|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#151 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: WYSPY KANARYJSKIE! Co, gdzie i jak?
Ja się dołączę do prośby o informacje i wrażenia osób, które były na Gran Canarii
.Wybieram się do tej samej miejscowości, z tym, że końcem lipca
|
|
#152 |
|
Szanelowa Madżesti
|
ja bylam na Gran Canarii we wrześniu 2010 i były to moje najlepsze wakacje jak do tej pory, we wrześniu był jeszcze wielkie upały ale kilka razy wieczorem było chłodniej i ja musiałam zakładać długi rękaw ( ale ja jestem zmarzluch ). Byłam w hotelu Riu Vistamar koło Puerto Rico i Playa Amadores http://www.holidaycheck.pl/hotel-Inf...hid_10815.html
Ogólnie wyspa jest niesamowita, mówią na to mały kontynent bo co kawłaek zmienia się obraz wyspy, raz jest sucho i rosną same kaktusy i aloes, a za chwilę widzisz pełno świerków i piękne kolorowe kwiaty, a kawałek dalej plantacje bananowców. Warto wypożyczyć sobie samochód i w 2 dni zwiedzisz całą wyspę. To co można kupić to Kanaryjczycy słyną z wyrobu likieru bananowego, ja przywiozłam aż 3 buteleczki różnego likieru bananowego, bardzo tanie są kosmetyki i perfumy ( drogerii jest od cholery na każdym kroku i dla obcokrajowców sprzedają taniej bo bez cła ). Warto zwiedzić Puerto Rico, obowiązkowo Las Palmas i tamtejsze zabytki, Arucas i kościoł Iglesia de San Juan Bautista, koniecznie zobacz Teror - słynne z przepięknych kanaryjskich balkonów, miasto Galdar, Agaete, Ayacata, najwyższy szczyt Gran Canarii - Pico de las Nieves, zobacz koniecznie krater - Roque Nublo oraz sąsiadujące z nim Roque Fraile i La Rana. Na koniec wyprawy, zjeżdżając krętą górską drogą ku południu, wstąp koniecznie do czarującej Fatagi, rezerwat wydm Dunas de Maspalomas i latarnię morską Faro de Maspalomas, całe miasto Maspalomas, Puerto de MOgan, Telde, i koniecznie Palmitos Park kolo Maspalomas, tam są pokazy delfinów, papug, jak wcześniej się zapiszesz to możesz nawet pogaskać i popływać z delfinami i mnóstwo, mnóstwo innych zwierząt i ciekawych roślin.Jak będziecie miały jeszcze jakieś pytania to dajcie znać postaram się odpowiedzieć jak będę wiedziała
|
|
|
|
|
#153 |
|
Szanelowa Madżesti
|
a tu macie kilka fotem z Gran Canarii
|
|
|
|
|
#154 |
|
Szanelowa Madżesti
|
i kilka z Palmitos Park, tam jest pełn0 papug, małp, rybek, kangury, strusie, bociany, orły , kajmany, krokodyle i mnóstwo innych, jest motylarnia, delfinarium, storczykarnia
|
|
|
|
|
#155 |
|
Podróżniczka
|
Dot.: Fuerteventura;)
W temacie Fuerty mam kilka pytań
Jakie temperatury są w sierpniu na Costa Calma, szczególnie chodzi mi o temperaturę wody ? Czy w sierpniu jest już ciut cieplejsza ? Czy najlepiej wybrać się do Costa Calma, czy innej miejscowości ? Rzeczywiście w większości na Fuertę jeżdżą emeryci ? Czy na przełonie sierpnia i września tez tak wieje ? Oraz macie może jakieś info o którymś z tych hoteli: R2 Pajara Beach, Iberostar Gaviotas Park lub Iberostar Fuertaventura Palace ? |
|
|
|
|
#156 |
|
Zadomowienie
|
A może ktos podrzuci mi jakieś info o Teneryfie?
|
|
|
|
|
#157 |
|
Raczkowanie
|
ja lecę na Fuertę 15 sierpnia na tydzień
|
|
#158 |
|
Przyczajenie
|
Teneryfę bardzo, bardzo polecam - niesamowita wyspa. Warto wykupić wycieczkę na wulkan El Teide i rejs na Gomerę - przepiękna, tonąca w zieleni wysepka, zupełnie inna niż Teneryfa. Widoki zarówno na Teneryfie, jak i Gomerze niezapomniane, mam nadzieję, że jeszcze tam wrócę.
|
|
|
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
Teneryfa jest piękna. Koniecznie Teide i Loro Park. Warto wynająć samochód i pojeździć po wyspie. Jeśli lubisz parki wodne, to na pewno się Siam Park spodoba
Załączam kilka zdjęć, głównie z wypadu na Teide (niestety tylko takie mam tu na dysku).
|
|
#160 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Planujemy wynając samochód tak na dwa dni, a takze udać sie promem na Gomere. Wykupilismy juz na stronie loro parku tzw. twin ticket na siam i loro park. Juz sie nie moge doczekac tego urlopu. A jak dziewczyny leciałyście na teneryfe? My z przesiadką w Madrycie. Jak z bagażami było nie pogubili wam?
|
||
|
|
|
|
#161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Życzę udanego wypoczynku.
|
|
|
#162 |
|
Przyczajenie
|
Ja też bezpośrednio, z Warszawy.
Załączam kilka zdjęć, to tylko mały wycinek pięknych miejsc, które odwiedziłam na Teneryfie i Gomerze. |
|
|
|
|
#163 |
|
Zadomowienie
|
a my jeszcze 9 dni w pracy
![]() ![]() I urlop i Teneryfa
|
|
|
|
|
#164 |
|
Przyczajenie
|
udanego wypoczynku!
zabierz na wszelki wypadek jakiś sweterek - ostatnio przez kilka dni były chmury.zresztą ludzie na WK przyjeżdżają nastawiając się na niesamowite upały, a np. na Fuercie (teraz tu jestem) w ciągu dnia jest max 30 stopni (raczej 20-25), wieczorami poniżej 20 i chlodny wiatr...i później szloch i zgrzytanie zębami, że co to za pogoda :P |
|
|
|
|
#165 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuje za rade
zabiore jakiś sweter na wszelki wypadek jeszcze 6 dni i bzzzzzzzzzium lece
|
|
|
|
|
#166 |
|
Przyczajenie
|
Witam, również wybieram się na fuerte... z TUI, 15 sierpnia, wylot mamy z Wawy,
smigamy na półwysep Jandia Playa również 7 dni.
Edytowane przez ddor Czas edycji: 2011-07-24 o 12:49 |
|
|
|
|
#167 |
|
Raczkowanie
|
hej my z Katowic
![]() ja mam mieszane uczucia. kolega męża stamtąd wrócił i mówi że okropnie wieje cały dzień a wieczorewm chłodno i trzeba długi rękaw ubrać. Z kim jedziesz? będziesz wynajmować auto by objechac wyspę?
|
|
#168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w ciągu dnia wieje, jeśli nie ma słońca to też jest chłodno.
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
|
|
|
|
#169 |
|
Raczkowanie
|
montana kolega nas straszył że nie idzie wysiedzieć na plazy taki wiatr, zaopatrzyłam sie juz w w półnamiot -osłonę przed wiatrem - nie wiem czy to coś da...
![]() mam jeszcze jedno pytanie - czy maska i fajka się przyda? jest co ogladać pod wodą? syn chce zabrać. Co fajnego można na wyspie kupić? jakie sa ceny? a perfumy? alkohole? zbieram miniaturki takie do 50 ml. są? Wbierzemy wycieczkę na Lanzarote. ile kosztuje wstęp do Parku Timanfaya?
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
raz w dzień wolny wybrałam się na Sotavento, bo jest przepiękna - niestety wiatr wygonił mnie stamtąd po 10 minutach, a piach i tak mialam WSZĘDZIE i wytrząsałam go z siebie przez kilka godzin (2 dokładne prysznice nie wystarczyły haha). w razie czego polecam zatoczki między El Cotillo a Corralejo - są tam zbudowane z kamieni parawany, a i same zatoczki przepiękne - można mieć plażę tylko dla siebie ![]() dokąd dokładnie jedziesz? maska i fajka - hmm najwięcej jest do oglądania tam, gdzie jest najbardziej niebezpieczna woda ale w małych zatoczkach też można sobie na rybki popatrzeć. Egipt to to nie jest, ale zawsze jakieś urozmaicenie dnia.na wyspie warto kupić sery z mleka koziego (queso majorero), wyroby z aloesu (ciężko dostępne w Polsce), likier z palmy lub rum z miodu. nie mam pojęcia ile wstęp do samego Parku, ale lepiej wybrać się wycieczką zorganizowaną - cała wycieczka na Lanzarote to koszt 70-75 euro, sam Park Timanfaya i transport - około 50 euro. dlaczego lepiej? przed Parkiem są gigantyczne kolejki aut osobowych, a autokary mają pierwszeństwo we wjeździe.... nie chodzę po sklepach z alkoholami więc niestety nie wiem czy są miniaturki, podejrzewam że mogą być. część perfum jest dużo tańsza, przy części nie ma różnicy. trzeba uważać na podróbki - najlepiej kupować w centrach handlowych a nie malych sklepikach (jakich pelno w Corralejo i Morro Jable)
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce Edytowane przez baby montana Czas edycji: 2011-07-27 o 11:54 |
|
|
|
|
|
#171 |
|
Raczkowanie
|
dzięki za info
![]() będziemy w Morro Jable Na Lanzarote wybieramy się z biurem ale myślałam że wstęp jest dodatkowo płatny nie wliczony w te 75 euro dzięki Nie mam przekonania do tej Fuerty powiem szczerze i mam nadzieję że nie bedę żałować decyzji szczerze mówiąc w planach była Minorka lub Teneryfa ale jakoś tak wyszło że w ostatniej chwili się na tą Fuertę zdecydowałam nie lubię tłumów a na Teneryfie na pewno full turystów w sezonie natomiast na minorke wyloty tylko z Wawy... jeszcze mi powiedz czy lepiej wziąć auto i samemu objechać wyspę czy pojechac na zorganizowana wycieczkę dookoła wyspy? jak myslisz? czy jest tam jakis sklep spozywczy typu biedronka czy coś takiego?
|
|
#172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na Fuercie jest raczej pusto, więc tłum turystów Ci nie grozi. lepiej wziąć auto, chociaż wtedy trzeba mieć jakiś przewodnik, żeby wiedzieć co się ogląda. sklep spożywczy - HiperDino, EuroSpar. rozumiem, że nie jedziesz na ALL Inc?
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
|
|
|
|
#173 |
|
Raczkowanie
|
Zawsze all bo z synem latamy
![]() poza tym to komfort psychiczny że w każdej chwili mozna zjeść, pić itd. o sklep pytam bo chciałam cos zakupic do domu czego u nas nie ma
|
|
#174 |
|
Raczkowanie
|
Czy był ktoś na wyspach w grudniu ,styczniu? Wiecie może jaka tam jest wtedy pogoda?
|
|
|
|
|
#175 |
|
Raczkowanie
|
montana a powiedz ty mi ile dawać napiwku?
np. za sprzątanie w pokoju?
|
|
#176 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale w hotelu z którym współpracuję nie ma zwyczaju dawania napiwków - sprzątaczki zawsze sprzątają tak samo.
|
|
|
|
|
#178 |
|
Zadomowienie
|
wrociłam i juz chce wracac
(((( Było cuuuuuudddddooownie
|
|
|
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
Cieszę się, że podroż się udała, moja wciąż przede mną
|
|
|
|
|
#180 |
|
Zadomowienie
|
a gdzie dokładnie?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:11.

.

(((( Było cuuuuuudddddooownie