![]() |
#451 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Opinie o pieluszkach wielorazowych
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#452 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Ela - maluszek cudny ![]() ![]() Justin - miałaś sie pochwalić co tam kupiłaś u eko_mamy ![]() ![]() ![]() ![]() Bianka - gdzie jestes? Widziałyście nowe wzory u eko_mamy? ![]() Ostatnio nabyłam nutki właśnie od eko_mamy, dwie miniLale i Wonderoosa. MiniLalki fajne, zgrabne, od środka welur syntetyczny bardzo dobrej jakości, ale pul na zewnątrz jest jakis taki wyblakły i bardzo obłazi w praniu. Pierwszy raz mam pieluche, która tak obłazi w praniu z zewnatrz. No i cena nowej pieluszki zabójcza ![]() Wonderoos - jak dla mnie to pielucha gigant ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#453 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, błagam o pomoc. Mój syn jest mega odparzony. Nie wiem czemu, te same pieluchy, mydło, ubrania, nawet nie jest zbyt gorąco teraz. Stan fatalny. Mam zakaz pieluchowania sztucznie.
Potrzebuję na kilka tygodni parę pieluch wielo. Jakie kupić, żeby starczyło jak najmniej sztuk, z wkładami maksymalnie chłonnymi? Nie stać mnie żeby teraz kupić 10 pieluch po 80zł każda. ![]() A tetra się nie sprawdza, leci po nogach, nawet w wózku na spacer nie możemy, bo wszystko mokre. Pomóżcie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#454 |
Zadomowienie
|
Proponuje:
-prefoldy pieluszkarniowe albo tetre bambusową kikko . Prefoldy to kilka warstw bawełny organicznej zszytej - skłądasz na trzy i wrzucasz w otulacz. Kikko - to gruba, bardzo miesista tetra z bambusa - chłonie naprawdę sporo i ma niewiele wspolnego z tetrą sprzedawana w dzieciowych sklepach czy allegro. -otulacz 2-3 szt (polecam Flip , Imse Vimse bawełniany - tutaj dowolność wyboru. Te co wyumienilam fajnie sprawdzaja sie ze skladankami i sa stosunkowo tanie) -jak ma podrażnioną skórę to super sprawdziłaby się wełna ale z nią jest troche zabawy. Fajne wełniane otulacze szyje pani ze str www.franiszki.pl Uszyje ci jaki chcesz rozmiar, kolor rodzaj zapiec - tez do tetry super. Wersja zaproponowana przeze mnie jest najekonomiczniejsza - inwestujesz stosunkowo niewiele, pieluchy z tych szybkoschnących wiec wyprane masz szybko z powrotem do uzytku. Minus - to jednak 1-2 siku i zmieniasz pieluche - zadna nie wytrzyma tyle co pampers. Skoro jednak Daniel ma porblemy ze skora to jest to wskazane zeby mocz dodatkowo jej nie podraznial. Co do innych pieluch - kieszonek, AIO, SIO itd to naprawde temat rzeka - doradzic mozna wiele, ale tak naprawde dopoki nie poprobujesz u siebie to nie bedziesz wiedziec czy dla Was ok. Aha - na nocki przynajmniej 3-4 chlonne formowanki. --- Dziewczyny, mało sie udzielam ost na wizazu ale my cały czas w drodze. Na weekend zostaje z 1 dzieckiem wiec z przyjemnoscia ponadrabiam ![]() ---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ---------- Doczytałam dokładnie, że zależy ci na b. wysokiej chłonności. No to może u eko_mamy formowanki 33zł/szt - uszyte z bawełny z mikropolarem albo bawełną środka. Na blogu są w prawym górnym rogu (http://eko-mama.blogspot.com/). Stosunkowo tanie,ale chlonne. Kieszonki u tej dziewczyny tez kupisz tylko to juz drozej wyjdzie (cena za kieszonke to 48-53 zł do tego jeszcze wkład - najchłonniejsze są te bambusowe). Stosunkowo tanie kieszonki szyje wymieniana już przeze mnie Pani ze str franiszki.pl Na jej stronie masz do wyboru materialy z jakich chcesz pieluszke, rozmiar, i cene - mozna wg wlasnych upodoban zamowic pieluszke. Plusem jest szybki termin realizacji. Możesz kupić na allegro chińskie kieszonki - jedyne ktore u nas sprawdzily sie i sprawdzaja nadal to happy flute z frota bambusową od pupy. Do kieszonki jak dorzucisz po 2 wkładki tez bedzie ok. Plusem znowu jest cena, no i ladne do tego ![]() Można też kupic używane, np na bazarku chustoforum ale to już zależy od włąsnego przekonania ;P Edytowane przez biankaaa Czas edycji: 2011-08-05 o 20:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#455 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To z Twojego linka znalazłam wcześniej i wkłady bambusowe też, ale nie wiedziałam co z jakością i chłonnością. Skoro już wiem, że ok, to obgadam z mężem i któreś z tego co poleciłaś kupimy. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#456 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() U nas wszytskie materialy naturane bo mlodemu to absolutnei nie przeszkadza, a ja staram sie zmieniac raczej po 1 siku, reszta do nocnika. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#457 |
Zadomowienie
|
Kropka - ja moge doradzić tyle, żebyś brała tylko nauralne materiały: bawełna, bambus, frota, wełna. Zadne pule minkee czy poliestrowe, bo nas tez one odparzały w ta pogode. U nas dość fajnie sprawdzaja sie majtki wełniane z franiszki plus tetra (kikkko lub ewentualnie ta najzwyklejsza z allegro tez daje rade). Te majtki, mimo zapewnien pani szyjacej, wcale nie trzymaja tej tetry jakos super. Teraz wziełabym tradycyjny otulacz wełniany - zapinany na napy bo rzepy moja córka odpina.
To szycie u franiszek troche trwa, ja czekałam chyba z tydzien. Jeśli chcesz to moge ci pożyczyć te majtki wełniane co ja mam, moze na nich przeżyjecie, aż kupisz cos swojego. W razie czego pisz pw ![]() ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Bianka - fajnie, że sie odezwałaś ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- Kropka znalazłam kilka przecen pieluszkowych, moze z tego cos wybierzesz: http://www.pieluszkarnia.pl/product-...iebielona.html http://www.krainapieluszek.pl/index....ory&path=47_59 Pieluszki formowane są bardzo chłonne, ale wymagaja otulacza i schna dość długo. Moja córka po domu biega w formowankach bez otulacza ![]() Edytowane przez velluto Czas edycji: 2011-08-06 o 08:02 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#458 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W nocy się budzi, a w zasadzie buczy przez sen. I przewijam. Czasem dwa razy. ---------- Dopisano o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ---------- Dziewczyny, a te ? http://www.krainapieluszek.pl/index....product_id=543 http://ekobaby.pl/sklep.php?cat=8&id=514&ec=0 Te kolorowe formowanki są takie piękne. ![]() ![]() Ps. Czy do formowanki też można włożyć wkład, np. bambusowy? ---------- Dopisano o 07:59 ---------- Poprzedni post napisano o 07:52 ---------- Cytat:
![]() Nie znam się na pullach itd. ale jak pisali, że naturalne no i cena... wzięłam na czuja droższe. ![]() Cytat:
Czy wymagają, bo przeciekają? Za majtasy dziękuję. Już zakupiłam pierwszą turę, więc będzie dziś, jutro. ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2011-08-08 o 07:10 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#459 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Starszą córkę nauczyłam W PEŁNI nocnikować w 2 tygodnie. Była na zwykłych pampersach. Młodsza też jest, a jak na razie nic mi z tego nie wychodzi, ale daje jej czas. Ja osobiście byłam na tetrze jak każdy z mojego pokolenia i sikałam do 3 lat... Moja mama musiała folię na łózko kłaśc bo gniło... Jakoś wilgoć mi zbytnio nie przeszkadzała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#460 |
Zakorzenienie
|
Jak widać po przykładach jednak wcale nie tak łatwo zawsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#461 |
Rozeznanie
|
Kropka, te kolorowe pieluszki wymagają otulacza, już tłumaczę dlaczego
![]() Pieluszka z pulem nie przemaka (tak w skrócie mówiać), wilgoć zostaje w środku. Formowanka bawełniana, frotowa czy np bambusowa już nie ma tej opcji, trzeba założyc otulacz. Możesz oczywiscie puścić dziecko w samej formowance, ale jak zrobi siusiu to przebierasz, bo pielucha będzie mokra. No i wtedy nie zakładaj żadnych spodenek ani nic innego na pieluszkę. To wersja na dzień po domu, sama tak robiłam, właśnie z tetro ![]() Te kolorowe pieluszki z pierwszego linka nie mają zapięć ani wiązań, więc wymagają jeszcze zapinki snapi (kosztuje chyba z 7 zł, tutaj link http://www.krainapieluszek.pl/index....product_id=168), inaczej pieluszka będzie spadać, zwłaszcza, że masz dziecko które już samo się porusza ![]() Do formowanek można dodawać różne wkładki, zwiększając ich chłonność. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#462 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nasz Danio jest gorący chłopak, w domu zwykle biega w pieluszce. Taka formowanka akurat. Jeśli tylko nie będzie leciało po nogach. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#463 |
Rozeznanie
|
Na początku może, bo nowe pieluchy najlepszą chłonność zyskują dopiero po kilku praniach. Nie znaczy to, że nie można ich używać wcześniej, ale pierwsze kilka razy mogą zdarzyć się przecieki (zawsze można na te kilka razy dołożyć tetrę do pieluchy albo bardziej zwracać uwagę na to, czy dziecko juz zrobiło siusiu)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#464 |
Zakorzenienie
|
Moje dziecko robi siusiu ciągle.
![]() A jak goły to co kwadrans. ![]() Poza tym dużo pije, wiec siura naprawdę dużo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#465 |
Rozeznanie
|
no to jest jeszcze jedna opcja - tania i na szybko
![]() majtki i do środka wkładasz tetrę, na jeden raz, bo inaczej cieknie po nogach tylko nie wiem, gdzie dostaniesz majtki w małym rozmiarze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#466 |
Zakorzenienie
|
Tę opcję stosujemy od piątku. Już nam brakuje majtek i tetry, wszystko mokre.
![]() I podłoga zasiurana już naście razy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#467 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Wonderoosy to chyba najwieksze pieluchy jakie znam. Wito mial w nim gigantyczna pupe, ale na noc byla niezawodna. Sprzedalam bo nie chcialam polaru, ale generalnie fajna alternatywa dla mega sikaczy. Tomka Eli sobie w niej nie wyobrazam ![]() Cytat:
Sketch bym sobie odpuscila - bez zapiec to raczej opcja dla malych, mniej ruchliwych niemowlakow. Danio w 3 s rozbroi Ci taka pieluche ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- U nas ostatnio troche pieluszek doszło, trochę poszło ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dokupilismy tez troche prwfoldow pieluszkarniowych z bawelny niebielonej i formowane ecopi ![]() I jak juz pisalam - na nowo odkrylam otulacze IV. Bawelna organiczna jest mila i przrewiewna, tetra fajnie lezy w zakladach, rzepy ciasno zapiete nigdzie nie ocieraja. Jak Wito raczkowal i siedzial to te same rzepy raniły udka i brzuszek. Teraz troche schodl;P tylko biega i otulacze ze znienawidzonych staly sie moimi ulubionymi ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#468 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pieluszki z bambusem to moje najulubieńsze ![]() ![]() Otulacz chroni ubranku przed zmoczeniem. Ale jeśli Daniel po domu biega w samej pieluszce to otulacz nie jest konieczny, najwyżej bedziesz mieć kilka pieczątek od mokrej pieluszki ![]() Jakbyś chciała coś wypróbować, jakiś otulacz, to pisz, mogę Ci coś wysłać na przetestowanie ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja Wonderoosa trzymam na noc. Ty nawet na noc nie dajesz Witowi polaru przy pupie? Perfoldy pieluszkarniowe mam i ja i bardzo je lubię ![]() O popatrz, to i ja musze wypróbować otulacz IV z tetrą, bo do tej pory używałam go tylko do formowanek ![]() I zapomniałam sie jeszcze pochwalić, że udało mi się upolować otulacz wełniany BBH ![]() ![]() No i ciągle czekam na otulacz z pula bawełnianego z Nappime ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#469 |
Zadomowienie
|
dubel
![]() Edytowane przez velluto Czas edycji: 2011-08-09 o 07:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#470 |
Zakorzenienie
|
Laski jak to jest z tymi zapięciami w tych bambusowych minkach?
Normalnie zapiąć to ok, wiem jak, jak zwęzić też, ale jakby trzeba zapiąć niżej? Rząd niżej są inne napki, dopiero dwa rzędy niżej są takie jak u góry, że wchodzą w te boczne i to się zapina. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#471 |
Rozeznanie
|
te napki na śroku pieluchy służą do regulacji wysokości, mniejszym dzieciom mozna zmniejszyć, masz w sumie trzy rozmiary na wysokość - zapięte niżej, wyżej albo całkiem odpięte
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#472 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślałam, że samą górę zawijam a napki boczne idą w dół na ten drugi czy trzeci rząd. A to się spina ze sobą (licząc od góry) drugi z trzecim, albo z czwartym i tak reguluje, a zapięcie zawsze jest na samej górze. ![]() ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Niech mi jeszcze ktoś powie, czy to się da ubrać w pozycji stojącej? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#473 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#474 |
Zakorzenienie
|
To dobrze, bo mój gad nie daje się położyć do przewijania.
![]() Zaraz idę do domu i będą testy. ![]() ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Formowanki, wkłady bambusowe, otulacze - wszystko pierzemy w pralce? W jakiej temp? 40 stopni? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#475 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Poki masz niewiele pieluch to mozesz wszytsko razem + ubranka dla pelnego wsadu w pralce. Moj sposób: -najpierw pieluchy (otulacze, wkladki, formowanki) wrzucam i płukam w zimnej wodzie bez zadnych detergentów ) -po zakonczonym plukaniu dorzucam jak mam miejsce ubranka jasne -program 60 st ok 1h45m -piorę w połowie dawki żelu do prania Persil + 15 ml nappy fresh (odkażacz) I już ![]() Wrzucam do klubu troche zdjęć pieluszkowych ![]() Velluto - na bazarku kupowalas tego bbh? Masz L czy M? Może bardzo zgrabne nie sa, ale generalnie te bbh szyte sa raczej na formowanki niz prefoldy. Niemniej jednak nam super trzymaja tetre - tego welniaka wrecz uwielbiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#476 |
Zakorzenienie
|
Minky bambuski super.
Formowanki klapa. ![]() ![]() Nie pasują na Daniela, nie obejmują całej pupy i za nisko leżą w kroku. Wyżej podciągają się na chwilę, potem znowu jadą w dół. Danio ma chyba za wąską talię na nie. ![]() ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ---------- Pani twierdzi, że źle je zakładam. Że za wysoko z tyłu i za wysoko wiążę z przodu. Skomplikowane to. :/ Mogłam zostać przy tych otulaczach. Są super, szerokie i wyżej leżą. Nic bokiem nie leci. Chlip chlip... Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2011-08-09 o 18:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#477 |
Zadomowienie
|
jakie masz te formowanki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#478 |
Wtajemniczenie
|
kropka ma chyba formowanki tetro, o ile się nie mylę
![]() może faktycznie za wysoko wiążesz, próbowałaś niżej? ja małego dziecia mam, to chyba nie podpowiem za wiele... lecę zdjęcia oglądać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#479 |
Zakorzenienie
|
Tetro
Próbowałam. Na chodząco to niewykonalne. A przynajmniej ja nie potrafię. Wyprałam tę jedną. Jutro spróbuję znowu. Bo pozostałe wolę zostawić w paczce, na razie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#480 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:56.