wasze relacje z sąsiadami - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-19, 14:24   #31
martusia205
Zakorzenienie

Dot.: wasze relacje z sąsiadami

Cytat:
Napisane przez svamp Pokaż wiadomość
Czasami wydaje mi się, że pod względem sąsiadów, nie mogłam trafić lepiej. Od ponad 20 lat (ok, teraz studiuję w innym mieście, ale często bywam u rodziców) mieszkam w tym samym miejscu, w domku jednorodzinnym. Moi sąsiedzi zawsze byli i są świetnymi ludźmi. I nie chodzi mi o jedną konkretną rodzinę... 2 rodziny z mojej ulicy to bardzo dobrzy znajomi moich rodziców - wspólne grille, wakacje, wyjazdy, pomoc w różnych sytuacjach. Pozostali też są bardzo pomocni, uczynni, żyjemy ze sobą w dobrych stosunkach. Wydaje mi się, że wynika to z jednej rzeczy - nie ma tu "nowych' mieszkańców, większość rodzin wybudowała swoje domy kilkadziesiąt lat temu, a potem te domu przechodziły z pokolenia na pokolenie. Sporo osób chodziło do jednej klasy, pracowąło razem, były wspólne śluby, wspólne imprezy.

Niedawno miałam pewną poważną awarię w domu, pół ulicy w środku nocy wstało i przyszło nam pomóc, ot tak, z siebie
o to tak jak u nas..jak tylko trzeba coś zrobić to zaraz pomagamy sobie..np mój tata stawia teraz garaż..sąsiedzi oczywiście mu pomagali..zawsze coś tam sobie pożyczamy,gadamy przez płot '

i wspólne grile,baardzo to lubię

http://suwaczki.slub-wesele.pl/201007032438.html
martusia205 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-19, 14:30   #32
svamp
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martusia205 Pokaż wiadomość
o to tak jak u nas..jak tylko trzeba coś zrobić to zaraz pomagamy sobie..np mój tata stawia teraz garaż..sąsiedzi oczywiście mu pomagali..zawsze coś tam sobie pożyczamy,gadamy przez płot '

i wspólne grile,baardzo to lubię
dokładnie! aż bardziej chce się mieszkać w takim miejscu, z takimi ludźmi... a rozmowy przez płot to już w ogóle rytuał! u nas większość osób ma spore ogródki i latem wymieniamy się czym możemy, np. mamy teraz strasznie dużo winogrona i rozdajemy sąsiadom
waiting for it to come back to me
svamp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-19, 14:38   #33
martusia205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez svamp Pokaż wiadomość
dokładnie! aż bardziej chce się mieszkać w takim miejscu, z takimi ludźmi... a rozmowy przez płot to już w ogóle rytuał! u nas większość osób ma spore ogródki i latem wymieniamy się czym możemy, np. mamy teraz strasznie dużo winogrona i rozdajemy sąsiadom
tak właśnie,i o to chodzi..ja też mam winogrona ;P cała altana jest nimi pokryta

Stary 2011-08-19, 14:53   #34
Mustique
Lena

my mieszkamy w starej powojennej kamienicy, wiec sąsiedzi sa wiekowi, mieszkający tam od zawsze...

jak wprowadzaliśmy się, patrzyli na nas nowych spod oka...

w moim wieku , z dziećmi nie ma żadnych sąsiadów... ale nie narzekam... zaprzyjaźniłam sie ze starszą panią z parteru, która nie ma dzieci koło siebie, i prawie traktuje nas jak rodzinę... i dzieci mogę czasem jej podrzucić...

resztą sąsiadów z początku miała pretensje, o wrzaski, płacze... wiadomo dzieci

ale z miesiaca na miesiac się bratalismy...
Stary 2011-08-19, 17:10   #35
patusia_91
Raczkowanie

Ja mam takich sąsiadów, co jak się piecze ciasto, to pół przeznacza się dla nich Mam dwie starsze panie, i małżeństwo w wieku moich rodziców. Jedna z tych pań jeszcze do niedawna wchodziła sobie sama do naszego mieszkania, pochodziła po kuchni, zaglądnęła do lodówki i wychodziła. Już tego nie robi, bo się dowiedziała co o tym myślę. Ale w sumie tacy sąsiedzi tacy są dobrzy, bo jak wyjeżdżamy, pilnują mieszkania, podlewają kwiatki, itp.

patusia_91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-19, 17:40   #36
kolorowatecza
Zakorzenienie

Nie znam ich - mówię dzień dobry i mam nadzieję, że nigdy nikt nie będzie chciał nawiązać bliższego kontaktu bo taka znajomość w ogóle mi nie odpowiada.

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-19, 21:41   #37
Shikinata
Rozeznanie

Częśc sąsiadów jest nawet ok , inni troche mniej ale zawsze mogło by byc gorzej. Mówie im dzień dobry i tyle, na szczęscie nie urządzają imprez, czasami robią grila ale po 22 są cicho .
Shikinata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-19, 22:29   #38
agniesikk
Zakorzenienie

Ja nie mam zadnego kontaktu z sasiadami poza "dzien dobry". Moi rodzice wczesniej kumplowali sie z dwiema rodzinami, ale one teraz sie wyprowadzily. Jednej sasiadki to nawet nie znam, nigdy jej nie widzialam Ogolnie duzo nowych sasiadow, jakies mlode malzenstwo z dzieckiem (facet pracuje z moja mama). No i niezmiennie alkoholicy w mieszkaniu naprzeciwko Takze wole nie utrzymywac kontaktu, bo i tak mnie wnerwiaja.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-20, 08:48   #39
martusia205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patusia_91 Pokaż wiadomość
Ja mam takich sąsiadów, co jak się piecze ciasto, to pół przeznacza się dla nich Mam dwie starsze panie, i małżeństwo w wieku moich rodziców. Jedna z tych pań jeszcze do niedawna wchodziła sobie sama do naszego mieszkania, pochodziła po kuchni, zaglądnęła do lodówki i wychodziła. Już tego nie robi, bo się dowiedziała co o tym myślę. Ale w sumie tacy sąsiedzi tacy są dobrzy, bo jak wyjeżdżamy, pilnują mieszkania, podlewają kwiatki, itp.
z ciastami mamy tak samo

Stary 2011-08-22, 20:02   #40
Jaatkaa85
Zadomowienie

My mieszkamy w kamienicy i mamy fajnych sąsiadów. Nasza rodzina - czyli mąż i dwoje dzieci jesteśmy najmłodsi. Nie czepiają się, ze dzieci biegaja i są czasami głosno.
Na dole mieszka starszy pan, który cały dzien gwiżdze, cała klatka sie przyzwyczaiła i wszyscy na korytarzu gwiżdżą (nawet ja się na tym złapałam, ze szłam ostatnio z dziecmi do domu i coś sobie pod nosem gwizdałam).
Sasiadka z dołu przyszła do nas osttanio i spytała, czy nie obrazimy sie, jak przez jedna noc będzie głosniej, bo ma imieniny i przyjdą goście.
A na naszym piętrze mieszka pan architekt, który pracuje w domu i widuję go moze raz na tydzień i odkad tu mieszkamy - 2 lata, to moze ze 2-3 razy z nim rozmawiałam.
Tylko nad nami mieszka taka trochę patologia, czasami się kłócili, teraz już nie, bo ten facet-pijaczek-Mareczek gdzieś wybył (moze do paki?)

Za to wychowywałam się przez kilkanaście lat w kamienicy, gdzie wszyscy sie znali, wszystko o sobie wiedzieli i byli jak jedna wielka rodzina. I tak jak tu ktoś napisał - Jak się piekło ciasto, to dużą blache, zeby sie podzielic z sąsiadami. Sasiadka z drzwi obok zawsze robiła wiecej pierogów i przynosiła mnie i mojemu bratu, bo nam baaardzo smakowały.

Edytowane przez Jaatkaa85
Czas edycji: 2011-08-22 o 20:06
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości