Lista weselnych kiczów - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-16, 14:41   #451
karolca
Zakorzenienie

Dot.: Lista weselnych kiczów

Cytat:
Napisane przez 81gosia Pokaż wiadomość
A starym samochodem retro chętnie do ślubu bym pojechała, bo nigdy mogę nie mieć okazji do takiego wsiąść, ale minimum 800zł za przejazd kilku kilometrów to nam szkoda kasy.
Nie płacisz TYLKO za przejechaniu kilku kilometrów.
Płacisz za CZAS, PALIWO jakie jest potrzebne aby dojechać do młodych i razem z nimi "na życzenie". Poza tym samochód wykorzystany jest również podczas sesji zdjęciowej, w cenie najczęściej masz jeszcze dekorację.
Wynajęcie np. zabytkowej syrenki kosztuje 400-600 zł w zależności od odległości i ilości godzin (zakładając dojazd do 100 km i 4 godziny do dyspozycji). Im dalej, tym koszt wyższy ponieważ takie samochody najczęściej przewożone są na lawecie, gdyż naprawa po drodze może okazać się bardzo czaso- i kosztochłonna.
Poza tym części do samochodów zabytkowych także trochę kosztują, bo już ich na rynku nie ma

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-16, 15:04   #452
roksana111
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Foxy89 Pokaż wiadomość
NIe uważam, że to głupota. Każdy gość wie gdzie siedzi, nikt nie rzuca się w celu znalezienia najlepszego miejsca.
Ja to nawet popieram,na moim weselu będa goście z Włoch którzy nie znają języka polskiego,więc ich wszystkich posadzę w jednym końcu stołu z jedną polką która mówi po włosku,głupio by było jakby musieli siedzieć pomieszani między innymi gośćmi którzy nawet nie mówią po angielsku,ciotki i wujków posadzę razem a młodzież też razem.Tym bardziej będziemy robić winietki bo w mojej rodzinie jak tez u narzeczonego jest młodzież w wieku 17/19 lat co na dzień dzisiejszy nie mają stałych partnerów więc będziemy pytać czy mają osobę towarzysząca czy wolą mieć partnera do zabawy z drugiej rodziny.
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-16, 15:32   #453
Foxy89
Rozeznanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;13540176]Akurat zbieranie na wózek kiczem niekoniecznie jest Fajna zabawa, kiedy aby zatańczyć z młodymi trzeba sypnąć groszem- nawiasem mówiąc, od razu widać charaktery ludzi

Kotyliony - wiecie, że ja byłam na wielu weselach i na żadnym tego nie było? Pierwsze słyszę, więc dla mnie kotylionowa zabawa kiczem nie jest - no, mogłaby być zmodyfikowana, np. losujemy numerki Czasem jest sytuacja, kiedy ktoś nie chce tańczyć, wstydzi się - a to niezły sposób na wyciągnięcie do zabawy.

Pierwszy taniec - kiczem tu jest dla mnie obowiązkowa piosenka Przetańczyć z tobą całą noc - masakra Myśmy wybrali taniec - przytulaniec, piosenkę, którą lubimy... A kurs - czemu nie? Ale nie pod kątem tego tańca, tylko - nie mamy okazji tańczyć, więc niespecjalnie potrafimy A szkoda, bo czasem ejst mi wstyd z tego powodu Aczkolwiek nie zapisaliśmy się, i już pewnie tego nie zrobimy, za mało czasu

Natomiast zszokowal mnie pomysł, że mamy gościom dać na pożegnanie ciasto - nigdzie tego nie widziałam, a tu teściowa chce - osobiście nie mam nic do tego, pod warunkiem, że sama sobie to będzie załatwiała

Kicz - to te gołąbki, zaproszenia ze złotymi obrączkami i ptaszkami, aniołkami, plastikowe kwiaty na aucie, ale - sama limuzyna niekoniecznie - w końcu może to być jedyny raz w życiu, gdy młodzi wsiądą do limuzyny [/QUOTE]

Ja również nie uważam, że nauka tańca to kicz. http://www.youtube.com/watch?v=dyqgP...eature=related na tym filie widać, że para uczyła się tańca i wyszło im świetnie. POzatym nie chodzi nawet o pierwszy taniec ale ogólnie o całą imprezę. Ani ja ani mój TŻ nie tańczymy dobrze. Raczej "luzacko", jak młodzi ludzie Myślę, że kurs tańca byłby dobrym rozwiązaniem dla nas.

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Honcia Pokaż wiadomość
Ja bym jeszcze dorzuciła:
-zabawy typu, dmuchanie balonika pupą przez panie,
-ustawiane zdjęcia z całą szczęśliwą rodziną,
-białe suknie i dłuugie welony u "panien młodych" z brzuszkiem lub dziećmi,
-"gorzka wódka" (swoim gościom chyba odpowiem "to nie pijcie")

Możne to nie tyle lista kiczu co weselnych sytuacji nie do przyjęcia prze mój żołądek...

:conf used: Czym dmuchanie?

Ja również mam mieszane uczucia co do "gorzkiej"... Jakoś nie uśmiecha mi się całowanie męża na oczach gości.
Stary 2011-08-16, 15:52   #454
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Foxy89 Pokaż wiadomość
Ja również mam mieszane uczucia co do "gorzkiej"... Jakoś nie uśmiecha mi się całowanie męża na oczach gości.
Ja nie widzę w tym całowaniu nic strasznego
Normalnie się całujemy przy ludziach, na weselu nawet bez "gorzko, gorzko" się całowaliśmy. Wiadomo, że nie wchodziliśmy sobie językami do gardeł

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 11:14   #455
lalika
Rozeznanie

moja lista kiczow weselnych:

1. Fontanna czekoladowa obok ogorkow kiszonych, smalcu i wedlin.

Bylam na slubie gdzie byla taka fontanna obok staropolskiego stolu. Oprocz tego szyneczka z melone, ciasto i chipsy a obok salatka ziemniaczana. Wszystko razem swietnie sie komponowalo. Mialam ochote zanurzyc w czekoladzie kawalek kiszonego ogorka Brakowalo tylko sushi i elektrycznego grilla.

2. Wszelkiego rodzaju plastikowe aniolki na stolach albo w formie prezentu dla gosci i inne tego typu paskudztwa z ktorymi nie wiadomo co zrobic.

3. Odczytywanie jakis idiotycznych wierszykow przez osobe prowadzaca wesele. Z reguly to jakies straszne rymy czestochowskie, malo smieszne i raczej zenujace.

4. Umieszczanie filmu ze swojego wesela na youtube

5. To bedzie brutalne: panna mloda z nadwaga w sukni z nadmiarem falbanek, udziwnien, kwiatkow wygladajaca jak wielka udekorowana kremem beza. Tragedia !!!
lalika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 19:28   #456
arachnea
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marjorie666 Pokaż wiadomość
moja lista kiczów:

- blachara style (solara, półmetrowe brokatowo-cekinowe tipsy, tapir na głowie, 5 kilo tapety)
- większość księżniczkowatych kiecek
- krótko z przodu, długo z tyłu
- rękawiczki
- błyszczące garnitury i ślubne kamizelki
- koronkowe kozaczki i buty z kilometrowym szpicem
- przezroczyste gorsety i dekolty do pępka
- pogrzebowe wiązanki/gołąbki/obrączki na samochodzie
- podziękowania dla rodziców z kiczowatą piosenką i tańcem w kółeczku (my dziękowaliśmy zaraz po błogosławieństwie, tylko kwiaty i kilka słów od siebie)
- zaproszenia z gołąbkami/złotymi obrączkami
- sztuczne kwiaty w jakichkolwiek dekoracjach ślubno-weselnych
- balony
- kamerzysta na weselu i ujęcia w stylu 'ciotka je 15 kawałek ciasta'
- witanie chlebem, solą i wódką
- wszelkie wykupiny/tańce sponsorowane/zbieranie na wózek itp
- zabawy oczepinowe, zwłaszcza te z podtekstem
- 'gorzko gorzko' co 10minut
- przyśpiewki
- rzucanie/wręczanie welonu/bukietu/krawata/muszki etc
- sesja w studio
- zapraszanie kogokolwiek 'bo tak wypada'
- sztuczne ognie na torcie
- 'windą do nieba'
- disco polo

i jeszcze sporo innych, których nie chce mi się wymieniać
czyżby ślubna sukienka Anji Rubik? czy o fryzurę chodzi?
arachnea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 19:51   #457
ja :)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc, też miałam przekonanie, że prowadzenie do ołtarza panny młodej przez ojca to amerykański zwyczaj. Uważam, że jest piękny, symboliczny, wzruszający, dlatego też moje przeświadczenie nie przeszkadzało mi "zastosować" tego zwyczaju na własnym ślubie.

Teraz kiedy wiem, że to również polska tradycja podoba mi się jeszcze bardziej.
Podpisuje się pod tą wypowiedzią
Wiem, że to zwyczaj w kościele ewangelickim. Nie wiedziałam, że u nas też, acz babcia mi opowiadała, że za jej czasów to było naturalne.
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 22:18   #458
Hosenka*
Zakorzenienie

Też myślałam o podziękowaniach dla rodziców w mieszkaniu, po błogosławieństwie - w końcu ma to być podziękowanie dla nich i lepiej to zrobić bez tłumu gości. No i ta oblatana już piosenka i kółeczko ...

Paczuszki dla gości widzę u siebie w miescie juz od 2-3 lat, więc i u nas będzie, ale z tego co się orientowaliśmy, to wychodzi drożej niż wódka

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 22:24   #459
iwoncia8
Raczkowanie

GG do iwoncia8

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Ja nie widzę w tym całowaniu nic strasznego
Normalnie się całujemy przy ludziach, na weselu nawet bez "gorzko, gorzko" się całowaliśmy. Wiadomo, że nie wchodziliśmy sobie językami do gardeł
Ostatnio oglądałam na kasecie weselnej (wesele z przed ok 20 lat) jak pan młody na hasło "gorzka wódka" wyciągnął kilogram cukru z pod stolu
iwoncia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-17, 22:42   #460
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwoncia8 Pokaż wiadomość
Ostatnio oglądałam na kasecie weselnej (wesele z przed ok 20 lat) jak pan młody na hasło "gorzka wódka" wyciągnął kilogram cukru z pod stolu

u nas się nie śpiewa, że gorzka wódka i że trzeba ją osłodzić tylko po prostu "gorzko, gorzko" i "mało, mało" ewentualnie "ona temu winna i on jest temu winien" takie uroki wesela

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-18, 17:10   #461
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Też myślałam o podziękowaniach dla rodziców w mieszkaniu, po błogosławieństwie - w końcu ma to być podziękowanie dla nich i lepiej to zrobić bez tłumu gości. No i ta oblatana już piosenka i kółeczko ...

Paczuszki dla gości widzę u siebie w miescie juz od 2-3 lat, więc i u nas będzie, ale z tego co się orientowaliśmy, to wychodzi drożej niż wódka
My dawaliśmy weselną, bo taki jest zwyczaj w moich stronach, więc jak weselna, to już bez prezentów dla gości, aczkolwiek kuzynka przygotowała paczuszki z migdałkami i do tego wódkę.

W temacie podziękowań: nie mieliśmy za co dziękować teściom, więc tydzień przed weselem pojechaliśmy podziękować moim rodzicom, wręczyliśmy obraz z galerii. Na weselu od razu po obiedzie i przed pierwszym tańcem daliśmy po identycznym bukiecie jednym i drugim rodzicom, po czym od razu zapowiedziano pierwszy taniec.

Nie zdzierżyłabym kółeczka, nawet nie dlatego, że wydaje mi się to odrobinę infantylne, (chociaż wesele rządzi się innymi prawami), ale dlatego, że nie chciałabym wyróżniać w ten sposób teściów, którzy sprawili mi wiele przykrości przy przygotowaniach do wesela. Piosenkę "Cudownych rodziców mam" bardzo lubię i gdyby nie teściowie - na pewno byłaby na weselu.
Stary 2011-08-18, 20:32   #462
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie zdzierżyłabym kółeczka, nawet nie dlatego, że wydaje mi się to odrobinę infantylne, (chociaż wesele rządzi się innymi prawami), ale dlatego, że nie chciałabym wyróżniać w ten sposób teściów, którzy sprawili mi wiele przykrości przy przygotowaniach do wesela. Piosenkę "Cudownych rodziców mam" bardzo lubię i gdyby nie teściowie - na pewno byłaby na weselu.
U nas z kolei rodzice mojego Narzeczonego oraz mój tata zasługują na ogromne wyrazy wdzięczności - nie tylko za czas przygotowań, ale za ogromne wsparcie psychiczne (a czasem i materialne), którego nam udzielali na każdym kroku. Z kolei moja mama jest potwornie egoistyczną i egocentryczną osobą, modelowym przykładem skrajnie toksycznego rodzica, który nie tylko nie pomoże w ciężkiej chwili, ale żąda pomocy na każdym kroku, a gdy powiesz NIE (ten moment zawsze nadejdzie - prędzej czy później), jest zdolny do najpodlejszego szantażu i gróźb

Nigdy nie sądziłam, że mogę znaleźć się w takiej sytuacji, ale nie wiem, czy moja własna matka będzie na moim ślubie...

Żeby nie było całkiem offtopowo - podoba mi się pomysł z kilogramem cukru spod stołu

ADOPTUJ wirtualnie FRETKĘ- tak wiele za tak niewiele http://fretek.org/adopcje/showlist/37
mysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-18, 20:51   #463
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysiak Pokaż wiadomość
Żeby nie było całkiem offtopowo - podoba mi się pomysł z kilogramem cukru spod stołu
Mnie też.
U mnie było "gorzko", "gorzka wódka", "ona temu winna" i nie uważam, że to kicz, chociaż po prawdzie to było dosłownie ze 2 razy..
Stary 2011-08-19, 10:07   #464
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
My dawaliśmy weselną, bo taki jest zwyczaj w moich stronach, więc jak weselna, to już bez prezentów dla gości, aczkolwiek kuzynka przygotowała paczuszki z migdałkami i do tego wódkę.
Nie wyraziłąm się precyzyjnie - chodziło mi o paczuszki z ciastem

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-20, 11:24   #465
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez arachnea Pokaż wiadomość
czyżby ślubna sukienka Anji Rubik? czy o fryzurę chodzi?
Nie wiem, czy tylko dla mnie jej ślubny image był szczytem brzydoty Zarówno sukienka jak i włosy.
Cytat:
Dobry.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 15:39   #466
iwoncia8
Raczkowanie

GG do iwoncia8

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy tylko dla mnie jej ślubny image był szczytem brzydoty Zarówno sukienka jak i włosy.

.
Do tego jest tak przerażająco chuda. Nie mogę patrzeć na jej nogi jak patyki.

A co do jej stroju, no cóż, w świecie mody liczy się oryginalność, nie musi być ładnie. Albo po prostu my jesteśmy za mało "światowe" żeby docenić ten image.
iwoncia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 17:35   #467
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Do tego jest tak przerażająco chuda. Nie mogę patrzeć na jej nogi jak patyki.

A co do jej stroju, no cóż, w świecie mody liczy się oryginalność, nie musi być ładnie. Albo po prostu my jesteśmy za mało "światowe" żeby docenić ten image.
Jak dla mnie to ona wyglądała tak jakby na ten ślub wyszła z domu tak jak stała, tylko sukienkę i buty założyła. Włosów nawet jakby nie czesała.

Stary 2011-08-22, 22:11   #468
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:
Oj, jeżeli uważasz że sukienka Rubik jest szczytem brzydoty to powinnaś zobaczyć sukienkę niejakiej Sykut - wulgarny koszmarek. Wiadomo, niby o gustach się nie dyskutuje, ale żeby w sukience ledwo zakrywającej krocze iść do kościoła ? Niesmaczne.

Mój kicz miesiąca.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1240_03.jpg (58,7 KB, 225 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1240_06.jpg (67,4 KB, 199 załadowań)
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-22, 22:15   #469
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gramwzielone Pokaż wiadomość
Oj, jeżeli uważasz że sukienka Rubik jest szczytem brzydoty to powinnaś zobaczyć sukienkę niejakiej Sykut - wulgarny koszmarek. Wiadomo, niby o gustach się nie dyskutuje, ale żeby w sukience ledwo zakrywającej krocze iść do kościoła ? Niesmaczne.

Mój kicz miesiąca.
Czekałam, aż ktoś wspomni o tej kreacji. Dla mnie też tandeta.
Stary 2011-08-23, 09:10   #470
meg22
Zakorzenienie

Cytat:

Mój kicz miesiąca.
Porażka na maksa... taka ładna kobieta, a wygląda tutaj tragicznie
Stary 2011-08-23, 10:43   #471
karolca
Zakorzenienie

więcej zdjęć
http://www.pudelek.pl/artykul/34525/..._slub_zdjecia/

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-08-23, 10:48   #472
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Jak jeszcze rozumiem że komuś może podobać się ta sukienka, to zastanawiam się jak można twierdzić że jest skromna, klasyczna i elegancka . Trzeba chyba mieć wyczucie stylu lali typu plastic fantastic z 5 cm tipsami.
Stary 2011-08-23, 11:10   #473
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Jak jeszcze rozumiem że komuś może podobać się ta sukienka, to zastanawiam się jak można twierdzić że jest skromna, klasyczna i elegancka . Trzeba chyba mieć wyczucie stylu lali typu plastic fantastic z 5 cm tipsami.
Sukienka byłaby jeszcze ładna, jakby przód był choćby do połowy uda, jeszcze można byłoby przełknąć. Bo świecić majtkami w kościele... Kiepsko, oj kiepsko.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-08-23, 14:31   #474
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Sukienka byłaby jeszcze ładna, jakby przód był choćby do połowy uda, jeszcze można byłoby przełknąć. Bo świecić majtkami w kościele... Kiepsko, oj kiepsko.
Za krótka, ale tyłem i z boku wygląda ładnie, zwłaszcza te wykończenie od dołu urocze. Szkoda, ze taka krótka, mogłaby być nawet poniżej kolan i też ciekawie by wyglądało. A taka ładna panna młoda no i taka figura...

A Rubik to trochę wyglądała jak Uma Thurman w Kill Billu. Zresztą - podobny typ urody(choć ja bym tego urodą nie nazwała).

Stary 2011-08-23, 15:20   #475
gramwzielone
Wtajemniczenie

Abstrahując od kwestii urody pani Rubik - ja osobiście nie założyłabym tego typu sukienki, ale gdy porównujemy zdjęcia ze ślubu obu pań suknia Sykut odpada w przedbiegach. Od razu rzuca się w oczy toporność i ciężkość wykonania, to jak brzydko się układa, o długości nie wspominając, podczas gdy suknia Anji jest delikatna, zwiewna i zarówno podczas stania w miejscu jak i podczas poruszania przepięknie się układa się na osobie.

Inną sprawą jest że trzeba zwrócić uwagę na to o ile dłuższą z przodu sukienkę ma Rubik - sięga jej co najmniej do połowy uda, ponadto ma głowę i ramiona okryte welonem oraz rękawki przy sukni.
A Sykut - nie dość że jej sukienka kończyła się odrobinę poniżej krocza, to dodatkowo świeciła w kościele gołymi plecami i dekoltem .
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 8125ae4100159e144e503422.jpg (41,8 KB, 126 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1240_06.jpg (67,4 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1240_03.jpg (58,7 KB, 63 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 634465319738492187.jpg (24,0 KB, 154 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 634465319797244443.jpg (38,2 KB, 179 załadowań)
Stary 2011-08-23, 15:35   #476
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Abstrahując od kwestii urody pani Rubik - ja osobiście nie założyłabym tego typu sukienki, ale gdy porównujemy zdjęcia ze ślubu obu pań suknia Sykut odpada w przedbiegach. Od razu rzuca się w oczy toporność i ciężkość wykonania, to jak brzydko się układa, o długości nie wspominając, podczas gdy suknia Anji jest delikatna, zwiewna i zarówno podczas stania w miejscu jak i podczas poruszania przepięknie się układa się na osobie.

Inną sprawą jest że trzeba zwrócić uwagę na to o ile dłuższą z przodu sukienkę ma Rubik - sięga jej co najmniej do połowy uda, ponadto ma głowę i ramiona okryte welonem oraz rękawki przy sukni.
A Sykut - nie dość że jej sukienka kończyła się odrobinę poniżej krocza, to dodatkowo świeciła w kościele gołymi plecami i dekoltem .
Nie będe się kłócić, bo kazdy ma inne gusta, ale suknia Sykut gdyby nie ten przód, byłaby ładna i wg mnie ładnie się układa gdy stoi - plecy i dekolt w kościele absolutnie mi nie przeszkadzają, nie lubię tandetnych bolerek.
Co do Anji - w jej sukni, welonie, włosach nie ma absolutnie nic co by mi się podobało. I nie mówię tak bo jej nie lubię, czy coś, jest mi obojętna

Stary 2011-08-23, 15:46   #477
Foxy89
Rozeznanie

Cytat:

Mój kicz miesiąca.
Sukienka jest fatalna, za krótka i laska ma według mnie brzydkie nogi. Takie masywne, męskie. Nie wydaje mi się, że ma się czym chwalić, ale może się mylę. Widać to szczególnie na załączonym zdjęciu :/ Nigdy nie założyłabym takiej sukienki. Szkoda, że jeszcze kozaczków nie założyła NO ale o gustach się nie dyskutuje.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1240_03.jpg (59,0 KB, 81 załadowań)
Stary 2011-08-23, 15:55   #478
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

I tak dla przykładu różne są sukienki krótsze z przodu dłuższe z tyłu. Całkiem inaczej wyglądają.

Gdyby suknia Sykut zaczynała się na wysokości kolana lub niżej jak ta druga - dla mnie byłaby ok.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg img.archiwumallegro.pl.jpeg (3,1 KB, 162 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 55248587.jpg (48,5 KB, 142 załadowań)

Stary 2011-08-23, 16:20   #479
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:
I tak dla przykładu różne są sukienki krótsze z przodu dłuższe z tyłu. Całkiem inaczej wyglądają.

Gdyby suknia Sykut zaczynała się na wysokości kolana lub niżej jak ta druga - dla mnie byłaby ok.
Wiem że to tylko przykłady, ale wybacz ciri15, ta pierwsza sukienka - odkryte nogi i przezroczysty gorset jest tragiczna, a te koronkowe białe kozaki dopełniają obrazu katastrofy (klasyka kiczu). Nie mówiąc już o tym że bardzo zniekształca figurę.
Aż zakrztusiłam się krówką.

Jeśli już - szukaj czegoś podobnego do tej drugiej.
Stary 2011-08-23, 16:34   #480
blackandblue
Rozeznanie

Z racji mojej pracy bywam na wielu ślubach, zarówno tych w mieście jak i w małych miejscowościach i powiem Wam, że moim zdaniem wszystko zależy od charakteru imprezy.

To, o czym mówiły dziewczyny, a wydaje mi się, że nie jest takie jednoznaczne:

Przystrojenie domów:
Tak, w mieście wydaje się niepotrzebne i naprawdę mocno, mocno obciachowe, ale na wsi? Nie wyobrażam sobie, żeby dom Panny Młodej był tego dnia choć trochę nie przystrojony. To jest jednak inne podejście, czasem nawet sąsiedzi pomagają przygotowywać dekoracje, bo wspólnie z rodziną cieszą się ze ślubu. No i są to domki jednorodzinne, nikomu nie przeszkadzają balony i papierowe girlandy na klatce schodowej

Zabawy na weselu:
Tu wszystko zależy od prowadzącego imprezę, dlatego polecam zrobić dobry rekonesans. Byłam na rewelacyjnych zabawach z wodzirejami i zespołami, którzy proponowali wiele fajnych, nie kompromitujących, ale sympatycznych zabaw dla gości. Takie zabawy rozkręcały imprezę i zachęcały ludzi do zabawy, dzieci także były czymś zajmowane, nikt nie czuł się wyłączony
Niestety wesele, które nie jest przez nikogo prowadzone, bardzo często zwalnia swój rytm i pada już koło 23. Ale rzecz jasna zdarzyły się i takie wesela, gdzie zabawy ograniczały się do obściskiwań, pokazywania sobie majtek i picia wódki. Taka zabawa jest chyba nawet gorsza od braku zabawy.

Wyuczony pierwszy taniec:
Faktycznie czasem PM są tak spięci i zdenerwowani tym, że mają trzymać się kroków, że rzeczywiście to bez sensu i staje się kiczowatym przedstawieniem, "żeby wszyscy zobaczyli". Ale z drugiej strony pary często przygotowują fantastyczne tańce, w które angażują się całkowicie i oglądanie takiego występu może być dla gości ogromną dawką pozytywnych emocji, niezależnie od poprawności kroków Poza tym, domyślam się, że Młodzi chcieliby jednak umieć rytmicznie poruszać nogami, by nie wyglądać w swoim mniemaniu głupio i stąd te kursy tańca. Ale powiem szczerze że dla mnie osobiście tańce z puli towarzyskich rzeczywiście są odrobinę sztuczne i kiczowate.

Pójście z tatą do ołtarza:
Ok, tradycja jest amerykańska, ale istotne są przecież emocje i uczucia. Trudno emocje rozpatrywać z perspektywy kiczu, one albo są albo ich nie ma Często moment przekazywania ręki córki przyszłemu mężowi jest dla całej trójki bardzo wzruszający Z tym, że symbolika powtarza się z tym, co dzieje się przy błogosławieństwie w domu.

Ozdoby na samochód:
Są sytuacje, w których wyglądają fajnie, np. gdy są celowo stylizowane na lekki kicz (przyczepiane puszki, balony, napis na rejestracji) lub gdy ozdoby pasują do całości stylizacyjnej ślubu i są oszczędne.

Prezenty dla rodziców w formie książki:
Nie wiem o jaką książkę Wam chodziło? Czy tę fotograficzną? Bo ja osobiście uważam, że to piękny, bardzo wartościowy prezent, który powoduje mnóstwo wzruszeń z tego co obserwuję A to dlatego, że rodzice zwykle mają ogromny sentyment do Waszych zdjęć z dzieciństwa i te chwile są dla nich mega ważne Pamiętajcie, że zdjęcia są pamiątką, która zyskuje na wartości dopiero z upływem czasu

Suknia ślubna krótka z przodu, długa z tyłu (w kościele NIE, w urzędzie TAK)
Zgadzam się z tym, że są naprawdę baaaaardzo różne sukienki z przodu krótkie, ale z długim tyłem i niektóre z nich uważam za całkiem ładne.
Dlaczego w kościele nie? Mimo wszystko wydaje mi się, że zakładają je dziewczyny, które po prostu CHCĄ POKAZAĆ NOGI. Co innego jeśli suknia jest po prostu krótka, nie przesadnie, ale np. do kolan - tu mogę zrozumieć, że chodzi o wygodę lub estetykę, taka się komuś podoba itp. Ale w przypadku sukien długich z tyłu, krótkich z przodu, chodzi o to, by mieć wystawną, długą suknię, ale nie można zarazem zrezygnować z chęci pokazania nóg :P - takie mam wrażenie, być może mylne A uważam, że gorąca chęć pokazania nóg, w Kościele jest nie na miejscu.
Za to w USC jak dla mnie zupełnie nie jest to problemowe i jeśli suknia jest ładna, jak ta Sykut, to jest ok.

A to, co zupełnie subiektywnie uważam za kicz, raczej niezależnie od formy:

- przesadnie zdobiona suknia ślubna i dodatki, suknia ślubna na przesadnie szerokim kole, niedostosowanym do jej kształtu, suknia z prześwitującym gorsetem z fiszbinami, biusty na wierzchu (to tyczy się zarówno panien młodych jak i świadkowych, druhen), buty z noskiem w szpic i kozaki do ślubu.

- suknia z przodu krótka, z tyłu długa W KOŚCIELE.

- dużo żelu we włosach pana młodego - niestety nie jest to dobry pomysł, bo na zdjęciach pan młody wydaje się zwykle prawie łysy

- błyszczące i opalizujące garnitury, szpanerskie buty

- ślubna fotografia ławeczkowa i nieśmiertelne zdjęcia wykorzystujące perspektywę "panna młoda na dłoni pana młodego" i odwrotnie ) Także zdjęcia czarno-białe (a raczej szaro-szare) z kolorowymi elementami, np. czerwoną wiązanką, zdjęcia z mocną dominantą lampy błyskowej.

- przesadna opalenizna panny młodej - pomarańczowa skóra nie prezentuje się dobrze z białością sukni ślubnej, nie wspominając już o współgraniu z karnacją pana młodego, który jest zwykle o trzy tony bledszy

- DISCO POLO! Tak! To jest największy kicz wesel, ale rzadko które wesele jest się w stanie bez disco polo obyć. Zazwyczaj pary młode pozwalają djom puszczać piosenki disco polo tylko w ostateczności, gdy zachęcenie ludzi do zabawy będzie bardzo trudne. I powiem szczerze, że w takim momentach zanim policzę do pięciu, wszyscy są na parkiecie Za to szczerze nienawidzę piosenki "Żono moja".

- fotografowanie i filmowanie kotletów - czyli ujęcia ludzi, którzy jedzą. To jest dla mnie zdecydowanie nieakceptowalne

No i jeszcze może nie kiczowatą, ale bardzo, bardzo niefajną rzeczą na weselach jest sytuacja, w której młodzi nie interesują się swoimi gośćmi.
W weselu chodzi przecież o to, że rodzina i znajomi przychodzą "weselić się" ze szczęścia młodych, wspólnie z nimi. Okazywanie niechęci do zabaw, tańca, rozmów, ostentacyjnie niezadowolone miny są raczej niestosowne.

Edytowane przez blackandblue
Czas edycji: 2011-08-23 o 16:46
blackandblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości