"Ty" czy "Pani"? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-09, 19:45   #31
Lakhi
Zadomowienie

Dot.: "Ty" czy "Pani"?

Łał, wyszłam na dwie godzinki na wykłady, a tu widzę duży "ruch" w tym wątku. Cieszę się, że podjęłyście temat.

Czytając, zauważyłam, że jedna z Was przytoczyła przykład miłej starszej pani, która z uśmiechem mówi do nas na "ty". Mi też właśnie nic takiego absolutnie nie przeszkadza, bo jest sympatycznie i z szacunkiem i wszystko cacy. ; d Więc generalnie wszystko w rzeczywistości zależy od ogólnej postawy mówiącego i konkretnej sytuacji. Choć wolę w większości przypadków formę "pani". ; )

Lakhi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 20:05   #32
Francuska Fantazja
Zadomowienie

GG do Francuska Fantazja

A ja mam praktyki w salonie kosmetycznym i ostatnio miałam klientki w wieku 14-15 lat i też zwracałam się do nich per pani(mam 21 lat), bo mimo że są młode to szacunek także im się należy.

Francuska Fantazja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 21:03   #33
jodame
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Francuska Fantazja Pokaż wiadomość
A ja mam praktyki w salonie kosmetycznym i ostatnio miałam klientki w wieku 14-15 lat i też zwracałam się do nich per pani(mam 21 lat), bo mimo że są młode to szacunek także im się należy.
Można potraktować kogoś bez szacunku zwracając się do niego "pan/pani", jak również okazać szacunek mówiąc na "ty". Nie widzę większego związku, jeśli osoba jest młoda -tzn. wypada powiedzieć do niej jeszcze na ty, ale można już też w sumie mówić "pani".
Gdy miałam 14 lat wolałam, żeby zwracano się do mnie "na ty", "pani" mnie peszyło albo dziwiło.
jodame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 21:09   #34
muszynianka
Zakorzenienie

Jestem młoda i "pani" wymagam gdy jestem klientką, w restauracji czy sklepie. (czy chciałaby pani skorzystać z promocji a nie TY, CHCESZ PROMOCJĘ?) Natomiast w pracy w życiu tego nie wymagam bom gówniarka i to mnie trochę irytuje że do kierownika muszę mówić po imieniu - to mężczyzna w wieku mojego taty, jest mi po prostu NIEZRĘCZNIE. Już mi raz zwrócono uwagę "nie jestem PAN, mam IMIĘ" no ale nie mogę.
Nie wiem po cholerę na siłę wprowadzać taką "rodzinną" i "przyjazną" atmosferę - nie czuję się z tym komfortowo.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 21:13   #35
jodame
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Nie wiem po cholerę na siłę wprowadzać taką "rodzinną" i "przyjazną" atmosferę - nie czuję się z tym komfortowo.
W firmach ma to zbliżać pracowników, wprowadzać miłą atmosferę, zatuszować różnice w statusach współpracowników... . Ale też tego nie rozumiem i nie lubię. Można przecież mówić "panie R." i byś z tym panem w przyjaznych, blisko kumpelskich, stosunkach. Nie trzeba od razu być ze wszystkimi na ty.. . ;/
jodame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 21:16   #36
muszynianka
Zakorzenienie

Nooo dokładnie! Nie lubię tego, to jest sztuczne. Nie wiem czy on jest do tego zmuszany "z góry" czy mu to odpowiada, no ale ja jestem przy nim mikrus w kwestii stanowiska i wieku i wyobrażacie sobie że przychodzę nie wiem, zmywać podłogę do jego gabinetu i mówię "Cześć Paweł!" ? Bo tego autentycznie wymagają ja się z tym źle czuję, to jest dorosły człowiek na wysokim stanowisku, mój szef. Po co na siłę wyrzucać ten dystans.
Stary 2011-08-09, 21:25   #37
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Nooo dokładnie! Nie lubię tego, to jest sztuczne. Nie wiem czy on jest do tego zmuszany "z góry" czy mu to odpowiada, no ale ja jestem przy nim mikrus w kwestii stanowiska i wieku i wyobrażacie sobie że przychodzę nie wiem, zmywać podłogę do jego gabinetu i mówię "Cześć Paweł!" ? Bo tego autentycznie wymagają ja się z tym źle czuję, to jest dorosły człowiek na wysokim stanowisku, mój szef. Po co na siłę wyrzucać ten dystans.
Co innego szef, a co innego ktoś na równorzędnym stanowisku.
Zwracam się do szefa na "pan", ale on do mnie też zwraca się na "pani".

Jednak należy odróżnić sytuację, którą przeżyłam ja, kiedy po studiach weszłam w środowisko ludzi w średnim wieku na tym samym stanowisku, co ja i oni bez uzgodnienia zaczęli mówić do mnie na "ty". W końcu też jestem osobą pełnoletnią i jeśli współpracownicy mówili do siebie na "pan / pani", a do mnie na "ty", to coś było nie tak. Więc tez zwracałam się na "ty", żeby nie dać się wrobić w rolę "dziecka popychadełka". Od razu zrozumieli "lekcję".
W mojej ostatniej zespołowej pracy - cały zespół był w zbliżónym wieku i wszyscy zwracali się do siebie n a"ty", zupełnie naturalnie. Jedna osoba w zepsole powyżej 40 lat bez problemu przyjęła ten system i sama proponowała.

Już od dłuższego czasu pracuję w wolnym zawodzie na szczęście...

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2011-08-09 o 21:28 Powód: dopisek
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 21:32   #38
kolorowatecza
Zakorzenienie

A jak to jest jak obsługuje Was w Waszym wieku albo niewiele starszy - również mówienie na "ty" uważacie za olewcze?

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 21:35   #39
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
A jak to jest jak obsługuje Was w Waszym wieku albo niewiele starszy - również mówienie na "ty" uważacie za olewcze?
Moim zdaniem, tam gdzie wchodzą w grę pieniądze za obsługę mówienie na "ty" jest niegrzeczne. Przecież nie zawsze trzeba zwracać się na "pani", można tez bezosobowo np. "czy mogę w czymś pomóc"... Ogólnie "pan / pani" wypada w każdej sytuacji.
Stary 2011-08-09, 21:39   #40
muszynianka
Zakorzenienie

No a co to przeszkadza? Idę do fryzjera, obsługuje mnie dziewczyna w moim wieku - ona jest panią fryzjerką a ja jestem panią klientką, proszę niech pani usiądzie, oto pani fryzura, pięknie, oto pani pieniądze i tyle
Stary 2011-08-09, 22:38   #41
kolorowatecza
Zakorzenienie

No bo ja dziwnie czułabym się stojąc za ladą sklepu i mówić do mojego równieśnika na "pani".

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-09, 22:42   #42
Lakhi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
To zależy gdzie. W, przewałkowanym już przez nas, skateshopie byłoby to zupełnie normalne. W urzędzie, u fryzjera, sklepie z bielizną - niekoniecznie.

Lakhi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 23:32   #43
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez Hipokryzja Pokaż wiadomość
to się mówi:
- podaj mi masło ryż i mąkę. A i nie zapomnij o bułkach.
to było świetne

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem, tam gdzie wchodzą w grę pieniądze za obsługę mówienie na "ty" jest niegrzeczne. Przecież nie zawsze trzeba zwracać się na "pani", można tez bezosobowo np. "czy mogę w czymś pomóc"... Ogólnie "pan / pani" wypada w każdej sytuacji.
Chyba wolałabym właśnie bezosobowo niż na Ty

Cytat:
No a co to przeszkadza? Idę do fryzjera, obsługuje mnie dziewczyna w moim wieku - ona jest panią fryzjerką a ja jestem panią klientką, proszę niech pani usiądzie, oto pani fryzura, pięknie, oto pani pieniądze i tyle
Wydaje mi się , że właśnie w sytuacjach takich gdzie jestem klientką, forma "Ty" nie powinna obowiązywać.

Ja pracuje z różnymi osobami- większość mówi mi na Ty i u tych osób mi to nie przeszkadza, sama zresztą im to proponowałam, ale jeśli jest ktoś nowy i z automatu przechodzi na formę jednostronna "ty" to mnie to wkurza- zawsze wtedy pytam - To my na Ty? Brudzio był?
Cierpnie mi skóra na myśl o takich osobach, które mimo moich próśb mówią mi Pani, albo dziecko, dziecinko... łooo matko....

(I jeszcze jedna sytuacja, irytują mnie tez osoby, które ewidentnie lekceważą w kolejce dzieci- zawsze jak to widzę to mówię o zapomniała Pani okularów chyba, bo dziecka przed soba Pani nie zauważyła- taki off top)
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-09, 23:33   #44
kasiencja
Pani Buka

ja tam wolę być uprzejma na zapas ostatnio w pociągu poprosiłam współpasażera, by pomógł mi włożyć walizkę na górę... ja do niego 'Pan', a po przyjrzeniu widzę że chłopak w moim wieku, jak nie młodszy ale lepiej tak, niż jakbym miało okazać się odwrotnie - zagadam na "Ty" do starszego faceta...

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-10, 07:42   #45
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiencja Pokaż wiadomość
ja tam wolę być uprzejma na zapas ostatnio w pociągu poprosiłam współpasażera, by pomógł mi włożyć walizkę na górę... ja do niego 'Pan', a po przyjrzeniu widzę że chłopak w moim wieku, jak nie młodszy ale lepiej tak, niż jakbym miało okazać się odwrotnie - zagadam na "Ty" do starszego faceta...
Prawda.
Poza tym ten sam wiek nie uprawnia do przechodzenia na "ty" z automatu, przecież się nie znacie. Mając 40 lat też będziecie w tym samym wieku i jakoś nie zauważyłam, żeby obce osoby mówiły do siebie na "ty", bo są "w tym samym wieku".
Stary 2011-08-10, 09:17   #46
tekila901
Zakorzenienie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;28657137]choć wkurzał mnie jeden facet, sąsiad, ojciec dwóch dorosłych córek
facet myślał, że ja mu będę mówić dzień dobry..... fuck[/QUOTE]
co było w tym takiego wkurzającego? bo nie rozumiem.
Stary 2011-08-10, 10:12   #47
201606210931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
to było świetne
skoro ktoś się spoufala ze mną to dlaczego ja miałabym tego nie robić?

Jeśli chodzi o osoby w wieku nastoletnim to zawsze przecież można się zwrócić bezosobowo.
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-10, 10:30   #48
crippled
Wtajemniczenie

Mam 23 lata i dalej spotykam się z mówieniem do mnie na 'ty'
Ostatnią taką sytuację przeżyłam u fryzjera. Praktykantki (18 lat to max), mówiły do mnie np "usiądź sobie tutaj", "przejdziesz sobie do zmycia włosów?" Szefowa zakładu podobnie
Uważam, że jest to bardzo niegrzeczne.
W swojej byłej pracy często spotykałam osoby młodsze od siebie i nigdy nie przeszło mi przez myśl mówienie do nich na ty.
Stary 2011-08-10, 10:50   #49
szarlotka ze smietana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez crippled Pokaż wiadomość
Mam 23 lata i dalej spotykam się z mówieniem do mnie na 'ty'
Ostatnią taką sytuację przeżyłam u fryzjera. Praktykantki (18 lat to max), mówiły do mnie np "usiądź sobie tutaj", "przejdziesz sobie do zmycia włosów?" Szefowa zakładu podobnie
Uważam, że jest to bardzo niegrzeczne.
W swojej byłej pracy często spotykałam osoby młodsze od siebie i nigdy nie przeszło mi przez myśl mówienie do nich na ty.
buractwo jak się patrzy
szarlotka ze smietana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-10, 11:54   #50
Hadassah
Zadomowienie

Jestem mistrzynią w mówieniu bezosobowym

Najgorsza jest wszelaka 'rodzina-nie-rodzina', np na obiedzie przedstawiana mi jest 23 letnia 'kuzynka' (ja lat 18), no i co? Jakbyśmy miały lat 60 mówiłybyśmy sobie na pani, w tym wieku - na 'pani' głupio, na 'ty' - nie chcę urazić. Niby to zawsze ustala starsza osoba, ale rzadko której przyjdzie to do głowy. No i tak sobie mówimy w rodzinie po imieniu zazwyczaj

Ze starszymi/młodszymi problemu nie mam, ale wole jak mi mówią w sklepie bezosobowo niż 'tykają'.

Szczerze nienawidzę zwracania się do nauczycieli w LO 'panie profesorze'. Jak już tak nalegają na tytułu to niech to będzie 'panie magistrze' .
Hadassah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-10, 11:58   #51
muszynianka
Zakorzenienie

haha właśnie ja kiedyś zwróciłam na to uwagę, to już była końcówka liceum przyszła jakaś anglistka wydaje mi się że po licencjacie bo mogła uczyć tylko gimnazjum. spotkałyśmy się na kółku jakimś tam, ja ona inni uczniowie i nasza nauczycielka. nagle przychodzi jakaś gimnazjalistka i do niej "dzień dobry pani profesor czy ma pani cośtam" a ja "buahhaha profesor" ona na mnie "PHI, TAK SIĘ WYRAŻA SZACUNEK, PROFESOR TO FORMA GRZECZNOŚCIOWA" ja "nie, profesor to tytuł naukowy" (i do tego kąśliwa uwaga w stylu że daleka jeszcze droga przed panią by się tak nazywać)
zatkało ją. no ale cóż, gdyby mi kazała tak do siebie mówić chyba bym ją śmiechem zabiła
Stary 2011-08-10, 12:09   #52
antidotum89
Wtajemniczenie

Cytat:
haha właśnie ja kiedyś zwróciłam na to uwagę, to już była końcówka liceum przyszła jakaś anglistka wydaje mi się że po licencjacie bo mogła uczyć tylko gimnazjum. spotkałyśmy się na kółku jakimś tam, ja ona inni uczniowie i nasza nauczycielka. nagle przychodzi jakaś gimnazjalistka i do niej "dzień dobry pani profesor czy ma pani cośtam" a ja "buahhaha profesor" ona na mnie "PHI, TAK SIĘ WYRAŻA SZACUNEK, PROFESOR TO FORMA GRZECZNOŚCIOWA" ja "nie, profesor to tytuł naukowy" (i do tego kąśliwa uwaga w stylu że daleka jeszcze droga przed panią by się tak nazywać)
zatkało ją. no ale cóż, gdyby mi kazała tak do siebie mówić chyba bym ją śmiechem zabiła
eee...za to Ty wybitna grzecznoscia sie nie pochwaliłas.
mimo ze ja tez sadze ze "profesor"to tytul naukowy, w takim wypadku wystarczy zwykle"prosze pani"

"Cause I may be bad but I'm perfectly good at it "

antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-10, 12:19   #53
muszynianka
Zakorzenienie

nikt nie mówi że popisałam się klasą i grzecznością, pyskatym uczniem byłam ale uważam że takie tytułowanie się gdy ledwo oderwało się od uniwersyteckiego cycka to trochę śmiech na sali

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-10, 12:20   #54
antidotum89
Wtajemniczenie

Cytat:
nikt nie mówi że popisałam się klasą i grzecznością, pyskatym uczniem byłam ale uważam że takie tytułowanie się gdy ledwo oderwało się od uniwersyteckiego cycka to trochę śmiech na sali
zgadzam sie. pewnie jakby to byly jakies ostatnie zajecia to tez bym podobnie zareagowala ja bym sie glupio czula gdyby ktos mnie w przyszlosci tytulował"wyzej" niz rzeczywiscie jest

"Cause I may be bad but I'm perfectly good at it "

antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-10, 12:37   #55
linaya
astro-loszka

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
ostatnio byłam w bibliotece, przechodziłam między półkami i bibliotekarka zapytała mnie "może ci w czymś pomóc?". wrr... mam 22 lata.
Oj tam w osiedlowej bibliotece, do której zapisałam się w liceum i chodziłam przez szereg lat, dopóki się nie wyprowadziłam z domu panie bibliotekarki zawsze mówiły do mnie na "ty". Nigdy mi to nie przeszkadzało.

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

Cytat:
Natomiast w pracy w życiu tego nie wymagam bom gówniarka i to mnie trochę irytuje że do kierownika muszę mówić po imieniu - to mężczyzna w wieku mojego taty, jest mi po prostu NIEZRĘCZNIE. Już mi raz zwrócono uwagę "nie jestem PAN, mam IMIĘ" no ale nie mogę.
W niektórych miejscach pracy jest po prostu taka kultura pracy i zwyczaj, że wszyscy mówią sobie po imieniu - niezależnie od wieku i stanowiska. Zwłaszcza, jeśli to praca w środowisku międzynarodowym.
W jednej z korporacji, w której pracowałam, generalnie do wszystkich mówiło się po imieniu, z wyjątkiem prezesa zarządu (do niego mówiło się panie+ imię).
Stary 2011-08-10, 12:39   #56
muszynianka
Zakorzenienie

No to właśnie tak jest u mnie tylko nie rozumiem tej kultury.
Stary 2011-08-10, 12:40   #57
linaya
astro-loszka

Cytat:
Za moich czasów szkolnych w podstawówce mówiło się do nauczyciela: proszę pana/pani, a w liceum: pani profesor/panie profesorze. Chociaż "profesor" był w rzeczywistości magistrem. Po prostu taki był ogólnie przyjęty tytuł grzecznościowy (na podobnej zasadzie, jak np. niektórzy do lekarza mówią panie doktorze, choć niekoniecznie jest on dr nauk medycznych). Taki był zwyczaj za moich czasów i nikt sie temu specjalnie nie dziwił
Stary 2011-08-10, 12:48   #58
goniiia
Raczkowanie

Mam 14 lat, wyglądam chyba na swój wiek (jestem wysoka, 175 cm, ale mam nieco dziecinną twarz) i per "pani" zwracają się czasem do mnie w sklepie, czy w restauracji. Nieco mnie to dziwi, szczególnie, jeżeli np. ekspedientką jest dziewczyna może 6-7 lat starsza ode mnie. Wolę chyba formę na "ty", oczywiście, jeżeli osoba traktuje mnie z szacunkiem.
goniiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-10, 15:17   #59
TOMORROW
Zakorzenienie

ja do każdego klienta mówię Pan,Pani

chyba, że to ewidentnie dzieciątko 10 lat, to już jakoś tak dziwnie by mi było
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-10, 15:34   #60
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
Za moich czasów szkolnych w podstawówce mówiło się do nauczyciela: proszę pana/pani, a w liceum: pani profesor/panie profesorze. Chociaż "profesor" był w rzeczywistości magistrem. Po prostu taki był ogólnie przyjęty tytuł grzecznościowy
Moim zdaniem dziwny system. Zwłaszcza, że magistrowi do profesora daleko.
Co więcej - w oświacie jest tytuł profesora oświaty, mają go tylko nieliczni nauczyciele. Więc nazywanie wszystkich profesorami jest nie w porządku w stosunku do tych, którzy na swój tytuł profesora oświaty, musieli zapracować.

Cytat:
(na podobnej zasadzie, jak np. niektórzy do lekarza mówią panie doktorze, choć niekoniecznie jest on dr nauk medycznych).
Ale "doktor" w znaczeniu lekarz, to nie to samo, co "doktor" w znaczeniu tytuł naukowy Słowo "doktor" pochodzi z łacińskiego "doctus", co znaczy "uczony". Słowo zapożyczone już bodajże w średniowieczu. Za to "doktor" jako tytuł naukowy to stosunkowo nowe znaczenie słowa "doktor".

Tak więc to, że mówi się do lekarza "doktorze" jest pozostałością jeszcze po czasach średniowiecznych, a nie jest wcale sugerowaniem, że dany lekarz ma tytuł doktora.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości