Opinie o pieluszkach wielorazowych - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-03, 20:10   #451
prunelle
Wtajemniczenie

Dot.: Opinie o pieluszkach wielorazowych

Cytat:
Napisane przez justin18061976 Pokaż wiadomość
czesc Kobietki!
Dawno mnie u Was nie bylo, pozdrawiam Wszystkie bardzo serdecznie ja juz w pracy, Malz tez, teraz babcia siedzi ze Stefciem.
Pieluszkowanie troche zeszlo nam na psy babcia nie umie, Maluch nosi albo w nocy albo kiedy ja przyjde z pracy...szkoda, bo mam takie cudenka m.in. od eko_mamy.
My pierzemy co dwa dni w proszku antybakt. w 60 stopniach, teraz schna w jeden dzien na sloneczku.
Ela widzialam w klubie Twoje Malenstwo - cudny Baczek a jak super w pielusiach wyglada nasz kolejny Dzidzius tez bedzie pieluszkowany od poczatku, juz ma pokazny stosik ale to jeszcze hoho, na razie Stefulo nosi i nosic bedzie
eee, jak to babcia nie umie, a ona w czym swoje dzieci trzymała? przyuczyć ją trzeba!

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-05, 10:16   #452
velluto
Zadomowienie

Witam
Ela - maluszek cudny Ja juz nie pamietam, jak to było, kiedy moja córka była taka mała
Justin - miałaś sie pochwalić co tam kupiłaś u eko_mamy U mnie teściowa śmiga z pieluszkami wielo, że aż miło ma już swoje wariacje pieluszkowe, ulubione pieluszki, wie co do do czego i z czym się je Może Twoja mama tez z czasem sie przekona
Bianka - gdzie jestes?

Widziałyście nowe wzory u eko_mamy? Ja już na prawdę NIC nie kupuje, choć niektóre wzory powalają na kolana.
Ostatnio nabyłam nutki właśnie od eko_mamy, dwie miniLale i Wonderoosa.

MiniLalki fajne, zgrabne, od środka welur syntetyczny bardzo dobrej jakości, ale pul na zewnątrz jest jakis taki wyblakły i bardzo obłazi w praniu. Pierwszy raz mam pieluche, która tak obłazi w praniu z zewnatrz. No i cena nowej pieluszki zabójcza

Wonderoos - jak dla mnie to pielucha gigant Kupiłam ją na noc i jeszcze nie używałam, bo czekam aż czwórki wyjdą nam na dobre.

velluto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-05, 19:02   #453
kropka75
Zakorzenienie

Dziewczyny, błagam o pomoc. Mój syn jest mega odparzony. Nie wiem czemu, te same pieluchy, mydło, ubrania, nawet nie jest zbyt gorąco teraz. Stan fatalny. Mam zakaz pieluchowania sztucznie.

Potrzebuję na kilka tygodni parę pieluch wielo. Jakie kupić, żeby starczyło jak najmniej sztuk, z wkładami maksymalnie chłonnymi?
Nie stać mnie żeby teraz kupić 10 pieluch po 80zł każda.
A tetra się nie sprawdza, leci po nogach, nawet w wózku na spacer nie możemy, bo wszystko mokre.

Pomóżcie.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-05, 20:33   #454
biankaaa
Zadomowienie

Proponuje:
-prefoldy pieluszkarniowe albo tetre bambusową kikko . Prefoldy to kilka warstw bawełny organicznej zszytej - skłądasz na trzy i wrzucasz w otulacz. Kikko - to gruba, bardzo miesista tetra z bambusa - chłonie naprawdę sporo i ma niewiele wspolnego z tetrą sprzedawana w dzieciowych sklepach czy allegro.
-otulacz 2-3 szt (polecam Flip , Imse Vimse bawełniany - tutaj dowolność wyboru. Te co wyumienilam fajnie sprawdzaja sie ze skladankami i sa stosunkowo tanie)
-jak ma podrażnioną skórę to super sprawdziłaby się wełna ale z nią jest troche zabawy. Fajne wełniane otulacze szyje pani ze str www.franiszki.pl Uszyje ci jaki chcesz rozmiar, kolor rodzaj zapiec - tez do tetry super.

Wersja zaproponowana przeze mnie jest najekonomiczniejsza - inwestujesz stosunkowo niewiele, pieluchy z tych szybkoschnących wiec wyprane masz szybko z powrotem do uzytku. Minus - to jednak 1-2 siku i zmieniasz pieluche - zadna nie wytrzyma tyle co pampers. Skoro jednak Daniel ma porblemy ze skora to jest to wskazane zeby mocz dodatkowo jej nie podraznial.

Co do innych pieluch - kieszonek, AIO, SIO itd to naprawde temat rzeka - doradzic mozna wiele, ale tak naprawde dopoki nie poprobujesz u siebie to nie bedziesz wiedziec czy dla Was ok.

Aha - na nocki przynajmniej 3-4 chlonne formowanki.

---

Dziewczyny, mało sie udzielam ost na wizazu ale my cały czas w drodze. Na weekend zostaje z 1 dzieckiem wiec z przyjemnoscia ponadrabiam

---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Doczytałam dokładnie, że zależy ci na b. wysokiej chłonności. No to może u eko_mamy formowanki 33zł/szt - uszyte z bawełny z mikropolarem albo bawełną środka. Na blogu są w prawym górnym rogu (http://eko-mama.blogspot.com/). Stosunkowo tanie,ale chlonne. Kieszonki u tej dziewczyny tez kupisz tylko to juz drozej wyjdzie (cena za kieszonke to 48-53 zł do tego jeszcze wkład - najchłonniejsze są te bambusowe).
Stosunkowo tanie kieszonki szyje wymieniana już przeze mnie Pani ze str franiszki.pl Na jej stronie masz do wyboru materialy z jakich chcesz pieluszke, rozmiar, i cene - mozna wg wlasnych upodoban zamowic pieluszke. Plusem jest szybki termin realizacji.
Możesz kupić na allegro chińskie kieszonki - jedyne ktore u nas sprawdzily sie i sprawdzaja nadal to happy flute z frota bambusową od pupy. Do kieszonki jak dorzucisz po 2 wkładki tez bedzie ok. Plusem znowu jest cena, no i ladne do tegohttp://allegro.pl/pieluchy-wielorazo...737481401.html.

Można też kupic używane, np na bazarku chustoforum ale to już zależy od włąsnego przekonania ;P

Edytowane przez biankaaa
Czas edycji: 2011-08-05 o 20:35
biankaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-05, 20:45   #455
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biankaaa Pokaż wiadomość
Możesz kupić na allegro chińskie kieszonki - jedyne ktore u nas sprawdzily sie i sprawdzaja nadal to happy flute z frota bambusową od pupy. Do kieszonki jak dorzucisz po 2 wkładki tez bedzie ok. Plusem znowu jest cena, no i ladne do tegohttp://allegro.pl/pieluchy-wielorazo...737481401.html.

Można też kupic używane, np na bazarku chustoforum ale to już zależy od włąsnego przekonania ;P
Dziękuję Ci za wszytkie pomysły.

To z Twojego linka znalazłam wcześniej i wkłady bambusowe też, ale nie wiedziałam co z jakością i chłonnością.
Skoro już wiem, że ok, to obgadam z mężem i któreś z tego co poleciłaś kupimy.

Stary 2011-08-05, 20:53   #456
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Dziękuję Ci za wszytkie pomysły.

To z Twojego linka znalazłam wcześniej i wkłady bambusowe też, ale nie wiedziałam co z jakością i chłonnością.
Skoro już wiem, że ok, to obgadam z mężem i któreś z tego co poleciłaś kupimy.
Tylko jeszcze uprzedzę, bo nie wiem czy jest w aukcji. Pieluszki z naturalnymy materialami od pupy (bambus, bawelna, frota ) nie daja uczucia suchosci - czyli jak jest siku to jest mokro. Jeśli bedzie Danielowi przeszkadzało to najwyzej na pieluszke mozna wkładać wkładkę z mikropolaru ktora załatwi sprawe. Wydaje mi sie jednak ze przy podraznieniach naturalne materialy beda lepszym wyjsciem. No i sprawdzą się przy odpieluchowaniu
U nas wszytskie materialy naturane bo mlodemu to absolutnei nie przeszkadza, a ja staram sie zmieniac raczej po 1 siku, reszta do nocnika.
Stary 2011-08-06, 08:42   #457
velluto
Zadomowienie

Kropka - ja moge doradzić tyle, żebyś brała tylko nauralne materiały: bawełna, bambus, frota, wełna. Zadne pule minkee czy poliestrowe, bo nas tez one odparzały w ta pogode. U nas dość fajnie sprawdzaja sie majtki wełniane z franiszki plus tetra (kikkko lub ewentualnie ta najzwyklejsza z allegro tez daje rade). Te majtki, mimo zapewnien pani szyjacej, wcale nie trzymaja tej tetry jakos super. Teraz wziełabym tradycyjny otulacz wełniany - zapinany na napy bo rzepy moja córka odpina.
To szycie u franiszek troche trwa, ja czekałam chyba z tydzien.
Jeśli chcesz to moge ci pożyczyć te majtki wełniane co ja mam, moze na nich przeżyjecie, aż kupisz cos swojego. W razie czego pisz pw

---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ----------

Bianka - fajnie, że sie odezwałaś Jak bedziesz miec chwile to pisz co tam u Was

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ----------

Kropka znalazłam kilka przecen pieluszkowych, moze z tego cos wybierzesz:
http://www.pieluszkarnia.pl/product-...iebielona.html
http://www.krainapieluszek.pl/index....ory&path=47_59

Pieluszki formowane są bardzo chłonne, ale wymagaja otulacza i schna dość długo. Moja córka po domu biega w formowankach bez otulacza

Edytowane przez velluto
Czas edycji: 2011-08-06 o 08:02
Stary 2011-08-08, 06:59   #458
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko jeszcze uprzedzę, bo nie wiem czy jest w aukcji. Pieluszki z naturalnymy materialami od pupy (bambus, bawelna, frota ) nie daja uczucia suchosci - czyli jak jest siku to jest mokro. Jeśli bedzie Danielowi przeszkadzało to najwyzej na pieluszke mozna wkładać wkładkę z mikropolaru ktora załatwi sprawe. Wydaje mi sie jednak ze przy podraznieniach naturalne materialy beda lepszym wyjsciem. No i sprawdzą się przy odpieluchowaniu
U nas wszytskie materialy naturane bo mlodemu to absolutnei nie przeszkadza, a ja staram sie zmieniac raczej po 1 siku, reszta do nocnika.
Jak widzę po kilku dniach na tetrze, nie przeszkadza mu mokro. Przynajmniej nie w dzień.

W nocy się budzi, a w zasadzie buczy przez sen. I przewijam. Czasem dwa razy.

---------- Dopisano o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ----------

Dziewczyny, a te ?

http://www.krainapieluszek.pl/index....product_id=543

http://ekobaby.pl/sklep.php?cat=8&id=514&ec=0

Te kolorowe formowanki są takie piękne. Przyznaję się, że też kupiłam. Wzięły mnie urodą.
Ps. Czy do formowanki też można włożyć wkład, np. bambusowy?

---------- Dopisano o 07:59 ---------- Poprzedni post napisano o 07:52 ----------

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
Kropka - ja moge doradzić tyle, żebyś brała tylko nauralne materiały: bawełna, bambus, frota, wełna. Zadne pule minkee czy poliestrowe, bo nas tez one odparzały w ta pogode.
Na wyczucie kupiłam bambus.
Nie znam się na pullach itd. ale jak pisali, że naturalne no i cena... wzięłam na czuja droższe. Na razie kilka sztuk. I dodatkowo kilka wkładów z bambusem.

Cytat:

Kropka znalazłam kilka przecen pieluszkowych, moze z tego cos wybierzesz:
http://www.pieluszkarnia.pl/product-...iebielona.html
http://www.krainapieluszek.pl/index....ory&path=47_59

Pieluszki formowane są bardzo chłonne, ale wymagaja otulacza i schna dość długo. Moja córka po domu biega w formowankach bez otulacza
Otulacza do wyjścia, jak rozumiem?
Czy wymagają, bo przeciekają?

Za majtasy dziękuję. Już zakupiłam pierwszą turę, więc będzie dziś, jutro.

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2011-08-08 o 07:10
Stary 2011-08-08, 07:40   #459
Asisianka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
właśnie słyszałam takie opinie, że jak dziecko czuję że ma mokro to łatwiej z odpieluchowaniem,

ale czy w pieluszkach wielorazowych których używacie dziecko czuję że ma mokro?
Odpieluchować zawsze jest łatwo o ile dziecko ma kontrolę nad zwieraczami. Nie ma to nic do pieluch.

Starszą córkę nauczyłam W PEŁNI nocnikować w 2 tygodnie. Była na zwykłych pampersach. Młodsza też jest, a jak na razie nic mi z tego nie wychodzi, ale daje jej czas.

Ja osobiście byłam na tetrze jak każdy z mojego pokolenia i sikałam do 3 lat... Moja mama musiała folię na łózko kłaśc bo gniło... Jakoś wilgoć mi zbytnio nie przeszkadzała
Asisianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-08, 07:51   #460
kropka75
Zakorzenienie

Jak widać po przykładach jednak wcale nie tak łatwo zawsze.

Stary 2011-08-08, 08:48   #461
Kasia.234
Rozeznanie

Kropka, te kolorowe pieluszki wymagają otulacza, już tłumaczę dlaczego
Pieluszka z pulem nie przemaka (tak w skrócie mówiać), wilgoć zostaje w środku. Formowanka bawełniana, frotowa czy np bambusowa już nie ma tej opcji, trzeba założyc otulacz. Możesz oczywiscie puścić dziecko w samej formowance, ale jak zrobi siusiu to przebierasz, bo pielucha będzie mokra. No i wtedy nie zakładaj żadnych spodenek ani nic innego na pieluszkę. To wersja na dzień po domu, sama tak robiłam, właśnie z tetro

Te kolorowe pieluszki z pierwszego linka nie mają zapięć ani wiązań, więc wymagają jeszcze zapinki snapi (kosztuje chyba z 7 zł, tutaj link http://www.krainapieluszek.pl/index....product_id=168), inaczej pieluszka będzie spadać, zwłaszcza, że masz dziecko które już samo się porusza

Do formowanek można dodawać różne wkładki, zwiększając ich chłonność.
Kasia.234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-08, 08:56   #462
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasia.234 Pokaż wiadomość
Kropka, te kolorowe pieluszki wymagają otulacza, już tłumaczę dlaczego
Pieluszka z pulem nie przemaka (tak w skrócie mówiać), wilgoć zostaje w środku. Formowanka bawełniana, frotowa czy np bambusowa już nie ma tej opcji, trzeba założyc otulacz. Możesz oczywiscie puścić dziecko w samej formowance, ale jak zrobi siusiu to przebierasz, bo pielucha będzie mokra. No i wtedy nie zakładaj żadnych spodenek ani nic innego na pieluszkę. To wersja na dzień po domu, sama tak robiłam, właśnie z tetro
Tak właśnie myślałam.

Nasz Danio jest gorący chłopak, w domu zwykle biega w pieluszce. Taka formowanka akurat. Jeśli tylko nie będzie leciało po nogach.

Stary 2011-08-08, 08:58   #463
Kasia.234
Rozeznanie

Na początku może, bo nowe pieluchy najlepszą chłonność zyskują dopiero po kilku praniach. Nie znaczy to, że nie można ich używać wcześniej, ale pierwsze kilka razy mogą zdarzyć się przecieki (zawsze można na te kilka razy dołożyć tetrę do pieluchy albo bardziej zwracać uwagę na to, czy dziecko juz zrobiło siusiu)
Stary 2011-08-08, 08:59   #464
kropka75
Zakorzenienie

Moje dziecko robi siusiu ciągle.

A jak goły to co kwadrans. Kuca i ciśnie, bawi go patrzenie jak leci po podłodze...

Poza tym dużo pije, wiec siura naprawdę dużo.

Stary 2011-08-08, 09:06   #465
Kasia.234
Rozeznanie

no to jest jeszcze jedna opcja - tania i na szybko
majtki i do środka wkładasz tetrę, na jeden raz, bo inaczej cieknie po nogach
tylko nie wiem, gdzie dostaniesz majtki w małym rozmiarze
Stary 2011-08-08, 09:11   #466
kropka75
Zakorzenienie

Tę opcję stosujemy od piątku. Już nam brakuje majtek i tetry, wszystko mokre.
I podłoga zasiurana już naście razy.

Stary 2011-08-08, 10:57   #467
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ela_84 Pokaż wiadomość
Urodziłam Tomka 8 lipca mam chudzinkę 53 cm i 3 kg, tzn. jak dla mnie jest idealny ale ma mały brzuszek i szczupłą pupę i nogi i zastanawiam się, kiedy mi do pieluch one size dorośnie na razie używamy tots botsa dla maluchów - chyba mu przypadły do gustu chociaż wkład wyjęłam, bo w sumie to aio i z wkładem za grubo. Ze skórą raczej nie będziemy mieli problemów, więc przed nami kilka miesięcy pieluchowego szaleństwa zrobię później jakieś fotki i wstawię do klubu. Pozdrowionka
Ogromne gratulacje!!! Witamy Tomka Obejrzałam zdjęcia i w szoku jestem, że dzieci "bywają" takie mikro Pieluszki ślicznie leżą, a synek prezentuje się w nich mega elegancko. Widzę , że na bazarku sprzedajesz otulacz imse vimse. Pominę fakt, że na Tomka dużo za duży ale szczerze - to nie pozbywałabym się go, naprawdę świetnie nosi go taki dzieć ok roku - obecnie - mimo moich wszytskich wcześniejszych uprzedzeń do tej firmy - nosimy głownie właśnie bawełniane otulacze IV. Jeśli reczywiście się chcesz pozbyć - to ja chętnie odkupię.

Cytat:
Napisane przez justin18061976 Pokaż wiadomość
czesc Kobietki!
Dawno mnie u Was nie bylo, pozdrawiam Wszystkie bardzo serdecznie ja juz w pracy, Malz tez, teraz babcia siedzi ze Stefciem.
Pieluszkowanie troche zeszlo nam na psy babcia nie umie, Maluch nosi albo w nocy albo kiedy ja przyjde z pracy...szkoda, bo mam takie cudenka m.in. od eko_mamy.
My pierzemy co dwa dni w proszku antybakt. w 60 stopniach, teraz schna w jeden dzien na sloneczku.
Ojjj, ale co tam do umienia jest? Jak Wy głównie na AIO - przekonaj babcie, co ma się Stefek kisić w pamkach jakie takie cudeńka macie w stosiku? Ostatnio się dowiedziałam ze we Wro w panstwowym żlobku kobitki bez problemu przyjmują dzieci z wielo To i babcia w domu da rade ))

Cytat:

Widziałyście nowe wzory u eko_mamy? Ja już na prawdę NIC nie kupuje, choć niektóre wzory powalają na kolana.
Ostatnio nabyłam nutki właśnie od eko_mamy, dwie miniLale i Wonderoosa.

MiniLalki fajne, zgrabne, od środka welur syntetyczny bardzo dobrej jakości, ale pul na zewnątrz jest jakis taki wyblakły i bardzo obłazi w praniu. Pierwszy raz mam pieluche, która tak obłazi w praniu z zewnatrz. No i cena nowej pieluszki zabójcza

Wonderoos - jak dla mnie to pielucha gigant Kupiłam ją na noc i jeszcze nie używałam, bo czekam aż czwórki wyjdą nam na dobre.
Nie miałam nigdy Minilali ale pomijając cene, to jak dla mnie wzorki takie mało chłopięce Jak z ich chłonnością?
Wonderoosy to chyba najwieksze pieluchy jakie znam. Wito mial w nim gigantyczna pupe, ale na noc byla niezawodna. Sprzedalam bo nie chcialam polaru, ale generalnie fajna alternatywa dla mega sikaczy. Tomka Eli sobie w niej nie wyobrazam

Cytat:
Jak widzę po kilku dniach na tetrze, nie przeszkadza mu mokro. Przynajmniej nie w dzień.

W nocy się budzi, a w zasadzie buczy przez sen. I przewijam. Czasem dwa razy.

---------- Dopisano o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ----------

Dziewczyny, a te ?

Te kolorowe formowanki są takie piękne. Przyznaję się, że też kupiłam. Wzięły mnie urodą.

---------- Dopisano o 07:59 ---------- Poprzedni post napisano o 07:52 ----------

Nie znam się na pullach itd. ale jak pisali, że naturalne no i cena... wzięłam na czuja droższe. Na razie kilka sztuk. I dodatkowo kilka wkładów z bambusem.

Tetro sa swietne, ja bardzo lubie te formowanki. Chlonnoscia nie powalaja, takie na jeden sik - ale fajne do ubierania, wygodne i sliczne. Flanela sie nieco spiera, ale wciaz maja wiele uroku. Witek tez biega w samej tetro, na wyjscia na wierzch welniane gatki.

Sketch bym sobie odpuscila - bez zapiec to raczej opcja dla malych, mniej ruchliwych niemowlakow. Danio w 3 s rozbroi Ci taka pieluche

Cytat:
no to jest jeszcze jedna opcja - tania i na szybko
majtki i do środka wkładasz tetrę, na jeden raz, bo inaczej cieknie po nogach
tylko nie wiem, gdzie dostaniesz majtki w małym rozmiarze
Osobiscie mimo posiadania duzej ilosci pieluch - kieszonek, aio, sio itp - na codzien wybieram glownie tetre + otulacz. Tak nam najwygodniej - zmieniam po 1 siku.

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

U nas ostatnio troche pieluszek doszło, trochę poszło Trochę pobuszowaliśmy z Witkiem w warszawskiej Pieluszkarni. Maly sklepik z cudną atmosferą i półkami zawalonymi pieluszkami Kupiliśmy m.in. otulacz bawełniany Weehugger na rzepy - fajny do tetry/prefoldow - w srodku ma takie bawelniane obszycia - skora dziecka nie dotyka bezposrednio pula. Przy formowankach by to pewnie namakalo, ale przy czesto zmienianej tetrze to swietne rozwiazanie no i szybciutko sie ubiera Mamy wzorek wielorybki
Dokupilismy tez troche prwfoldow pieluszkarniowych z bawelny niebielonej i formowane ecopi

I jak juz pisalam - na nowo odkrylam otulacze IV. Bawelna organiczna jest mila i przrewiewna, tetra fajnie lezy w zakladach, rzepy ciasno zapiete nigdzie nie ocieraja. Jak Wito raczkowal i siedzial to te same rzepy raniły udka i brzuszek. Teraz troche schodl;P tylko biega i otulacze ze znienawidzonych staly sie moimi ulubionymi
Stary 2011-08-09, 07:14   #468
velluto
Zadomowienie

Cytat:

Dziewczyny, a te ?

Te formowanki Tetro fajne Sama żałuję, że ich nie mam. No nic, kupię dla następnego dziecia
Pieluszki z bambusem to moje najulubieńsze Choć warto mieć tez jakieś z polarem czy welurem syntetycznym od pupy na spacery czy dłuższe wyjścia
Otulacz chroni ubranku przed zmoczeniem. Ale jeśli Daniel po domu biega w samej pieluszce to otulacz nie jest konieczny, najwyżej bedziesz mieć kilka pieczątek od mokrej pieluszki
Jakbyś chciała coś wypróbować, jakiś otulacz, to pisz, mogę Ci coś wysłać na przetestowanie
Cytat:
Moje dziecko robi siusiu ciągle.

A jak goły to co kwadrans. Kuca i ciśnie, bawi go patrzenie jak leci po podłodze...

Poza tym dużo pije, wiec siura naprawdę dużo.
Moja córka potrafi nie sikać nawet 3-4 h Tylko jak poje cyca to sika co 10 min
Cytat:
Nie miałam nigdy Minilali ale pomijając cene, to jak dla mnie wzorki takie mało chłopięce Jak z ich chłonnością?
Wonderoosy to chyba najwieksze pieluchy jakie znam. Wito mial w nim gigantyczna pupe, ale na noc byla niezawodna. Sprzedalam bo nie chcialam polaru, ale generalnie fajna alternatywa dla mega sikaczy. Tomka Eli sobie w niej nie wyobrazam

U nas ostatnio troche pieluszek doszło, trochę poszło Trochę pobuszowaliśmy z Witkiem w warszawskiej Pieluszkarni. Maly sklepik z cudną atmosferą i półkami zawalonymi pieluszkami Kupiliśmy m.in. otulacz bawełniany Weehugger na rzepy - fajny do tetry/prefoldow - w srodku ma takie bawelniane obszycia - skora dziecka nie dotyka bezposrednio pula. Przy formowankach by to pewnie namakalo, ale przy czesto zmienianej tetrze to swietne rozwiazanie no i szybciutko sie ubiera Mamy wzorek wielorybki
Dokupilismy tez troche prwfoldow pieluszkarniowych z bawelny niebielonej i formowane ecopi

I jak juz pisalam - na nowo odkrylam otulacze IV. Bawelna organiczna jest mila i przrewiewna, tetra fajnie lezy w zakladach, rzepy ciasno zapiete nigdzie nie ocieraja. Jak Wito raczkowal i siedzial to te same rzepy raniły udka i brzuszek. Teraz troche schodl;P tylko biega i otulacze ze znienawidzonych staly sie moimi ulubionymi
Chłonność miniLalki całkiem przyzwoita Do pieluszki dołączone są dwa wkłady bawełniane - jeden długi składany i drugi krótszy. Nigdy nie miałam potrzeby wkładać do pieluszki obu wkładów.
Ja Wonderoosa trzymam na noc. Ty nawet na noc nie dajesz Witowi polaru przy pupie?
Perfoldy pieluszkarniowe mam i ja i bardzo je lubię
O popatrz, to i ja musze wypróbować otulacz IV z tetrą, bo do tej pory używałam go tylko do formowanek

I zapomniałam sie jeszcze pochwalić, że udało mi się upolować otulacz wełniany BBH Nie jest to idealny otolacz, do zgrabności Flipa dużo mu brakuje, ale i tak jest to jeden z lepszych otulaczy nie-pulowych

No i ciągle czekam na otulacz z pula bawełnianego z Nappime Bardzo jestem ciekawa jak będzie nam sie sprawdzać

Stary 2011-08-09, 07:15   #469
velluto
Zadomowienie

dubel

Edytowane przez velluto
Czas edycji: 2011-08-09 o 07:17
Stary 2011-08-09, 12:31   #470
kropka75
Zakorzenienie

Laski jak to jest z tymi zapięciami w tych bambusowych minkach?

Normalnie zapiąć to ok, wiem jak, jak zwęzić też, ale jakby trzeba zapiąć niżej? Rząd niżej są inne napki, dopiero dwa rzędy niżej są takie jak u góry, że wchodzą w te boczne i to się zapina.

Stary 2011-08-09, 12:43   #471
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Laski jak to jest z tymi zapięciami w tych bambusowych minkach?

Normalnie zapiąć to ok, wiem jak, jak zwęzić też, ale jakby trzeba zapiąć niżej? Rząd niżej są inne napki, dopiero dwa rzędy niżej są takie jak u góry, że wchodzą w te boczne i to się zapina.
te napki na śroku pieluchy służą do regulacji wysokości, mniejszym dzieciom mozna zmniejszyć, masz w sumie trzy rozmiary na wysokość - zapięte niżej, wyżej albo całkiem odpięte
Stary 2011-08-09, 13:45   #472
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
te napki na śroku pieluchy służą do regulacji wysokości, mniejszym dzieciom mozna zmniejszyć, masz w sumie trzy rozmiary na wysokość - zapięte niżej, wyżej albo całkiem odpięte
Już wiem.

Myślałam, że samą górę zawijam a napki boczne idą w dół na ten drugi czy trzeci rząd. A to się spina ze sobą (licząc od góry) drugi z trzecim, albo z czwartym i tak reguluje, a zapięcie zawsze jest na samej górze.

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Niech mi jeszcze ktoś powie, czy to się da ubrać w pozycji stojącej? Bo zapomniałam o tej jakże u nas istotniej kwestii.

Stary 2011-08-09, 13:51   #473
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Już wiem.

Myślałam, że samą górę zawijam a napki boczne idą w dół na ten drugi czy trzeci rząd. A to się spina ze sobą (licząc od góry) drugi z trzecim, albo z czwartym i tak reguluje, a zapięcie zawsze jest na samej górze.

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Niech mi jeszcze ktoś powie, czy to się da ubrać w pozycji stojącej? Bo zapomniałam o tej jakże u nas istotniej kwestii.
da sie na stojąco
Stary 2011-08-09, 13:59   #474
kropka75
Zakorzenienie

To dobrze, bo mój gad nie daje się położyć do przewijania.

Zaraz idę do domu i będą testy.

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Formowanki, wkłady bambusowe, otulacze - wszystko pierzemy w pralce? W jakiej temp? 40 stopni?

Stary 2011-08-09, 15:08   #475
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
To dobrze, bo mój gad nie daje się położyć do przewijania.

Zaraz idę do domu i będą testy.

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Formowanki, wkłady bambusowe, otulacze - wszystko pierzemy w pralce? W jakiej temp? 40 stopni?
Kropka, koniecznie porób foty ! Jak wolisz, to moge podeslac Ci zaproszenie i wrzucisz w klubie

Poki masz niewiele pieluch to mozesz wszytsko razem + ubranka dla pelnego wsadu w pralce. Moj sposób:
-najpierw pieluchy (otulacze, wkladki, formowanki) wrzucam i płukam w zimnej wodzie bez zadnych detergentów )
-po zakonczonym plukaniu dorzucam jak mam miejsce ubranka jasne
-program 60 st ok 1h45m
-piorę w połowie dawki żelu do prania Persil + 15 ml nappy fresh (odkażacz)
I już

Wrzucam do klubu troche zdjęć pieluszkowych))

Velluto - na bazarku kupowalas tego bbh? Masz L czy M? Może bardzo zgrabne nie sa, ale generalnie te bbh szyte sa raczej na formowanki niz prefoldy. Niemniej jednak nam super trzymaja tetre - tego welniaka wrecz uwielbiam
Stary 2011-08-09, 18:17   #476
kropka75
Zakorzenienie

Minky bambuski super.

Formowanki klapa. Niestety nie mam ich na co zamienić, bo Pani u której kupowałam nie ma innych.

Nie pasują na Daniela, nie obejmują całej pupy i za nisko leżą w kroku. Wyżej podciągają się na chwilę, potem znowu jadą w dół. Danio ma chyba za wąską talię na nie.

---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ----------

Pani twierdzi, że źle je zakładam. Że za wysoko z tyłu i za wysoko wiążę z przodu. Skomplikowane to. :/

Mogłam zostać przy tych otulaczach. Są super, szerokie i wyżej leżą. Nic bokiem nie leci. Chlip chlip...

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2011-08-09 o 18:00
Stary 2011-08-09, 19:14   #477
biankaaa
Zadomowienie

jakie masz te formowanki?
Stary 2011-08-09, 19:23   #478
prunelle
Wtajemniczenie

kropka ma chyba formowanki tetro, o ile się nie mylę
może faktycznie za wysoko wiążesz, próbowałaś niżej? ja małego dziecia mam, to chyba nie podpowiem za wiele...

lecę zdjęcia oglądać

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 19:45   #479
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
jakie masz te formowanki?
Tetro

Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
kropka ma chyba formowanki tetro, o ile się nie mylę
może faktycznie za wysoko wiążesz, próbowałaś niżej? ja małego dziecia mam, to chyba nie podpowiem za wiele...

lecę zdjęcia oglądać
Próbowałam. Na chodząco to niewykonalne. A przynajmniej ja nie potrafię. Wyprałam tę jedną. Jutro spróbuję znowu. Bo pozostałe wolę zostawić w paczce, na razie.

Stary 2011-08-09, 19:57   #480
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
Tetro

Próbowałam. Na chodząco to niewykonalne. A przynajmniej ja nie potrafię. Wyprałam tę jedną. Jutro spróbuję znowu. Bo pozostałe wolę zostawić w paczce, na razie.
Kropka, wydaje mi się że rzeczywiście problem może być w niewłaściwym założeniu pieluszki. Tetro to taka typowa "biodrówka" - z tyłu gumeczka ma być nisko na pleckach, materiał przekłądasz między nóżkami dbając o to aby gumeczki znajdowały się w miare ściśle w pachwinkach, przód wywyijasz wg potrzeb, ale dość ciasno i na koniec wiążesz troczki. Nie wiem jak mogłaby nie pasować - Daniel jest nietypowej budowy, ma szczególnie wąską talię? U nas tetro wchodzą i na Witka (na zdj mial cos ok roku) i na Blanke, której zakładałam pieluszkę na plaży z braku suchych gaci
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02096.jpg (91,8 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC01449.jpg (67,4 KB, 34 załadowań)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości