|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#39511 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Cytat:
Ale mogłam tego nie czytać, bo też nabrałam ochotę na taki szampon ![]() Korkociągi oddam w dobre ręce w zamian za skręt od nasady ale dziękuję
|
|
#39512 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanie, bo nigdzie nie znalazłam (jedynie jakis artykuł o ochronie włosów na basenie) i nie wiem, gdzie pytać...
Bo zwykle na wszelakie zajęcia fitness, bieganie, siłownię itepe wiązałam włosy w byle jaką, ciasną kitę i kosmyki przypinałam wsuwkami. A w sumie fakt, że tego kręcone włosy nie lubią, więc nie wiem, jak spiąć włosy na czas ćwiczeń? Tak, żeby nic nie uciekło i nie niszczyło? Jakieś rady albo link? |
|
|
|
#39513 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#39514 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#39515 |
|
Raczkowanie
|
O dzięki, w ogóle nie pomyślałam o warkoczach. Zaraz obejrzę tamten wątek
|
|
|
|
#39517 |
|
Wtajemniczenie
|
I moje początki
fotki przed #3735 i daję dzisiejsze po 4 myciach szamponem Joanna Naturia zielona herbata plus odżywka Gloria bo to udało mi się na szybkiego kupić.Plus olej lniany nałożony dwa razy.Włosy bez środków do stylizacji.Plus rady jak myć, osuszać, jak i na czym spać.Nie wiem czy uda mi się jeszcze bardziej wydobyć skręt ale powalczę.Też mam przyklap i nie sądzę by włosy chciały się kręcić od nasady . Na spokojnie muszę się zaopatrzyć w kosmetyki ![]() Fotki kiepsko wykonane nie miała niestety kogo poprosić o pomoc. Jeszcze raz dziękuję za rady
|
#39518 |
|
Rozeznanie
|
Witam
Przeglądam wątki dla kręconowłosych na bieżąco, część Waszych zaleceń wprowadziłam już w życie, bo postanowiłam w końcu je podkreślić. Moje włosy zawsze były sianowate, raz bardziej, raz mniej kręcone, obecnie są bardziej nawilżone, wycieniowane na całej długości, najkrótsze pasma są mniej więcej do skroni, najdłuższe prawie do łopatek. Problemem jest to, że tylko część włosów tworzy fale, zwykle są tylko powywijane na końcach albo całkiem się prostują, szczególnie pod wieczór. Z tego co zauważyłam, o dziwo dużo lepiej się podkręcają jak są dłuższe, ostatnie ścięcie na długość przed ramiona i obcięcie "tak, aby się bardziej kręciły" (słowa fryzjera) całkiem je rozprostowały, dopiero teraz zaczynają znowu się podkręcać. Wypadałoby je jednak podciąć i stąd moje pytanie: jak je wycieniować, żeby się znowu nie wyprostowały? Dodam, że najkrótsze pasma są całkiem proste, dopiero ok. 3 cm na końcu jest delikatny łuk, obcięcie ich krócej więc nie pomoże. Co do pielęgnacji do mycia używam zwykle szamponów z serii Joanny, olejowanie raz na tydzień/dwa (jojoba, oliwa z oliwek, kokos), z odżywek obecnie Joico K-pack, maskę bananową I Kallosa, do stylizacji żel Garniera, czasem serum John Frieda "Frizz Easy", czasem nałożę keratynę albo jedwab. Próbuję kombinować z dyfuzorem, plunkingiem itp. wciąż jednak włosy robią co chcą i w sumie dą tylko pozawijane. A przed ścięciem robiły się już takie ładne loki |
|
|
|
#39519 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#39520 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny dziękuję
|
|
|
|
#39521 |
|
sentimental animal
|
co mi się dzieje z tymi kłakami
![]() ![]() spałam dziś na satynowej poduszce i 0 puchu
|
#39522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko osoby z mocnym skretem zawsze beda miec loki jak Nusia i Wodnica. Czytalas post Wodnicy, ona nawet nie ugniata, nie musi, ma mocny skret wiec w jej przypadku pielegnacja szybko dala piekne efekty. Osoby ze slabszym skretem musza sie nauczyc jak nauczyc wlosy lepiej krecicsie, wlosy dobrze pielegnowane beda szybciej zapamietywac ulepszony skret ale jak sie zaprzestanie technik to znow bedzie co sie mialo. Oczywiscie to moja opinia, jednak genow sie nie oszuka. Dochodzi jeszcze sprawa tego co sie wlosom wczesniej zrobilo - rozjasnianie, farbowanie, prostowanie itp. Skret moze sie naturalnie polepszyc jak sie odstawi zabiegi niszczace wlosy, do tego dobra pielegnacja i wtedy owszem zdarza sie ze sie skret dramatycznie polepsza. Wlosy odrastaja, podcina sie zniszczenia i tak sie to odbywa. Plus sa wlosy ktore kreca sie lepiej jak sa dluzsze.
|
|
#39523 |
|
Raczkowanie
|
Na noc przypięłam sobie kłaki przy skalpie wsuwkami i resztę zostawiłam luźno z myślą, że rano będzie dramat.
Po przebudzeniu oczywiście jakieś niekształtne kluchy, więc potraktowałam spryskiwaczem, dogniotłam trochę Nivea FC, zrobiłam żel lniany i też dla testu trochę wgniotłam... I po prostu ![]() Jeszcze nigdy nie miałam taaaakich włosów. Nawet zrobiły mi się miejscami takie fajuśne sprężynki Tak się zajawiłam, że zapuszczam!
|
|
|
|
#39524 |
|
sentimental animal
|
no to chyba wreszcie muszę zrobić ten żel lniany
jak na razie nie znalazłam jeszcze idealnego stylizatora/reainimatora
|
#39525 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#39526 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
![]() pamiętam jak byłam w wieku przedszkolnym, to STRASZNIE chciałam mieć proste włosy i wymyśliłam że końcówki przypnę spinkami zeby były cięższe i się rozprostowały
|
|
#39527 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Po wczorajszych eksperymentach maskowych - tak pięknych włosów jeszcze nie miałam A teraz zapytanie - kupuję olej kokosowy na all, ale też widziałam na aukcjach Sprzedającego olejki do włosów Dabur - taka ich mnogość, że nie mogę się zdecydować xD Możecie coś polecić? Albo odradzić
|
#39528 |
|
Zakorzenienie
|
jestem po OMO.
I CO ? znów dzisiaj proste druty się zrobiły nie kumam... moze mi nie słuzy jakas z odzywek.... nie wiem... wczoraj piekne loki i fale a dzisaij jak bym je prostownicą przejechała... po myciu sama odzywka bylo to samo na drugi dzien po OMO tez.moze moje wlosy wolaly silikony?;/ ale i tak do nich nie wroce nie ma bata... nie ebde fundowac swoich wlosom czegos takiego.
|
|
#39529 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
Sądzę że to po prostu pogoda albo zły nastrój twoich włosów (wiem z autopsji że się zdarza
|
|
#39530 | |||
|
Zakorzenienie
|
gdzieś tylko czytałam, że on nie lubi nakładania na suche włosy i ja sama zawsze na zwilzone nakładam. Ale szczerze mówiąc nie próbowałam na suche więc na pewno nie wiem, jak zareaguje.
Cytat:
ja miewałam wcześniej, teraz już korkociągów raczej brak..Cytat:
![]() Cytat:
Aoirghe łuuuhu cieszymy się razem z Toba oby dalej coraz więcej sukcesów ![]() Natalcia żel lniany potrafi zdziałac cuda... na prawdę - znów skieruję do swoich własnych zdjęć tu sama zobacz. A to zdjęcia z początków pielęgnacji.
|
|
#39531 |
|
Zakorzenienie
|
Pochwalę się jednak
Włosy - Kallos Crema Latte + żółtko + miód + olej kokosowy Już po całej nocy przespanej w suchych włosach, zero porannej reanimacji, i po wycieczce przy wietrznej pogodzie. Jakość zdjęć nie powala
|
#39532 |
|
Zadomowienie
|
Witam! Czy można się przyłączyć?
Mam włoski cienkie, falujące po deszczu i przy wycieniowanych końcówkach. Ostatnio odkryłam, że po wgnieceniu w nie pianki lepiej falują. Jestem po trzecim myciu odżywką (najpierw Gloria emulsja, wczoraj Hegron fioletowa a dziś Isana z olejkiem babassu). Po umyciu zwinęłam w koszulkę, użyłam Nivea fc i trochę zgniotłam je palcami. Wstawiam fotki, co z tego wyszło. |
|
|
|
#39533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam krótki staż tutaj, jednak polecam porzucenie pianki(sama zrobiłam to jakiś rok temu ) na rzecz żelu lnianego - jak dla mnie efekt wizualny nawet lepszy, a włosy nie takie wysuszone. Popróbuj w wolnym czasie z olejami i domowymi maseczkami, efekty widoczne, przynajmniej u mnie, po jakiś dwóch tygodniach. A kolorek piękny
|
|
#39534 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzisiaj nie używałam pianki. Strasznie suche mam po niej włosy. A żel mam zamiar zrobić (tylko zakupię siemię lniane niemielone). Mam pytanie- czym zmywasz oleje? Ja do tej pory używałam kilku ale po zmyciu szamponem brak efektu falowania. Po weekendzie zamierzam lekko pocieniować końcówki, te z tyłu są bardziej pocieniowane i lepiej się kręcą.
|
|
|
|
|
#39535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Olej zaczynałam zmywać Isaną babassu, jednak jak dla mnie bardziej nadaje się ona do zestawu minimum, bez olejowania wcześniej. Za to zaczęłam zmywać Hegronem(różowym) i to jak dla mnie jest to Ale oczywiście może się okazać, że będziesz potrzebować łagodnego szamponu. Osobiście - włosy mam przetłuszczające się, ale Hegron daje radę Na początek polecam kokosowy olej.
|
|
#39536 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiem,że zachwyty wzbudza sesa, tylko zapach ponoć nieznośny, ale to kwestia gustu. Natomiast osobiście polecam heenarę. Kupiłam ją zachęcona wieloma pozytywnymi opiniami na wątkach olejowych i wczoraj po raz pierwszy uzyłam. Nie wiem, czy to jej zasługa, czy wiekszej ilosci żelu lnianego nałożonego na mokre, czy wreszcie odpowiednia pielęgnacja przynosi rezultaty, ale efekt najlepszy z dotychczasowych-nareszcie poskromiłam nieco puch i włosy sprawiaja wrazenie bardziej nawilżonych. Nie ma może oszałamiającej objetości, którą dawał puch, ale takie bardziej mi się podobają, bo wyglądają zdrowiej ![]() Zdjecia zrobiłam tylko telefonem, bo ładowarka od aparatu gdzieś zaginęła w remontowym bałaganie, wrzucę jak znajdę kabel usb do telefonu ![]() P.S. No i śliczne włoski po tych eksperymentach u Ciebie(muszę sobie doczytać, z czym tam eksperymentowałaś, bo ostatnio z doskoku tu jestem przez ten remont) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2011-08-14 o 17:56 |
|
|
|
|
#39537 |
|
Rozeznanie
|
Wróciłam z zakupami
Kupiłam grzebień, maskę glorię, balsam mrs. potter's melisa (zgodny z cg? był tylko dwa do wyboru), joanna naturai z pokrzywą i zielona herbatą (można do niej też dać miodu?). Można jakoś wzbogacić odżywkę b/s joanne z apteczki babuni, żeby była bardziej odżywcza? Czym? Widziałam kilka osób z niezłymi kręciołkami. Włosy jednej dziewczyny strasznie mi się podobały, ale się okazało, że to doczepy. Inna dziewczyna chyba nie czesała włosów na sucho, ale widać, że miała suche włosy choć rulony na całej głowie i tak były. Moje włosy plażę przeżyły, do wody nie wchodziłam więc nie ucierpiały Teraz trzeba nadrabiać wszystkie posty, a trochę ich jest.Rano reanimowałam je balsamem nivei fc, a po powrocie do domu z plaży czy spaceru odżywką bs z apteczki babuni, żeby się trochę nawilżyły. Dwa razy po myciu miałam lekko falowane włosy już od nasady i o ile za pierwszym razem bardzo mi się podobało to za drugim wyglądały jakby były tłuste. |
|
|
|
#39538 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#39539 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Muszę kupić len i oby coś z tego wyszło bo kucharka raczej za mnie marna A różnica faktycznie duża i naprawdę ten żel musi działać cuda.
|
|
#39540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak tak to może się skuszę na olej ze słodkich migdałów. A z ciekawości - tą Heenarę gdzie można dorwać ? Na razie wielkiego szału z eksperymentami nie było, jednak porzucenie z dnia na dzień SLSów i więcej nawilżania i odżywiania już robi swoje Miałam dziś jeszcze łepetynę umyć, ale doszłam do wniosku, że sprawdzę, czy jutro będzie megatłusto ![]() P.S. Kupowała któraś z was olejki w sklepie rani-art.pl ?
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2011-08-14 o 19:04 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:20.

i nie sądzę by włosy chciały się kręcić od nasady
. Na spokojnie muszę się zaopatrzyć w kosmetyki
Ślub 

nie kumam... moze mi nie słuzy jakas z odzywek.... nie wiem... wczoraj piekne loki i fale a dzisaij jak bym je prostownicą przejechała... po myciu sama odzywka bylo to samo na drugi dzien po OMO tez.