![]() |
#1861 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Holandia
Cytat:
![]() ![]() No u mnie tez niestety nie ma PL sklepow ![]() A co do dialektow, to wiem ze w twoim regionie jest ich troche...u mnie na szczescie w Noord Holland nie ma tego problemu, wszyscy mowia mniej wiecej podobnie, wiadomo mniej lub bardziej wyraznie, ale jakos sobie radze...najgorzej jest wlasnie jak jedziemy w odwiedziny do kogos z innego regionu to wtedy ciezko nadazyc...mamy jednego znajomego z Rotterdamu, ktory tak dziwnie mowi ze po godzinie rozmowy zaczyna mnie glowa bolec! A jeszcze chcialam was zapytac, czy spotkalyscie sie gdzies tutaj z kosmetykami Vichy? ---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- Cytat:
Tak, wiem ze w salonach mozna kupowac, tylko ze wtedy placic duzo wiecej ![]() A o sklepach dla Afrykanow slyszlam, ale tez jeszcze na taki nie trafilam, ale to dobry pomysl, musze zapytac jakiejs Brazylijki z kreconymi wlosami na pewno bedzie wiedziec ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1862 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jedziemy samochodem, więc ciąko tu mówic o nadbagażu. Upchniemy ile się zmieści ![]() Naprawdę się nie gniewam, że 'drążysz' temat. Sama tak czasem mam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1863 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jakich Ty butów szukasz ?! Przecież w każdym centrum handlowym, no może nie co drugi, ale - co trzeci sklep, to buty i torby. A i marki z całego świata. Mnie po wizytach w tych sklepach brzuch boli zawsze, bo nie na wszystkie, które chciałabym, mogę sobie pozwolić, a kocham buty jak nie wiem co . O Deichmanny i CCC często się potykam . No chyba, że popierasz polski przemysł obuwniczy i nosisz Ryłkę lub Lasockiego. Żartuję ![]() ![]() ![]() Cytat:
W każdej aptece powinny być. Nie kupuj. Badziewie ! Włosomaniaczka Ci to mówi ! Soral - teraz rozumiem i raz jeszcze powodzenia życzę. marylka80 - mam znajomych Holendrów w Alkmmaar (teraz sobie przypomniałam), postaram sie dowiedzieć o hurtownię fryzjerską. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1864 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Do Polskich producentow nic nie mam, ale jeszcze troche do Wloskich im brakuje ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1865 |
Raczkowanie
|
Hej!
Różni są ludzie...i można byłoby pomyśleć, że do wszystkiego można się przyzwyczaić. Jednak są takie rzeczy, smaki, których się nie da zapomnieć, zastąpić... Heroldin - ja np. nie przełknę koude schotels jak również wielu innych gotowców holenderskich... Dla mnie to sama chemia i staram się jeść rzeczy, które składają się z góra 5 składników. Chleb jest tak podstawową rzeczą dla mnie, że holenderskie mogę tylko przełknąć np. stostowane albo bułki twarde - które kolejnego dnia robią się jak kamień... Zresztą niewiele chlebów jest robionych jeszcze na zakwasie... Tak samo jest z wędlinami... I po prostu jestem w stanie zrozumieć kogoś, kto sobie będzie takie rzeczy przywoził z Pl. Myślę, że można sobie tutaj spokojnie życie ułożyć, ale każdy ma swoje zachcianki, ulubione rzeczy/składniki i bądź co bądź większość z nas przeprowadziła się tutaj będąc już dorosłymi ludźmi więc po prostu nie ma co się dziwić, że człowiek ma swoje upodobania... Ja swojego męża nie zmieniam na siłę i nie każę mu np. jeść kiszonych ogórasów lub innych polskich rarytasów... Co do ubrań/butów - tutaj styl jest inny i nie każdemu może się podobać... Ja np. uważam, że wcale nie ma fajnych butów z małą rozmiarówką...tak samo ubrań dla kobiet, bo jednak nawet te holenderskie S-ki osoba niewysoka i szczupła może nosić w ciąży...Są po prostu dużo za duże...a wiele ubrań jest skierowanych do osób postawnych i wysokich... Służba zdrowia - temat rzeka...ale też się ciężko przestawić, szczególnie jeśli się jest np. w ciąży... Myślę, że każdy sobie po pewnym czasie jakoś życie ułoży bez polskich składników, ale trzeba do tego dojść metodą prób i błędów więc czasem warto zapytać na forum, bo można się wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć i popróbować;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1866 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To z Ty naprawdę możesz mieć wrażenie,że rozmawiamy o różnych państwach ![]() ![]() ![]() Zanim zamieszkałam w Holandii, mieszkałam 2 lata w Niemczech i ich liebe Deutchland ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do służby zdrowia to mam naprawdę nie miłe doświadczenia ![]() Jak moja córcia miała pół roku, to miła ostre zakażenie,ale tu mi mówili,że to na bank żabki idą... Tak się stało,że w tym czasie zmarła mi mama i musiałam do Pl jechać. Lekarz powiedział,że jakbym przyszła dwa dni póniej to już byłaby sepsa. Mój tż też miał nie ciekawe doświadczenia,ale nie chce mi się już opowiadać ![]()
![]() |
![]() |
#1867 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, powtórnie zapraszam na mój blog (adres w podpisie). Wspominam w nim swoje początki w Holandii i najczęstsze problemy z jakimi spotykają się przyjeżdżający tutaj.
Jestem tu "tylko" lub "aż" 4 lata, ale nie jedno mogę opowiedzieć. Kto ma czas i chęci przeczytać to z całego serca zapraszam. Naprawdę wiele problemów znam z autopsji i jeszcze mam duuużo do wspominania ![]() Pozdrawiam
"Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło, Gdy cie walnie życia pięść. Nigdy nie poddawaj się - dzisiaj nie jest łatwo, Jutro będzie lepszy dzień..." Zapraszam na blogi: http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/ http://iskierka71.blogspot.nl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1868 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1869 | ||||
Zakorzenienie
|
Przecież w np. Deichmannie są skórzane buty . Ja też noszę wyłącznie skórzane i mam sporo butów kupionych w Holandii. Wyprodukowanych gdzie indziej {
![]() I, powiadam Ci z autopsji, buty produkcji polskiej firmy Ryłko jak najbardziej dorównują włoskim. Co zaś tyczy się włosów - czytałaś : https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=126 ?! Wielu ciekawych rzeczy można się dowiedzieć . Ja sporo skorzystałam . Też mam "swoją" markę : Yes To {Carrots}, bo nie używam kosmetyków do włosów z silikonami, im podobnymi i SLS i SLES. Jak to już na tym świecie bywa : jeden lubi ogórki inny organisty córki . Truizm. Ja, pisząc o potrawach, miałam na myśli tylko i wyłącznie takie domowej roboty. Nigdy nie kupuję tzw. "gotowców", bo staram się uważać na to co jem. Z gotowców kupuję jedynie przyprawy do niektórych potraw, bo mimo najszczerszych chęci, takich miksów sama nie ukręcę. Zdaję sobie doskonale sprawę, że każdy człowiek ma inny smak, inne preferencje, ale trudno jest mi pojąć, że wśród około pięćdziesięciu rodzai chleba, nie można nic dla siebie znaleźć. Nie mówię tu o "watowym" chlebie z supermarketów, bo takowego nie tykam. Każdy sobie żyje jak chce i nic mi do tego. Niech sobie wozi chleby, kiełbasy, proszki do prania itp. Powody mogą być różne: "nielubienie", chęć stworzenia sobie "kawałka Polski". Ja mogę się jedynie dziwić . Chociaż, tak jak już pisałam, ja wożę kaszę, no i nauczyłam wszystkich znajomych jeść "barszcz ukraiński". ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Może to ja mam spaczone spojrzenie na rzeczywistość. Być może . |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1870 |
Raczkowanie
|
O co chodzi z tą holenderską eską? ![]() Połówek o 11 wyjechał z Amsterdamu ![]()
60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50 ![]() Amsterdam - 2 osoby Rotterdam - 1 osoba Edytowane przez Soral Czas edycji: 2011-08-07 o 12:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1871 |
Zakorzenienie
|
Rozmiar S
![]() Co do zakupów to polecam Wam wehkamp.nl-super obnizki ![]()
![]() |
#1872 |
Raczkowanie
|
Wiem, że chodzi o rozmiar S :p
Heroldin i kasica123 napisały, że chciałyby się zmieścić w holenderską eskę, a lapochka81 napisała że 'holenderskie S-ki osoba niewysoka i szczupła może nosić w ciąży'. To się już pogubiłam ![]()
![]() |
#1873 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1874 |
Raczkowanie
|
Hihi czyli jak pojadę do Holandii to automatycznie zeszczupleję
![]() ![]() Połówek dzwonił i w Niemczech zepsuł im się bus.Najgorsze jest to, że następny będą mieć dopiero o 20 ![]()
![]() |
#1875 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1876 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny, podbijam, jest ktos z Amsterdamu? nie bede ukrywala, ze bardzo zalezy mi na znalezienu dobrej przyjaciolki, z ktora mozna wyjsc na kawke, na zakupy, na impreze i porozmawiac o wszystkim
![]()
![]() |
#1877 |
Zakorzenienie
|
Witamy Nowy Sącz
![]() Ja nie z Amsterdamu,ale mam sentyment do gór.... ![]() ![]()
![]() |
#1878 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1879 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Moje marzenie, to mieć tam kiedyś domek ![]()
![]() |
![]() |
#1880 |
Raczkowanie
|
Też bym chciała mieć tam domek
![]() Dlatego z braku pracy z której można odłożyć na weselicho i budowę domu zdecydowaliśmy się na wyjazd do Holandii. Na najbliższy weekend powinniśmy być już w nowym domu ![]() O ile 3 dni temu nie mogłam spać ze stresu, a żołądek buntował się ze strachu tak dzisiaj jestem spokojna. Chyba przestało docierać do mnie, że za parę dni wyjeżdżam ![]()
![]() |
#1881 |
Raczkowanie
|
Próbuję, choć nie zawsze jest czas i temat do udzielania się.
Nie kupuje firmowych ciuchów, a takie, na jakie mnie w danej chwili stać (cóż, życie). Jeśli chodzi o rozmiary ubrań, to wydaje mi się że jest właśnie odwrotnie. W Polsce kupuje buty 36/37 a w NL do 36 nie wejde za żadne skarby świata. Rozmiaru S wprawdzie nie noszę (i chyba nigdy nie nosiłam), ale ostatnio kupowałam na siebie spodnie, to o ile w jednym sklepie było mi dobre 42 to w drugim miałam problem wejść do 44. Więc nie wiem jak to jest tak do końca z tymi rozmiarami. Swoją drogą muszę się za siebie ostro wsiąść bo się przytyło trochę i źle mi z tym.... ![]()
"Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło, Gdy cie walnie życia pięść. Nigdy nie poddawaj się - dzisiaj nie jest łatwo, Jutro będzie lepszy dzień..." Zapraszam na blogi: http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/ http://iskierka71.blogspot.nl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1882 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widać,że nas nie czytasz.... ![]() Ja od trzech lat sie biore za sibie i dalej mam rozmiar 40 ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1883 |
Raczkowanie
|
Z 50 kilo przytyłam do 60
![]() ![]() ![]() Dziewczyny wskakiwać na podforum fitness i ćwiczyć ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1884 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Soral ja dzięki fittnesowi tu jestem, tz forum ![]() ![]() ![]() ![]() Ale pogoda się schrzaniła, nawet do sklepu nie chce mi się iść ![]()
![]() |
![]() |
#1885 |
Raczkowanie
|
U mnie pogoda też lipna. Chmury na całym niebie i kropi co jakiś czas.
Połówek przyjechał ![]()
![]() |
#1886 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czytam Was, czytam. Lecz piszę kiedy naprawdę uznam za słuszne - taka juz jestem. Co do odchudzania - do ćwiczeń nie mam zapału i brak mi konsekwencji. Niektórych ćwiczeń nie mogłabym też wykonywać z powodu problemów z nogą (uraz kostki). Też uważam że najlepsza dieta to ŻREĆ MNIEJ, jednak dwa lata siedzenia w domu zrobiły swoje. Od dwóch miesięcy pracuję zawodowo (czytać - codziennie co najmniej 8h w normalnym zakładzie pracy). Na ćwiczenia już zwyczajnie brak czasu, a i posiłki gotuje się na szybko. Muszę przeorganizować swój czas, więc czekają mnie wielkie zmiany. Kasica - z 36 na 40 to jeszcze nie tragedia. Za to z 38 na 44/46 już tak. Najgorsze jest to że ramiona i biust raczej "stoją" w miejscu za to biodra z brzuchem i pupa robią się coraz większe... Pozdrawiam wszystkich.
"Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło, Gdy cie walnie życia pięść. Nigdy nie poddawaj się - dzisiaj nie jest łatwo, Jutro będzie lepszy dzień..." Zapraszam na blogi: http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/ http://iskierka71.blogspot.nl/ Edytowane przez Iskierka71 Czas edycji: 2011-08-08 o 14:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1887 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ślub juz za nami a domek w budowie ![]() Trzymam kciuki, żeby i Wam się udało zrealizować plany ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1888 | ||
Zakorzenienie
|
Cześć dzewczyny
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co Cię skłoniło do wyjazdu w takim układzie (skoro np.mama odradzała)? Są tutaj jakieś 'kobitki' z mojego regionu?Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#1889 |
Zakorzenienie
|
Magda a z jakiego regionu piszesz ?
![]()
![]() |
#1890 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:57.