Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :) - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-10, 13:13   #2041
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)

Cytat:
Napisane przez Zariah Pokaż wiadomość
No wlasnie Przeciez tam nikomu krzywdy nie robia a raczej ucza oddychac fajnie i mozna poznac inne dziewczyny w ciazy, zobaczyc szpital..
Moim zdaniem dodatkowa wiedza nie szkodzi

owszem może i fajnie, ale raz że zdecydowałam się że nie chce a dwa za duży wydatek raz że koszt szkoły + paliwo do miasta mam bardzo daleko więc nie widzi mi się to...

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 13:14   #2042
agnes99
Zakorzenienie

moja siostra mówi, że szkoła rodzenia bardzo dużo jej dała, nie tylko jezeli chodzi o kwestie opieki nad maluszkiem i różnych medycznych informacji, ale także dużo wiedzy prawno-urzędowej im na wykładach przekazano
u mnie to zależy od szpitala, ale w wiekszości przypadków jezeli kobieta jest zameldowana i pracuje w Warszawie, to szkołe rodzenia ma za darmo
Stary 2011-08-10, 13:23   #2043
rybka13
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny
Trochę mnie nie było, bo byłam na wczasach, a później chciałam was nadrobić, ciężko było, bo na bieżąco produkowałyście wiele stron... ale udało się.

Ja wizytę z położną mam ustaloną dopiero na 8 września, ale z tego co pisze Zariah to nie będzie USG...
Dalej czuję się dobrze, tylko piersi bardzo bolą i ładniejsze są, a tak to doskwiera zmęczenie, mimo 3-4h drzemki w dzień śpię całą noc.
Jedzonko na ostro i kwaśno, ale muszę wam się przyznać, że ja z tych co jedzą za dwoje, mam ogromny apetyt, zwłaszcza z rana. Dobrze, że należę do grupy tych szczupłych, z dobra przemianą materii. Tyle że teraz to chyba problem zaparć się zaczyna :/
No i już widać mały brzuszek... jak na 10 tyg.całkiem całkiem
Acha czytając wątek nieźle się uśmiałam z Emigry (wybacz), za każdym razem kiedy ktoś pisał o jakimś jedzonku, ona dostawała ślinotoku Musze przyznać, że mi też łatwo narobić ochoty na ostre potrawki...
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 13:26   #2044
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dziewczyny i jeszcze jedno = poczytajcie sobie Kartę Praw Pacjenta
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 13:34   #2045
Karo89
Zakorzenienie

Dziewczyny a ja mam pytanie z innej beczki, zażywacie witaminki i osobno folik do tego?

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 13:38   #2046
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zariah Pokaż wiadomość
Trzymam mocno kciuki!
Bedzie dobrze

Dzieki za rady kochana, na pewno zapytam mojego gina na wizycie. Ale to dopiero 9.09...
19 sierpnia mam spotkanie z polozna (ale nie USG). Zobaczymy czy ona chociaz troche sie zna na rzeczy. Powiem jej o tym wszystkim i zobaczymy co mysli. Chwilowo jak mi sie zdarzy cos takiego to biore no-spe. Wyczekuje USG (pewnie 23 lub 24.08)
Bardzo sie staram niczego nie podnosic. W pracy powiedzialam ze mnie placy bardzo bola i pozwololo mi nie podnosic bo w zeszlym roku mialam rwe kulszowa.

Wiem ze w niektorych szpitalach wymagali takiego zaswiadczenia chociaz nie powinni. Kazda kobieta ma prawo do porodu z bliska jej osoba i szkolda rodzenia nie ma tu nic do rzeczy.
Oczywiscie najlepiej sie zorientowac w szpitalu w ktorym chcemy rodzic jak to u nich wyglada. I zapytac o to przynajmniej ze dwie rozne osoby pracujace w szpitalu (czasem podaja rozne wersje ) i kilka kobitek co tam rodzily
dziekuje bardzo sie denerwuje ta wizyta...
odnosnie szkoly rodzenia, to tez o tym slyszalam ze wymagaja zaswiadczenia, rozumiem w prywatnej klinice, bo czesto jest tak ze jesli chce sie rodzic "za darmo" trzeba miec albo wizyte u lekarza tam pracujacego zaliczona albo wlasnie szkole rodzenia.
Ale jestem pewna ze nie maja prawa zabronic rodzic z mezem w panstwowym szpitalu bo to jest niezgodne z prawem. Pewnie chca naciagac ale wszystko mozna im udowodnic ze nie moga tak postepowac.
Jesli chodzi o te skurcze poczytaj sobie o skurczach Braxtona-Hicksa.
Wiesz jesli mialas jednorazowe twardnienie brzuszka to nie musisz sie martwic, jednak jesli Ci sie to bedzie powtarzalo to juz trzeba cos z tym robic. Mnie lekarz po zapisaniu lekow p/skurczowych kazal liczyc i pisac na kartce ile razy w ciagu dnia twardnieje brzuszek i ile to trwa i potem to analizowal. Mam nadzieje ze u Ciebie to bylo jednorazowe. Ale dobrze ze w pracy jakos wybrnelas z dzwigania.

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Aguska trzymam kciuki a o ktorej masz wizyte??
o 16... dziekuje
Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
jeszcze na ten temat z TŻ nie rozmawiałam sama nie wiem czy ja chce i czy on by chciał...
moj maz z poczatku nie chcial ale wiercilam mu delikatnie dziure w brzuchu mowiac ze sama nie dam rady ze potrzebuje by czuwal nad tym zeby mi ktos krzywdy nie zrobil.
Potem bardzo sie cieszyl ze byl przy porodzie, jednak mam wrazenie ze przez to popsula sie nasza intymnosc. Ale on tego nie powiedzial, mnie sie tak wydaje. Bo po urodzeniu synka nie zabiegal tak o przytulanie jak przed ciaza. No chyba ze na to wplynela rutyna, obowiazki dnia codziennego, jednak ja wiaze to z tym.
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28670111]Aguśka nie mam pojęcia, w nosie to miałam, miałam wybrany szpital i ten mnie interesował Ale pamiętam jak w poprzedniej ciąży dziewczyny o tym pisały (z całej PL), że muszą iść na SR jeśli chcą rodzinnego.[/QUOTE]
nie slyszalam zeby w panstwowych placowkach cos takiego wymagali.
Byc moze tak jest w niektorych miejscach jednak jest to niezgodne z prawem.
Cytat:
Napisane przez Nikita... Pokaż wiadomość
Dziendoberek kobietki!

widze, ze tutaj dyskusja pelna para na temat szkoly rodzenia. Ja wlasnie wracam od gina, ktory potwierdzil ciaze (6 tydz od ostatniej @ i ok 3 tydz. po zaplodnieniu). Wszystko wyglada cacy, fasolka na 4mm wiec wyglada jak ziarenko ryzu i dostalam juz pierwszego fotosa fasolki!!!!
no to cudowne wiesci jeszcze raz gratulacje
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 13:40   #2047
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karo89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ja mam pytanie z innej beczki, zażywacie witaminki i osobno folik do tego?
Ja mam kwas foliowy razem z witaminami i minerałami w jednej tabletce. Razem jest ich 19 w składzie. Nic więcej już nie biorę, ale chyba przydałoby mi się więcej magnezu.
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 13:41   #2048
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
ja zazywam falvit mama w tym juz jest 100% zapotrzebowania na kwas foliowy wiec dodatkowo nie biore.
Jesli masz w skladzie kwas foliowyto juz nie ma potrzeby brac dodatkowo.
SZYMONEK

Stary 2011-08-10, 13:41   #2049
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
ja mam femibion i to już 2 lekarz kazał mi brać i do tego kwas foliowy i to w ilościach ogromnych - folik ma 0,4 mg kwasu, a ja mam dawkę 5mg!! Dostałam na receptę od ginekologa i w sumie 2 opakowania kosztowały 5,5 zł, gdzie opakowanie folika kosztuje jakieś 20 zł, a jak to brałam na początku ciąży (brałam już z miesiąc przed) to lekarz kazał mi brać min. 3 sztuki na raz.

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 13:45   #2050
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
hej
ja tez uwielbiam jedzonko lubie pichcic i lubie delektowac sie jedzeniem
Jednak przez mdlosci na razie odpycha mnie od wszystkiego, jem bo musze ;/
a emigra taaaak... ciagle mysli co by tu zjesc hihi
SZYMONEK

Stary 2011-08-10, 13:46   #2051
Konto usunięte

Aguśka, ja nie napisałam, że jest to zgodne z prawem

Skurcze B-H, czyli skurcze przepowiadające, tak wcześnie nie występują.

Kwasu foliowego nie biorę dodatkowo, zażywam Prenatal (30zł. 100 tabletek).
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 13:48   #2052
Karo89
Zakorzenienie

Pisze mi, że kwas foliowy 400% dziennego zalecanego spożycia, a pytam bo obiło mi się o uszy że oprócz witamin powinno się jeszcze łykać folik. dlatego pytam bo jakoś nie chciało mi się w to wierzyć.

Mi ta lekarka cudowna u której byłam potwierdzić ciąże przepisała mi prenatal complex ale pani w aptece dała mi classic, w domu jak się zorientowałam to poszłam z powrotem do tej apteki, żeby to wymieniła. Po czym ona do mnie, że po pierwsze prawie niczym się to nie różni ( a różni się sporo, bo Tż czytał w takiej książeczce o tych witaminach) a dwa ona mi ich nie wymieni bo podobno complexa nie ma w aptekach od 3-4 miesięcy to sobie pomyślałam, po grzyba ta baba mi to przepisała jak w aptekach rzekomo nie ma...

Stary 2011-08-10, 13:49   #2053
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Boję się tego wszystkiego...

A mam takie pytanie do tych co rodziły już...jak jesteście w szpitalu po porodzie to wy się zajmujecie maluszkiem tzn. przewijanie, ubieranie czy położne??

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-08-10, 13:59   #2054
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
Mi lekarz przepisal Femibion (kwasik foliowy razem z witaminkami) 1 tabletka 1x dziennie.
Jestem na maxa podekscytowana i doslownie mnie nosi
Wlasnie wcielam lunch a potem jeszcze loda na patyku w czekoladzie.
Nikita... jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 14:02   #2055
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Trochę mnie nie było, bo byłam na wczasach, a później chciałam was nadrobić, ciężko było, bo na bieżąco produkowałyście wiele stron... ale udało się.

Ja wizytę z położną mam ustaloną dopiero na 8 września, ale z tego co pisze Zariah to nie będzie USG...
Dalej czuję się dobrze, tylko piersi bardzo bolą i ładniejsze są, a tak to doskwiera zmęczenie, mimo 3-4h drzemki w dzień śpię całą noc.
Jedzonko na ostro i kwaśno, ale muszę wam się przyznać, że ja z tych co jedzą za dwoje, mam ogromny apetyt, zwłaszcza z rana. Dobrze, że należę do grupy tych szczupłych, z dobra przemianą materii. Tyle że teraz to chyba problem zaparć się zaczyna :/
No i już widać mały brzuszek... jak na 10 tyg.całkiem całkiem
Acha czytając wątek nieźle się uśmiałam z Emigry (wybacz), za każdym razem kiedy ktoś pisał o jakimś jedzonku, ona dostawała ślinotoku Musze przyznać, że mi też łatwo narobić ochoty na ostre potrawki...
Hehe no rzeczywiscie nawet moja tesciowa z mezem sie smieja ze mnie ze o czym uslysze to juz mam na to ochote w poniedzialek zaciagnelam tesciowke na lody a ona mi zaczela opowiadac o niedzielnym wieczorze co robila no i wspomniala co zjadla na kolacje to odrazu odechcialo mi sie ldoow a zachcialo tosta z serem, szynka i pomidorkiem tak samo jak klientki w pracy czasem mowia co upiekly czy ugotowaly to ja juz osliniona siedze
Cytat:
W moich juz jest wystarczajaca ilosc kwasu foliowego - mam specjalne witaminy dla kobiet (gin mi przepisal ale chyba zmienia po tym opakowaniu bo teraz biore GynVital a chce Femibion Schwangerschaft 2 - czyli od 13tc, tam jest tez zelazo no i kwasy omega 3 )
Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
ja mam femibion i to już 2 lekarz kazał mi brać i do tego kwas foliowy i to w ilościach ogromnych - folik ma 0,4 mg kwasu, a ja mam dawkę 5mg!! Dostałam na receptę od ginekologa i w sumie 2 opakowania kosztowały 5,5 zł, gdzie opakowanie folika kosztuje jakieś 20 zł, a jak to brałam na początku ciąży (brałam już z miesiąc przed) to lekarz kazał mi brać min. 3 sztuki na raz.
A mialas badania krwi? Moze masz duze niedobory ...
Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
hej
ja tez uwielbiam jedzonko lubie pichcic i lubie delektowac sie jedzeniem
Jednak przez mdlosci na razie odpycha mnie od wszystkiego, jem bo musze ;/
a emigra taaaak... ciagle mysli co by tu zjesc hihi
nie tylko mysli jak cos wymysle to gotuje i jem naszczescie jeszcze nie odbija sie to na wadze dzisiaj mam na obiadek znowu pierogi z truskawkami z jogurtem nat i cukierem
Cytat:
Pisze mi, że kwas foliowy 400% dziennego zalecanego spożycia, a pytam bo obiło mi się o uszy że oprócz witamin powinno się jeszcze łykać folik. dlatego pytam bo jakoś nie chciało mi się w to wierzyć.

Mi ta lekarka cudowna u której byłam potwierdzić ciąże przepisała mi prenatal complex ale pani w aptece dała mi classic, w domu jak się zorientowałam to poszłam z powrotem do tej apteki, żeby to wymieniła. Po czym ona do mnie, że po pierwsze prawie niczym się to nie różni ( a różni się sporo, bo Tż czytał w takiej książeczce o tych witaminach) a dwa ona mi ich nie wymieni bo podobno complexa nie ma w aptekach od 3-4 miesięcy to sobie pomyślałam, po grzyba ta baba mi to przepisała jak w aptekach rzekomo nie ma...
Ja nie ufam aptekarzom jak poszlam z recepta po moje witaminy i magnez to szanowny pan aptekarz mnie tak zakrecil ze zamiast wyjsc i kupic wszystko w innej aptece (bo nie bylo tego magnezu co mi gin przepisal a i witaminy musial mi zamowic) to dalam sie przegadac zeby kupic inny preparat ktorego musialam lykac 5 tabletek dziennie (ale niby lepiej sie wchlania) a tego co mi gin przepisal musialabym jedna no i w ogole gosciu jak zobaczyl nazwe tego preparatu to odrazu ze oj on odradza bo to zle sie wchlania i cokolwiek moge mowic ale on odradza gdyby byl zly to by mi gin nie przepisal - logiczne ... teraz zamawiam przez internet
Cytat:
Boję się tego wszystkiego...

A mam takie pytanie do tych co rodziły już...jak jesteście w szpitalu po porodzie to wy się zajmujecie maluszkiem tzn. przewijanie, ubieranie czy położne??
Polozna jest od tego zeby wszystko Ci pokazac. Owszem dadza Ci dziecko abys je poznala, oswoila sie z nim, sprobowala przystawic do piersi, ale powinny Ci tez pokazac jak sie przewija, karmi, ubiera, kapie. Nikt nie rodzi sie alfa i omega

A boi sie chyba kazda z nas ja mam jakis spokoj w sobie, ze jak dziecko juz bedzie to jakos to sie ulozy, bo poki co nie wiemy czego sie spodziewac, czy dziecko bedzie spokojne czy moze beda kolki czy inne problemy, a jak juz bedzie to bedzie
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 14:06   #2056
Konto usunięte

Jolu, a dziecko jest twoje czy położnej?

Ty karmisz, przewijasz, przebierasz - pielęgniarki noworodkowe kąpią (biorą na badania i tak dalej). Ja rodziłam w prywatnym, tam też na noc mogłam oddać małą do pielęgniarek, i one wówczas karmiły butelką. Skorzystałam przez 3 noce po cc z tego, bo ciężko się wstawało.

W sali miałam też wanienkę, jakby mała się sfajdała aż tak, że trzeba wykąpać. Ale nie korzystałam

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

Emigra, raczej nie położna, tylko pielęgniarka noworodkowa pokaże. Położna ew. pokaże, jak dostawiac do piersi.

No i często jest tak, że same z siebie nie powiedzą (bo w sumie racja, skąd mają wiedzieć, co kobieta chce wiedzieć?), tylko trzeba pytać, pytać, pytać.
Stary 2011-08-10, 14:09   #2057
emigra
Zakorzenienie

Szajajaba u nas od tego sa polozne nie ma pielegniarek noworodkowych chyba wszystkie te kobiety nazywaja sie Hebamme no i moja kolezanka jak rodzila to tylko powiedziala ze to jej pierwsze dziecko i wczesniej nie miala z takimi maluchami doczynienia to jej wszystko powiedziala, pokazala, przez jakis czas przychodzila tez do domu badac malego, mierzyc, wazyc, jak Anita miala pytania to ta jej odpowiadala, pomagala kapac dziecko itp
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 14:11   #2058
Aguśkaa83
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28670967]Aguśka, ja nie napisałam, że jest to zgodne z prawem [/QUOTE]
wiem ze nie napisalas.
Ale odnioslam sie do tego co napisalas, "ze sa u nas takie panstwowe szpitale w ktorych tego wymagaja" ze jesli takowe sa nie maja prawa wymagac uczestnictwa w szkole rodzenia zeby rodzic z osoba towarzyszaca..
Cytat:
nie mozna przedobrzyc z kwasem foliowym.
Jesli masz go w witaminach to nie ma co lykac dodatkowo.
Odnosnie prenatalu sa rozne rodzaje i w roznym etapie ciazy je sie bierze, pani z apteki nie miala racji, a Ty moglas spokojnie jej to oddac.
Cytat:
to zalezy jak sie czujesz po porodzie i jak sie czuje Twoje malenstwo.
Ja po porodzie wstalam od razu po odlezeniu tych 2 godzin i poszlam sie wykapac chociaz krecilo mi sie w glowie...
malego po porodzie zabrali mi na ogrzanie do inkubatorka.
Jednak jak sie ogarnelam poszlam go zobaczyc i pielegniarki z noworodkow powiedzialy ze przyniosami go wieczorem zebym sie nim nacieszyla no i wtedy wszystko kolo maluszka robilam sama. Ale na noc mi go zabraly chociaz nie musialam go dawac bo czulam sie w miare dobrze jednak lepiej zeby to pierwsza noc odespac a z dzieckiem to nie ma spania. Potem juz go mialam caly czas.
SZYMONEK

Stary 2011-08-10, 14:12   #2059
mag_99
Rozeznanie

Cytat:

A mialas badania krwi? Moze masz duze niedobory ...
Miałam i wszystko ok, no trochę hemoglobina za mała 11,9 przy normie od 12, mój gin uważa, że w foliku jest za mało kwasu foliowego i dlatego kazał mi brać 3 tab. na raz. Potem wypisał mi ten inny kwas i powiedział, że tego to mogę w sumie pół tabletki brać, ale one są takie małe, że za bardzo nie wiem jak je dzielić
Ponadto wyczytałam, że nadmiar kwasu foliowego wydalany jest z moczem, więc lepiej chyba brać więcej niż mniej.

a ja rosnę i rosnę
Stary 2011-08-10, 14:14   #2060
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Polozna jest od tego zeby wszystko Ci pokazac. Owszem dadza Ci dziecko abys je poznala, oswoila sie z nim, sprobowala przystawic do piersi, ale powinny Ci tez pokazac jak sie przewija, karmi, ubiera, kapie. Nikt nie rodzi sie alfa i omega

A boi sie chyba kazda z nas ja mam jakis spokoj w sobie, ze jak dziecko juz bedzie to jakos to sie ulozy, bo poki co nie wiemy czego sie spodziewac, czy dziecko bedzie spokojne czy moze beda kolki czy inne problemy, a jak juz bedzie to bedzie
ok dziękuję za odpowiedź

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-08-10, 14:16   #2061
Karo89
Zakorzenienie

Baba w tej aptece mnie wkurzyła, bo chciała zrobić ze mnie kretynkę, że niby tylko nazwą się różnią...
no nic, łykam póki to co mam i czekam cierpliwie na wizytę u swojej lekarki, zobaczymy co ona mi powie...
Głupia, mogłam przecież oddać i iść do innej apteki po te witaminy...

Stary 2011-08-10, 14:18   #2062
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28671442]Jolu, a dziecko jest twoje czy położnej?

Ty karmisz, przewijasz, przebierasz - pielęgniarki noworodkowe kąpią (biorą na badania i tak dalej). Ja rodziłam w prywatnym, tam też na noc mogłam oddać małą do pielęgniarek, i one wówczas karmiły butelką. Skorzystałam przez 3 noce po cc z tego, bo ciężko się wstawało.

W sali miałam też wanienkę, jakby mała się sfajdała aż tak, że trzeba wykąpać. Ale nie korzystałam
[/QUOTE]

Moje, ale jak ja nigdy tego powiedzmy nie robiłam to skąd mam wiedzieć??

Ja akurat mam taki przypadek, że mam młodszego brata obecnie ma 10lat i jak był mały to go przewijałam, karmiłam z butelki itp. więc coś pamiętam...

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
to zalezy jak sie czujesz po porodzie i jak sie czuje Twoje malenstwo.
Ja po porodzie wstalam od razu po odlezeniu tych 2 godzin i poszlam sie wykapac chociaz krecilo mi sie w glowie...
malego po porodzie zabrali mi na ogrzanie do inkubatorka.
Jednak jak sie ogarnelam poszlam go zobaczyc i pielegniarki z noworodkow powiedzialy ze przyniosami go wieczorem zebym sie nim nacieszyla no i wtedy wszystko kolo maluszka robilam sama. Ale na noc mi go zabraly chociaz nie musialam go dawac bo czulam sie w miare dobrze jednak lepiej zeby to pierwsza noc odespac a z dzieckiem to nie ma spania. Potem juz go mialam caly czas.
a czy ze szpitala można wyjść wcześniej czy trzeba siedzieć te 3dni??

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-08-10, 14:23   #2063
kumkura
Rozeznanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28671442]Jolu, a dziecko jest twoje czy położnej?

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

Emigra, raczej nie położna, tylko pielęgniarka noworodkowa pokaże. Położna ew. pokaże, jak dostawiac do piersi.

No i często jest tak, że same z siebie nie powiedzą (bo w sumie racja, skąd mają wiedzieć, co kobieta chce wiedzieć?), tylko trzeba pytać, pytać, pytać.[/QUOTE]
No to u mnie było gites Rodziłam sn, dzieci były na sali z matkami oczywiście, ale pielęgniarki przebierały je po kąpieli(co rano), zmieniały pieluchy( u nas tetra), zawijały w rożki i dopiero wtedy nam podawały Jak któraś chciała, to sama zmieniała pieluchę( matka), ale zazwyczaj to pielęgniary zmieniały, bo szkoła zawijania tetry i rożków nie jest taka łatwa No i obowiązkowo przylatywały jak dzieci płakały dłużej/ Wtedy doradzały, co robić.Uczyły przystawiać do piersi, odbijać itd. Rodziłam w małym miejscowym szpitalu i gdyby nie to, że nie mają znieczulenia przy sn, nazwałabym go super szpitalem A po 20 godzinach męczarni skurczowych o znieczuleniu marzyłamA tu klops/
Z tego co pamiętam, 2 doby po porodzie musisz być( w tym czasie dziecko ma szczepienia, Ty dochodzisz do siebie). Ja bardzo chciałam wrócić do domu, a teraz z chęcią zostanę dłużej

Edytowane przez kumkura
Czas edycji: 2011-08-10 o 14:26
kumkura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 14:26   #2064
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
a czy ze szpitala można wyjść wcześniej czy trzeba siedzieć te 3dni??
w kazdym szpitalu jest inaczej, przewaznie jest to conajmniej 3 dni. Jednak czasem sie to przedluza, wtedy gdy np pzrzedluza sie u dziecka fizjologiczna zoltaczka. Tak bylo w moim przypadku, dodatkowo 2 dni musialam zostac w szpitalu z malym bo musieli go naswietlac.
SZYMONEK

Stary 2011-08-10, 14:33   #2065
Konto usunięte

Jolu, po to między innymi jest SR - aby się dowiedzieć No, ale skoro twardo obstawiasz, że nie chcesz iść.

Córa się obudziła i się chichra do czegoś, hehe. Może mi humor poprawi
Stary 2011-08-10, 14:42   #2066
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28672197]Jolu, po to między innymi jest SR - aby się dowiedzieć No, ale skoro twardo obstawiasz, że nie chcesz iść.

[/QUOTE]

Nawet jak bym chciała to musiałabym wydać majątek a nie stać mnie sam dojazd jest bardzo drogi bo do miasta mam spory kawałek.

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-08-10, 14:44   #2067
aaagga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość
Miałam i wszystko ok, no trochę hemoglobina za mała 11,9 przy normie od 12, mój gin uważa, że w foliku jest za mało kwasu foliowego i dlatego kazał mi brać 3 tab. na raz. Potem wypisał mi ten inny kwas i powiedział, że tego to mogę w sumie pół tabletki brać, ale one są takie małe, że za bardzo nie wiem jak je dzielić
Ponadto wyczytałam, że nadmiar kwasu foliowego wydalany jest z moczem, więc lepiej chyba brać więcej niż mniej.
Słuchaj, może dlatego musisz mieć większą dawkę, że już wcześniej poroniłaś? tak profilaktycznie?

Na necie znalazłam coś takiego : "kobiety, które urodziły już dziecko z wadą cewy nerwowej lub których taka wada wystąpiła w rodzinie, potrzebują większej dawki kwasu foliowego - 4 mg" oraz "Większa dawka kwasu foliowego potrzebna jest także przyszłej mamie przyjmującej leki przeciwpadaczkowe lub chorej na cukrzycę"
aaagga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 14:50   #2068
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
Słuchaj, może dlatego musisz mieć większą dawkę, że już wcześniej poroniłaś? tak profilaktycznie?

Na necie znalazłam coś takiego : "kobiety, które urodziły już dziecko z wadą cewy nerwowej lub których taka wada wystąpiła w rodzinie, potrzebują większej dawki kwasu foliowego - 4 mg" oraz "Większa dawka kwasu foliowego potrzebna jest także przyszłej mamie przyjmującej leki przeciwpadaczkowe lub chorej na cukrzycę"
eeee nie wiem być może, a może po prostu mój gin chucha na zimne woli dać mi więcej niż mniej kwasu, nie zastanawiałam się dlaczego mam aż tyle

a ja rosnę i rosnę
Stary 2011-08-10, 14:51   #2069
Konto usunięte

Jolu, ale SR są też darmowe Trzeba poszukać.
Stary 2011-08-10, 14:54   #2070
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28672685]Jolu, ale SR są też darmowe Trzeba poszukać.[/QUOTE]

tak może nawet jak by była darmowa czy płatna (może i było by mnie stać) to i tak wydatek na paliwo w oby dwie strony na każde spotkanie to wielokrotność płatnej szkoły więc niestety nie ma takiej opcji.

MICHAŁEK

WYMIANA
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości