|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Najfajniejszy tytuł nowego wątku to... | |||
| Gwałtu rety, widać główkę! Pędem czas na porodówkę. |
|
30 | 49,18% |
| Wrześniowe dzieciaczki się wypakowują, październikowe nadal w brzuchach buszują. |
|
6 | 9,84% |
| Ciąży minęły długie miesiące, na świat się szykują jesienne brzdące. |
|
30 | 49,18% |
| Wraz z pierwszym szkolnym dzwonkiem opuszczają brzuchy wrześniowe brzdące. |
|
2 | 3,28% |
| Czas tak szybko leci, zaraz urodzimy cudne dzieci. |
|
3 | 4,92% |
| Czas tak szybko leci, zaraz urodzimy jesienne dzieci. |
|
3 | 4,92% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 | |||
|
kosmitka
|
Dot.: Coraz bliżej do jesieni, która wiele w życiu zmieni. Mamy IX/X 2011.
Znowu zjadło mi część cytatów.
Cytat:
![]() Cytat:
.Zagońcie mnie do prasowania .---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- Oj, ktoś tu się wypycha na czoło peletonu... Cytat:
|
|
|
#1982 | ||
|
Zakorzenienie
|
kupiłaś
![]() A kiedyś znajomemu na pożegnanie z pracy kupiliśmy (ja wybierałam ) TAKIEGO - prosty i elegancki, też się wszystkim podobałCytat:
![]() Cytat:
- no widzę, że u nas niezły wyścig porodowy się zaczął
|
||
|
|
|
#1983 |
|
Zakorzenienie
|
Ancia chyba każda z nas się boi jak to będzie. Czy sobie poradzimy itp. Mnie przeraża fakt, że gdyby co nie mam nikogo na kogo mogłabym liczyć z pomocą... Mąż do pracy, a ja zostanę sama z żabką. Ale wiem, że sobie poradzę (tzn. wierzę w to ogromnir), bo przecież tak bardzo chciałam tego maluszka i już tak bardzo ją kocham...
Stoktotka - no to tak akurat na pełnię ja już bardzo chciałabym koniec sierpnia .... i chciałabym urodzić ... Edytowane przez agnieszka 0605 Czas edycji: 2011-08-11 o 15:12 |
|
|
|
#1984 |
|
kosmitka
|
Archi Fossile są faaajne, może sobie jakiś kupię wreszcie. Teraz i tak nie miałam do tego głowy.
A nowe łóżka, a już szczególnie brzuch, plecy, noga męża itd. są ogólnie najwygodniejsze. ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- A ta pełnia to kiedy się zaczyna? ---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Aga Ty taka ciepła i cierpliwa jesteś (chyba), ja nerwus. O Ciebie jestem spokojna, ze mną będzie pewnie róznie.
|
|
#1985 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do sprzedającego to jeśli sobie zastrzegł w opisie "o mnie" że wysyła paczki np. w ciągu tygodnia to nic na to nie poradzisz. Nie denerwuj się niepotrzebnie, paczka przyjdzie w swoim czasie Cytat:
![]() Cytat:
![]() u mnie też ponoć wszystko wysoko i wyzamykane. Też mam na 1września nast wizytę ![]() Cytat:
![]() Z tą bluzą to Ci powiem, że miałam fuksa bo w tym smyku była jedna jedyna a w innych jak chodziłam nie widziałam wcale. Widać przeznaczenie czy cuś ![]()
|
|
#1986 |
|
Zakorzenienie
|
pełnia chyba 12, a dzieciaczki rodzą się zazwyczaj 2-3 dni po pełni
Ancia z tą moją cierpliwością to różnie pewnie kazda z nas będzie miała chwile słabości i zacznie panikować, ale co tam... damy radę!! I ja w to cały czas wierzę ogromnie. Siła podświadomosci jest ponoć nieoceniona |
|
|
|
#1987 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A z ta miarą to oni sa bezbłedni, jak ona niby moze zmierzyc dziecko.....przeciez rentgena nie ma w oczach. Mnie taka przyjemnosc spotkała raz ![]() A jakie znieczulenie planujesz wziac? |
|
|
|
|
#1988 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- A ja sie chyba zbuntowałam. Bo już nie mogę patrzeć na te różowe rzeczy na all dla dziewczynek i szukam zestawów ubrań ale dla chłopców Tam jest więcej takich fajnych kolorowych...
|
|
|
|
|
#1989 | ||
|
Wtajemniczenie
|
hejka mamuśki
znowu muszę nadrabiać ale dajecie czadu![]() Cytat:
![]() Co do drętwienia dłoni to ja tak mam ostatnimi czasy po nocy, jak się obudzę, to ciężko mi je do końca zgiąć, ale tłumaczyłam sobie, że to może od wody, w końcu przy tym remoncie często coś sprzątam, myje itd. ale skoro więcej tak ma to pewnie jakaś dolegliwość ciążowa Cytat:
![]() Kleszcze są używane jeśli dziecko jest już w kanale rodnym, ale jest tak ustawione główką, że nie chce wyjść, a z drugiej strony jest już tak nisko że nie da rady zrobić cesarki
|
|
|
#1990 |
|
Zakorzenienie
|
Ancia komoda dla Ciebie
jak mówię nic specjalnego, jest dość zniszczona, przydałoby się ją trochę przytrzeć i polakierować.. może kiedyś![]() a jeszcze Wam powiem co mój mężu wczoraj zrobił- składaliśmy i segregowaliśmy "wiekowo" te ost ciuszki z all. I przy takim pajacu polarkowym wziął go, połozył sobie na ramieniu, przytulił do niego i mówi, że tak będzie usypiał córeczkę i już się nie może doczekać
|
#1991 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, żeby reszta poszła już zdecydowanie szybciejCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
dobra zmykam robić obiad, a jak znajdę chwilę to opiszę co wczoraj mówili na SR
Edytowane przez Martusiaaa21 Czas edycji: 2011-08-11 o 16:15 |
||||||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1992 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny to pobieranie na HBS wyszło mi wątpliwe
|
|
|
|
#1993 |
|
Wtajemniczenie
|
hmm a co to jest to HBS?? Ja to dopiero mam robić.
|
#1994 |
|
Zakorzenienie
|
ja bym powtórzyła, najlepiej w innym laboratorium
---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ---------- hbs to jest antygen żółtaczki typu B, czyli czy jestes nosicielką wirusa typu B |
|
|
|
#1995 |
|
Rozeznanie
|
ja nie robię, bo byłam szczepiona
|
#1996 |
|
Zakorzenienie
|
Cotka to najlepiej powtórzyć wynik, skoro wątpliwy
|
#1997 |
|
Zakorzenienie
|
Też byłam...
Tzn bardzo dawno temu, ale jednak. ---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Mówicie? Mam niby 1,0 a powinno się mieścić pomiędzy 0,1-1 czy jakoś tak. Chyba faktycznie jutro pojadę zrobię to gdzieś indziej. |
|
|
|
#1998 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1999 |
|
Zakorzenienie
|
To ty widzę masz świeższe te badania. Ja miałam robione takie szczepienie w szkole podstawowej albo gimnazjum...
Dziwne Idę jutro do innego laboratorium.
|
|
|
|
#2000 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale miałam dziś zalatany dzień, byłam w pracy na chwilę, po sklepach pojeździłam, szukałam jakiejś fajnej ławy i stolika pod RTV i dupa, nic mi się nie podoba, albo nie ma tego co ja chce:/ później brat z rodzinką wpadli na kawę i tak dzionek minął po obiedzie musimy skoczyć do praktikera kupić szafkę i umywalkę i na "budowę"![]() No więc wczoraj na SR mieliśmy o porodzie: Poród składa się z 3 faz: 1 faza u pierworódek trwa od 9-15h szok i w tym czasie czeka się na to 10 cm rozwarcie, można chodzić, przyjmować różne pozycje aktywnego porodu, leżeć, skakać na piłce, ogólnie robić wszystko, zeby się rozwarcie powiększyło i jak łagodzić ból podczas skurczy. Jeśli już mamy to 10cm rozwarcie to druga faza porodu która trwa ok. 2h to są te skurcze parte, w czasie którego rodzimy dziecko i 3 faza ok 30min gdy rodzimy łożysko Wiecie ja myślałam, że w czasie porodu to się tylko leży i czeka na skurcze i prze, a to tyle godzin trwa zanim będzie ten właściwy moment w którym dziecko wyskakuje ![]() Ogólnie położna mówiła, żeby nie panikować, gdy mamy te skurcze przepowiadające, radzi, zaleca aby właśnie wziąć kąpiel relaksującą, żeby się uspokoić i jeśli to są tylko przepowiadające to miną i wtedy iść spać.Jeśli to już te skurcze to wtedy są co 3-5 min i się nasilają i dopiero wtedy śmigamy do szpitala. Mówiła, że u pierworódek wszystko dzieje się z aurą, gdyż w sumie nie wiemy co się będzie działo, jak zachowa się nasze ciało, że mamy myśleć pozytywnie, jeśli się nastawimy dobrze to może to złagodzić nasze bóle. Ogólnie przy porodzie rodzinnym możemy sobie wziąć jakąś muzyczkę uspokajającą, wszystko co nas zrelaksuje. No i mówiła też że u pierworódek w 99% następuje niestety nacięcie krocza że rzadkością jest, iż dziecko rodzi się bez nacinania i że na pewno się szybciej goi niż pęknięcie. CO do lewatywy i golenia to jest na życzenie, czyli nie zmuszają ale zalecają i poród rodzinny niby darmowy, ale za ubranko dla taty płaci się 100 zł![]() U nas w szpitalu rodzi się w koszuli, którą oni dają, później ewentualnie można ubrać swoje, ciuszki dla dziecka też dają, także nie trzeba brać swoich. Mówiła też żeby zabrać sobie przynajmniej jeden taki gorszy ręcznik do umycia się po porodzie, który później zwyczajniej będzie można wyrzucić. To tyle jak mi się coś przypomni to dopisze ![]() Buźka spadam bo mąż przyjechał
Edytowane przez Martusiaaa21 Czas edycji: 2011-08-11 o 17:13 |
|
|
|
|
#2001 |
|
Raczkowanie
|
witam dziewczyny,
terminy zblizaja sie jak szalone, jeszcze chwila momemt a pojawia sie pierwsze bobaski. mam ostatnio problem z internetem w domu a w pracy to tez tak nie moge na nim wisiec caly czas i tak probuje was nadrabiac. zostato mi jeszcze 34 pracujace dni. juz zaczelam odliczac. nie chce mi sie juz pracowac jak nie wiem co. ktoras z was jeszcze tez pracuje? jesli chodzi o mierzenie brzucha miara krawiecka to w UK tylko w taki sposob mierzy sie czy dziecko rozwija sie zgodnie z planem. pomimo tego ze moj brzusio rosnie tak jak powinien to uwazam ze jest to troche takie mierzenie na oko i powinno robic sie jeszcze jedno usg.
|
#2002 | |
|
Zadomowienie
|
złamało mnie spanie i się kimnełam...co ja w nocy będe robić? Córa była na hulajnodze wróciła z obdartym prawym kolanem-jaka matka taka córka - tydzień temu wytrąbiłam się na chodniku i mam piękną dziure w prawym kolanieCytat:
.... i naszło mnie na zakupy Ancia- a jakie szukasz wieszaczki? Może coś takiego: http://allegro.pl/wieszaki-dzieciece...752341351.html Agnes-brawa za udaną wizyte i skończony 36 tydz. ![]() Cotka- powtórz sobie gdzie indziej, wg tego co piszesz to mieścisz się jeszcze w granicach? Anuśka, Madzialena_Lublin-jak po wizycie? Anetika, Stokrotka- za wizyty
|
|
#2003 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Witam się po długiej nieobecności. Podczytywałam Was w telefonie, ale nie dalam rady odpisać, bo mi wyskakiwał ciągle błąd java (najprawdopodobniej wizaz nie jest przystosowany do netu w komórce ).Tenaya24 dla córeczki.Wszystkim mamusiom, które mialy wizyty gratuluję ![]() Anciaahk śliczne ubranka , więc All omijam szerokim łukiem![]() Cytat:
Cytat:
To jest druga opcja wydania państwowych pieniędzy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jak lateks, to tylko naturalny, czyli cena dla mnie z kosmosu. A na All sprzedają gł. lateks syntetyczny, równie drogi. ---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Cytat:
. Z tego porodu pamiętam najbardziej ból nóg (i śpiącego na kanapie małża, który bezczelnie śmiał drzemać, zamiast chodzić za mną w kółko po pokoju )
|
||||||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2004 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() no ja w weekend będę miała donoszoną..bo tu liczą,że musi być 37 i 1.. czyli początek 38tyg. wtedy już nie jest wcześniak kochana...chyba w każdej z nas jest taki stres. ja tu mam tylko męża.. rodzinka w pl, więc ewentualnie telefonicznie mogę podpytać.. ale cały czas sobie mówię...że skoro tyyle kobiet daje radę,to ja też dam! w sumie nie kupowałam stert gazet..ale mam kilka m jak mama (w tym jest dodatek o karmieniu piersią) i sobie zaginam rogi na stronach o pielęgnacji,kompieli,itp. .. jak co to będę zerkała tam. no i wtedy napewno forum stanie się nieocenione Cytat:
też mamy ten materac Cytat:
najlepsze,że jak mnie po brzuchu macała to mala się tak tyłkiem wypięła,że aż się zaczęła śmiać ta położna ![]() ja epidrural.. Cytat:
Sara ma przykaz od taty posiedzieć do 22... zobaczymy ![]() położna powiedziała,że jest to możliwe..mam leżeć i się oszczędzać ile się da..to może i posiedzi nawet ciut dłużej.. ale co moja gwiazda ma w planie..tego nie wie nikt ![]() na to wygląda... ciekawe kto pierwszy się posypie ![]() Cytat:
|
|
#2005 | |
|
Zakorzenienie
|
Kapka, no własnie chyba nie.
Coś mi się powaliło. Na tej kartce w ogóle nie ma żadnych liczb z tego badania, jedynie norma i jakaś tam krótka notka... ---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2006 |
|
Zadomowienie
|
To jeszcze napiszę co u mnie. Mam już wszyściutko kupione, nawet komodę
. Pochowałam do niej ciuszki, chociaż jeszcze w reklamówkach, bo boję się, że przejdą zapachem nowości .Torba do szpitala leży spakowana (w ostatnim momencie dorzucę kartę ciąży i nasze dowody osobiste). Jeszcze włożę szlafrok, bo właśnie się suszy. Spakowałam też ciuszki na odbiór Leośka ze szpitala. Materac się wietrzy na słonku, bo również pachnie nowością. Termin za 40 dni, ale jakoś teraz czuję się pewniej. We wtorek spróbuję dostać się do swojego gina, ale po jego 4-tyg. nieobecności może mieć natłok pacjentek .W sobotę wyjeżdżamy na długi weekend: basen, kajaczki, kort tenisowy, plaża nad w miarę czystym stawem. Myślę, że młode z małżem się wyszaleją, a ja... będę się musiała oszczędzać .
|
|
|
|
#2007 |
|
Zadomowienie
|
Z tymi godzinami faz porodu to nie do końca się zgadzam.Jak dla mnie to kwestia indywidualna rodzącej.Ja rodziłam 22 godz. a moja koleżanka-pierworódka 2 godziny
, fakt, różnica była taka,że ona pojechała ze skurczami na porodówke, a ja nawet nie wiedziałam co to skurcz -tylko wody mi odchodziły, tak więc różnie to może być...Caltea- jak tam synek? Ide na spacer z psiakiem...do wieczora ..
powrót do zdrowia..marzenia zaczekają LIVE,LOVE,LIFT. Edytowane przez kapka Czas edycji: 2011-08-11 o 17:37 |
|
|
|
#2008 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u nas mówiła, ze pierwsza faza to na poczatku nie czuć aż tak mocno, ze druga faza max 2 h trwa, jak się nie urodzi to cc robią. a co do nacinania - starają się chronić, nie robią tego na "dzień dobry" wszystkim, ale lepiej naciąć, niż popękać. no do szpitala jechac jak regularne skurcze co 4-5 min ( regularne czyli przez ok 1h-2h)
|
|
#2009 |
|
Zakorzenienie
|
stokrotka u nas w pl też od 37+1 jest donoszona, czyli ja muszę wytrzymać jeszcze 2 tyg licząc od jutra
a Tobie zazdroszczę, bo już dzieciątko gotowe do wyjścia i jakby coś się zaczęlo dziać to tylko się cieszyć. A wiesz ile waży mała???---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- A Małogosia to dziś była?? |
|
|
|
#2010 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak masz wątpliwości..to dla swojego spokoju powtórz badania Cytat:
gratki za organizację fakt...człowiek spokojnieszy jak już tak bardziej gotowo się robi ![]() Cytat:
a ja..może też jeszcze 2tyg będę małą nosiła.. chociaż smieje się że do 22 zaciskam nogi...a potem pije hektolitrami herbatę z liści malin i biegam po schodach ..w dół...w górę będę windą wracała usg nie miałam teraz... ale jakoś miałam chwilę po 20 lipca.. to mała miała 2 kg 30g... lekarz powiedział..że jak ponoszę z 3-4 tyg to spokojnie 3 kg będzie miała.. więc teraz pewnie coś koło 3 ma.. może przebije 3 do porodu.. A GDZIE MAŁGOSIA?? mam pytanko... jak macie materace gryka ,pianka,kokos..to której str.będziecie na początek używać?? kokosa czy gryki ?? gdzieś kiedyś czytałam co lepiej..ale nie pamiętam wogóle
Tyś taka bezbronna, maleńka, w kołysce splecionej z mych ramion, a kiedys sie do mnie uśmiechniesz i powiesz mi czule: "mamo" Edytowane przez stokrotka_ Czas edycji: 2011-08-11 o 17:55 |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:43.

Dostałam skierowanie na ostatnie badania przed porodem i zrobił mi wymaz na tego nieszczęsnego paciorkowca. Następna wizyta dopiero 1 września, mój gin też nie praktykuje wizyt co tydzień w końcówce ciąży, sam mówi, że nie ma sensu mnie "ganiać" skoro wszytko jest bardzo dobrze. Oczywiście, jak coś będzie się działo, albo będę miała jakieś pytania czy wątpliwości mam przyjść wcześniej
.
.
DO PORODU...

) 
czy ja jestem wymagająca?? Skoro wpłacam pieniążki od razu po kliknięciu kup teraz to dlaczego sprzedawca nie może na drugi dzień nadać paczki, tylko musi się to ciągnąć tydzień

, żeby reszta poszła już zdecydowanie szybciej

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
złamało mnie spanie i się kimnełam...co ja w nocy będe robić?
mój ginek nie ma takiego sprzetu
a Tobie zazdroszczę, bo już dzieciątko gotowe do wyjścia i jakby coś się zaczęlo dziać to tylko się cieszyć. A wiesz ile waży mała???