![]() |
#1981 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Holandia
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1982 | ||||
Zakorzenienie
|
marylka80 - zgadzam się z Tobą . Rozumiem Twoje argumenty . Ja też na początku mojego pobytu rozdziawiałam gębę ze zdumienia . Wiele różnic kulturowych może zszokować. Ale nigdy, powtarzam - nigdy, nie generalizowałam, nie podciągałam wszystkich i wszystkiego pod jeden mianownik.
Ja się nie irytuje . Ja tylko dziwię się pisanym tu opiniom bardzo krzywdzących Holendrów. A takich tu parę padło. Rozumiem, że Dziewczyny obracają się w różniastych środowiskach . Tym bardziej nie można uogólniać. I o te uogólnienia mi właśnie chodziło. Cytat:
Cytat:
Trynity2011 - myślę, że to o zbulwersowaniu się było do mnie. A więc : Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1983 |
Konto usunięte
|
mozna sie przylaczyc?
mieszkam w NL od jesieni 2008 ![]() ![]() ![]() w pracy obcuje z wieloma narodowosciami (z przewaga Holendrow), weekendy i czas wolny przewaznie spedzam w towarzystwie Holendrow. Czuje sie tu dobrze, na tubylcow nie moge narzekac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1984 |
Raczkowanie
|
nava witaj
![]() Nareszcie ładna sobota! ![]() ![]()
![]() |
#1985 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, już weekend za nami...
![]() Dobrze, że chociaż jakiś skrawek lata byl w tym tygodniu. Kolejny też zapowiada się dobrze ![]() Dzieki za życzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1986 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jelonek1985- będę wdzięczna za nazwę tej firmy na PW... wszystkie biura, które obdzwoniłam nie są chętne, by przyjmować pary. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1987 |
Raczkowanie
|
Cześć Kobietki
![]() Piękna pogoda ![]() Oprócz tego dokonałam kilku odkryć: - znalazłam sklep w krótym są normalne kajzerki ![]() - znalazłam polski sklep dosłownie 50m od mieszkania i dzisiaj zobaczę co oferują, - mieścinka w której mieszkamy jest śliczna o czym przekonałam się na spacerku z Połówkiem (ja oglądałam a on kierował, sama bym na taki spacer nie poszła bo bym się zgubiła między uliczkami ![]() maaddzziiaa dziwne, że nie chcą par bo tak jak jelonek pisała, tacy ludzie rzadziej zjeżdżają do Polski. Może nie mówicie, że jesteście parą. Chcecie znależ pracę dla 2 osób i tyle. Nie może narazie pojechać jedno z Was a później dołączy drugie? Mój Połówek przyjechał do Holandii i po 2 tygodniach już ja mogłam dołączyć. Czy to nie lepsze wyjście zamiast marnować kolejne tygodnie na szukanie pracy dla dwójki? Jak dla mnie zmarnowaliście troszkę te 3 miechy szukając pracy dla pary widząc w pierwszym miesiącu, że nic z tego. PS Mam problem z facebook :/
![]() |
#1988 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobacz czy mają piwo Reds,to może się przejadę ![]()
![]() |
![]() |
#1989 |
Raczkowanie
|
![]() |
#1990 |
Zakorzenienie
|
Koniecznie jabłkowe,to jedyna rzecz tego typu,której mi tu brakuje
![]()
![]() |
#1991 |
Raczkowanie
|
Odkąd znalazłam kajzerki to niczego mi nie brakuje
![]() Połówka mam, kajzerki mam, nutellę mam ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1992 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczynki
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1993 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1994 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Na obiadek dziś leczo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1995 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczynki,
jest ktoś z Hellevoetsluis? Ja wymieniam dokumenty i zmykam do mojego Małża. Nie mam nagranej pracy, po niderlandzku umiem dzień dobru i dobry wieczór. Angielski niby poziom średnio zaawansowany, w sklepie się dogadam, ale z resztą to nie wiem. Troszkę zaczynam się bać. Ale mój Małżowinek ma umowę na dłuższy czas więc trudno zrezygnować bo w polsce nie ma sznas:/ Ja bym chciała pracować przy czym kolwiek - w formie żartu tylko dodam, że mój nie pozwolił mi tańczyć na rurze ![]() ![]()
![]() |
#1996 | |
Raczkowanie
|
hej. Widze ze watek się rozkręca to i ja się dołączę. Jestem juz w Holandii od 2,5 roku i jak większość z Was przyjechałam tu za tz.
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1997 |
Zakorzenienie
|
Pogoda się popsuła, a weekend był taki piękny
![]() Któraś pytała mnie wcześniej o miasto otóż D.Haag
![]() |
#1998 |
Raczkowanie
|
Super i obie mieszkacie masakryczni e daleko ode mnie
![]()
![]() |
#1999 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2000 |
Zakorzenienie
|
A Ty Kasia w jakiej miejscowości mieszkasz?
![]() |
#2001 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W ogóle trudno mi zrozumieć ten rynek mieszkaniowy: ogłoszenie - mieszkanie 45 m2 - 1600 eur./mies., umeblowane itd. a dom w niedalekiej odległości 150 m2 - 1100 eur./mies., umeblowane itd. ![]() Jak tylko małż będzie miał trochę wolnego to ma szukać bez pośredników. Dokumenty o których mi mówiono załatwiłam, czekam tylko na odbiór. Tak mnie dziś poniosło, że chciałam wyrabiać międzynarodowe prawo jazdy, ale Pani mi powiedziała, że w UE wystarczy to polskie ![]()
![]() |
![]() |
#2002 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A gdzie mieszkasz? W jakim mieście. Może już pisałaś wcześniej ale nie pamiętam która z nas skąd jest ![]() W okolicach gdzie mieszkam, trochę kiepsko z wynajęciem mieszkania jest. Znajomi szukają od miesiąca (bardzo intensywnie), do 1 września muszą się wyprowadzić a nie mają dokąd pójść?! Niby tyle ogłoszeń jest ale jak słyszą, że Polacy chcą wynająć to nie są zainteresowani. Rozumiem raz czy drugi usłyszeć coś takiego ale już kilkanaście razy w taki sposób im odmówiono. Nawet manager w firmie (Holender) dzwonił i pytał ale nic z tego ![]() ---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2003 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No z tymi mieszkaniami to naprawdę masakra czasem. Tez szukaliśmy jakiś czas temu i często ludzie jak się dowiadywali ze dla polaków to cenę w gore podnosili. Teraz zapisalismy sie i czekamy na miszkanie spoldzielcze. Mam nadzieje ze juz niedługo. Poolinka: a ty kiedy do Holandii przyjeżdżasz??
![]() |
![]() |
#2004 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ogolnie wyglada to tak, ze jesli masz prawko PL nie starsze niz 10 lat, to mozesz na nim jezdzic max 1 rok w NL, pozniej musisz wymienic na Holenderskie. Jesli masz starsze niz 10 lat, choc nie powinnas bo u nas byla wymiana prawa jazdy w 2006 roku na nowe, to nie mozesz w ogole tutaj na nim jezdzic. I to sa informacje ktore uzyskalam tydzien temu w Gemeente u pani ktora wszystko przy mnie sparwdzala w dokumantacjach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2005 |
Raczkowanie
|
Wymieniam dokumenty - dowód osobisty jest najważniejszy a czeka się na niego ok. 1 mies. więc zaraz potem zmykam na podbój Holandii
![]() ![]() Co do prawo jazdy, to i tak teraz w Polsce nic nie zrobię. Jak już zacznę tam "żyć" to się zorientuje. Ale dobrze wiedzieć bo TŻ jest już rok w Holandii tylko nie wiem ile jest zameldowany. Musze mu to przekazać. ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- O w hotelu też bym chciała, ale jak narazie widziałam tylko do Amsterdamu, a to kawałek drogi. Proponowałam chłopakom ( w firmie jest ich 24), że będę im gotować i sprzątać w ramach "pracy zawodowej" ![]() A tak na poważnie, na firmie u TŻ pracują Polki - sprzątają itd. muszę się zorientować skąd one są tzn. z jakiej firmy
Studentka matematyki ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Poolinka Czas edycji: 2011-08-22 o 18:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2006 |
Raczkowanie
|
Soral, a czego ty sie obawiasz w samotnym podrozowaniu po miescie?
![]() Trinity- mi tez sie Harlem podobalo! Fajne miejsce... Tak samo jak Trinity widze jestem zupelnie w innym zakatku Holandii niz cala reszta dziewczyn. Maiia- to jakas masakra, ze ludzie podnosza ceny mieszkan zaraz po tym, jak sie dowiedza skad jestescie... Sorry, a niby Holandia taka tolerancyjna... sciema! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2007 |
Zakorzenienie
|
Ja w sumie spod Rotterdamu
![]() Ale się pogoda zeybała ![]() ![]() Poolinka ja pracuję w GOM,firma sprzatająca.Narazie tylko wieczorami,ale mój Soniek w szkole więc chce coś na dzień znależć bo zwariuję ![]()
![]() |
#2008 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny!!
Wstyd sie przyznać ale dopiero co się zwlokłam z łóżka, jakiś wirus mnie chyba lkapie bo wszystkie kości i mięśnie mnie bolą. Z przepracowania raczej to nie jest, bo od soboty generalnie leżę brzuchem do góry czyli oprocz obiadow nie robie kompletnie nic.... Z pracy znowu D**A przez wielkie D. Mialam dzis roznieść pocztę, ale tak sie fatalnie czuję i do tego leję, że poczekam na męża. Jak wroci z pracy to mi pomoże. Problemy mi się pietrzą, rachunki też, w portfelu pusto, żyć sie odechciewa, nawet pogoda do bani (albo kryzys "wieku średniego" bo w grudniu 40 mi stuknie ![]() Ma ktoś jakiś pomysł?
"Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło, Gdy cie walnie życia pięść. Nigdy nie poddawaj się - dzisiaj nie jest łatwo, Jutro będzie lepszy dzień..." Zapraszam na blogi: http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/ http://iskierka71.blogspot.nl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2009 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale pogoda beznadziejna. Leje i grzmi od rana. ![]()
![]() |
![]() |
#2010 |
Raczkowanie
|
Witam Kobietki ; )
również mieszkam w NL od ponad roku... wyjechałam za pracą, tylko na wakacje :P ale los tak chciał, że poznałam tutaj swojego Mężczyznę ; ) i zostałam ; ) mieszkamy razem w Harderwijku :P jest któraś stąd? ;> eh pogoda 'ni hut' ;p leje i leje... a w PL takie słoneczko jak bylismy na urlopie.. ale trzeba się przyzwyczaić do holenderskiego klimatu :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:09.