurs? Mogłaby któraś w skrócie napisać na czym on polega ![]()
![]() |
![]() |
#518 |
Rozeznanie
|
Eff Pompolinka wkleiła link do stsony npr, tam jest taki mini kurs
![]() Wysłałam Ci maila.
![]() |
#519 |
Przyczajenie
|
Jeżeli już decydujecie się pójść na kurs to polecam "zaciągnięcie" męża/partnera... choćby po to żeby naumiał się i zrozumiał.
W moim przypadku to były nauki przedmałżeńskie, ale teraz mam taki luksus ze mąż nanosi mi pomiary, kiedy ja nie ma czasu itp. A tak w ogóle to na naukach przedmałżeńskich też wielce obśmiałam i wyszydziłam tę metodę "- ja z "kalendarzyka" korzystać nie będę głupia nie jestem"; było to jakieś 3 lata temu. Początkowo nie wyobrażałam sobie wstawania i mierzenia temperatury co dzień, a co z imprezami, alkoholem itd.??? W praktyce wygląda to tak: budzik dzwoni, sięgam na spaniu po termometr, paszca, "pi pi pi pi" oznajmujące zakończenie pomiaru, termometr na komodę. Wieczorem przy kładzeniu się spać ja albo mój G. zapisuje pomiar i odczuci oraz "serducha". NPR stosuje od 3 lat, nie mam dzieci i narazie nie planuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#520 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#521 |
Wtajemniczenie
|
Ja byłam na takim http://www.wdr.diecezja.pl/kurs-npr-2
Zamiast poradni rodzinnej przed ślubem. Wtedy już miałam za sobą kilka miesięcy obserwacji więc wiele nowego się nie dowiedziałam. Za to mężowi się bardzo przydał. Kosztowało nas to 50zł, dostaliśmy zeszyt ćwiczeń, zajęło pół soboty. I ja w razie wątpliwości mogę skonsultować wykres z ginekologiem.
![]() |
#522 |
Przyczajenie
|
Zazdroszczę ginekologa który wspiera metodę NPR.
Ja mieszkam w Katowicach i w moim przypadku u "państwowego" ginekologa zostałam wyśmiana; pan doktor spuentował "jeżeli chce mieć Pani gromadkę dzieci to Pani wybór.." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#523 |
Rozeznanie
|
Nie wiem czy bym poszła na taki kurs. Tzn organizowany przez kościół.
Jak słyszę, że księża się wypowiadają o rodzinie albo o seksie to mam ochotę mu przypier... ![]()
![]() |
#524 | |
Przyczajenie
|
http://forum.28dni.pl/discussion/372...nych-miastach/
---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Cytat:
Akurat o NPR mówiła Pani, BRACIK nawet pamiętam sam się uśmiał ze on się nie będzie wypowiadał w kwestii na której się nie zna ![]() PS. nie uprzedzaj się od razu, wiem ze wiele jest Parafii w Polsce i w nich księży którzy zniechęcają ale pamiętaj ze robisz to dla siebie... Trzymam kciuki Edytowane przez pompolinka84 Czas edycji: 2011-06-01 o 14:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#525 |
Wtajemniczenie
|
Małżeństwo prowadziło. Księdza żadnego nie było.
![]() |
#526 |
Rozeznanie
|
Jestem uprzedzona do księży. Gdybym nie wiedziała, że będą to prowadzić "normalni" ludzie, nie duchowni, to bym nie poszła.
![]() |
#527 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#528 |
Zakorzenienie
|
A ja się o npr dowiedziałam od mojego tż, wtedy jeszcze nie męża. Jego mama, tzn. moja teściowa skończyła kurs nauczyciela npr, udziela się w poradni małżeńskiej i w razie jakichś wątpliwości to do niej się zwracam
![]() A tż właśnie przywiózł mi tę książkę Roetzera ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#529 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedzi!
Ja tez już tą książkę Rotzera kupiłam i czekam aż mi przyjdzie. Póki co najbardziej mi zależy na informacjach co robić po porodzie i przy karmieniu piersią, bo ja do tej pory nie dostałam okresu (ponad 8 miesięcy minęło) i nie bardzo teraz mogę się do tej metody wdrożyć... Mierzę codziennie temp., sprawdzam śluz ale póki co nie wiele z tego rozumie ![]()
![]() |
#530 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#531 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#532 |
Zakorzenienie
|
Ja też niedawno wróciłam do npr po porodzie (@ dostałam po 7 miesiącach) i póki co wszystko mam tak jak przed ciążą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja z npr wcześniej nie miałam do czynienia i dopiero po porodzie zaczęłam się do tej metody wdrażać.. Niestety bez miesiączki ciężko mi jest cokolwiek zaobserwować ![]() Tobie było łatwo? ![]()
![]() |
![]() |
#534 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak miała niecałe pół roku to wprowadziłam jej trochę stałych pokarmów, a @ dostałam jak miała prawie 7 miesięcy. I @ było dla mnie ogromnym zaskoczeniem, nie wiem czy miałam wcześniej owulację, bo jej nie czułam (a zwykle czuję). Temperaturę zaczęłam mierzyc po @ właśnie, wtedy też wróciłam do obserwacji. Kolejny @ dostałam dopiero po 7 tygodniach, a teraz jest już regularniej, co jakieś 30-32 dni tak jak miałam przed ciążą, faza lutealna ma taką samą długośc jak wcześniej. I tak naprawdę to po długości fazy lutealnej (czyli tej po owulacji) można stwierdzic czy cykle są regularne czy nie. Pierwsza faza może miec różną długośc, ale u każdej kobiety (albo u większości, żeby tak nie generalizowac) faza lutealna ma zawsze tę samą długośc (jakoś między 10 a 16 dni). Dzięki temu jak temperatura wzrasta mi po owulacji to wiem mniej więcej kiedy dostanę @. Jeszcze mnie to nigdy nie zawiodło ![]() Edytowane przez hanjah Czas edycji: 2011-06-02 o 13:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#535 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak mniej więcej wszystko wróciło do normy ok. pół roku po porodzie. Nikomu na początkach obserwacji nie jest łatwo, przynajmniej mi nie było, ciągle się w tym wszystkim gubiłam, niczego nie byłam pewna, czasem nawet sluz było mi ciężko określić czy fazę skoku temperatury, z czasem nabrałam doświadczenia, co nie znaczy że jestem nieomylna. Dużo rozjaśniała mi książka oraz duże doświadczenie i pomoc pewnej kobiety z poradni rodzinnej |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#536 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie czekam aż mi przyjdzie książka bo już zamówiłam bo bez podszkolenia raczej się nie obejdzie ![]()
![]() |
![]() |
#537 |
Zakorzenienie
|
Ależ reklama, i to chyba w każdym poście, zgłaszam. To ja już wolę chyba reklamy prezerwatyw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#538 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#539 |
Rozeznanie
|
a do innych kalkulatorów można wklejać linki jak coś? Czy tylko na pw?
![]() |
#540 |
Rozeznanie
|
Witajcie
Zagłębiam się w temat NPR i coraz bardziej się do niej przekonuję.. Nie mogę niestety znaleźć wiarygodnej informacji na temat indeksu Pearla tej metody. Właśnie o to chciałam Was spytać: na ile ta metoda jest skuteczna w Waszym przypadku? Czytałam, że niektóre z Was maja po kilkoro dzieci- czy wynika to z nieskuteczności, czy może jest efektem starań o potomstwo ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:25.