![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: "Ty" czy "Pani"?
Łał, wyszłam na dwie godzinki na wykłady, a tu widzę duży "ruch" w tym wątku. Cieszę się, że podjęłyście temat.
Czytając, zauważyłam, że jedna z Was przytoczyła przykład miłej starszej pani, która z uśmiechem mówi do nas na "ty". Mi też właśnie nic takiego absolutnie nie przeszkadza, bo jest sympatycznie i z szacunkiem i wszystko cacy. ; d Więc generalnie wszystko w rzeczywistości zależy od ogólnej postawy mówiącego i konkretnej sytuacji. Choć wolę w większości przypadków formę "pani". ; )
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
A ja mam praktyki w salonie kosmetycznym i ostatnio miałam klientki w wieku 14-15 lat i też zwracałam się do nich per pani(mam 21 lat), bo mimo że są młode to szacunek także im się należy.
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Gdy miałam 14 lat wolałam, żeby zwracano się do mnie "na ty", "pani" mnie peszyło albo dziwiło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Jestem młoda i "pani" wymagam gdy jestem klientką, w restauracji czy sklepie. (czy chciałaby pani skorzystać z promocji a nie TY, CHCESZ PROMOCJĘ?) Natomiast w pracy w życiu tego nie wymagam bom gówniarka i to mnie trochę irytuje że do kierownika muszę mówić po imieniu - to mężczyzna w wieku mojego taty, jest mi po prostu NIEZRĘCZNIE. Już mi raz zwrócono uwagę "nie jestem PAN, mam IMIĘ" no ale nie mogę.
Nie wiem po cholerę na siłę wprowadzać taką "rodzinną" i "przyjazną" atmosferę - nie czuję się z tym komfortowo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
W firmach ma to zbliżać pracowników, wprowadzać miłą atmosferę, zatuszować różnice w statusach współpracowników... . Ale też tego nie rozumiem i nie lubię. Można przecież mówić "panie R." i byś z tym panem w przyjaznych, blisko kumpelskich, stosunkach. Nie trzeba od razu być ze wszystkimi na ty.. . ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Nooo dokładnie! Nie lubię tego, to jest sztuczne. Nie wiem czy on jest do tego zmuszany "z góry" czy mu to odpowiada, no ale ja jestem przy nim mikrus w kwestii stanowiska i wieku i wyobrażacie sobie że przychodzę nie wiem, zmywać podłogę do jego gabinetu i mówię "Cześć Paweł!" ? Bo tego autentycznie wymagają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwracam się do szefa na "pan", ale on do mnie też zwraca się na "pani". Jednak należy odróżnić sytuację, którą przeżyłam ja, kiedy po studiach weszłam w środowisko ludzi w średnim wieku na tym samym stanowisku, co ja i oni bez uzgodnienia zaczęli mówić do mnie na "ty". W końcu też jestem osobą pełnoletnią i jeśli współpracownicy mówili do siebie na "pan / pani", a do mnie na "ty", to coś było nie tak. Więc tez zwracałam się na "ty", żeby nie dać się wrobić w rolę "dziecka popychadełka". Od razu zrozumieli "lekcję". W mojej ostatniej zespołowej pracy - cały zespół był w zbliżónym wieku i wszyscy zwracali się do siebie n a"ty", zupełnie naturalnie. Jedna osoba w zepsole powyżej 40 lat bez problemu przyjęła ten system i sama proponowała. Już od dłuższego czasu pracuję w wolnym zawodzie na szczęście... ![]()
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2011-08-09 o 21:28 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
A jak to jest jak obsługuje Was w Waszym wieku albo niewiele starszy - również mówienie na "ty" uważacie za olewcze?
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem, tam gdzie wchodzą w grę pieniądze za obsługę mówienie na "ty" jest niegrzeczne. Przecież nie zawsze trzeba zwracać się na "pani", można tez bezosobowo np. "czy mogę w czymś pomóc"... Ogólnie "pan / pani" wypada w każdej sytuacji.
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
No a co to przeszkadza? Idę do fryzjera, obsługuje mnie dziewczyna w moim wieku - ona jest panią fryzjerką a ja jestem panią klientką, proszę niech pani usiądzie, oto pani fryzura, pięknie, oto pani pieniądze i tyle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
No bo ja dziwnie czułabym się stojąc za ladą sklepu i mówić do mojego równieśnika na "pani".
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
To zależy gdzie. W, przewałkowanym już przez nas, skateshopie byłoby to zupełnie normalne. W urzędzie, u fryzjera, sklepie z bielizną - niekoniecznie.
![]() |
![]() |
#43 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja pracuje z różnymi osobami- większość mówi mi na Ty i u tych osób mi to nie przeszkadza, sama zresztą im to proponowałam, ale jeśli jest ktoś nowy i z automatu przechodzi na formę jednostronna "ty" to mnie to wkurza- zawsze wtedy pytam - To my na Ty? Brudzio był? Cierpnie mi skóra na myśl o takich osobach, które mimo moich próśb mówią mi Pani, albo dziecko, dziecinko... łooo matko.... (I jeszcze jedna sytuacja, irytują mnie tez osoby, które ewidentnie lekceważą w kolejce dzieci- zawsze jak to widzę to mówię o zapomniała Pani okularów chyba, bo dziecka przed soba Pani nie zauważyła- taki off top) |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Pani Buka
|
ja tam wolę być uprzejma na zapas ostatnio w pociągu poprosiłam współpasażera, by pomógł mi włożyć walizkę na górę... ja do niego 'Pan', a po przyjrzeniu widzę że chłopak w moim wieku, jak nie młodszy
![]()
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym ten sam wiek nie uprawnia do przechodzenia na "ty" z automatu, przecież się nie znacie. Mając 40 lat też będziecie w tym samym wieku i jakoś nie zauważyłam, żeby obce osoby mówiły do siebie na "ty", bo są "w tym samym wieku".
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;28657137]choć wkurzał mnie jeden facet, sąsiad, ojciec dwóch dorosłych córek
facet myślał, że ja mu będę mówić dzień dobry..... fuck[/QUOTE] co było w tym takiego wkurzającego? bo nie rozumiem.
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
Mam 23 lata i dalej spotykam się z mówieniem do mnie na 'ty'
Ostatnią taką sytuację przeżyłam u fryzjera. Praktykantki (18 lat to max), mówiły do mnie np "usiądź sobie tutaj", "przejdziesz sobie do zmycia włosów?" Szefowa zakładu podobnie ![]() Uważam, że jest to bardzo niegrzeczne. W swojej byłej pracy często spotykałam osoby młodsze od siebie i nigdy nie przeszło mi przez myśl mówienie do nich na ty.
![]() |
#49 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
Jestem mistrzynią w mówieniu bezosobowym
![]() Najgorsza jest wszelaka 'rodzina-nie-rodzina', np na obiedzie przedstawiana mi jest 23 letnia 'kuzynka' (ja lat 18), no i co? Jakbyśmy miały lat 60 mówiłybyśmy sobie na pani, w tym wieku - na 'pani' głupio, na 'ty' - nie chcę urazić. Niby to zawsze ustala starsza osoba, ale rzadko której przyjdzie to do głowy. No i tak sobie mówimy w rodzinie po imieniu zazwyczaj ![]() Ze starszymi/młodszymi problemu nie mam, ale wole jak mi mówią w sklepie bezosobowo niż 'tykają'. Szczerze nienawidzę zwracania się do nauczycieli w LO 'panie profesorze'. Jak już tak nalegają na tytułu to niech to będzie 'panie magistrze' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
haha właśnie ja kiedyś zwróciłam na to uwagę, to już była końcówka liceum przyszła jakaś anglistka wydaje mi się że po licencjacie bo mogła uczyć tylko gimnazjum. spotkałyśmy się na kółku jakimś tam, ja ona inni uczniowie i nasza nauczycielka. nagle przychodzi jakaś gimnazjalistka i do niej "dzień dobry pani profesor czy ma pani cośtam" a ja "buahhaha profesor" ona na mnie "PHI, TAK SIĘ WYRAŻA SZACUNEK, PROFESOR TO FORMA GRZECZNOŚCIOWA" ja "nie, profesor to tytuł naukowy" (i do tego kąśliwa uwaga w stylu że daleka jeszcze droga przed panią by się tak nazywać)
![]() zatkało ją. no ale cóż, gdyby mi kazała tak do siebie mówić chyba bym ją śmiechem zabiła |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mimo ze ja tez sadze ze "profesor"to tytul naukowy, w takim wypadku wystarczy zwykle"prosze pani"
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
nikt nie mówi że popisałam się klasą i grzecznością, pyskatym uczniem byłam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#55 | ||
astro-loszka
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
W jednej z korporacji, w której pracowałam, generalnie do wszystkich mówiło się po imieniu, z wyjątkiem prezesa zarządu (do niego mówiło się panie+ imię).
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
No to właśnie tak jest u mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
astro-loszka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Mam 14 lat, wyglądam chyba na swój wiek (jestem wysoka, 175 cm, ale mam nieco dziecinną twarz) i per "pani" zwracają się czasem do mnie w sklepie, czy w restauracji. Nieco mnie to dziwi, szczególnie, jeżeli np. ekspedientką jest dziewczyna może 6-7 lat starsza ode mnie. Wolę chyba formę na "ty", oczywiście, jeżeli osoba traktuje mnie z szacunkiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
ja do każdego klienta mówię Pan,Pani
chyba, że to ewidentnie dzieciątko 10 lat, to już jakoś tak dziwnie by mi było |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Co więcej - w oświacie jest tytuł profesora oświaty, mają go tylko nieliczni nauczyciele. Więc nazywanie wszystkich profesorami jest nie w porządku w stosunku do tych, którzy na swój tytuł profesora oświaty, musieli zapracować. Cytat:
![]() Tak więc to, że mówi się do lekarza "doktorze" jest pozostałością jeszcze po czasach średniowiecznych, a nie jest wcale sugerowaniem, że dany lekarz ma tytuł doktora.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:16.