Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010 - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-09, 09:19   #1351
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010

mloda ja się wahalam między konkretnie dwoma modelami i byłam za s200, ale niestety nigdzie go dostać nie można bo on z 2009 roku, więc staneło na tegorocznym hs20, ale daję tobie link, jakbyś miała jakies ale to pisz szybciutko bo za godzinkę zamawiam
ten biore http://fujifilm.pl/aparaty_cyfrowe,s...cyfikacja.html
a ten mi się marzył, http://fujifilm.pl/aparaty_cyfrowe,s...cyfikacja.html

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 10:59   #1352
drcron
Zakorzenienie

Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010

Anakazar nie widzialam ale ja poluje na Solera < czy jakoś tak się to pisze >

a ja się wkurzylam na mamę bo robi ze mnie wariata raz mówi że jadą ze mną do siostry ja już gotowa do wyjazdu a ona mi wczoraj że nie jedzie bo jadą do wójka do Kielc to się wkurzyłam zadzwonilam do jakiegos pensjonatu i jade z Julką na dlugi weekend do Zakopanego ktoraś z was mieszka w poblizu to chetnie podjade się spotkac

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 11:04   #1353
mloda1989
Zakorzenienie

pierwsze co mi sie rzucilo w oczy ma strasznie duza rozpiętość zooma.... a to tak troche jak obiektyw kitowy do lustrzanki.... i im wiekszy zoom tym gorszej jakosci zdj... ale fakt faktem kupisz taki aparat i reszte masz w nosie.... choc sama nie wiem ja chyba mimo wszystko nie zdecydowalabym sie na hybryde... ale to tylko dlatego ze pstrykam lustrzankami....ale ogolnie aparacik ok
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 11:04   #1354
drcron
Zakorzenienie

Anakazar moja Jula teraz nosi 7 z Next wiem bo mamy balerinki różowe właśnie 7 i są troszeczkę zaduże więc chyba jej zamówię 8 jak tamtych Solar nie dostanę nigdzie bo fajne te różowe są choć te brązowe wiązane bardziej mi sie podobają musiałabys gdzieś zmierzyć jakieś butki nexta i porównać rozmiar

Stary 2011-08-09, 11:05   #1355
mloda1989
Zakorzenienie

drcron mam rzeczy dla ciebie:P
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 11:15   #1356
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Apel Twojego Dziecka – Janusz Korczak

● Nie psuj mnie. Dobrze wiem, że nie powinienem mieć tego wszystkiego czego się
domagam. To tylko próba z mojej strony.
● Nie bój się stanowczości. Właśnie tego potrzebuję – poczucia bezpieczeństwa.
● Nie bagatelizuj moich złych nawyków. Tylko Ty możesz pomóc mi zwalczyć zło, póki
jeszcze jest możliwe.
● Nie rób ze mnie większego dziecka niż jestem. To sprawia, że przyjmuję postawę
głupio dorosłą, żeby udowodnić, że jestem duży.
● Nie zwracaj mi uwagi przy innych ludziach, jeśli nie jest to konieczne. O wiele
bardziej przejmuję się tym, co mówisz, jeśli rozmawiamy w cztery oczy.
● Nie chroń mnie przed konsekwencjami. Czasami dobrze jest nauczyć się rzeczy
bolesnych i nieprzyjemnych.
● Nie wmawiaj mi, że błędy które popełniam są grzechem. To zagraża mojemu
poczuciu wartości.
● Nie przejmuj się za bardzo, gdy mówię, że cię nienawidzę. Czasami mówię to, by
przyciągnąć Twoją uwagę.
● Nie zrzędź. W przeciwnym razie muszę się przed Tobą bronić i zrobię się głuchy.
● Nie dawaj mi obietnic bez pokrycia. Czuję się przeraźliwie zawiedziony, kiedy nic z
tego wszystkiego nie wychodzi.
● Nie zapominaj, że jeszcze trudno mi jest precyzyjnie wyrazić myśli. To dlatego
nie zawsze się rozumiemy.
● Nie sprawdzaj z uporem maniaka mojej uczciwości. Zbyt łatwo strach zmusza
mnie do kłamstwa.
● Nie bądź niekonsekwentny. To mnie ogłupia i tracę całą swoją wiarę w ciebie.
● Nie odtrącaj mnie, gdy dręczę Cię pytaniami. Może się wkrótce okazać, że zamiast
prosić Cię o wyjaśnienia, poszukam ich gdzie indziej.
● Nie wmawiaj mi, że moje lęki są głupie. One po prostu są.
● Nie rób z siebie nieskazitelnego ideału. Prawda na twój temat byłaby w przyszłości
nie do zniesienia.
● Nie wyobrażaj sobie, że przepraszając mnie stracisz autorytet. Za uczciwą grę
umiem podziękować miłością, o jakiej Ci się nie śniło.
● Nie zapominaj, że uwielbiam wszelkiego rodzaju eksperymenty. To po prostu mój
sposób na życie, więc przymknij na to oczy.
● Nie bądź ślepy i przyznaj, że ja też rosnę. Wiem jak trudno dotrzymywać mi kroku
w tym galopie, ale zrób co możesz, żeby się udało.
● Nie bój się miłości. Nigdy.

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 11:21   #1357
anakazar
Zakorzenienie

Drcron a zmierz mi tą 7 dokładnie ile ma to zobaczę jak to się ma cm podanych na aukcjach.

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 11:42   #1358
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez catro Pokaż wiadomość
My też jeszcze nie nocnikujemy - mała nie potrafi wysiedzieć.
Mocz łapiemy tak: rano (najlepiej małą obudzić, żeby to poranne siusiu jeszcze nie wyleciało), do łazienki, tam myjemy Bożenkę mydełkiem takim dziecięcym, potem osuszenie (najlepiej ręcznikiem papierowym, ewentualnie czysty ręcznik) i tata siada z małą na rękach trzymając ją "wylotem" do mnie. Ja wyciągam kubeczek do posiewu z folii, odkręcam wieczko, ale nie otwieram całkowicie, żeby przypadkiem nie zanieczyścić. I siedzę, i czekam.
Najlepiej łapać środkowy strumień, i żeby mocz leciał bezpośrednio do pojemniczka, a nie po dupci czy po nogach.
Niestety to tylko teoria u nas ostatnio. Jak nam bardzo zależy, a Olcia odmawia współpracy, naklejamy jej woreczek i zakładamy pieluszkę (żeby woreczka nie ciągała). Jak to jest pierwszy poranny mocz, to raczej będzie go sporo i powinni zrobić również posiew (u nas w niektórych laboratoriach odmawiają robienia posiewu z woreczka).
No i jak już siuśki sie pojawią, to wrzuć z woreczkiem do pojemnika bez zabawy w przelewanie i jak najszybciej trzeba je dowieźć do laboratorium, maksymalnie w ciągu godziny od pobrania.

Uff się rozpisałam
Catro - no to wygląda na poważną operację. Czy ja sobie poradzę?

Cytat:
Napisane przez catro Pokaż wiadomość
Dusiaka - jeszcze mi się przypomniało - my, jak nam zależało na jak najbardziej sterylnej próbce na posiew (czyli z pojemniczka), a mała przed naszą pracą nie chciała współpracować, to rano do woreczka na badanie ogólne, a po południu do pojemniczka, bo na posiew mocz nie musi być pobierany rano.
ok, dziękuję.

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jest teraz gdzieś promocja na Pampersy?
megi - jest w Realu, ale tylko do dziś - 44,99 za paczkę.
Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
jak masz podejrzenie to faktycznie zrób to badanie moczu jak dziewczyny radzą (ja zresztą też). Jak była młoda małym niemowlakiem to łatwo się pobierało mocz do wora, a teraz gorzej. próbowaliśmy wór przykleić i pampersa na to, ale trochę, a właściwie sporo uciekało. najlepiej się nam sprawdziło po spaniu lub jedzeniu od razu umyć "bożenkę"[ co za określenie] i okolice rivanolem (tak pediatra polecała), przykleić wór i na nocnik. A ty byś też tak mogła z tym, że zamiast nocnika cyc.
I tez czytałam o patencie kierowania strumienia suszarki (tego chłodnego) na brzuszek podstawiając jednocześnie pojemniczek. o tu czytałam: http://www.dzieciowo.pl/2009/09/sius...ratoryjne.html
I tez wór do pojemnika wkładałam, nie przelewałam.
A i powiem wam, że te wory też są różne-różnią się kształtem tego otworka i jedne dobrze dopasowują się do ...kształtu okolic bożenki, a inne są dupowate i leci bokiem/tyłem.
z tymi zębami to u nas prawie się zgadza-młoda ma 17 miechów a zęboli 10 i 2 w drodze
evitka- wygląda to jednak na ząbki bo smoczek od butelki zamiast ssać zagryza, kapie jej z buzi ślina. Postanowiliśmy, że jeśli do czwartku (tydzień) nie przejdzie zrobimy w przychodni larum - bo ileż to można dziecku podawać leki p-gorączkowe?

Darusiaaa- łączę się w bólu. Buziaczki dla ząbkującej Olinki

I jak z pracą TŻ, zebrał brakujący skład ekipy do pracy w Poznaniu? Może mojego TZ by zabrał miałabym w domu tak fajnie, dużo miejsca, spokojnie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Dusiaka tylko z tymi twoimi bursztynami to wtedy ostrożnie bo może zerwać. Erwin ma takie co każdy osobno wiązany i jakaś specjalna nitka że mocniejsza, to on w tych swoich śpi i cały dzień łazi.
Pl_madzia- zapomniałam wczoraj o tych bursztynach. Prosto po pracy biegiem do domu, a w domu był cyc przez ponad godzine, potem walka z gorączką

Mam taką nitkę, jedwabną -robiłam kiedyś ( w ciąży jeszcze) różnego rodzaju biżuterię z kamieni szlachetnych i pereł. Sporo materiału mi zostało. Może w dobie kryzysu wystawię to na All

Madziwnia- piękne i jakie mądre

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 12:07   #1359
drcron
Zakorzenienie

Młoda fajnie a dasz mi rade dzisiaj wysłać ?

---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

Anakazar ale ja chyba jednak pozostanę przy poszukiwaniu tych
http://allegro.pl/sniegowce-sorel-yo...1.html#gallery
te sorela jakos bardziej wizualnie mi się podobaja i będe miała 100% pewności ze jej nózka nie zmarznie bo mi nie marznie a mam tej samej firmy a wypelnieenie wewnątrz jest takie samo a tutaj w tych nexta nie wiem co jest w środku i co jak wydam kase i stopa jej bedzie marzła ?
o w tych
http://allegro.pl/aganar2-next-499-5...1.html#gallery
chyba ze masz jakies inne na mysli

Stary 2011-08-09, 12:25   #1360
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

te sorela jakos bardziej wizualnie mi się podobaja i będe miała 100% pewności ze jej nózka nie zmarznie bo mi nie marznie a mam tej samej firmy a wypelnieenie wewnątrz jest takie samo a tutaj w tych nexta nie wiem co jest w środku i co jak wydam kase i stopa jej bedzie marzła ?
o w tych
Fajne te sorel,bardziej mi się podobają niż te z nexta.Do tego jeszcze cena niewysoka,nic tylko kupować.Szkoda tylko,że rozmiarów nie ma

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2011-08-09, 12:46   #1361
drcron
Zakorzenienie

Dlatego ja czycham na rozmiary pisałam do sprzedawcy ale mi jeszcze nic nie odpisał jak do września nic nie znajdę dałam tez siostrze cynk że takie potrzebuję i ona u siebie szuka jak nie znajdę najwyżej przez Ebay zamówię wtedy wyjdzie coś koło 119 złotych razem z przesyłką

Stary 2011-08-09, 12:57   #1362
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Doskonale zdaję sobie sprawę z tego,ale no mała zawsze jak zostanie nakarmiona,ledwo butla odejdzie jej od usta to się prostuje i robi tacie,kotu,każdej ścianie "papa"i wie,że idzie na góre spać.Działa jak automat.Zawsze od urodzenia o tej samej godzinie była i jest kąpiel,ubieranie,karmieni e i na góre.I nie wiem sama co robić,może na razie przecierać jej zęby po karmieniu tetrą?a tak najbardziej to bym chciała,żeby ostatni posiłek zjadany był przed kąpieląJa sama najpierw jadłam,potem szorowałam do wanny i myłam zęby,a potem szłam spać.Muszę pomyślęć i no nie wiem coś zrobić.

Też język zawsze jej myję,bo wywalaZresztą to takie niehigieniczne umyć zęby,a język nie...bleeee
Zosia też po kapieli dostaje mleko i od razu usypia. Nie raz jak pije to już oczy zamknięte ma

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość

o w tych
super te buciki, chyba też takich bede szukała dla Zosi.

Starczą dwie pary kozaków na zime?

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 13:12   #1363
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
Zosia też po kapieli dostaje mleko i od razu usypia. Nie raz jak pije to już oczy zamknięte ma

super te buciki, chyba też takich bede szukała dla Zosi.

Starczą dwie pary kozaków na zime?
Ja mam zamiar kupić małej 2 pary:śniegowce i kozaczki takie normalne

Drcron ale ta rozmiarówka też jest posrana jakaś.Tam niby jest rozmiar 22,5 i 13 cm ma wkładkaPrzecież 13 cm wkładka to but 20.Dlatego kupować butów bez przymiarki się boję,bo oni po chińsku to mierzą chyba.

Stary 2011-08-09, 13:41   #1364
madziwnia
Zakorzenienie

Diewczyny ktore teraz dzieci nosza 86 kupujecie na zime kombinezon jaki?? 92?? bo ciezko wyczuc niektóe dzieci stoją z roizmiarem.. a np. mam z H&M i 86 duze sa jeszcze

Ps.. robie dzis michasi zupke z pomidorów z włąsnego ogródka samozonych na masełku, marchewka i inne warzywka tez z ogrodu.. + ryż.. Babcia napikowała tych pomidorków koktajlowych i one na raz do buzi a ja je wykorzystałam do pomidorowej :d ciekawe jaka w smaku.. zaraz ide próbowac

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2011-08-09, 13:44   #1365
drcron
Zakorzenienie

my mamy już 2 pary a jeszcze śniegowce kupię jak będziemy na sniegu wariowac to żeby wrazie w miaął na zmianę

Ana jak juz kupie to zmierzę swoje i wtedy dam znać co i jak z rozmiarami ja mam 40-41 swoje i nawet nie wiem jaka maja długość wkładki wewnętrznej

ale ja dzisiaj jestem wypruta niby calą noc spałam ale się nie wyspalam w dodatku przez mojego ojca Julka zamiast nasiusiać do pojemnika to nasikała mi na spodnie a już wychodziłam do pracy dzisiaj mam pecha mieliśmy zanieść jej mocz na posiew bo wyszło wczoraj bardzo duzo leukocytów i jakiś śluz nikt nie wie skąd on dzisiaj o 14 mam dzwonić do lekarki i co ja jej powiem że co że nie zlapałam siuśków dobrze że chociaż mam kupkę w lodówce w pracy to zawiozę po pracy do badania wczoraj tez oddalismy a jutro czeka nas kłucie rączki

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

mniam ja uwielbiam te pomidorki jak byłam z Julką w ciąży to mogłam je jeśc tonami w sumie teraz tez mam na nie ochotę Madziwnia zrobiłaś mi smaka

Stary 2011-08-09, 14:16   #1366
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
Apel Twojego Dziecka – Janusz Korczak

● Nie psuj mnie. Dobrze wiem, że nie powinienem mieć tego wszystkiego czego się
domagam. To tylko próba z mojej strony.
● Nie bój się stanowczości. Właśnie tego potrzebuję – poczucia bezpieczeństwa.
● Nie bagatelizuj moich złych nawyków. Tylko Ty możesz pomóc mi zwalczyć zło, póki
jeszcze jest możliwe.
● Nie rób ze mnie większego dziecka niż jestem. To sprawia, że przyjmuję postawę
głupio dorosłą, żeby udowodnić, że jestem duży.
● Nie zwracaj mi uwagi przy innych ludziach, jeśli nie jest to konieczne. O wiele
bardziej przejmuję się tym, co mówisz, jeśli rozmawiamy w cztery oczy.
● Nie chroń mnie przed konsekwencjami. Czasami dobrze jest nauczyć się rzeczy
bolesnych i nieprzyjemnych.
● Nie wmawiaj mi, że błędy które popełniam są grzechem. To zagraża mojemu
poczuciu wartości.
● Nie przejmuj się za bardzo, gdy mówię, że cię nienawidzę. Czasami mówię to, by
przyciągnąć Twoją uwagę.
● Nie zrzędź. W przeciwnym razie muszę się przed Tobą bronić i zrobię się głuchy.
● Nie dawaj mi obietnic bez pokrycia. Czuję się przeraźliwie zawiedziony, kiedy nic z
tego wszystkiego nie wychodzi.
● Nie zapominaj, że jeszcze trudno mi jest precyzyjnie wyrazić myśli. To dlatego
nie zawsze się rozumiemy.
● Nie sprawdzaj z uporem maniaka mojej uczciwości. Zbyt łatwo strach zmusza
mnie do kłamstwa.
● Nie bądź niekonsekwentny. To mnie ogłupia i tracę całą swoją wiarę w ciebie.
● Nie odtrącaj mnie, gdy dręczę Cię pytaniami. Może się wkrótce okazać, że zamiast
prosić Cię o wyjaśnienia, poszukam ich gdzie indziej.
● Nie wmawiaj mi, że moje lęki są głupie. One po prostu są.
● Nie rób z siebie nieskazitelnego ideału. Prawda na twój temat byłaby w przyszłości
nie do zniesienia.
● Nie wyobrażaj sobie, że przepraszając mnie stracisz autorytet. Za uczciwą grę
umiem podziękować miłością, o jakiej Ci się nie śniło.
● Nie zapominaj, że uwielbiam wszelkiego rodzaju eksperymenty. To po prostu mój
sposób na życie, więc przymknij na to oczy.
● Nie bądź ślepy i przyznaj, że ja też rosnę. Wiem jak trudno dotrzymywać mi kroku
w tym galopie, ale zrób co możesz, żeby się udało.
● Nie bój się miłości. Nigdy.
Madzia dzięki za przypomnienie o ważnych sprawach dzieci . O niektórych czasem zapominam

Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość
evitka- wygląda to jednak na ząbki bo smoczek od butelki zamiast ssać zagryza, kapie jej z buzi ślina. Postanowiliśmy, że jeśli do czwartku (tydzień) nie przejdzie zrobimy w przychodni larum - bo ileż to można dziecku podawać leki p-gorączkowe?
No właśnie : po pierwsze dziecko się uodparnia a po drugie wszystko na tej małej wątróbce siada i ja niszczy

Cytat:
Diewczyny ktore teraz dzieci nosza 86 kupujecie na zime kombinezon jaki?? 92?? bo ciezko wyczuc niektóe dzieci stoją z roizmiarem.. a np. mam z H&M i 86 duze sa jeszcze
Ja mam w sumie 3 kombinezony 2-częściowe i tak : jeden jest na 12 m-cy i kurtka jest dobra a spodnie za krótkie , drugi jest na 86 i spodnie są dobre a kurtka wielka (oba takie bez firmowe), następny z coccodrillo jest na 86 i jest w sam raz , tzn będzie dobry zimą, szkoda tylko że w kolorach chłopiecych. Kupię jakąś kolorowa aplikację i zrobię dziewczęcy z niego . Ciężko trafić z rozmiarem bo są naprawdę różne, wszystko trzeba mierzyć
Stary 2011-08-09, 15:25   #1367
sidorcia
Rozeznanie

jakieś pół roku temu kupiłam małej trampki Befado na allegro. były za duże. nałożyłam małej jakieś 2 dni temu dopiero. wiecie co... ona nie chce ich ściągać. są mięciutkie, za kostkę, szerokie w paluszkach, chociaż jedyny minus to to, że mają sztywny 'język' i musiałam go powyginać trochę zanim małej dopasował się do nóżki. czy któraś wie, czy Befado mają gdzieś swoją 'siedzibę'? bo kupiłam wtedy buciki w ciemno i były za duże mimo, że dł wkładki i stópki małej różniła się niby 0,7cm a jak przyszły to ok. 2cm! mam jeszcze jedne 'balerinki' tej firmy i są świetne. ale boję się kupować w ciemno...

zapomniałam wam napisać... byłyśmy dzisiaj u dentysty... mała miała lapisowane ząbki (ma całe usta i plamę na policzku bordową, i nie mogę tego zmyc) ponieważ ma początki próchnicy na dwóch ząbkach. powiedziano nam, żeby jak najszybciej odzwyczaic małą od jedzenia w nocy mleka, bo to szkodzi (w dodatku mała pije mleko z kleikiem ryżowym, więc zostaje 'osad' w postaci drobinek na ząbkach. i powiedziano nam, że dawki w pastach fluoru, które są dla dzieci od 0, lub od 1 roku życia nie szkodzą, jeśli ich się nie wypłucze po myciu. bo inaczej nie mogłyby byc wprowadzone do sprzedaży... mała dostała naklejkę za piękne równe ząbki i za grzecznego pacjenta, chociaż darła się niesamowicie ;P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00276.jpg (147,8 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00278.jpg (310,2 KB, 26 załadowań)

Edytowane przez sidorcia
Czas edycji: 2011-08-09 o 15:31
sidorcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 15:38   #1368
madziwnia
Zakorzenienie

A ja włąsnie wyszłam z kuchni ... od 12.30 tam siedziałam.. schabowych nasmazyłam frytki pałaszujemy i mizeria mniam......
a zupka na swoich pomidorach wyszłą wyśmienita.. Michalina zjała cała miskę!! nawet z zielona pietruszką bo zielenine zawsze dodaję!

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2011-08-09, 15:55   #1369
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sidorcia Pokaż wiadomość
zapomniałam wam napisać... byłyśmy dzisiaj u dentysty... mała miała lapisowane ząbki (ma całe usta i plamę na policzku bordową, i nie mogę tego zmyc) ponieważ ma początki próchnicy na dwóch ząbkach. powiedziano nam, żeby jak najszybciej odzwyczaic małą od jedzenia w nocy mleka, bo to szkodzi (w dodatku mała pije mleko z kleikiem ryżowym, więc zostaje 'osad' w postaci drobinek na ząbkach. i powiedziano nam, że dawki w pastach fluoru, które są dla dzieci od 0, lub od 1 roku życia nie szkodzą, jeśli ich się nie wypłucze po myciu. bo inaczej nie mogłyby byc wprowadzone do sprzedaży... mała dostała naklejkę za piękne równe ząbki i za grzecznego pacjenta, chociaż darła się niesamowicie ;P
sidorcia-jak zwykle wszystko, co dobre szkodzi
Ja, że tak sobie wtrącę, uważam, że sprawa próchnicy jest chyba indywidualna. Mój starszy syn cycał do 3 roku życia, często właśnie w nocy. Wyrósł na fajnego chłopaka, oczywiście ma już ząbki stałe (zdrowe, póki co), ale mleczaki także były ładne.
Ola także je w nocy, bywa, że nie tylko cyca, ale mleko też je.
Nie mam gwarancji co będzie w przyszłości, więc staram się pilnować, żeby dzieci ząbki myły, żeby po myciu już nie jadły (u Oli póki co nie się nie da), ale to i tak jest tylko teoria. Bywają przecież dzieci, które ząbki myją, a w wieku 3 lat cała buzia aż czarna od próchnicy.

Cytat:
A ja włąsnie wyszłam z kuchni ... od 12.30 tam siedziałam.. schabowych nasmazyłam frytki pałaszujemy i mizeria mniam......
a zupka na swoich pomidorach wyszłą wyśmienita.. Michalina zjała cała miskę!! nawet z zielona pietruszką bo zielenine zawsze dodaję!
madziwnia- mniam. Ładnie to tak? Człowiek w pracy zasuwa o serku, jabłku i dwóch kawach...
Zamawiam pocztą lotniczą, najlepiej prosto na biurko

Dzienniki budowy:

Edytowane przez dusiaka
Czas edycji: 2011-08-09 o 15:56
Stary 2011-08-09, 16:00   #1370
sidorcia
Rozeznanie

dusiaka - właśnie ja też mam takie zdanie. ale zdziwiło mnie to, że Pani powiedziała, że to na 100% od mleka w nocy...

znalazłam u nas kilka miejsc gdzie sprzedaja te buciki... ale ja jakoś ich tam nigdy nie widziałam xD
Stary 2011-08-09, 16:02   #1371
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:
dusiaka - właśnie ja też mam takie zdanie. ale zdziwiło mnie to, że Pani powiedziała, że to na 100% od mleka w nocy...
to ciekawe co by powiedziała w temacie moich (złych) praktyk
zmykam do domku, 16ta wybiła.

Dzienniki budowy:
Stary 2011-08-09, 16:24   #1372
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
zapomniałam wam napisać... byłyśmy dzisiaj u dentysty... mała miała lapisowane ząbki (ma całe usta i plamę na policzku bordową, i nie mogę tego zmyc) ponieważ ma początki próchnicy na dwóch ząbkach.
Niestety do 3 dni ząbki tam gdzie próchnica czarniejąa z ust i policzka zejdzie. Może posmaruj na udtach wazelinką, a na policzku wew. czy na zew?

Byłam z Erykiem u pani stomatolog, miał plombowanie, tym razem kolor pomarańczowy, wygląda jakby marchewka mu w zęba weszla
Pytałam o te białe plamki, to ona powiedziała że musiałby je zobaczyc stomatolog, bo są różne powody. Co do zgrzytania ząbkami to powiedziala że najczęściej to jest na tle nerwowym, ale o tym powinno się powiedzieć lekarzowi rodzinnemu, bo stomatolog co najwyżej uboczne efekty zgrzytania ponaprawia. Pierwsza wizyta u dentysty wtedy gdy zobaczymy że coś sie dzieje, np dziurka, plamka, itp. Kiedyś była teoria że szybko dziecko przyzwyczajać ale takie małe dzieci i tak nie zapamiętają jak będą chodziły co 6 mc, jej zdaniem przyjść jeżeli nic się nie dzieje jak dziecko będzie miało około 2,5-3 lat. Ale najważniejsza profilaktyka, czyli jak najmniej sokow słodkich, słodyczy, a jak już to po takich napojach czy posiłkach mycie ząbków, i obserwowanie przez rodziców czy właśnie nie ma jakiś plamek

---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ----------

sidorcia na coś zwalić musiała kiedyś jak byłam z Erykiem u ortodonty to mi pani powiedziała że widać że długo smoczka ssał, i butlę, to ją wyśmiałam, bo on nigdy smoka ani z butli ani uspokajacza w buzi nie miał. To powiedziała ze pewnie przez słomkę lub butelek z dziubkiem piłA on po prostu ma zgryz moim zdaniem dobry i ladny bo po mamusia że pani uważala że coś z nim nie tak to jej problem.
Więc pewnie jakbyś miała mała cycową to by było 10 innych powodów próchnicy

Stary 2011-08-09, 16:35   #1373
sidorcia
Rozeznanie

madzia, no właśnie pierwsze pytanie to było, czy karmię piersią
na policzku na zewnątrz ma plamkę ok. 1,5cm na ustach tak już prawie wewnątrz ale widać. i odrobinę na brodzie.
wygląda, jakby ją krew troszkę zalała...

dobrze, że nie trafiłam na taką dentystkę jak Ty, z tym smoczkiem butlą itp xD
Stary 2011-08-09, 16:41   #1374
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

czytałam o tych plamkach i w ciągu kilku dni powinno zejść ze skóry http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=45336

Stary 2011-08-09, 20:24   #1375
evitka21
Zakorzenienie

sidorcia, jak ja kocham natalkowe kiteczki
befado często w sklpeach z bucikami dla dzieci są-we wrocku szczególnie w takich sklepach "no name" ,miejszych. Nie wiem gdzie ty mieszkasz, ale jest też sieć "zdrowa stópka" i tam też widziałam befado

Cytat:
.I nie wiem sama co robić,może na razie przecierać jej zęby po karmieniu tetrą?a tak najbardziej to bym chciała,żeby ostatni posiłek zjadany był przed kąpieląJa sama najpierw jadłam,potem szorowałam do wanny i myłam zęby,a potem szłam spać.Muszę pomyślęć
zawsze możesz tak spróbować-nakarmić ja przed kąpielą i zobaczysz jak będzie, a jak wam to nie będzie pasować, to zawsze lepiej tetra przetrzeć niż nic
---
a moje dwa ząbki ida (pub nawet wyszły już) i kupji ciapowate (a ona bobkowa) ijęczy przez sen lub się wybudza bidulka...

byłam dziś u koleżanki-ma córeczkę 2 latka-matko jaki ona okropny okres przechodzi-taki bunt dwulatka, że klękajcie narody...jak pomyślę, że to mnie czeka ....a mama też niekonsekwentna jest więc dla nich obu tyym gorzej...i w 18 tygodniu ciąży

szanowne podwójne mamusie-jaku was było z tym całym buntem dwulatka?

Edytowane przez evitka21
Czas edycji: 2011-08-09 o 20:49
evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 20:32   #1376
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość

Tak informacyjnie byłam wczoraj w RTV-EURO-AGD bo na stronie był ten aparat w dość korzystnej cenie, a tam sie zdziwiłam że o 120 zł więcej. A sprzedawca mnie poinformował że oni mają takie promocje tylko internetowe, ale jak się u nich zamówi to za dwa dni maja w tej cenie co na stronie. Ale jak przyjdzie ktoś bez oglądania na stronie cen to ma w tych droższychAle i tak zamawiam w MIXie bo oni nie maja opłaty przesyłkowej, a w RTV mają, jedyne 5 zł, ale wtedy wyjdzie mnie drożej o 15 złSkąpa jestem no nie

Ide zrobić sobie kawę siekiere, i przy takim niewyspaniu blendera nie tykam
Ano tak to z nimi jest że w sklepach jest drogo jak cholera

Cytat:
Ja akurat wczoraj czytałam,że należy się wybrać jeszcze z niemowlakiem w po wyjściu pierwszego zęba-jak dla mnie osobiście to bzdura totalna.
Nina 12 zębów ma i sama nie wiem kiedy pójśćPoczekam jeszcze z pół roku i pójdę chyba,bo teraz to ona dentyście w twarz by dała,a nie buzie mu otworzyła.Ciężko jej codziennie zęby umyć,bo sobie nie daje tam gmerać,a co dopiero dentysta.

Dziewczyny mam pytanie:jak macie wieczorne karmienie to karmicie przed kąpielą czy po?bo ja od zawsze daje butle po kąpieli,ale potem już zębów jej nie myję tylko jak siedzi w wannie.A w sumie zaczynam się zastanawiać czy nie lepiej karmić przed kąpielą,ale wtedy z pełnym brzuszkiem ją kąpać?i jeszcze teraz wariata z dziecka mam robić i zmieniać ustalony od urodzenia rytm...chyba nie

Co za pogodaWieje tak,że wszytsko w domu mi lata przy jednym oknie otwartym,zaraz zacznie lać.Najgorsze lato pod względem pogody odkąd pamiętam.

Jeszcze jutro do fryzjera idę,do kosmetyczki brwi trzasnąć i na co mi to jak mnie w między czasie wiatr przeleci od góry do dołu

Asia jak tam bym już wystawiała rzeczy zimowe-sama już kupuje i z tego co widzę to wiele już osób myśli o jesieni i zimie i kupujeTym bardziej,że to lato to i tak jak jesień

---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ----------

Ja też wczoraj wyciągnęłam Niny zimową kurtkę z zeszłej zimy,żeby zobaczyć wymiary-w celu porównania z nową,którą chcę kupić i o dziwo jeszcze moje dziecko ma ją dobrą na siebie.Jak drastycznie nie podrośnie to może w niej początki pochodzić.
Ja drastycznie zmieniłam ten nawyk dzieciaki jedzą , potem kąpanie , bajka i spanie . Można to zrobić szybko tylko wtedy chwilkę trwa usypiania , ja siadam koło OLi i trzymam ją za rękę zwykle 10 min i jest kima . jedzenie jest o 19stej a spanie przed 21wszą

Cytat:
drcron widziałaś nowe śniegowce dla naszych dziewczyn z nexta?świetne są i takie jakich szukam,ale cykam się zamówić"na pałe"...
Fajne te nexta

Cytat:

Ps.. robie dzis michasi zupke z pomidorów z włąsnego ogródka samozonych na masełku, marchewka i inne warzywka tez z ogrodu.. + ryż.. Babcia napikowała tych pomidorków koktajlowych i one na raz do buzi a ja je wykorzystałam do pomidorowej :d ciekawe jaka w smaku.. zaraz ide próbowac
MOja ma na zimę z HM 86

Cytat:
jakieś pół roku temu kupiłam małej trampki Befado na allegro. były za duże. nałożyłam małej jakieś 2 dni temu dopiero. wiecie co... ona nie chce ich ściągać. są mięciutkie, za kostkę, szerokie w paluszkach, chociaż jedyny minus to to, że mają sztywny 'język' i musiałam go powyginać trochę zanim małej dopasował się do nóżki. czy któraś wie, czy Befado mają gdzieś swoją 'siedzibę'? bo kupiłam wtedy buciki w ciemno i były za duże mimo, że dł wkładki i stópki małej różniła się niby 0,7cm a jak przyszły to ok. 2cm! mam jeszcze jedne 'balerinki' tej firmy i są świetne. ale boję się kupować w ciemno...

Befado w wielu sklepach można kupić popytaj .

Ola w przedszkolu super dziś wogóle mnie olała i poszłA DO dzieci .. no ładnie dziecko mnie olewa ale fajnie że jej się tam podoba , mi się spoko pracuje bo w sumie ile można w domu soedzieć . JUż w sumie 3.5 roku siedziałam chyba wystarczy tego dobrego .
Tz w poznaniu potem jedzie do szczecina .
Stary 2011-08-09, 20:47   #1377
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny mam pytanie:jak macie wieczorne karmienie to karmicie przed kąpielą czy po?bo ja od zawsze daje butle po kąpieli,ale potem już zębów jej nie myję tylko jak siedzi w wannie.A w sumie zaczynam się zastanawiać czy nie lepiej karmić przed kąpielą,ale wtedy z pełnym brzuszkiem ją kąpać?i jeszcze teraz wariata z dziecka mam robić i zmieniać ustalony od urodzenia rytm...chyba nie
Michał jadł kaszkę potem kąpiel i do usypiania był cyc. Teraz nie ma cyca reszta bez zmian a ząbki "myjemy" w kąpieli. W "" bo myjemy to zbyt wiele powiedziane
Cytat:
...i w 18 miesiącu ciąży
Słonica...

My dziś pół dnia u koleżanki, Michaś wyszalał się ze starszym kolegą

Michaś

Edytowane przez lindsley
Czas edycji: 2011-08-09 o 20:53
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 20:49   #1378
evitka21
Zakorzenienie

lind, ty inspektor gadżet, ty, ty to mnie zawsze na czymś głupim przyłapiesz

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 20:55   #1379
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
lind, ty inspektor gadżet, ty, ty to mnie zawsze na czymś głupim przyłapiesz

To jest w 8m-cu czy 18tc?

Ja też się boję tego buntu... Widziałam nie raz jak to wygląda u szwagra

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 21:01   #1380
yoonka
Rozeznanie

KOCHANE MOJE!!

stesknilam sie za Wami
mialam wlasnie stresa, ze mi konto wygaslo, tak dawno mnie nie bylo

smigam juz do nowej pracy. jest po szkoleniach, dzisiaj byl drugi dzien "go live" i jest fajnie. dobrze sie pracuje blisko meza. podpowiada mi jak rozwiazywac sprawy :P

Totka jest najukochansza. nie chce mnie wypuszczac rano do pracy, jak wracam drze sie jesli nie skupiam na niej 100% uwagi (robienie obiadu w ciszy nie wchodzi w gre). Ma uczulenie na zyrafy - w ZOO zaczela kichac co sekunde w zyrafiarni. zaczyna gadac. czesciowo po swojemu czesciowo mozna ja zrozumiec. lubi mowic "tu" pokazujac paluszkiem i wtedy to znaczy, ze chce isc w danym kierunku. do TZ mowi tatutu. na mnie nijak nie mowi. ew. jak jest jakis dramat to mamaaaaaaaaaaaaa
staram sie stawiac jej granice, ale naprawde nie wiem jak mam byc zandarmem jesli widze ja jakies 2,5-3h dziennie po pracy

nie bylismy caly czas na szczepieniu tym na roczek, wisi mi to na sumieniu, ale nie moge na razie wyjsc wczesniej, zeby pojechac do lekarza.

niedawno przezylam szok, bo okazalo sie, ze moja dawno nie widziana, ale kiedys bliska kolezanka z liceum ma raka. chloniaka. ma 29 lat jak ja. przechodzi wlasnie chemioterapie. ma 2ke dzieci, jedno w wieku Tosi. nie bedzie juz mogla miec wiecej, bo miala guza w brzuchu przyklejonego do jajnika. srednica 28cm... urosl przez miesiac.
nie moge sobie nadal tego poukladac w glowie. dlaczego tak sie dzieje?

buziaki dla wszystkich bambini kochanych

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości