|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł nowego wątku! | |||
| Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają |
|
10 | 18,52% |
| Dzieciaczki siadają, bo spacerówki czekają |
|
0 | 0% |
| Lato poszło w las, siadać zacząć czas |
|
7 | 12,96% |
| Maluchy ząbkują, pełzają, siadają, a ich mamusie dniem i nocą gadają |
|
6 | 11,11% |
| Mamusie do pracy wracają, dzieciaczki raczkują, siadają |
|
0 | 0% |
| Mamuśki do pracy wracają, a dzieciaczki w spacerówki się przesiadają |
|
2 | 3,70% |
| Mamy już pół roczku, nie dawajcie nam już smoczków |
|
0 | 0% |
| Mleczko, kaszka, zupka, z tego na pewno będzie kupka |
|
4 | 7,41% |
| Mleczko, zupka czy obiadek, wciąż nam przybywa fałdek |
|
0 | 0% |
| Nasze łobuzy powoli siadają, w nocy zamiast spać brykają |
|
1 | 1,85% |
| Pora zacząć siadać, bo do spacerówek czas się przesiadać |
|
1 | 1,85% |
| Pół roku za nami, wozimy się spacerówkami |
|
1 | 1,85% |
| Rampersiki schować czas, bo jesienny nadszedł czas |
|
3 | 5,56% |
| Słoiczki zaczęliśmy jadać, pora zacząć siadać |
|
4 | 7,41% |
| Wakacje już za nami, siadać zaczynamy |
|
1 | 1,85% |
| Wiosenne maluchy wcinają od stópek paluchy |
|
11 | 20,37% |
| Z wakacji powracamy i raczkować zaczynamy |
|
3 | 5,56% |
| Głosujący: 54. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3661 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011
Cytat:
![]() Już dziś głosowałam - codziennie klikam ![]() Tajka miała ważyć Lenkę, a potem wybierała się do Malagi, może jej się tam dobrze zrobiło i została??
|
|
#3662 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja juz wciągnęłam ![]() Cytat:
![]() ja karmię mieszanie, najpierw cycuś i od razu po nim mm, tak mi doradziła moja pediatra bo mały ciągle się darł, że glodny, ale jak Agusia nie domaga się więcej to nie wiem, musisz zdecydować ![]() mój wczoraj skończył 4 m-ce i waży w bodziaku 7900g a ja?????????? a prunelle?????????????? lecę spać, bo jutro jadę do pracy
|
||
|
|
|
#3663 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przecież mogą się urodzić dzieci małe, bo mają np niskich i szczupłych rodziców i jest wszystko ok. a mogą być dzieci z małą wagą bo były jakieś zaburzenia w dostarczaniu składników odżywczych. gdyby dziecko było źle odżywiane to nie tylko ma mały przyrost wagi, ale zaburza się w jakimś stopniu jego rozwój. mi pediatra tłumaczyła że tu nie chodzi tylko o wagę ale przede wszystkim o to żeby dostarczyć dziecku odpowiednie ilości witamin, składników odżywczych itp. potrzebnych do prawidłowego rozwoju ja też się przekonałam że intuicja jest najlepszym doradcą. skonsultuj wagę Małej z innym pediatrą i wtedy zastanów się co zrobić. |
|
|
|
|
#3664 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Zdrowka Cytat:
No to niedlugo ci smignie po podlodze![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moj spi tak samo jak i twoj Do 3 miesiaca szedl spac po 21 lub 22. A teraz po 19 juz go kapie, bo mi marudzi okropnie i przysypia. Kapanko, jedzonko, pogada troche i o 20 dziecka nie ma![]() Hej babeczki ![]() Dzis odwiedzilam prace i Nino jak zawsze furrore zrobil, zwlaszcza jego fryzura irokezowa Usmiechal sie do wszystkich i byl bardzo grzeczny - dumna jestem z mojego synciaJutro znow sie do pracy wybieramy, tym razem na lunch z szefowa Musze troche pogadac o moim powrocie (wracam w polowie stycznia) i ogolnie posluchac nowosci w branzy A teraz ide juz spac, bo oczka mi sie kleja ![]() Dobranoc mile panie
|
|
#3665 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jak go brałam na ręce, to się nie wydawał cięższy od Naduni no przecież napisałam o was, ale wiadomo, jak my sie spotykamy często Cytat:
nie dziwie sie, ze irokez robi furore, bo jest boski
|
|
#3666 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hahaha ![]() agus niestety ma i tak jak w przypadku Oleńki gorąco jej nie służy bo ręce wtedy wyglądają koszmarnie (skóra jakby Nadia rączki nózki trzymała z godzine w wodzie a z tego rąbią jej się pęcherze ) byliśmy u dwóch pediatrów i każdy mówi coś innego ale obaj stwierdzili że to na tle alergicznym jest, pocieszające jest to że jak temperatura schodzi do ok 20 stopni to pęcherzyki pojawiają się sporadycznie i rączki ładnie się leczą, ostatnia dermatolog stwierdziła że można zrobić badania z krwii ale nie poleca u tak małego dziecka bo będzie tak mało surowicy że i tak nic nie wyjdzie w badaniu a lepiej jej oszczędzić nerwów i stresu, a tobie kiedy wyskakują pęcherzyki ?? możesz mi opisać jak u ciebie to wygląda i kiedy się zaczęło ?nika małe krosteczki to chyba nie skaza ? a ma na całej buzi ?? tajka na imprezę poszła i nas nie zabrała ![]() anessa Nino będzie rwał dziewczyny na zdjęcia z dzieciństwa z irokezem kNadia właśnie zaliczyła pierwsze darcie i musiałam lecieć nakarmić lepiej idęspać bo pewnie znowu ciężka noc mnie czeka
|
|
#3667 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No i tak trzymać!!Ale Ci dobrze- do stycznia masz spokój. Mi został miesiąc wolnego jeszcze tylko, a potem trzeba zostawić dziecię.. ![]() Idę i ja spać - dobrej nocy wszystkim ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ---------- Cytat:
A może tajka idąc za przykładem Emilki zbiera na tej imprezie na bilet, żeby do nas przylecieć??
|
|
#3668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo u nas i masc do smarowania i balsam po kapieli i olekek do kapieli. Poza tym dziecka nie nalezy dlugo trzymac w wodzie i w chlodniejszej wodzie nie w goracej. Najgorszy okres zimowy,bo poubierane i grzeja, makabra cholera slepne od tego tel dopiero oddalismy lapka do naprawy |
|
|
|
|
#3669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3670 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Zaczne od ochrzanu
dlaczego tak duzo psizecie jak wiecie ze mnie nie bedzie;pTo nie impreza ale taki jakby festyn miasta zaaajjjeiscie duzy:OBIECUJE DODAC DO ALBUMU FOTORELACJE Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
?Cytat:
to to tez by polubila, ale juz nie wydaje kasy. Fajnie ze Fabianek spi ci o 20 Lena najwczensiej 20.45![]() super ze weselicho udane ![]() Cytat:
![]() Lena albo dupke i na palcach do gory albo glowe i tlow ;p razem nie daje rady;p Cytat:
![]() ![]() Lenke dzis posadzilismy, czego nigdy nie robimy(chyba ze trzymajac na kolanach, z=ciezar na naszych rekach, albo troche lezac) Wrocilismy godzine temu ![]() Lence baaardzo podobaly sie swiatla i karuzele , smiala sie caly czas. My poszlismy an 2 karuzele, jedna spoko,a le 2 chlopcow zagadalo czy moze siasc z nami i sie poplakalam ze smiechu bo udawalismy ze mamy stracha . Druga to taka hustawka lancuchowa ale na wysokosci 3-40 pietra... mialam stracha ze sie zerwie tz panikowal;p a mi sie niedobrze zrobilo. Lenka zostala z tesciowa, ale dzis caly czas podkowke robila jak patrzyla sie na tesciowke hehe chociaz tesciowka nie ejst zla;p. Mialam cos wiecej napsiac ale zapomnialam ![]() Zdjecia dodam teraz do albumu AAAAAa Lena spotkala kuzynke 9 miesieczna i siedzac obok siebie wygladaja jak z miesiac roznicy hehe tyle ze kuzynka juz drepta za rece siedzi itp;p(album). Z 4 cm wyzsza jest;p I jeszcze jedno;p Tz poszedl zeby spotkanie z lekarzem zalatwic i oczywiscie babka znowu powiedziala, ze zle wsyztsko zalatwilismy... a wszystko robilismy jak mowila inna baba pracujaca w recepcji... to sie tz wkurzyl i powiedzial'' ja juz mam dosc, jest mi smutno, przykro, jestem rozczarowany... ja chce tylko szczepienia dla mojego dziecka... moge nawet zaplacic... nie chce zeby jutor obudizla sie z polio(czy cos takiego;p) i umarla tylko i dlatego ze wy nie chcieliscie dac nam spotkania...)'' dostalismy wizyte na piatek za darmo tylko jedna szczepionke trzeba kupic ehhe ale ci ludzie w przychodni walnieci... Dobranoc ![]()
|
|
#3671 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3672 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no wiadomo wiadomo Cytat:
proszę dziś dużo nie pisać, bo mnie nie będzie
|
||
|
|
|
#3673 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musisz mysleć o tym co najlepsze dla dziecka, moja zaczynała z 3 centyla, potem wskakiwała kolejno na wyższe. Pediatra jeździła po mnie że głodzę dziecko bo nie przybiera idealny kilogram miesięcznie. A przecież nie jest łatwo nadrobić taki spadek.Kiedyś centyli nie było i lekarze/ matki tak nie panikowały. Teraz każde odstępstwo od normy to już zagrożenie które trzeba zlikwidować ![]() A przecież Twoja córcia urodziła się malutka i i tak ładnie przybrała, myślę że intuicja dobrze Ci radzi. Cytat:
![]() Cytat:
Natomiast zrobisz jak uważasz ale dla mnie sterydy to zło i ostateczność jak skóra jest w fatalnym stanie - sączących zmianach. Nie przegrzewać, nie przepacać, nie brać długich kąpieli i niekoniecznie codziennie, nie naduzywać kosmetyków, jeśli bierzesz dziecko na ręce i ono ociera się buzią o Twoje rzeczy to oczywiście bez perfum i nasz proszek też musi być łagodny. U nas też niewiadomo co wywołuje zmiany - może pyłki traw, może materiał fotelika samochodowego, uczula flanela i wełna itd. To może być laktoza, białko krowie itp. Cytat:
Mleko matki chroni do pewnego stopnia rozwój alergii. Cytat:
![]() My przespana noc, tzn ja nie mogłam usnąć do 2 ale i tak ok, Mała skubaniec coraz ruchliwsza, każde wyjscie z pokoju to Wiolka w jakiejś niebezpiecznej sytuacji, na łóżku to zagrożenie spadnięcia, na podłodze łapie kable, co to bedzie jak nauczy się biegać? |
|||||
|
|
|
#3674 | ||
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
mam chwilkę dosłownie bo już słyszę jak Mateusz się budzi. ehh, a myślałam, że może pośpi do 9:30 ![]() Cytat:
w każdym razie Mateusz urodził się z sinymi rączkami już i dlatego dostał 9pkt. jakby czekali z jeden dzień jeszcze to wolę nie myśleć co by się stało. ja tylko się cieszę że nie wyjęli go za późno. czasem się zastanawiam czy gdyby go wcześniej wyjęli to czy wszystkie późniejsze problemy jakie miał, miałyby miejsce. no ale nie dowiem się tego już nigdy.Cytat:
czyli jak ktoś sobie odpuści to du.pa blada szczepienia nie będzie. ehh
|
||
|
|
|
#3675 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Doczytałam, ale niestety nie odpiszę, bo wychodzimy już do lidla ![]() Mój syn dziś o 14.30 kończy 4 miesiące Aguchaw, laseczkaa gratulacje też dla Szymonka i Kacperka z okazji 4 miesięcy
Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2011-08-18 o 09:08 |
|
|
|
#3676 |
|
Zakorzenienie
|
ło ale Fabianek pospał od 20 do 7 rano, bez pobudek na krzyki jak to ostatnio mail w zwyczaju ani na kopalnie po szczeblach ale znalazłam go w poprzek
![]() ![]() ale ja poszlam spac po 1 takze sie nie wyspalam i witam z kawusia;p
|
#3677 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3678 |
|
Zakorzenienie
|
Kasiunia gratulacje dla Dawidka !
![]() Monti dobra kobieto przypomniałaś mi czego tak mi z rana brakuje
|
|
|
|
#3679 |
|
Zakorzenienie
|
żurawinko kawa z rana to moja chwila spokoju, wyłączam się
myślę nad jakimś ekspresem dolce gusto, zelmer itp..masz może? zjem sniadanie i idę do Lidla tez;p
|
#3680 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
było minęło. teraz musimy cieszyć się z tego co jest bo zawsze mogło być gorzej ![]() skonsultuj wagę Agusi z innym pediatrą dla świętego spokoju ![]() Cytat:
ja zmykam do mojego głodomorka małego ![]() miłego dnia |
||
|
|
|
#3681 |
|
Zakorzenienie
|
Montii niestety mam tylko kafeterkę
no ale z braku laku ujdzie. O dolce gusto słyszałam nienajlepsze opinie, jesli masz na mysli ten na "gotowce" A pochwalcie się dziwczyny co kupiłyście w Lidlu po powrocie. Niestety okazało sie że sukieneczka na chrzciny dla Wiolci u mojej szwagierki jest za krótka, widać jej kono całe tzn. pampka I znów trzeba cos kupić ( co oczywiście będzie skutkowało kupieniem czegoś jeszcze) Lecę po kawę |
|
|
|
#3682 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lenak wczoraj wazyla 7330g czyli bez papka i body okolo 7180g Cytat:
Jeszcze Tz powiedzial'' co przychodze to wszyscy albo na sniadaniu o 11 albo w sklepie'' Babka powiedziala niesmialo ze sniadanie maja od 10.30 do 11;p(w czasie pracy;p... o sklepach sie nie wypowiadala;p Cytat:
![]() Cytat:
![]() najlepszegoLenka od wczoraj obraca sie z brzuszka na plecy , teraz to juz sama na piwo sie wyturla... ![]() Spalysmy do 5.30 zjadla AZ 30ml i pospalysjy do 9
|
|
#3683 |
|
Wtajemniczenie
|
Kasiunia gratki dla Dawida z okazji skończonych 4 miesięcy
![]() Marta27 w Lidlu jest od dzisiaj tydzień maluszka ![]() http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl...fferdate=20786 Ja czekam na mame i tez idziemy do Lidla jakie zakupy zrobić
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
#3684 |
|
Rozeznanie
|
kasiunia gratulacje
monti ale Ty masz z Fabiankiem życie do 7 Ja to nie mam się czym chwalić w tej kwestii pobudka o 24, 3 i 6 tylko, że spaliśmy do 9:30 Mimo wszystko wolałabym spać ciągiem do ssódmej tak jak Ty monti
|
|
|
|
#3685 | ||
|
Zakorzenienie
|
Haha, ale ja marzę o trójce dzieci, a nie chce mi się 3 razy rodzić
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
To już pannica ![]() Wczoraj się chwaliłam , że Leoś się opiera, a wieczorem się na dłoniach oparł i też się kiwał w przód i w tył i próbował iść, dzisiaj też, więc podejrzewam, że jeszcze z tydzień dwa i będzie Leoś wędrowniczek ![]() Obrabowałam Lidla dzisiaj , bodziaki z długim rękawem i rajstopki. Bardzo jestem zadowolona z zakupów |
||
|
|
|
#3686 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3687 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale masz zdolnego chlopaka w domu![]() ![]() Heh te 86 to na kiedy;p? Moja Lena mierzy 65cm;p(na oko;p) to mysle 74 przenosi w zime, wiosna 80 i lato 86;p. Jak tlyko Tz dostanie prace to na wyprzedazach zaczne kupowac niecaly rok do przodu;p bo zamiast 10 euro sa 2;p itp;p Tz spada teraz na interview, ale w jakims srednio fajnym miejscu;p ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
Co do sniadania to wszyscy jedza razem;p lekarze, recepcjonistki itp... to mogliby zamknac przychodnie na te 30 minut a nie wychodzic sobie kiedy chca... co do sklepu to wychodza o 13 bo koncza prace o 13.30 i w tym czasie sklepy zamykaja, bo siesta jest;p ale przychodnia otwartta do 13.30 to ich problem ze siesta... niech sobie kupuja o 17 jak otwieraja sklepy ponownie;p Ja nie moglam sie doczekac kiedy z brzuch a na plecy se obroci, bo ciagle na brzuszek sie przekrecala i wyla;p teraz przynajmniej sie obroci jak chce;p Za bardzo wymagajaca jestes;p Dzis Lena w lozku przepelzala sie do tzta i polozyla mu glowe na rece;p
|
|
#3688 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moze mu taki fryz zostanie do momentu rwania![]() Cytat:
Cytat:
dla TZa! No niestety, czasem sjesta wazniejsza od zdrowia dzieckaGratulacje dla syneczka! Cytat:
Malo je ale rosnie ladnieCytat:
Jak Nino 2x pospal te 7h ciagiem a ja 5 to dawno tak sie dobrze nie czulam, wypoczeta i zeska - nawet o 4 rano![]() Teraz znow wrocil do 5h po kapieli, nawet jedzac mm z kaszka ![]() No i 1h gadania z nogami to juz regula chyba Zawsze o 4 rano![]() Hej babeczki! Dzis pogoda do tylka i nie wiem czy wyjdziemy, zwlaszcza, ze Nino spi... ooo, juz nie spi ![]() No ale nie wiem, czy wyjdziemy, musze pomyslec
|
|
#3689 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej. Ja zrobiłam dziś Michałowi poranek bez mamy
Wczuliśmy się w rolę jak bym była w pracy i tylko dałam mu cyca o 6 i 7 rano, a później mąż go usypiał i pospał do 11. Następnie wyzolił odciągnięte 100ml mojego mleka. Tym razem dałam z Aventu i nie było problemu. Teraz myślę żeby za ok. godzinę dał mu trochę marchewki i do 13 dadzą sami radę.Kamień z serca spadł mi jak już zajada z tej butli, bo już rozważałam pójście na wychowawczy...
|
#3690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaki Michas madry chlopczyk![]() ![]() kla ski:![]() Mialam wczoraj napisac, ale za pozno bylo. Wczoraj 2 bratanice Tzta( kuzynki) w wieku 8 i 9-10 lat zaczely sie tak klocic z takimi przeklenstwami, ze mi szczena opadla;D, kopac i szarpac, jak dziewczyny na imprezie... w zyciu bym nie pomyslala, ze tak moga sie dzieci klocic/bic... one w takiej nieciekawej dzielnicy mieszkaja wiec dla nich to normalne... jeszcze ta 9 letnia rzucila spodenkami i na mnie -polecialy, powiedzialam ze jak jeszcze raz cos na mnie poleci to dostanie palskacza... pozniej jedna poszla do swojego domu za druga wielce wkurzona wszytko kopala/psula/rzucala... yy masakra jakas;p
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-08-18 o 12:08 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.

No to niedlugo ci smignie po podlodze

i tak jak w przypadku Oleńki gorąco jej nie służy bo ręce wtedy wyglądają koszmarnie (skóra jakby Nadia rączki nózki trzymała z godzine w wodzie a z tego rąbią jej się pęcherze ) byliśmy u dwóch pediatrów i każdy mówi coś innego ale obaj stwierdzili że to na tle alergicznym jest, pocieszające jest to że jak temperatura schodzi do ok 20 stopni to pęcherzyki pojawiają się sporadycznie i rączki ładnie się leczą, ostatnia dermatolog stwierdziła że można zrobić badania z krwii ale nie poleca u tak małego dziecka bo będzie tak mało surowicy że i tak nic nie wyjdzie w badaniu a lepiej jej oszczędzić nerwów i stresu, a tobie kiedy wyskakują pęcherzyki ?? możesz mi opisać jak u ciebie to wygląda i kiedy się zaczęło ?

w każdym razie Mateusz urodził się z sinymi rączkami już i dlatego dostał 9pkt. jakby czekali z jeden dzień jeszcze to wolę nie myśleć co by się stało. ja tylko się cieszę że nie wyjęli go za późno. czasem się zastanawiam czy gdyby go wcześniej wyjęli to czy wszystkie późniejsze problemy jakie miał, miałyby miejsce. no ale nie dowiem się tego już nigdy.
czyli jak ktoś sobie odpuści to du.pa blada szczepienia nie będzie. ehh

Wczuliśmy się w rolę jak bym była w pracy i tylko dałam mu cyca o 6 i 7 rano, a później mąż go usypiał i pospał do 11. Następnie wyzolił odciągnięte 100ml mojego mleka. Tym razem dałam z Aventu i nie było problemu. Teraz myślę żeby za ok. godzinę dał mu trochę marchewki i do 13 dadzą sami radę.
kla ski: