|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: TYTUŁ NOWEGO WĄTKU! | |||
Sierpień mamy już za pasem i cieszymy się bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 6,41% |
Każda już rozpakowana, teraz pełną gębą mama |
5 | 6,41% |
Każda dziecko już swe tuli, będzie jazda do matury |
1 | 1,28% |
Brzuszków przed sobą już nie dźwigamy, teraz kupki, smoczki i ulewanie w głowie ciągle mamy |
1 | 1,28% |
Wystrzałowe wakacyjne mamusie mają już przy sobie bezzębne dzidziusie! |
2 | 2,56% |
Wakacyjne dzieci już przy sobie mamy, więc o kupkach, pieluszkach i kolkach gadamy |
3 | 3,85% |
Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! |
21 | 26,92% |
Noworodkowy zawrót głowy: o kolkach, pampersach i smoczkach rozmowy! |
5 | 6,41% |
Wakacyjne dzieci nudzić się nie dają: jedzą, płaczą, postękują i mamusie swe kochają |
0 | 0% |
Nad życie kochamy te bezzębne brzdące, choć oka nie zmrużymy przez najbliższe miesiące |
9 | 11,54% |
Wszystkie mamy rozpakowane spacerują z wózkami uradowane |
0 | 0% |
Dzieci nasze kołyszemy, jedną ręką na wizażu wciąż piszemy |
1 | 1,28% |
Sierpniówki już finiszują, Lipcówki im kibicują |
2 | 2,56% |
Lipcówki wciąż o kolkach gadają, a sierpniówki porodówki oblegają |
0 | 0% |
Sierpniowe dzieci witamy- wnet wszystkie będziemy mamami! |
3 | 3,85% |
Słodkie te nasze letnie maluszki, już za chwilę rozpakują się wszystkie brzuszki |
2 | 2,56% |
Letnie mamuśki wciąż się wspierają, jedne tulą Maluszki, inne jeszcze czekają |
8 | 10,26% |
Mamo, mamo coś ci dam, małe serce, które mam |
4 | 5,13% |
Mamo, mamo coś ci dam, pierwszy uśmiech, który mam |
1 | 1,28% |
Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba. Wakacyjne mamuśki 2011 |
5 | 6,41% |
Głosujący: 78. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4201 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011
Udało mi się upolować matę dla Alicji
![]() ![]() ![]() ![]() Zmalowana mam nadzieje, że się nie gniewasz za tą mate ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4202 |
Rozeznanie
|
Dot.: Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011
Ale super przytulanka - może to owieczka Sterntaler??
|
![]() ![]() |
![]() |
#4203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam taką samą owieczkę ![]()
![]() |
#4204 |
Zadomowienie
|
hej
![]() jeszcze żyje nadrobiłam troszkę ale mały popłakuję więc lecę... pozdrowionka kochane ![]()
#4205 | |
Zadomowienie
|
Już po KTG, praktycznie żadnych skurczy. Czekamy. W sobotę mam iść na NST (jaka jest różnica pomiędzy KTG a NST?).
W poniedziałek na wywołanie, jeśli samo nie pójdzie, czyli jakieś 4-5 dni po terminie. W zasadzie to nie wiem, dlaczego tak szybko? Cytat:
![]() Wie ktoś co z Oliweczką? Miała mieć dzisiaj wywoływany prawda? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4206 |
Wtajemniczenie
|
![]() Szymek uwielbia z nią spać. Łapie ją za łapkę albo za uszko ściska i śpią ![]()
#4207 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() trzymam ![]() rozumiem że kciuki można zacząć ściskać ![]() Cytat:
![]() ![]() jaką kupiłaś? ![]() Mały przespał 3,5 godz w wózku pod domem, teraz się zbudził, oczywiście od razu z włączoną syreną bo głodny i właśnie wcina ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4208 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
coś mi się sporo wydaje że zapłaciłaś za ten Nutramigen.... prawie 30zł na receptę wychodzi za puszkę a chyba dziewczyny płaciły sporo mniej.. i na Ciebie Brumku przychodzi pora ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() a nogi na szyi?? ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4209 | |
Zakorzenienie
|
Ściskaj Aniu, ściskaj! Tego nigdy za wiele
![]() No nie da się ukryć ![]() ![]() Cytat:
![]() I kolejny raz utwierdza mnie to w przekonaniu, że my dobrze w życiu robimy nijako "izolując" się od tak bliskich kontaktów z rodzicami. Tylko nam to nerwów zaoszczędzi. A już najbardziej wkurzył mnie ten fragment, w którym piszesz że teściowa gapi się jak karmisz i jeszcze ma do tego wąty! Zabiłabym! ![]()
![]() |
#4210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Test niestresowy (NST) – polega na jednoczesnym zapisie kardiotokograficznym i zapisie ruchów płodu. Do aparatu kardiotokograficznego dołącza się specjalny przycisk, za pomocą którego ciężarna sygnalizuje odczuwane ruchy płodu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4211 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- KTG (kardiotokografia) - to zapis częstości pracy serca płodu przy jednoczesnym zapisie czynności skurczowej mięśnia macicy. - NST (test bezstresowy) – badanie pulsu dziecka w odpowiedzi na jego własne ruchy. D do aparatu kardiotokograficznego dołącza się specjalny przycisk, za pomocą którego ciężarna sygnalizuje odczuwane ruchy płodu. Tu masz coś więcej na ten temat: Badanie NST To badanie prenatalne wykonywane jest po 28 tygodniu ciąży. Jest bezstresowe dla dziecka. Na brzuchu matki umieszcza się specjalny pas, by zmierzyć czynności serca dziecka, oraz drugi pas, który bada skurcze. Trwa ono ok. 30 minut. Jeśli dziecko się nie porusza, nie oznacza to, że dzieje się z nim coś złego, może po prostu spać. Pielęgniarka stara się je wtedy obudzić. Badanie NST przeprowadzane jest, gdy wydaje się, że dziecko nie porusza się tak często jak wcześniej, gdy termin porodu już minął, gdy istnieje podejrzenie, ze łożysko nie funkcjonuje prawidłowo i in. To badanie nie jest inwazyjne, więc nie stanowi ryzyka dla matki ani dziecka. Głównym celem badania jest zmierzenie czynności serca dziecka w odpowiedzi na jego ruchy. U zdrowego dziecka serce pracuje szybciej podczas ruchów i spowalnia podczas odpoczynku. Badanie może pokazać, czy łożysko i pępowina dostarczają dziecku odpowiednią ilość tlenu. Jeśli jest go za mało, może to wskazywać na problemy z łożyskiem lub pępowiną. Jeśli pojawiają się jakieś nieprawidłowości w wyniku badania, potrzebne są kolejne testy, które pozwolą ustalić, czy przyczyną problemów jest rzeczywiście zbyt mała ilość tlenu, czy coś innego.
![]() |
#4212 |
Rozeznanie
|
ja po wizycie ciszaaaaaa nic sie niedzieje,jak nieurodze do 28 to mam skierowanie do szpitla na 29,mala wazy 3kg .
|
![]() ![]() |
![]() |
#4213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Że mała zdrowa i w normie i że dają jej troszkę czasu na zastanowienie, ale ostatecznie i tak masz dead line ![]() No nie smutaj się. To już baaardzo niedługo ![]()
![]() |
#4214 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam zapisany taki: http://www.przytulmniemamo.pl/horizo...-jestesmy.html O to chodzi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4215 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4216 |
Zadomowienie
|
Brumek, Aania, Agni, najgorsze jest to, że ja kiedy już słyszę pouczający ton, to się strasznie najeżam, bo generalnie jestem bardzo spokojna osobą, w domu czuję się świetnie, płacz małej mnie nie denerwuje, nocne wstawanie nie wyprowadza z równowagi (a jestem zawodowym śpiochem) i jestem szczęsliwa, a wystarczy telefon od mamy i teściowej i się od razu spinam.
Co do karmienia, to kiedyś była dyskusja na ten temat - ja byłam sceptycznie nastawiona do tego, szczególnie w miejscach publicznych, choć karmiące mi wcale nie przeszkadzają, ale teraz mogłąbym karmić choćby na środku ulicy i mam to w d. W związku z tym kiedy byliśmy i teściów, nie wyszłam z pokoju, nie chciałam żeby myśleli, że jestem jakaś wstydliwa, o nie, ale zaglądanie w cyca to już przegięcie. Pomimo, że się nie chowam, to uważam to za bardzo intymną sprawę między mną a Zosią. Tż doradził, żeby następnym razem wyjść... I nie od parady jednak piszą w różnych poradnikach, że do karmienia miejsce powinno być spokojne, komfortowe i mama zrelaxowana... Ech... Brumek, z tymi nogami to już przeginasz ![]() ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Mam pytanie do mam karmiacyhc tylko i wyłącznie piersią - ile czasu Wasze dzieci ssą? Mojej czasem wystarczy 5 minut i już cyca choćby na siłę nie wsadzisz! Ale śpi potem - raz 1 h raz 3 h, więc chyba jej wystarcza... |
![]() ![]() |
![]() |
#4217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4218 | ||||
Zadomowienie
|
Trzymam za Was mocno kciuki - za poprawę wyników i kolejne badania
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wodaqua moja teściowa też mi zagląda non stop do sypialni jak małą karmię ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- Cytat:
A opróżnia Ci cyca do końca? Bo mi mala chyba nie ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4219 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie rozumiem wlasnego dziecka. Od rana nie chce ssac mojej piersi. Doszlo do tego, ze jak tylko wezme ja na rece w porze karmienia to juz wpada w histerie. Jakies pol godziny temu zauwazylam pierwsze oznaki glodu, mysle, poki nie jest jeszcze zdenerwowana to sprobuje moze teraz possa. Ja cycka na wierzch, a ona znow to samo. No moze polizala go kilka razy po czym w sekundzie zasnela. Padla tak, ze musialam sprawdzac czy oddycha. No i spi. Nie wiem co z nia dzisiaj jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4220 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4221 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A wiesz,, że dzisiaj zastanawiałam się czy nadal założysz nogi na głowę ![]() ![]() Ps. Dostałam rano smsa i pierwsza moja myśl to, że urodziłaś ![]() Brunetko wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4222 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ania o taką klik Cytat:
Plus oczywiscie ta ksiazka klik |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4223 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem czy do końca wysysa - raczej nie bo w nakładce silikonowej jeszcze samo napływa - powinnam do końca jeszcze ściągnąć z tego cyca? Chyba tak, zeby lktacja nie zniknęła, co? A drugiego zostawić na kolejne karmienie? ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- O dzięki, poczytam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4224 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja Ci powiem, że nie ściągam po karmieniu, raczej wtedy, gdy czuję, że mam full mleka a Majka np. śpi - ściągam tyle, żeby poczuć ulgę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4225 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
co za baba ciekawska, jak chce cyc widzieć niech się w lustro gapi... ![]() weź sobie pieluszkę na ramię, jak będzie chciała znów zajrzeć to powiedz że się krępujesz i tyle...może dotrze w łagodnej postaci.... Mój różnie ssie, czasem 5-10 minut i śpi jak zabity a czasem prawie godzinę i dalej chce- zwykle późnym popołudniem tak ma.... ![]() Cytat:
![]() ![]() mały zjadł, marudził, wzięłam na ramię do odbicia a on usnął ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4226 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() A smsów wypatruj, bo pewnie lada dzień Cię takim powitam ![]()
![]() |
#4227 |
Zakorzenienie
|
hej kochane, kurcze nie umiem się wstrzelic w Wasze dyskusje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() odnośnie mleka to faktycznie musi byc zaznaczone na recepcie że choroba przewlekła i wtedy jest 50% taniej , ja dzięki temu za pepti płacę 11 zł (połowa) Marinko nie wiem czemu u Ciebie takie drogie to mleczko ![]() kochane wszystkiego dobrego z okazji rocznic (moja mineła prawie bez echa bo była w chrzciny :P ) no i rodzic , rodzic :d |
![]() ![]() |
![]() |
#4228 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- A to możemy sobie ręce podać. Wczoraj karmiłam nawet co godzinę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4229 |
Zakorzenienie
|
Ja też, ja też kupiłam chustę
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4230 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie umiem na ogólnym wrzucać zdjęć ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:09.