![]() |
#2821 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Żonki 2009 cz.XXIX
Byzczko
![]() Ana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2822 |
Zakorzenienie
|
Rosi @ dostałam 19 lipca. Więc 16 sierpnia powinnam mieć @.
Gucia chyba masz rację ![]() Bzyczka brak słów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2823 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Biedny Tomuś! Mam nadzieję, ze szybko mu przejdzie ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Gold ![]() Ana ![]() Cytat:
Cytat:
Nie stresuj się i odpoczywaj, wszystko w swoim czasie "samo się zrobi", nawet nie będziesz wiedziała kiedy. Mój pierwszy test też pokazał cień cienia i też nie w pierwszym momencie ale dopiero po chwili (jednak na pewno nie przekroczyło to czasu ważności). Po południu zrobiłam test innej firmy i tam już po sekundzie była wyraźna krecha. Ale też kiedyś zdarzyło się tak, że po kilku minutach pojawiła się druga kreska, więc wynik był zafałszowany. Wszystko zależy od tego jak czuły jest test. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2824 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#2825 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() niezła laska ![]() ![]() Madziu, dziewczyny... zastanawiam sie po co ma lecieć na betę ![]() ![]() ![]() ![]() no i beta wiecej kosztuje.... Edytowane przez gold-fish Czas edycji: 2011-08-22 o 11:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2826 |
Zakorzenienie
|
nie, nie ja ostatnią tatbletkę zawsze w piątki brałam czyli 15 lipca a we wtorek 19 lipca miałam zawsze @
![]() Ktosiu robiłam bob test. Nie wiem jak on jest czuły itp. Mąz mi taki kupił. |
![]() ![]() |
![]() |
#2827 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
lepiej zrobić bete i wiedzieć niż kupowac bóg wie ile testów niepotrzebnie wydawac kase i sie zastanawiać czy nie ma czy test nie pokazał a jak się nie jest w ciąży to można pić i bawić się więc taka asceza bo może jestem wydaje mi sie zbędna
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2011-08-22 o 11:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2828 |
Zakorzenienie
|
Marta to właśnie o tym samym pomyślałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2829 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Cytat:
![]() a znowu beta nie jest tak droga, żeby to był nie wiadomo jaki wydatek. ja bym się nie zastanawiała.
![]() |
#2830 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziewczyny wcześniej pisały, ze po ostawieniu tabsów organizm wraca 3 miesiace do siebie. Marta- ja jestem takiego zdania, ze kobieta starajaca się o dzidziusia powinna zrezygnowac z uzywek. Produkcja jajeczka trwa 3 tygodnie, wiec nawet jak Madzialenka nie byłaby w ciaży, to zdrowy tryb życia dla niej ( starajacej) się o dzidziusia też będzie dobry. Nawet uważam, że jak bedzie się oszczędzała i nie imprezowała, to tez wiele nie straci ![]() Edytowane przez kolanka Czas edycji: 2011-08-22 o 11:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2831 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
bez sensu dla mnie to jest zamkniesię w próżni i produkowanie tylko dołów a także późniejszych depresji.. ale to tylko moje zdanie ![]() co do testów mi ani bobo test nie pokazał ani pre test wyszło mi na amil'u http://www.apteka-natolinska.pl/prod..._plytkowy.html a nie przepraszam spojrzałam na obrazki ![]() a właśnie pre test tak http://apteka.we-dwoje.pl/phamatech_...kul,a8078.html skojarzyłam po lasce z rodziny zastępczej ![]() ps. używaliśmy i płytkowych i strumieniowych
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2011-08-22 o 11:37 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2832 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#2833 |
Zakorzenienie
|
no żal.pl
![]() ![]() no nic, niedługo jedzie i będzie święty spokój ![]()
![]() |
#2834 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
wspolczuje sytuacji .... wiesz chyba bym zrobiła tak jak ty masz ochote:/ Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
klionku jak to zleciało jeszcze tylko 6 tyg i malenstwo bedzie tulic ![]() ![]() o jaaaaaaaa to ja pojade i se nic nie dowiem madzia to twojej fasolce niech mi kotras wysle choc smska plissssssssssssssssssssss ssssssssss jak ja bez was wytrzymam dwa tygodnie..... a jak ja to potem nadrobie ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2835 |
Zakorzenienie
|
Marta, Rosi, Amen!
![]() ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Aniczko, jedź, ładuj akumulatorki! odpoczywaj ile wlezie! Zazdroszczę Ci tych dwóch tygodni! Streścimy Ci 2 tygodnie jak wrócisz, więc nic się nie bój! ![]() ![]()
![]() |
#2836 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 201803111825 Czas edycji: 2011-08-22 o 11:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#2837 |
Zakorzenienie
|
a to już w ogóle jest dla mnie fenomen, że tak jest...
![]() No i zgadzam się po raz setny z Tobą ![]()
#2838 |
Zadomowienie
|
Rosette - moze się nie wyraziłam zbyt fachowo, ale właśnie o to dojrzewanie komórki jajowej mi chodziło ( moja produkcja). Gdzieś właśnie o tym czytałam i teraz się zastanawiam, czy dobrze napisalam o tym dojrzewaniu, czy czasami nie trwa 3 miesiace. Teraz nie mogę juz tego znaleźć. Wedlug mnie tryb życia też ma wpływ na dojrzewajacą komórke jajową. Zastanawiam mnie jedno, dlaczego kwas foliowy każą brać na 3 miesiace przed zajściem w ciążę?
Znalazłam i tearz jestem juz pewna, na pewno 3 miesiące trwa dojrzewanie komórki jajowej. Powstanie komórki jajowej Jajniki są gruczołami wydzielania wewnętrznego, mieszczącymi się w jamie brzusznej, poniżej pępka. Na powierzchni posiadają nabłonek płciowy, z którego jeszcze w okresie życia płodowego formują się pierwotne pęcherzyki jajnikowe. Nowo narodzona dziewczynka ma od 1 do 2 milionów komórek jajowych w jajnikach. W okresie dojrzewania będzie ich miała 300 000, ale ostatecznie dojrzeje tylko ok. 400. Za rozwój niedojrzałych pęcherzyków w obu jajnikach odpowiada wzrastający we krwi poziom FSH. To dzięki temu hormonowi w jajnikach rozwija się z nich tzw. pęcherzyk Graafa, który zawiera komórkę jajową (oocyt) wielkości 0,24 mm. Pęcherzyk, którym znajduje się jama wypełniona płynem, stwarza dogodne środowisko do rozwoju jaja. Spełnia funkcje wydzielnicze - ścianki pęcherzyka produkują bowiem androgeny (w małych ilościach) i estrogeny. Wielkość pęcherzyka warunkuje ilość estrogenów - im większy pęcherzyk, tym ich więcej. Sam oocyt rośnie nieznacznie, natomiast wyraźnie zwiększa rozmiary pęcherzyk, rosnąc na dzień 1-2 mm. Tylko jeden pęcherzyk osiągnie dojrzałość (możliwe jest jednak uwolnienie paru jajeczek z paru pęcherzyków). Dojrzeje oczywiście ten, który rozwija się najszybciej i najlepiej zareaguje na stymulację FSH. Pęcherzyk dominujący, dodatkowo wydzielając specjalny rodzaj białka, blokuje wrażliwość pozostałych na działanie FSH. Ulegają one atrofii (wchłonięciu), nie uwalniając oocytów. Niewłaściwy rozwój pęcherzyków może być spowodowany albo niewłaściwym poziomem FSH albo złą odpowiedzią jajników na prawidłowy poziom FSH. Należy pamiętać, że pęcherzyki zaczynają rosnąć na 65-70 dni przed ostatecznym etapem dojrzewania. Ten tzw. okres wzrostu podstawowego zachodzi podczas dwóch poprzednich cyklów miesiączkowych. Oznacza to, że istotne jest zachowanie dobrego stanu zdrowia przez trzy kolejne cykle miesiączkowe, aby wykształcić pełnowartościowy pęcherzyk, fizjologiczny stan zdrowia w sumie z 90 dni wpływa na możliwość wystąpienia owulacji bądź nie. A tutaj jest cały artykuł http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/a,i,1602,bylo_s...rozwoj_zarodka Edytowane przez kolanka Czas edycji: 2011-08-22 o 12:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#2839 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#2840 |
Zadomowienie
|
Rosi - no to juz sama nie wiem, bo z tego artykułu wynika, ze pęcherzyk zaczyna dojrzewać 90 dni przed owulacją. A z tym kwasem foliowym - jeśli zalecają zażywanie na 3 miesiace przed planowanym poczęciem, to uważam, ze to musi mieć jednak wpływ na prawidłowe dojrzewanie komórki jajowej. Gdyby działał tylko po zapłodnieniu to po co wtedy te 3 miesiące brania go bez rozwijającego się zarodka.
![]() Znalazłam też o kwasie foliowym Kwas foliowy – kobieca witamina Kwas foliowy jest niezbędny we wczesnej fazie ciąży dla odpowiedniego rozwoju embrionu przez wpływ na podział wszystkich komórek. Jest także niezbędny dla prawidłowej syntezy DNA. Jak wykazały badania, kwas foliowy zmniejsza ilość wad cewy nerwowej. Pacjentka powinna być powiadomiona o celowości przyjmowania kwasu foliowego w dawce 400 μg/dobę (o ile nie jest wskazana wyższa dawka), co najmniej 3 miesiące przed planowaną koncepcją. Suplementacja kwasem foliowym powoduje zwiększenie ilości dojrzewających komórek jajowych. Obniża on także poziom homocysteiny w płynie pęcherzyków Graffa. Jest również obecny w komórce jajowej i niezbędny do przebiegu procesu zapłodnienia. Edytowane przez kolanka Czas edycji: 2011-08-22 o 12:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#2841 |
Wtajemniczenie
|
Laski u mnie znów ten sam problem, tż pozwala sie wykorzystywać przez siostry, jest tego świadom ale nic z tym nie robi, do tego wczoraj nie zgodziłam się żeby pożyczył jednej auto a on moje zdanie olał i zrobił swoje. No nie miałabym nic przeciwko jakby były wobec nas w porządku, ostatnio jak ta sama sis wzięła auto to zgubiła taką nakładkę progową, oczywiście nie interesowało ją żeby to odkupić, 50zł zapłaciłam na all a tż nawet się o tą kasę nie upomniał. Juz nie mówie o tankowaniu
![]() ![]() Bzyczka wiesz co ja o takich ludziach myślę ![]() Umówiłam sie do dentysty, prywatnie, pierwszy wolny termin za tydzień ![]() ![]() I mam numer do nowej gin, po dentystce ją wypróbuję ![]()
#2842 | |
Zakorzenienie
|
otóż to..
Cytat:
![]() kwas foliowy to się powinno brać zawsze bez względu na to czyś facet czy babka - i ile masz lat - cytuje "bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, czyli materiału genetycznego komórek, co czyni go niezbędnym w procesie wzrostu i rozmnażania. Jego obecność jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek w szpiku kostnym oraz prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego. Usprawnia także pracę układu pokarmowego." i jeszcze "Z udziałem kwasu foliowego powstają substancje neurostymulujące - serotonina i noradrenalina. Serotonina działa kojąco i uspokajająco, zapewnia też zdrowy sen. Natomiast noradrenalina uszczęśliwia. Jest odpowiedzialna za aktywność i dynamikę w ciągu dnia. Jeśli zabraknie noradrenaliny, ludzki organizm wydziela głównie adrenalinę - cielesny stymulator i hormon stresu. Noradrenalinę natomiast można nazwać hormonem optymizmu." owszem świetnie wpływa na płód wiec każda kobieta która rozpoczęła współżycie powinna go przyjmować, ale jak przytoczyłam wyżej ma mnóstwo innych ważnych zastosowań i co jak co ale powinno się go brać bez względu na wiek i płeć a nie tylko 3 tyg wcześniej w tym 3 tyg chodzi o to żeby się odpowiedni jego poziom znalazł w organizmie bo przy 3 tyg regularnym braniu już org jest w niego zaopatrzony szczególnie jak się go wcześniej nie brało i się niedobory
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2011-08-22 o 13:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2843 |
Zakorzenienie
|
co do tego co Marta napisała to kwas fiolowy wpływając na produkcję czerwonych krwinek pomaga w leczeniu anemii
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2844 |
Zakorzenienie
|
Hej kochane
Ale u mnie upał, zaraz sie roztopimy ![]() Dawno sie nie odzywałam...TZ pracuje do poźna, ja cąły dzień z małym i czas leciiiiiiiiiiiii ![]() ![]() Rozglądam sie za spaceróką do małego, może spotkała sie któraś z was z taką? http://allegro.pl/quatro-wozek-space...758445075.html bo bardzo mi sie spodobała ![]() ooooooo Widze ze Madzia ma szanse na fasolke ![]() ![]() ![]() Buziaki dla was ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2845 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
to za chwile będziesz mamą ![]() Cytat:
![]() az sie poplakalam z tz w samochodzie jak przyszlam z wynikiem ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2846 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#2847 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2848 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też w kwietniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2849 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() AMEN ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2850 |
Zadomowienie
|
dzień dobry
![]() nadrobiłam Was, ja już się wdrożyłam do chodzenia do pracy...nudzę się jak mops, na czytanie ksiązek nie bardzo mam warunki, bo w mojej sali sporo się dzieje, a nie bede siedziec i czytać jak trzeba szafki poprzesuwać itp. poza tym snuje wizje odnośnie wystroju ![]() Sambuś miałam się pytać bo pisałaś, że nad jeziorem byliście ostatnio, jeździcie na Pogorię? Marta przechodz do Play-a my jesteśmy z S., oboje zmieniliśmy z Plusa na Playa i nie zalujemy, tak jak piszesz fajne telefony, oferty itp. Plus po 10 latach nie dawał mi 1/10 tego co Play także jest różnica Guciu gratuluje neta w domu ![]() no i koniec lata a pogodę mamy iście letnią ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:13.