Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010 - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-08, 20:57   #1321
evitka21
Zakorzenienie

Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010

madzia, mam obie wersje papierową z biblioteki pdfa też. Mogę podesłać i mam tez sporo innych książek poradników dzieciowych-moge podesłać (tylko jak pisałam, większości nie otwierałam, więc za ich przydatność nie ręczę).
Dawaj emalie to ci wyślę-napisz tylko czy chcesz wszystkie czy tylko tą jedną

---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ----------

a co te bursztyny mają robić (umknęło mi gdzieś)?

a co do zębów to moje w ogóle nie po kolei idą, raczej nie parami i do tego przoduje prawa strona. Na dole np. ma jedynki i czwórki tylko, idzie terz jedna dwója (prawa oczywiście), na górze jedynki dwójki i półtorej czwórki i idzie trója (praw rzecz jasna)

a u jadzi z mojego ulubionego bloga "dzieciowo mi" http://www.dzieciowo.pl/2010/07/bole...e-przezyc.html było tak:
"U nas pierwszym ząbkiem była jedynka GÓRNA, która pojawiła się w 16. miesiącu życia. Potem druga jedynka górna, a potem, myly państwo, wyszły nam… piątki! Na górze. Potem jedynka dolna lewa, a potem górne dwójki. Potem dolne piątki. Potem jedynka dolna prawa i wszystkie czwórki na raz. A na końcu, przed drugimi urodzinami pojawiły się kły, czyli trójki. Między 16. a 18. miesiącem zęby raczyły wychodzić po jednym na miesiąc, a potem… ruszyła lawina."

fajnie, co?

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 21:08   #1322
lindsley
Zakorzenienie

Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
madzia- spytaj o białe plamki na zabkach i nocne zgrzytanie zebami. Bo moja to robi :/ nie wiem czy to nie jakis pasożyt...
I czy można coś zrobić żeby ząbki się nie kruszyły/szczerbiły przy bliskim spotkaniu z twardymi przedmiotami

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
a u jadzi z mojego ulubionego bloga "dzieciowo mi" http://www.dzieciowo.pl/2010/07/bole...e-przezyc.html było tak:
"U nas pierwszym ząbkiem była jedynka GÓRNA, która pojawiła się w 16. miesiącu życia. Potem druga jedynka górna, a potem, myly państwo, wyszły nam… piątki! Na górze. Potem jedynka dolna lewa, a potem górne dwójki. Potem dolne piątki. Potem jedynka dolna prawa i wszystkie czwórki na raz. A na końcu, przed drugimi urodzinami pojawiły się kły, czyli trójki. Między 16. a 18. miesiącem zęby raczyły wychodzić po jednym na miesiąc, a potem… ruszyła lawina."

fajnie, co?
Też podczytuję ale co jakiś czas kilka postów i o ząbkach akurat nie... Ona wgl ma ciekawe życie nie

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 21:15   #1323
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

dobry wieczor, ja na chwilke.

Dolaczamy od wczora do gorączkowcow i obsrancow:P
kupa przecietnie co pol godzinki co godzine, taka wodnista goraczka - u nas na bank to zeby;/

jestem w szoku, slyszalyscie? babcia zabila 2 wnuczat , chlopca i dziewczynke- ja pitole !
potem tez dzisiaj dziadek chlopca 4 letniego przejechal traktorem , no co za tragedie;/

lece mala oporzadzic do spania bo jeszcze swiruje z michalem.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 21:28   #1324
P0P70
Zakorzenienie

Moje dziecko zamknęło mamusię - nawet buzi mi nie dała.

Madzia - spytaj się kiedy powinno się iść z maluchem do dentysty pierwszy raz. Czekać aż wszystkie zęby wyjdą czy wcześniej?

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 21:28   #1325
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
I czy można coś zrobić żeby ząbki się nie kruszyły/szczerbiły przy bliskim spotkaniu z twardymi przedmiotami

Też podczytuję ale co jakiś czas kilka postów i o ząbkach akurat nie... Ona wgl ma ciekawe życie nie
oj bardzo ciekawe. I na pewno nie nudne . A jadzisko przekocham za je teksty. I teraz dodała taki dział jakby, a właściwie cykl ze w piątki są opisywane blogi innych mam i kilka jest naprawdę świetnych, np. taki o jedzeniu (mamyeli-nie mylić z mamągosi) http://www.dzieciowo.pl/2011/07/piat...lu-podano.html

i taki o rożnych twórczych zabawach z dziećmi (takimi ciut starszymi)
http://www.dzieciowo.pl/2011/06/piat...-macgyver.html
. Warto zajrzeć, naprawdę

lind, madziu książki pojszły

Stary 2011-08-08, 21:32   #1326
megi-megi
Zakorzenienie

Słuchajcie - słyszałyście kiedyś o czymś takim jak Promotel?
Oferują za 180zł książeczkę z bonami na różne usługi http://www.promotel.com.pl/web_docum..._warszawa_.pdf Wygląda nieźle. Znacie to?

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ----------

JA TEŻ CHCĘ NA MAILA MĄDRE DZIECIOWE KSIĄŻKI! pliz!!
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 21:33   #1327
evitka21
Zakorzenienie

pop, ja sie ostatnio pytałam i mówiła baba,że jak nie ma niepokojących objawów (typu ciemne plamki na ząbkach), to wartałoby iść ok.1,5 roczku na zasadzie obycia z gabinetem, a nie żeby jakieś zabiegi robić.
Z moją to nie wiem kiedy pójdę, bo ona japy nie otworzy, co najwyżej do darcia się-wszędzie wietrzy podstęp, nawet u pediatry na kontroli jak t ajej nic nie robi tylko zabawkami się z nią bawi.
W gazetach mamowych piszą, że jak się pierwsze ząbki pojawią, a nawet w l.pojedynczej piszą-ząbek, ale dla mnie to przesada, bo co ona tam obejrzy?powie że idą kolejne (albo że jeszcze nie idą).

BTW, madzia już się kiedyś pytałam-jak skłoniłaś erwiego do otwarcia japy? (bo zdaje się że już swój dentystyczny debiut ma za sobą)

Edytowane przez evitka21
Czas edycji: 2011-08-08 o 21:42
Stary 2011-08-08, 21:34   #1328
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
onp. taki o jedzeniu (mamyeli-nie mylić z mamągosi)
Hehe - gdyby ona wiedziała, jaka jest popularna w pewnych kręgach Że w sieci się o niej pisze
Stary 2011-08-08, 21:34   #1329
evitka21
Zakorzenienie

megi, to emalię dawaj

ale to zła sława

Edytowane przez evitka21
Czas edycji: 2011-08-08 o 21:38
Stary 2011-08-08, 21:37   #1330
megi-megi
Zakorzenienie

Myślę, że to jednak było do mnie
mbuskiewicz@gmail.com

Super - ściągnę sobie w pracy i będę udawała myślącą inaczej
Stary 2011-08-08, 21:37   #1331
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
oj bardzo ciekawe. I na pewno nie nudne . A jadzisko przekocham za je teksty. I teraz dodała taki dział jakby, a właściwie cykl ze w piątki są opisywane blogi innych mam i kilka jest naprawdę świetnych, np. taki o jedzeniu (mamyeli-nie mylić z mamągosi) http://www.dzieciowo.pl/2011/07/piat...lu-podano.html

i taki o rożnych twórczych zabawach z dziećmi (takimi ciut starszymi)
http://www.dzieciowo.pl/2011/06/piat...-macgyver.html
. Warto zajrzeć, naprawdę

lind, madziu książki pojszły

O jedzeniu kiedyś przeglądałam

Coś CI się cytowanie porąbało

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 21:38   #1332
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość

Madzia - spytaj się kiedy powinno się iść z maluchem do dentysty pierwszy raz. Czekać aż wszystkie zęby wyjdą czy wcześniej?
Pop powinno się iść do stomatologa rok od pojawienia się pierwszego ząbka. Zosia miała pierwszego ząbka w osmym miesiącym więc powinnam iść z nią jak będzie miała rok i osiem miesięcy.

Asiulek Zosia też bardzo zgrzyta zębami

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 21:38   #1333
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
skończyłam tą książkę "Jak mówić żeby dzieci nas słuchały..." i mogę ją naprawdę polecić. Niektóre przykłady są może zbyt lukrowane, ale zamysł zacny i wiele ciekawych i sensowych wskazówek dają
przepchniesz też na olka.kubiak@gmail.com ? please
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 21:49   #1334
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Coś CI się cytowanie porąbało
faktycznie, ale wiesz, parafrazując znane powiedzenie-warto czasem kogoś mądrego zacytować

a serio, znaczy czas spać iść-gówniarz, zaś się od paru dniu przed 6 budzi...

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
przepchniesz też na olka.kubiak@gmail.com ? please
żem popchła (do megi tyz , ofkorz)

Stary 2011-08-08, 21:54   #1335
megi-megi
Zakorzenienie

Megi dziękuje bardzo
Ożesz - 6 nowych mailów

A ja siedzę na all i wybieram dywan do Igora pokoju - jejku, jejku - niedługo go Wam pokażę Ale w kwestii dywanów to szału nie ma - owszem są ładne niektóre, ale jakoś nie w potrzebnym rozmiarze. Albo ładne i zaje-bia-szczo drogie. Albo brzydkie.
Stary 2011-08-08, 21:55   #1336
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
BTW, madzia już się kiedyś pytałam-jak skłoniłaś erwiego do otwarcia japy? (bo zdaje się że już swój dentystyczny debiut ma za sobą)
Z Erwinkiem jak raz jeden byłam, to nie było problemu z otworzeniem buzi, on się panicznie boi wszystkich w białych kitlach, a jeszcze fotel podnoszony ...tak sie darł że dentysta i migdałki mógł pooglądać, a jak zeszliśmy z fotelu to się śmiał i mu cześć dawał

Dzięki za książki, może znajdę troche czasu to poczytam

Pytania pospisuje i jak bedzie erykowi robila to się wypytam. Eryk ma zęba do plombowania, to będzie miał malinowego koloru plombęma już jedna niebieską, i druga zieloną, to chyba jeszcze tylko taka czerwona jest. Jeszcze w mleczakach tak można, zawsze dziecko się cieszy bo myśli o tym jak o nagrodzie. A jak wychodzimy z gabinetu to obok jest sklepik z zabawkami i sobie wybiera autko

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 21:59   #1337
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
dobry wieczor, ja na chwilke.

Dolaczamy od wczora do gorączkowcow i obsrancow:P
kupa przecietnie co pol godzinki co godzine, taka wodnista goraczka - u nas na bank to zeby;/

jestem w szoku, slyszalyscie? babcia zabila 2 wnuczat , chlopca i dziewczynke- ja pitole !
potem tez dzisiaj dziadek chlopca 4 letniego przejechal traktorem , no co za tragedie;/

lece mala oporzadzic do spania bo jeszcze swiruje z michalem.
tak słyszałam ponoć dzieciaki miały porażenie mózgowe czy coś takiego i chciała uwolnić rodziców od cierpienia - czyt. wychowywania chorych dzieci w bańce mi się to nie miesci

Co do dentysty to moja stomatolog mówiła że jak będą już wszystkie wtedy jak dziecko sobie da warto zalakierować te bruzdy w 4 i 5tkach bo takie dzieci nie dokładnie myją ząbki i mozna to zrobić . SZymek miał teraz lakierowane i pierwszy raz dopiero był a tak przegląd japy ja mu robiłam
Stary 2011-08-08, 22:00   #1338
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Z Erwinkiem jak raz jeden byłam, to nie było problemu z otworzeniem buzi, on się panicznie boi wszystkich w białych kitlach, a jeszcze fotel podnoszony ...tak sie darł że dentysta i migdałki mógł pooglądać, a jak zeszliśmy z fotelu to się śmiał i mu cześć dawał
ee widzisz, nie pomyślałam, że darcie japy można tak sprytnie wykorzystać (a powinnam, bo jak drze mordę to przeca sama jej zęby oglądam )

Stary 2011-08-08, 22:03   #1339
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

evitka - ja też poproszę taką mądrą książkę izazula@poczta.fm

asiulek - kiedyś chyba yonka wklajała stronę o zgrzytaniu zębów. Generalnie chodziło o to że dziecko tak odreagowuje całodzienne wydarzenia. Jako że byliście na wakacjach to pasozyciki tez mogą być (tak mi się wydaje), to zupełnie normalne po spaniu w obcych łóżkach. Zwróć uwagę na pieluchę i oglądaj kupę.

darusia słyszałam o babci. To straszne. Ja myślę ze depresje się odzywają przy takiej pogodzie.

Oby to były zęby

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Mi się dzisiaj udało mojemu dziecku pierwszy raz zrobić kitkę na czubku głowy-ależ dumna byłam...przez jakieś 30 sekund

Cytat:
pogodą jestem załamana-i się dziwisz izz, że o zimie już myślę-jeszzce jak dziś między deszczami na placyku siedziałam, ciemno, buro i jeszcze spadające liście z drzew...
Dzięki Tobie poszłam dalej i wczoraj mierzyłam Zosi zimowe ciuchy żeby sprawdzić co mamy a czego potrzebujemy. Najlepsze było to że jak już założyłam to nie chciała się rozebrać.
Stary 2011-08-09, 06:55   #1340
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

dzisiaj można powiedzieć że z tz na zmianę nie spaliśmyEmil miał dwa lapki do naprawy i przy nich siedział, i jak juz miał końcówkę, czyli około 24 mały się obudził, poszedł do tatusia zaciekawiony co on tam robi, że on też chce poklikaćco go kład spac to ryk, to w duzym pokoju włączył mu Duck tv(taka tv dla niemowląt, ruszajace się kolorowe zwierzątka)bo tylko na tej coś jest w tych godzinach. To tz przysypiał leżąc obok, a mały twardo do 3 oglądał. Wtedy to ja sie poświęcajac przejelam marudę. Normalnie jak go uśpiłam to spi ale co 15-30 min jęczy że spać nie idzie, albo wrzeszczy to mu daję smoka
Jest cieplejszy.Mam nadzieję że już choć jedna trójka sie przebiła

Swoja droga ciekawe jak mamy bliźniaków wytrzymują takie ząbkowania

Młoda aparat wybrałamniestety wyszła obcja najdroższano ale ma to wszystko na czym mi zależy. Dzisiaj zamawiam w sklepie to jutro lub po jutrze będe miała do odbioru.

Tak informacyjnie byłam wczoraj w RTV-EURO-AGD bo na stronie był ten aparat w dość korzystnej cenie, a tam sie zdziwiłam że o 120 zł więcej. A sprzedawca mnie poinformował że oni mają takie promocje tylko internetowe, ale jak się u nich zamówi to za dwa dni maja w tej cenie co na stronie. Ale jak przyjdzie ktoś bez oglądania na stronie cen to ma w tych droższychAle i tak zamawiam w MIXie bo oni nie maja opłaty przesyłkowej, a w RTV mają, jedyne 5 zł, ale wtedy wyjdzie mnie drożej o 15 złSkąpa jestem no nie

Ide zrobić sobie kawę siekiere, i przy takim niewyspaniu blendera nie tykam

Stary 2011-08-09, 08:01   #1341
megi-megi
Zakorzenienie

Dzień dobry

Justyś - widzę Cię - że Ty masz czas na czytanie - podziwiam

A właśnie - Aga i Darusia - jak Wy się czujecie. Jesteście w błogosławionym stanie, a jakoś mało dzielicie się wrażeniami - aż brakuje mi tego - bóli dupnych, zgag... i tego cudownego uczucia jak dzidzi się rusza.

Madzia - a po co poszłaś z małym do dentysty - przy okazji czy celowo?
My mamy 9 zębów (chyba, bo dawno nie robiłam przeglądu) i jesteśmy na etapie czwórek, chociaż na dole jednej dwójki nam brakuje.
Stary 2011-08-09, 08:17   #1342
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość

Ja akurat wczoraj czytałam,że należy się wybrać jeszcze z niemowlakiem w po wyjściu pierwszego zęba-jak dla mnie osobiście to bzdura totalna.
Nina 12 zębów ma i sama nie wiem kiedy pójśćPoczekam jeszcze z pół roku i pójdę chyba,bo teraz to ona dentyście w twarz by dała,a nie buzie mu otworzyła.Ciężko jej codziennie zęby umyć,bo sobie nie daje tam gmerać,a co dopiero dentysta.

Dziewczyny mam pytanie:jak macie wieczorne karmienie to karmicie przed kąpielą czy po?bo ja od zawsze daje butle po kąpieli,ale potem już zębów jej nie myję tylko jak siedzi w wannie.A w sumie zaczynam się zastanawiać czy nie lepiej karmić przed kąpielą,ale wtedy z pełnym brzuszkiem ją kąpać?i jeszcze teraz wariata z dziecka mam robić i zmieniać ustalony od urodzenia rytm...chyba nie
Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Hehe - gdyby ona wiedziała, jaka jest popularna w pewnych kręgach Że w sieci się o niej pisze

Co za pogodaWieje tak,że wszytsko w domu mi lata przy jednym oknie otwartym,zaraz zacznie lać.Najgorsze lato pod względem pogody odkąd pamiętam.

Jeszcze jutro do fryzjera idę,do kosmetyczki brwi trzasnąć i na co mi to jak mnie w między czasie wiatr przeleci od góry do dołu

Asia jak tam bym już wystawiała rzeczy zimowe-sama już kupuje i z tego co widzę to wiele już osób myśli o jesieni i zimie i kupujeTym bardziej,że to lato to i tak jak jesień

---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ----------

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość

Dzięki Tobie poszłam dalej i wczoraj mierzyłam Zosi zimowe ciuchy żeby sprawdzić co mamy a czego potrzebujemy. Najlepsze było to że jak już założyłam to nie chciała się rozebrać.
Ja też wczoraj wyciągnęłam Niny zimową kurtkę z zeszłej zimy,żeby zobaczyć wymiary-w celu porównania z nową,którą chcę kupić i o dziwo jeszcze moje dziecko ma ją dobrą na siebie.Jak drastycznie nie podrośnie to może w niej początki pochodzić.

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 08:34   #1343
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
evitka - ja też poproszę taką mądrą książkę izazula@poczta.fm

wyślę wieczorem

a widzisz, nieuchronnie zbliża się najgorsze (dla mnie)....

Cytat:
dzisiaj można powiedzieć że z tz na zmianę nie spaliśmyE

Swoja droga ciekawe jak mamy bliźniaków wytrzymują takie ząbkowania

Tak informacyjnie byłam wczoraj w RTV-EURO-AGD bo na stronie był ten aparat w dość korzystnej cenie, a tam sie zdziwiłam że o 120 zł więcej. A sprzedawca mnie poinformował że oni mają takie promocje tylko internetowe, ale jak się u nich zamówi to za dwa dni maja w tej cenie co na stronie. Ale jak przyjdzie ktoś bez oglądania na stronie cen to ma w tych droższychAle i tak zamawiam w MIXie bo oni nie maja opłaty przesyłkowej, a w RTV mają, jedyne 5 zł, ale wtedy wyjdzie mnie drożej o 15 złSkąpa jestem no nie
bardzo współczuję nocki
ja tam w ogóle podziwiam matki bliźniaków i jak pisałam zawsze jak taką widzę to mam się ochotę jej w pas ukłonić

z tymi sprzętami to ja tak samo robię-też patrzę coby najtaniej, bo powtarzając za dosią "po co przepłacać"

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Ja akurat wczoraj czytałam,że należy się wybrać jeszcze z niemowlakiem w po wyjściu pierwszego zęba-jak dla mnie osobiście to bzdura totalna.
Nina 12 zębów ma i sama nie wiem kiedy pójśćPoczekam jeszcze z pół roku i pójdę chyba,bo teraz to ona dentyście w twarz by dała,a nie buzie mu otworzyła.Ciężko jej codziennie zęby umyć,bo sobie nie daje tam gmerać,a co dopiero dentysta.

Dziewczyny mam pytanie:jak macie wieczorne karmienie to karmicie przed kąpielą czy po?bo ja od zawsze daje butle po kąpieli,ale potem już zębów jej nie myję tylko jak siedzi w wannie.A w sumie zaczynam się zastanawiać czy nie lepiej karmić przed kąpielą,ale wtedy z pełnym brzuszkiem ją kąpać?i jeszcze teraz wariata z dziecka mam robić i zmieniać ustalony od urodzenia rytm...chyba nie
ja to samo czytałam i też sobie mojej póki co na fotelu nie wyobrażam-chyba że jak pisała mdzia wykorzystałoby się darcie japy

ana, mycie ząbków przed jedzeniem jest trochę bez sensu-przecież powinno się właśnie te resztki mleka zmyc żeby się nie rozwijały bakterie, więc takie mycie to raczej służy tylko przyzwyczajeniu do rytułału mycia lub zabawie niż faktycznej higienie.
Ja ogólnie kąpię, potem tz karmi, potem sadzam ją na przewijaku i myję zębole i zmywam mokrym kawałkiem tetry. czasem też zdarza mi się dawać jej jeśc przed kąpielą i wtedy w kąpieli jej zęby myję-moje to specjalnej różnicy nie robi. Pełny brzuszek tez nie przeszkadza.Myślę że w tym wieku to juz mniejsza różnica czy przed czy po i nie powinno jej to niczego zaburzać.
Ale zdecydowanie powinnaś myć jej ząbki po karmieniu

z tą kurtką to fajnie-jak nie podskoczy nagle na początek zimy będziesz miała

Stary 2011-08-09, 08:38   #1344
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Madzia - a po co poszłaś z małym do dentysty - przy okazji czy celowo?
Erwinowi przy okazji wychodzenia czwórki zrobił się duży krwiak, i miał go przez 2 mc, nie mógł mu ząbek się przez niego przebić, dentysta jakoś tam pogmerał tym szpikulcem i krwiak znikł, a ząb 3 dni później bielał.
Z Erykiem pierwszy raz byłam u dentysty jak miał z 3 lata, ale Tz się przyjaźni z dentystą, i on u nas bywa, i zawsze dzieciakom przy okazji wizyty na kawe uśmiechy sprawdza, ale on jak sam mówi dziećmi się nie zajmuje bo do tego trzeba mieć specjalne predyspozycje, a on ich nie ma(łatwiej wytłumaczyć że jest gburowatym, szowinistą, co uważa że dobra żona to tylko taka głupsza od mężczyzny)

ana ja karmię po kąpieli, bo on przy kąpieli sie ożywia i problem z zaśnięciem, a po jedzeniu jak Polak glodny zły, najedzony leniwy, no i właśnie taki leniwy się robi i szybciej zasypia. Zawsze po kolacji ma mytą buzie i zęby,no i przy okazji język bo zawsze go wywala jak twarz mu myjemy, no i po myciu kremujemy buzie, picie wody i spanie.

Stary 2011-08-09, 08:46   #1345
megi-megi
Zakorzenienie

A Madzia - w kwestii blendera... jak Twój palec?
Stary 2011-08-09, 08:48   #1346
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

nie ma śladujest tylko kilka jaśniejszych lini, ale paznokieć tez normalnie rośnie Ale mam gdzieś zdjęcia zrobione tydzień po wypadku jak chcesz

Stary 2011-08-09, 08:51   #1347
megi-megi
Zakorzenienie

Madzia - nie, dziękuję :P Jakoś przeżyję w niewiedzy
Stary 2011-08-09, 08:56   #1348
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
ana, mycie ząbków przed jedzeniem jest trochę bez sensu-przecież powinno się właśnie te resztki mleka zmyc żeby się nie rozwijały bakterie, więc takie mycie to raczej służy tylko przyzwyczajeniu do rytułału mycia lub zabawie niż faktycznej higienie.
Ja ogólnie kąpię, potem tz karmi, potem sadzam ją na przewijaku i myję zębole i zmywam mokrym kawałkiem tetry. czasem też zdarza mi się dawać jej jeśc przed kąpielą i wtedy w kąpieli jej zęby myję-moje to specjalnej różnicy nie robi. Pełny brzuszek tez nie przeszkadza.Myślę że w tym wieku to juz mniejsza różnica czy przed czy po i nie powinno jej to niczego zaburzać.
Ale zdecydowanie powinnaś myć jej ząbki po karmieniu

z tą kurtką to fajnie-jak nie podskoczy nagle na początek zimy będziesz miała
Doskonale zdaję sobie sprawę z tego,ale no mała zawsze jak zostanie nakarmiona,ledwo butla odejdzie jej od usta to się prostuje i robi tacie,kotu,każdej ścianie "papa"i wie,że idzie na góre spać.Działa jak automat.Zawsze od urodzenia o tej samej godzinie była i jest kąpiel,ubieranie,karmieni e i na góre.I nie wiem sama co robić,może na razie przecierać jej zęby po karmieniu tetrą?a tak najbardziej to bym chciała,żeby ostatni posiłek zjadany był przed kąpieląJa sama najpierw jadłam,potem szorowałam do wanny i myłam zęby,a potem szłam spać.Muszę pomyślęć i no nie wiem coś zrobić.
Cytat:
ana ja karmię po kąpieli, bo on przy kąpieli sie ożywia i problem z zaśnięciem, a po jedzeniu jak Polak glodny zły, najedzony leniwy, no i właśnie taki leniwy się robi i szybciej zasypia. Zawsze po kolacji ma mytą buzie i zęby,no i przy okazji język bo zawsze go wywala jak twarz mu myjemy, no i po myciu kremujemy buzie, picie wody i spanie.
Też język zawsze jej myję,bo wywalaZresztą to takie niehigieniczne umyć zęby,a język nie...bleeee

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2011-08-09, 08:56   #1349
mloda1989
Zakorzenienie

madzia sorrki ze nie pomoglam.... ale pozniej mialam taki magiel w glowie ze ie moglam sie na niczym skupic....ehhh
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 08:58   #1350
anakazar
Zakorzenienie

drcron widziałaś nowe śniegowce dla naszych dziewczyn z nexta?świetne są i takie jakich szukam,ale cykam się zamówić"na pałe"...

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości