Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011 - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł nowego wątku!
Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają 10 18,52%
Dzieciaczki siadają, bo spacerówki czekają 0 0%
Lato poszło w las, siadać zacząć czas 7 12,96%
Maluchy ząbkują, pełzają, siadają, a ich mamusie dniem i nocą gadają 6 11,11%
Mamusie do pracy wracają, dzieciaczki raczkują, siadają 0 0%
Mamuśki do pracy wracają, a dzieciaczki w spacerówki się przesiadają 2 3,70%
Mamy już pół roczku, nie dawajcie nam już smoczków 0 0%
Mleczko, kaszka, zupka, z tego na pewno będzie kupka 4 7,41%
Mleczko, zupka czy obiadek, wciąż nam przybywa fałdek 0 0%
Nasze łobuzy powoli siadają, w nocy zamiast spać brykają 1 1,85%
Pora zacząć siadać, bo do spacerówek czas się przesiadać 1 1,85%
Pół roku za nami, wozimy się spacerówkami 1 1,85%
Rampersiki schować czas, bo jesienny nadszedł czas 3 5,56%
Słoiczki zaczęliśmy jadać, pora zacząć siadać 4 7,41%
Wakacje już za nami, siadać zaczynamy 1 1,85%
Wiosenne maluchy wcinają od stópek paluchy 11 20,37%
Z wakacji powracamy i raczkować zaczynamy 3 5,56%
Głosujący: 54. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-17, 20:42   #3631
Montii
Zakorzenienie

Dot.: Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Witajcie pamiętacie nas jeszcze? Dawno mnie nie było a tu już nie dość ze nowy wątek to 120 stron. Ja na razie glutenu nie daję, chcę do 6 mca tylko piersią karmić i pierwsze posiłki dawać od 7mca.
Cały czas karmię Agusię tylko piersią, a ostatnio pediatra do mnie, że za mało przybiera i mam się zastanowić nad dokarmianiem bo "widać mleko mam za mało tłuste" nosz kurcze dziecko zje mi wieczorem i śpi 6-8 godzin codziennie to chyba głodne nie jest? A jak przybiera co miesiąc: 950g 400g 600g i teraz 500g. W tym miesiącu podwoiła swoją wagę urodzeniową i jeszcze 100g więcej ma. Za mało przybiera?
mój też w 4 miesiącu podwoił swoją wagę urodzeniową, jest na 25 centylu cały czas,śpi mi po 10 godzin, ja nic innego nie mam zamiaru dawać zresztą takie jabłuszko czy marchewka jest mniej kaloryczne niż mleko mamy... no ale to Twoja decyzja

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 20:44   #3632
SunnyGirl_2002
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
jest jeszcze pan gryzak i pani szeleścik
nie wiedziałam na co się zdecydować, ale zdecydowanie metki do kręca
Cytat:
Napisane przez coralady Pokaż wiadomość
Nie wytrzymałam i dałam Lili jabłuszko od babci na spróbowanie,bo ciekawa byłam reakcjiBaaaardzo jej smakowało! Najpierw nie wiedziała co to i jak to sie je,ale zlizała języczkiem i przyciągnęła rękę Tżeta,w której była łyżeczka

Monti niezły ten Pan Metka

SunnyGirl ja tez wróciłam ze spotkania,fajnie jest się tak spotkać czasami

My spotkałysmy się w 4(razem do podstawówki chodziłyśmy),pospacerował yśmy,zaliczyłyśmy piwko w ogródku piwnym(ja Karmi oczywiście),pogadałyśmy-powtórka za tydzień
Normalnie zlot Matek-Polek!

Powiem wam tak-my to sie jeszcze za tymi naszymi dziećmi nabiegamy.Lili była najmłodsza,pozostała trójka w wieku 1,5-2 lata.Laski nie usiedziały ani chwili,a ja luuuuzik.Lili w wózku,albo ewentulanie na rączkah,Karmi schłodzone sączyłam,a one biedne raz w jedną,raz w druga stronę biegały za dziećmi
My też w 4 się spotkałyśmy dzieci w wieku 1,5 roku chodzące terminatory, matki siedziały wyluzowane a dzieciaki biegały po ogrodzie. W końcu się na plotkowalyśmy szkoda tylko że samochodami byłyśmy bo ślinka nam na coś mocniejszego leciała
SunnyGirl_2002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 20:51   #3633
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
mój też w 4 miesiącu podwoił swoją wagę urodzeniową, jest na 25 centylu cały czas,śpi mi po 10 godzin, ja nic innego nie mam zamiaru dawać zresztą takie jabłuszko czy marchewka jest mniej kaloryczne niż mleko mamy... no ale to Twoja decyzja
My na siatkę centylową nie łapiemy się w ogóle, od początku jest niżej. A pediatra nie o normalnym jedzeniu typu owoce warzywa tylko żebym jej mm dawała zamiast mojego. Jakoś nie bardzo mi dawać jej nowości jak mała nawet do siedzenia nie próbuje się podciągnąć, zaczęliśmy właśnie rehabilitację, bo ma asymetrię i ćwiczymy Vojtą. Ale zdrowa, od katarku w 2mcu nic nie miała.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 20:53   #3634
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
My na siatkę centylową nie łapiemy się w ogóle, od początku jest niżej. A pediatra nie o normalnym jedzeniu typu owoce warzywa tylko żebym jej mm dawała zamiast mojego. Jakoś nie bardzo mi dawać jej nowości jak mała nawet do siedzenia nie próbuje się podciągnąć, zaczęliśmy właśnie rehabilitację, bo ma asymetrię i ćwiczymy Vojtą. Ale zdrowa, od katarku w 2mcu nic nie miała.
aha..hm, no to nie wiem, musisz sama zdecydować co podawać swojej córeczce, może skonsultuj to jeszcze z innym lekarzem, a jak nie łapie się na siatkę centylową, to bardzo maleńka jest?

[LEFT]
Stary 2011-08-17, 20:54   #3635
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wytrzymałam i dałam Lili jabłuszko od babci na spróbowanie,bo ciekawa byłam reakcjiBaaaardzo jej smakowało! Najpierw nie wiedziała co to i jak to sie je,ale zlizała języczkiem i przyciągnęła rękę Tżeta,w której była łyżeczka

Monti niezły ten Pan Metka

SunnyGirl ja tez wróciłam ze spotkania,fajnie jest się tak spotkać czasami

My spotkałysmy się w 4(razem do podstawówki chodziłyśmy),pospacerował yśmy,zaliczyłyśmy piwko w ogródku piwnym(ja Karmi oczywiście),pogadałyśmy-powtórka za tydzień

Powiem wam tak-my to sie jeszcze za tymi naszymi dziećmi nabiegamy.Lili była najmłodsza,pozostała trójka w wieku 1,5-2 lata.Laski nie usiedziały ani chwili,a ja luuuuzik.Lili w wózku,albo ewentulanie na rączkah,Karmi schłodzone sączyłam,a one biedne raz w jedną,raz w druga stronę biegały za dziećmi
o jak ładnie posmakowało
zazdroszczę, ja nie mam żadnych koleżanek- mamuś

Cytat:
Witajcie pamiętacie nas jeszcze? Dawno mnie nie było a tu już nie dość ze nowy wątek to 120 stron. Ja na razie glutenu nie daję, chcę do 6 mca tylko piersią karmić i pierwsze posiłki dawać od 7mca.
Cały czas karmię Agusię tylko piersią, a ostatnio pediatra do mnie, że za mało przybiera i mam się zastanowić nad dokarmianiem bo "widać mleko mam za mało tłuste" nosz kurcze dziecko zje mi wieczorem i śpi 6-8 godzin codziennie to chyba głodne nie jest? A jak przybiera co miesiąc: 950g 400g 600g i teraz 500g. W tym miesiącu podwoiła swoją wagę urodzeniową i jeszcze 100g więcej ma. Za mało przybiera?
pamiętamy, pamiętamy
moja jeszcze nie podwoiła wagi urodzeniowej, tyle, ze startowała z 3950
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 20:58   #3636
SunnyGirl_2002
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
Masz nas
SunnyGirl_2002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 21:01   #3637
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SunnyGirl_2002 Pokaż wiadomość
Masz nas
ale tak na żywo, żeby się spotykać, to tylko mogę czasem z dziewczynami z forum z okolicy.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-08-17, 21:11   #3638
coralady
Wtajemniczenie

Tra ja mam mnóstwo i często sie spotykamy "na mieście",no i teraz mam siostre i małego Mikołaja.Własnie jutro wychodzimy na pierwszy wspólny spacer A juz kuzynka do mnie pisała czy w weekend jestem w domu,bo przyjeżdża z córą do rodziców to zaliczyłybyśmy jaki spacerek

Jutro tez idę do znajomej -chuste pożyczę na wypróbowanie,bo synek jej wiecznie płaczę i juz od zmysłów odchodzi.Kupili nosidełko-to oprotestował.Boziu...ja dobrze,ze ja mam w miarę grzeczne dziecko,które da sie latwo opanować
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy!

28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.
Fiodor Dostojewski
coralady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 21:11   #3639
prunelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
A ja chciałam się pochwalić nową umiejętnością Leonka Mianowicie, opiera się na kolankach i łokciach jak do raczkowania i tak się rusza w przód i w tył w miejscu Krótko to krótko, ale zawsze, no ale czołga się już całkiem sprawnie
łaaaa, brawo! jeszcze trochę i wystrzeli jak rakieta

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
też się zastanawiam nad tym nieszczesnym glutenem, ale kupiłam zupke z kaszka manną ostatnio i nie wiem czy po prostu jej ot tak nie podać i bedzie spokój
zaczelysmy pic soczki juz urozmaicone , nie tylko malfefkowee
jabłko z dziką różą pochłania z predkoscią swiatła
jabłko z dziką różą to i ja bym pochłonęła
brawo

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Szukam sweterków dla małej na all
i zobaczcie co znalazłam
http://allegro.pl/klaa-gymboree-swet...742352170.html
o matko, na początku nie zwróciłam uwagi na cenę

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
hej
ola ma ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY
bo lojotokowe zapalenie skory jest duzo lagodniejsze

wieczorem wiecej napisze
oj biedna...

Cytat:
po mamie

zreszta go zaprawiasz od małego, zabierając na szopingi

Cytat:
ja to czasem go klade juz o 19.00 ale dzisiaj byl grzeczny ,tzn nie marudzil bo spal popoludniu, ale zazwyczaj o 20.00 juz niose małe zwłoki do łóżeczka zero kontaktu

Cytat:
nie wydaje mi się, żeby to było za mało, mnie pediatra z początku kazała dokarmiać glukozą, niektórzy lekarze są moim zdaniem bez pojęcia, skoro jest zdrowa i ładnie Ci śpi, to bym nie dokarmiała, a już zmiany na mm nie rozumiem zupełnie ale dla spokoju może przejdź się do innego lekarza

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 21:13   #3640
wanilia83
Zadomowienie

castia może Malwinka będzie łaskawa i zacznie jeść z butli

iza sweterek boski ale ta cena

agus a tak liczyłam że jednak to nie to

Cytat:
Ja mówłam Tż o Panu metce to on wyjął mi poduszkę taka małą z ikei z ogromną metka i mówi "masz Pan meta" boszz jaki on nie kumaty nieraz

haha

glodomorek wydaje mi się że przybiera ok

coralady super że tak Liliance posmakowało

wanilia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 21:16   #3641
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
aha..hm, no to nie wiem, musisz sama zdecydować co podawać swojej córeczce, może skonsultuj to jeszcze z innym lekarzem, a jak nie łapie się na siatkę centylową, to bardzo maleńka jest?
4800 na 4 mce. Ale miała 2350 przy urodzeniu. Za to wysoka 60cm Ja myślę, że jak dziecko rośnie, nie jest głodne ani chore to jest ok. Przecież każdy jest inny, jedna waży 50kg inna 70 i nikt z tego problemu nie robi. A oczekiwanie, że dziecko ma przybrać tyle i tyle gram a jak przybierze mniej to od razu że niedożywione. Średnio dzieci podwajają wagę w 5-6mcu? To patrząc na to ile proporcjonalnie do swojej wagi przybrała to dobrze rośnie. I już głupieję
Stary 2011-08-17, 21:21   #3642
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
4800 na 4 mce. Ale miała 2350 przy urodzeniu. Za to wysoka 60cm Ja myślę, że jak dziecko rośnie, nie jest głodne ani chore to jest ok. Przecież każdy jest inny, jedna waży 50kg inna 70 i nikt z tego problemu nie robi. A oczekiwanie, że dziecko ma przybrać tyle i tyle gram a jak przybierze mniej to od razu że niedożywione. Średnio dzieci podwajają wagę w 5-6mcu? To patrząc na to ile proporcjonalnie do swojej wagi przybrała to dobrze rośnie. I już głupieję
Mojej koleżance pediatra kazała dokarmiać bo stwierdziła,że mały nie przybiera prawidłowo, koleżanka wielka zwolenniczka karmienia piersią nie podała MM
po 3 tygodniach była ponownie na wizycie, skłamała ,że daje MM 2x dziennie a pediatra ' no od razu widać jak ładnie przybiera ' .. także bez komentarza

[LEFT]
Stary 2011-08-17, 21:23   #3643
Tity
Zakorzenienie

A u nas była 2 tygodnie młodsza kuzynka Leonka, ale było śmiechu Aż żałuję, że bliźniaki nam się nie urodziły, Leoś miałaby komu palec do nosa wkładać

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 21:26   #3644
agus235
Raczkowanie

GG do agus235

Ja mam jedna kolezanke na osiedlu która ma tak jak ja trzyletnia córeczkę i 5-cio miesięczna czasem sie spotykamy

IGOREK 3.03.2011

ZĄBKI
faza III od 13.08.2012

Edytowane przez agus235
Czas edycji: 2011-08-17 o 21:42
agus235 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 21:29   #3645
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Mojej koleżance pediatra kazała dokarmiać bo stwierdziła,że mały nie przybiera prawidłowo, koleżanka wielka zwolenniczka karmienia piersią nie podała MM
po 3 tygodniach była ponownie na wizycie, skłamała ,że daje MM 2x dziennie a pediatra ' no od razu widać jak ładnie przybiera ' .. także bez komentarza
Ja nawet jakbym chciała (a nie chcę) to nie nakarmiłabym mojej mm. W ogóle nie chce smoczka, mm pluje, nie ciągnie i rozgląda się za piersią. Kilka razy zostawiłam ją na dłużej niż godzinę samą i zgłodniała. Jak wróciłam to dziecko wymęczone i głodne, butla pełna obok.
Dziękuję Wam kochane, nikt nie doradzi lepiej jak druga mama A następnym razem pójdę do innej pediatry i zobaczymy czy coś powie na temat wagi Agusi.
Stary 2011-08-17, 21:35   #3646
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
przykro mi, na pocieszenie powiem że to może być łagodna forma i jest szansa ze Ola z tego wyrośnie.
A stwierdził AZS po tych zmianach?

Mój szalony mąż obudził mi dziecię bo musiał wypróbować nowy sprzęt fotograficzny , za tydz. idziemy na chrzest siostry ciot. Wioli i bedzie focił.

Podobny sweterek co pokazywała Iza kupiłam ostatnio w Auchan ale bez myszy .

Chyba na nocne karmienie podam gluten, raz sie żyje, pisze ze błyskawiczna manna a trzeba stac przy garnku, co za sciema

Czy możemy prosic o wpisanie na pierwsza stronę ?
Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość
jakbym o sobie czytała... też nic mi się nie chce, jestem jakaś taka wiecznie sflaczała
a tytuł bardzo fajny

dla Leosia

super, że Malwinka taka grzeczna to w ogóle z butli nie jadła jak Ciebie nie było?

heh, nieźle tę myszkę cenią

jej biedna Oleńka
Cytat:
Napisane przez szymelka Pokaż wiadomość
Ojej
Oby to była łagodna forma i abyście się szybko z tym uporały
Cytat:
Moje dziecie śpi, uwielbiam godzinę 20.00 kiedy daje buziaka, robię papa i wychodze, eh

zauważyłam,że Fabian jak się bawi zabawkami to najbardziej go interesują metki.. tak słodko układa paluszki, dotyka , bierze do buzi no to kupilam mu PANA METKĘ [ link ]
i to był strzał w 10 ile metek do macania, haha

słodki ten sweterek
a cena kosmiczna

fajnie,ze wesele udane
no i że tak blisko.,.sama bym na takie poszła

wspolczuje

gratulacje co za silny chlopczyk
Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
łaaaa, brawo! jeszcze trochę i wystrzeli jak rakieta

jabłko z dziką różą to i ja bym pochłonęła
brawo

o matko, na początku nie zwróciłam uwagi na cenę

oj biedna...

nie wydaje mi się, żeby to było za mało, mnie pediatra z początku kazała dokarmiać glukozą, niektórzy lekarze są moim zdaniem bez pojęcia, skoro jest zdrowa i ładnie Ci śpi, to bym nie dokarmiała, a już zmiany na mm nie rozumiem zupełnie ale dla spokoju może przejdź się do innego lekarza
Cytat:
Napisane przez wanilia83 Pokaż wiadomość
castia może Malwinka będzie łaskawa i zacznie jeść z butli

iza sweterek boski ale ta cena

agus a tak liczyłam że jednak to nie to

haha

glodomorek wydaje mi się że przybiera ok

coralady super że tak Liliance posmakowało
dzieki dziewczyny

no troche mamy kremow, masci, do tego sterydow, ale uzywac tylko sporadycznie
wiec mam nadzieje, ze jej to poschodzi
najwazniejsze to by jej nie porzegrzewac bo od ciepla sie pogarsza
wiec lepiej zeby olence bylo za chlodno jak za goraco
Stary 2011-08-17, 21:40   #3647
agus235
Raczkowanie

GG do agus235

Wanilia a jak Nadusi rączki ma jeszcze te pęcherzyki?Pytam bo ciekawa jestem czy wiecie juz co to było bo ja mam podobne na dłoniach co jakis czas ale allergolog nie był w stanie stwierdzić co to jest

IGOREK 3.03.2011

ZĄBKI
faza III od 13.08.2012

Edytowane przez agus235
Czas edycji: 2011-08-17 o 21:43
agus235 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 22:00   #3648
patrycja_22
Rozeznanie

Cytat:
A ja chciałam się pochwalić nową umiejętnością Leonka Mianowicie, opiera się na kolankach i łokciach jak do raczkowania i tak się rusza w przód i w tył w miejscu Krótko to krótko, ale zawsze, no ale czołga się już całkiem sprawnie
brawo silny chłopak
Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
hej dziewczyny

widzę że nika do nas wróciła super - witaj , buziaczek dla Kalinki

wielki buziak dla każdego dzieciątka z okazji skończonego miesiączka!!!!!

my byliśmy na weselu w niedzielę, Malwiniątko grzeczne jak nigdy
ale dwa razy musiałam podjechać do niej i dać jeść bo nie chciała za nic w świecie zjeść z butelki!!!
twarda sztuka z Malwinki, gryzie ją ta butelka
Cytat:
hej

wieczorem wiecej napisze
biedna malutka

patrycja_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 22:07   #3649
aguchaw1
Raczkowanie

Witam Was

Montii też się skusiłam na tego pana metke, ale póki co czekam na dostawę. Mam nadzieje, że Szymkowi się spodoba, bo ostatnio zabawki go szybko nudzą..
Aguś współczuje tego AZS, może małej szybko minie, trzymam kciuki.
Głodomorek skoro w ogóle przybiera na wadze, to myślę, że wszystko ok. MAm koleżankę, której córka jest mega niejadkiem i pediatra mówi, że ważne, że w ogóle przybiera, uśmiecha się, zdrowa.. więc nie martwiłabym się raczej, bo każde dziecko jest inne.
SynnyGirl dobry tekst z tym panem metą
Tra mam nadzieje, że problemy ze snem Nadii są przejściowe i na dniach wszystko wróci do normy.. a Ty w końcu się wyśpisz noo i mam nadzieje, że u Nas takiego problemu nie będzie, bo póki co nocki są super.. mimo tej 1 pobudki na jedzenie.
Prunelle super, że Krzyś już sobie pełza! Też nie mogę się doczekać aż mój Szymuś zacznie, bo narazie nic takiego nie robi, mimo, że kilka dni starszy od Twojego.
Tajka trzymam kciuki, żeby Wasza dzisiejsza noc była bez przygód

My dziś cały dzień poza domem - również korzystamy z pogody W piątek chcemy zostawić szymusia mojej mamie na pare godzin i jechać na motorze się przejechać gdzieś.. oby pogoda dopisała, bo przydałaby się chwila relaksu
Jutro Szymuś kończy 4 miesiące jejku, jak ten czas szybko leci..

Zmykam spać, dobranoc wszystkim

aguchaw1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 22:11   #3650
n.ik.a
Zadomowienie

coralady o jak miło radzimy sobie, radzimy choć było ciężko...dobrze, że moja depresja poporodowa minęła, bo już moje doły męczyły nie tylko mnie, męża ale i całą rodzinę. Najbardziej chyba jednak Kalinkę, bo jak ja wyłam to ona ze mną.

kasiuni_a my na naszym osiedlu mieszkamy też dwa lata i mało kogo znamy - ale gdy urodziłam okazało się, że a tym samym pionie, na 4 piętrze mieszka młode małżeństwo, którym miesiąc wcześniej urodził się synek - zatem zagadał sąsiadkę i od tej pory spacerujemy razem

kurcze jakaś masakra...psuje mi się laktator i jak ja będe się doić

wiecie troszkę się zaniepokoiłam, bo moja Mała chyba ma tą skazę białkową...tzn. lekarka podejrzewała u niej od samego początku a ja uparcie, że nie...bo jadłam nabial a Mała jakiś zmian nie miała...na wszelki wypadek dostała bebilon pepti (bo mało przybierała na wadze) jednak po usilnych staraniach była z tego wielka dupa, bo Kala nawet nie chciała tego mleka powąchać...ale udało się jakoś zjeść 3 opakowania i jak brakło kupiłam jej nan...krostek nie było, ale nan-u też nie posmakowała...w końcu kupiłam bebiko (mała wcina jak szalona) ale na buziaku ma male krosteczki...... kurcze i nie wiem, czy od marchewki...może jabłuszka-poddaje się

Kalinka 11.04.2011

Wybrałam pielęgnację ciała z marką Braun

"Celem życia jest:
w swojej małej jednostkowej duszy odbić jak najwięcej kosmosu"
(H. Elzenberg)

n.ik.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 22:17   #3651
marta_27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Margo1988 Pokaż wiadomość
Ja też jestem non stop zmęczona i nic mi się nie chce, nawet w domu nic mi się nie chce, prać, sprzątać, gotować.... Masakra jakaś. A tu w następną sobotę chrzciny a my nic nie gotowe jeszcze mamy, poza ubrankiem Jasia.
jakbym o sobie czytała. dziś się zmusiłam jakoś żeby mieszkanie wysprzątać. mam nadzieję że to chwilowy spadek formy

Cytat:
Emilka ptyszy dobra jest w zgarnianiu kasy, niech ona trzyma skarbonkę...

Tylko mu to jakoś specjalnie nie przeszkadza

No i jak?? Żyjesz po ćwiczeniach???
nic nie wyszło z tych ćwiczeń Mateusz się obudził i koniec czasu dla siebie. dobrze że chociaż posprzątać zdążyłam

Cytat:

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Szukam sweterków dla małej na all
i zobaczcie co znalazłam
http://allegro.pl/klaa-gymboree-swet...742352170.html
ale słodki. tylko ta cena zwala z nóg

Cytat:
hej

wieczorem wiecej napisze
oj biedna Oleńka

Cytat:
Moje dziecie śpi, uwielbiam godzinę 20.00 kiedy daje buziaka, robię papa i wychodze, eh

zauważyłam,że Fabian jak się bawi zabawkami to najbardziej go interesują metki.. tak słodko układa paluszki, dotyka , bierze do buzi no to kupilam mu PANA METKĘ [ link ]
i to był strzał w 10 ile metek do macania, haha

fajny ten pan metka

Cytat:
Ja mówłam Tż o Panu metce to on wyjął mi poduszkę taka małą z ikei z ogromną metka i mówi "masz Pan meta" boszz jaki on nie kumaty nieraz

Cytat:

nas też to czeka. dobrze że za rok dopiero

Cytat:
Cytat:
wiesz co, ja byłam w identycznej sytuacji. Mateusz urodził się 2320g jako hypotrofik z cechami wcześniactwa. przez pierwszy m-c był karmiony tylko piersią. pediatra stwierdziła że za mało przybiera na wadze. dała nam 2 tygodnie jeszcze żeby przekonać się czy to okresowe tylko. ale okazało się że ciągle za mało przybiera bo podobno dzieci z niedoborem masy ciała a urodzone w terminie powinny nadrabiać wagę i gonić zdrowe dzieci. ja jej zaufałam bo jest dobrym specjalistą. przepłakałam kilka nocy bo też chciałam karmić Mateusza tylko piersią. karmię mieszanie odkąd skończył 1,5m-ca.nie wiem co by było gdybym karmiła tylko piersią. może by przybierał na wadze tak samo, a może mniej. ja nie żałuję swojej decyzji.Mateusz ma i cycusia i mm
na skończone 4 m-ce Mati ważył 6100g teraz waży 7000g więc potroił swoją wagę, wszedł na 25 centyl a przez pierwsze 3m-ce był pod siatką całkiem.
zrobisz jak uważasz, ale rozważ dokładnie wady i zalety i obserwuj Agusię.

marta_27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 22:18   #3652
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
dzieki dziewczyny

z wiekiem powinno sie poprawić
ważne, żeby nie przegrzewać

Cytat:
Napisane przez aguchaw1 Pokaż wiadomość
Witam Was

Montii też się skusiłam na tego pana metke, ale póki co czekam na dostawę. Mam nadzieje, że Szymkowi się spodoba, bo ostatnio zabawki go szybko nudzą..
Aguś współczuje tego AZS, może małej szybko minie, trzymam kciuki.
Głodomorek skoro w ogóle przybiera na wadze, to myślę, że wszystko ok. MAm koleżankę, której córka jest mega niejadkiem i pediatra mówi, że ważne, że w ogóle przybiera, uśmiecha się, zdrowa.. więc nie martwiłabym się raczej, bo każde dziecko jest inne.
SynnyGirl dobry tekst z tym panem metą
Tra mam nadzieje, że problemy ze snem Nadii są przejściowe i na dniach wszystko wróci do normy.. a Ty w końcu się wyśpisz noo i mam nadzieje, że u Nas takiego problemu nie będzie, bo póki co nocki są super.. mimo tej 1 pobudki na jedzenie.
Prunelle super, że Krzyś już sobie pełza! Też nie mogę się doczekać aż mój Szymuś zacznie, bo narazie nic takiego nie robi, mimo, że kilka dni starszy od Twojego.
Tajka trzymam kciuki, żeby Wasza dzisiejsza noc była bez przygód

My dziś cały dzień poza domem - również korzystamy z pogody W piątek chcemy zostawić szymusia mojej mamie na pare godzin i jechać na motorze się przejechać gdzieś.. oby pogoda dopisała, bo przydałaby się chwila relaksu
Jutro Szymuś kończy 4 miesiące jejku, jak ten czas szybko leci..

Zmykam spać, dobranoc wszystkim
tez mam nadzieje, dziś nie spala do 2.30
fajny taki wypad na motory

Cytat:
Napisane przez n.ik.a Pokaż wiadomość
coralady o jak miło radzimy sobie, radzimy choć było ciężko...dobrze, że moja depresja poporodowa minęła, bo już moje doły męczyły nie tylko mnie, męża ale i całą rodzinę. Najbardziej chyba jednak Kalinkę, bo jak ja wyłam to ona ze mną.

kasiuni_a my na naszym osiedlu mieszkamy też dwa lata i mało kogo znamy - ale gdy urodziłam okazało się, że a tym samym pionie, na 4 piętrze mieszka młode małżeństwo, którym miesiąc wcześniej urodził się synek - zatem zagadał sąsiadkę i od tej pory spacerujemy razem

wiecie troszkę się zaniepokoiłam, bo moja Mała chyba ma tą skazę białkową...tzn. lekarka podejrzewała u niej od samego początku a ja uparcie, że nie...bo jadłam nabial a Mała jakiś zmian nie miała...na wszelki wypadek dostała bebilon pepti (bo mało przybierała na wadze) jednak po usilnych staraniach była z tego wielka dupa, bo Kala nawet nie chciała tego mleka powąchać...ale udało się jakoś zjeść 3 opakowania i jak brakło kupiłam jej nan...krostek nie było, ale nan-u też nie posmakowała...w końcu kupiłam bebiko (mała wcina jak szalona) ale na buziaku ma male krosteczki...... kurcze i nie wiem, czy od marchewki...może jabłuszka-poddaje się
a w ktorym miejscu ma te krostki? bo jesli gdzieś kolo brody, to moga byc od sliny/wycierania buzi z jedzenia, moja tak miała.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-08-17, 22:23   #3653
szymelka
Rozeznanie

Cytat:
ja to czasem go klade juz o 19.00 ale dzisiaj byl grzeczny ,tzn nie marudzil bo spal popoludniu, ale zazwyczaj o 20.00 juz niose małe zwłoki do łóżeczka zero kontaktu
No rzeczywiście jeśli Ci nie sypia w dzień to ma prawo paść o 19
Moja przysypia w ciągu dnia, dlatego dłużej wieczorem wytrzymuje, ale to też zależy od dnia.

Cytat:
o jak ładnie posmakowało
Ja mam tylko jedną koleżankę z tak małym dzieckiem, pozostałe znajome mają już odchowane dzieci - mniej więcej w wieku mojego syna

Cytat:
Problemem by było, gdyby nie przybierała, ale jak piszesz przybiera całkiem nieźle. Może przez to, że taka długa jest jej waga jest za mała do wzrostu i dlatego nie łapie się w siatce centylowej??
Dla spokoju skonsultuj się z innym lekarzem.
Stary 2011-08-17, 22:32   #3654
prunelle
Wtajemniczenie

Cytat:
ano właśnie... nigdy nie wiadomo, czy trafi się na dobrego lekarza czy na takiego jak ta...

Cytat:
A u nas była 2 tygodnie młodsza kuzynka Leonka, ale było śmiechu Aż żałuję, że bliźniaki nam się nie urodziły, Leoś miałaby komu palec do nosa wkładać

nie wywołuj wilka z lasu

Cytat:
dzieki dziewczyny

na pewno sobie z tym poradzicie

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 22:35   #3655
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
No rzeczywiście jeśli Ci nie sypia w dzień to ma prawo paść o 19
Moja przysypia w ciągu dnia, dlatego dłużej wieczorem wytrzymuje, ale to też zależy od dnia.

Ja mam tylko jedną koleżankę z tak małym dzieckiem, pozostałe znajome mają już odchowane dzieci - mniej więcej w wieku mojego syna

Problemem by było, gdyby nie przybierała, ale jak piszesz przybiera całkiem nieźle. Może przez to, że taka długa jest jej waga jest za mała do wzrostu i dlatego nie łapie się w siatce centylowej??
Dla spokoju skonsultuj się z innym lekarzem.

ja mam albo ze starszymi dzieciakami, albo bezdzietne.

waga i wzrost maja oddzielne siatki centylowe i to się bada w zależności do wieku.
4800 w wieku 4 miesięcy to poniżej 3 centyla. Przeciętnie dziewczynka w tym wieku wazy 6.500 (50 centyl)
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-08-17, 22:44   #3656
szymelka
Rozeznanie

Cytat:
coralady

Na podstawie czego lekarka podejrzewała skazę??

Cytat:
Napisane przez marta_27 Pokaż wiadomość

nic nie wyszło z tych ćwiczeń Mateusz się obudził i koniec czasu dla siebie. dobrze że chociaż posprzątać zdążyłam
Ja też dziś nie ćwiczyłam, bo Lenka spała jakoś dziwnie, więc nie było kiedy. Mam nadzieję, że jutro się uda

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ----------

Cytat:
ja mam albo ze starszymi dzieciakami, albo bezdzietne.

waga i wzrost maja oddzielne siatki centylowe i to się bada w zależności do wieku.
4800 w wieku 4 miesięcy to poniżej 3 centyla. Przeciętnie dziewczynka w tym wieku wazy 6.500 (50 centyl)
muszę się doszkolić
Stary 2011-08-17, 22:44   #3657
agus87
Zakorzenienie

dzieki dziewczyny jestescie kochane
Cytat:

ale skaza nie pojawia sie tylko na twarzy
jakie kupki mala robi ?
zielone? ze sluzem?
Stary 2011-08-17, 22:51   #3658
szymelka
Rozeznanie

tajka dziś chyba zabalowała
Stary 2011-08-17, 22:58   #3659
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marta_27 Pokaż wiadomość
wiesz co, ja byłam w identycznej sytuacji. Mateusz urodził się 2320g jako hypotrofik z cechami wcześniactwa. przez pierwszy m-c był karmiony tylko piersią. pediatra stwierdziła że za mało przybiera na wadze. dała nam 2 tygodnie jeszcze żeby przekonać się czy to okresowe tylko. ale okazało się że ciągle za mało przybiera bo podobno dzieci z niedoborem masy ciała a urodzone w terminie powinny nadrabiać wagę i gonić zdrowe dzieci. ja jej zaufałam bo jest dobrym specjalistą. przepłakałam kilka nocy bo też chciałam karmić Mateusza tylko piersią. karmię mieszanie odkąd skończył 1,5m-ca.nie wiem co by było gdybym karmiła tylko piersią. może by przybierał na wadze tak samo, a może mniej. ja nie żałuję swojej decyzji.Mateusz ma i cycusia i mm
na skończone 4 m-ce Mati ważył 6100g teraz waży 7000g więc potroił swoją wagę, wszedł na 25 centyl a przez pierwsze 3m-ce był pod siatką całkiem.
zrobisz jak uważasz, ale rozważ dokładnie wady i zalety i obserwuj Agusię.
Agusia niby też ma hypotrofię, ale... nie zrobili jej porządnych badań, wszyscy lekarze uparli się że tp miał być na 30 marca a ja na początku wyliczyłam że na 11 kwietnia. Zrobili mi cesarkę bo nie było oznak porodu 8 czyli w sumie 3 dni przed terminien (wg nich na ostatnią chwilę). Czy jeśli poczekałabym 2 tygodnie mała urodziłaby się sama z wagą powyżej 2500g? Mam nauczkę, żeby słuchać bardziej swojej intuicji niż lekarzy. Dlatego rozważam różne możliwości.

Cytat:
Problemem by było, gdyby nie przybierała, ale jak piszesz przybiera całkiem nieźle. Może przez to, że taka długa jest jej waga jest za mała do wzrostu i dlatego nie łapie się w siatce centylowej??Dla spokoju skonsultuj się z innym lekarzem.
Waga nie łapie się od urodzenia, wzrost normalnie jest na siatce między 3 a 10 centylem (małe kratki to dobrze nie widać).
Stary 2011-08-17, 22:59   #3660
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Na podstawie czego lekarka podejrzewała skazę??

Ja też dziś nie ćwiczyłam, bo Lenka spała jakoś dziwnie, więc nie było kiedy. Mam nadzieję, że jutro się uda

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ----------

muszę się doszkolić

ja jzu te tabelki wzdłuż i wszerz przestudiowałam
są jeszcze siatki centylowe obwodu główki.

prosimy o głosiki
http://pl .lennylamb.com/user/show_photo/3734
spacja po pl

a tajka to rzeczywiście chyba baluje
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Edytowane przez traicionera
Czas edycji: 2011-08-17 o 23:01
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości