|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1111 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2
Skoro rozmowa o pasach trwa ja też się wypowiem jak ja to widzę.
Moje 'włażenie' na pasy skończyło w momencie kiedy zdałam prawo jazdy. I to kiedy mogę wejść na pasy i przejść zależy od tego gdzie jest to przejście i jak daleko jest auto. Kiedyś miałam to w tyłku, przełazilam kiedy mi się chciało. Ale odkąd mam prawo jazdy - wyznaje zasade jaka jest u nas na kartach postojowych w mieście. Wychodząc z AUTA jesteś pieszym więc nie utrudniaj ruchu innym kierowcom. (*) jak mam czas i jestem na mieście to stoje przy pasach i czekam aż się kierowca zatrzymie (zazwyczaj jest to Pan) a pod TIRY nie podłaże.
Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile Kid Cudi Edytowane przez Bayje Czas edycji: 2011-08-11 o 19:26 |
|
|
|
#1112 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- Cytat:
1. droga z pierwszeństwem jest pusta 2. przejście dla pieszych jest puste (i tutaj najczęściej dochodzi do wypadków) |
||
|
|
|
#1113 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
||
|
|
|
#1114 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1115 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie to wchodzenie na jezdnie nie jest wcale takie proste oczywiste, z kilku powodów z życia wziętych;
przejście, widzę idzie grupka młodych ludzi, zwalniam, za mną koleś w audi dostaje szału i wyprzedza mnie na przejściu, prawie rozjeżdżając młodych. lub inna sytuacja; przejście dla pieszych, staruszka w ostatniej chwili wpada na jezdnie, ostre hamowanie, samochód z tyłu ledwo się zatrzymał przede mną - sekunda i by mi się wbił w tyłek. nie wiem mnie uczono w ten sposób; przede wszystkim uważamy na pieszych bo z założenia nie znają zasad i przepisów ruchu drogowego. ale to pieszemu łatwiej się zatrzymać niż samochodowi (i to nie jednemu) więc te uprzejmości powinny być w granicach rozsądku. i z ręką na sercu - zatrzymuję się na przejściu, owszem, często, ale nie jest to zawsze. |
|
|
|
#1116 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o pieszych zachowujących się jak święte krowy, często jestem świadkiem takiej sytuacji: Samochód ma zieloną strzałkę w prawo, tuż za skrętem są pasy, piesi mają czerwone, więc samochód powoli sobie skręca. W momencie, jak już jest na pasach, zmienia się światło dla pieszych na zielone, więc piesi sruuuu całą zgrają pchają się na jezdnię. Auto oczywiście zatrzymuje się w połowie pasów i kierowca jeszcze zostaje zwyzywany.
|
|
|
|
#1117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1118 |
|
Rozeznanie
|
Muszynianka, zgadzam się z Twoją wypowiedzią, chodziło mi bardziej o porownanie kultury i przepisów polskich do np szwedzkich. Jak pisałam - w Szwecji kierowca zatrzymuje się "z definicji" przed przejściem gdy widzi pieszego zbliżającego się do przejścia. Dzieki temu pieszy czuje sie pewnie i nie musi "tańczyć walca", cofać się, stawać na środku bo WIE że żaden debil nie śmignie mu przed nosem drugim pasem. A przynajmniej ja tego doświadczyłam i wiem to od zaprzyjaźnionych Szwedów. W Polsce to nie takie oczywiste. Chciałam tylko podkreślić tę różnicę.
I mimo że jestem w 9 na 10 przypadków kierowcą a nie pieszym, to wkurza mnie takie generalizowanie że piesi to debile. Kierowcy wcale nie sa od nich mądrzejsi uważam, że w Polsce relacja - pieszy - kierowca, kierowca - rowerzysta czy kierowca - kierowca po prostu lezy i kwiczy. Z braku kultury i chęci do przestrzegania przepisów. Gdyby piesi mieli pewność że kierowcy się zatrzymają, nie robili by cyrków z cofaniem się albo stawaniem na przejściu zapewne.
|
|
|
|
#1119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mimo że prawko mam dopiero od roku, to samochodem poruszam się prawie codziennie... Nie wiem jakim cudem niektórzy mają prawo jazdy
|
|
|
|
|
#1120 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A to zielone jest jakoś oznakowane? Że jest warunkowe? Bo ja jak widzę zielone to zakładam, że inni mają czerwone... Cytat:
|
||
|
|
|
#1121 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No rozumiem i współczuję, ale no czasem tak bywa. Jeśli chodzi o pieszych zachowujących się jak święte krowy, często jestem świadkiem takiej sytuacji: Samochód ma zieloną strzałkę w prawo, tuż za skrętem są pasy, piesi mają czerwone, więc samochód powoli sobie skręca. W momencie, jak już jest na pasach, zmienia się światło dla pieszych na zielone, więc piesi sruuuu całą zgrają pchają się na jezdnię. Auto oczywiście zatrzymuje się w połowie pasów i kierowca jeszcze zostaje zwyzywany. --> to chyba normalne że piesi idą na zielonym? :/ Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-08-11 o 19:40 |
|
|
|
|
#1122 |
|
Zakorzenienie
|
Tak normalnie tylko PIESI widzą, że obok się auto zatrzymują(czyli pojawiło się czerwone światło) i nie czekają zanim U NICH przełączy się na zielone światło a już 'przelatują' przez pasy.
(*) przejście na czerwonym świetle chyba mandat 50 zł -myle się ?
|
#1123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:A...r04pvAEVtIp1CQ tak wygląda czyli teoretycznie można jechać ale najpierw musisz zatrzymać pojazd i upewnić się że nie wjedziesz na kogoś ;-p (może niektórzy mylą z bezkolizyjnym?) Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2011-08-11 o 19:45 |
|
|
|
|
#1124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No rozumiem, ja czekam na zielone i wtedy normalnie przechodzę, więc nie mam tego problemu ![]() lecz przyznam, że kiedyś prawie przejechałby mnie samochód, ale to dlatego, że obok siebie mam ruchliwą ulicę i nie ma świateł, choć wg mnie powinny .. i tylko pasy . no to patrzę w prawo , w lewo, nic nie było, idę , a tu nagle auto, no i mało brakowało, żeby nie przejechało mnie. Ale winy mojej nie było, ja się obejrzałam, to auto jechało w ogołe za szybko mając wszystko w dupie. W sumie kiedyś na tej drodze przejechana została dziewczyna , widziałam z daleka, coś strasznego . |
|
|
|
|
#1125 |
|
Zakorzenienie
|
słuchajcie, a jak się zachowujecie w sytuacji gdy jako piesi macie czerwone światło a nigdzie (jak okiem sięgnąć) nie jedzie żadne auto - jezdnia pusta - można wtedy przechodzić czy twardo trzeba stać i czekać na zmianę światła? ja się przyznam że jak jestem sama o przechodzę, ale jak z dzieckiem to twardo stoimy i czekamy na zielone
|
#1126 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
A cottoncandy chyba chodziło o zielone, po prostu. NibyNic, o piątej rano będę stała na czerwonym na osiedlowej uliczce. Zawsze. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-08-11 o 19:47 |
||
|
|
|
#1127 |
|
Zakorzenienie
|
kurde jak ktoś pomyli takie światła z .. warunkowymi to w 100 % kiedyś spotka 'wypadek' - i będzie aby tłumaczenie - miałam/em przecież zieloną strzałke XD
|
#1128 | |
|
Zakorzenienie
|
1000days bo to jest właśnie ta zielona strzałka = światła warunkowe, światła bezkolizyjne to też zielona strzałka ale trochę inna
![]() Cytat:
i piesi czasem też.
|
|
|
|
|
#1129 | |
|
Konto usunięte
|
Mucha, o tak napisała
Cytat:
Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-08-11 o 19:51 |
|
|
|
|
#1130 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
No i dlatego to pieszy musi uwazac bo to on zginie. Kierowcy nic nie bedzie, dostanie najwyzej mandat i punkty. Pieszy musi miec oczy w dupie i nie ma na to rady. To wrocmy znowu do tematu ulubionego matka przechodzaca przez pasy pchajaca najpierw wozek na jezdnie tak jakby kierowca widzac wozek mial pasc na kolana i szybciej sie zatrzymac. Bardzo popularne na mojej obwodnicy gdzie jest predkosc 90 dopuszczalna czy jakos tak, w kazdym razie i tak kazdy jedzie tyle.Co do powyzszych watpliwosci- chodzi o swiatla z jednolita lampa, bez strzalki, na takich piesi maja rownoczesnie zielone z samochodami, tylko samochody musza poczekac i ich przepuscic. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2011-08-11 o 19:52 |
||
|
|
|
#1131 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hm ja czegoś takiego nie widziałam, ale po dużych miastach tj np Gdańsk się samochodem nie poruszam bo dla mnie buspas, tramwaj, cztery pasy w centrum miasta = kongo i nie umiem się poruszać ![]() ale podejrzewam że coś takiego może być jak jest zła synchronizacja świateł ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1132 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze - nie doczytałam. Ale w tamtej sytuacji faktycznie 'piesi' dali dupy bo mogli poczekać dwie sekundy lub kierowca się zatrzymać.
Mnie tak uczono, że skoro jade na warunkowym to zapewne obok są pasy i piesi też mogą mieć zielone światło więc musze ich przepuścić a czasami to jest tak, że kierowca od razu się rozpędza pod 200 setki jakby na 'bezkolicyjnej' jechał Pójde się chyba ubezpieczyć do PZU albo gdzieś bo u mnie w mieście kierowcy nie wiedzą co znaczy warunkowe..
Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile Kid Cudi Edytowane przez Bayje Czas edycji: 2011-08-11 o 19:58 |
|
|
|
#1133 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszynianka, trochę nie rozumiem Twoje niezrozumienia. Oczywiście, piesi powinni mieć więcej ogłady, ale to działa w obie strony. Jest wielu nierozsądnych kierowców , jak i wiele nierozsądnych pieszych. Dlatego ja osobiście uważam na drodze. Dlatego tak samo kierowcy powinni uważać, bo zawsze może się trafić jakiś debil .. albo nawet dla przykładzie dzieci bawiące się koło drogi, bo nikt im nie powiedział, że to nie jest OK. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-08-11 o 19:59 |
|
|
|
|
#1135 | |
|
Konto usunięte
|
Przestałam szaleć na pasach po tym, jak byłam świadkiem wypadku samochodowego. Niestety ze skutkiem śmiertelnym. Dziewczyna młodsza ode mnie wpadła pod Stara (duży, budowlany samochód, który pędził z górki i nie zauwazył dziewczyny). Obecnie wolę postać te przysłowiowe 5 min na przejściu i się upewnić, czy jakiś artysta nie wyskoczy tuż przede mną.
Drażni mnie niesamowicie na dwupasmówce to, ze na jednym pasie auto się zatrzyma, piesi są w połowie przejścia a drugim pasem leci jak wariat i jeszcze się bulwersuje! * dla wielbicielek bmw to tylko przykład, chciałam zobrazować jak niektórzy zachowują się w "lepszym i szybszym" samochodzie Cytat:
Edytowane przez 1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c Czas edycji: 2011-08-11 o 20:01 |
|
|
|
|
#1136 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wiem że puste przejścia dla pieszych nocą są najbardziej zdradliwe - czerwone światło, pójdę sobie (najgorzej gdy to są trzy pasy...) a auta nocami jeżdżą szybciej i szybciej "wyrastają z ziemi"
|
|
|
|
#1137 |
|
Zakorzenienie
|
w przypadku tego przejścia gdzie ja nie czekam na zielone gdy nie jadą samochody jest tak, że tam ruch jest duży w godzinach tzw szczytu a tak to raczej pusto no i "widok" jest naprawdę "rozległy"
|
|
#1138 |
|
zawsze mam racje
|
a ja sie ludziom nie dziwie, ze jezdza jak jezdza. Bo wszystko oczywiscie wina predkosci, a dziury, koleiny, swiatla co 50 m to nie problem. Po co cos robic, dajmy ograniczenia do 40 i do przodu
![]() a jak policzylam ostatnio jakie sa roczne straty na paliwie spowodowane ta iloscia swiatel to sie we mnie zagotowalo.
|
#1139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale możliwe, że naprawdę jest bezpiecznie ja jak przeszłam tam na czerwonym to tylko dlatego, że miałam pewność, że mogę i nic się nie stanie gdyby było choć najmniejsze ryzyko, to nie zrobiłabym tego swoją drogą to bardzo mała uliczka, to też jakby nawet coś hipotetycznie jechało, to ja już bym przeszła. |
|
|
|
|
#1140 |
|
Zakorzenienie
|
nie mów mi takich rzeczy gdy paliwo niedługo osiągnie 5,5.............
ja chyba będę do Kaliningradu jeździła tankować samochód. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.

mimo że prawko mam dopiero od roku, to samochodem poruszam się prawie codziennie... Nie wiem jakim cudem niektórzy mają prawo jazdy