|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)
Jolka, jeść normalnie. W ciąży jesteś, i tak przytyjesz i żadne głupie odchudzanie się nie wchodzi w grę.
Inna rzecz, że ja jadłam normalnie i to, na co ochotę miałam i tylko 9kg przybrałam, a są kobiety które ani cukierka nie zjedzą, a mają +25. No i jeszcze - ruch, ruch, ruch. Jeśli zalegniesz przed telewizorem to normalne, że więcej cię będzie. |
|
|
|
#1892 |
|
Zakorzenienie
|
A ja wlasnie wypilam cafe late bo po lunchu to bym sobie normalnie uciela drzemke jak nic a tu trzeba pracowac... Sluchajcie, czy wy pijecie kawe czy raczej unikacie? nie jestem jakims maniakiem kawy ale lubie sobie wypic raz dziennie. Moj TZ jest przewrazliwiony i kaze mi unikac ale skoro nie pije zadnej siekiery i wiecej w niej mleka niz kawy to jak? tez nie mozna?
Kurde kwas foliowy? ja niczego na razie nie lykam ale moze jutro mi lekarz tez to przepisze (bo ja nawet nie wiem jak sie to nazywa po czesku hihi). Przebieram juz nozkami i nie moge sie doczekac jutrzejszej wizyty u gina!!!!! Emigra - alez mi zrobilas smaka tymi pierozkami!!!!!!!!!! |
|
|
|
#1893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do kawy to ja walczylam o nia i walczylam a w koncu mnie samo od niej odrzucilo i juz chyba 3 tydzien nie pije ale slaba kawa z mlekiem nie zaszkodzi
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#1894 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28647400]Jolka, jeść normalnie. W ciąży jesteś, i tak przytyjesz i żadne głupie odchudzanie się nie wchodzi w grę.
Inna rzecz, że ja jadłam normalnie i to, na co ochotę miałam i tylko 9kg przybrałam, a są kobiety które ani cukierka nie zjedzą, a mają +25. No i jeszcze - ruch, ruch, ruch. Jeśli zalegniesz przed telewizorem to normalne, że więcej cię będzie.[/QUOTE] Ja nie mówię, że chce się odchudzać tylko wyczytałam że lepiej pilnować się w ciąży niż wpierdzielać co popadnie to wtedy nie przytyje się, aż tyle i łatwiej będzie zgubić kg a pytam bo ja słynne z tego, że raz nie jem systematycznie, jem o której mi się podoba i co mi się podoba często bardzo często nie jem obiadów wogóle moje jedzienie to jedna wielka paranoja... a udało Ci się zrzucić te 9kg? |
|
|
|
#1895 |
|
Konto usunięte
|
Tak, 2 tygodnie po porodzie ważyłam tyle, ile przed. I zaznaczam -= to jest BARDZO mało, te 9kg. ALe ja mam nadwagę więc...
Średnio 12-14kg kobiety przybierają i to jest norma. A to, czy zrzucisz i kiedy zrzucisz to od ciebie zależy. Ja i karmiłam piersią (choć krótko), i chodziłam na 3-4h na spacery. |
|
|
|
#1896 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28647813]Tak, 2 tygodnie po porodzie ważyłam tyle, ile przed. I zaznaczam -= to jest BARDZO mało, te 9kg. ALe ja mam nadwagę więc...
Średnio 12-14kg kobiety przybierają i to jest norma. A to, czy zrzucisz i kiedy zrzucisz to od ciebie zależy. Ja i karmiłam piersią (choć krótko), i chodziłam na 3-4h na spacery.[/QUOTE] 3-4h dziennie spacerowałaś?? to ładnie... to jest moja pierwsza ciąża i szczerze nie wiem nic, nie mam zielonego pojęcia co i jak, a nawet w otoczeniu nie mam takiej osoby która mogłaby powiedzieć coś na te temat
|
|
|
|
#1897 | |
|
Zakorzenienie
|
laseczki ja Was w życiu nie nadrobie, w pracy mam urwanie tego i owego, a w domu (jak juz sie do niego dowlokę) nie mam siły na kompa nawet
Cytat:
tu nie ma dziewczyn w bardziej zaawansowanej ciąży... na tym etapie róznice są jeszcze tak niewielkie, ze prawie żadne z tego co mój gin powiedział, to trzeba się odżywiać zdrowo, jeść duzo ryb i warzyw... a co do tycia - tak jak już napisała szajajaba nie masz wielkiego wpływu na to jak zareaguje Twój organizm na ciążę... mój od czasu do czasu zaczyna zatrzymywać wodę i wtedy przez 2-3 dni wygladam trochę jak balonik co do wizyty u gina (tak zeby było juz cos faktycznie widać) to najlepiej wybrac sie nie wcześniej niż w 8 tyg. w tedy można już serducho usłyszeć Edytowane przez agnes99 Czas edycji: 2011-08-09 o 13:35 |
|
|
|
|
#1898 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybieraj produkty z pełnym ziarnem, mniej smażonego, dużo świeżych owoców i warzyw. To są podstawowe zasady ![]() Jeśli chodzi o wykrycie ciąży przez lekarza to na USG najszybciej widać coś w okolicy 7-8 tygodnia. Jak byłaś tydzień przed okresem to jasne, że nic nie zobaczył, bo nawet tydzień po ledwo widac pęcherzyk. Najlepiej poczekaj do 8 tygodnia, czyli jeśli już teraz jesteś w 6 to idź za 2 tygodnie
|
|
#1899 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Ja staram się jeść rozsądnie, jem tak 4-6 posiłków dziennie, ale w dużej mierze są to warzywa, owoce, jakieś lekkie rzeczy. Zdarzają mi się drobne grzeszki, jak chałwa ostanio czy puszka solonych orzeszków albo paczka chipsów, zjedzone za jednym posiedzeniem....ale przed ciążą tego unikałam, teraz też staram się, codziennie mam ochotę na coś innego, ale na ogół na zdrowe i odżywcze rzeczy Dziś np. na kanapki z razowca i białego sera plus rzodkiewka i szczypiorek, pycha! Ale ostanio na śniadanie w weekend zazyczyłam sobie białych bułeczek z masłem i truskawkowym dżemem Także małe odstępstwa od normy chyba są normalne hehe Także nie odchudzaj się, i jedz dla dwojga, a nie za dwoje
|
|
|
|
|
#1900 |
|
Zakorzenienie
|
okey
dziękuję Wam a jeszcze może znacie jakąś strone gdzie jest mniej więcej ułożony jadłospis dla kobiet w ciąży, albo powiedzcie mniej więcej co jecie na śniadanie, obiad itp... bo ja to odżywianie zawsze miała straszne ale czas to zmienić...
|
|
|
|
#1901 |
|
Konto usunięte
|
Nie zapominajcie, że owoce to w dużej mierze cukry
lepiej przez organizm czlowieka tolerowane, ale jednak. Co nie zmienia faktu, że przez całą ciążę żarłam na kolację tony owoców
|
|
|
|
#1902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam nadzieję, że uda mi się zacząć jeść normalnie... póki co dzisiaj przez cały dzień zjadłam tylko rogala i pół jogurtu i nic więcej...
|
|
|
|
|
#1903 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28648187]Nie zapominajcie, że owoce to w dużej mierze cukry
lepiej przez organizm czlowieka tolerowane, ale jednak. Co nie zmienia faktu, że przez całą ciążę żarłam na kolację tony owoców [/QUOTE]Nom cukry cukry, zdrowsze ale cukry, dlatego z owockami tez nie nalezy przesadzac ja jem jeden dwa owoce dziennie - najczesciej brzoskwinie, nektarynki, melon. Jolka, ja na sniadanie jem zazwyczaj jakas kanapke - do znudzenia zawsze jest na niej plaser zoltego sera, lisc salaty, plaster chudej szynki drobiowej, pomidor czasami jeszcze na to dokroje plasterki ogorka zielonego, obiady jem normalne, zaleznie od tego na co mamy ochote, czasem mielone, czasem jakis gulasz, ziemniaki, pierogi, czego dusza zapragnie. Kolacje to tez czesto jakas mala kanapka. Na sniadanie mozesz zjesc tez müsli, albo salatke owocowa sobie zrobic, czy zjesc jakis jogurt i do tego owoce. Ja owoce jem miedzy posilkami
|
|
|
#1904 |
|
Zakorzenienie
|
dobra nadrobiłam, ale i tak za chwile znowu odpadnę i jutro bede miała to samo
![]() odebrałam wczoraj swoje wyniki i troche niepokoi mnie podwyższony poziom bakterii w moczu reszta (poza cukrem, ale to przy moim schorzeniu normalne, ze lekko ponad norme) jest ksiązkowa
|
|
|
|
#1905 |
|
Zakorzenienie
|
Jolka i jeszcze z rzeczy niedozwolonych to unikaj surowych mies - np tatara, jajek - kogel mogel,tiramisu; wedzonych ryb, plesniowych serow, serkow topionych z niepasteryzowanego mleka, nalezy ograniczyc kawe, rzucic papierosy, nie pic alkoholu, napojow gazowanych i energetycznych
no i starac sie jesc zdrowe rzeczy, ale jak najdzie Cie na fast fooda czy czekolade to od czasu do czasu tez nie zaszkodzi
|
|
|
#1906 |
|
Zakorzenienie
|
Co do surowych mięs itp to nie jadam i oczywiście nie mam zamiaru, co do napajów energetycznych fakt byłam od nich uzależniona, ale już nie piję, alkohol oczywiście wykreślony, papierosy tylko popalałam do alkoholu więc palić też nie palę...
![]() ale te jedzenie mnie martwi w dodatku ja taka ciapa w kuchni
|
|
|
|
#1907 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28648187]Nie zapominajcie, że owoce to w dużej mierze cukry
lepiej przez organizm czlowieka tolerowane, ale jednak. Co nie zmienia faktu, że przez całą ciążę żarłam na kolację tony owoców [/QUOTE]ale fruktoza jest zdrowsza i lepiej tolerowana przez organizm niż sacharoza (zwykły cukier w słodyczach). Ja w swojej diecie zmieniłam białe pieczywo na pełnoziarniste. a tak staram się jeść normalnie, bo zawsze starałam się zdrowo odżywiać (zdrową dietę wprowadziłam wraz ze staraniami)
|
#1908 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ona jest typem co owocow i warzyw nie je, sama nie umiala wczesniej gotowac itp a teraz jak jest dziecko (juz 2 lata ma) to nauczyla sie gotowac, je regularnie z dzieckiem i wszystko jest ok. Wiec mysle ze to kwestia przestawienia sie, napewno zajmie to dluzej niz jeden dzien, ale jest do wykonania
|
|
|
|
#1909 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1910 |
|
Rozeznanie
|
ale macie wenę
![]() a ja dziś taka zmęczona, że masakra - wyczyściłam dziś całą skórzaną sofę narożną i padam na pysk normalnie, konserwację zostawię już chyba TŻ niech się męczy dobrze, że mam jeszcze sosik mięsny z wczoraj - dziś tylko kilka śląskich ulepię i będzie obiadek ![]() idę leżeć
|
|
|
|
#1911 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Zauważyłam po sobie, że jednego dnia coś mi bardzo smakuje a następnego (lub nawet kilka chwil później) nie mogę już na to patrzeć. Organizm przeważnie domaga się tego czego najbardziej mu brakuje. Ja radziłabym Ci tylko jeść często, małymi porcjami, unikać soli i większych ilości słodyczy. Wiem, że maluch potrzebuje teraz wapnia, więc staram się pić codziennie maślankę, kefir lub jogurt (mleka nie piję wcale), oraz jem serki wiejskie. Na każdą kanapkę jaką zjadam kładę kilka plasterków pomidora lub rzodkiewki. W mojej diecie brakuje niestety mięsa, bo mdli mnie na samą myśl o nim/jego widok/zapach. Muszę się z tym jakoś uporać, bo mięso jest w końcu dość istotne! |
|
|
|
|
#1912 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no w sumie tak nie będę się trzymała, aż tak jadłospisu więc chyba będę jeść często a mało o ile mi się to uda muszę w końcu jakoś dać sobie z tym rade... |
|
|
|
|
#1913 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
odwoływałam się tylko do wcześniejszych rozważań (proszę, nie karz mi podawać nr strony ) na temat skurczów wywołanych dotykaniem brzucha oraz orgazmemNatomiast posiadam teściową (z którą mieszkam), która uwielbia dawać dobre rady typu "nie wolno dotykać piersi!!!!" " czemu nie chodzisz w luźnych spodniach?" lub najlepsze "Postanowiłam że będziemy używać tylko pieluszki tetrowe" No szału można dostać A po urodzeniu będzie jeszcze gorzej. |
|
|
|
|
#1914 |
|
Zakorzenienie
|
a czemu to niby nie wolno dotykać piersi?? mnie wogóle od dziś zaczęły boleć
|
|
|
|
#1915 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam dotykam piersi i maz tez - on za bardzo sie nimi cieszy, bo sie zrobily pelniejsze i twardsze
|
|
|
#1916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
współczuje takiej teściowej |
|
|
|
|
#1917 |
|
Raczkowanie
|
Kochane, z przykrością muszę się z Wami pożegnać
![]() Niestety moja kruszynka przestała się rozwijać, jutro mam zabieg. Zyczę Wam wszystkiego dobrego, obym była już ostatnią, ktora przynosi smutne wiesci na tym wątku. Powodzenia! |
|
|
|
#1918 |
|
Rozeznanie
|
ojej! Strasznie mi przykro! Pamiętaj, że czas leczy rany.
|
|
|
|
#1919 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#1920 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Dzis rano jak wstalam to bardzo mnie bolaly piersi z boku, tam gdzie kanaliki sa...przypomnial mi sie bol z czasu po porodzie kiedy tworzyly mi sie guzki z powodu nadmiaru mleczka..;/ jak nie cycki to co innego i tak w kolko... a to dopiero poczatek ![]() Mdlosci dalej mecza, najgorsze jest to, ze zaczely sie wymioty ![]() Cytat:
ja mam nadzieje ze minie niebawem bo zwariuje;/ Cytat:
![]() mysle ze 3 testy nie klamia ![]() najlepiej przed zajsciem w ciaze.. ale jesli nie lykalas wczesniej nic sie nie stalo, lykaj teraz koniecznie bo to wazne dla dziecka. Cytat:
mysle ze zaden aerobik potrzebny mi nie bedzie przy dwojce dzieci![]() a Ty kochana latasz pewnie chudzinka jestes jak tyle latasz w ciagu dnia ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28646908]Oglądam sobie chusty, bo przy dwójce dzieci to raczej konieczność będzie na razie mam nosidło bebelulu, o takie: [/QUOTE]ja mam zwykla bawelniana bardzo dluga (chyba 5 metrow) i wiazan nauczylam sie szybciutko nawet na plecach Filka nosilam jak juz dobrze siedzial![]() chusta przede wszystkim przy dobrym zawiazaniu najbezpieczniejsza dla dziecka. Kregoslup dobrze usztywniony i stawy biodrowe dobrze odwiedzione ![]() http://allegro.pl/nosidelko-chusta-5...748793722.html innym nosidelkom nie ufam. Cytat:
Teraz mam mdlosci wiec wogole nie mam ochoty na picie ale mysle ze slabiutka od czasu do czasu mozna Cytat:
![]() moi tesciowie mieszkaja klatke obok, z poczatku dramat tesciowa mialam codziennie o kazdej porze dnia i nocy i oczywiscie chetna do radzenia i do tego nawet zeby przewiesic mi po swojemu pranie itd... nie daj sie kochana zdominowac, rob tak jak Ty uwazasz jak czujesz.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.

ale slaba kawa z mlekiem nie zaszkodzi 
Średnio 12-14kg kobiety przybierają i to jest norma.
to ładnie...