Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :) - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-10, 07:57   #2011
joanaros
Zakorzenienie

Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
ja tam sie wybieram ale na to jest jeszcze troche czasu
ja też pójdę
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 08:01   #2012
kolanka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosica502 Pokaż wiadomość
A mnie nie wiedzieć czemu od czytania o rybach zemdliło hah

No i muszę zaraz iść posprzątać kuchnię, jak dla mnie to jest masakra, zawsze poczuję jakiś zapach albo zobaczę coś po czym mi mega niedobrze :/
Też mam ogromny problem ze sprzątaniem kuchni po obiedzie .

Cytat:
Napisane przez Zariah Pokaż wiadomość
matko dziewczyny padam
Musze sie wyżalić normalnie komuś bo nie wytrzymam.

byłam u GP zapytac o moj twardniejacy brzuch... porażka. Powiedzial ze to chyba nie zagraza. chyba! Ale on w sumei nie wie bo oni się ciążą nie zajmują tylko położne i mam się zapytac położnej za 1,5 tyg.

No ale dobra. Nie to mnie tak wnerwiło.
rok temu (kiedy po raz pierwszy rozważalismy z TŻ dziecko) robiłam wszystkie badania. I wyszło że nie mam przeciwciał toksoplazmozy.
No wiec polazłam do lekarza dziś (wcześniej nikt ze mną nie chciał nawet rozmawaic o ciąży! a laboratorium nigdzie tu nie ma prywatnego) i zapytałam czy może mi zlecić badanie krwi na toksoplazmozę bo nie miałam przeciwciał rok temu itd. . A ten.. mina karpia i sie na mnie gapi. Po chwili patrze a ten otwiera google (!) i sobie wpisuje "toxoplasmosis" ...
po czym (jak już sobie przeczytał) to zarzadzil badanie krwi ale... powiedział ze jeszcze w tej sprawie do mnie zadzwoni bo on sie musi dopytac mikrobiologa czy trzeba ten test robic czy moze nie Kazał mi się umówić na badanie krwi a jak coś to on zadzwoni do mnie i odwoła

Masakra.

Polazłam do recepcji więc żeby się umówić na to badanie. A tu termin 24 września.... Mówie babsztylowwi paskudnemu ze jestem w ciazy i że to badanie infekcyjne ma być i że jeśli mam infekcję to ona może zagrażać dziecku a ona mi mówi że pielęgniarki są na wakacjach. W końcu z wielką łachą znalazła termin na 17 sierpnia.

Boże jaki koszmar....
Głupia jestem bezdennie że nie zrobiłam tego badania ponowie jak byłam w Polsce na początku czerwca... Oh jaka ja głupia jestem.

no to się wyżaliłam....
No to pewnie jeszcze kilka takich akcji Cię czeka jak nie będziesz miała przeciwciał, to tokso trzeba robić chyba z 3 razy w czasie ciąży.

A tak sobie myślę, ze GB, to tym nie braniem pod uwagę ciąż poniżej 12 tygodnia życia specjalnie zaniża sobie statystyki umieralności. Wydaje mi się, żę to chyba jest jedyny cel takich bezsensownych zachowań.

kolanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 08:50   #2013
gosica502
Wtajemniczenie

Zariah po prostu masakra z tym co opisujesz, co za głąby. Strasznie i się nie podoba wyspiarskie podejście do ciąży

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28656608]Zariah, współczuję

Na pocieszenie:

Malzenstwo pojechalo do szpitala, gdyz zblizal sie termin porodu. Kiedy dotarli na miejsce doktor powiedzial im, ze wynaleziona zostala nowa maszyna, która jest w trakcie testów i moga spróbowac ja wykorzystac Maszyna ta przenosi czesc bólu kobiety na ojca dziecka.
Malzenstwo powiedzialo ok, ze chca spróbowac. Lekarz zasugerowal, zeby spróbowac z 10 % bólu, bo to i tak bedzie za duzo dla ojca... Zaczal sie poród, facet, mówi, ze jest ok i moze wziac na siebie wiecej bólu.
Lekarz ustawil na 20% i caly czas spoko, wiec zmienil na 50 % i w koncu na 100%.
Mezczyzna zniósl to bardzo dobrze, a kobieta urodzila bez bólu. Wracaja do domu, a na wycieraczce lezy martwy listonosz... [/QUOTE]
HAHAHAHAHA super, sprzedam mężowi jak tylko wróci z pracy

Cytat:
Napisane przez aalegna Pokaż wiadomość

A co do wymyslów teściowych to moja powiedziała mi że mam się nie zgadzać na szkołe rodzenia nie zgadzać bo po tym są dzieci agresywne ja nie wiem skąd ona wzięła tą teorie a jak już przy tym jesteśmy to bedziecie chodziły do szkoły rodzenia czy nie?
O matko skąd one te informacje czerpie, normalnie nie do pomyślenia to jest szok :/
gosica502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 09:10   #2014
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dziewczyny, zapiszcie się odpowiednio wcześnie, bo może okazać się że miejsc brak.

Glodna jestem, ale za cholerę nie umiem stwierdzić, na co mam ochotę. Mam słabiutką kawę i snickersa...
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 09:12   #2015
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

brrrrrrrrrrrrrrrr ale zimo boze co ja z dzieckiem w domu zorbie on mi chate rozniesie !!!! a co do tych serow to si epytalam bo maz mi kiedys zorbic zapiekanke sera plesniowego ale pomyslalam ze skoro te bakterie rozmanazaja sie w lodowkowej tempke to nawet jakby cos tam bylo zlego to w wysokiem tempce one umra wygina i tyle - bynajmniej znaczna wiksosc - ale i tka nie jem juz serow - aaa i spradzalam byl ser z mleka pasteryzowanego ...

co do infekcji w czasie ciazy to kazde jest niebezpieczne- ale podobno mozna stowoas clotrimazolum i metronidazol (ale nie wiem czy aby na pewno) a te dwie masci sa bez recepty

ale produkcje macie dobra

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 10:44   #2016
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Witajcie
Ja dzis mam wizyte u gina, trzymajcie kciuki mocno, jestem ciekawa czy ta torbiel na jajniku sie zaczela wchlaniac mam nadzieje ze tak
No i chyba poprosze lekarza o jakies leki na mdlosci, bo ja juz nie mam sily a musze je miec przy 2letnim synku...

Dziewczyny odnosnie szkoly rodzenia, to jest fajna sprawa dla tych ktore nie maja pojecia o pielegnacji, kapieli dzidziusia, chociaz uwazam ze kazda matka ma w instynkcie jak zadbac o swoje malenstwo

Jednak ja zaluje ze nie moglam chodzic do szkoly rodzenia (zagrozona ciaza) bo moze nauczylabym sie jak oddychac podczas porodu, niestety zamiast przec tym co trzeba, parlam buzia i mialam okropne wybroczyny na twarzy ale to nie latwe jest

Cytat:
No niewazne. Do sedna. Poczulam takie lekkie napiecie w brzuchu. Nie wiem jak to wytlumaczyc, napiecie albo jakby lekkie twardnienie brzucha. .
wspolczuje Ci ze nie ma tam ochrony dla ciezarnych, dla mnie to dziwne ze ciezarnej pozwalaja dzwigac..
Odnosnie tego twardnienia brzuszka: mysle ze bylo spowdowane dzwiganiem i moga to byc skurcze przedwczesne, wiec kochana ostroznie i moim zdaniem powinnas brac na to leki p/skurczowe.
Na swoja reke na pewno mozesz zazywac magnez.
Ale polozna powinna zalecic inne leki.
Lekkie twardnienie brzuszka przed porodem pare m-cy jest normalne, bo sa to skurcze przepowiadajace, macica szykuje sie do porodu, jednak w tym czasie to nie jest normalne.
Ja mialam twardnienie brzuszka od polowy ciazy i u mnie byla to patologia, dostalam Fenoterol i Isoptin p/skurczowo, bo szybko skracala mi sie szyjka macicy, przez wlasnie przedwczesne skurcze czyli twardnienie brzuszka.
Ja mialam to bardzo czesto nie fizjologicznie dlatego mialam zagrozona ciaze i przyjmowalam mnostwo lekow dzieki ktorym donosilam synka.
A to co piszesz o lekarzu tam to w glowie mi sie nie miesci.
Cytat:
Napisane przez engela Pokaż wiadomość
A właśnie wiecie czy można pić mięte?
Wpisz sobie jakie ziola mozna a jakie sa zakazane w ciazy. O miecie czytalam ze nie wolno.
Cytat:
No i muszę zaraz iść posprzątać kuchnię, jak dla mnie to jest masakra, zawsze poczuję jakiś zapach albo zobaczę coś po czym mi mega niedobrze :/
dla mnie to tez wyzwanie posprzatac kuchnie tez mam okrutne wyczulenie na zapachy
Cytat:
A tak z innej beczki mam pytanie do będących tu już mam czy chodzicie ze swoimi dzieciaczkimi do centrów handlowych?
powiem ci ze z checia bym synka nie zabierala i jesli mam okazje to zostawiam go z dziadkami, jednak nie zawsze mam ta mozliwosc. Ja nawet z wielka ochota malego zostawiam z babciami bo moge w spokoju zrobic zakupy.
z checia zostawiam malego dziadkom jednak nie zawsze mam mozliwosc. Wole zostawiac malego im bo moge w spokoju zrobic zakupy a tak to wszystko na hurraa.

Cytat:
A co do wymyslów teściowych to moja powiedziała mi że mam się nie zgadzać na szkołe rodzenia nie zgadzać bo po tym są dzieci agresywne ja nie wiem skąd ona wzięła tą teorie a jak już przy tym jesteśmy to bedziecie chodziły do szkoły rodzenia czy nie?
tesciowe sa the best
moja za to jak ze mna rozmawia to pluje mi na twarz
ona po prostu nie czuje tego za to ja na twarzy jestem mokra

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

karolca wyczytalam ze te nasze dolegliwosci zazwyczaj trwaja do 13 tc. W ktorym Ty jestes? Ja w 9, wiec wychodzi na to ze m-c jeszcze musze sie meczyc:/
a probowalas banana jesc jak Cie mdli, bo czytalam ze ma duzo wit B6.?
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2011-08-10 o 10:02
Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 10:46   #2017
Konto usunięte

A moja koleżanka wymiotowała przez 6 miesięcy. Szok.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 11:01   #2018
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
matko dziewczyny padam
Musze sie wyżalić normalnie komuś bo nie wytrzymam.
Niunia wspolczuje takiego podejscia .... wracaj do Polski
Cytat:

Emigra Moim zdaniem to w tym złego,że jest za głośna na dodatek każdy sklep zawzwyczaj rozpyla swój zapach i te światła...
Moja koleżnka była u mnie odebrać zamówioną rzecz (też wychowuje córke sama) z małą jak jej opuściłam daszek od wózka to była taka zszokowana, oczka raptowanie malutkie no i koleżnka doslownie 5,8min i musiała wyjść bo dziecko zaczeło płakać...
Często to widze to dzieci ryczą matki mówią :"Przedzież jadł,przewinięty, co mu jest?" A nie pomyślą,że najzwyczajniej w świecie dziecko może mieć dość tego "sztucznego światka".
(Właśnie jestem w pracy i słyszę jak jakieś malutkie dziecko płacze )

Pewnie siłą rzeczy będe musiała zabrać dziecko do większego samu,ale obiecuje sobie że będe omijać takie wielkie centra handlowe....
Przeraża mnie fakt,że ludzi uważając spacery po nich jako relaks nie widząc co się dzieje z ich dziećmi...
Ja z kolezanka i jej malym dzieckiem chodzilam czesto po galeriach ale to byly wypady gora 2 h i latalysmy dosyc szybko poki maly spal. Jemu halas nie przeszkadzal, a przed oswietleniem go chronilysmy. Mysle ze siedzenie caly dzien w takim miejscu to juz przesada, ale pojscie raz na jakis czas na zakupy na 2-3h jest do przezycia jak dziecko spi. A sa dzieci ktore im wiekszy szum tym lepiej spia (trzeba je tego nauczyc )
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28656608]
Malzenstwo pojechalo do szpitala, gdyz zblizal sie termin porodu. Kiedy dotarli na miejsce doktor powiedzial im, ze wynaleziona zostala nowa maszyna, która jest w trakcie testów i moga spróbowac ja wykorzystac Maszyna ta przenosi czesc bólu kobiety na ojca dziecka.
Malzenstwo powiedzialo ok, ze chca spróbowac. Lekarz zasugerowal, zeby spróbowac z 10 % bólu, bo to i tak bedzie za duzo dla ojca... Zaczal sie poród, facet, mówi, ze jest ok i moze wziac na siebie wiecej bólu.
Lekarz ustawil na 20% i caly czas spoko, wiec zmienil na 50 % i w koncu na 100%.
Mezczyzna zniósl to bardzo dobrze, a kobieta urodzila bez bólu. Wracaja do domu, a na wycieraczce lezy martwy listonosz... [/QUOTE]

Cytat:

Moja poki co sie nie wtraca, ale ostatnio jak bylysmy na zakupach i jej mowie ze juz chetnie bym kupowala rzeczy dla dziecka to zrobila oczy jak 5 zl i malo nie wykrzyczala ''Zwariowalas??' Jak spytalam dlaczego to ona : ''No przeciez mozna...'' a ja zaczelam mowic ze nie kupuje dlatego ze za wczesnie i jestesmy przed przeprowadzka. Chciala chyba powiedziec ze zapesze i poronie. A moja mama powiedziala ze nie moge zmieniac poscieli ani myc okien bo ciezarne nie powinny trzymac rak w gorze nie umiala mi wytlumaczyc dlaczego, ale ze tak jest. Nie sprawdzalam czy to prawda, ale przebierani poscieli u mnie to 5 minut a mycie okien nie zmusza mnie do dlugiego trzymania rak w gorze
Cytat:
pierwsze słyszę że cytrusy spowalniają rozwój dziecka...
Ja tez

a tak w ogole to dzien dobry
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 11:06   #2019
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość

karolca wyczytalam ze te nasze dolegliwosci zazwyczaj trwaja do 13 tc. W ktorym Ty jestes? Ja w 9, wiec wychodzi na to ze m-c jeszcze musze sie meczyc:/
a probowalas banana jesc jak Cie mdli, bo czytalam ze ma duzo wit B6.?
Zaczęliśmy 10
Bananów nie jem w ogóle od bardzo dawna. Sam ich zapach działa na mnie wymiotnie a teraz nawet nie chcę próbować.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28666231]A moja koleżanka wymiotowała przez 6 miesięcy. Szok.[/QUOTE]
Żona kuzyna do porodu

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 11:19   #2020
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

A czy nie chodząc do szkoły rodzenia mogę rodzić z TŻ ??

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 11:40   #2021
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Żona kuzyna do porodu

Dzień dobry!

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 11:46   #2022
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
oczywiscie ze mozesz, jedno z drugim nie ma nic wspolnego
SZYMONEK

Stary 2011-08-10, 11:52   #2023
gosica502
Wtajemniczenie

Cytat:
Bananów nie jem w ogóle od bardzo dawna. Sam ich zapach działa na mnie wymiotnie a teraz nawet nie chcę próbować.

Żona kuzyna do porodu
Ja banany jem i mi smakują ale na mdłości nie pomagają nic a nic...

No moja przyjaciółka też do samego końca wymiotowałoa, masakra jak dla mnie ....

Cytat:
No nie wiem, to jest chyba indywidualna sprawa w każdym szpitalu bo np u mnie w mieście trzeba mieć zaświadczenie chociaż z jedyn zajęć ze szkoły rodzenia żeby mieć poród rodzinny...
gosica502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 11:59   #2024
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Zaczęliśmy 10
no to prawie rowno idziemy
a pijesz te herbaty ze swiezego imbiru? to jest jedyna rzecz ktora mi pomaga, chociaz sam korzen imbiru smierdzi mi perfumami, ale ten napar z sokiem malinowym jest do zniesienia
Wiadomo nie niweluje mdlosci zupelnie bo i tak caly dzien mnie muli ale tak jakby troszke je zmniejsza.
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28666231]A moja koleżanka wymiotowała przez 6 miesięcy. Szok.[/QUOTE]
masakra, nie wyobrazam sobie, a bywa ze kobiety maja mdlosci cala ciaze...
ale wiekszosc kobiet konczy z mdlosciami wraz z koncem I trymestru.
Co ciekawe wyczytalam ze mdlosci dotycza polowy ciezarnych.
Zastanawiam sie od czego to zalezy i od czego zalezy ich nasilenie.
Kawal o malzenstwie swietny wymiata

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ----------

Cytat:
No nie wiem, to jest chyba indywidualna sprawa w każdym szpitalu bo np u mnie w mieście trzeba mieć zaświadczenie chociaż z jedyn zajęć ze szkoły rodzenia żeby mieć poród rodzinny...
slyszalam o takich placowkach...
ale nikt Ci nie moze zabronic towarzystwa osoby podczas porodu...
nie wiem jak to jest wg prawa???
na pewno w panstwowych szpitalach nie moga czegos takiego narzucic.
No chyba ze to prywatna klinika to moze moga? nie wiem?
SZYMONEK

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2011-08-10 o 12:03
Stary 2011-08-10, 12:00   #2025
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:

jeszcze na ten temat z TŻ nie rozmawiałam sama nie wiem czy ja chce i czy on by chciał...

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-08-10, 12:06   #2026
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
slyszalam o takich placowkach...
ale nikt Ci nie moze zabronic towarzystwa osoby podczas porodu...
nie wiem jak to jest wg prawa???
na pewno w panstwowych szpitalach nie moga czegos takiego narzucic.
No chyba ze to prywatna klinika to moze moga? nie wiem?
Koleżanka rodziła w prywatnym szpitalu i mąż towarzyszył jej przy porodzie, a z tego co wiem nie wymagali od nich potwierdzenia że chodzili do szkoły rodzenia. Ale w różnych szpitalach może być inaczej

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 12:07   #2027
Konto usunięte

Aguśka, niektóre szpitale (państwowe) nie wpuszczą do porodu bez zaświadczenia
Stary 2011-08-10, 12:11   #2028
engela
Raczkowanie

Dzień doberek dziewczyny

A ile taka szkoła rodzenia kosztuje?
Ja raczej nie skorzystam brak czasu i kasy przede wszystkim

Aguśkaaa83 no ja właśnie wyczytałam,że nie można... natomiast koleżanka mi poleciła na takie mdłości itp... więc już sama nie wiem...
engela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 12:26   #2029
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba tak, musialabys sie dowiedziec w szpitalu jak to wyglada.
A dlaczego nie chcesz chodzic do sr?
Dziewczyny czesto polecaja sr, ponoc idzie sie dowiedziec fajnych rzeczy, a czesto (o ile nie zawsze) zajecia odbywaja sie w szpitalu wiec mozna sobie zapoznac juz polozne itp Ja sie zastanawiam czy nie pojsc, tutaj w ogole sa takie ''dni otwarte'' szpitala dla ciezarnych i mozna sobie pojsc i poogladac sale, sprzety itp no i tam sa tez zajecia, niby teraz mam dwie minuty spacerkiem do szpitala w ktorym bym chciala rodzic, ale sie przeprowadzamy i bedzie ciut dalej. Zobaczymy.
Cytat:
Ja banany jem i mi smakują ale na mdłości nie pomagają nic a nic...
Ja przed ciaza czesto jadlam banany - bo szybko zaspokajaly glod i bralam np do pracy, czy jako przekaske miedzy posilkami. Ale odkad jestem w ciazy to nie mam na nie ochoty
Uwazajcie dziewczyny z bananami bo sprzyjaja tez zaparciom wiec duuuuzo pic

Zjadlam wlasnie kilka kawalkow czekolady wczoraj wieczorem mialam caly czas straszna gule w gardle, ni to niedobrze ni nijak- nieprzyjemnie tak, nie umialam sobie odbic porzadnie
3270g, 47 cm
Stary 2011-08-10, 12:35   #2030
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Dziewczyny w panstwowych szpitalach nikt nam nie moze narzucic szkoly rodzenia zeby moc rodzic z osoba towarzyszaca...

Mamy prawo do porodu rodzinnego!

Wydaje mi sie ze wg prawa nikt nam nie moze czegos takiego narzucic.

Rozumiem ze w prywatnych klinikach wymagaja zaswiadczenia o odbyciu jednej lekcji bo moga sobie cos takiego zadac ale wydaje mi sie ze nie moga zadac odbycia wszystkich godzin szkoly rodzenia (bo co np w przypadku gdy ciaza jest zagrozona??)

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28668372]Aguśka, niektóre szpitale (państwowe) nie wpuszczą do porodu bez zaświadczenia [/QUOTE]
powiedz mi ktore na terenie śląska??
SZYMONEK

Stary 2011-08-10, 12:41   #2031
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Witajcie
Ja dzis mam wizyte u gina, trzymajcie kciuki mocno, jestem ciekawa czy ta torbiel na jajniku sie zaczela wchlaniac mam nadzieje ze tak
No i chyba poprosze lekarza o jakies leki na mdlosci, bo ja juz nie mam sily a musze je miec przy 2letnim synku...
Trzymam mocno kciuki!
Bedzie dobrze

Cytat:
wspolczuje Ci ze nie ma tam ochrony dla ciezarnych, dla mnie to dziwne ze ciezarnej pozwalaja dzwigac..
Odnosnie tego twardnienia brzuszka: mysle ze bylo spowdowane dzwiganiem i moga to byc skurcze przedwczesne, wiec kochana ostroznie i moim zdaniem powinnas brac na to leki p/skurczowe.
Na swoja reke na pewno mozesz zazywac magnez.
Ale polozna powinna zalecic inne leki.
Lekkie twardnienie brzuszka przed porodem pare m-cy jest normalne, bo sa to skurcze przepowiadajace, macica szykuje sie do porodu, jednak w tym czasie to nie jest normalne.
Ja mialam twardnienie brzuszka od polowy ciazy i u mnie byla to patologia, dostalam Fenoterol i Isoptin p/skurczowo, bo szybko skracala mi sie szyjka macicy, przez wlasnie przedwczesne skurcze czyli twardnienie brzuszka.
Ja mialam to bardzo czesto nie fizjologicznie dlatego mialam zagrozona ciaze i przyjmowalam mnostwo lekow dzieki ktorym donosilam synka.
A to co piszesz o lekarzu tam to w glowie mi sie nie miesci.
Dzieki za rady kochana, na pewno zapytam mojego gina na wizycie. Ale to dopiero 9.09...
19 sierpnia mam spotkanie z polozna (ale nie USG). Zobaczymy czy ona chociaz troche sie zna na rzeczy. Powiem jej o tym wszystkim i zobaczymy co mysli. Chwilowo jak mi sie zdarzy cos takiego to biore no-spe. Wyczekuje USG (pewnie 23 lub 24.08)
Bardzo sie staram niczego nie podnosic. W pracy powiedzialam ze mnie placy bardzo bola i pozwololo mi nie podnosic bo w zeszlym roku mialam rwe kulszowa.

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Niunia wspolczuje takiego podejscia .... wracaj do Polski
mam w planach ....
tu mam dobra prace i latwo sie zyje ale opieka medyczna - matko kochana. Po za tym tesknie bardzo za rodzina

Cytat:
Wiem ze w niektorych szpitalach wymagali takiego zaswiadczenia chociaz nie powinni. Kazda kobieta ma prawo do porodu z bliska jej osoba i szkolda rodzenia nie ma tu nic do rzeczy.
Oczywiscie najlepiej sie zorientowac w szpitalu w ktorym chcemy rodzic jak to u nich wyglada. I zapytac o to przynajmniej ze dwie rozne osoby pracujace w szpitalu (czasem podaja rozne wersje ) i kilka kobitek co tam rodzily

Zariah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 12:41   #2032
mag_99
Rozeznanie

witajcie!

co do SR to ja w sumie się zastanawiam, podobno fajnie pójść,dużo pomaga, ale trochę szkoda mi kasy i tak idzie jej niesamowicie dużo, a to wizyty u gina, a to badania, a to witaminki.... a nie mówię jak się zacznie kupowanie wyprawki dla dziecka oraz ciuszków ciążowych dla mamusi, a to wszystko takie drogie ;/

a ile u Was kosztuje SR?

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 12:44   #2033
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
witajcie!

co do SR to ja w sumie się zastanawiam, podobno fajnie pójść,dużo pomaga, ale trochę szkoda mi kasy i tak idzie jej niesamowicie dużo, a to wizyty u gina, a to badania, a to witaminki.... a nie mówię jak się zacznie kupowanie wyprawki dla dziecka oraz ciuszków ciążowych dla mamusi, a to wszystko takie drogie ;/

a ile u Was kosztuje SR?
Ja z tych samych powodow sie waham chcialabym, ale szczerze to wole wydac pieniadze na dziecko, choc nawet nie wiem jaki to u nas koszt ...

Aguska trzymam kciuki a o ktorej masz wizyte??
3270g, 47 cm
Stary 2011-08-10, 12:47   #2034
Zariah
Rozeznanie

czesto SR jest darmowa dla kobiet ktore beda rodzic w danym szpitalu.
Prywatnie to w Lodzi kosztuje 300zl za caly kurs. Sprawdzalam dla siebie na wszelki wypadek

Stary 2011-08-10, 12:53   #2035
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Chyba tak, musialabys sie dowiedziec w szpitalu jak to wyglada.
A dlaczego nie chcesz chodzic do sr?
Dziewczyny czesto polecaja sr, ponoc idzie sie dowiedziec fajnych rzeczy, a czesto (o ile nie zawsze) zajecia odbywaja sie w szpitalu wiec mozna sobie zapoznac juz polozne itp Ja sie zastanawiam czy nie pojsc, tutaj w ogole sa takie ''dni otwarte'' szpitala dla ciezarnych i mozna sobie pojsc i poogladac sale, sprzety itp no i tam sa tez zajecia, niby teraz mam dwie minuty spacerkiem do szpitala w ktorym bym chciala rodzic, ale sie przeprowadzamy i bedzie ciut dalej. Zobaczymy.
po prostu nie chce, rozmawiałam też o tym z TŻ z koleżanką która rodziła i teraz też jest w ciąży i po prostu nie chce...

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-08-10, 13:00   #2036
emigra
Zakorzenienie

Ja wlasnie wyczytalam ze u nas powinno sie w 10 tc zameldowac juz na kurs ... i jest darmowy dla ciezarnych ale tatusiowie musza placic 80 euro ... kurs zaczyna sie miedzy 26 a 28 tc. Musze sie zastanowic, pogadac z mezem bo sama nie wiem w ogole jak spojrzalam na liste poloznych ze szpitala to polowa polskich nazwisk

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Cytat:
po prostu nie chce, rozmawiałam też o tym z TŻ z koleżanką która rodziła i teraz też jest w ciąży i po prostu nie chce...
No ale kolezanka narzekala, nie podobalo jej sie, cos bylo nie tak?
3270g, 47 cm
Stary 2011-08-10, 13:03   #2037
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
No ale kolezanka narzekala, nie podobalo jej sie, cos bylo nie tak?
No wlasnie Przeciez tam nikomu krzywdy nie robia a raczej ucza oddychac fajnie i mozna poznac inne dziewczyny w ciazy, zobaczyc szpital..
Moim zdaniem dodatkowa wiedza nie szkodzi

Stary 2011-08-10, 13:05   #2038
mag_99
Rozeznanie

ja właśnie wyczytałam, że we Wrocławiu w maju uruchomiono bezpłatną szkołę rodzenia, tylko trzeba być zameldowanym i mieć ciążę powyżej 25 tygodnia,

no więc chyba czeka mnie wizyta w urzędzie miasta o przemeldowanie

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 13:10   #2039
Konto usunięte

Aguśka nie mam pojęcia, w nosie to miałam, miałam wybrany szpital i ten mnie interesował Ale pamiętam jak w poprzedniej ciąży dziewczyny o tym pisały (z całej PL), że muszą iść na SR jeśli chcą rodzinnego.

Koszt różny, ja 300zł płaciłam za 4 spotkania 2,5h, teraz w lipcu koleżanka zamówiła sobie na 10h (2x5h, sobota-niedziela) położną na prywatną SR i dawali 500zł.

Wg mnie warto zwłaszcza, gdy ma się żadne pojęcie o dziecku, ciąży, połogu,
Stary 2011-08-10, 13:12   #2040
Nikita...
Zakorzenienie

Dziendoberek kobietki!

widze, ze tutaj dyskusja pelna para na temat szkoly rodzenia. Ja wlasnie wracam od gina, ktory potwierdzil ciaze (6 tydz od ostatniej @ i ok 3 tydz. po zaplodnieniu). Wszystko wyglada cacy, fasolka na 4mm wiec wyglada jak ziarenko ryzu i dostalam juz pierwszego fotosa fasolki!!!!
Dostalam kwasik foliowy i witaminki do lykanka i za 2 tyg kolejna wizyta.
Aaa no i powiedzial, ze moge leciec na wakacje!

Kurde ale frajda moc widziec fasolke na ekranie, o malo sie poryczalam (bo ja ogolnie ostatnio placzka jestem heh).
Niom, to tyle, lece cos zjesc, mam smaka na KFC
Nikita... jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości