![]() |
#2971 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Maine Coon poszukiwany do krycia :D
Zbyt dużo jest dzikich kotów - tzw. dachowców. Dlatego powszechnie organizuje się akcje ich sterylizacji.
Cytat:
U mojej dziewczyny - Patii155 w domu zawsze przygarniano bezdomne kotki. Ale na miłość bogów - wszystko z umiarem. Gdybyśmy mieli przygarniać każdego bezdomnego zwierzaka, to sami umarlibyśmy z głodu. Chwała tym, którzy mają w życiu taką misję, uratować jak najwięcej zwierzątek. Niech tylko nikt nie zmusza do tego innych. Co ja poradzę na idiotów, którzy wyrzucają zwierzaki z domów? Jak takiego złapię, to na pewno spotka się z moją konsekwentną reakcją, obiecuję. Ale nie zamierzam się za nimi specjalnie uganiać. Owszem, też mi się serce kraje na wieść o wyrzucaniu zwierząt. Jednak wcale nie bardziej, jak na wieści o wojnach, zamachach i głodzie w krajach trzeciego świata. I co? Mam, pod wpływem impulsu, rzucić wszystko i jechać tam ratować biednych ludzi? Bądźmy poważni. Generalnie czuję się urażony podejrzeniami o wyrzucanie zwierząt na bruk. Nigdy mi się to nie zdarzyło, ani nikomu z moich znajomych a już tym bardziej któremukolwiek z przyjaciół albo członków rodziny Patii. Dużo się teraz mówi o znęcaniu nad zwierzętami, o braku odpowiedzialności. I słusznie! NARESZCIE! Tylko warto się zreflektować, czy aby nie ulegamy mechanizmowi generalizacji. W tym przypadku właśnie ma to miejsce. Waszym kluczowym i, chyba, jedynym kryterium oceny mojej i Patii155 osoby stało się to, że wyraziliśmy chęć rozpłodzenia naszej kotki. No to pomyśleliście: "to na pewno są Ci, którzy tak rozpładzają a później wyrzucają zwierzęta! Oh, nie!". Wszystko pasuje, więc plask! - łatka. Jestem zniesmaczony ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2972 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2973 |
Zakorzenienie
|
a wiecie co jest w tym wszytskim najgorsze, ze ma sie zwierzaka wlasnie po przejsciach, ze ktos chcial, ale w koncu nie wyszlo i zwierzak musial szukac nowego domu,chwala tym ktorzy przygarniaja, ale wlasnie ile moga ci jedni, to jeszcze wlasnie ci robia to samo potem
no ludzie nikt nie uwaza zaraz za takich co wyrzucaja, ale nie wie sie potem co sie dzieje tak naprawde z tym potomstwem, tak sa wyjatki, ale sorry, mam jenego psa z rodowodem juz 9 lat i co i nikt sie nigdy nic nie pytal, czyli nawet takich los jest nieznany tak, kazdy tylko mowi, ten jeden raz, a potem kastracja, jeszcze zrozumiem wpadke taka, ze sie swiadkiem nie bylo, no trudno jeden raz za duzo i potem finito, ale swiadomie, to tylko chyba dla siebie to potomstwo i czemu sie oburzam, bo moja siostra przygarnela psa ze stacji benzynowej w drode powrotnej z pogrzebu dziadka, bo juz sie tam szwendal dlugo i co z tego, ze siostra, nie poparlam tego co potem zrobili, bo widzieli zczepienie, wiec mozna bylo kastrowac poki sie da, to nie, 9 malych bylo i sie zaczelo na sile wkladanie, i co teraz przez 15 lat te 9 beda obserwowac, a nawet jak cos sie stanie wlascicielom, to co wezma z powrotem , nie sadze i tak zostalo, suczka miala byc kastrowana, ale miala dalej kolejna cieczke i co bedzie dalej ale to jestem ta zla, bo ja ja tak moge, no pewnie, ale jakby mi male podrzucili i bym powiedziala dosc, to dopiero bylabym zla a Matka Teresa to wielka osobowosc, wiec dziekuje za porownanie ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi Edytowane przez groszek75 Czas edycji: 2011-08-11 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2974 |
Zadomowienie
|
A ja dalej poczekam na odpowiedź na moje pytanie: jaki jest sens rozmnażać skoro jeśli chcesz mieć kociaki to możesz zgłosić się do fundacji zajmującej się adopcjami kotów i psów i dostaniesz na odchowanie kilka maluszków, z których jednego zostawisz sobie?
W dodatku fundacja pokrywa koszty opieki weterynaryjnej i karmy dla kociaków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2975 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
To nie jest mój obraz rzeczywistości, tylko taka jest rzeczywistość. W Polsce bezdomność kotów czy psów jest bardzo wysoka. Wystarczy się tym zainteresować czy odwiedzić najbliższe schronisko. Jak dla mnie to właśnie Ty chronisz swój obraz rzeczywistości a argumentów jak nie przedstawiłeś, tak nie przedstawiłeś.... Cytat:
Cytat:
O jakiej selekcji naturalnej tu napisałeś?! Piszemy w tym wątku o zwierzętach udomowianych, za które odpowiedzialny jest tylko i wyłącznie człowiek. O selekcji naturalnej możemy mówić w przypadku dzikich zwierząt, a nie o tych tu piszemy...
![]() |
![]() |
#2976 |
Przyczajenie
|
Bez sensu jest ta przepychanka. Krążymy wokół nieporozumienia, chociaż piszę wyraźnie. Ktoś tu nie czyta ze zrozumieniem bo mu wszelki widok przesłaniają emocje.
Ja już napisałem, co chciałem napisać i nie mam nic więcej do dodania. Można przeczytać na poprzednich stronach. Tak, czy inaczej dziękuję za poświęcony mi czas. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2977 |
Zadomowienie
|
Oczywiście - ani słowa o chorobach genetycznych i upośledzonych miotach. Widać, że macie wiedzę, żeby rozmnażać koty i faktycznie Wasze argumenty porażają.
![]() Nie powodujesz dysonansu poznawczego - utrwalasz nasze przekonanie o bezmyślności i zadufaniu w sobie ludzi. Nasze pierwsze wrażenie okazało się właściwe. Bronisz decyzji, której nie da się racjonalnie obronić. Bo nie ma żadnych argumentów przemawiających za bezmyślnym rozmnażaniem zwierząt bez rodowodu. Spodobała Wam się kotka, to chcecie sobie naprodukować maluchy. A jak wyglądał dziadek? Babcia? Jakie choroby przenosili? Co zrobicie jak matka odrzuci młode? O tym cisza. Gratuluję błędnego przekonania o swojej nieomylności. Doradzam nieco pokory i dużo więcej rozsądku. Na szczęście, jak napisała koleżanka, już niedługo rozmnażanie zwierząt w domu będzie prawnie zakazane. A wtedy na pewno znów się do Ciebie odezwiemy. ![]()
![]() |
![]() |
#2978 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2979 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Szczególnie, że kolejny kociak (w typie MCO) szuka domu..... https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=547742
![]() |
![]() |
#2980 |
Zakorzenienie
|
Co za głupota
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2981 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
Czytaj uważnie: Cytat:
Cytat:
Mamy ku temu warunki i wsparcie specjalisty (i to nie byle jakiego). |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2982 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym jeśli nie trafia do Ciebie cała masa słusznych argumentów, które przedstawiły Ci dziewczyny to raczej Ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Twoja ignorancja jest porażająca, a czytając Twoje wypowiedzi w tym wątku ręce mi opadły. Z całego serca życzę Twojej kotce aby okazała się bezpłodną, bo mając takiego właściciela skończy jako maszynka do rodzenia kolejnych słodkich i ślicznych kociątek. Żenada ![]()
![]() |
![]() |
#2983 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Napisałam już wcześniej, że na wizażu nie wspiera się rozmnażania nie hodowlanych zwierząt! Zwykła bezmyślność i ignorancja a nie argument.
![]() |
![]() |
#2984 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
Czytaj uważnie: Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hipokryzja Kotka na pewno jest zaczipowana, więc pytanie jest już nieaktualne. Cytat:
Edytowane przez czupakabry Czas edycji: 2011-08-15 o 13:19 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2985 |
Zadomowienie
|
A wszystkie moje pytania pozostały bez odpowiedzi - oczywiście. W końcu nie macie żadnych argumentów ani żadnej niezbędnej wiedzy.
![]() |
![]() |
#2986 | |
Przyczajenie
|
Widocznie zadajesz zbyt ogólne pytania. Rozumiem, że posiadasz chociaż minimalną wiedzę w temacie - zadaj więc pytanie o konkret. O genetyce każdy co nieco usłyszał pewnie w szkole średniej (pod warunkiem, że uczęszczał na zajęcia). Nieco więcej na ten temat niektórzy dowiedzieli się na studiach. Zasadniczo, jednak ta dziedzina krąży według pewnych uniwersalnych zasad, które dotyczą nie tylko kotów. Odpowiedz na Twoje pytanie będące w formie przez Ciebie zadanej powinna więc brzmieć: istnieje ryzyko zaburzeń genetycznych płodu, co może wiązać się z upośledzeniem pewnych funkcji jego organizmu.
Istnieją pewne nie do końca dookreślone zależności pomiędzy kolorem umaszczenia futra kocura i kotki a prawdopodobnymi zaburzeniami od strony genetycznej płodu. Choć i tak większośc sprowadza się do mniejszej albo większej loterii. Nie jest to temat dla mnie obcy i nie będę się wdawał w szczegóły. Już dość uwłaczające są Twoje żądania, żebym cokolwiek udowadniał. Przy czym sama wcześniej zignorowałaś pytanie, które zadała Patia155. Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hipokryzja Edytowane przez czupakabry Czas edycji: 2011-08-15 o 19:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2987 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Skąd wiadomo, że kotka jest rasowa skoro nie ma rodowodu ???? Rodowód to jest dokument potwierdzający właśnie przynależność danego zwierzęcia do rasy. Ponadto, już wcześniej napisałam, że zgodnie z Regulaminem hodowli kota rasowego: "Do hodowli mogą zostać dopuszczone jedynie koty rasowe zarejestrowane w FCV na podstawie oryginału rodowodu.". Także ta kotka nie powinna być rozmnażana. Nie ma rodowodu, nie można jej zarejestrować, także nie jest kotem hodowlanym.
![]() |
![]() |
#2988 |
Zadomowienie
|
Bzdury, bzdury i bzdury.
![]() W takim razie zadam konkretniejsze pytania. Skąd wiecie czy Wasza kotka lub jej rodzice nie przenoszą HCM albo dysplazji bioder?A może PKD? Da się to sprawdzić jedynie poprzez sprawdzenie przodków i ich wcześniejszego potomstwa. Żeby mieć pewność, że nie powiela się złych genów trzeba zrobić porządny przegląd i sprawdzić doniesienia w internecie o chorych kotach z danej linii (źli hodowcy często zatajają te dane). Jak zamierzacie to zrobić bez znajomości choćby rodziców kotki? Chociaż pewnie właściwszym pytaniem byłoby czy w ogóle wiecie jakie choroby genetyczne występują u rasy Maine Coon, bo pewnie nawet nie pofatygowaliście się, żeby to sprawdzić. Zrobiliście albo macie zamiar zrobić badania w kierunku wirusów FeLV i FIV? Jak zareagujecie jak kocięta dostaną kociego tyfusa? Czy w ogóle rozpoznacie objawy? To nie jest krzyżowanie groszku - to są żywe stworzenia, które sprowadzicie na ten świat bez żadnej wiedzy o specyfice rasy czy hodowli. Jeśli kociaki będą chore, to przyjmiecie je wszystkie do siebie, jak zrobiłby porządny hodowca? I będziecie żyć z 7 chorymi kotami?
![]() |
![]() |
#2989 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Generalnie, popracuj może trochę też nad własną samooceną. To, że poujadasz na internetowym forum raczej nie sprawi, że poczujesz się trwale lepiej. Fakt, że traktujesz swojego rozmówcę, jak osobę o niższej pojętności umysłowej może świadczyć o Twoich problemach z samoakceptacją a na pewno utrudnia komunikację i wywołuje niezdrowe emocje. Przypominam wszystkim, którzy mają problemy z rozumieniem czytanego tekstu, że nie zamierzam zaczerpnąć zysku z rozmnożenia swojej kotki. Oprócz tego, w razie problemów kotki zostawiamy u siebie. Nie lubię się powtarzać, zwłaszcza na forach, gdzie wystarczy cofnąć temat o kilka postów wstecz i sprawdzić, czy aby na pewno tam nie ma odpowiedzi na nurtujące pytania... Czy to jakiś rodzaj zbiorowego zaćmienia? Pozdrawiam, temat już jest nieaktualny. Edytowane przez czupakabry Czas edycji: 2011-08-15 o 20:44 Powód: Dopisek. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2990 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
"Człowiek posiadł sobie prawo do posiadania zwierzęcia. A powinien to być przywilej, który można odebrać." Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2011-08-16 o 07:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2991 |
Raczkowanie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
"Pieski zostaną odrabaczone i zaszczepione odpowiednio do swojego wieku.Bedą posiadały książeczkę zdrowia,chip,wyprawkę oraz Metryczkę potrzebną do wyrobienia rodowodu"
co to znaczy?
![]() |
#2992 |
Zakorzenienie
|
jeju tyle jadu miec w sobie, naobrazac , wstyd
chyba logiczne, ze jak sie taki wtetk zaczyna akurat jeszcze na wizazu to przyjda ci ktorzy beda odradzac kolejna glupote i akurat u tych osob ja nie zauwazylam zaćmienia , a wrecz przeciwnie wiedze, ktora chcieli dalej przekazac i jak przeczytalam, ze tamat niekatualny to mysle, ze w koncu cos z tej wiedzy dotarlo i jednak bedzie tak jak powinno ![]() ps. sorry, ale groszek to tez zywe stworzenie ( moj nick ![]() to tak dodalam dla rozluźnienia atmosfery ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2993 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2994 |
Zakorzenienie
|
z tej wypowiedzi wywnioskowałam, że to nie jest przypadkowa osoba
![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...7&postcount=16
![]() |
#2995 |
Rozeznanie
|
To jest dokument, na podstawie którego możesz (ale nie musisz) wyrobić rodowód. Znaczy to, że pieski są rasowe. Metrykę otrzymuje się odbierając szczeniaka od hodowcy. Jeśli będziesz chciała jeździć z psem na wystawy to musisz wyrobić rodowód w ZK. Jeśli nie, metryka jest tylko dla Ciebie potwierdzeniem, że pies należy do danej rasy oraz pokazuje jego przodków.
![]() |
#2996 |
Raczkowanie
|
Aha
![]() Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz ![]()
![]() |
#2997 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Poczytaj trochę sobie o adopcjach zwierząt i zobacz jakie sa powody oddawania psów i kotów, które przecież miały mieć TAKIE świetne warunki. Udowadniasz wszystkim dookoła, że nie masz żadnego pojęcia o tym dlaczego zwierzęta są nagle wyrzucane albo oddawane. Wymyśliłeś sobie jakąś piękna ideę, zgodnie z którą kotka urodzi tyle a tyle maluchów, dla wszystkich znajdą się domy, żaden nie zachoruje i nigdy nie zostanie oddany, a wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie. Tak jest niestety tylko w bajkach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2998 |
Zadomowienie
|
Haha! Zauważyłyście, że nic a nic nie napisał o żadnej z chorób? Ani o sprawdzeniu przodków? Po prostu żenada.
![]() Zero argumentów, żadnej wiedzy - idealny pseudohodowca. ![]()
![]() |
![]() |
#2999 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3000 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysokość opłat możesz sprawdzić na stronie Związku Kynologicznego.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:08.